16 oktober 2018

Redaktionen

alt
Willhems 176 nyproducerade hyreslägenheter ligger i den nya stadsdelen Täby Park.

 

Willhem utökar nu sitt fastighetsbestånd i Stockholmsområdet ytterligare genom förvärv av 176 nyproducerade lägenheter som kommer uppföras i Täby Park. Överenskommet fastighetsvärde är 473 Mkr och säljare är SSM Holding AB.

 

Affären avser ett bostadskvarter innehållande 176 nyproducerade hyreslägenheter belägna i den nya stadsdelen Täby Park, attraktivt beläget nära Täby centrum. Lägenheterna kommer att uppföras i varierande storlekar från ett till tre rum och kök med 35-70 kvm BOA.         

 

Utöver bostäderna innefattas även lokaler som är planerade för handel och en förskola samt cirka 70 garage- och parkeringsplatser. Den totala uthyrningsbara arean i projektet är 9.742 kvm.

 

Byggstart kommer att ske under 2019 och projektet förväntas stå klart vid årsskiftet 2020/2021 med planerad inflyttning från och med Q4 2020. Willhem kommer att ta över projektet och förvaltningen efter det att bostäderna är färdigställda.

 

– Att köpa nyckelfärdiga projekt i väl genomtänkta bostadsområden har länge varit intressant för oss. Det här förvärvet, tillsammans med vårt senaste förvärv i Sundbyberg, innebär att vi nu flyttar fram positionerna i Stockholmsområdet ytterligare, kommenterar Willhems vd Mikael Granath.

måndag, 15 oktober 2018 14:17

Heimstaden anlitar Standard & Poor’s

alt
Magnus Nordholm, vice vd i Heimstaden AB.

 

Heimstaden ABs dotterbolag, Heimstaden Bostad AB, har anlitat Standard & Poor's för en officiell utvärdering. 

 

– Heimstaden Bostad har som ambition att uppnå en investment grade rating och vi jobbar målinriktat mot detta, säger Magnus Nordholm, vice vd i Heimstaden AB.

 

Heimstaden Bostad AB har även anlitat Danske Bank, DNB, JP Morgan samt Nordea för att utreda möjligheterna till en större obligationsemission. 

måndag, 15 oktober 2018 13:06

Nya borgarråd i Stockholm

alt
Anna König Jerlmyr, 40 år, är nytt finansborgarråd i Stockholm och Joakim Larsson, 46 år, är nytt stadsbyggnadsborgarråd.

 

Under måndagen valdes 10 nya borgarråd i Stockholm. Anna König Jerlmyr, 40 år, gruppledare för Moderaterna, valdes till finansborgarråd. Joakim Larsson (M) blir nytt stadsbyggnadsborgarråd medan Dennis Wedin (M) blir bostads- och fastighetsborgarråd.

 

Joakim Larsson, 46 år, är förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms stad. Dennis Wedin, 30 år, är ledamot i kommunstyrelsen i Stockholm.

 

De tio nya borgarråden är Finansborgarråd: Anna König Jerlmyr (M). Stadsbyggnadsborgarråd: Joakim Larsson. Bostads- och fastighetsborgarråd: Dennis Wedin. Äldre- och trygghetsborgarråd: Erik Slottner (KD). Skolborgarråd: Lotta Edholm (L). Socialborgarråd: Jan Jönsson (L). Trafikborgarråd: Daniel Helldén (MP). Miljö- och klimatborgarråd: Katarina Luhr (MP). Arbetsmarknads- och integrationsborgarråd: Karin Ernlund (C). Kultur- och stadsmiljöborgarråd: Jonas Naddebo (C)

 

– Vi kommer att hålla en fortsatt hög takt i bostadsbyggandet. Men stadsutveckling handlar inte bara om kvantitet, utan också om kvalitet. Vår stad ska utformas med kvartersstrukturer och med hänsyn till de olika stadsdelarnas karaktär. För oss är trygghetsfrågorna en integrerad del av stadsbyggnadsområdet. Vi kommer att värna trädgårdsstaden och årsringarna. Med vår politik finns en balans mellan att bevara och att nyskapa. Vi vill ha en varsam stadsutveckling som tar tillvara Stockholms unika gröna och blå värden, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

 

– Jag är väldigt hedrad och ser med tillförsikt fram emot mitt nya uppdrag. Tillsammans i det nya grönblå samarbetet har vi höga ambitioner för fler bostäder i Stockholm. Målsättningen är att bygga 10.000 klimatsmarta bostäder per år fram till 2025. En viktig fråga är också att möjliggöra för ombildningar i ytterstaden där allmännyttan är dominerande. Att de som så önskar ska få möjligheten att äga sitt boende, givetvis för marknadsmässiga priser. Jag ser fram emot att kavla upp ärmarna och sätta igång arbetet, säger Dennis Wedin (M). 

alt

Björn Frantzén med tre Michelinstjärnor, öppnar restaurang om 1.200 kvm i Astoriahuset på Nybrogatan.

 
alt
Astoriahuset, med anor från 1870-talet, genomgår en omfattande restaurering där Humlegården återskapar den ursprungliga funktionen som bostadshus.

 

alt

Fastigheterna på Nybrogatan får takterrass.

 

alt

Det skiljer över 140 år mellan Astoriahuset och Nybrogatan 17. Humlegården lägger stor möda i att samtliga möten och kopplingar mellan den befintliga byggnaden och den nya moderna byggnaden ska kunna avläsas, men inte störa helhetsintrycket. Ett nytt yttertak binder samman den äldre Astoria med Nybrogatan 17. 3XN har även plockat upp detaljer som Astorias horisontella fasadband av listverk mellan våningsplanen, och gjort en modern tolkning av fastighetens reliefverkan.

 

Frantzén Group, med stjärnkrögaren Björn Frantzén i spetsen, har valt att etablera en restaurang i Astoria på Östermalm. Frantzén är den enda restaurangen i Sverige som har fått den tredje åtråvärda stjärnan i Guide Michelin. Humlegårdens omfattande projekt, som består av både en gedigen restaurering och en ny byggnad med hög arkitektonisk ambition, planeras stå klart under 2020. Uthyrningen avser lokaler om 1.200 kvm i entréplanet, där det tidigare funnits en biograf.

 

På Nybrogatan i Stockholm pågår ett spännande projekt där omsorgsfullt renoverat 1870-tal möter modern arkitektur i toppklass. Projektet består av två delar, där Humlegården restaurerar Astoriahuset mot Nybrogatan samt uppför en ny byggnad mot den intilliggande gränden.

 

Internationellt brasseri tar plats i Astoria
Astoriahuset, med anor från 1870-talet, genomgår en omfattande restaurering där Humlegården återskapar den ursprungliga funktionen som bostadshus. I entréplanet huserade under många år den välkända biografen Astoria. Nu kommer platsen aktualiseras återigen genom etableringen av en restaurang i regi av Björn Frantzén. I Astoria kommer den gastronomiska upplevelsen att präglas av tillgänglighet och umgänge och luta åt ett livfullt, internationellt brasseri med generösa öppettider.

 

– Vi är oerhört stolta över att Humlegården valt oss som restauratör till lokalerna där anrika Astoriabiografen tidigare låg. Detta är en restaurang som vi planerat länge, vi har bara inte hittat rätt lokal att förverkliga projektet i förrän nu, säger Björn Frantzén, krögare.

 

För Humlegården är etableringen helt i linje med de höga ambitioner som präglar arbetet med platsen.

– För oss är det viktigt att alla delar av upplevelsen är av hög klass. Kombinationen av ett sällsynt bra läge, moderna kontor, omsorgsfullt restaurerade bostäder och en krögare i världsklass gör platsen mycket intressant. Vi är glada över att få välkomna Björn Frantzén till Astoria, säger Maria Lidström, Stadsutvecklingschef på Humlegården.

 

Humlegården påbörjar uthyrning av kontor i unik miljö
Uthyrningen av lokalerna i den nya kontorsfastighet som uppförs i anslutning till Astoria har nyligen påbörjats. I fastigheten, som går under namnet Nybrogatan 17, erbjuds kontorslokaler om upp till 4.500 kvm med inflyttning under Q2 2020. Kännetecknande för byggnaden och lokalerna är den höga arkitektoniska kvalitén och gedigna materialval. Arkitekter är 3XN.

måndag, 15 oktober 2018 10:54

Riksbyggen rekryterar Sofia Enberg

alt

                                                                                           
Från den 1 november är Sofia Enberg (bilden) ny affärs- och leveranschef på Riksbyggen med ansvar för teknisk förvaltning och fastighetsservice. Hon kommer närmast från en tjänst som Head of Operational Excellence på Wallenius Marine och har tidigare arbetat på IL Recycling, bland annat som chef för verksamhetsutvecklingen med ansvar för de gemensamma centrala operativa funktionerna.
    

– Det är med spänning och ödmjukhet jag ser fram emot att börja på Riksbyggen. För mig är Riksbyggen ett modigt företag med stort fokus på hållbarhet och som tar ansvar och driver samhällsutvecklingen. Jag ser fram emot att få lära mig allt om branschen från mina nya medarbetare och jag hoppas att jag ska kunna bidra genom att skapa rätt förutsättningar för vår gemensamma och företagets utveckling, säger Sofia Enberg.
    

Riksbyggens fastighetsförvaltning har under de senaste åren vuxit kraftigt och förvaltar fastigheter för ett stort antal bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare.
    

Totalt förvaltar Riksbyggen över 200.000 bostadsrätter och cirka 100.000 hyresrätter på 430 orter runt om i landet, från Trelleborg i syd till Karesuando i norr.

måndag, 15 oktober 2018 10:52

Pandox köper för 1,2 Mdr i Manchester

alt
The Midland Hotel i centrala Manchester har 312 rum, stora publika ytor med fyra restauranger och 12 mötesrum, varav det största tar 700 personer. Foto: Tim Green


Pandox har ingått avtal om förvärv av The Midland Manchester – ett ikoniskt hotell i det övre premiumsegmentet med 312 rum beläget i hjärtat av Manchester i Storbritannien. Transaktionen sker med Fattal Hotels Group som operatörspartner, där Pandox, efter en legal omorganisering, behåller fastigheten och operatörsverksamheten överlåts till Fattal, som kommer att driva hotellet på ett 35-årigt omsättningsbaserat avtal. Det totala transaktionsvärdet uppgår till cirka 115 MGBP, varav hotellfastighetens värde uppgår till 102 MGBP, motsvarande cirka 1,2 Mdr kr. Förvärvet ska finansieras med nytt banklån och befintliga kreditfaciliteter.
    

Förvärvet förväntas slutföras i det fjärde kvartalet och det ska redovisas under Pandox affärssegment Fastighetsförvaltning. Under 2018 förväntas hotellet bidra med motsvarande cirka 69 Mkr i hyresintäkter och 66 Mkr i driftnetto, mätt i årstakt.
    

– Förvärvet av The Midland Manchester är industriellt riktigt och möter Pandox samtliga förvärvskriterier. Hotellet erbjuder tydlig potential till ökade intäkter genom uppgradering av rumsprodukten samt tillskapandet av fler rum. Efter förvärvet kommer Pandox att äga två hotellfastigheter med starka centrala lägen i en stad som är det ekonomiska och kulturella centret i en av de snabbast växande regionerna i Storbritannien, säger Anders Nissen, vd för Pandox.
    

I avtalet med Pandox har hyresgästen Fattal ett långtgående ansvar för underhåll, reparation och investeringar i fastigheten. Ett gemensamt investeringsprogram om 11 MGBP, varav Pandox andel uppgår till 6 MGBP, för produktutveckling av främst rum och badrum samt uppgradering av hotellets tekniska standard planeras starta redan i år.

måndag, 15 oktober 2018 10:48

SHH, Balder och NREP utvecklar äldreboende

alt

Attendo hyr drygt 40 procent av lägenheterna i SHH och Balders projekt Solhagaparken i Masmo, Huddinge.


SHH Bostad, Balder Storstad och NREP utvecklar ett vård- och omsorgsboende med 79 lägenheter i Masmo, Huddinge i södra Stockholm. Hyresgäst blir Attendo på ett 20-årigt hyresavtal. Samarbetet mellan SHH och NREP är ett steg i ledet att utveckla nästa generations äldreboende och fastigheten kommer långsiktigt att ägas och förvaltas av Altura, NREPs koncept för samhällsfastigheter.
    

– Vi ser fram emot att utveckla ännu ett högkvalitativt äldreboende där vi satsar på en djup kundfokus inom Alturas äldreboendekoncept. Vi är framförallt väldigt glada att ytterligare stärka och forsätta vårt sedan tidigare framgångsrika samarbete med SHH, kommenterar Hampus Brodin, Investment Manager, NREP.
    

Advokatfirman Lindahl har biträtt SHH/Balder, och Real Advokatbyrå har tillsammans med AG Advokat biträtt NREP, i samband med affären.
    

Ett samverkansavtal har tecknats med NCC för produktionen där Balder och SHH utöver äldreboendet även utvecklar cirka 110 bostadsrätter samt ett friliggande parkeringshus om 60 parkeringsplatser. Byggstart för hela projektet sker etappvis under våren 2019.
    

– SHH har ett gott samarbete med NREP sedan 2015 med snart nästan 300 färdigställda bostäder i gemensamma utvecklingsprojekt i Huddinge och Tumba. Det råder stor brist på äldreboenden i landet och vi har nu gemensamt definierat vårt första äldreboendeprojekt. Vi och Huddinge kommun ser fram emot byggstart av dessa efterfrågade bostäder, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd SHH Bostad.

alt
Tapajos säljer 24 lägenheter på Hisingen till TK Fastighetsutveckling.


TK Fastighetsutveckling har förvärvat en tomträtt med 24 lägenheter på Blackevägen på centrala Hisingen med närhet till bland annat Wieselgrensplatsen. Säljare är Tapajos, som har haft Newsec som rådgivare.
    

– Fastighetsmarknaden i Göteborg är fortsatt mycket stark och det senaste halvåret har vi förmedlat ett stort antal bostadsfastigheter i regionen. Vid samtliga försäljningar har vi haft ett brett intresse från såväl lokala som nationella aktörer, vilket styrker vår teori om att Göteborg är högintressant ur ett investerarperspektiv, säger Mattias Andersson, chef Newsecs transaktionsverksamhet i Väst- och Sydsverige.
    

– Den här försäljningen är del av vår strategi att möjliggöra ett större fokus på vår projektportfölj med utvecklingsfastigheter för nyproduktion av hyres- och bostadsrätter. Vi välkomnar TK Fastighetsutveckling som ny ägare, säger Camilo Adrian, delägare Tapajos.
    

– Detta förvärv är helt i linje med vår investeringsstrategi. Vi är nöjda med detta tillskott i vår bostadsportfölj och ser stor utvecklingspotential i en expansiv del av Göteborg. Hisingen gynnas starkt av de många satsningar som görs i området och vi ser fram emot att utveckla och aktivt förvalta fastigheten, säger Robert Kliger, förvaltningschef TK Fastighetsutveckling.

alt
Skellefteå kulturhus. Bild: White arkitekter

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) har i enlighet med en avsiktsförklaring från den 16 augusti, tecknat slutgiltigt avtal om förvärv av det nya kulturhuset i Skellefteå. SBB kommer att äga hela fastigheten inklusive hotell och hyra ut den till Skellefteå kommun.

 

Fastigheten förvärvas för 1.050 Mkr och betalning sker när bygget är klart och byggnaden börjar användas, vilket beräknas ske under våren 2021.

 

Skellefteås kulturhus, som har ritats av White arkitekter, får en uthyrbar area om cirka 26.000 kvm. Hyresintäkten, som motsvarar driftnetto, uppgår till 44,5 Mkr per år 2018 års prisnivå och hyreslängden uppgår till 50 år.

 

Huset blir ett unikt landmärke i Skellefteå som när det står klart kan vara världens högsta träbyggnad med 51 meter och 14 våningar högt.

alt
På måndag blir Anna Köning Jerlmyr (M) nytt finansborgarråd i Stockholm, medan Daniel Heldén (MP) har som nytt trafikborgarråd vunnit flera av miljöpartiets hjärtefrågor.

 

I Stockholms stadshus har ett grönblått samarbete mellan Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna skapats, en allians som får totalt 54 mandat av 101 mandat i Stockholms kommunfullmäktige. Det betyder att på måndag den 15 oktober röstar Kommunfullmäktige fram kommunstyrelse och borgarråd för den kommande mandatperioden. 

 

Flera viktiga frågor kan avgöras för Stockholms stadsutveckling med den nya alliansen, dels A. ska det startas en utredning om gräva ned Centralbron, dels B. Alliansen vill stoppa förslaget om Apples butik i Kungsträdgården, dels C. Alliansen ska inte överklaga beslutet om att bygga Nobel Center, och Alliansen vill utreda en annan plats för Nobel Center.

 

Alliansen har som vidare att: 1. Se till att det byggs 10.000 klimatsmarta bostäder till år 2025. 2. Förkorta handläggningstiderna i byggprocesserna. 3. Utveckla ytterstaden. 4. Bygga kvartersstad. 5. Bevara trädgårdsstaden. 6. Öka Miljö- klimatperspektivet i byggprocessen. 7. Arbeta för en nedgrävning av Centralbron. 8. Ombilda hyresrätter i allmännyttan i ytterstaden, men däremot inte i närförort eller innerstaden. 9. Inrätta nya naturreservat, bland annat en utredning om Ålstensskogen. 10. Stockholms tak ska bli grönare. 11. Utreda en utsläppsfri innerstad till 2030. 12. Utöka reservatsgränsen för Årstaskogen. 13. Fasa ut kolet i Värtaverket till 2022. 14. Införa miljözoner på Hornsgatan och andra gator där luftkvaliteten är dålig. 15. Näringslivets transporter ska i största utsträckning ske med el- eller gasbilar. 16. Inrätta en ny klimatmiljard. 17. Inga pengar till Östlig förbindelse.

 

Därutöver lovar Alliansen flera nyheter inom Arbetsmarknad, integration och idrott, bland annat en boendegaranti för personer över 85 år. Vidare lovar Alliansen att Stockholm inte kommer att söka vinter-OS till år 2026 samt fri entré på stadens museum.

 

– Nu tar vi ansvar för Stockholm och för att skapa en långsiktig och stabil majoritet. Det skapar förutsebara möjligheter till reformer som Stockholm behöver för att utvecklas. Jag är övertygad om att utvecklingen leder till ett Stockholm som är innovativt, tryggt, hållbart och där valfriheten utvecklas snarare än monteras ned, säger Anna König Jerlmyr (M), gruppledare.

– Nu bryter vi blockpolitiken i Sveriges huvudstad så att vi får ett starkt majoritetsstyre. Vår starka mitt innebär att vi stänger ute alla ytterlighetspartier från inflytande. I en orolig tid slår vi vakt om Stockholm som en öppen och fri stad, säger Lotta Edholm (L), gruppledare.

– Miljöpartiet kommer att fortsätta leverera en offensiv klimat- och miljöpolitik i Stockholm. Genom det Grönblå samarbetet kan vi nu ytterligare skärpa stadens miljömål. Vi kommer att införa miljözoner, satsa på kollektivtrafik istället för att bygga Östlig förbindelse, införa en ny cykelmiljard och en ny klimatmiljard, begränsa flygresorna för stadens tjänstepersoner och inrätta flera nya naturreservat. Och detta är bara ett axplock av miljö- och klimatpolitiken för den kommande mandatperioden, säger Daniel Helldén (MP), gruppledare.

– Som centerpartist är jag oerhört stolt över att gå fram med ett grönblått samarbete som skapar en stabil majoritet som kan ta ansvar för Stockholm. Det nya samarbetet säkerställer att Stockholm kommer att fortsätta vara en öppen, medmänsklig och grön stad. Centerpartiet levererar fler viktiga vallöften. Bland annat genom att rädda Årstaskogen, Fredhällsparken och genom satsningar på integration, fler jobb och en mer levande stad, säger Karin Ernlund (C), gruppledare.

– Mycket pekar på att Stockholm kommer att gå in i en lågkonjunktur samtidigt som vi har stora utmaningar inom välfärden och trygghetsområdet. I en sådan tid är det viktigt att få till en stabil politisk majoritet med rätt politiska prioriteringar. Inom ramarna för detta samarbete kommer Kristdemokraterna kunna få genomslag för många av våra hjärtefrågor inom bl.a. äldreomsorgen och trygghetsfrågorna, säger Erik Slottner (KD) gruppledare.

Sida 1 av 788