27 april 2024

Redaktionen

alt

NCC:s fastighet Hälsobrunnen är fullt uthyrd och nu planeras för ytterligare en etapp i Brunna Logistikpark i Upplands-Bro.


NCC:s första byggnad Hälsobrunnen i Brunna Logistikpark i Upplands-Bro är nu fullt uthyrd och inflyttning sker i december i år. Nu planeras för nästa etapp.
    

I Brunna Logistikpark skapar NCC utrymme för tillväxt i Upplands-Bro. Första projektet – Hälsobrunnen färdigställs i år och är fullt uthyrt till Edström Logistics samt Svenskt kosttillskott. Edström Logistics, en tredjepartslogistiker som hanterar sina kunders lager, orderhantering och distribution, flyttar in på 7.244 kvm, medan Svenskt kosttillskott som säljer kosttillskott via e-handel flyttar in på cirka 3.300 kvm lageryta och kontor.

 

NCC:s mål är att starta nästa etapp i Brunna under året. Här finns plats för flera olika hyresgäster som vill ha lagerlokaler från 1.500 kvm och uppåt.
– Här kan vi tillsammans med hyresgästen utveckla lagerlokaler bortom begränsningarna som gamla lokaler innebär. Högt i tak, hållfasta golv, rätt pelarindelning och låga energikostnader. Allt utifrån hyresgästens behov av ett effektivt flöde i en miljöklassad byggnad, säger Olle Forsberg, regionchef på NCC Property Development.

alt

Filmstaden i Solna består av moderna kontor i äldre byggnader med kulturhistoriskt värde…


alt

…samt en kontorsbyggnad uppförd av Skanska 2003-2004. Fotograf: Åke Gunnarsson


Entreprenören Gunilla von Platen köper Filmstaden i Solna tillsammans med syskonen Silvia Samuelsson Waak och Sami Samuelsson. Säljare är Aberdeen, som har haft Leimdörfer och MAQS som rådgivare i affären. Setterwalls var rådgivare till köparen.
    

Fastigheten Filmstaden 23 vid Näckrosens tunnelbanestation i Gamla Råsunda består av moderna kontor i äldre byggnader med kulturhistoriskt värde samt en modern och flexibel kontorsbyggnad uppförd av Skanska 2003-2004. Uthyrbar area uppgår till 9.300 kvm och bland hyresgästerna finns Universal, Sony Pictures och SF Bio.

 

– Denna fastighet har inte bara ett mycket bra läge utan också en unik arkitektur och historia som vi ser kommer attrahera hyresgäster. Att få förvärva Filmstaden med en hundraårig historia från bland annat Ingemar Bergmans alla filmer och Greta Garbo känns hedersamt. Det var otroligt många spekulanter på denna fastighet och vi är givetvis mycket glada över att vara de som gick till avslut. Fastigheten ligger helt i linje med vår portfölj, där vi prioriterar läge och kommersiella ytor, säger Gunilla von Platen.

tisdag, 14 april 2015 12:08

Malmén blir finansdirektör på Willhem

alt

                                                                                      
Willhem förstärker ledningsgruppen genom Peter Malmén som rekryterats till tjänsten som finansdirektör med ansvar för finansiering och utveckling av bolagets finans- och transaktionsfunktion.

 

Malmén är 43 år och kommer närmast från en roll som transaktionschef hos Stena Fastigheter AB, där han även ingått i bolagets finansråd. Han är civilingenjör och civilekonom från Chalmers Tekniska Högskola respektive Göteborgs Universitet och har även mångårig erfarenhet från kvalificerade befattningar inom ekonomi, finans, transaktion och fastighetsutveckling från bland annat Newsec och Sweco.

 

– Jag är väldigt glad över att vi lyckats rekrytera Peter Malmén som har dokumenterad erfarenhet av både finansiering och fastighetstransaktioner från ett av Sveriges största privatägda fastighetsbolag. Peters breda erfarenhet och kunskap kommer att bli en stor tillgång för Willhems framtida utveckling, säger Mikael Granath, vd för Willhem.

alt

Whites förslag till nytt regeringkvarter i Oslo präglas av demokrati och öppenhet. Bild: White

 

White arkitekter har presenterat sitt förslag för återuppbyggnaden av Regeringskvartalet i Oslo – kvarteret där det norska regeringskansliet är placerat och som förstördes av en bilbomb 2011. White vill skapa en ny mötesplats i centrala Oslo som bygger på mer demokrati och mer öppenhet.

 

Igår öppnade utställningen i Oslo som visar hur Regeringskvartalet kan formas i framtiden. White samarbetar med Alliance Arkitekter och Sweco, och är ett av sex team som tagit fram förslag. De ska nu visas för allmänheten under fyra veckor.

 

Team Whites förslag till ett nytt regeringskvarter gör att avståndet från Youngstorget till Tingshuset att upplevas på ett nytt sätt. Mer demokrati och mer öppenhet är och kommer att vara viktigt för Norge i framtiden. Istället för att vara en barriär i staden blir regeringskvarteret en del av den, och Hospitalgatan blir en stadsgata med butiker, kaféer och gallerier.

 

Team White presenterar ett förslag med tät och kompakt bebyggelsestruktur, där Høyblokka fortfarande är den högsta byggnaden. Passagen genom Høyblokka blir en del av ett nätverk av olika stadsrum som många människor och anställda i regeringskvarteren får glädje och nytta av.

måndag, 13 april 2015 17:44

CBRE hyr ut RegionCity i Göteborg

alt

RegionCity i Göteborg, vy från Frihamnen. Bild: Liljewall arkitekter

 

I direkt anslutning till Göteborgs Centralstation och blivande Västlänken ska under de kommande åren en helt ny stadsdel, RegionCity, att växa fram. Den första etappen om nästan 20.000 kvm arbets- och mötesplatser i direkt anslutning till kollektivtrafik ska påbörjas inom kort. Jernhusen har anlitat CBRE för att arbeta med uthyrningen av lokalerna.

 

De första spadtagen på den nya stadsdelen kommer att äga rum under nästa år och enligt planen ska de första hyresgästerna flytta in under senare delen av 2018. Det kommer att bli högmoderna, miljöklassade och effektiva kontorsytor mitt i centrala Göteborg.

 

– Vi är mycket stolta över att Jernhusen har valt oss som samarbetspartner för uthyrningsarbetet med RegionCity. Projektet är en mycket viktig del i utvecklingen av vår stad och kommer att tillföra den typ av ytor som våra uthyrningskonsulter får förfrågningar på dagligen, säger Karl Persson, vice vd på CBRE i Sverige och regionansvarig för CBRE i Göteborg.

måndag, 13 april 2015 15:11

White: Nytt program för Bromsten

alt
Bromstenstaden ska bebyggas med 1.100 bostäder. Bild: White

 

Bromstens industriområde i Spånga utanför Stockholm ska utvecklas till en tät stadsdel med en blandning av bostäder, centrumlokaler och en förskola. För Exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret i Stockholm har White tagit fram ett gestaltningsprogram för bland annat allmän platsmark, gator och en park.

 

Spångaån kommer att breddas och förändras till ett långsträckt, grönt och levande offentligt parkstråk. Årummet får då en bredare fåra och slänter upp mot omgivande grönytor. Gatunätet på bägge sidor binds ihop med broar över ån. I och med att Spångaån svämmar över med jämna mellanrum utformas både årummet och parken med planterade fuktzoner som vattnet kan bredda till. 

 

Centralt på planområdet planeras en stor park som öppnar sig mot ån. Parken kommer att ramas in av trädrader som löper längs med omgivande gator. I parken planeras en lekplats som organiseras i avdelningar med olika innehåll för alla åldrar. 

 

På ett av ödehusen i Bromstens industriområde finns grafittiväggen Fascinate, som är en av Sveriges äldsta, största och mest omtalade. Den kommer att q-märkas och sparas.

 

Det var i oktober 2008 som Stadsbyggnadsnämnden antog ett program för stadsutvecklingen av Bromstens industriområde, som har målsättningen att skapa en tät och integrerad blandstad.

 

När Bromstensstaden är färdigutbyggd beräknas området innehålla cirka 1.100 lägenheter, parker, förskola och lokaler för centrumändamål.

alt

Henrik Saxborn, vd Castellum, och Patrik Hall, vd Heimstaden, genomför en stor affär och avtalar om framtida samarbete i Östergötland.


Castellum och Heimstaden har genomfört en affär med ett underliggande fastighetsvärde om 2,4 Mdr kr. Affären omfattar totalt 27 fastigheter om cirka 186.700 kvm belägna i Norrköping, Linköping, Örebro och Solna. Fastigheterna ingick i det förvärv som Heimstaden genomförde vid årsskiftet av Henry Ståhls Fastigheter. I samband med överenskommelsen inleder Castellum och Heimstaden en gemensam satsning på stadsutveckling i Linköping och Norrköping.
    

Enligt Henrik Saxborn, vd för Castellum, och Patrik Hall, vd Heimstaden, kommer samarbetet främst att ske i samband med de möjligheter som uppstår att bygga blandstad (bostäder och kommersiella fastigheter) när den nya järnvägssträckningen Ostlänken byggs genom Norrköping och Linköping. Under de senaste åren har Castellum skaffat sig en hel del erfarenhet av att bygga blandstad tillsammans med andra fastighetsägare, nämligen under utvecklingen av stadsdelen Atollen i centrala Jönköping.

 

Som en del av fastighetsaffären köper Castellum via dotterbolaget Aspholmen fyra kontorsfastigheter i centrala Örebro för 343 Mkr. Fastigheterna omfattar 22.600 kvm och har en uthyrningsgrad om 92 procent. Samtidigt köper Castellums Stockholmsbaserade bolag Brostaden en kontors-/projektfastighet om 5.364 kvm i Solna till priset av 63 Mkr.

 

Men den största delen av affären utgörs av att Castellums dotterbolag Corallen förvärvar 50 procent av aktierna i den kommersiella delen av Henry Ståhl Fastigheter AB (HSAB) av Heimstaden. I denna affär ingår 13 fastigheter i Norrköping och 9 fastigheter i Linköping motsvarande ett totalt fastighetsvärde om 1,9 Mdr kr.
    

Inom 18 månader har Castellum option på att köpa resterande 50 procent av HSAB, medan Heimstaden har en motsvarande option att sälja resterande 50 procent efter utgången av Corallens optionstid. Köpeskillingen vid utnyttjande av optionen kommer att baseras på fastigheternas marknadsvärde.     

 

Fastighetsbeståndet i Norrköping, som har en uthyrningsgrad om 85 procent, består av tolv centralt belägna kontorsfastigheter och en välbelägen logistikfastighet om totalt cirka 107.300 kvm. I Linköping, där uthyrningsgraden är 90 procent, utgörs fastighetsportföljen av nio kontorsfastigheter om totalt 51.400 kvm, varav sex fastigheter är centralt belägna, två ligger i Mjärdevi-området och en vid Tornby-området.

 

– Affären innebär att vi utifrån vår strategi som långsiktig aktör, får möjlighet att växa i en region med goda framtidsmöjligheter. Vi förstärker vår position i Linköping och Örebro samtidigt som vi gör entré i en ny marknad – Norrköping, säger Henrik Saxborn.
Han fortsätter:
– Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Heimstaden, där vi med vår erfarenhet av kommersiella fastigheter och Heimstadens fokus på bostäder kompletterar varandra väl. Tillsammans kommer vi att utveckla en bra befintlig kommersiell fastighetsportfölj, samtidigt som möjlighet ges till nyproduktion av såväl kommersiella lokaler som bostäder.

 

Enligt Patrik Hall ger affären de absolut bästa möjligheterna för en fortsatt god utveckling av lokalfastigheter i Norrköping och Linköping, samtidigt som Heimstaden får fortsatt del i den regionala tillväxten inom Heimstadens prioriterade segment, centralt belägna bostadsfastigheter.

– Vi får således det bästa av två världar, där detta dessutom kombineras med det nu etablerade samarbetet kring stadsutveckling. Med de anställdas kompetens, kunskap och serviceanda kommer vi tillsammans med Castellum att ännu starkare bidra till regionens framtida utveckling, säger han.

måndag, 13 april 2015 13:45

Nya chefer till Humlegården Fastigheter

alt

                                                                                                                 

Humlegården Fastigheter har rekryterat två nya marknadsområdeschefer, Caroline Axéll (bilden t v) och Markus Hultquist (bilden t h).

 

Caroline Axéll kommer närmast från Brostaden där hon arbetar som fastighetsförvaltare. Tidigare har hon bland annat arbetat som hyresgästrådgivare på DTZ.

 

Markus Hultquist arbetar idag som fastighetschef på Vasakronan, där han har varit sedan 2010. Tjänsterna tillträds i juni respektive augusti.

 

– Både Caroline och Markus har värdefull erfarenhet från fastighetsbranschen. Vi ser fram emot att få välkomna två kompetenta medarbetare som kommer bidra positivt till vårt team, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården Fastigheter.

 

Det två rekryteringarna ersätter Hanna Eriksson, som har gått vidare till annat uppdrag, samt Birgitta Nolén som går i pension.

fredag, 10 april 2015 17:07

GE säljer sina fastigheter för 234 Mdr

alt

GE:s ordförande och koncernchef Jeff Immelt. 

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

General Electric har träffat avtal med de amerikanska riskkapitalbolagen Blackstone och Wells Fargo samt med några ännu icke kända köpare att sälja sina kvarvarande fastigheter för 26,5 miljarder dollar, cirka 234 Mdr kr.

 

Orsaken är att GE nära nog helt upphör med kapital- och fastighetsförvaltning för att uteslutande ägna sig åt sin industriella verksamhet. GE har även avsiktsförklaringar om fastighetsförsäljningar om 4 miljarder dollar, 35,3 Mdr kr, med skilda köpare, vilket innebär att transaktionen med Blackstone och Wells Fargo omfattar 22,5 miljarder dollar.

 

Försäljningen till Blackstone och Wells Fargo och övriga köpare omfattar alla fastighetskategorier som logistik, fabriker, köpcentrum, flerbostadshus och kontorsfastigheter, spridda över hela världen.

 

Blackstone har tidigare gjort en ännu större fastighetsaffär med GE. År 2007 förvärvade Blackstone av GE alla fastigheter i Equity Office Properties Trust för hela 39 miljarder dollar, 344 Mdr kr, en bra affär för GE eftersom året efter var det den finansiella kollapsen 2008.

 

GE, som mest är känt för lampor och vitvaror, har mycket aggressivt avvecklat sin finansiella verksamhet, inklusive låneverksamhet och aktieplaceringar, för att dels renodla sin stora industriella verksamhet, dels för att öka aktiekursen.

 

GE förväntar sig att under år 2018 kommer mer än 90 procent av koncernens omsättning att komma från dess industriella verksamhet, vilket är en ökning från 58 procent år 2014.

 

Det har varit stora förändringar i GE eftersom koncernens totala tillgångar minskade till 648,3 miljarder dollar, 5.701 Mdr kr, vilket var en minskning med 19 procent jämfört med toppen år 2007, enligt S&P Capital IQ. Men samtidigt när GE har avyttrat finansiella tillgångar som fastigheter och lån, har det inneburit att GE:s nettointäkter ökade under 2014 med 15,2 miljarder dollar, en ökning med 39,8 procent sedan 2009.

 

Efter att försäljningen offentligtgjorts, först av Wall Street Journal, steg aktien med 2,8 procent till 25,73 dollar.

 

GE säger att vinsten efter skatt för Q1 2015 kommer att bli cirka 16 miljarder dollar.

 

I en kommentar till affären säger GE:s ordförande och koncernchef Jeff Immelt:

– Det här är ett stort steg i vår strategi att GE kan stärka sina konkurrensfördelar. GE idag är ett ledande industri- och teknikföretag som är väl positionerat på tillväxtmarknader.

 

I affären med Blackstone och Wells Fargo har J.P. Morgan, Centerview Partners och Bank of America varit finansiella rådgivare. Kimberlite Advisors och Hogan Lovells har varit juridiska rådgivare.

alt

                                                                                      
Skanskas koncernledning förstärks med Christel Åkerman (bilden), som för närvarande ansvarar för Risk Management i Skanska. Hon tillträder omgående och kommer i koncernledningen att ansvara för riskhantering, etik, miljö och samhällsengagemang. Förändringen innebär att koncernens fokus på risk- och etikarbete förstärks ytterligare.   

 

Christel Åkerman är utbildad jurist har arbetat inom Skanska sedan 1994 på en rad olika befattningar i Sverige och inom Skanskas internationella verksamheter. De senaste åtta åren har hon arbetat vid Skanska AB varav två med uppgradering av etikarbetet och sex år inom Risk Management.

 

– Christel Åkerman är en stark och uppskattad ledare med lång erfarenhet från många delar av vår verksamhet där hon varit drivande i framgångsrika förändringsarbeten. Hon har en osviklig etisk kompass och erfarenhet från vårt etikarbete. Hon har varit avgörande för vidareutvecklingen av koncernens riskarbete och har dessutom sett till att vi har höjt riskkompetensen inom affärsenheterna, säger Johan Karlström, vd och koncernchef Skanska.


Arbetet med att rekrytera en ny chef för koncernstab Risk Management har inletts.