10 december 2019

Redaktionen

 

Bråviken har sedan april 2017 ägt och förvaltat logistikfastigheterna Vätet 2, (bilden ovan) om 48.500 kvm i Norrköping, samt Flahult 21:45 om 45.300 kvm i Jönköping och Automobilen 1 om 44.900 kvm i Nyköping.

 

Bråviken Logistik meddelar att koncernen erhållit en köpeskilling om 1,8 Mdr kr för försäljningen av sina samtliga tre fastigheter, belägna i Norrköping, Jönköping och Nyköping, omfattande totalt cirka 138.700 kvm. Se länk. Försäljningen av koncernens samtliga fastighetsägande bolag har idag slutförts. Köpare är GLL Real Estate Partners, som genomfört förvärvet på uppdrag av sydkoreanska investerare, lokalt representerade av LB Asset Management. Köparens rådgivare har CBRE varit. Se länk.


Försäljningen av koncernens samtliga fastighetsägande bolag slutförtes under tisdagen. Köpare är GLL Real Estate Partners, som genomfört förvärvet på uppdrag av sydkoreanska investerare, lokalt representerade av LB Asset Management.


Bråviken Logistik AB bedömer att större delen av likviden från transaktionen kommer att kunna skiftas ut till aktieägarna genom inlösen av aktier under mars 2020. Resterande del avses skiftas ut till aktieägarna genom en frivillig likvidation, vilket beräknas vara klart under andra halvan av 2020. Bråviken Logistik AB (publ) kommer att avnoteras från Spotlight Stock Market i och med den frivilliga likvidationen.

Som presenterats tidigare uppgår fastighetsvärdet i transaktionen till 1.800 Mkr, vilket motsvarar en premie om 11 procent jämfört med en extern värdering som bolaget genomförde under juni 2019.


 

Visualisering av bostadsbebyggelse som är en del av förslaget för strukturplanen för projektet Nya Udden i Kristianstad som en investering om 1,5 Mdr kr. Bild: Utopia Arkitekter

 

Familjeägda fastighetsbolaget Bröderna Persson har tagit fram ett förslag  för utvecklingen av området Udden i centrala Kristianstad. Projektet ”Nya Udden” innehåller 115.000 kvm bostäder i olika upplåtelseformer för ungdomar, barnfamiljer och äldre. Sammanlagt omfattar hela utvecklingsområdet cirka 1.400 bostäder vara hälften ligger inom Bröderna Perssons fastigheter.

Arbetet med vision och målbild för den nya stadsdelen påbörjades tillsammans med Tyréns stadsutveckling för ett och ett halvt år sedan. Under senvåren och sommaren har arbetet tagits vidare tillsammans med Tyréns och Utopia Arkitekter. Resultatet är ett förslag för en struktur som omfattar cirka 115 000 kvm bostäder och lokaler och som i dag presenterats för politiken.

Förslaget för området som i dag till största del upptas av industrifastigheter och parkeringsplatser bygger på idén om att dels knyta ihop Udden med staden genom nya fastigheter och stråk och dels skapa en starkare kontakt med vatten och natur för staden som helhet.

– Udden är ett fantastiskt område med stor potential att bidra till en positiv utveckling av Kristianstad. Tillsammans med kommunen vill vi skapa en ny stadsdel med ett brett utbud av bostäder i olika storlekar och blandade upplåtelseformer i direkt närhet till vatten, grönska och inte minst centrum med alla tänkbara former av service, säger Mårten Persson, ägare av Byggnads AB Bröderna Persson.

Under arbetet med förslaget har stort fokus lagts på att utveckla läget vid vattnet för att göra det mer tillgängligt. Här planeras bland annat caféer och restauranger längs vattnet, som ska skapa en attraktiv och livfull miljö för så väl framtida boende i området som besökare och Kristianstadsbor i allmänhet. Både Yllans konferenscenter och villorna i området blir kvar och de nya fastigheterna placeras och utformas för att skapa en harmonisk och väl fungerande helhet.

– Vår vision är att Nya Udden ska bli en modern stadsdel baserad på klimatsmart byggande som med  blandade upplåtelseformer, bostäder för livets alla skeden, ett centralt läge och rätt utbud av olika typer av verksamheter ger ett fantastiskt tillskott till staden. I arbetet med vårt förslag och i dialogen med kommunen känner vi att förutsättningarna är väldigt goda att kunna uppnå våra mål, säger Mårten Persson.

Mårten Persson uppskattar att man inom ramen för projektet kommer att investera cirka 1.500 Mkr. Man hoppas nu kunna påbörja detaljplanearbetet så snart som möjligt med siktet på att kunna inleda ett etappvis byggande under 2022.

  

Rekryteringen av Lage Backlund (bilden) innebär att Forsen sedan den 1 december har en ny HR-chef. Lage Backlund har erfarenhet av utvecklingsinriktat HR-arbete inom en rad olika branscher och befattningar.

– Forsen har en stark och positiv kultur. Jag ser verkligen fram emot att få vara med och utveckla Forsen som bolag och arbetsplats, säger Lage Backlund, HR-chef Forsen.

Lage Backlund kommer närmast från Wise Consulting, där han jobbat som konsult under sex år, med interims- och projektuppdrag i en rad olika branscher. Dessförinnan har han bland annat arbetat på Zacco, Sveriges Riksbank och Fastighetsverket. Lage har bred erfarenhet från affärsnära HR-arbete, förändringsledning och att utveckla organisationer, ledare och medarbetare.

– Det finns redan mycket bra på plats hos Forsen som jag ska fortsätta förvalta. Jag ser fram emot att få lära känna alla medarbetare och att få utveckla Forsen på den fortsatta tillväxtresan, säger Lage Backlund.

– Vi kommer att behöva en HR-chef som Lage, säger Bengt Johansson, vd för Forsen. Han kommer att kunna guida oss framåt när vi står inför både tillväxt och andra förändringar. Med sin breda kompetens och erfarenhet kommer Lage bli en värdefull medarbetare.

 

Forsen är ett byggprojektledningsföretag med cirka 200 medarbetare och med kontor på flera orter i Sverige.

 

Lage Backlund började sin anställning den 1 december 2019 och han ingår i Forsens ledning.

tisdag, 10 december 2019 13:19

Karo Pharma flyttar till LO:s Lagern 11

 

Lagern 11 på Klara Norra kyrkogata 29, 31 och 33, omfattar 11.599 kvm och 2.337 kvm bostäder.

 

 Totalt ska lokaler om cirka 7.000 kvm  i Lagern 11 totalrenoveras och omvandlas till moderna, ljusa och flexibla kontorsytor i åtta plan.

 

Börsnoterade Karo Pharma har tecknat hyresavtal om cirka 1.600 kvm i fastigheten Lagern 11 i centrala Stockholm. Lagern 11 ägs av LO och Karo Pharma flyttar in i april 2020.

JLL fick nyligen i uppdrag av fastighetsägaren LO att arbeta med utvecklingen och uthyrningen av fastigheten Lagern 11 som ligger i attraktivt läge vid Norra Bantorget och på Klara Norra kyrkogata 29, 31 och 33, bara några minuters promenad från Stockholms Centralstation. Projekt ”Klara Omega” är en storsatsning från LO:s sida. Lokaler om ca 7 000 kvm ska totalrenoveras och omvandlas till moderna, ljusa och flexibla kontorsytor i åtta plan.

– Det är fantastiskt roligt att ha fått förtroendet att utveckla denna fina fastighet och att vi så snabbt fick in en hyresgäst som Karo Pharma. Nu arbetar vi vidare för att identifiera fler passande hyresgäster till fastigheten, säger Erik Skalin, Head of Agency på JLL.

Karo Pharma, som ägs av investmentbolaget EQT, flyttar in på plan 8 och halva plan 7. Företaget utvecklar och marknadsför produkter till apotek samt till sjuk- och hälsovårdssektorn.

– Vi som hyresvärd välkomnar Karo Pharma till Klara Omega och ser fram emot ett långsiktigt samarbete, säger Frank Henriksson,  vd för Kungslagern Holding AB.

Karo Pharma växer snabbt och flytten till större och mer flexibla lokaler i ett bra läge är därför nödvändig, inte minst när det gäller närheten till kommunikationer, säger Christoffer Lorenzen, vd för Karo Pharma.
tisdag, 10 december 2019 12:45

CBRE: Nya uthyrningar i Medborgarhuset

 

Gatubild Medborgarhuset. Visionsbild: Nyréns Arkitektkontor

 

 Visionbild Twentyfourseven.

 

CBRE har sedan hösten 2018 varit anlitade av Stockholms Stad för att jobba med uthyrningen av både kontors- och restauranglokaler i Medborgarhuset. Nu har stor del av ytorna hyrts ut.

Medborgarhuset ligger strategiskt beläget, i hjärtat av Södermalm, med direkt anslutning till tunnelbanans gröna linje. Fastigheten totalrenoveras, samtidigt behålls det ursprungliga konceptet ”kropp, själ och bildning”. Ombyggnadsytorna omfattar cirka 23.000 kvm där samtliga ytor förutom en cafélokal är uthyrda.

– Intresset för lokalerna har varit stort och vi är väldigt nöjda med mixen av de olika hyresgästerna. Vi ser fram emot det färdiga resultatet och öppningen av restaurangerna under 2020/2021, säger Nina de Besche, uthyrningsansvarig på CBRE.

Medborgarhuset får en ny gemensam entré och fler tillgängliga mötesplatser skapas för att bidra till en kreativ miljö. Förutom stadens verksamhet med bad, gym och idrottshall, bibliotek och Kulturskolans teaterverksamhet har det även skett uthyrningar till flertalet kontor och restauranger. Nya kontorshyresgäster blir reklambyrån Garbergs, IT-företaget RG19, Assistans för dig som erbjuder personlig assistans och Stockholms Katolska Stift.

En spännande blandning av restauranger kommer att slå upp dörrarna under 2020/2021 – Restaurangerna Olivia, Hawaii Poké, Meze Fabriken samt The Public Medis. Hyresgäster som flyttar tillbaka till huset efter renoveringen blir Sensus studieförbund och Pizza Hut.

Trafikkontoret kommer i ett eget projekt lägga om trafiken vid Medborgarplatsen, bredda trottoaren och plantera nya träd på den södra sidan av huset. Där det i bottenplan också blir en servering. Sammanfattningsvis skapar det en ljusare och tryggare närmiljö på en sida av Medborgarhuset som idag upplevs som stängd och otrygg. Arbetena ska vara klara sommaren 2020.

tisdag, 10 december 2019 12:13

Publikrekord för Normal i Tyresö Centrum

 

Normal expanderar. Företaget har fler än 85 butiker i Danmark och i Sverige finns idag 35 butiker.

 

Under fredagen den 29 november öppnade butikskedjan Normal i Tyresö Centrum, ägt av Skandia Fastigheter. Resultatet blev bättre än förväntat – kedjans Sverigechef gjorde en liknelse med publikanstormningen på en rockkonsert.

Vi är lika överraskade, och givetvis förtjusta, som våra vänner på Normal. Den här nivån på anstormning vid en butiksöppning har varken vi eller de upplevt tidigare, säger Helén Eijdercrona, centrumchef på Tyresö Centrum.

Enligt Jan Nyberg, Sverigechef på Normal, så är företaget nöjda med öppningsdagen av den nya butiken i Tyresö Centrum:

– Folkrusningen vid öppningen var som vid en rockkonsert och försäljningen den första veckan har överstigit vår förväntan. Vi tackar alla våra kunder och är jätteglada att det är så många som gillar vår butik.

Normal beskriver sig själva som en butik som säljer helt normala varor till onormala priser. Det handlar om normala saker rengöringsmedel, rakgrejer, hårvård och smink från kända varumärken. Normal expanderar. Företaget har fler än 85 butiker i Danmark och i Sverige finns idag 35 butiker.

 

MVB ska bygga en ny butik om 2.300 kvm i Torp köpcentrum, Uddevalla.

 

Livsmedelskedjan Lidl utökar sin verksamhet i Uddevalla och har gett MVB i uppdrag att bygga en ny butik i Torp köpcentrum.

Projektet omfattar uppförandet av en ny butik anpassad för livsmedelsförsäljning om cirka 2.300 kvm. Butiken blir en så kallad standardbutik, ett av Lidls butikskoncept med fokus på att skapa en lugn och avslappnad köpupplevelse och en trivsam arbetsplats. Lidls mål är att alla deras butiker ska miljöcertifieras. Butiken i Uddevalla kommer att byggas enlig Miljöbyggnad nivå Brons.

– Ett kul och roligt projekt. Lidl har ett spännande butikskoncept och företaget ligger långt fram i sitt hållbarhetsarbete. Vi ser fram emot att ta del av deras kunskap samtidigt som vi kan bidra med vår byggerfarenhet, säger Mikael Andreasson, regionchef MVB Astor Bygg.

MVB är väl etablerad i området och bygger bland annat nya Ramnerödsskolan och gruppboendet Vildvinet för Uddevalla kommun. Lidls nya butik i området är en utförandeentreprenad och ska vara färdigställd lagom till julhandeln december 2020.

Lidl är Europas största matvarukedja. I Sverige öppnades den första butiken 2003. Idag har Lidl Sverige 191 butiker och över 4.200 anställda. Företaget har som ambition att driva utvecklingen av hållbarhet inom dagligvarubranschen.

MVB är ett  privatägda byggbolag med cirka 500 medarbetare med lokala kontor i Skåne, Stockholm inkl. Mälardalen, Halland och Västra Götaland. MVB omsatte cirka 2,7 Mdr kr under 2018 med tillgångar om cirka 1 Mdr kr och ett resultat om cirka 40 Mkr.
tisdag, 10 december 2019 11:49

Ny tunnel under E4:an till Arlanda

 

Under E4:an i höjd med nya mötesdestinationen Scandinavian XPO (gamla Eurostop) byggs tunneln som binder ihop Arlanda med Arlandastad och Scandinavian XPO. Tunneln beräknas att vara färdigställt under våren 2021.

 

 

Infrastrukturen vid Sigtunaavfarten förbättras med en ny tunnel under E4:an, en tunnel som gör det möjligt att nå Arlandastad direkt från terminalerna på Arlanda. Den nya tunneln skapar ökad tillgänglighet mellan Arlanda och Arlandastad, samtidigt som den öppnar upp för nya etableringar i området mellan Arlanda flygplats och nya mötesdestinationen Scandinavian XPO. Tunneln skapar utvecklingsmöjligheter för både Arlandastad och Scandinavian XPO som byggs i området.

I Arlandastadområdet håller en ny flygplatsstad på att växa fram och intresset för etableringarna i området är stort. Under E4:an i höjd med nya mötesdestinationen Scandinavian XPO (gamla Eurostop) byggs tunneln som binder ihop Arlanda med Arlandastad och Scandinavian XPO. Tunneln kommer generera ett bättre flöde för besökare och eventdeltagare och också underlätta för övrig kommunikation i hela området. Den nya tunneln skapar ökad tillgänglighet mellan den östra och västra sidan – mellan Arlanda och hela Arlandastad, samtidigt som den öppnar för nya etableringar i Arlandastad Öst – i området mellan Arlanda flygplats och Scandinavian XPO. På östra sidan om E4:an finns oexploaterad mark på 1,6 miljoner kvadratmeter, en yta med stor etableringspotential i ett utav de bästa lägena vid Arlanda.

Byggstarten för tunneln är satt till december 2019 och arbetet beräknas att vara färdigställt under våren 2021. När stadsdelarna knyts ihop förbättras tillgängligheten och det blir ännu enklare att ta sig mellan Arlanda, Arlandastad och Scandinavian XPO.

– Vår ambition är att skapa en internationell mötesarena för hela Skandinavien och då är tillgängligheten till Arlanda av yttersta vikt. Den nya tunneln förbättrar flödet och binder ihop såväl Arlanda och Scandinavian XPO som hela den västra och östra sidan av E4:an på ett nytt sätt som påverkar all kommunikation i området och öppnar upp för nya spännande etableringar, avslutar Dieter Sand, vd Arlandastad Holding.

 

 

 

Sharkmob hyr nu 3.000 kvm i Stenas fastighet Frans Suell 14  på Västergatan 4, Stortorget 9-11, Mäster Johansg 6,  i centrala Malmö.

 

 

Kasia Ljungberg, fastighetschef på Stena Fastigheter Malmö.

 

 

 

Stena Fastigheter Malmö och spelföretaget Sharkmob har skrivit ett nytt hyreskontrakt om 3.000 kvm som innebär att Sharkmob expanderar sina lokaler från 500 kvm till 3.000 kvm mitt i centrala Malmö.

– Lokalen är en anrik gammal banklokal där vi har behållit delar av bankvalvet och integrerat i ny modern miljö. Vi utökar från cirka 500 kvm till en 3.000 kvm stor, sammanhängande lokal. Att vi har lyckats att pussla ihop ytan i en så gammal fastighet med så fint resultat är riktigt häftigt, säger Kasia Ljungberg, fastighetschef på Stena Fastigheter Malmö.

Sharkmob flyttade in i lokalen på Mäster Johansgatan 2018 och har sedan dess ökat sina lokalytor hos Stena Fastigheter. Och nu är det alltså dags för ytterligare expansion. De nya lokalerna kommer att färdigställas i två etapper och första inflyttningen är planerad till sommaren 2020.

– Det är fantastiskt att Sharkmob, som är ett spännande och innovativt företag väljer att expandera vidare tillsammans med oss på Stena Fastigheter. För oss är det ett kvitto på att kunderna trivs med oss och att vi kan erbjuda flexibla lösningar för kunder i alla utvecklingsfaser, säger Kasia Ljungberg,

Det Malmöbaserade spelbolaget Sharkmob startades 2017 av fem branschveteraner från Malmö. Bolaget har expanderat kraftigt och har på knappt tre år växt till cirka 100 anställda. I maj 2019 köptes Sharkmob upp av Tencent Holdings Ltd (0700.HK) som är ett av världens största tech- och gamingföretag.

 

 

Allra mest vindkraft producerades under onsdagsdygnet i förra veckan då produktionen nådde 320 miljoner kWh, vilket motsvarar 25 procent av elproduktionen. Det förra dygnsrekordet på 280 miljoner kWh är från slutet av november 2018.

 


Det är medvind för vindkraften i Norden, under förra veckan slogs det nytt vindkraftsproduktionsrekord. Vecka 49 producerade de nordiska vindkraftverken 1720 miljoner kWh el. Förra veckorekordet, från september 2018, låg på 1430 miljoner kWh.

Allra mest vindkraft producerades under onsdagsdygnet då produktionen nådde 320 miljoner kWh, vilket motsvarar 25 procent av elproduktionen. Det förra dygnsrekordet på 280 miljoner kWh är från slutet av november 2018.

– I snitt brukar vindkraften stå för cirka 10 procent av den totala produktionen. Förra veckans rekord är en effekt av att flera intensiva lågtryck har passerat men det är också en effekt av att mycket ny vindkraft har installerats, säger Matina Rosenberg, chefsanalytiker och meteorolog på elbolaget Bixia.

När vindkraftverken går för fullt, som den senaste veckan, står andra produktionsslag som är dyrare och/eller går att reglera tillbaka, som exempelvis kondensproduktion och vattenkraft.

– När det är mycket vindkraft i systemet pressas också elpriset ner. Förra veckan inleddes med priser på spotmarknaden på drygt 44 öre per kWh, som sedan sjönk under veckan till drygt 36 öre per KWh, säger Matina Rosenberg.Sida 1 av 991