4 maj 2024

Redaktionen

alt
Energihamnen sedd från Millesgården på Lidingö, med Cementas byggnader till höger. Bild: Råformat

 

alt

Flygfoto över Loudden. Bild: Lennart Johansson, Stadsbyggnadskontoret

 

alt

Inspirationsbild för Lövholmen på Liljeholmen. Illustration: Gehi Architects

 

alt

Planområdet för Lövholmen på Liljeholmen.

 

A. När verksamheter flyttar till Energihamnen i Hjorthagen frigörs mark för cirka 6.000 bostäder, varav cirka 4.000 bostäder ska byggas på Loudden, där det förutom bostäder är tänkt att rymma kontor, handel, skola, förskolor, idrottsanläggningar samt torg och parker. En konsekvens av planen för Energihamnen är att bebyggelsen på Loudden blir tätare och högre.

 

Oljelagringen i Loudden ska avvecklas. Det innebär att stadsutvecklingsprojekt blir möjliga i Lövholmen och Loudden. Dessutom bidrar planen till målet att avveckla fossila bränslena i kraftvärmeverken i Värtan, och att en mer klimatsmart energiproduktion inom Energihamnen kan utvecklas. I detaljplanen för Energihamnen finns också ett trafikområde för en eventuellt kommande framtida spårväg.

 

B. Genom Cementas planerade flytt från Lövholmen till Energihamnen kan mellan 1.500 – 2.000 bostäder byggas i Lövholmen en del av Liljeholmen.


Förslaget om Energihamnen i Hjorthagen och dess planområde omfattar framförallt fastigheterna Shanghai 1, Singapore 3, Alexandria 3, del av Alexandria 4 och del av Port Said 1.

 

Tidplanen för den nya Energihamnen är 1. Start-PM som var november 2017. 2. Samråd mellan den 19 september och den 31 oktober 2018. 3. En Granskning under andra kvartalet 2019. 4. Ett Antagande i stadsbyggnadsnämnden för den nya Energihamnen beräknas ske under det tredje kvartalet 2019.

 

På Lövholmen finns Cementa, som ligger i nordvästra Liljeholmen. Cementas fabrik kommer att flyttas till Energihamnen, medan konsthallen Färgfabriken kommer att ligga kvar. Förslaget till ny planering på Lövholmen innebär att området omvandlas från industriområde till en blandad stadsdel med bostäder, skola och förskolor, parker och kontor. Den nya stadsdel sker genom Cementas planerade flytt från Lövholmen till Energihamnen, vilket innebär att mellan 1.500 och 2.000 bostäder kan byggas på Lövholmen.

 

Det är stadsbyggnadskontoret, exploateringskontoret och trafikkontoret som samarbetar med markägarna Skanska, Veidekke, Fastighets AB Lövholmen, Lindengruppen AB, JM och Cementa/Besqab/Järntorget för att utveckla området. 

 

Planen för Lövholmen förväntas förverkligas genom 1. Ett ställningstagande i stadsbyggnadsnämnden i oktober 2018. 2. Ett samråd i juni 2019. 3. En granskning i juni 2020. 3. Ett antagande i stadsbyggnadsnämnden i november 2020

måndag, 24 september 2018 11:27

Castellum hyr ut 20.400 kvm i Göteborg

alt
Den första och numera fullt uthyrda etappen av Hisingen Logistikpark.


E-handelsbolaget Jollyroom tecknade i våras hyresavtal med Castellum och har nu tillträtt en logistiklokal om 20.400 kvm i Hisingen Logistikpark. Castellum har nyligen färdigställt första etappen om totalt cirka 30.000 kvm i logistikparken som har ett strategiskt läge nära Göteborgs Hamn. Sedan tidigare är e-handelsbolaget Bagaren och Kocken kontrakterade för cirka 10.000 kvm, vilket innebär att den första etappen i Hisingen Logistikpark är fullt uthyrd.
    

Jollyroom hyr sedan tidigare två logistiklokaler av Castellum i Göteborg om totalt närmare 23.000 kvm. Deras lagerkapacitet utökas nu ytterligare genom etableringen i Hisingen Logistikpark.
    

– Uthyrningen till Jollyroom är en av de större logistikuthyrningarna som gjorts i Sverige i år och visar på det ökade lagerbehovet inom e-handeln. Vi är glada över att kunna hjälpa Jollyroom att växa inom vårt fastighetsbestånd och på så sätt ytterligare fördjupa vårt samarbete, säger Mariette Hilmersson, vd Region Väst i Castellum.
    

För att kunna möta marknadens efterfrågan förbereder sig Castellum för lera nya logistikprojekt.

 

– Vi planerar bland annat den andra etappen om cirka 35.000 kvm i Hisingen Logistikpark och vi har även möjlighet att bygga 5.000 kvm på Östra Sörredsvägen och snart även 6.600 kvm i Arendal, säger Mariette Hilmersson.

fredag, 21 september 2018 16:21

Vasakronan först med gröna certifikat

alt
Thomas Nystedt, finanschef på Vasakronan.

 

I november 2013 emitterade Vasakronan världens första gröna företagsobligation. Sedan dess har 18,5 Mdr kr emitterats, vilket gör Vasakronan till Nordens största emittent av gröna företagsobligationer. Nu emitterar bolaget världens första gröna certifikat där likviden är öronmärkt för gröna tillgångar.

 

Sedan 2008 har Vasakronan halverat energianvändningen i bolagets fastighetsbestånd och sänkt koldioxidutsläppen från verksamheten med 97 procent och miljöcertifierat 85 procent av fastighetsbeståndet. År 2010 lanserade Vasakronan som första bolag i Sverige så kallade gröna hyresavtal, något som idag har utvecklats till branschstandard. Efter emissionen av de gröna företagsobligationerna rankas Vasakronan som etta i Europa inom segmentet kontor och det nionde mest hållbara fastighetsbolaget i världen i Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB).

 

Nästa steg i Vasakronans hållbarhetsarbete är de gröna certifikaten. En förutsättning för att kunna ge ut dessa är att det finns tydliga riktlinjer för vad som får definieras som en grön tillgång. Vasakronan har därför tagit fram ett nytt omarbetat och utvidgat ramverk för grön finansiering; Vasakronan – Green Finance Framework. Ramverket har granskats av Center for International Climate Research (CICERO) och fått högsta betyget Dark Green.

 

– Det är numera uppenbart för alla att det är lönsamt att bedriva sin verksamhet på ett hållbart sätt. När vi nu tillför nya gröna låneinstrument erbjuder vi kapitalmarknaden ytterligare möjligheter att aktivt bidra till minskad klimatpåverkan, säger Thomas Nystedt, finanschef på Vasakronan.

 

De första tre gröna certifikaten uppgår till 610 Mkr och har emitterats i samarbete med SEB som även varit delaktiga i arbetet med att ta fram konceptet för gröna certifikat för finansiering av definierade gröna tillgångar. Certifikatet kommer att listas på Nasdaq Stockholms nya lista för gröna certifikat. Bland investerarna återfinns Alcur Fonder AB, LKAB, Länsförsäkringar Fondförvaltning AB, Nordea Asset Management, Swedbank Robur Fonder AB och SEB Investment Management.

fredag, 21 september 2018 16:17

Magnolia påbörjar Vårby Udde

alt
Skiss över ett framtida Vårby udde i Huddinge.

 

I fredags gick startskottet för Vårby Udde – Spendrups tidigare bryggeriområde som nu blir Huddinges nya marina stadsdel. Projektet är en del av ett omfattande utvecklingsprojekt i Vårby där 1.800 bostäder, skola, förskolor, vårdboenden, butiker och hotell planeras.

 

– Ett av våra mest attraktiva lägen i kommunen ska omvandlas från ett industriområde till en ny marin stadsdel. Bostäder och nya rekreationsområden planeras här och området blir ett lyft för hela Vårby, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge kommun.

fredag, 21 september 2018 16:13

Tre Kronor planerar förvärv om 903 Mkr

alt
Tre Kronor Property Investment planerade förvärv överlappar väl med bolagets nuvarande fastigheter. Idag är Systembolaget största hyresgäst och efter förvärvet blir ICA den enskilt största hyresgästen. Bilden visar ICA Supermarket i Tynnered, Göteborg.

 

Tre Kronor Property Investment AB ska genomföra sitt första större förvärv av livsmedelsfastigheter i Sverige sedan bolaget skapades och listades på Nasdaq First North ifjol. Affären omfattar 50 fastigheter med 43 matbutiker i södra och mellersta Sverige till ett underliggande fastighetsvärde om 903 Mkr.

 

Efter förvärvet beräknas Tre Kronors fastighetsvärde uppgå till 2,3 Mdr kr. Intjäningsförmågan (förvaltningsresultat före skatt) förväntas öka till cirka 80 Mkr (51), vilket motsvarar cirka 9,7 kr per aktie. Affären förväntas även förbättra förutsättningarna för Tre Kronor att skapa aktieägarvärde och stärka bolagets utdelningsförmåga.

 

Affären är villkorad av att en emissionen genomförs och att bolaget därigenom tillförs minst 325 Mkr före emissionskostnader.

 

Catella Bank S.A. är joint bookrunner tillsammans med ABG Sundal Collier AB.

 

DNB Bank ASA filial Sverige är emissionsinstitut. Catella Corporate Finance Stockholm AB är finansiell rådgivare och Advokatfirman Glimstedt Stockholm KB är legal rådgivare i samband med emissionen.

 

Catella Property Asset Management AB sköter kommersiell och teknisk förvaltning åt Tre Kronor.

fredag, 21 september 2018 16:10

800 nya bostäder i Ormesta, Örebro

alt
Illustrationsbild över möjlig bebyggelse i Ormesta.

 

För att möta det stora behovet av bostäder har Örebro kommun fattat beslut om att bygga ut Ormesta strax öster om stan med 800 bostäder och två tomter för förskola.

 

Det nya bostadsområdet kommer innehålla en blandning av villor, radhus, kedjehus och flerbostadshus. Det kommer även byggas en ny stadsdelspark, som blir en kontrast till den omgivande naturen i naturreservatet och ska binda ihop skogsdungen i norr med naturreservatet i söder.

 

– Förhoppningen är att arbetet med gator och ledningar, markanvisning samt byggstart kan ske 2020/2021 och att en första inflyttning kan göras under 2022/2023, säger Ulf Nykvist, planhandläggare på Stadsbyggnad, Örebro kommun.

fredag, 21 september 2018 16:04

David Carlsson blir ny vd för Balticgruppen

alt

                                                                                                                                      

Jonas Olsson ägare och vd för Balticgruppen i Umeå går från och med den 1 oktober in i rollen som arbetande styrelseordförande. Ny vd blir David Carlsson (bilden).

 

David Carlsson, som idag är vice vd, kom till Balticgruppen från Akademiska Hus i december 2016. Han första prioritering blir att implementera den affärsplan som han tillsammans med Jonas Olsson och ledningsgruppen, arbetat fram för bolagets nästa steg.

fredag, 21 september 2018 11:19

Infranode höjer budet på Skånska Energi

alt
Philip Ajina, Infranode, och Göran Boijsen, tidigare ordförandei Skånska Energi AB.


Infranode Energi AB har lagt ett rekommenderat kontanterbjudande till aktieägarna i Skånska Energi Aktiebolag. Budet ligger på 70 kr för varje aktie oavsett aktieslag. Den 6 september lämnade Acsnacs Energi AB ett bud om 60 kr för varje aktie oavsett aktieslag. Beräknat på samtliga aktier i Skånska Energi uppgår Infranodes bud till cirka 579,4 Mkr.
    

– Vi har följt Skånska Energi under en tid och är imponerade av hur vd och ledningen har byggt upp verksamheten. Skånska Energi är ett starkt idéburet företag med stort kundfokus. Det passar Infranode Energis önskan om att investera i hållbara energiföretag som också kan erbjuda goda långsiktiga utvecklingsmöjligheter. Vi vill se till att Skånska Energi fortsätter att utvecklas för att möta dagens och framtidens energibehov, säger Philip Ajina, en av Infranodes grundare.
    

Ägare till sammanlagt 12,8 procent av aktierna i Skånska Energi, däribland tidigare styrelse-ordföranden Göran Boijsen, har förklarat sig positiva till Infranodes bud.
    

Skånska Energi har fyra affärsområden: Produktion, Elnät, Elhandel och Energilösningar. Bolaget grundades 1916 och dess B-aktier är noterade på Nasdaq First North. Om Infranodes bud går igenom kommer bolaget att avnoteras.
    

Infranode förvaltar 4,45 Mdr kr från pensionsfonder och institutioner som KPA Pension, Fjärde AP-fonden och Folksam. Bland tidigare investeringar kan nämnas fjärrvärmeföretaget Vasa Värme och solcells- och geoenergiföretaget Eneo Solutions samt fjärrvärmeföretagen Akershus Energi Varme och Oslofjord Varme i Norge.

alt
Lifra lämnar sina fastigheter i Staffanstorp och koncentrerar sig på sina innehav i Malmö.


Det Malmöbaserade fastighetsbolaget Lifra Fastigheter AB säljer sitt bestånd, Nevisborg, i Staffanstorp till en privat investerare. Köpeskillingen var cirka 208 Mkr i en ren fastighetsaffär och säljarens rådgivare var Catella.
    

Affären omfattar 10.626 kvm, varav 90 procent är bostäder och resten är förskola respektive LSS-boende.
    

– Vi väljer att koncentrera våra aktiviteter till Malmö, där vi har ett par intressanta projekt på gång, säger Anders Fransson, vd och ägare till Lifra Fastigheter AB.

fredag, 21 september 2018 11:15

Hemsö investerar 230 Mkr i Norrköping

alt
Efter att ha byggt ett äldreboende och startat ett skolbygge fortsätter Hemsö med att utveckla vårdlokaler och bostäder i Sandbyhov, Norrköping.


Hela detaljplanen för Sandbyhov i Norrköping har vunnit laga kraft och Hemsö påbörjar byggnationen av det så kallade Nodhuset, som ska inrymma vårdlokaler för Region Östergötland samt 42 hyreslägenheter som Norrköpings kommunägda bostadsbolag, Hyresbostäder, förvärvar för 108 Mkr. Nodhuset kommer även att innehålla lokaler för folktandvård samt butiker och hela projektet har en uppskattad investeringskostnad om 230 Mkr.
    

– Nu fortsätter vi att utveckla området och skapar en modern stadsdel med lokaler för samhällsservice. Kombinationen av vårdlokaler, kommersiella ytor och hyresrätter i samma byggnad ser vi som en attraktiv lösning i framtidens stadsdelar. Vi har haft ett mycket givande samarbete med kommunen när vi har arbetat fram detaljplanen och vi är glada över att nu kunna erbjuda hyresrätterna till Hyresbostäder, säger Nils Styf, vd för Hemsö.
    

Totalt får Nodhuset en yta på 9.000 kvm fördelat på tio våningar. Byggnationen beräknas vara klar i juli 2020 och ambitionen är att huset uppnå Miljöbyggnad Silver.
    

– Vi är glada och nöjda med att kunna bidra till Sandbyhovs utveckling genom denna affär. Vi har länge velat öka vår närvaro och kunna erbjuda hyresrätter på norr, och med Hemsö som byggherre och framtida granne får vi en kompetent och bra samarbetspartner, säger Gunnar Boquist, vd Hyresbostäder.
    

I den första etappen av stadsplaneprojektet i Sandbyhov har Hemsö färdigställt ett kommunalt äldreboende. Detta invigdes i januari 2018. Under andra kvartalet påbörjades omvandlingen av Apelgården samt Ekhöjden till nya skolor med ett planerat slutdatum i juli 2019.