4 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 27 september 2018 10:17

Lindbäcks bygger åt Aros i Orminge

alt
Nacka kommun planerar för ett mer levande Orminge centrum med fler lägenheter, men även en förskola och bättre infrastruktur för gång- och cykeltrafik.


I slutet av augusti genomförde Nacka kommun ett första spadtag inför första etappen av totalt 260 bostadsrätter i Orminge, stadsdelscentrum för Saltsjö-Boo. Lindbäcks har nu tecknat avtal för att bygga bostadsrätterna åt Aros Bostad, som utvecklar en del av det nya området som kallas för Nybackakvarteren.
    

– Det känns roligt att ha inlett ett samarbete med Aros Bostad som har framfört att de tycker att våra industriellt byggda flerbostadshus i trä uppfyller deras krav på hållbara, moderna och smart planerade bostäder, säger Fredrik Egger, projektutvecklare på Lindbäcks.
    

Byggarbetet kommer att starta i oktober. I första etappen byggs 58 bostadsrätter med planerad inflyttning i början av 2020.

torsdag, 27 september 2018 10:12

AF Gruppen bygger boenden åt Stena och Aleris

alt

Aleris Ekebäcken Plaza ska stå färdigt i början av 2021.


AF Gruppen har ingått ett avtal med Stena Fastigheter att uppföra ett äldreboende med 90 lägenheter i Ekebäckshöjd, Högsbo, Göteborg.
    

Kontraktet är värt cirka 200 Mkr och projektet ska genomföras på totalentreprenad i samverkan. Byggstart ska ske under det första kvartalet nästa år med beräknad inflyttning i början av 2021.
    

Fastigheten om 8.500 kvm ska även inrymma en dagligvarubutik, träningslokaler och nio stödlägenheter för ungdomar.  
    

Äldreboendet och stödlägenheterna kommer att drivas av Aleris.

onsdag, 26 september 2018 15:13

HEBA byggstartar Opalen i Täby Park

alt
Patrik Emanuelsson, vd för HEBA, Johan Algernon, kommunalråd i Täby och Britta Cesar Munch, vd för Skanska Hyresbostäder, gör den första sprängningen för projektet Opalen i Täby Park.

 

Nu har den officiella byggstarten för projektet Opalen om 142 lägenheter i Täby Park genomförts i dag i form av en sprängning utförd av Britta Cesar Munch, vd för Skanska Hyresbostäder, Johan Algernon, kommunalråd och ordförande i Stadsbyggnadsnämnden och HEBA:s vd Patrik Emanuelsson.

 

Skanska uppför bostäderna på totalentreprenad åt HEBA och projektet planeras stå klart till hösten 2020. Uthyrningsarbetet beräknas starta under våren 2020.

 

– Med förvärvet ökar vi vårt bestånd i Täby och blir en del av Täby Park, säger Patrik Emanuelsson, vd för HEBA. Vi är mycket nöjda med denna fina produkt med fokus på hållbarhet, något som är mycket viktigt för HEBA.

 

onsdag, 26 september 2018 15:06

Humlegården breddar ägandet

alt
Tomas Eriksson, styrelseordförande för Humlegården Fastigheter.

 

Genom en riktad nyemission samt ett aktieförvärv får Humlegården ett kapitaltillskott om 250 Mkr samt fyra nya aktieägare, vilket innebär att samtliga länsbolag inom Länsförsäkringsgruppen nu är aktieägare i Humlegården. PwC har agerat finansiell rådgivare och Roschier har agerat juridisk rådgivare.

 

Den riktade nyemission omfattade 12.180 aktier till teckningskurs 20.527 kr per aktie. Deltagare i emissionen var Länsförsäkringar Skaraborg, Länsförsäkringar Västerbotten samt Länsförsäkringar Gävleborg. Samtidigt gick Länsförsäkringar Stockholm in som ägare genom att köpa aktier från en av bolagets befintliga ägare. Sammantaget innebär detta att samtliga länsbolag inom länsförsäkringsgruppen nu är aktieägare i Humlegården.

 

– Att alla 23 länsbolag samt Länsförsäkringar Liv och Länsförsäkringar Sak nu är aktieägare är glädjande och ett tecken på Humlegårdens attraktivitet som placering. Bolaget fokuserar på att leverera en långsiktig, stabil tillväxt och har ett tydligt fokus på kassaflöde samtidigt som vi också aktivt söker nya möjligheter till förvärv och projekt, säger Tomas Eriksson, styrelseordförande för Humlegården Fastigheter.

alt
Aspelin Ramm har köpt en tomträtt där Assa Abloy tidigare har tillverkat garageportar. Vad den framtida användningen blir är i dagsläget inte klart.


Aspelin Ramm Fastigheter har köpt en tomträtt i Torslanda på Hisingen i Göteborg av Assa Abloy Entrance Systems. Förvärvet omfattar 38.000 kvm mark och 14.000 kvm lokalyta anpassad för logistik eller tillverkning. Werks Advokatbyrå har varit Aspelin Ramms juridiska rådgivare vid försäljningen och Relier Real Estate Advisor har företrätt säljaren.
    

– Torslanda är en väldigt attraktiv och expansiv stadsdel där vi med det nya köpet tydligt befäster vår närvaro i området. Sedan tidigare äger vi bland annat även grannfastigheten vilket innebär att den sammanlagda utvecklingsbara ytan är 56.000 kvm, säger Lennart Karlsson, vd Aspelin Ramm Fastigheter.
    

Fastigheten ligger strategiskt belägen alldeles intill Torslandavägen och i närheten av Volvo Cars personbilstillverkning. Lokalerna står idag tomma, då den tidigare tillverkningen av garageportar har flyttat utomlands.
    

– Det innebär att vi kan vara väldigt flexibla i vårt utvecklingsarbete, där industri- eller logistikverksamhet kan vara en fortsatt inriktning. En annan kan vara att skapa en modern och levande miljö med en blandning av bostäder och verksamheter. Våra översiktliga studier visar att det skulle kunna rymmas mellan 700 och 1.000 nya lägenheter i området. Men vad det till sist blir avgörs av Göteborgs Stads önskemål om vad området ska användas till, säger Lennart Karlsson.
    

Enligt Lennart Karlsson handlar Aspelin Ramm Fastigheters utvecklingsmodell om att tidigt kunna identifiera framtida behov av en fastighets eller ett områdes utvecklingspotential i förhållande till dess behov.
    

– Clarion Hotell Stockholm Skanstull var en trafikplats innan vi utvecklade ett förstklassigt hotell med 532 rum. I Sävedalen utanför Göteborg förvandlades Vallhamra torg från ett nedgånget förortstorg till en modern förstad med 250 bostäder, handel och lokal service, tillägger Lennart Karlsson.
    

Aspelin Ramm Fastigheter har även utvecklat bostäder på Hisingen tidigare. I projekten Studio 57 och Studio 58 i området Eriksberg, byggdes 100 bostäder ovanpå ett befintligt parkeringshus med hjälp av en tredimensionell fastighetsbildning.

onsdag, 26 september 2018 11:22

Taheri, Compliance Manager på Willhem

alt

                                                                                                                                     
Willhem har förstärkt sin organisation med Azin Taheri (bilden) i en ny tjänst som Compliance Manager. Hon tillträdde tjänsten den 3 september och kommer närmast från förvaltnings- och byggföretaget McArthurGlen Group i London, där hon sedan 2014 innehaft en tjänst som bolagsjurist.
    

I rollen som Compliance Manager hos Willhem kommer Azin Taheri bland annat att identifiera och analysera risker, säkerställa att bolaget efterlever lagar och regler, interna regelverk, ge råd och stöd till verksamheten samt ansvara för efterlevnadsfrågor inom GDPR.

onsdag, 26 september 2018 11:20

Wihlborgs förstärker med Widell

alt

                                                                                                                                       
Wihlborgs har anställt Dag Widell (bilden) som chef för IT och digital verksamhetsutveckling. Rekryteringen är ett led i Wihlborgs ambition att sätta en tydlig digital agenda för framtiden.
    

Dag Widell har under flera år drivit digitaliseringsprocesser i olika organisationer, bland annat som CIO på Granngården och nu senast som CIO på Hilding Anders International AB. Han tillträder sin tjänst på Wihlborgs den 1 oktober.
    

– Dag kommer att bli en nyckelperson i arbetet med att sätta en tydlig digital agenda och att driva den fortsatta utvecklingen av tjänster och lösningar som gynnar våra kunder, vår affär och underlättar vårt dagliga arbete, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

alt

                                                                                                                                          
Martin Kron (bilden) har utsetts till vd för Skanskas kommersiella fastighetsutveckling i Finland. Han efterträder Björn Mattsson som utsetts till vd för Skanskas bostadsutveckling i Centraleuropa.
    

Martin Kron har arbetat i Skanska sedan 2006, bland annat med kommersiell fastighetsutveckling i Malmö samt med genomförandet av Nya Karolinska. Det senaste året har Kron ansvarat för Skanskas projektutvecklingsverksamhet i Finland.
    

– Martin Kron tar över ett framgångsrikt team med värdeskapande projekt. Hans långa erfarenhet och breda kunskap från olika roller inom Skanska är en garant för ett fortsatt starkt affärsfokus, säger Jan Odelstam, vd för Skanska Kommersiell Utveckling Norden.

onsdag, 26 september 2018 11:16

Skanska bygger för 1,2 Mdr i Texas

alt

Collin College Technical Campus ska stå klar sommaren 2020.


Skanska har tecknat ett avtal värt cirka 1,2 Mdr kr för att bygga ett nytt campusområde till Collin Collage i Wylie, norr om Dallas, Texas, USA. Avtalet inkluderas i de amerikanska orderingångarna för tredje kvartalet 2018.
    

Enligt avtalet ska Skanska uppföra fyra byggnaderna med en total yta av cirka 32.000 kvm, varav merparten utbildningslokaler och kontor. I projektet ingår även ett underjordiskt parkeringsgarage. Byggtart sker nu i oktober och färdigställandet beräknas ske i juni 2020.

onsdag, 26 september 2018 11:13

Fortsatt god tillväxt i Stockholm

alt
Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm, och Anna Gissler, tf vd för Stockholm Business Region.


Stockholmskonjunkturen för andra kvartalet 2018 är fortsatt stark med god tillväxt, men mattas ändå av något jämfört med andra kvartalet 2017. Näringslivet och befolkningsutvecklingen har utvecklats väl medan byggandet och företagandet följt en svagare utveckling. Det framgår av rapporten Stockholmskonjunkturen kvartal 2, 2018, från Stockholm Business Region.
    

Lönesumman i privat sektor ökade jämfört med motsvarande kvartal 2017 i både Stockholms län och stad, med information och kommunikation som främsta gemensamma draglok.
    

– Vi kan blicka tillbaka på en mandatperiod av stark tillväxt och Stockholm fortsätter vara Sveriges ekonomiska draglok. Staden fortsätter att växa och en fortsatt hög byggtakt är avgörande för att kunna möta behovet hos ett växande näringsliv, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholm.
  

Antalet sysselsatta invånare i länet ökade med 28.500 personer under de senaste fyra kvartalen, trots att vård och omsorg, bygg och finansiell verksamhet redovisade färre sysselsatta. Under samma period steg antalet invånare med 37.700 personer i länet varav 13.000 i staden, vilket motsvarade ökningar med 1,6 respektive 1,4 procent. Bostadsbyggandet minskade i både länet och staden jämfört med andra kvartalet 2017, motsvarande minskningar på 45 procent i länet och 21 procent i staden.
    

– Vi glädjer oss åt en fortsatt stark tillväxt, med ökad sysselsättning och lönesumma. Däremot kan ökningen i antalet varsel och en något svalnande byggnadstakt vara tecken på en avmattning, säger Anna Gissler, tf vd Stockholm Business Region.