4 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 18 september 2018 12:45

Byggstart för Hotell Tapetfabriken

alt
Hotell Tapetfabriken i Sickla med 156 rum kommer att öppna år 2020. Bild: Walk the Room AB


Under måndagen togs ett nytt steg i utvecklingen av Sickla, Nacka, då det första spadtaget för Hotell Tapetfabriken genomfördes. Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs och Nordic Choice Hotels COO Katalin Paldeak satte tillsammans upp en tapetvåd med Kåbergs klassiska mönster, som en symbol för starten av hotellbygget. Hotellet öppnar 2020, på samma plats som Kåbergs startade sin tapettillverkning för över hundra år sedan.
    

– Sickla har en stor dagbefolkning med kontor, handel, gymnasieskolor, kultur och service. Hotellet och kommande bostadskvarter ger även befolkning nattetid, vilket ökar trivseln och tryggheten i staden. Hotellet blir en inbjudande mötesplats med till exempel restaurang som tillför Sickla kvaliteter som även andra än hotellgäster kan nyttja, säger Annica Ånäs.
    

Nordic Choice Hotels ska driva hotell Tapetfabriken genom sin kedja Clarion Collection. Hotellet kommer att innefatta 156 hotellrum och en lobbyyta om 2.000 kvm med restaurang, evenemangsytor och konferenslokaler. Originalteglet från den gamla fabriken kommer att återanvändas och ambitionen är att ta till vara historien även i hotellverksamheten.
    

Intill Tapetfabriken byggs Curanten, ett helt hus för vård och hälsa, och lite längre bort är grundarbetet för det första bostadskvarteret på Nobelberget igång. År 2026 ska tunnelbaneutbyggnaden till Sickla vara klar och i juni i år presenterades ett förslag på ett 23 våningar högt stationshus.

tisdag, 18 september 2018 11:22

Newsec blir Geelys partner i Göteborg

alt
I våras köpte Geely en fastighet på Lindholmen av kommunägda Älvstranden Utveckling. Här planeras ett europeiskt innovationscenter med plats för upp till 3.500 arbetsplatser.


Den globala fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group (Geely) planerar ett innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. I samband med det har Newsec valts som affärsmässig huvudrådgivare och nyckelsamarbetspartner.
    

Geely är ägare till flera kända bilvarumärken såsom Geely Auto, Volvo Personvagnar, Lotus och malaysiska Proton. Sedan Geely förvärvade Volvo Personvagnar 2010 har kopplingen till Göteborg blivit allt viktigare.
    

– Göteborg blir Geelys andra hem. Utvecklingen av innovationscentret kommer att befästa Lindholmen som Sveriges innovationshubb. Vi sökte efter en långsiktig samarbetspartner som kan leverera på helheten i vår plan och är övertygade om att Newsec är rätt val för oss, säger Gang Wei, projektledare, Geely Innovation Centre i Europa.
    

– Vi är stolta över förtroendet att få vara med och göra verklighet av det här prestigefulla projektet. Geely Innovation Center in Europe är strategiskt viktigt för att placera Sverige i framkant vad gäller forskning och innovation inom fordonsindustrin. Geelys val av Lindholmen för uppförandet av fastigheten är dessutom en viktig pusselbit i utvecklingen av hela Göteborgsregionen, säger Max Barclay, chef Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.
    

Som en öppen plattform kommer centret att samla människor och företag med en mångfald av bakgrunder och möjliggöra tvärkulturellt utbyte, ömsesidigt lärande och innovativa teknologiers framväxt. Det kommer att omfatta en eklektisk kombination av restauranger, hotell, caféer och butiker utöver toppmoderna kontor och konferensanläggningar.
    

– Målet är att skapa en miljö som bjuder in till dialog och samarbete och Newsecs uppdrag är att bistå Geely med allt från strategisk analys och rådgivning till ekonomisk förvaltning och projektstyrning. Det här är en perfekt resa för en aktör som oss att få vara med på och bidra till genom alla våra olika kompetenser, säger Mattias Johansson, chef Newsecs svenska förvaltningsverksamhet.

tisdag, 18 september 2018 11:03

Skanska investerar 308 Mkr i Budapest

alt
Skanska påbörjar den tredje och sista fasen av kontorsprojektet Nordic Light i Budapest.


Skanska investerar 308 Mkr i den tredje fasen av Nordic Light, ett kontorskomplex i Budapest, Ungern. Nordic Light Trio erbjuder en uthyrningsvar yta om cirka 14.000 kvm på Pest-sidan av floden Donau.
    

Den tredje fasen slutför Nordic Light-kontorskomplexet, vars första två byggnader levererades, uthyrdes och såldes i slutet av 2016 till fonder inom Erste Asset Management GmbH.
    

Nordic Light Trio ska WELL-certifieras, med hållbara lösningar för att minimera byggnadens miljöavtryck och driftskostnader. Bygget är påbörjat och ska stå klart under andra kvartalet 2020.

alt
London, Honkong, Paris och Manhattan är de mest populära städerna för internationella fastighetsinvesteringar. Bild: Knight Frank

 

Fastighetsrådgivaren Knight Frank har rapporterat om att under den första hälften av 2018 investerades det totalt 7,2 miljarder dollar, cirka 64,3 Mdr kr, på den internationella fastighetsmarknaden i London. Hongkong kom på andra plats med 6,4 miljarder dollar, cirka 57,2 Mdr kr, i fastighetsinvesteringar och Paris kom på tredje plats 2,4 miljarder dollar, cirka 21,5 Mdr kr.

 

Asiatiska investerare dominerade och de svarade för 4,4 miljarder dollar (39,3 Mdr kr) eller 65 procent av de totala fastighetsinvesteringarna i London, varav Kina var ledande med 3,3 miljarder dollar (29,5 Mdr kr) eller med 38 procent. Från andra länder i Asien investerades 2,3 miljarder dollar (20,5 Mdr kr) i London.

 

London är den främsta destinationen för globalt fastighetskapital eftersom det finns en betydande och växande vikt av kontanter i huvudstaden som är allokerade i fast egendom som tillgångsklass. Pengarna härrör från en rad investerare från globala institutioner, till aktiefonder och till privat kapital, som alla värderar möjligheten att distribuera kapital i stora partier till Londons kommersiella fastigheter.

 

Nick Braybrook, chef för Capital Markets London på Knight Frank säger:

– Trots den politiska turbulensen kring Storbritannien med Brexit är London återigen den mest likvida fastighetsmarknaden i världen. Den är mer populär med internationella fastighetsinvesteringar än i centrala Paris, Manhattan, München eller Frankfurt. De asiatiska fastighetsinvesterarna fortsätter att vara de största och de viktigaste fastighetsinvesterarna i huvudstäder och där Sydkorea och Singapore är de allra mest aktiva.

London har en stabilitet, en öppenhet och en likviditet som den främsta destinationen för internationell fastighetskapital.

 

William Matthews, Head of Capital Markets Research på Knight Frank säger:

– Som en internationell huvudstad har London allt mer andra fördelar än sina globala stadskonkurrenter, i form av relativt värde. En följd av ökad efterfrågan på europeiska fastigheter i London orsakas av att kapitalet på de kontinentala fastighetsmarknaderna inte är så likvida som Londons. Det har snabbt lett till exempel med exceptionellt låga avkastningar kring – 3,00 procent i genomsnittliga direktavkastningar i många andra europeiska städer, vilket kan jämföras med positiva avkastningar i London. SF

alt
Ett exempel på Stockholmhus i ett tidigare projekt från Svenska Bostäder. Illustration: Svenska Bostäder

 

I maj förra året invigdes den nya Växthusvägen i Hässelby som tidigare sträckte sig till Blomsterkungsvägen, men som nu går ända fram till Vinlandsvägen i Järfälla. Denna vägsträcka har det förhandlats om i cirka 10 år.

 

Det är Svenska bostäder som vill bygga 240 hyresrättslägenheter i så kallade "Stockholmshus" i skogsområdet invid Växthusvägen mellan Skälbyvägen och rondellen vid Blomsterkungsvägen, skriver StockholmDirekt.

 

Den 27 september förväntas att Exploateringskontoret bevilja en ansökan om markanvisning för Svenska Bostäder. Det innebär att arbetet med att ta fram en detaljplan kan starta.

 

Samtidigt kommer staden att utreda vilka åtgärder som ska göras för att utveckla lekplatser och grönytor i området.

Men om allt går enligt plan är tanken att byggstarten för husen sker 2020, efter avslutad naturinventering och att bostäderna ska stå klara för inflyttning år 2022.

 

– Det beror på hur lång tid det tar att ta fram detaljplanen, men rent teoretiskt kan man starta då, säger Margaretha Larsson Almqvist på Exploateringskontoret

 

Konceptet Stockholmshus togs fram 2015 för att kunna bygga snabbare – och billigare – som ett led i att minska bostadsbristen i staden. Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder har tecknat avtal med fyra byggföretag som ska bygga husen. Det innebär att det inte behövs nya upphandlingar för varje bygge. Hyrorna för lägenheterna blir ändå att bli högre än vad som usprungligen hade planerats. En normaltrea beräknas få en hyra på cirka 10.000 kr i månaden.

måndag, 17 september 2018 13:41

Gertz blir HR-direktör på Castellum

alt

                                                                                                                                         

Olof Gertz (bilden) utnämns till ny HR-direktör på Castellum. Han har lång erfarenhet från flera chefsbefattningar inom globala företag, bland annat som Senior Vice President, Human Resources på Vattenfall AB samt på DeLaval International AB.

 

Som HR-direktör inom Castellum kommer Olof Gertz att vara övergripande ansvarig för koncernens Human Resources. Han tillträder tjänsten den 1 oktober, men han har redan verkat som tillförordnad HR-direktör på Castellum sedan februari i år och han har sedan dess även ingått i Castellums koncernledning.

måndag, 17 september 2018 13:20

Sahlsten, ny vd för Erlandsson Bygg

alt
                                                                                                                               

Jennie Sahlsten (bilden) tillträder som vd och koncernchef för Erlandsson Byggkoncernen. Samtidigt väljer nuvarande vd Markus Brink, som har varit vd sedan 2007, att fokusera på sin roll som regionchef för Erlandsson Bygg i Väst. Sahlsten är sedan ett halvår tillbaka vice vd i Erlandsson och var dessförinnan vd för AB Enköpings Hyresbostäder.

 

– Vi har haft en fantastisk tillväxt under de år som Markus Brink har varit vd. Det här är ett led i vår strategi för att fortsätta växa på ett hållbart sätt och knyta ihop koncernen. Det är också roligt att kunna visa att vårt mångfaldsarbete leder till konkreta resultat då vi blir det första stora svenska byggbolaget med en kvinnlig koncernchef, säger Carl-Johan Erlandsson, ägare av Erlandsson Bygg.

 

Erlandsson Bygg omsatte år 2018 cirka 1,8 Mdr kr med en vinst om 58,9 Mkr. Bolagets tillgångar var 536 Mkr.

alt
Lykos nya högautomatiserade centrallager om 13.000 kvm i Vansbro, Dalarna.

 

Logistic Contractor (LC) utvecklar och bygger när hårvårds- och skönhetsspecialisten Lyko stärker upp med ett nytt högautomatiserat centrallager om 13.000 kvm i Vansbro. Lagret anpassas för att stegvis kunna byggas ut i takt med ökade volymer. I anslutning till lagret byggs också en Lykobutik om cirka 500 kvm.

 

Lyko är Vansbroföretaget som gått från frisörsalong till e-handelskoncern med 500 anställda. Nu vill man satsa på en automatiserad lösning av verksamheten för att klara en ökad försäljningsvolym med ett effektivare flöde.

 

– Detta är en betydande investering för att möta en ökad tillväxt och säkerställa att vi har kapacitet både vad gäller personal och utrymme. För oss finns det ett stort värde i att lagret byggs just i Vansbro då vi redan har duktiga medarbetare på plats och vi kan på så sätt behålla viktig kunskap kring våra produkter och processer, säger Joanna Hummel, vd för Lyko.

 

– Det märks att fler och fler e-handlare vågar satsa på nyproduktion, vilket är roligt. Vi ser fram emot att samarbetet med Lyko och kommer förse dem med ett toppmodernt lager med bra läge i direkt anslutning till E16 som sträcker sig tvärs över Sverige mellan Gävle och Oslo, säger Patrik Lööv, affärsutvecklare på Logistic Contractor.

alt
Nu har Stockholms stad lämnat in en överklagan till Mark- och miljöverstolen om att få bygga Nobel Center enligt klubbad detaljplan. Besked om Mark- och miljööverdomstolen prövar fallet väntas i höst och slutlig dom kommer tidigast nästa år.

 

Det var den 22 maj i år som Mark- och miljödomstolen genom en dom underkände Stockholms stads beslut om detaljplan för byggande av Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Domstolen bedömde bland annat att planen innebär påtaglig skada på riksintresse för kulturmiljövården, att trafikfrågan inte är löst på ett tillfredsställande sätt samt att planen innebär betydande olägenheter för en grannfastighet. Domstolen beslutade således om ett nej till byggande enligt detaljplanen. Nu lämnade Stockholms stad direkt efter valnatten den 9 september in sin överklagan om Nobel Center till Mark- och miljööverdomstolen. Valresultatet räckte inte för att stoppa bygget. Trots Moderaternas väljartapp finns fortfarande en majoritet för Nobelhuset med 53 mandat för och 48 emot.

 

– Tidpunkten hade inget med valet att göra. Det är juristerna som lämnat in överklagan, jag har inte ens läst den, säger stadsbyggnadsborgarråd Jan Valeskog (S), till DN.

 

Kompletteringen innehåller bland annat en ny trafikanalys från Sweco som visar hur befarade trafikstörningar kring Nobelhuset kan undvikas. Staden bifogar också utredningar av kulturmiljön och anser att domstolen borde lyssna mindre på Riksantikvarieämbetet och mer på länsstyrelsen som inte tycker att byggnaden skadar riksintresset. 

 

I överklagan riktas också kritik mot domstolens omsorg om de boende och fastighetsägaren Lundbergs på Strandvägen, som riskerar sin utsikt på grund av byggnaden.

 

Beträffande enskilda intressen står det klart att de olägenheter som Lundbergs gör gällande inte är betydande, utan mycket väl ryms inom ramen för vad Lundbergs får tåla”, skriver staden i sin överklagan och menar att allmänintresset borde väga tyngre.

 

– Jag vill inte gå in i detaljerna. Men vi har gjort en genomgång av svagheter och problem med domen som dragits i nämnden. Det skulle ge allvarliga konsekvenser även för annan byggnation i Stockholm om domen går igenom, säger Jan Valeskog.

 

Även liberalerna och kristdemokraterna gick fram i valet på Östermalm, och en stor andel av rösterna, cirka 20 procent tappade moderaterna boende kring Strandvägen till KD och L. Men väljarflykten från M räckte således inte för att ge de sex motståndspartierna majoritet i stadshuset att stoppa bygget.

 

Besked om Mark- och miljööverdomstolen prövar fallet väntas i höst och slutlig dom kommer tidigast nästa år. Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Valeskog är det liggande detaljplan som kommer att gälla om domen hävs.

alt
Karl Persson (bilden t v) har utsetts till Head of Sweden och Marie Cronström (t h) blir Chief Operating Officer och Deputy Head of Sweden. 

                                                                                                                               
Cushman & Wakefield har fått ett nytt ledarskap för den svenska verksamheten. Karl Persson har utsetts till Head of Sweden och Marie Cronström blir Chief Operating Officer och Deputy Head of Sweden.
    

Både Persson och Cronström är erfarna International Partners i bolaget och som även fortsättningsvis kommer att arbeta med kunder i kombination med sina nya roller. De kommer också att arbeta nära Cushman & Wakefields affiliates i Norden för att vidareutveckla och stärka affärs- och kundrelationerna i regionen.
    

– Det är alltid ett stort nöje att tillkännage interna befordringar till ledande positioner, vilket är bevis på framgångsrikt arbete inom bolaget och för företagets räkning. Karl och Marie är båda erfarna ledare, högt respekterade av både kollegor och kunder, och är mycket motiverade att driva och utveckla vår verksamhet i regionen, säger Colin Wilson, CEO för EMEA på Cushman & Wakefield.
    

Karl Persson efterträder Agneta Jacobsson som slutar efter 25 år inom företaget. Han har närmare 20 års erfarenhet av fastighetstransaktioner, uthyrning och analys och anställdes till Cushman & Wakefields Capital Markets-team i maj 2017 med målet att bygga ett marknadsledande transaktionsteam i Göteborg. Karl Persson kommer tillsammans med Daniel Anderbring, som nyligen utsågs till Head of Capital Markets i Sverige, att fortsätta bygga den svenska Capital Markets-verksamheten.
     

– Det känns fantastiskt roligt att leda Cushman & Wakfields fortsatta utveckling i Sverige tillsammans med Marie och våra superbra medarbetare. Vi har alla möjligheter att stärka våra kunder i deras affär ytterligare. Att axla vd-rollen i Sverige kombinerat med ett starkare affärsfokus på transaktioner, i såväl Stockholm som övriga landet, är också mycket stimulerande för mig personligen, säger Karl Persson.
     

Marie Cronström kommer även fortsättningsvis att leda affärsområdet Occupier Services, som under hennes ledarskap har utvecklats till ett av de starkaste på marknaden. Sedan hon tillträdde i augusti 2015 har hon även breddat tjänsteutbudet till att också omfatta arbetsplatsstrategier och flyttprojektledning.
    

– I min nya roll ser jag fram emot att tillsammans med Karl stärka oss på marknaden och se till att vi har de bästa teamen till nytta för våra kunder. Det passar mig utmärkt att fortsätta som chef för Occupier Services i kombination med den nya rollen som vice vd och COO. Nu tar vi nästa steg på den spännande resa som vi påbörjade tillsammans med Agneta Jacobsson, säger Marie Cronström.