4 maj 2024

Redaktionen

alt
Radisson Blu Glasgow har 247 rum, 15 konferensrum, pool/gym samt ett komplett F&B-erbjudande. Hotellet drivs under ett managementavtal med Radisson Hospitality Group.


Pandox har ingått avtal om förvärv av Radisson Blu Glasgow i Skottland. Hotellet är ett fullservicehotell med 247 rum och ett starkt läge i centrala Glasgow. Köpeskillingen uppgår till 39 MGBP, motsvarande cirka 455 Mkr, och ska finansieras med nytt banklån samt befintliga kreditfaciliteter.
    

Affären förväntas slutföras och tillträde ske under årets fjärde kvartal. Hotellet kommer att redovisas under affärssegmentet Operatörsverksamhet. Det förväntas under 2018 bidra med motsvarande cirka 150 Mkr i intäkter och motsvarande cirka 20 Mkr i cash earnings, mätt i årstakt.
    

– Förvärvet av Radisson Blu Glasgow är industriellt riktigt och möter samtliga våra förvärvskriterier. Hotellet är ett fullservicehotell i premiumsegmentet med ett attraktivt centralt läge och en stark marknadsposition med efterfrågan från samtliga delsegment. Med förvärvet fortsätter även Pandox expansion i Storbritannien med ytterligare ett lönsamt hotell, säger vd Anders Nissen.
    

Förvärvspriset motsvarar ett direktavkastningskrav om cirka 7 procent. Transaktionen sker genom förvärv av en kombination av aktier (fastighet) och inkråm (operatörstillgångar) från en institutionell investerare.

tisdag, 02 oktober 2018 12:26

AMF ska bygga nytt resecentrum i Sundbyberg

alt
Utformningen av Sundbybergs nya resecentrum kommer att bearbetas vidare bland annat med en arkitekttävling/parallella uppdrag framöver. Bilden är en tidig idéskiss för hur resecentrum skulle kunna se ut. Idéskiss: Sweco Architects/AMF Fastigheter

 

alt

 

Idéskiss som visar Sundbybergs nya resecentrum i gatunivå. Vy passage mot kvarteret Godset. Idéskiss: Sweco Architects/AMF Fastigheter

 

Spår går ner under jord och ett nytt resecentrum stiger upp och ska ge Sundbyberg ett nytt stadsrum. Resecentrumet byggs i samband med att Mälarbanan får fyra spår som förläggs i tunnel genom centrala Sundbyberg. Ett intentionsavtal hart tecknats med AMF Fastigheter om att utveckla det nya resecentrumet.

 

Sundbybergs station är en av Sveriges mest trafikerade. I dag finns det en plattform som förser pendel-, region- och fjärrtåg med på- och avstigning. När Mälarbanan står klar med fyra spår, i tunnel under Sundbyberg, behövs två nya plattformar och nya anslutningar till tunnelbana, tvärbana och busstrafik.

 

– Vi får unika möjligheter att skapa helt nya stadskvarter i centrala Sundbyberg till storleken av sju fotbollsplaner när spåren läggs under mark. Tillsammans med AMF så får vi nu dessutom ett resecentrum och en effektiv knutpunkt som ska bidra med nya arkitektoniska värden i stadskärnan, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.  

 

Den 1 oktober fattade kommunstyrelsen ett beslut om ett intentionsavtal med AMF Fastigheter om att utveckla det nya resecentrumet.

 

– Vi är glada och stolta över att få vara med och utveckla den nya stadskärnan i Sundbyberg. Det är ett stort och viktigt projekt och vi vill tillsammans med staden skapa rum där människor vill vara, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.

 

Idéskisser på nytt resecentrum

Det nya resecentrumet ska bli en ny effektiv knutpunkt som också ska tillföra ett nytt bidrag i stadsrummet. AMF Fastigheters förslag på det nya resecentrumet kommer att bearbetas vidare i den kommande planprocessen, bland annat med en arkitekttävling.

 

– Sundbybergs nya station ska bli en märkesbyggnad som tillför staden nya värden. Jag ser fram emot att samarbeta med AMF och sundbybergarna för att möjliggöra detta, säger Stefan Bergström (C), exploaterings- och stadsmiljökommunalråd.
 

–  Jag är glad att vi i god tid kan fatta beslut om samverkanspartner för resecentrum. Det ger oss tid att föra dialog med sundbybergarna om utformning, funktion och innehåll, säger oppositionsråd Peter Schilling (S).

 

Bakgrund

Sundbybergs stad och Trafikverket har kommit överens om att lägga spåren genom Sundbyberg i en 1,4 kilometer lång tunnel. Då kommer cirka 30.000 kvm mark att frigöras, och staden kan utveckla en ny stadskärna och ett nytt resecentrum. Byggstart av Mälarbanan etapp Huvudsta-Duvbo beräknas till 2020 och därefter beräknas bygget av tunneln genom Sundbyberg ta åtta år. Detaljplanearbetet med en rad utredningar och teknisk förstudie pågår. Samråd planeras för den första detaljplanen i programområdet, i samband med att Trafikverket ställer ut järnvägsplanen för granskning.


Det slutgiltiga beslutet kring intentionsavtalet med AMF Fastigheter väntas tas under kommunfullmäktige den 15 oktober. 

tisdag, 02 oktober 2018 10:18

Skanska investerar 570 Mkr i Cph Highline

alt
Cph Highline är ritat av Holscher Nordberg och inspirerat av New Yorks populära High Line, mellan Manhattans skyskrapor.


Skanska har börjat bygga den första fasen av kontorskomplexet Cph Highline på Havneholmen i Köpenhamn, vilket representerar en investering om cirka 570 Mkr (412 MDKR). Samtidigt har SAS Institute tecknat ett hyresavtal på 5.850 kvm. Det motsvarar cirka en tredjedel av den samlade kontorsytan på 16.600 kvm.
    

Cph Highline består av två projekt på sammantaget 31.500 kvm, vilka byggs i samarbete med totalentreprenören København A/S. Första fasen ska stå klar för inflyttning i juli 2020.
    

Kontorskomplexet är ritat av Holscher Nordberg och inspirerat av New Yorks populära High Line, som ligger mellan Manhattans skyskrapor. Takytorna används för att skapa en cirka 100 m lång grön stig som binder de olika terrasserna och utomhusytorna ihop på olika nivåer.
    

Arkitektoniskt karaktäriseras Cph Highline av sin zigzagform, vilket ger attraktiva rum för ankomster längs vägen och mot gården.

tisdag, 02 oktober 2018 10:06

Skandia förtätar i Jakobsberg

alt

Skandia bygger bostäder på parkeringsytor i Jakobsberg.


Skandia Fastigheter har fått klartecken av Järfälla kommun att byggstarta ett nytt kvarter med totalt 104 lägenheter i centrala Jakobsberg. En plats som tidigare bestod av parkeringsplatser omvandlas därmed till nya bostäder och gröna, sociala ytor.
    

Skandia äger sedan tidigare tre bostadsfastigheter med över 200 hyresrätter i Jakobsbergs centrum. Dessa har under de senaste åren renoverats, och ambitionen har länge varit att även ersätta stora parkeringsytor på marken intill med nya bostäder och stora gröna gårdar. Den 28 september kom klartecknet från Järfälla kommun och det första spadtaget tas inom kort.
    

– Det här är ett utmärkt exempel på hur man kan skapa något riktigt bra av en på många sätt dåligt använd yta. Samtidigt har planprocessen varit ovanligt snabb och smidig, vilket vi lyckats uppnå genom kombinationen gott syfte, långsiktig utvecklare och enad, framsynt kommun. Nu ser vi fram emot att se asfalt bli till hem, säger Bo Jansson, fastighetschef Bostäder på Skandia Fastigheter.
    

Parkeringsbehovet kommer att tillgodoses även i framtiden med drygt 60 platser under mark. Men fokus läggs på miljövänligare transportsätt, genom 557 cykelplatser. De nya fastigheterna får även i övrigt en tydlig miljöprofil och kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

 

Lägenheterna – samtliga i hyresrättsform – kommer att förmedlas via Bostadsförmedlingen i Stockholm och inflyttning beräknas ske hösten 2020.

alt
Apples förslag på butik i Kungsträdgården får ej byggas enligt ett protokoll från Norrmams stadsdelsförvaltning den 27 september. Illustration: Norman Foster.

 

I torsdags den 27 september, hölls ett samrådsmöte på Norrmalms stadsdelsförvaltning om Apples så kallade flaggskeppsbutik i Kungsträdgården där restaurang Thank God It ́s Friday nu finns. Totalt har staden fått in över 100 synpunkter under samrådstiden som påbörjades den 4 juli. Nu sågar stadsdelsförvaltningen helt Norman Fosters förslag på en ny Apple butik.

 

Tomträtten såldes sommaren 2015 av Stockholms Handelskammare och finansborgarrådet Karin Wanngård och dåvarande stadsbyggnadsrådet Roger Mogert var då mycket positiva till affären. Vid försäljningen var köpeskillingen inte publik, förmodligen för att Handelskammaren hade fått tomträtten gratis av Stockholms stad. Men nu har flera medier rapporterat att priset var 129 Mkr.

 

Nu är tonerna helt annorlunda efter den starka opinionen mot Apples butik, för i ett protokoll säger Norrmalms stadsdelsförvaltning:

 

”Förvaltningen anser att en ny byggnad på platsen ska underordna sig parken vad gäller storlek och skala samt berika det offentliga rummet. Förvaltningen förespråkar en lägre, mindre och nättare byggnad. Enligt förvaltningen ska detaljplanen ange att en servering mot parken ska inrymmas i byggnaden, vilket skaparförutsättningar för att platsen blir mer livfull samt att det knyter an till platsens historia. Enligt förvaltningen är en servering på platsen mer lämplig än en butik. Förvaltningen anser att försäljning av varor inte ska få dominera i parken då det riskerar att urholka miljön som park och offentlig plats.”

 

I protokollet säger Norrmalms stadsdelsförvaltning även att Apples planförslag innebär att cirka 375 kvm mark som i dag är parkmark övergår i kvartersmark. Förslaget innefattar åtgärder avseende trappor och träd utanför fastigheten. Enligt aktuellt förslag tas en trädrad bort utmed Hamngatan och nya träd föreslås utmed övriga sidor om byggnaden. Föreslagen byggnad är en våning över mark, cirka 5,7 meter hög (exklusive sockel). För att ta upp gatans lutning har byggnaden i samrådsförslaget lagts på en sockel avvarierande höjd. Sockeln är som högst i östra delen och där är förslaget totalt cirka 6,8 meter över befintlig mark. Sockeln blir 1,1 m på sina högsta ställen. Befintlig byggnad är generellt cirka 4,3 m hög över befintlig mark.

 

Stadsdelsförvaltningen skriver att:

1. Byggnadens möte med parken ska vara icke kommersiellt.

2. Byggnaden ska bidra till att stärka de kulturhistoriska värdena.

3. Byggnaden ska ha hög arkitektonisk kvalitet.

4. Byggnaden ska ha en lätt karaktär som har en samhörighet med

paviljongerna i Birgit Nilssons allé.

5. Utformningen mot Hamngatan ska vara ett tillskott i gaturummet och stärka befintliga kvaliteter.

 

Tidplan för detaljplanen är:

A. Samråd: 4 juli – 12 september 2018

B. Granskning: kvartal 1–2, 2019

C. Godkännande/antagande: kvartal 4, 2019.

 

I en kommentar kan sägas att det är föga troligt att Apple får uppföra sin butik efter besluten den 27 september i Norrmalms stadsdelsförvaltning. Avgörandet sker i kommunfullmäktige, men det är inte enligt min mening sannolikt att fullmäktige går emot Norrmalms Stadsdelsförvaltning och framförallt den opinion mot Apples butik som det rapporteras om i ett flertal medier.

 

Det är inte bara i Stockholm som Apple stöter på patrull, även Apples flaggskepp på Federation Square i Melbourne har väckt starka känslor med 20.000 protester, eftersom butiken innebär att ett aboriginalt kulturcentrum måste rivas i Melbourne om Apples butik ska byggas. SF

måndag, 01 oktober 2018 12:46

Wihlborgs förnyar med ABB i Fosie

alt

Boplatsen 3, med adress Boplatsgatan 4-6 ligger på strategiskt läge i Fosie i sydöstra Malmö med direkt anslutning till inre och yttre ringvägen samt E65. Övriga hyresgäster i fastigheten är bland andra DHL, Carl Zeiss Vision, Skånemejerier och CGI.


ABB fortsätter hyresrelationen med Wihlborgs genom att teckna ett tioårigt hyresavtal avseende 7.700 kvm i fastigheten Boplatsen 3 i Fosie, Malmö. Avtalet skapar grund för fortsatt utveckling av både fastigheten och området.
    

ABB har varit hyresgäst i fastigheten i över tjugo år och överenskommelsen om ett nytt, långt avtal ger Wihlborgs tillfälle att modernisera och utveckla fastigheten. Bland annat ska Wihlborgs uppföra ett konferenscenter som kan användas av både ABB och andra företag i Fosie. I fastigheten finns sedan tidigare en välbesökt frukost- och lunchrestaurang.
    

– Vi är mycket glada att ABB väljer att fortsätta som hyresgäst hos Wihlborgs, att företaget satsar långsiktigt och att ABB även fortsätter att dra nytta av fördelarna med Boplatsens strategiska kommunikationsläge. Det är också ett lyft för områdets attraktivitet att vi får tillfälle att modernisera lokalerna, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

alt
Fastigheten Märsta 24:4.


Fastpartner har förvärvat fastigheten Märsta 24:4 belägen i Arlandastad som har en uthyrningsbar yta om cirka 9.000 kvm, vilken till stor del utgörs av höglager. Fastigheten, som för närvarande är helt tomställd, ligger strategiskt rätt med skyltläge mot genomfartsleden i Märsta. Genom aktiv förvaltning har Fastpartner goda förhoppningar att fylla fastigheten med nya hyresgäster. Fastpartner tillträder fastigheten den 16 oktober.
    

Nyligen köpte Fastpartner även fastigheten Reläet 8 i Norrköping av Schenker Property Sweden AB. Fastigheten består till största del av terminal- och lagerytor och har en uthyrningsbara yta uppgår till cirka 9.500 kvm, varav cirka 2.700 kvm är vakant. De årliga hyresintäkterna uppgår till drygt 4 Mkr och driftnettot till cirka 2,8 Mkr. Fastigheten ligger strategiskt väl i området Ingelsta i Norrköping. Säljarens rådgivare var Colliers.
  

 – Två kompletterande förvärv som passar väl in i vårt nuvarande bestånd. Båda fastigheterna har betydande utvecklingspotential och jag ser med tillförsikt att ökad uthyrningsgrad kan bli verklighet genom Fastpartners lokala närvaro och aktiva förvaltning i både Märsta och Norrköping, säger Svante Hedström, fastighetschef på Fastpartner.

måndag, 01 oktober 2018 12:40

NCC säljer till Swiss Life i Helsingfors

alt
NCCs kontorsprojekt Fredriksberg ligger i stadsdelen Vallila (Vallgård) i Helsingfors.


NCC säljer kontorsprojektet Fredriksberg i Helsingfors till Swiss Life Asset Managers för cirka 460 Mkr.
    

– I Fredriksberg har vi utvecklat ett unikt kontorsprojekt med modern design, intressant hyresgästmix och ett attraktivt serviceutbud. Vi är glada att Swiss Life valt att investera i projektet som ligger i ett av Helsingfors mest attraktiva kvarter, säger Petri Bergström, landschef för NCC Property Development Finland.
    

Projektet omfattar totalt cirka 9.000 kvm uthyrningsbar yta för kontor och handel och utgör den första etappen av totalt fyra. Vid försäljningen uppgår uthyrningsgraden till 72 procent och NCC lämnar hyresgaranti om två år för outhyrda ytor i samband med försäljningen.

 

Efter försäljningen har NCC ytterligare cirka 31.000 kvm som kan utvecklas i anslutning till projektet.

alt
Vismas huvudkontor i norska Fredrikstad.


Terje Høili, grundare av den norska börsnoterade lågpriskedjan Europris, har sålt två kontorsfastigheter i Fredrikstad cirka nio mil söder om Oslo till ett investerarsyndikat som inrättats av Pareto Project Finance för 206 miljoner norska kronor. Pangea Property Partners var försäljningsrådgivare till Terje Høili i affären.
    

Den ena fastigheten byggdes 2016 och fungerar som huvudkontor för Visma i Østfold, och den andra fastigheten kommer att vara huvudkontor för Europris när den färdigställs  i mitten av 2019. Fastigheterna har en total yta på cirka 9.000 kvm och stängning för transaktionen kommer att vara 9 oktober 2018.
    

Hittills i år har Pangea varit rådgivare i närmare 30 transaktioner med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 22 Mdr kr.

måndag, 01 oktober 2018 11:58

Colliers rådgivare till NRP i Viared

alt
Fastigheten Vindbryggan 7 i Viared, Borås, får ny ägare.


Colliers var säljarens rådgivare vid försäljningen av fastigheten Vindbryggan 7 i Viared, strax utanför Borås. Affären genomfördes som bolagsaffär. Fastigheten bebyggdes 2004 med en tillbyggnad 2007 och innehöll då verksamhet för bilhandel. Fastigheten blev vakant tidigare i år men har därefter hyrts ut till bland annat Lager 157. Uthyrbar area uppgår till knappt 6.000 kvm.
    

Säljare är ett bolag sammansatt av NRP Finans AS som har haft Wilfast som partner och förvaltare. Köpare är EIG Sverige AB och tillträde sker den 1 oktober. 

    

– Fastigheten i Viared passar utomordentligt bra in i vår portfölj med handelsfastigheter som ligger utefter högt trafikerade motorvägar i Sverige och som dessutom har utvecklingspotential och med outnyttjad byggrätt. Vi hoppas att vi skall kunna bidra med att var en del i utvecklingen av detta område framöver tillsammans med våra hyresgäster, säger Jens Tjärnlund, vd och ägare EIG.
    

– Fastigheter i attraktiva lägen såsom Viared har en hög efterfrågan bland både hyresgäster och investerare. Vi är glada för förtroendet säljaren har givit oss i denna process med att skapa värde genom både uthyrningsarbete och försäljning, säger Joachim Svedberg, Regional and Capital Markets Director på Colliers.