24 april 2024

Redaktionen

alt
Illustration av infart vid Bobergsgatan. Marken kring och ovanför infarten planläggs som park. Bobergsgatan och Gasverksvägen förbinds med trappa. Bild: Adept & Mandaworks.

 

Kommunfullmäktige har godkänt en investeringsutgift om 680 Mkr för genomförandet av nyproduktion av ett parkeringshus i Hjorthagen. Detaljplaneförslaget för bergsrumsgaraget i Hjorthagsberget innebär att det befintliga bergrummet, som ligger på drygt 30 meters djup, återanvänds för garage. Här har tidigare nafta lagrats för framställning av gas. Idag är lagret avvecklat och under sanering.

 

Norra Djurgårdsstaden planeras med 0,5 parkeringsplatser per lägenhet. Genom att använda bergrummet i Hjorthagsberget minskar trafiken på kvartersgator samtidigt som parkeringsbehovet i området löses. Parkeringsanläggningen ska i huvudsak försörja boende och verksamheter inom delområdena Gasverket, Kolkajen och Ropsten. För de som flyttar in och arbetar i dessa kvarter kommer det att vara närmare till tunnelbanan än till bilen.

 

320 av de 1.600 p-platserna ska vara för elbilar redan från början och till år 2030 kommer alla p-platser i garaget att ha laddningsmöjligheter.

 

Stockholm Parkering ansvarar för byggandet och Exergi AB (före detta Fortum) ansvarar för saneringen och anpassning av logistiken.

 

Garaget planeras stå klart i slutet av 2022.

alt
Söderhallarna. Foto: Pixprovider


När Atrium Ljungberg köpte Söderhallarna i Stockholm ifjol var det med en tydlig ambition att öppna upp huset mot Medborgarplatsen och skapa en spännande mötesplats med saluhallen som drivkraft. Detaljplanearbetet pågår och i samverkan med partners, hyresgäster och söderbor har många idéer uppkommit. Ett steg mot att förverkliga visionen är hantverksbageriet ”Sébastien på Söder”. Bakom konceptet står Sébastien Boudet bagare och kock, bland annat känd från Nyhetsmorgon och Dessertmästarna i TV.
    

– Starka idéer är en viktig del av stadsinnovation och i Sébastien Boudet har vi hittat en samarbetspartner som brinner för att utvecklas. Jag tror att han, förutom att göra våra besökare nöjda, även kommer att påverka utvecklingen av hela Söderhallarna med sin energi, säger Jon Allesson, affärsutvecklingsansvarig för stadsinnovation på Atrium Ljungberg.
  

 På kanelbullens dag, den 4 oktober, öppnar Sébastien på Söder.

onsdag, 03 oktober 2018 11:44

CREDI: Fortsatt stabil kreditmarknad

alt
Martin Malhotra, projektledare, och Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.


Av Catellas kreditbarometer CREDI framgår att fastighetsbolagens uppfattning av villkoren på kreditmarknaden är fortsatt positiv, medan bankernas syn på marknaden har blivit mer pessimistisk. Samtidigt visar obligationsmarknaden tydliga tecken på att mattas av. Efter tre kvartal med förbättrade kreditvillkor minskade CREDIs huvudindex något från 54,3 till 49,6.
    

– Det senaste kvartalet har kreditmarginaler minskat och löptider ökat, men framöver tror marknaden på höjda kreditmarginaler och minskad tillgång till skuldfinansiering. Nuläget är dock gott och den genomsnittliga räntekostnaden för fastighetsbolagen på Stockholmsbörsens huvudlista har nu krupit ned till 2,1 procent – en ny lägstanivå, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.
    

– Låga marknadsräntor och tighta räntemarginaler har möjliggjort för fastighetsbolagen att vara konkurrenskraftiga i budgivningsprocesserna. Vi befinner oss dock i slutfasen av den ekonomiska cykeln och framöver kommer vi sannolikt att se högre styrräntor från centralbankerna och minskade stödköp av värdepapper. För fastighetsbolagen kan det här innebära något högre marknadsräntor, men framförallt högre räntemarginaler för bolag med högre risk i sina affärsmodeller, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.
    

Den stabilisering vi ser på kreditmarknaden överlag syns nu även på obligationsmarknaden.
    

– Förra året såg vi en rekordökning av företagsobligationer hos fastighetsbolagen på Stockholmsbörsens huvudlista, där den utestående volymen ökade med 80 procent från 51 Mdr kr till 91 Mdr kr. Nu ser vi att obligationernas andel av räntebärande skuld ligger kvar kring 25-procentsstrecket för andra kvartalet i rad, samtidigt som volymen endast ökar med 4 procent, avslutar Martin Malhotra.

onsdag, 03 oktober 2018 11:43

Svedberg ökar i Amasten

alt
Stig Svedberg.


Amasten Fastighets AB har informerats om att Stig Svedberg, ägare till Tvättbjörnen Holding AB, har förvärvat ytterligare stamaktier i Amasten. Transaktionen har skett utanför börsen och innefattar 5 miljoner stamaktier från Warivi Holding AB. Förvärvet har skett till en aktiekurs om 4,50 kr, vilket innebär en total köpeskillingen för aktieposten om 22,5Mkr. Förvärvet motsvarar 2,9 procent av aktiekapitalet och det totala röstetalet i Amasten.
    

Tillsammans med de 15,5 miljoner stamaktierna som Stig Svedbergs bolag Tvättbjörnen erhöll när Amasten köpte Tvättbjörnen med dess 21 bostadshyreshus i Sundsvall uppgår Svedbergs totala ägarandel, privat och via bolag, till cirka 100 Mkr. Innehavet motsvarar cirka 12 procent av aktiekapitalet och det totala röstetalet i Amasten.
    

– Vi ser en styrka och goda framtidsutsikter i Amasten, där vi kommer att utöka vårt ägande ytterligare, säger Stig Svedberg.

onsdag, 03 oktober 2018 11:41

Fastpartner hyr ut till XL Bygg i Mölndal

alt
Nikolai Shervin, förvaltare på Fastpartner.


Fastpartner har tecknat ett 15-årigt hyreskontrakt med XL Bygg på cirka 3.700 kvm i fastigheten Pottegården 3 i Åbro industriområde i Mölndal. Inflyttning beräknas ske under första kvartalet år 2020.
    

Uthyrningen innebär en utveckling av fastigheten vilket leder till att Fastpartner ökar den uthyrningsbara ytan med 1.200 kvm samt skapar en toppmodern butiksfastighet för byggvaruhandel åt XL Bygg. Colliers International har agerat mäklare.
    

– Det känns väldigt glädjande att utveckla fastigheten Pottegården 3 och kunna erbjuda XL Bygg den etablering de sökt med strategiskt bra läge i Mölndal, säger Nikolai Shervin, förvaltare på Fastpartner.

onsdag, 03 oktober 2018 11:37

Logicenters hyr ut till Imerco i Danmark

alt
Logicenters hyr ut en uppgraderad logistikanläggning på Park Allé 381 i Vallensbæk, cirka 15 km utanför centrala Köpenhamn.


Logicenters har under det senaste halvåret färdigställt en utbyggnation och rekonstruktion av en logistikanläggning 12.500 kvm i Vallensbæk i sydvästra Köpenhemn. Ett hyresavtal är signerat med detaljhandelskedjan Imerco A/S som nu kan flytta in verksamheten i fastigheten.
    

Den aktuella fastigheten förvärvades 2015. Sedan dess har Logicenters genomför en utbyggnation med 500 kvm, höjt taket, installerat dockningsdörrar samt uppgraderat fastighetens utseende.
    

– Vi är otroligt nöjda med resultatet av ombyggnaden. Den nya fastigheten har flera nya funktioner som kännetecknar en mer modern logistikanläggning. Vi bygger alltid och utvecklar fastigheter med fokus på framtiden och kunden, säger Mikael Sahlin Olesen, Asset Manager på Logicenters.

tisdag, 02 oktober 2018 15:33

Miljardsatsning i Nya Ångström

alt
Akademiska Hus investerar 1,2 Mdr kr i projektet Nya Ångström i Uppsala. Illustration:Tema

 

Nu har utbyggnaden av Ångströmlaboratoriet i Uppsala påbörjats. Målet är att genom två tillbyggnader skapa en kreativ och tvärvetenskaplig miljö för forskning och utbildning som möter framtidens krav på ett internationellt ledande universitet. Projektet omfattar 30.000 kvm och är den största satsningen som Uppsala universitet och Akademiska Hus någonsin gjort tillsammans. 

 

Ångströmlaboratoriet byggdes för mer än 20 år sedan för att samla universitetets verksamheter inom fysik, kemi och teknik i en gemensam stark forsknings- och utbildningsmiljö. Det befintliga labbet omfattar 72.000 kvm, där cirka 5.000 forskare och studenter vistas dagligen. Men nu behövs större lokaler anpassade för fortsatt utveckling av den framgångsrika verksamheten.

 

Tillbyggnationen startar med en ny kubformad huvudbyggnad mot norr dit Institutionen för informationsteknologi kommer att flytta från Polacksbacken. Byggnaden blir Ångströmlaboratoriets nya entré som ska underlätta inpasseringen i huset och ge möjlighet att lyfta fram den verksamhet som bedrivs där. Den nya byggnaden kommer även innehålla reception, studentservice, mötesytor, café, bibliotek, ljusgård och aula.

 

Parallellt med byggandet av en ny huvudbyggnad sker en tillbyggnad av en ny flygel mot söder som främst kommer att innehålla undervisningslokaler och kontorsplatser

 

Akademiska Hus investerar 1,2 Mdr kr i projektet. Inflyttning i flygeln mot söder och i den nya huvudbyggnaden är planerad till hösten 2020 respektive våren 2022.

alt

Isabelle Sjövall arbetar som neurodesigner i samarbete med Strategisk Arkitektur för att främja hälsa, prestation och välmående.

 

Neurodesignern Isabelle Sjövall är ett av Strategisk Arkitekturs senaste tillskott och företaget blir därmed första arkitekturkontoret i Sverige att ta in expertkompetensen för att koppla hälsa, prestation och välmående direkt till kundens affär.

 

Isabelle Sjövall är neurodesigner, författare och entreprenör. Hon är utbildad vid Accademia Italiana i Florens och vid Handelshögskolan i Stockholm och har mer än 14 års erfarenhet av fastighetsbranschen. Förutom en gedigen erfarenhet av exklusiva inredningskoncept och projekt inom arkitektur, design och ombyggnationer arbetar hon med fastighetsoptimering för kunder med höga krav på kvalitet.

 

Vår hjärna formar våra tankar, frammanar känslor och kontrollerar kroppsfunktioner. Den är med andra ord helt avgörande för hur människor mår och presterar. Stressrelaterad psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag. Att designa t.ex. kontor, handel, vårdmiljöer, bostäder och skolor för vårt välmående och produktivitet kan därför göra stor skillnad både för individer och företag. Tillsammans med läkaren och hjärnforskaren Katarina Gospic gav Isabelle Sjövall år 2016 ut boken Neurodesign, där hjärna, kropp och biologi möter inredning, arkitektur och design. Baserat på hjärnforskning förklarar de hur hjärnan reagerar på olika fysiska miljöer samt ger inspiration och verktyg för att bygga, designa och inreda på sätt som optimerar hälsa, prestation och välmående.

 

Strategisk Arkitektur passade på att ställa några frågor till Isabelle Sjövall i samband med hennes start på Strategisk Arkitektur.

 

Varför är neurodesign en så viktig fråga i tiden?
– Hjärnforskningen bevisar att den fysiska miljön spelar en stor och viktig roll för hur människor mår och presterar. Allt fler företag förstår att välmående hos medarbetare inte bara handlar om välmening. Frågan vi bör ställa oss är inte om vi har råd att satsa på fysiska miljöer med människan i fokus, utan om vi har råd att inte göra det. Det handlar om att vända på kalkylen och istället för att tänka krona per kvadratmeter fundera över vad konsekvenserna av en dålig arbetsmiljö kostar samhället i stort. Sjukskrivningar kostar svenska företag i snitt 40.000 kr per anställd och år. Min önskan är att fler företag börjar arbeta preventivt med frågor som rör arbetsmiljö och hälsa eftersom det ger en effektiv kalkyl samhällsekonomiskt. Det är inte dyrare att göra smarta val.

 

Hur kan din kompetens nyttjas i projekt?
– Med neurodesign får Strategisk Arkitektur en spetskompetens som ännu inte finns som ett konkret erbjudande i branschen. Några exempel: De flesta förstår instinktivt att växter eller färgsättning kan ha betydelse för arbetsinsatsen, men att t.ex. lågt i tak på kontoret gör det lättare att fokusera på detaljer är det inte lika vanligt att känna till.Tack vare hjärnforskningen vet vi nu också att vissa typer av färgnyanser kan trigga vår primitiva känslostruktur, amygdala, som i sin tur kan höja kroppens nivåer av stresshormonet kortisol. Vi vet också att en dålig ljudmiljö kan minska produktiviteten med upp till 66% och öka risken för hjärtinfarkt. Distraktioner gör att hjärnan lägger energi på att stänga ute ljud istället för att fokusera på själva arbetsuppgiften. Dessutom motverkar höga ljudnivåer människors förmåga att socialisera, som är en viktig faktor för vårt välmående.

Ett vetenskapligt perspektiv om hur arkitektur och design påverkar människor psykologiskt och fysiologiskt blir ett unikt tillägg till Strategisk Arkitekturs kunskaper och erfarenheter. Tillsammans får vi muskler och en extra dimension att använda redan i tidiga skeden av utformningen av miljöer, vilket skapar långsiktiga värden för våra kunder och för samhället.

 

Varför valde du att samarbeta med Strategisk Arkitektur?
– Arkitekters stora inflytande i samhällsplaneringen skapar möjligheter att få in neurodesign som en viktig del tidigt i planeringsprocessen av t.ex. bostäder, kommersiella fastigheter och kontor. De val som arkitekter gör dagligen påverkar miljontals människors livskvalitet varje dag! Jag fastnade för Strategisk Arkitekturs ödmjuka sätt att arbeta med kunden i fokus. Företaget ligger i framkant när det gäller att ta ett strategiskt helhetsgrepp och att satsa på analys i tidiga skeden för att skapa tydlig funktion och värden för sina kunder och slutanvändarna - människorna. Det finns stor erfarenhet och stark kompetens inom teamet här. Tillsammans har vi expertkunskapen och kapaciteten att göra stor skillnad för framtidens fysiska miljöer.

 

Hur tas neurodesign emot i branschen?
– Det blev en stor efterfrågan för ämnet när boken kom ut och intresset bara växer. Det är ett område som många vill komma åt men som har varit svårt för företag att implementera.Den yngre generationen som kommer in på arbetsmarknaden värderar arbetsmiljö och frihet högre än t.ex. lön. Att skapa miljöer där människor trivs och utvecklas kommer att bli ännu viktigare för företag för att stå ut i den hårda konkurrensen om duktiga medarbetare. Att ta med välmående i planeringen är framtiden!

 

Varför tror du att fler företag inte redan jobbar med detta? Vilka är utmaningarna?
– Begreppet neurodesign är relativt nytt i branschen och det är ett komplext område. Forskningen är tydlig men implementeringen är en utmaning. Rätt kunskap och kompetens behöver komma in redan i tidiga skeden, när det finns stor möjlighet att påverka. Det handlar inte om ekonomi utan om att ta tillvara på resurserna och göra smarta och genomtänkta val tidigt i designprocessen.

tisdag, 02 oktober 2018 15:16

Nordisk Renting avtalar med UHR i Visby

alt
Fastigheten Tygverkstaden 1 i Visby.

 

Nordisk Renting har tecknat hyresavtal med Universitets- och högskolerådet (UHR) omfattande drygt 600 kvm i fastigheten Tygverkstaden 1. Fastigheten har en total yta 9.500 kvm och ligger 1,5 km öster om centrala Visby. Sedan tidigar är Polismyndigheten och Riksantikvarieämbetet hyresgäster i fastigheten.

 

Det undertecknade hyresavtalet innefattar även finansiering av anpassningar för att skapa nya moderna kontorsutrymmen för UHR:s anställda på Gotland. Nordisk Renting har samarbetat med Savills uthyrningsteam vad gäller uthyrningen. 

alt
Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

Nu har Amasten Fastighets AB tillträtt de 21 bostadshyreshus i Sundsvall som bolaget avtalade om i somras. Säljare är Tvättbjörnen Holding AB som i samband med affären blir delägare i Amasten. Transaktionen som har skett i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 668 Mkr och betalningen har erlagts genom lån, kontant betalning och en riktad nyemission om 15,5 miljoner stamaktier av serie A till en teckningskurs om 4,00 kr per aktie.

 

– Det glädjer mig att vi har fått in en ny stark storägare till bolaget. Stig Svedberg har lång erfarenhet i fastighetsbranschen och jag är övertygad om att han kommer ha en viktig roll i utvecklingen av Amasten, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

Den riktade nyemissionen innebär en aktieutspädning om cirka 8,82 procent.