28 april 2024

Redaktionen

torsdag, 02 april 2015 18:34

Brostaden växer i Länna

alt

Anders Nilsson, vd Brostaden.

 


Fastighets AB Brostaden har via en bolagsaffär förvärvat fastigheten Kranbilen 2 i Länna, Huddinge. Det är en obebyggd industritomt om cirka 17.000 kvm och har en gällande detaljplan som medger kontor och industri. Tillträde ägde rum 1 april.

 

– I och med detta förvärv får vi tillgång till mark i bra läge. Vi kompletterar vårt bestånd i Länna och stärker vår närvaro i ett område vi tror har mycket goda framtidsutsikter. Området ligger invid en för Stockholm viktig trafik- och transportled, väg 73, säger Anders Nilsson, vd på Brostaden.

 

Brostaden äger och förvaltar kommersiella fastigheter om cirka 635.000 kvm runt om i Stockholms-regionen.

alt

                                                                                      

Equator stärker sin kompetens inom värdeskapande fastighets- och stadsutveckling genom att rekrytera Anders Blomkvist (bilden) som affärsutvecklare. Han kommer senast från Niam där han har verkat som Portfolio Manager, Niam Fund V.
 
– Som en del i vårt arbete att vara en strategisk partner till våra kunder inom fastighets- och stadsutvecklingsområdet ser vi ett behov av att kunna komplettera vårt gedigna arkitektkunnande med analytisk affärskompetens. Genom Anders Blomkvists gedigna erfarenhet från investerarsidan och sitt brinnande intresse för samhällsbyggnadsfrågor kan vi arbeta konkret och väl underbyggt med värdeskapande projekt tillsammans med våra kunder, säger Annica Carlsson, vd Equator Stockholm.  

 

Equator har valt strategin att kombinera kunskap med nyfiken kreativitet i hela projektprocessen, från tidiga analyser till färdig byggnaden. Equators portfölj omfattar projekt med utmanande och komplexa förutsättningar såsom stora mixed-use-projekt, stadsutvecklingsuppgifter, befintliga byggnader och internationella sammanhang med multinationella projektgrupper och beslutsprocesser.

onsdag, 01 april 2015 19:14

Balder köper för 1,7 Mdr i Finland

alt

Erik Selin, vd Fastighets AB Balder.

 

Fastighets AB Balder har avtalat om att förvärva 21 procent av Sato. Sato är ett finländskt fastighetsbolag med fokus på ägande och projektutveckling av bostäder. Sato äger idag cirka 25.000 bostäder motsvarande ett värde om 2.500 MEUR. Cirka 80 procent av bostadsportföljen ligger i Helsingfors metropolitan area och den resterande delen i utvecklingsorter.

 

Balder gjorde sitt första förvärv i Finland i maj 2014 då bolaget förvärvade 8 butiksfastigheter om 65.000 kvm, belägna på fyra orter, för 600 Mkr. Säljare var Säljare är Glitnir Bank Luxembourg.

 

– Att vi nu kan ta steget in i Helsingfors genom att bli delägare i Sato, ett företag som på bostadssidan har samma inriktning som oss själva, är mycket passande.  Balder förvärvar aktierna för knappt 1.670 Mkr. Sato har varit ett mycket framgångsrikt företag under lång tid och efterfrågan på bostäder är fortsatt mycket god i finländska tillväxtorter, vilket möjliggör den fortsatta utvecklingen, säger Erik Selin, vd Fastighets AB Balder.

 

I en kommentar kan sägas att Selin-sfären växer åter med skickliga delägarskap. Timingen att gå in på marknaden för den finska byggindustrin är god.

 

Enligt prognosmakaren Timetric minskade den finska byggindustrin på grund av långsam ekonomisk tillväxt under 2013 med en omsättning som sjönk med 1,9 procent jämfört med 2012.

 

Men byggloven växte i början på 2014 som ett tecken på framtida tillväxt i den finska byggindustrin eftersom antalet bygglov nådde 8,9 miljoner kvm, 13,3 procent fler än vid årsskiftet 2012/2013. SF

alt

Niam köper Ingelsta markn. omfattande 20.000 kvm för 300 MEUR.

 

Niam har köpt två handelsfastigheter totalt omfattande 43.000 kvm för 30 MEUR. Den ena är Hyllinge 1:13, en handelsfastighet om 23.000 kvm utanför Helsingborg. Fastigheten är fullt uthyrd till City Gross. Säljaren var Hyllinge Invest AS, ett bolag etablerat och förvaltat av Pareto Project Finance.

 

Det andra förvärvet är handelsfastigheterna Silvret 3 och 8, mer känt som Ingelsta Markn. Fastigheterna omfattar totalt 20.000 kvm i Ingelsta, Norrköping, och de största

 

– Detta var en möjlighet för Niam att förvärva handelsfastigheter med attraktiva lägen i växande regioner, säger Johan Bergman, vd för Niam.

 

TIAA Henderson Real Estate säljer fastigheten i Norrköping på uppdrag av tyska Warburg-Henderson, med vilket TH Real Estate har ett joint venture-samarbete. Köpeskillingen uppgår till cirka 30 MEUR (278 Mkr). Newsec och advokatfirman Cederquist har varit säljarens rådgivare i affären.

onsdag, 01 april 2015 19:06

Einar Mattsson ska investera 5,7 Mdr

alt

Stefan Ränk, koncernchef Einar Mattsson AB.

 

 

alt

Einar  Mattson var en framgångsrik byggmästare som grundade Einar Mattsson Byggnads AB redan år 1935. Och som flera andra byggmästare blev Einar Mattsson gammal. Han dog 2001, 96 år gammal.

 

Einar Mattssons årsberättelse för 2014 visar, dels på en stabil tillväxt, dels att koncernens finansiella ställning fortsatt är mycket stark. Det är helt i linje med koncernens långsiktiga ambitioner att växa.

 

– Einar Mattsson har varit en del av stadsutvecklingen i Stockholm i 80 år. Planen framöver är investera cirka 5,7 Mdr kr i nya bostäder i regionen de närmaste fem åren. Vi ser det som naturliga steg i den långsiktiga resa vi är på, säger Stefan Ränk, koncernchef Einar Mattsson AB.

 

Med aktuell projektportfölj planeras investeringar för cirka 5,7 Mdr kr i bostadsprojekt i Stockholmsregionen de kommande fem åren.

 

Dotterbolaget Einar Mattson projekt AB, som arbetar med nyutveckling av bostäder, hade vid årsskiftet cirka 2.000 bostäder i sin projektportfölj. Under fjolåret omsatte bolaget cirka 800 Mkr. Einar Mattsson Byggnads AB, som säljer tjänster inom bygg- och förvaltningsentreprenader, omsatte 913 Mkr.

 

Inom Einar Mattson-sfären finns fastigheter med ett värde om cirka 9 Mdr kr, varav förvaltningsfatigheter om 6,7 Mdr. Den egna förvaltningsverksamheten förvaltar fastigheter till ett totalt värde om cirka 27 Mdr kr.

 

I en kommentar kan sägas att Einar  Mattson var en framgångsrik byggmästare som grundade Einar Mattsson Byggnads AB redan år 1935. Och som flera andra byggmästare blev Einar Mattsson gammal. Han dog 2001, 96 år gammal. Den även framgångrike brodern John Mattson blev dock inte fullt så gammal. Han dog 1995 och blev 80 år gammal.

alt

Sven-Olof Johansson, vd FastPartner.

 

FastPartner har förvärvat fastigheten Västerbotten 19 på Lidingö vid brofästet. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 12.300 kvm och de årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 18 Mkr.

 

Fastigheten innehåller bostäder om 2.000 kvm, butiker om 7.200 kvm, kontor om 2.600 kvm och övrigt om 500 kvm. Uthyrningsgraden är 95 procent och tillträdet sker den 15 april.

 

Inklusive AGA-fastigheten uppgår FastPartners totala uthyrningsbara yta på Lidingö efter förvärvet till cirka 37.000 kvm.

tisdag, 31 mars 2015 15:58

Skanska bygger för 600 Mkr åt AMF

alt

Skanska tar hem ett stort kontrakt när AMF Fastigheter förnyar 27.000 kvm kontor och bygger på fastigheten som inhyser Gallerian i centrala Stockholm.


Skanska har slutit avtal med AMF Fastigheter om renovering och ombyggnad av 27.000 kvm lokaler i nio våningar till moderna flexibla kontorslokaler en fastigheten som bland annat inhyser Gallerian i Stockholm. Beställningen är värd cirka 600 Mkr.

 

Uppdraget är en del i AMF Fastigheters utvecklingsprojekt Urban Escape Stockholm. Projektet innefattar ett helt kvarter med fem fastigheter på 130.000 kvm i centrala Stockholm samt gatumiljön.

 

Skanska ska även genomföra en påbyggnad motsvarande 3 plan och totalt 7.000 kvm bruttoarea. Det är ett avancerat byggprojekt som utförs med stort fokus på logistik och säkerhet. Gallerian som är inrymd i de nedersta våningarna kommer att hållas öppen under hela byggtiden.
    

Byggstart sker omgående och kontorshuset ska stå färdigt under sommaren 2017. Kontorshuset ska motsvara högt ställda hållbarhetskrav och certifieras enligt miljöcertifieringssystemet LEED, på näst högsta nivån guld.

tisdag, 31 mars 2015 15:56

Heimstaden och Akelius byter stort

alt

I bytesaffären med Akelius säljer Heimstaden bland annat denna fastighet på Stopvägen i Bromma.


Heimstaden och Akelius har avtalat om ett fastighetsbyte där Heimstaden tar över Akelius samtliga fastigheter i Trelleborg, totalt 688 lägenheter och totalt 58.300 kvm, medan Akelius förvärvar Heimstadens fastigheter i Stockholm, Solna och Vaxholm, en portfölj om 489 lägenheter och totalt 33.144 kvm. Bytet ska äga rum vid halvårsskiftet.

 

– Vi har under en längre tid försökt att komplettera vårt fastighetsbestånd i Stockholm med fler centralt belägna fastigheter, för att kunna skapa en kostnadseffektiv förvaltning. Vi har inte expanderat i den takt vi önskat då utbudet har varit mycket begränsat och direktavkastningskraven låga, säger Patrik Hall, vd Heimstaden.

 

Enligt Patrik Hall ger affären Heimstaden attraktiva bostadsfastigheter i centrala Trelleborg, mestadels 90-talsproduktion, där bolaget får möjlighet att skapa en effektiv lokal förvaltning och dra nytta av skalekonomiska fördelar med övrigr bestånd i Skåne. Han fortsätter:
    

– Vi ser positivt på Trelleborg, som utgör en del av Stormalmö. Den planerade starten av Pågatågstrafiken i december i år kommer än mer att binda ihop Trelleborg med Malmö- och Köpenhamnsregionen. 

 

Newsec och Nordier har agerat rådgivare åt Heimstaden vid försäljningen av Stockholmsfastigheterna.

tisdag, 31 mars 2015 15:55

Concent bygger för 303 Mkr i Örebro

alt

Kvarteret Kumminen i centrala Örebro får 186 nya hyresrätter.


Concent utvecklar 186 hyresrätter fördelat på fem huskroppar om totalt 10.000 kvm BOA i kvarteret Kumminen i Sörby i centrala Örebro. Samtidigt tecknas ett totalentreprenadavtal med Byggbolaget i Värmland AB för byggnationen av detta projekt samt ytterligare ett bostadsprojekt som Concent utvecklar i området, kvarteret Purjolöken, med 82 hyresrätter. Det sammanlagda ordervärdet för projekten är 303 Mkr. Byggstart planeras till andra kvartalet 2015

 

– Örebro ligger oss varmt om hjärtat och vi är glada över att få hjälpa till att minska bostadsbristen, säger Sara Johansson, fastighetsutvecklare på Concent.

 

Hyresrätterna blir små och smarta och varierar mellan 1 rum och kök till 3 rum och kök, med fokus på låg energiförbrukning, hållbarhet och funktion framför yta. Sörby är en expansiv stadsdel i centrala Örebro och ligger på promenadavstånd till både centrum och universitetet.

 

– Vi är mycket glada att vi fått förtroende att producera denna stora volym hyresbostäder ihop med Concent. Vår ambition är att utveckla vårt samarbete och att dessa två projekt blir starten för många, säger Lasse Vikström på Byggbolaget i Värmland AB.

tisdag, 31 mars 2015 15:51

Corallen avtalar med WSP i Atollen

alt

Corallen hyr ut 1.300 kvm kontor i Atollen, Jönköping.


Fastighets AB Corallen hyr ut kontorslokaler till WSP Sverige AB, som etablerar verksamhet i kvarteret Algen som ingår i stadsutvecklingsprojektet Atollen i centrala Jönköping.

 

Det är WSP:s Jönköpingskontor som ska hyra 1.300 kvm av Corallen med inflyttning i slutet av 2015. Lokalerna på andra våningen med en takhöjd om fyra meter får en utsikt över Munksjön genom de stora glasade partierna och kommer att anpassas för företagets 80 medarbetare i Jönköping.

 

– Jönköping har idag en stark tillväxt och med de stadsutvecklings- och infrastrukturplaner som finns så tror vi att orten har en god framtid. WSP har en ambition att vara en aktiv del av samhällsbyggandet i Jönköping och det känns därför riktigt roligt att sätta oss i ett klimat- och arbetsmiljövänligt kontor med närhet till resecentrum, säger Mickey Johansson, vice vd, WSP Sverige.

 

– Vi är stolta att WSP valde vårt etableringsalternativ. Corallen har som övergripande målsättning att vara en aktiv part i stadsutvecklingen genom att erbjuda attraktiva lokaler för expanderande företag i östra Götaland, säger Claes Junefelt, vd för Fastighets AB Corallen.
    

Förutom WSP har en rad nationellt kända företag  t ex.  Amber, Tyréns, Skandia, Capio valt att etablera sin verksamhet i Atollen. Endast en liten del av projektet finns nu kvar att hyra ut. På butiks- och restaurangsidan har Corallen tidigare kontrakterat bland andra Coop, Telia, Burger King, Systembolaget, Coffehouse by George och Fabriken.