28 april 2024

Redaktionen

alt

Ulf Nilsson, vd D. Carnegie & Co.


D. Carnegie & Co bekräftar medieuppgifter om att förhandlingar pågår om köp av tre fastigheter med totalt 840 lägenheter i Storstockholm. Största delen av beståndet gränsar mot D. Carnegies befintliga bostadsfastigheter i Jordbro.

 

De aktuella fastigheterna ägs av det tyska börsnoterade fastighetsbolaget Patrizia Immobilien som har kritiserats för hur de sköter om lägenheterna och området.

 

Om D. Carnegie tar över fastigheterna i Jordbro kommer dessa att förvaltas av Graflunds, som ingår i D. Carnegie och som sedan tidigare förvaltare cirka 1.000 lägenheter i området. 

alt

Fastigheten Brahelund 3 i Haga Norra, Solna, blir ny hemvist för vårdbolaget Frösunda Omsorg.


I juni flyttar vårdbolaget Frösunda Omsorg sitt huvudkontor till Brahelund 3 i Haga Norra, en fastighet som ägs av Internos Global Investors. Avtalet omfattar 1.635 kvm.

 

CBRE och Nordic PM har företrätt Internos i uthyrningen och Tenant & Partner är Frösunda Omsorgs representant i lokalprojektet.

 

– Intresset för området har ökat betydligt och för fastigheten i synnerhet, där vi nu ser fram emot ytterligare förhyrningar, säger Nina de Besche, Head of Office Agency på CBRE i Sverige.

alt

Forsmarks nya personalboende får en sexkantig centrumbyggnad samt sex flyglar med totalt 430 rum. För formgivningen svarar Johan Skoog arkitekter.


NCC bygger nytt personalboende med 430 rum för medarbetare som gör årliga underhåll på Forsmarks kärnkraftverk i Uppland. Boendet uppförs närmare kraftverket, medan det gamla personalboendets mark förbereds för slutförvaring av kärnbränsle. Beställare är Forsmarks Kraftgrupp AB och ordern är värd 197 Mkr.

 

– Vid de årliga underhållen av kärnkraftverket ökar arbetsstyrkan till över 1.000 personer. Då behöver extraanställda och konsulter en tillfällig bostad nära verket, som ligger avlägset några mil norr om Östhammar, säger Lilianne Axelsson, Forsmarks projektledare för nya boendet.   

 

Dagens tillfälliga boende uppfördes i slutet av 1960-talet, ursprungligen för dem som byggde Forsmarks kärnkraftverk.

 

– Det nya boendet placeras bara 500 meter från verket istället för dagens en kilometer, så fler kan gå till jobbet istället för att ta bilen. Anläggningen får också en modern arkitektur som underlättar umgänge med fler kollegor, säger Johan Eriksson, avdelningschef på NCC.

 

I mitten av boendet byggs en sexkantig centrumbyggnad i tre plan med kök och gemensamma samlingsrum på varje våning. Från den utgår sex flyglar, varav fem rymmer 430 boenderum med wc och dusch, samt en mindre flygel med service och fastighetsskötsel. Förutsatt att beslut om bygglov tas under april-maj gäller kontraktet och NCC:s byggarbete kan börja. Byggnaden beräknas stå klar i december 2016.
    

Det gamla personalboendet rivs först när det nya är klart. Marken upplåts då till SKB (Svensk kärnbränslehantering), som planerar världens första anläggning för slutförvaring av använt kärnbränsle här, inkapslat 500 meter ner i urberget, samt tillhörande byggnader ovan jord.



torsdag, 09 april 2015 18:30

Wihlborgs och FOJAB utvecklar i Lund

alt

Wihlborgs har, tillsammans med FOJAB Arkitekter, vunnit markanvisningstävlingen för den första etappen av Science Village Scandinavia, SVS, i Lund.

 

alt

Den vinnande ikonbyggnaden i trä. Bild: Fojab

 

För att utveckla området mellan forskningsanläggningarna ESS och MAX IV har Lunds Universitet, Lunds Stad och Region Skåne bildat exploateringsbolaget Science Village Scandinavia AB. I slutet av förra året utlystes en markanvisningstävling för den första etappen av Science Village och nu har förslag SPACE utsetts till vinnare. Bakom förslaget står Wihlborgs tillsammans med FOJAB Arkitekter.

 

I tävlingsuppgiften ingick att gestalta den första deletappen med bland annat ikonplats och ikonbyggnad, placerad i direkt anslutning till stadsdelens centrala torg och spårvagnshållplats. Byggnaden ska vara en mötesplats och inrymma hotell för forskare, restaurang och utställningar. I en separat byggnad placeras kontor och laboratorium.

 

– Vi på Wihlborgs är stolta över att vårt bidrag har vunnit och att vi får vara med och utveckla den nya stadsdelen mellan forskningsanläggningarna ESS och MAX IV. Att vi dessutom varit med vid uppförandet av MAX IV-anläggningen, som vi hyr ut till Lunds Universitet från den 1 juni i år, gör också att vi tycker det är extra roligt att få fortsätta utvecklingen av området, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

torsdag, 09 april 2015 18:27

Henning Larsen ritar NORR i Östersund

alt

Henning Larsen vann tävlingen om en ny byggnad inom Jamtli Museum vid Museiplan i Östersund.

 

Av elva finalister valdes Henning Larsen Architects att utforma det nya NORR – National Museum i Östersund. Museet ska fungera som en förlängning av den befintliga Jamtli Museum (tidigare Jämtlands läns museum) i Östersund och som en ny avdelning inom Nationalmuseum. Den nya byggnaden kommer att innehålla en utställningshall, verkstäder, kontor och matsal. Visionen är att skapa en tydlig och flexibel utställningshall och att lägga till en nytt arkitektoniskt lager till Jamtli området.

 

– Den nya utställningen fungerar som en träskulptur med en lätt igenkännlig profil. Taket är unikt på grund av de djupa takfönster som filtrerar den mjuka nordiska dagsljuset direkt i utställningsrummen. Detta ger en mycket känslig ljus och titta mot himlen, säger Søren Øllgaard, partner på Henning Larsen Architects och designchef för projektet.

 

Den nya byggnaden relaterar respektfullt till de omgivande byggnaderna – både vad gäller omfattning och material. Den starka kopplingen till den befintliga Jamtli museet skapar en gemensam identitet som en levande och potent kultur. Projektet beräknas vara slutfört under 2018.

 

Utöver Søren Øllgaard består Henning Larsens team bakom NORR av Agnes Åkervik, Kristina Nygård, Chenqi Jia, Arminas Sadzevicius och Christian Schjøll.

torsdag, 09 april 2015 16:44

Snart byggs Albano

alt

I Albano ska det byggas hela 100.000 kvm lokaler för utbildning och forskning samt 1.000 student- och forskarbostäder, omfattande 50.000 kvm. Bild: Christensen & Co Arkitekter

 

 

alt

Flygperspektiv över Albano från norr, med Roslagsbanan till vänster om området och Roslagvägen till höger. Till höger om vägen syns Kräftriket.

 

alt

Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus i Stockholm.

 

Idag blev det grönt ljus för Stockholms nya stora universitetsområde Albano eftersom Mark- och miljööverdomstolen i en dom beslutat att den nya detaljplanen för det planerade universitetsområdet Albano godkänns. Denna dom kan inte överklagas.

 

Nu består Albano av en grusplan mellan Roslagsbanans banvall och Roslagsvägen i höjd med Kräftriket. Här ska det byggas hela 100.000 kvm lokaler för utbildning och forskning samt 1.000 student- och forskarbostäder, omfattande 50.000 kvm. Området är den sista stora markreserv som finns tillgänglig för en sammanhängande utveckling av huvudstadsuniversiteten.

 

I en telefonintervju med Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus i Stockholm, säger han:

Det betyder att vi redan i november i år byggstartar detta stora projekt. Vi är naturligtvis oerhört glada över Mark- och miljööverdomstolens utslag som fastslår Stockholms kommunfullmäktiges beslut från 2012 om den nya detaljplanen för Albano. Detta är också en glädjens dag för Universitetshuvudstaden och kunskapsregionen Stockholm.

 

Byggstart för Svenska Bostäders 1.000 student- och forskarbostäder är nästa år, 2016.

 

I ett pressmeddelande från Akademiska Hus understryks att Stockholms framgång är direkt kopplad till att universitet och högskolor i staden ges möjlighet att utvecklas och att många vill forska och utbildas i huvudstaden. Albano är genom sitt strategiska läge mellan de tre stora Stockholmsuniversiteten en självklar plats för den gemensamma utvecklingen. Området binder ihop universitetens verksamheter med varandra och med staden.

 

I en kommentar kan sägas att nu när storprojektet Albano byggstartas stärker Akademiska Hus sin position som Sveriges största fastighetsbolag, inte till värde, men väl till ytstorlek. Även Frescati är glada eftersom som det stärks som ett ledande universitet. Antalet studenter i Frescati är drygt 60.000 samt 1.800 doktorander och 5.000 medarbetare. Dessa antal växer varje dag.

 

Projektet Albano kunde dock har byggstartats tidigare eftersom Stockholm stad missade ett slutdatum för en svarsskrivelse vid ett överklagande. Men idag är detta glömt.

 

Stockholms universitet har för närvarande permanenta och tillfälliga lokaler i Frescati, Kräftriket, AlbaNova och vid Sveaplan. Men under 2018 är det första lokalerna i Albano inflyttningsklara.

 

Flera arkitekter är inblandade i storprojektet Albano, bland annat: BSK Arkitekter, Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB samt Christensen och Co Architects i Danmark.

torsdag, 09 april 2015 14:26

NIRAS rådgivare åt Alfa-kassan

alt

Chokladfabriken (Eken 6) i Sundbyberg ritades av Ivar Tengbom och byggdes 1918 som fabrik åt Marabou. Fastigheten är idag en kontorsfastighet om 27.000 kvm och den ägs av Areim Fond II.


alt
Andreas Strömberg, projektledare på NIRAS.


I höstas inledde Alfa-kassan ett lokalprojekt tillsammans med NIRAS i syfte att analysera lokalbehovet för verksamhetens huvudkontor i Sundbyberg. Projektet har utmynnat i att Alfa-kassan nu tecknat ett nytt hyresavtal om cirka 1.500 kvm och valt att flytta huvudkontoret till Chokladfabriken på Löfströms allé. Tillträde sker i slutet av året och innebär därmed att Alfa-kassan lämnar sina nuvarande lokaler på Prästgårdsgatan.
    

NIRAS har varit Alfa-kassans rådgivare i hela projektet och stöttat verksamheten i form av behovs- och marknadsanalyser, kravställande, avtalsutformning samt förhandling.
   

– Vi är glada och stolta över att ha fått hjälpa Alfa-kassan i deras lokalprojekt och vi ser fram emot att även bistå verksamheten vid kommande lokalanpassning och flytt. Det blir en blandning av storrum och cellkontor, säger Andreas Strömberg, projektledare på NIRAS.

alt
Innertaket på Sony Center vid Potsdamer Platz i Berlin.

 

Enligt avtal ska jättefonden SEB Immoinvest vara helt avvecklad före den 30 april 2017 och därför ska nu SEB sälja sitt kontorskomplex vid Potsdamer Platz i Berlin för cirka 1,5 miljarder euro, cirka 14 Mdr kr.

 

SEB Immoinvest äger totalt 18 byggnader vid Tysklands mest berömda torg, Potsdamer Platz, vilka nu ska marknadsföras för en försäljning av Eastdil Secured LLC.

 

Enligt Bloomberg har en representant för SEB Asset Management i Frankfurt avböjt att kommentera försäljningen och en representant för Eastdil i London har inte svarat på en begäran om kommentar som skickats via e-post.

 

Potsdamer Platz, som idag domineras av lyxhotell och kontorstorn, blev totalt utbombade under andra världskriget. Efter att Berlinmuren revs 1989 och i samband med återföreningen av Öst- och Västtyskland, investerade Daimler AG och Sony mer än 1 miljard euro för att bygga ett stort komplex av futuristiska skyskrapor och biografer runt en plaza, som är nu ett av Berlins mest kända landmärken.

 

SEB: s ägarandel i komplexet Potsdamer Platz omfattar Mandala Hotel, en CinemaxX- biograf samt Arkaden köpcentrum, ett centrum, som ritats av Renzo Piano och Richard Rogers, och som omfattar 0,5 miljoner kvm.

 

År 2013, sålde SEB Immoinvest Hyatt Hotel vid Potsdamer Platz till Qatar’s Al Rayyan Tourism and Investment. I SEB:s försäljning ingår inte Sony Center plaza, med sina ikoniska parasollformade tak eller kontorstornet med Sonys tyska högkvarter, som såldes till South Korea’s National Pension Service år 2010.

 

SEB förvärvade komplexet Potsdamer Platz under 2008 för cirka 1,4 miljard euro. Fonden försökte sälja 50 procent av aktierna i SEB Immoinvest år 2011 på grund av de stora uttag som fondens större aktieägare då gjorde.

 

Sedan år 2011 har SEB kämpat med att minska vakansgraden om cirka 20 procent i Potsdamer Platz.

 

ImmoInvest är den största av flera tyska fonder som har tvingats till att upplösas efter att ha misslyckats att leverera investerarnas krav på inlösen.

 

Under 2014 sålde tyska fastighetsfonder tillgångar för totalt 3,3 miljarder euro.

alt

Den nya byggnaden vid Drottning Silivas barnsjukhus omfattar 31.000 kvm och ska innehålla lokaler för rehabilitering, operation, intensivvård, vårdavdelningar och administration.

 

NCC har fått i uppdrag av Västfastigheter att bygga ett nytt modernt barnsjukhus i direkt anslutning till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Det nya sjukhuset blir en tillbyggnad till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Även de äldre lokalerna kommer att renoveras och anslutas till det nya sjukhuset. I uppdraget ingår att bygga sjukhusbyggnaden och anslutningar till befintligt sjukhus och att skapa en attraktiv markmiljö i området.

 

NCC och Västfastigheter driver projektet i samverkan där de första stegen har varit att ta fram projektets organisation, projektering, bygghandlingar och budgetpris. Ordervärdet beräknas totalt att uppgå till 850 Mkr. Entreprenaden är uppdelad i ett antal delavtal som tecknas successivt och med ett slutligt huvudavtal som tecknas under hösten 2015. Inflyttning i det nya sjukhuset kommer att ske successivt från 2018 till 2020.

 

– Vi strävar efter att nå Miljöbyggnad Guld, vilket är den högsta klassificeringen och visar byggnadens miljöprestanda vad gäller energi, inomhusmiljö och material, säger Svante Hagman, affärsområdeschef för NCC Construction Sweden.

 

Med det nya barnsjukhuset får Göteborg ett av världens mest framstående barn- och ungdomssjukhus inom högspecialiserad barnsjukvård, klinisk forskning och utbildning.

 

– Den nya byggnaden ska innehålla lokaler för rehabilitering, operation, intensivvård, vårdavdelningar och administration. Vårdavdelningarna ska erbjuda en förbättrad vårdmiljö för patienter, närstående och personal, säger Johannes Hellsing, huvudprojektledare på Västfastigheter.

alt

Tjänstehundar är mycket viktiga eftersom de hjälper Försvarsmaktens personal med allt från patrullering till att leta efter minor, explosiva varor, narkotika eller försvunna personer.

 

alt

Marcus Jansson, arbetschef på IN3PRENÖR i Uppsala.

 

IN3PRENÖR har fått uppdraget att bygga uppställningsplatser med särskild utbildningslokal för Försvarsmaktens tjänstehundar vid Ärna flygplats i Uppsala. Byggarbetet utförs på uppdrag av Fortifikationsverket och ska vara klart i oktober 2015. Anläggningen ska inrymma 31 tjänstehundar.

 

– Det här är ett lite annorlunda men mycket spännande projekt. Att Ärna flygplats är ett skyddsobjekt ställer stora krav på egna säkerhetskontroller och att ligga steget före när det gäller leveranser. Dessutom får vi vara extra noggranna med att bearbeta vassa hörn och kanter så att hundarna inte ska kunna skada sig när de flyttar in, säger Marcus Jansson, arbetschef på IN3PRENÖR i Uppsala.