4 maj 2024

Redaktionen

alt
Max Barclay, Head of Newsec Advisory.

 

Den senaste utgåvan av Newsec Property Outlook visar att inhemska investerare i de nordiska länderna har fått större konkurrens från sina grannländer. Svenska, finska, norska och danska investerare som tidigare prövat sin lycka i Tyskland, Storbritannien eller Sydostasien har i stor utsträckning kommit till slutsatsen att det finns fördelar med att lägga sina pengar närmre hemmaplan.

 

– Även om det går att skämta glatt om finska bastubad, norsk skidåkning, dansk sillfrukost och svensk konsensus, så går det inte att komma ifrån att våra länder och kulturer har mycket gemensamt. Även om vissa traditioner och uttryck skiljer sig åt så har vi generellt sett relativt lätt att förstå varandra. Förståelse minskar osäkerhet och risk – och det är som vi alla vet bra för affärerna, säger Max Barclay, Head of Newsec Advisory.

Det är tydligt att de olika investerargrupperna har olika fokus. Investeringar mellan de nordiska länderna handlar till stor del om kontor men även segment som samhällsfastigheter och logistik. Icke-nordiska investerare fokuserar på core-fastigheter i huvudstäderna och föredrar shoppingcenter i handelssegmentet. Nordiska investerare föredrar huvudstäder men är även intresserade av alternativa lägen. Exempelvis är bostäder i mindre svenska regionstäder mycket populärt i den här gruppen samt bostäder i Köpenhamn och kontor i Oslo.

onsdag, 19 september 2018 16:17

Eurocommercial öppnar C4 i Kristianstad

alt

 

 

C4 Shopping i Kristianstad invigs under torsdagen 20 september.

 

På torsdag kl. 17.00 öppnar Eurocommercials köpcentrum C4 i Kristianstad. Det beräknas locka besökare från ett stort upptagningsområde med cirka 300.000 invånare och förväntas bli regionens största handelsplats.

 

Likt Eurocommercials övriga handelsplatser i Sverige kommer kunderna att erbjudas en kombination av internationella, svenska och lokala butikskoncept.

 

Utöver ren handel i med 85 butiker kommer C4 att erbjuda ett stort antal serviceenheter, restauranger och även en vårdcentral. Bland de större hyresgästerna kan nämnas Lidl, H&M, Stadium, New Yorker, Lindex, KappAhl, AFound och Clas Ohlson. I dagsläget är 97 procent av ytorna uthyrda och slutförhandlingar pågår om de återstående 3 procenten.

 

C4 är Eurocommercial första förvärv genom ”forward funding” och det kompletterar bolagets svenska portfölj med ännu ett regionalt köpcentrum med ett stort upptagningsområde i en stark tillväxtort. Affären gjordes upp redan i oktober 2016.

 

– Vi har i processen att skapa centret säkerställt att det får den höga standard och unika touch som Eurocommercial blivit kända för i Sverige, säger Martin Bjöörn, Property Director, Eurocommercial.

 

– Det har varit fantastiskt kul att följa resan från tidig vision till verklighet och det känns bra att nu äntligen få dela C4 med våra kunder säger Patrik Sörnell, Director, Asset Management, Eurocommercial.

onsdag, 19 september 2018 13:44

SFV: Kv Björnen klart för inflyttning

alt
Om- och påbyggnad av kvarteret Björnen där Adelcrantzka palatset från 1700-talet ligger insprängt. Projektet har bland annat omfattat rivning invändigt, grundförstärkning, viss rivning utvändigt, renovering invändigt, påbyggnad samt helt nytt värmesystem och nytt system för styr- och övervakning av ventilation. Arkitekter har varit White och BAU.

 

Kvarteret Björnen vid Drottninggatan i centrala Stockholm är klart för inflyttning. Sedan 2013 har 80-talsbyggnaderna i Björnen genomgått omfattande ombyggnad och renovering och är Statens fastighetsverks (SFV) största projekt någonsin.

 

– Investeringarna i Björnen är en del i förvaltningen av de fastighetskapital som svenska folket äger. De ombyggnader och renoveringar som har gjorts är kloka och långsiktiga investeringar för att bibehålla och utveckla fastigheternas värde, Peter Wallin, fastighetsdirektör på Statens fastighetsverk.

 

Ombyggnaden av Björnen, där Regeringskansliet nu flyttar in, innefattar ny rumsindelning, nya entréer och ett nytt centralt placerat trapphus, helt nya tekniska installationer, tre påbyggnader med tre våningar och ett nytt gårdshus. Idag finns cirka 850 arbetsplatser samt mötesrum och personalrestaurang i Björnen.

 

Statens fastighetsverk förvaltar elva kvarter som hyrs av regeringskansliet i centrala Stockholm. De första kontoren började användas på 1970-talet och flera av byggnaderna är i behov av renovering och underhåll.

 

Flera byggnader har redan renoverats: Centralposthuset, kvarteret Loen och nu senast kvarteret Björnen. I södra Klara kommer Statens fastighetsverk att fortsätta arbeta med upprustningsprojekt av olika fastigheter, närmast i tur är Rosenbad som beräknas vara klar 2021/2022.

onsdag, 19 september 2018 13:39

Newsec köper Salling i Danmark

alt
Björn Lindeborg, chef Newsecs förvaltningsverksamhet.

 

Den första oktober blir Salling Ejendomsadministration en del av Newsec Property Asset Management i Danmark. Salling kompletterar Newsecs befintliga förvaltningsverksamhet i Danmark väl och ger ett tydligare fotavtryck på Jylland. Totalt tillkommer drygt 400 kunder, jämnt fördelade mellan investeringskunder och bostadsrättsföreningar, och omkring 40 medarbetare.

 

– Vi har tittat på Salling under lång tid och är glada över att äntligen komma i mål med den här affären. Salling har en solid verksamhet, långsiktiga kunder, nöjda medarbetare och kompletterar vår befintliga geografiska närvaro på ett bra sätt. Det är roligt att fortsätta expansionen på den danska marknaden som vi tror mycket på, säger Björn Lindeborg, chef Newsecs förvaltningsverksamhet.

 

I fjol köpte Newsec förvaltningsbolaget Datea och är idag näst störst på den danska marknaden.

onsdag, 19 september 2018 13:34

Aberdeen säljer Filbyter i Linköping

alt
Apoteket i Linköping består av kontor och galleria Filbyter.

 

Aberdeen Standard Investments Pan-Nordiska core-fond "Aberdeen Property Nordic Fund 1 SICAV-FIS" säljer fastigheten Apoteket 9 i Linköping till Vasaparken Fastighets AB. Fastigheten består av både kontor och handel. Handelsdelen är känd som Filbytergallerian och ligger vid Stora torget i Linköping. Aberdeen Standard Investment har påbörjat en utveckling av gallerian, vilken nu går in i en ny fas, och Vasaparken tillträder fastigheten den 1 oktober.

 

– Vi lämnar nu över stafettpinnen till Vasaparken. Försäljningen frigör kapital för nya förvärv, säger Patrik Westerberg, Senior Transactions Manager på Aberdeen Standard Investments.

 

– Vi är glada över möjligheten att få förvärva detta centralt belägna kvarter i Linköping. Det kompletterar vårt nuvarande fastighetsinnehav och vi ser fram emot att få fortsätta att utveckla och förvalta Filbytergallerian, säger Oscar Åhman, vd för Vasaparken.

 

Aberdeen förvärvade Apoteket 9 av ByggVesta år 2008 för 385 MKr.

onsdag, 19 september 2018 13:28

Datscha lanserar Area Plus

alt
Jacob Philipson, vd för Datscha.

 

Sverige är ett av världens mest transparanta länder i världen när det kommer till fastighetsinformation. Men det finns dock stora svarta hål i tillgången på information avseende specialfastigheter. Därför lanserar Datscha Fastighet Area Plus, som tack vare bolagets egna research tillgängliggör unik information om specialfastigheter.

 

Den typ av information som Datscha nu kan erbjuda har inte tidigare varit tillgänglig på ett strukturerat och samlat sätt. Ambitionen är att fylla det tomrum som finns avseende information om specialfastigheter och att öka transparensen på fastighetsmarknaden.                 

 

Bara inom typkoderna 823 och 825 finns det cirka 17.000 fastigheter där information har saknats om till exempel: Area, lokalslag, byggår, populärnamn samt byggnads- och verksamhetsklass.

 

– Vi har som mål att hjälpa fastighetsmarknaden skapa transparens. För några år sedan lanserade vi vår egensamlade information avseende fastighetstransaktioner som sker i bolagsform vilket nu blivit en branschstandard. Nu tar vi nästa steg och släpper Area Plus som innehåller egeninsamlade och detaljerade data om specialfastigheter. Informationen är idag okänd för marknaden – inte ens skatteverket har kännedom om denna information, säger Jacob Philipson, vd för Datscha.

onsdag, 19 september 2018 10:32

Wihlborgs köper för 570 Mkr i Lund

alt
Fastigheten Nya Vattentornet 3 ligger i en expansiv del av Lund.


Wihlborgs har tecknat avtal om att förvärva fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund av Nordic Tower Properties AB, ägt av Partners Group. Fastigheten omfattar 21.700 kvm uthyrningsbar yta, primärt kontor och ligger inom Ideonområdet i Lund och omfattar förutom kontorsbyggnaderna även ett parkeringshus med 600 platser samt byggrätt för ytterligare cirka 11.000 kvm BTA kontor. Förvärvet sker genom en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 570 Mkr. Fullt uthyrd beräknas avkastningen till 6 procent. Tillträde sker den 1 oktober.
    

Fastigheten är idag uthyrd till drygt 90 procent och den största hyresgästen är Ericsson som hyr cirka 13.000 kvm. Bland övriga hyresgäster finns CellaVision och Lunds kommun samt Smarta kök som driver en populär restaurang i huset.
    

– Vi är glada att kunna förvärva en modern fastighet med ett attraktivt läge i östra delen av Ideon, precis söder om den nya stadsdelen Brunnshög. Ett område som kommer att utvecklas under många år framöver med fler företag, bostäder och forskning. När spårvägen invigs 2020 stärks fastighetens attraktivitet ytterligare genom att en av hållplatserna ligger alldeles intill, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.
    

– Genom förvärvet stärker vi ytterligare vår position som den största kommersiella fastighetsägaren i Lund. Wihlborgs har ett omfattande och långsiktigt engagemang i Lund, inte minst på Ideon. Vi ser stor potential i nordöstra Lund, liksom i centrum, och detta förvärv är en viktig pusselbit i Wihlborgs fortsatta utveckling i Lund, tillägger hon.
    

Efter förvärvet äger och förvaltar Wihlborgs en yta om 242.000 kvm i Lund, varav 134.000 kvm på Ideon. Tillsammans med Peab äger Wihlborgs även Fastighets AB ML4 som uppfört och äger Max IV-anläggningen, vilken hyrs ut till Lunds universitet på ett 25-årigt hyresavtal.

onsdag, 19 september 2018 10:09

NCC investerar 2,5 Mdr i Bromma

alt
NCC bygger en ICA Maxi, ett lägenhetshotell samt kontor intill handelsplatsen Bromma Blocks. Projektet klassificeras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet Breeam i nivån Excellent. Bild: BAU


NCC köper en fastighet av ICA Fastigheter intill handelsplatsen Bromma Blocks och skaffar sig en byggrätt om cirka 50.000 kvm för kontor, handel och hotell. Samtidigt har bolaget tecknat 15-åriga hyresavtal om cirka 20.000 kvm för en Maxi ICA Stormarknad och ett Biz Apartment lägenhetshotell med cirka 175 hotellägenheter. Den totala investeringen för NCC beräknas uppgå till cirka 2,5 Mdr kr. Cushman & Wakefield har varit säljarens rådgivare.
    

Fastigheten ligger vid infarten till Bromma flygplats med direkt anslutning till kommande tvärbanestation. Området ligger strategiskt vilket skapar goda förutsättningar för att utveckla nya moderna arbetsplatser. Närområdet är också ett utpekat stadsutvecklingsområde som successivt utvecklas med nya bostäder, skolor och kommersiella lokaler.
    

– Vi är stolta över att skapa ett nytt och attraktivt kontorserbjudande i Bromma. Samtidigt utvecklar vi en levande plats med ett starkt serviceutbud och närhet till kommunikationer, säger Katarina Wåhlin Alm, Sverigechef NCC Property Development.
    

Projektet genomförs i affärsområde NCC Property Development och affären är villkorad av bygglov. Byggstart beräknas ske under årets sista kvartal och entreprenaden orderregistreras i affärsområdet NCC Building Sweden. Projektet färdigställs i etapper där Maxi ICA Stormarknad och Apotek Hjärtat beräknas öppna i början av 2021 medan projektet som helhet beräknas vara färdigställt i slutet av samma år.

tisdag, 18 september 2018 17:53

Kilenkrysset satsar stort i Barkarbystaden

alt
Kilenkrysset bygger kontor med totalt 800 arbetsplatser i expansiva Barkarbystaden.

 

Järfälla kommun har skrivit ett köpe- och exploateringsavtal med Kilenkrysset som ska etablera kontor med 800 arbetsplatser i Barkarbystaden, varav 500 arbetsplatser åt ett börsnoterat teknikföretag.

 

– Det är en glad nyhet för hela Järfälla att Kilenkrysset väljer att investera i kontorslokaler i Barkarbystaden. Nu är vår gemensamma målsättning att få till en huvudkontorsetablering här inom kort. Det skulle kunna innebära hundra-tals nya arbetstillfällen och ett lyft för hela det lokala näringslivet, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Avtalet gäller fastigheten, Barkarby 2:2, om 35.000 kvm ljus BTA vilken kommer att byggas i två etapper. Köpe- och exploateringsavtalet avser den västra delen av fastigheten Barkarby 2:2. Exploateringen omfattar kontorsbebyggelse om 20.400 kvm ljus BTA, motsvarande 500 arbetsplatser. Samtidigt tecknar Kilenkrysset och Järfälla kommun markanvisningsavtal för den östra delen av fastigheten Barkarby 2:2 där Kilenkrysset planerar att bygga kompletterande kontorsbebyggelse om 13.400 klbvm ljus BTA, motsvarande 300 arbetsplatser, och 9.000 kvm BTA parkeringsgarage.

 

– Vi är imponerade över tillväxttakten i Järfälla och hur stark viljan är att hitta bra och hållbara lösningar. Barkarbystaden är ett spännande område med ett fantastiskt läge, och vi ser fram emot att vara med och utveckla platsen ytterligare, säger Jens Persson, vd på Kilenkrysset.

tisdag, 18 september 2018 15:50

Amasten siktar på att bygga 1.000 lägenheter

alt
Amastens bolag Ricki Bostad har ett smart modulsystem för bostadsproduktion.

 

alt

Amasten bygger nu 50 hyresrätter i Timrå. Flygbild över Timrå. Foto: Marie Zetterlund

 

Amasten Fastighets AB presenterar ett nytt mål, att bygga 1.000 lägenheter. Nyligen köpte Amasten bolaget Riki Bostad, som adderar nyproduktion till Amastens erbjudande. Riki bygger 44 hyresrätter i stadsdelen Tomtebo, Umeå. Lägenheterna planeras bli inflyttningsklara i slutet av året.

 

– Vi har jobbat hårt och finjusterat varje del av processen. Vi är mycket nöjda med resultatet, monteringen gick till och med något snabbare än vi räknat med, säger Nicklas Palm, vd för Riki Bostad.

 

I somras skickade Amasten in bygglovsansökan för 50 hyresrätter i centrala Timrå. Idag under tisdagen den 18 september blev ansökan godkänd och Riki planerar nu för byggstart.

 

Riki Bostad grundades med idén att ta fram ett smart och nytänkande byggsystem som gör att fler människor har råd att bo bra.

 

– Riki Bostad har en unik position på marknaden med affärsidén att bygga för ett nytt segment. Det är precis den här typen av kreativa lösningar vi behöver för att kunna bygga fler bostäder, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.