28 april 2024

Redaktionen

torsdag, 26 mars 2015 16:02

Profi hyr ut till BTH i Solna

alt

Styckjunkaren 3 är enligt Riksantikvarieämbetets databas klassad som blå, vilket är den högsta klassificeringen. Bild: Solna stad.


BTH Bygg AB samlokaliserar företagets alla delar och hyr 1.300 kvm kontor i Profis fastighet Styckjunkaren 3 på Armégatan i Solna. Inflyttning sker under årets andra kvartal.
    

Fastigheten, som ligger i anslutning till Västra Skogens tunnelbanestation, byggdes 1974 som huvudkontor för Svenska Shell. För ritningarna svarade Folke Löfströms arkitektkontor och Shells egna projekteringskontor. Idag inhyser byggnaden bland andra Verizon och Nobina.  BTH Bygg ser fastighetens läge som strategiskt då bolaget har hela Storstockholm som sin marknad.
    

– Att BTH Bygg väljer vår fastighet på Armégatan som etablering för sitt huvudkontor är vi glada för. Styckjunkaren 3 är en fastighet med mycket karaktär och djärv arkitektur vilket bidrar till våra hyresgästers profil, säger Thomas Sipos, vice vd Profi Fastigheter.

alt

Post Danmarks gamla huvudkontor med postterminal intill Köpenhamns huvudbangård är sålt till Danica Pension. Foto: Danica Ejendomme

 

PostNord säljer sitt danska huvudkontor med en postterminal i centrala Köpenhamn till pensionsbolaget Danica Pension för 925 miljoner DKK, 1,15 Mdr kr. I transaktionen är Catella Corporate Finance rådgivare till PostNord

 

Avtalet kommer att träda ikraft den 30 juni 2015. PostNord kommer därefter att hyra relevant yta för kontors- och terminalverksamhet till och med år 2018, men gradvis flytta till lokaler mer anpassade för framtida verksamhet.

 

PostNord behöver pengar eftersom koncernen gjorde en förlust om 86 Mkr för fjärde kvartalet 2014. Orsaken är minskade postvolymer.

 

– Vi är mycket nöjda med att ha skrivit avtal med Danica Pension som har visionen att utveckla fastigheten och skapa en ny stadsdel. För PostNord kommer försäljningen att öka koncernens kapitaleffektivitet och därmed skapa mer flexibilitet för de snabba marknadsförändringar som sker. Vi intensifierar nu arbetet med att hitta väl anpassade lokaler för vår verksamhet, säger Håkan Ericsson, vd och koncernchef PostNord.

 

Koncernen PostNord hade år 2014 en omsättning på 40 Mdr kr med 38.000 medarbetare. Moderbolaget är ett svenskt publikt bolag med koncernkontor i Solna

torsdag, 26 mars 2015 14:12

Skanska säljer kontorsprojekt i Luleå

alt

Interiör- och exteriörbild av Skanskas kontorsprojekt för Vattenfall i Luleå. För formgivningen svarar Temagruppen.


Skanska har tecknat avtal om försäljning av ett kontorsprojekt på Porsön i Luleå. Köpare är Luleälven Fastigheter AB, ett bolag som ägs av pensionsstiftelser i LKAB, Sandvik och Skanska samt Göranssonska fonden. Tillträde sker i samband med att kontoret är färdigbyggt, i september 2016.

 

Kontorsbyggnaden som Skanska utvecklar och bygger ligger i området Porsögården, intill Luleås tekniska universitet och Luleå Science Park, drygt 4 km nordväst om centrum. Det blir en byggnad i tre plan med en bruttoarea på 6.200 kvm. Kontrakterad hyresgäst är Vattenfall.

 

Utöver kontorsbyggnaden, som ritats av Temagruppen, kommer Skanska att anlägga intilliggande parkmiljö samt parkeringsplatser och garage.

 

– Det här är ett spännande kontorsprojekt i ett expansivt område med Vattenfall som långsiktig hyresgäst. Vårt samarbete med Luleälven Fastigheter AB kan förhoppningsvis leda till fler spännande kommersiella projekt framöver, säger Mats Engvall, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB.
    

Avsikten är att certifiera kontoret enligt Miljöbyggnad, på högsta nivån, Guld. Miljöbyggnad, som administreras av Sweden Green Building Council, är ett certifieringssystem för nyproducerade och befintliga byggnader med fokus på energi, inomhusmiljö och materialval.

 

– Vi ser det här som en attraktiv investering som dessutom gynnar den regionala utvecklingen i Norrbotten, säger Mattias Rönnbäck, vd LKAB Pensionsstiftelse.

alt

Foto från regeringens pressträff under onsdagen: Stimulans för ökad nybyggnation. Från vänster statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson, klimat- och miljöminister Åsa Romson och utbildningsminister Gustav Fridolin.

 

För att öka nybyggnationen av hyresrätter föreslår regeringen att en stimulans för nybyggnation införs. Förslaget kommer att ingå i budgetpropositionen för 2016 och beräknas uppgå till 3,2 Mdr kr per år. Stöd gäller nybyggnation som påbörjas från och med nu och kommer att vara anpassat utifrån kostnadslägen i olika regioner. Stödet kommer att vara särskilt högt för bostadsytor upp till 35 kvm och innefattar krav på energieffektivitet, rimliga hyror och att lägenheterna förmedlas på ett öppet sätt.

 

Med den föreslagna budgetramen skulle stöd kunna ges till ungefär 15.000 lägenheter per år. Investeringsstödet är en del av regeringens bostadspaket. Där avsätts ytterligare 3,5 Mdr kr till stöd till kommunerna för ökat bostadsbyggande och effektiviserad handläggning, energieffektivisering av miljonprogrammet, stadsmiljöavtal samt stöd till byggande av äldrebostäder.

 

– Sverige behöver investera mer för att klara jobben och framtida konkurrenskraft, och det finns få saker som är så klokt att investera i som att fler människor har en egen bostad, säger statsminister Stefan Löfven.

 

Krav som ställs för att få investeringsbidraget är:

1. Krav om riktvärden för hyror i hyresbostäder som byggts med stödet. 2. Att en acceptabel hyra sätts i 15 år. 3. Låg energianvändning. 4. Krav på många mindre lägenheter i färdigställt projekt 5. Hyresbostäderna ska förmedlas via den kommunala bostadsförmedlingen eller i samarbete med kommunen. 6. Bostadsföretagen ska medverka till praktisk arbetsmarknadsutbildning. 7. Särskilt stöd för äldrebostäder.

alt

                                                                               
CBRE Basale meddelar att Anna Nordin (bilden) har utsetts till Managing Director och att hon ingår i ledningsgruppen för CBRE Sweden. Hon ansluter från Vasakronan, där hon framför allt arbetat med fastighetsförvaltning inom CBD, Stockholm. Innan dess var hon ansvarig för Occupier Service för DTZ i Sverige där hon även ingick i ledningsgruppen.

 

Anna Nordin som kommer vara placerad i Stockholm, kommer nu ta över från Katarina Bjelkow Rössel, som har varit tillförordnad Managing Director och kommer gradvis återgå till sin ursprungliga roll som COO för CBRE i Norden.

 

– Anna Nordin är en rekrytering vi är mycket stolta över. Hon har ett brett kundnätverk och hon är en mycket duktig ledare. Annas meritlista och marknadskännedom är oerhört värdefull för oss och våra kunder i vår fortsatta tillväxt, säger Patrik Kallenvret, Managing Director, CBRE Sweden.

onsdag, 25 mars 2015 14:16

Täby park blir en promenadstad

alt

Täby park ska rymma 6.000 bostäder och 5.000 arbetsplatser.


Täby park blir namnet på den nya stadsdelelen som ska växa fram där Täby Galoppfält ligger. Här planeras för 6.000 bostäder och cirka 5.000 arbetsplatser. Första inflyttning beräknas till 2018. Området utvecklas gemensamt av Skanska och JM via det gemensamägda bolaget GEAB tillsammans med Täby kommun och Viggbyholms Gård Fastighets AB. Arbetet med detaljplanen påbörjas i år och stadsdelen kommer successivt att byggas upp under 20-30 år. Täby parks hållbarhetsfokus kommer att märkas, inte minst på att stadsdelen planeras bli en utpräglad cykel- och promenadstad.

 

– Täby park kommer att locka till sig människor som uppskattar storstadens fördelar med ett levande stadsliv inpå knuten med biobesök, restauranger och caféer. Men de söker också efter småstadens personlighet och närhet till grönområden, säger Inger Olsson, vd för GEAB.
    

– Täby park är ett av de största utbyggnadsområdena i hela Stockholmsregionen. Vi har påbörjat en otroligt spännande resa tillsammans med de andra markägarna.  Här kommer vi att skapa ett av Sveriges mest attraktiva områden med ett brett utbud av bostäder, arbetsplatser, förskolor och skolor samt en stadspark, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

alt

Finska SRV ska bygga köpcentrum, parkeringsanläggning och bostäder i Fiskehamnen i Helsingfors.


Finlands största enskilda fastighetstransaktion har nyligen tagit form. Det rör sig om REDI Shopping Centre med en parkeringsanläggning belägen vid tunnelbanan i Kalasatama (Fiskehamnen) i Helsingfors – en investering om 480 MEUR (4,47 Mdr kr) där projektutvecklaren SRV ansvarar för design, konstruktion och uthyrning. Investerare är ett joint venture lett av SRV (40 procent) tillsammans med Ilmarinen (30 procent samt LocalTapiola och OP-Pohjola (15 procent vardera). JLL har varit rådgivare till SRV i samband med transaktionen och utformningen av det gemensamma företaget. Köpcentrumet och parkeringsanläggningen beräknas öppna under hösten 2018.

 

Christian Hohenthal, chef för Capital Markets JLL Finland, är nöjd över att ha underlättat transaktionen och tror 2015 blir ett nytt rekordår i den finska fastighetsinvesteringsmarknaden. Utöver de stora finländska institutionerna som deltog i transaktionen fanns ett stort intresse från internationella investerare att gå med i detta samriskföretag.

 

I samband med investeringen har ett projektkreditavtal om 225 MEUR tecknats med ett syndikat av banker bestående av Pohjola Bank, Nordea Bank Finland och Helaba Landesbank Hessen-Thüringen som arrangörer, och Danske Bank och Swedbank AB som övriga långivare i syndikatet.

 

– Vi är glada att lansera REDI-projektet med de mest framstående inhemska institutionella investerare med stöd av bankkonsortium som bildas av Nordens ledande och internationella banker verksamma i Finland, säger Markus Laine, direktör på SRV.

 

SRV planerar också att bygga sex bostadstorn samt kontors- och hotelltorn ovanför köpcentrumanläggningen. Totalt planeras 1.200 bostäder, med första byggstart under 2016. Projektet REDI som helhet beräknas vara klar under 2022-2024 beroende på marknadsläget.

 

Omsättningen från köpcentrum, parkeringsanläggning och torn väntas bli över en miljard euro. Juridiska rådgivare i överenskommelsen var advokatbyråerna Krogerus (SRV Group), Castrén & Snellman (investerarkonsortiet) och Roschier (bankkonsortiet).

onsdag, 25 mars 2015 14:04

Kungsleden i 17 nya avtal med ABB

alt

ABB hyr totalt 234.000 kvm av Kungsleden i Västerås.


Kungsleden har kommit överens med sin största hyresgäst ABB om att omstrukturera hyresavtalsförhållandet i Västerås. Det gamla s. k. master lease-avtalet ersätts av 17 nya hyresavtal till ett totalt hyresvärde om 214 Mkr per år och med väsentligt längre löptid.

 

ABB är sedan 2008 Kungsledens största hyresgäst och står för cirka 14 procent av Kungsledens totala hyresintäkter. Nu har parterna kommit överens om att omstrukturera det 13 år gamla Master lease-avtalet som omfattar alla fastigheter i Västerås och ersätta det med 17 hyresavtal av normalt slag. Hyresavtalen innebär marknadsanpassade villkor med större flexibilitet, tydlighet och trygghet för båda parter.

 

De 17 nya hyresavtalen omfattar totalt 234.000 kvm lokalyta i elva fastigheter varav 41.000 kvm utgör kontor i centrala Västerås och 193.000 är industri/ lager på Finnslätten. Avtalen gäller från och med 1 januari 2015 och den genomsnittliga löptiden förlängs från 3 år till 7,6 år.

 

– Genom den nya lösningen får både Kungsleden och ABB större flexibilitet och trygghet, vilket borgar för en fortsatt god och långvarig affärsrelation, säger Eskil Lindnér, fastighetschef Kungsleden.

 

– Efter förhandlingar med Kungsleden har vi nu hittat en bra form som vi känner oss trygga med och som gör att Kungsleden kan vara med och stödja ABBs framtida utveckling, säger Lars Åkerstedt, fastighetschef ABB.
    

Västerås befinner sig i en spännande tillväxtfas som präglas av omfattande infrastrukturprojekt inne i stadskärnan och i Mälardalsregionen som helhet. Västerås, Eskilstuna och Örebro kommer närmare varandra och Stockholm tack vare investeringar i järnväg, vägnät och flygplatser. Regionen blir ett allt viktigare nav i mellersta Sverige.

 

– Västerås och hela Mälardalen står inför en dynamisk utveckling och Kungsleden vill stärka sin marknadsledande position i regionen. Att vi nu förlänger det strategiska hyresavtalsförhållandet med ABB är ett centralt inslag i våra ambitioner. Det känns extra bra att vi nu även har fått Mats Eriksson på plats i Västerås som ny regionchef för Kungsleden i Mälardalen, säger Eskil Lindnér.

alt
Riveria i Gdynia, Polen, om 70.000 kvm, invigdes i oktober 2013 av Mayland Real Estate.

 

Norra Polens största köpcentrum, Riviera i centrala Gdynia, kommer att säljas till ett konsortium lett av ägaren, det franska börsnoterade företaget Foncière Euris. Försäljningen väntas bli en av de största affärerna i år på den polska detaljfastighetsmarknaden. Säljaren Foncière Euris önskar genom försäljningen få fler delägare. Värdet av Riviera uppskattas till cirka 200 MEUR.

 

Riviera invigdes i oktober 2013 av Mayland Real Estate, en av Polens ledande fastighetsutvecklare och operatör av köpcentrum. Riviera är ett av få köpcentrum i Polen som erhållit cerifikatet BREEAM Excellent New Construction.

 

Centrumet omfattar cirka 70.000 kvm uthyrbar yta i två plan med cirka 250 butiker och 2.500 parkeringsplatser, vilket gör Riviera till det största köpcentrumet i norra Polen och ett av de tio största i Polen. De närmaste kommersiella köpcentrumen av jämförbar storlek ligger i Warszawa, Lodz och Poznan.

alt
I ett område med före detta handelsträdgårdar i Upplands Väsby kan Concent bygga 4.300 kvm BOA. Bild: Total Arkitektur och Urbanism AB.

 

Concent fortsätter sin satsning på hyresrätter i Stockholmsområdet och utvecklar nu nya hem i Upplands Väsby. Bostäderna består i huvudsak av två lägenhetstyper i vad som brukar kategoriseras som stadsradhus formgivna av Total Arkitektur och Urbanism AB.

 

Det planerade projektet ligger i området Ekeby i Upplands Väsby. Området har tidigare varit handelsträdgård, men i och med förnyad detal­jplan möjliggörs det nu att bygga bostäder. Vid studier har en byggrätt om cirka 4.300 kvm BOA varit möjligt att ta fram.

 

– Hyresrätter är efterfrågade i hela regionen och det känns fantastiskt att kunna erbjuda ett smart och prisvärt boende, med egen trädgård i en kommun som Upplands Väsby, säger Sara Johansson, projektutvecklare på Concent AB.

 

Ifjol köpte Concent en projektportfölj om cirka 140.000 kvm inom bostäder, samhälls- och kommersiella fastigheter och har därefter portföljen utökats med mer än 500 lägenheter med fokus på Stockholmsområdet.

 

– Vi har som ambition att de närmaste åren uppföra 3.000 nya bostäder i egen regi och kommer nu att utveckla vår organisation inom affärsområdet fastighetsutveckling, säger Jan Pardeby, Senior Advisor på Concent AB.

 

I en kommentar kan sägas att koncernen Concent Intressenter AB är en starkt växande bostadsutvecklare som med drygt 180 anställda omsatte cirka 700 Mkr år 2013 och med ett resultat om 238 Mkr efter finansnetto. Concent bildades år 1998 av Lundbergs. Efter några år köpte några av medarbetarna i Concent ut företaget och de gick sin egen väg med kontor i Stockholm, Norrköping och Haparanda.  

 

Bolagets strategi är att i egen regi driva projekt från råmark till nyckelfärdiga byggnader. Fokus ligger på hyresrätter i stor- och universitetsstäder och bostadsrätter i Stockholm samt större kommersiella anläggningar i strategiska lägen.

 

Större projekt som Concent driver är 270 hyresrätter i Bålsta, Quality Hotels Barents i Haparanda, 150 studentbostäder på Hälsovägen i Huddinge, 341 hyresrätter i tre skilda projekt i Örebro samt 54 hyresrätter i Kungsängen.