4 maj 2024

Redaktionen

måndag, 01 oktober 2018 11:55

Willhem köper projekt i Ursvik

alt
Mikael Granath, vd för Willhem.


Willhem utökar sitt fastighetsbestånd i Stockholmsområdet genom förvärv av 66 hyresrätter som ska uppföras i Ursvik, Sundbyberg. Överenskommet fastighetsvärde är 190 Mkr och säljare är Bonava.
    

Affären innefattar två punkthus med tillhörande parkeringsplatser. Projektet har en uthyrningsbar yta om 4.278 kvm Byggnaderna är under uppförande och kommer att miljöklassificeras enligt Svanen.
    

Willhem kommer att ta över projekten och förvaltningen efter det att bostäderna är färdigställda, vilket beräknas ske under juni respektive augusti 2019.
    

– Vi är nöjda med att kunna stärka vår position i Stockholm ytterligare och bredda vårt erbjudande med fler nyproducerade bostäder. Projektet kompletterar vårt befintliga bestånd på ett mycket bra sätt, säger Mikael Granath, vd på Willhem.    
    

Lägenheterna ligger nära grönområden och goda kommunikationer till Stockholms stadskärna. Vid 2026 kommer Ursvik som beräknas vara hem för cirka 20.000 människor. Redan år 2021 är tvärbanans Kistagren färdigbyggd med två stationer i området.

måndag, 01 oktober 2018 11:52

SHH och Balder samarbetar i Masmo

alt
SHH Bostad ska driva projektet Solhagaparken om totalt cirka 190 lägenheter i Masmo, Huddinge.


Fastighets AB Balder har via dotterbolaget Balder Storstad AB förvärvat NCC:s 50-procentiga ägarandel i ett bostadsprojekt i Masmo Huddinge. Detta innebär att SHH Bostad och Balder blir ägare i projektet. Byggrätterna ligger attraktivt belägna i Solhagaparken intill Masmos tunnelbanestation i Huddinge.
    

SHH, som ansvarar för projektutveckling, projektledning och kommersialisering, byggstartar nu den första etappen omfattande 86 bostadsrätter då över 60 procent av bostadsrätterna är sålda. Projektering för en andra etapp pågår för ett äldreboende om 80 lägenheter samt ytterligare 24 bostadsrätter i en separat tredimensionell fastighet. Dessutom planeras ett friliggande parkeringshus med cirka 50 platser.

alt
Metropolitan Museum of Art i New York. Foto: Kai Pilger

 

Skanska har tecknat avtal med Metropolitan Museum of Art för att rekonstruera historiska takfönster samt renovera vind-, el- och VVS-system i stora delar av museet.

 

Kontraktet är värd cirka 1 Mdr kr, vilket inkluderas i de amerikanska orderingångarna för tredje kvartalet 2018. Projektet är påbörjat och ska stå klart i december 2021.

 

Metropolitan Museum of Art, The Met, är ett av världens största och mest betydelsefulla konstmuseer, beläget vid Central Park på Manhattan i New York. Det invigdes 20 februari 1872, och har en permanent samling med över två miljoner konstverk.

fredag, 28 september 2018 13:32

CLS hyr ut stort till Regus i London

alt
CLS Holdings nyrenoverade och fullt uthyrda One Elmfield Park i London.

 

One Elmfield Park, Bromley, i sydöstra London. Det är ett tioårigt kontrakt omfattande 3.300 kvm som har tecknats med IWG/Regus. Knight Frank och Michael Rogers agerade för CLS och CBRE för IWG.

 

CLS köpte One Elmfield Park 2015 och har sedan dess renoverat den för cirka 30 Mkr. Som en del av renoveringsprogrammet installerade CLS ett solcellssystem på taket från vilket hyresgästen kan dra nytta av elkostnadsbesparingar och hyresvärden genom inmatningstullsystemet, som syftar till att främja förnybar elproduktion och låga koldioxidutsläpp.

 

– Detta är den största enskilda uthyrningen i Bromley under de senaste fem åren och vi är glada att jobba med Regus, en väl respekterad serviceleverantör, säger Fredrik Widlund, vd för CLS.

 

På senare tid har CLS även genomfört uthyrningar om cirka 5.500 kvm, utöver One Elmfield Park, och kontrakt har tecknats i Adlershofer Tor i Berlin och i Ateliers Victoires i Paris.

fredag, 28 september 2018 13:27

Skanska säljer för 510 Mkr i Warszawa

alt
Skanska säljer den första fasen av kontorsprojektet Spark i Warszawa.

 

Skanska har sålt den första fasen av kontorskomplexet Spark i Warszawa till en tyska KGAL Investment Management GmbH & Co. Värdet på transaktionen är cirka 510 Mkr.

 

Byggnaden omfattar cirka 13.000 kvm uthyrbar yta och överlåtelsen planeras ske under årets fjärde kvartal.

 

Färdigställt ska Sparkkomplexet bestå av tre byggnader med uthyrningsytor yta på över 70.000 kvm. I projektets tredje fas byggs en skyskrapa om 130 meter.

fredag, 28 september 2018 13:23

SBB säljer för 1,15 Mdr till ett JV

alt
Köparen till de 39 fastigheter som SBB säljer heter Sören Ferin med bolaget Property AD AB som huvudägare.

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) säljer fastigheter till ett underliggande fastighetsvärde om 1.153 Mkr till ett joint venture samägt med Property AD.

 

Affären omfattar 39 centralt belägna fastigheter i kommunerna Oskarshamn, Västervik, Nyköping, Karlskrona, Hudiksvall, Karlstad, Älvdalen, Malung-Sälen, Motala, Hedemora, Tomelilla, Hörby, Ludvika, Skövde, Ovanåker, Helsingborg, Flen, Norrköping, Torsby, Hagfors och Svalöv.

 

Den totala uthyrningsbara ytan omfattar 108.248 kvm med ett driftnetto på cirka 59 Mkr. Fastigheterna omfattar såväl samhällsverksamheter som kontor.

 

Property AD AB har Sören Ferin som huvudägare. Joint venture-bolaget ägs till 50 procent var av SBB och Property AD AB. Property AD har lång erfarenhet av transaktion och uthyrning och JV-bolagets fokus kommer att ligga på just detta.

fredag, 28 september 2018 09:46

Castellum investerar 1,2 Mdr i Malmö

alt
Domstolsfastigheten blir en av norra Europas största arbetsplatser för jurister och ett av Castellums största byggprojekt genom tiderna, omfattande 25.000 kvm. Bild: Henning Larsen


alt
Situationsbild över Nyhamnen i Malmö. Illustration: Kanozi arkitekter

 

Regeringen har godkänt Domstolsverkets hyresansökan och hyresavtal har tecknats mellan Domstolsverket och Castellum som startar en nybyggnation av 25.000 kvm moderna domstolslokaler i centralt läge i Nyhamnen i Malmö. Investeringen, som beräknas uppgå till cirka 1,2 Mdr kr, utgör en viktig del i Castellums strategi att växa ytterligare i Öresundsområdet och blir ett av Castellums största byggprojekt genom tiderna.

 

Domstolsverket har utrett olika alternativ för en möjlig placering av nya domstolslokaler för Malmö Tingsrätt och Förvaltningsrätten i Malmö. Valet föll på Castellums förslag till nya och mer rymliga lokaler i Nyhamnen, centralt beläget alldeles nära Malmö centralstation. Nyhamnen är ett av Malmö stads viktigaste utvecklingsområden där Castellum, som en av de största samhällsaktörerna, även bygger nytt huvudkontor för E.ON - en investeringen som beräknas uppgå till cirka 1,1 miljarder kronor.

 

Domstolsfastigheten blir en av norra Europas största arbetsplatser för jurister och ett av Castellums största byggprojekt genom tiderna.

 

– Det är glädjande att valet föll på Castellum som mest lämplig partner att utveckla moderna domstolslokaler för Domstolsverket. Genom projektet stärker Castellum, i nära samarbete med Malmö stad, sin position som Öresundsregionens mest spännande stads- och fastighetsutvecklare då vi i direktanslutning till centralen kommer att producera både detta projekt och EONs huvudkontor, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef.

 

Den planerade nybyggnationen i Nyhamnen, omfattar cirka 25.000 kvm uthyrningsbar yta. Förslaget är framtaget av arkitektbyrån Henning Larsen i dialog och samverkan kring detaljplanen med Jernhusen.

 

Arbetet med ny detaljplan pågår och byggstart sker i nära anslutning till lagakraftvunnen plan. Byggtiden är beräknad till cirka 2 år och preliminär inflyttning för Malmö Tingsrätt och Förvaltningsrätten i Malmö blir under år 2021.

 

Det 20-åriga hyresavtalet mellan Castellum och Domstolsverket börjar löpa vid inflyttning och fullt uthyrd bedöms investeringen generera en årlig hyresintäkt om cirka 78 Mkr.

 

Castellum avser att finansiera investeringen med egna intjänade medel och outnyttjade krediter.

torsdag, 27 september 2018 16:14

Studentbacken bygger i Tureberg

alt
Studentbacken, ägt av SSM Bygg, ska bygga 70 smålägenheter för studenter i Tureberg, centrala Sollentuna.

 

Sollentuna kommunfullmäktige har antagit en ny detaljplan för ett område i centrala Tureberg. Detaljplanen möjliggör att 70 nya smålägenheter, avsedda för studenter, kan byggas på Tellusvägen 13. Studentbostäderna kommer att byggas av Studentbacken AB, som ingår i koncern för SSM Bygg. Huset kommer att byggas i en svagt svängd form och med en varierande höjd på mellan tre och åtta våningar.

 

Under kommunfullmäktiges senaste sammanträde antogs en ny detaljplan för fastigheten Träkolet 16 på Tellusvägen 13 i Tureberg. Den nya detaljplanen innebär att ett flerbostadshus med cirka 70 smålägenheter kan byggas på en yta som idag används som parkering. Smålägenheterna ska vara avsedda för studenter. 

 

– Det är glädjande att vi nu får se ännu fler studentlägenheter i Sollentuna. Den direkta närheten till kollektivtrafik samt omfattande utbud av både social och kommersiell service gör detta till ett mycket attraktivt boende, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

 

– Studentbacken vill vara en aktiv aktör för att underlätta studenternas bostadssituation. Med vårt projekt Tentafabriken bidrar vi med ett attraktivt och smart studentboende till en rimlig månadskostnad för studenten, säger Staffan Sälg, verkställande direktör för Studentbacken.

 

Detaljplanen har legat ute för samråd och granskning under 2017/2018.

torsdag, 27 september 2018 16:04

Scandic växer starkt i Norge

alt
Svein Arild Steen-Mevold, vd för Scandic Hotels Norway.

 

Scandic Hotels Norway har haft en stark tillväxt de senaste åren. I Norge har Scandic sedan år 2017 öppnat eller ingått avtal om att förvärva 15 nya hotell. För att skydda kunder och anställda och för att ha nytta av de möjligheter som det ligger i en framtida tillväxt, stärker Scandic sin norska ledningsgrupp med två nya positioner och växer samtidigt från fyra till fem distrikt.

– Det är ett nöje att tillkännage att Scandic Norge ökar från fyra till fem distrikt från och med 1 januari 2019. Efter flera års stark tillväxt ser vi behovet av att skapa ett separat distrikt i centrala Norge och Oslo. Det kommer att leda till fortsatt tillväxt under de närmaste åren, säger Svein Arild Steen-Mevold, vd för Scandic Hotels Norway.

Gry Eriksen har avtalat om ett tvåårigt engagemang som projektledare för Scandic Hotels och han kommer bland annat att ansvara för att bygga destinationsuppdrag i hela Norge, inklusive försäljning och bokning från flera hotell, samlade under ett tak. Eriksen har redan genomfört liknande uppdrag i Trondheim och Innlandet med stor framgång. Denna insats kommer att fortsätta i övriga Norge.

Linje Vikrem-Rosmæl verkar som distriktschef för mellersta Norge i ett distrikt som sträcker sig från Namsos i norr till Ålesund i söder med Trondheim.


Vikrem-Rosmæl, i dag hotelldirektör på Scandic Lerkendal, ser stor potential i den nya regionen, säger:
– Vi måste vara bättre att marknadsföra Trondheim, både som en destination i sig och som en perfekt bas för att uppleva resten av Trøndelag och norra västra Norge. Dessutom ser vi oss som marknadsledande för verksamheter inom kurser och konferenser och vi ser stora möjligheter för expansion, särskilt i forskningsmiljöer och bland offentliga kunder. Vi måste stimulera våra kunder och hjälpa dem att se möjligheter att organisera konferenser som sätter Trondheim på kartan internationellt.

torsdag, 27 september 2018 14:18

Olsén och Weinz, nya på Areim

alt
Erika Olsén, t v, ska skapa nya affärer på Areim och Helena Weinz ( t h) är ny Fund Manager för Areim Fond II.

 

Som ett svar på den positiva tillväxten och geografiska expansionen stärker Areim teamet. Erika Olsén är en av de nyanställda och ansluter till teamet vid årsskiftet. Hon kommer från en roll som CIO på börsnoterade Castellum och var före dess partner i Tenzing, ett bolag som hon var med att bygga upp.

 

– Vi är väldigt glada över att få hälsa Erika välkommen till Areim. Hon är en av marknadens största talanger när det kommer till affärer och har internationell erfarenhet med ett brett nätverk. Erika har inte bara ett unikt driv utan vet också hur man bygger ett sunt bolag med humana värderingar. Den kompetensmixen och värdegrunden passar oss perfekt, säger Areims grundare Leif Andersson.

 

Erika Olsén kommer primärt att arbeta med nya affärer och generell affärsutveckling på Areim.

 

Helena Weinz är ny Fund Manager med ansvar för Areim Fond II. Hon har stor erfarenhet från fastighetsbranschen, bland annat från AMF Fastigheter, och hon har bred kompetens inom transaktioner, projektutveckling och finansiering.

 

– Helena har precis börjat sin tjänst och hon är redan en mycket uppskattad kollega. Hon passar utmärkt i rollen och vi är tacksamma över att ha fått med henne i vårt team. Tillsammans med våra nya medarbetare kommer vi att ta Areim till nästa nivå, tillägger Leif Andersson.