4 maj 2024

Redaktionen

fredag, 05 oktober 2018 14:37

Terje Johansson, ny vd för Framtiden

alt

                                                                                                                            
Styrelsen för Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg har beslutat anställa Terje Johansson (bilden) som vd och koncernchef. Han har under de senaste fem åren varit vd för MKB i Malmö och dessförinnan vd för HFAB i Halmstad.
    

– Med Terje Johansson kommer Förvaltnings AB Framtiden ha en ledare med goda ledaregenskaper och ett starkt driv i att utveckla koncernen. Våra utmaningar är att bygga 14.000 bostäder på tio år och samtidigt utveckla sina sju utsatta områden, säger Lars Johansson, styrelseordförande i Förvaltnings AB Framtiden.

fredag, 05 oktober 2018 10:55

Skanska hyr ut 10.600 kvm i Budapest

alt
Kontorskomplexet Nordic Light i Budapest, ritat av Paulinyi-Reith & Partners. Den tredje fasen – Nordic Light Trio – beräknas stå färdig i början av 2020.


Skanska har hyrt ut 10.600 kvm kontorsutrymme i Nordic Light Trio i Budapest till ett multinationellt hälsovårdsföretag. Därmed hyr hälsovårdsföretaget nästan 80 procent av Nordic Light Trios kontorsytor. Vid färdigställandet, det andra kvartalet 2020, ska Nordic Light Trio ha cirka 14.000 kvm kontorsyta.
    

Nordic Light Trio innebär en investering om drygt 300 Mkr för Skanska och det är den tredje och sista fasen i kontorskomplexet Nordic Light i centrala Budapest.
    

De två första byggnaderna om 26.000 kvm såldes i början av 2017 till Erste Asset Management GmbH. Värdet av denna transaktion uppgick till cirka 630 Mkr.

fredag, 05 oktober 2018 10:52

Newsec rådgivare för Slussens handel

alt
Slussens framtida handelsplats kommer att omfatta cirka 8.000 kvm LOA.


Stockholm stad bygger om Slussen från grunden och Newsec har vunnit upphandlingen om att bli strategisk rådgivare för försäljningen av områdets handelsplats. Syftet är att finna stadsutvecklare som kan bidra till att förverkliga stadens vision om Slussen som en levande mötesplats.
    

Stockholm stad planerar bland annat en handelsplats på cirka 8.000 kvm LOA, fördelat på två plan under mark med ett 50-tal butiker. Newsec ska vara stadens rådgivare och bistå med handledning inför en försäljning med fokus på hur och med vilka aktörer Slussens handelsplats kan utvecklas på bästa sätt.
    

– Det här är en viktig pusselbit i stadens utveckling. Vår målsättning är att hitta en långsiktig fastighetsägare att samarbeta med i utvecklingen av Slussen som en attraktiv mötesplats, säger Peter Svärd, projektchef Slussen, Stockholms stad.
    

– Att få förtroendet att genomföra ett sånt här prestigeuppdrag känns jättekul och är ett kvitto på styrkan i vårt erbjudande inom värdering, analys och strategisk rådgivning. De senaste åren har vi dubblerat antalet rådgivare och breddat vår kompetens, vilket gör att vi kan ta oss an även den här typen av komplexa uppdrag, säger Ulrika Lindmark, chef för värdering & strategisk analys, Newsec Advisory i Sverige.

torsdag, 04 oktober 2018 15:47

YIT planerar bygga 180 m högt i Helsingfors

alt
YIT ligger mycket bra till för att få bygga höghusen Trigoni i Pasila, Helsingfors. Arkitekt är Lahdelma&Mahlamäki.

 

YITs Trigoni-förslag nomineras som vinnare i en build and designtävling i Pasila (Böle) i norra Helsingfors. Den första byggfasen innefattar byggandet av två tornbyggnader om 180 respektive 140 m samt en podiumstruktur. Vinnaren och genomförandekontraktet kommer officiellt att beslutas av statliga Senatfastigheter och Helsingfors stad. Kontraktets värde beräknas till cirka 500 MEUR och byggstart beräknas kunna ske 2020-2021.

 

Enligt tävlingsförslaget kommer det högsta tornet i området att nå en höjd på cirka 180 meter och ha totalt 51 våningar. Tornet är utformat för att inkludera hotell, lägenheter och restaurang. Det andra tornet om 140 meter fördelat på 40 våningar ska inrymma kontor och lägenheter. Det så kallade podiet kommer att innehålla kommersiella utrymmen och parkeringsmöjligheter. Gemensamma innergårdar och mötesplatser har planerats på torn och takytor. I den första byggfasen ingår cirka 500 lägenheter, 300 hotellrum och 1.000 arbetsplatser.

 

I sin helhet omfattar Trigoni-förslaget tio tornbyggnader och tre byggfaser. Det totala kontraktsvärdet beräknas uppgå till cirka 1 miljard euro. Byggnaderna uppförs i anslutning till treblockskomplexet Tripla, som ska slutföras i faser 2019-2020 med köpcentrumet Tripla Mall, ett parkeringshus, ett lägenheter, hotell och kontor.

 

– Urban utveckling ligger i kärnan i vår strategi. Trigoni kombinerar handel, arbete, bostäder och transporter. Tillsammans med Tripla bildar de en unik helhet som ytterligare stärker Pasila, säger Antti Inkilä, chef för segmentet YIT Housing Finland och CEE.

alt
Folksam kommer verka på ett aktivitetsbaserat arbetssätt på Östra Hamngatan 34 i Göteborg.

 

Folksam har tecknat hyresavtal om drygt 3.700 kvm med Hufvudstaden i fastigheten vid Östra Hamngatan 26 i Nordstan, Göteborg.

 

– Vi är glada över att kunna erbjuda Folksam attraktiva lokaler i bästa läge vilket möjliggör samlokalisering av deras verksamhet i västra Sverige, säger Anki Håkansson, Förvaltningschef Hufvudstaden, Affärsområde Göteborg.

 

– Vi på Folksam växer i Göteborg och samtidigt går vi över till ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Det ställer nya krav på våra lokaler, vilket Hufvudstaden kunde tillgodose på ett bra sätt. Vi ser verkligen fram emot flytten och för många av oss som reser kollektivt är läget dessutom perfekt, säger Lars Ekberg, Avtalsansvarig Folksam Miljöer.

 

Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har kontor på många orter i Sverige. Sedan flera år tillbaka har Folksam implementerat ett aktivitetsbaserat arbetssätt på kontor runt om i Sverige, och med denna etablering går även Göteborgskontoret fullt ut i aktivitetsbaserat arbetssätt.

torsdag, 04 oktober 2018 14:59

SBB Norden vill köpa Karlbergsvägen 77

alt
Karlbergsvägen 77 blir inte ett bostadshus trots ett beviljat bygglov för bostäder.

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har lämnat ett partiellt offentligt och ett avancerat uppköpserbjudande med ett aktievederlag till preferensaktieägarna i Karlbergsvägen 77 i Stockholm. SBB:s erbjudande motsvarar maximalt 14,6 procent av det totala antalet aktier och 1,7 procent av det totala antalet röster i Karlbergsvägen 77. Det sammanlagda värdet för erbjudandet för samtliga preferensaktier i Karlbergsvägen 77 uppgår till cirka 191,8 Mkr, vilket motsvarar maximalt 14,6 procent av det totala antalet aktier och 1,7 procent av det totala antalet röster i Karlbergsvägen 77.

 

SBB bjuder även in till samtal med ägarna av stamaktier i Karlbergsvägen 77 för en förhandlad affär som inte kommer att vara mer fördelaktig än Erbjudandet.

 

Erbjudandet är villkorat av bland annat att SBBs aktieägare på extra bolagsstämma godkänner de beslut som krävs för Erbjudandet, vilket omfattar beslut om att ändra bolagsordningen, varigenom ett nytt aktieslag (stamaktier av serie D) införs samt beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emission av aktier i SBB av serie D som vederlag för förvärvet av aktier i Karlbergsvägen 77 enligt Erbjudandet.

 

Erbjudandet innebär en premie om, baserat på ett uppskattat värde om 31,00 kronor per nyemitterad stamaktie av serie D i SBB, motsvarande ett pris per preferensaktie om cirka 86 kronor per preferensaktie i Karlbergsvägen 77.

 

I en kommentar till Erbjudandet säger, vd Ilija Batljan:

– SBB är idag Nordens ledande aktör inom samhällsfastigheter. Därför är detta ett naturligt steg att gå in och bidra till att det skapas funktionella utbildningslokaler i centrala Stockholm. Vidare bidrar betalning med D-aktier att fortsatt stärka SBBs justerade soliditet som redan innan budet uppgår till cirka 40 procent.

 

SBB har anlitat ABG Sundal Collier som finansiell rådgivare och Vinge som legal rådgivare i transaktionen.

 

Preliminär tidplan

1. Extra bolagsstämma i SBB den 5 november 2018. 2. Offentliggörande av Erbjudandehandlingen den 6 november 2018. 3. Acceptfrist den 7 – 28 november 2018. 4. Redovisning av utfall den 30 november 2018. 5. Utbetalning av vederlag omkring den 5 december 2018.

 

Styrelsen för Karlbergsvägen 77, för ägarna Patriam och Fridhem, har utsett JLL Capital Markets till finansiell rådgivare och Gernandt & Danielsson till legal rådgivare med anledning av SBB:s Erbjudande.

 

Under dagen gick kursen upp i Karlbergsvägen 77 Fast. Pref med 51,00 procent till 75,50 kr som senast betalt. I juli 2017 var kursen hela 101 kr.

 

I mars i år skrev Fastighetsaktien i en kommentar kan sägas att Patriam har väntat alldeles för länge att förvandla Karlbergsvägen 77 till kommersiella lokaler. Det räcker inte att starta ett bostadsprojekt på grund av många intresseanmälningar på dagens marknad i Stockholm. Och framförallt inte innan detaljplanen vunnit laga kraft. Aktien Karlbergsvägen 77 Fast. Pref har rasat på börsen sedan noteringen i april 2017 från 101 kr till 72 kronor under onsdagen den 14 mars. Frågan blir när Patriam byggstartar projektet Karlbergsvägen 77, nu när detaljplanen är överklagad? Bolaget Karlbergsvägen 77 Projekt AB, som ingår i koncernen Ebab, gjorde en förlust om cirka – 34,1 Mkr för helåret 2016. Resultat per preferensaktie för bolaget år 2017 blev –1,41 kr. Så troligt är att Patriam nu försöker sälja det misslyckade projektet. SF

torsdag, 04 oktober 2018 12:27

Heimstaden investerar 265 Mkr i Roskilde

alt

Inom projektfastigheten Slagterigrunden i Roskilde planeras 80 lägenheter, två mindre kommersiella ytor och ett underjordiskt garage.


Heimstaden har, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, ingått ett samarbete med projektutvecklingsbolagat KPC avseende förvärv och uppförandet av Slagterigrunden, en projektfastighet i Roskilde. Total yta uppgår till 8.000 kvm och transaktionsvärdet uppgår till cirka 190 MDKR (cirka 265 Mkr). Transaktionen sker genom förvärv av bolag och ska finansieras med egen kassa samt realkreditfinansiering.
    

Projektet är ett förtätningsprojekt i de centrala delarna av staden och omfattar 80 lägenheter, 2 mindre kommersiella ytor samt ett underjordiskt garage. 
    

– Roskilde som stad är inne i en expansiv fas och detta förtätningsprojekt ser vi som ett mycket bra tillskott till vår portfölj. Vi är dessutom glada att tillsammans med KPC, en utvecklare som vi de senaste åren lärt känna väl, komma in tidigare i utvecklingsprocesserna och aktivt bidra till utformningen och fortsätta utveckla staden tillsammans, säger Magnus Nordholm, vice vd Heimstaden.

alt
Jens Henriksson, vd och koncernchef i Folksamgruppen.


KPA Pension och Folksam, som ingår i Folksamgruppen, investerar 2 Mdr kr i en obligation för att bidra till byggandet av ett hållbart Stockholm. Genom förvärvet vill Folksamgruppen uppmärksamma betydelsen av att planera och bygga städer och samhällen som är inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara. Samtidigt bidrar affären till målsättningen att ge kunderna en god riskjusterad avkastning.
    

– Jag är mycket glad över att vi på det här sättet kan bidra till Stockholms stads mål att bygga en hållbar stad inför framtiden. Det ligger väl i linje med vår vision att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld, samtidigt som det bidrar till målet att skapa en konkurrenskraftig avkastning för dem. Vi vill uppmärksamma FN:s utvecklingsmål nummer 11 som handlar om hållbara städer och samhällen. Affären är samtidigt ett exempel på hur vi som pensions- och försäkringsaktör kan bidra i kommunernas omställning till hållbara städer, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef i Folksamgruppen.
    

Stockholms stad planerar bland annat investeringar för att möjliggöra byggnation av nya energieffektiva bostäder i ett flertal nya stadsutvecklingsområden, förbättra utnyttjandet av park- och grönytor och investera i skolor och förskolor. Ytterligare ett exempel är ett nytt avloppsreningsverk som ska fördubbla kapaciteten i stadens avloppsrening och täcka stadens behov fram till 2040. Med modern reningsteknik kan utsläpp av kväve och fosfor minskas med 40 respektive 33 procent, samtidigt som en större mängd föroreningar och mikroplaster kan filtreras bort.
    

Folksamgruppens investering fördelar sig enligt följande: KPA Pension 1.000 Mkr, Folksam Liv 900 Mkr, Folksam Sak 100 Mkr.

alt
Manhattan Bridge. Foto: MusikAnimal


Skanska har tecknat avtal med New York City Department of Transportation om att renovera den ikoniska Manhattan Bridge. Kontraktet är värt cirka 675 Mkr (76 MUSD), vilket inkluderas i de amerikanska orderingångarna för tredje kvartalet 2018.
    

Manhattan Bridge byggdes 1909 och är den tyngst trafikerade bron över East River med över 85.000 fordon, 4.000 cyklister och 340.000 kollektivtrafikanter en genomsnittlig dag.
    

Skanska ska göra betydande strukturrenoveringar på olika delar av bron, liksom uppgradera såväl säkerhets- och underhållsfunktioner, som brandskyddssystem, avfuktnings- och dräneringsinfrastruktur. Projektet påbörjas i höst och ska stå klart våren 2021.

onsdag, 03 oktober 2018 15:36

MölnDala växlar upp i Forsåker 

alt
Det anrika industriområdet Forsåker i Mölndal blir en stadsdel där gamla industibyggnader blandas med modern arkitektur.

 

Nu går Forsåker i Mölndal, ett av Västsveriges största stadsutvecklingsprojekt, in i nästa fas när byggnationen av 3.000 bostäder, 4.000 arbetsplatser, infrastruktur och omvandling av flera unika industribyggnader närmar sig ett genomförande. Arbetet leds av det kommunala fastighetsbolaget MölnDala Fastighets AB, som nu startar uppväxlingen av bolaget genom en organisationssatsning som ökar antalet anställda från 7 till 13 personer inom det kommande året.

 

– Vi står mitt i ett spännande uppdrag och nu växlar vi upp för att dubblera organisationen under det kommande året. Det blir tillökning av både projektledare, ekonomiska och kommunikativa funktioner samt utvecklande förvaltning, säger Bjarne Fjellanger, vd Mölndala Fastighets AB.

 

Detaljplanen som styr Forsåkers markanvändning och utformning ska ställas ut på granskning under våren 2019 och kan vinna laga kraft i slutet av året. Parallellt pågår planering för att kunna byggstarta så snabbt som möjligt under 2019/2020. Under nästa år kommer Mölndala även att inleda arbetet med den andra detaljplanen för Forsåker, vilken innehåller det planerade nya stationsläget som ger Forsåker en direkt-koppling till Landvetter flygplats.

 

Satsningen på MölnDalas organisation innehåller också en satsning på ny hemvist för bolaget. I dagarna har den första omvandlingen av en av Forsåkers äldre byggnader påbörjats och här kommer MölnDala att ha sitt nya kontor från och med nästa sommar. Byggnaden är från 1858 och ligger i övre delen av området, cirka fem minuter från Mölndals bro resecentrum.

 

Sedan tidigare har Mölndals kommun också tecknat en avsiktsförklaring om att etablera upp till nio olika verksamheter i Forsåker

 

I utvecklingen av Forsåker deltar utöver MölnDala ett konsortium bestående av Aspelin Ramm Fastigheter, ByggVesta, Peab, Trollängen Bostad, Veidekke och Wallenstam.