27 april 2024

Redaktionen

onsdag, 08 april 2015 14:06

Newsec rekryterar Christina Hambäck

alt

                                                                                   

Newsec rekryterar Christina Hambäck (bilden) till en roll som Director inom Capital Markets. Hambäck, som tillträder sin nya tjänst den 17 augusti, har 13 års erfarenhet från transaktionsområdet, närmast från Ikano Bostad där hon har varit affärsutvecklingschef sedan 2011. Hon har dessförinnan arbetat på DTZ, JLL och CBRE.

 

– Vi är mycket glada över rekryteringen av Christina. Hennes breda erfarenhet och djupa kompetens inom transaktionsområdet kommer stärka vår verksamhet och bidra till fortsatt expansion och vidareutveckling av vår affär, säger Max Barclay, vd Newsec Sweden.

onsdag, 08 april 2015 13:55

Nya företag till Sickla

alt

Luftverkstaden i Sickla är en intressant industribyggnad från 1927. Våningsplanen har en takhöjd om 4,3 meter med stort ljusinsläpp, vilket skapar en fin inomhusmiljö.

 

Atrium Ljungberg har under mars hyrt ut närmare 2.000 kvm kontorsyta i Luftverkstaden, Sickla till två nya hyresgäster. De är designföretaget Howl Design Studio, som idag sitter på Södermalm och installationskonsulten TQI, som bedriver sin verksamhet i Nacka Strand. Inflyttningarna i Sickla sker under sommaren 2015.

 

Luftverkstaden i Sickla, en intressant industribyggnad med anor från 1930-talet, är idag påbyggd och ombyggd till moderna kontor med generösa takhöjder och tydlig industrikaraktär. Här finns hyresgäster som Swedbank, PQR, 24Solutions och Twilfits huvudkontor.

 

– Sickla är ett mycket bra område att etablera sig i, både för de fina och verksamhetsanpassade lokalerna och för de goda kommunikationerna, säger Kenneth Thunvall, vd TQI.

alt

Wihlborgs får en ny stor hyresgäst till Ubåtshallen på Dockan i Malmö.


Wihlborgs har tecknat hyresavtal med Försäkringskassan som innebär att de flyttar in på 12.300 kvm i Ubåtshallen (Kranen 8) på Dockan i Malmö. Inflyttning sker i maj nästa år.

 

– Vi är väldigt glada och stolta över att Försäkringskassan fortsätter sitt samarbete med oss när de nu väljer att samla sin verksamhet i Malmö på ett och samma ställe, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

 

Det har under ett flertal år bedrivits skolverksamhet i Ubåtshallen, både Malmö Högskola och Mediegymnasiet har haft sina utbildningar här. Nu ska fastighetens fem nedersta våningar förändras från skolverksamhet till rena kontorsytor. Den sjätte och översta våningen hyrs av Duni.

 

– Den här lösningen ger oss förutsättningar att skapa en modern kontorsmiljö med önskad flexibilitet och god arbetsmiljö som gagnar såväl verksamheten som våra kundmöten, säger Gunnar Pettersson, fastighetschef på Försäkringskassan.

tisdag, 07 april 2015 17:47

Prologis startar uthyrning i Torslanda

alt

Allan Lavén, regiondirektör Prologis Norden.

 

I slutet av januari i år tecknade Prologis arrendeavtal med Göteborgs Stad om att förvärva 130.000 kvm i anslutning till Göteborgs Hamn. Nu har Prologis träffat ett exklusivt uthyrningsavtal med JLL för att finna hyresgäster till denna ny alogistikpark i Torslanda. Parken kommer att bestå av flera logistikanläggningar om minst 60.000 kvm, med en första etapp om cirka 40.000 kvm.

 

Byggnationen av den första etappen kommer att starta under 2015 med ett planerat färdigställande under våren 2016. Parken, som ligger i ett av Sveriges bästa logistikläge, intill Volvo och Göteborgs hamn, en hamn som är Nordens största där 60 procent av Sveriges containertrafik passerar.

 

– Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Prologis i detta prestigefyllda uppdrag där bolaget ska bygga en ny stor logistikpark. Projektet är en viktig del i Göteborg stads vision och det är väldigt roligt att få vara med på den resan, säger Fredrik Jagersjö, ansvarig för uppdraget på JLL.

 

Prologis är en ledande leverantör av logistikfastigheter i Sverige, med cirka 370.000 kvm logistik- och distributionsytor, vilka idag är fullt uthyrda.

tisdag, 07 april 2015 17:35

Publity till börsen i Frankfurt

alt

Publity bygger om City Tower Offenbach, 140 meter högt med 33 våningar i Offenbach am Main, helt nära Frankfurt. Ombyggnaden görs efter att Holiday Inn ej längre vill teckna kontrakt för hotellverksamhet med 206 rum i de 17 högsta våningarna.

 

Publity AG med fokus på tyska högavkastande kontorsfastigheter noterades strax före påskhelgen på listan Entery Standard på börsen i Frankfurt med en öppningskurs om 28,50 euro efter ett publikt erbjudande om totalt 138 MEUR.

 

Publity, som grundades för 15 år sedan, har fastighetstillgångar om drygt 600 MEUR. Bolaget säger i ett pressmeddelande att det ska växa starkt i år med förvärv om cirka 1 miljard euro. Publity har, förutom sitt huvudkontor i Leipzig, även kontor i Frankfurt, München, London och Luxemburg. Bolaget har genom åren blivit en specialist på förvärv med komplex fastighetsfinansiering.

 

 

alt

I norra Stockholm äger Brostaden bland annat Oxfordhuset, omfattande 8.455 kvm i Johanneslund, Upplands Väsby.

 

– Vi upplever att uthyrningsmarknaden är stark i samtliga delar av norra Stockholm. Vi har nyligen tecknat nya hyresavtal med flera hyresgäster i våra fastigheter i t ex Kista/Akalla och i Upplands Väsby och nu är det glädjande att vi också kan välkomna nya hyresgäster till vårt bestånd i Sollentuna. Dessutom inom så många olika verksamheter och branscher, säger Anders Nilsson, vd på Brostaden.


Avtalen är tecknade med Arclec Sweden AB, GPS Perimeterlarm Solutions AB, AB E. Bohlins Maskiner, Svenska Saneringsaktiebolaget, Svenska Migrationscentret och MinBil I Stockholm AB. Totalt uppgår de nytecknade avtalen till 1.476 kvm.


Brostaden äger och förvaltar kommersiella fastigheter runt om Stockholm, med fastighetsbeståndet om cirka 635.000 kvm.


Bolaget säger att framgångarna i uthyrningarna beror på nära relationer till kunderna och en förståelse för deras verksamheter. Detta medför att affärer görs mellan människor och i Brostadens dialog med kunderna skapas anpassade lösningar som ökar trivsel, effektivitet, lönsamhet och arbetsglädje.


Brostaden ingår i Castellumkoncernen som är en av Sveriges största privata fastighetsägare.

 

tisdag, 07 april 2015 15:33

Biltema ökar i Göteborg

alt

Biltema räknar med att öppna sitt nya varuhus i Sisjön, Göteborg, någon gång under 2016.


Nu står det klart att Biltema väljer Sisjön för sin andra etablering i Göteborg. Kedjan har avtalat med Alaska Fastigheter, den största fastighetsägaren i Sisjön, och kontraktet omfattar 7.300 kvm för handel i den norra delen av området, intill Söderleden. Sammanlagt planeras här cirka 100.000 kvm för handel och kontor – en investering som totalt beräknas kosta cirka 1,5 Mdr kr, varav 75 Mkr avsätts för att bidra till utvecklingen av vägnätet i området.

 

– Det är naturligtvis väldigt glädjande att en så stor aktör som Biltema väljer att etablera sig i Sisjön. Det ökar hela områdets attraktionskraft och innebär en ännu större bredd i utbudet av handel här, säger Nils Rydh, vice vd på Alaska Fastigheter.

 

För Biltema innebär det nya varuhuset i Sisjön en ökad närvaro i Göteborgsregionen och är ett led i företagets snabba expansion på den nordiska marknaden. Idag har kedjan 126 varuhus i Norden, varav 40 i Sverige, och omsätter 9 Mdr kr.

 

– I Sverige har vi under de senaste tre åren etablerat 17 nya varuhus och under de kommande fem åren ska vi öppna ytterligare cirka 20. Sisjön var ett självklart val för oss eftersom det är en av de starkaste handelsplatserna i Göteborg, med ett strategiskt läge och en stor köpkraft i närområdet där medelinkomsten är betydligt högre än i Göteborg som helhet, säger Anders Selfors, etableringsansvarig på Biltema.

alt

Mika Matikainen, senior partner och chef för CapMan Real Estate.

 

CapMan, det i Helsingsfors noterade private equity-bolaget har stängt sin nordiska fastighetsfond om totalt 273 MEUR, cirka 2,56 Mdr kr. Stängningen överstiger kraftigt det ursprungliga målet om 125 MEUR, eftersom stödet bland institutionella investerare i Europa och USA ökade starkt.

 

CapMans nordiska fastighetsfond investerar främst i kontor, butiker och bostäder i etablerade och snabbväxande delmarknader i stora nordiska städer. Fonden har redan gjort sex investeringar, motsvarande en tredjedel av dess kapital.


Dessa genomförda investeringar omfattar kontorsbyggnader Silverdal I, Apelsinen 4 och Bergshamra Bro i norra Stockholm samt Plaza Presto, en kontorsbyggnad i Finland nära Helsingfors-Vanda flygplats.


Fonden har även förvärvat nio fastigheter på Köpenhamns populära shoppinggata Amagerbrogade samt två bostadsfastigheter i centrala Köpenhamn.

 

– Det finns en hel del attraktiva investeringsmöjligheter på våra viktigaste marknader och vi räknar med att göra ett antal nya investeringar i år, säger Mika Matikainen, senior partner och chef för CapMan Real Estate i ett uttalande.

 

Nyligen meddelade fonden att den ska investera i utvecklingen av centrumet Broen, omfattande 29.900 kvm i ett köpcentrum i Esbjerg, Danmark. Här ska det byggas ett 70-tal butiker i samarbete med danska TK Development. Projektet är beläget nära järnvägsstationen med utmärkt tillgänglighet i Esbjerg.

 

Köpcentrumet Broen kommer att stärka Esbjerg centrum och erbjuder en förstklassig shoppingupplevelse för ett upptagningsområde om cirka 250.000 personer, säger Torsten Bjerregaard, senior partner på CapMan Real Estate.

 

Totalt förvaltar CapMan åt private equity investerare i Norden och Ryssland med ett kapital om 3 miljarder euro,  28,15 Mdr kr.

torsdag, 02 april 2015 18:39

Serneke bygger havsnära i Skummeslöv

alt

Serneke bygger åt Ecoliving i det nya området Skummeslövs Ängar utanför Laholm. Bild: David Weatherhead

 

På Skummeslövsstrand, i Laholms kommun södra Halland, ska det byggas både villor, radhus och lägenheter. Serneke har tecknat avtal med Ecoliving om att bygga 58 lägenheter i området. Avtalet är en partneringentreprenad och den totala summan beräknas landa på cirka 100 Mkr. Byggstart planeras ske i augusti 2015.

 

Bostäderna byggs i det nya området Skummeslövs Ängar som ligger fem minuters gång från både naturreservat och havet samt ett stenkast från den nya pendeltågstationen. Serneke har nu fått i uppdrag att bygga på en av Ecolivings tre tomter i området.

 

– Vi är väldigt nöjda att ha tecknat avtal med Serneke. Jag kände av redan från början att det finns samma entreprenörsanda där som hos oss och det är den främsta anledningen till att vi valde att samarbeta med just Serneke. Sedan har de också tagit projektet på väldigt stort allvar, säger Anders Jensen på Ecoliving.

 

– Både Serneke och Ecoliving är flexibla och drivna organisationer med ett modernt synsätt på hur byggprojekt ska bedrivas. Genom att bedriva detta som en partneringentreprenad tror vi att vi kan få ut det absolut bästa ur bägge organisationerna. Det känns oerhört motiverande att få sätta igång med projektet och vi tackar Ecoliving för förtroendet att få vara med och göra verklighet av deras planer, säger Viktor Nagenius, arbetschef på Serneke.

alt

Projektet Liljeholmsblick omfattar 103 bostadrätter.

 

Nybohovsbacken i Liljeholmen, Stockholm, är ett projektet som omfattar totalt 103 bostadsrätter i direkt anslutning till ett bygge om 100 hyresrätter som Besqab genomför på uppdrag av Svenska Bostäder. Nyligen säljstartade Besqab även den första etappen i projektet Ängsblomman i Bromma och en första etapp i projektet Centralparken i Näsbypark, Täby. Säljstarterna var lyckade och flertalet av lägenheterna är redan reserverade.

 

– Uppskattningsvis besökte drygt 100 personer säljstarten av brf Ängsblomman och nästan samtliga bostäder reserverades. Vi följer upp med en säljstart av den andra och sista etappen under april, säger Staffan Grundmark, regionchef på Besqab.

 

Brf Ängsblomman kommer att ligga på Beckomberga Ängsväg i Bromma och består av totalt 54 lägenheter fördelade på två hus. Produktionsstart planeras till sommaren 2015 och inflyttning under hösten 2016.

 

Även för brf Centralparken i Näsbypark bokades de flesta av bostäderna redan vid säljstarten. Detta projekt, som Besqab bygger gemensamt med FastPartner, består av totalt cirka 160 bostadsrättslägenheter med planerad inflyttning från årsskiftet 2016/2017. Planeringen för säljstarten av den andra etappen pågår.