28 april 2024

Redaktionen

alt

De 37 bostäderna som NCC bygger åt Mitthem på Skönsmon blir startskottet för en stor nyproduktion i Sundsvall. Foto: Anni Axelsson


På torsdag inviger kommunägda Mitthem i Sundsvall med hjälp av bostadsminister Mehmet Kaplan ett åtta våningar högt hyreshus på Skönsmon, Vapelhöjden. Huset, som har 37 lägenheter, byggs enligt konceptet NCC Folkboende och det är första hyreshuset som byggts inom ramavtalet för SABO och därmed uppfyller vissa krav på låg produktionskostnad, smart planering med effektiv bostadsyta. Men de 37 lägenheterna är bara början. Fram till 2021 ska Mitthem bygga 500 nya lägenheter.

 

– Det blir något av ett startskott för ett flertal invigningar för oss framöver och det gläds vi åt, säger Marie Selin, vd för Mitthem.

 

Förutom Vapelhöjden är 195 bostäder påbörjade på Norra Kajen och ytterligare 270 lägenheter ska stå klara när Sundsvall fyller 400 år.

 

Sedan en tid tillbaka har Mitthem arbetat med en mängd olika tomtlösningar för att undersöka var det är möjligt att bygga. I slutet av april ska listan vara bearbetad för att arbetet med detaljplaner ska kunna påbörjas.

 

– En viktig del i Sundsvalls konkurrenskraft är att erbjuda bra boenden. Här har Mitthem en viktig roll att fylla, säger Stefan Söderlund, kommundirektör.
    

Åttavåningshuset på Vapelhöjden har utsikt över den nya Sundsvallsbron och nära rekreationsområden med slalombacke och elljusspår

 

– På ett år har vi färdigställt det efterlängtade hyreshuset. Att vara först ut med att kunna erbjuda kostnadseffektiva hyresrätter inom SABO:s ramavtal gör det ännu roligare. Ramavtalet och NCC Folkboende minskar både bygg- och boendekostnaderna vilket är positivt för alla, säger Kalle Holmlund, produktionschef på NCC Construction.

tisdag, 24 mars 2015 15:31

Elisbeth Norman, ny ledamot i NP3

alt

                                                                                                      

Valberedningen i NP3 Fastigheter föreslår omval av styrelseledamöterna Lars Göran Bäckvall, Christian Hahne, Per-Olof Jämtberg, Anders Öquist, Anders Nilsson, Lisa Flodin och Rickard Backlund. Styrelsen föreslår nyval av Elisabeth Norman (bilden). Vidare föreslås att Rickard Backlund utses till ordförande.

 

Elisabeth Norman är född 1961 och hon är vd för Norman & Partner AB och Elisabeth Norman AB, Djursholm. Hon är vidare styrelseledamot i Inlandsinnovation AB samt ägare av hotellen CapeEast i Haparanda och Sporthotellet Åre. Tidigare har hon bland annat varit fastighetschef på TV4 samt vice vd för och delägare i RSD Retail & Shopping Centre Development AB.

alt

Sveriges historiskt låga bostadsbyggande under 20 år har ökat rörelsemarginalerna för byggindustrin. Bild: NCC:s projekt Tobaksmonopolet på Södermalm.

 

Sverige har i 20 års tid haft ett rekordlågt byggande av bostäder. De senaste tio åren har Sverige endast byggt hälften så många bostäder per 1.000 invånare jämfört med snittet för övriga nordiska länder. I Sverige borde vi ha byggt 35.000 lägenheter per år, men det gjorde vi inte och därför blev inte 200.000 bostäder byggda under 20 år, mellan åren 1990 och 2010. Det var i början på 90-talet som bostadsbyggandet i Sverige rasade och det har sedan dess legat kvar på en låg nivå med cirka 15.000-25.000 färdigställda bostäder per år. Detta uppmärksammar SABO och SCB och menar att regeringens mål om 250.000 nya bostäder till och med år 2020 är ambitiöst. Men det räcker inte. Vi måste i Sverige bygga 436.000 bostäder för att få bort bostadsbristen. Det visar statistik som SCB tagit fram på uppdrag av SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag. 

 

– För att klara en sådan kraftigt ökad byggtakt krävs extraordinära åtgärder. Staten måste gå in med smörjmedel och byggbolag, bostads- och fastighetsbolag, kommuner och länsstyrelser måste ta sitt ansvar, säger Kurt Eliasson, vd för SABO.

 

Åren 2008-2013 byggdes cirka 150.000 bostäder i Sverige. Sett till befolkningsökningen samma period borde det ha varit 276.000. I det sammanhanget ska man komma ihåg att dåvarande finanskris bidrog till att hålla nere nyproduktionen. Men oavsett orsaker finns ett byggunderskott på 126.000 bostäder som behöver adderas till kommande byggbehov.

 

För att matcha de kommande sex årens befolkningsökning behöver vi dessutom, förutom de aviserade 250.000 bostäderna, bygga ytterligare 60.000. Enbart det motsvarar en stad i Trollhättans storlek. Sammantaget ger det ett behov av 436.000 nya bostäder till och med år 2020.

 

– Vi måste öka takten i nyproduktionen. Den som påstår att det befintliga bostadsbeståndet ska kunna bota bostadsbristen lever långt från verkligheten. I det här läget måste staten gå in med ekonomiska smörjmedel för bostadsbyggande, säger Kurt Eliasson.

 

För att bostadsbyggandet ska öka, menar SABO, krävs ett antal åtgärder:

1. Att byggpriserna sänks. SABOs prispressande ramupphandlingar av Kombohus bevisar att byggbranschen klarar att leverera till 25 procent lägre pris. Därför måste statliga åtgärder utformas så att de inte minskar bolagens vilja att effektivisera och erbjuda lägre priser.

 

2. Att bostadsmarknaden öppnas för en bredare grupp. På samma sätt som byggföretaget ska pressa sina priser, måste bostads- och fastighetsföretaget erbjuda goda bostäder som fler har råd med. I det arbetet är presumtionshyror ett bra verktyg. De sätts mellan fastighetsägare och hyresgästorganisation och gäller i 15 år innan de prövas mot likvärdiga bostäder.

 

3. Att kommunerna ser över markpriser och exploateringsavgifter och snabbar på plan- och bygglovsprocesserna. Ett sådant nagelfarande arbete gäller även länsstyrelserna.

 

– För att kommunerna ska kunna ta sitt medborgaransvar och bygga bort bostadsbristen måste alla bidra.Varje aktör i varje led - från staten via länsstyrelserna till byggbolagen och bostadsföretagen – måste ta sitt ansvar. Till detta kommer även en översyn av dagens skatter som missgynnar hyresrätten och hämmar nyproduktionen, säger Kurt Eliasson.

måndag, 23 mars 2015 16:18

Aberdeen och Niam säljer Göteborg

alt

Klövern blir ny ägare till ​Cowis huvudkontor, gamla Fryshuset beläget invid älven i fiskhamnen i Göteborg.


I två separata affärer förvärvar Klövern fastigheten Majorna 220:4 från Aberdeen och tomträtten till fastigheten Majorna 219:7 från Niam. Förvärven är belägna utmed Södra Älvstranden i Göteborg och den totala uthyrningsbara ytan om cirka 21.400 kvm utgörs främst av kontor. Tillträde sker 1 april respektive 1 juni.

 

– Det här är två spännande förvärv i ett av Göteborgs mest intressanta utvecklingsområden framöver, säger Klöverns vd Rutger Arnhult.

 

Säljarens rådgivare vid försäljningen av tomträtten till Majorna 219:7 var CBRE och priset var cirka 270 Mkr. Niam har sedan tomträtten förvärvades 2008 som en del av en större portfölj bland annat omförhandlat och förlängt flera hyresavtal och miljöcertifierat kontorsbyggnaden enligt Miljöbyggnad silver. Projektet genomfördes i samarbete mellan Niam, förvaltaren Newsec och hyresgästen Cowi som var miljöbyggsamordnare i projektet och nu har sitt huvudkontor i fastigheten.

måndag, 23 mars 2015 16:15

Wallenstam köper för 0,5 Mdr av Profi

altN

Wallenstam köper en fastighet med stora utvecklingsmöjligheter i Sundbyberg.


Wallenstam har köpt fastigheten Sundbyberg Freden Större 11 genom bolag av Profi Fastigheter. Affären omfattar ett utvecklingsprojekt i Hallonbergen/Ör med byggrätter för möjlig nyproduktion av 600-800 lägenheter, samt befintliga byggnader om cirka 37.000 kvm. Ny detaljplan har passerat granskning och förbereds nu för antagande.  Det överenskomna fastighetsvärdet uppgår till 493,5 Mkr och tillträdesdatum är den 31 mars 2015.

 

– Genom förvärvet får vi möjlighet att ytterligare bidra till stadsutvecklingen i Sundbyberg, vi kommer att kunna ta ett helhetsgrepp om området och utveckla en helt ny stadsdel med blandade upplåtelseformer. Våra tidigare erfarenheter av att driva utvecklingsprojektprojekt i kommunen är mycket goda, där nu utvecklingen av Tuletornen och Tuletorget börjar närma sig färdigställande. Därför känns det väldigt roligt att nu få möjligheten att ta sig an nästa stora stadsutvecklingsprojekt i Sundbyberg, säger vd Hans Wallenstam.                    

 

Freden Större 11 har ett mycket bra läge i Sundbyberg som gränsar till de expansiva områdena Stora Ursvik och Järvastaden. Dessutom ligger den nya stadsdelen Arenastaden i närområdet. Till Stockholms central tar det cirka 13 minuter med tunnelbana och inom gångavstånd finns ett stort antal idrottsanläggningar och flera populära grönområden som exempelvis Lötsjön och Råstasjön. Av de befintliga byggnaderna som ingår i förvärvet utgörs cirka 64 procent av kontorsarea och resten av framför allt butik och lager.

 

– Efter fem års intensivt planarbete känns det väldigt stimulerande att få lämna över projektet till Wallenstam, en av Sveriges absolut främsta och största utvecklare av bostäder. Jag är mycket stolt över detta stora bostadsprojekt som vi utvecklat inom egen fastighet i ett nära och synnerligen gott samarbete med Sundbybergs kommun, säger Staffan Olsson, vd Profi Fastigheter AB.

 

– Detta är ett utmärkt exempel på hur Profi bedriver aktiv förvaltning och utveckling. Fastigheten förvärvades i ett svårt marknadsläge och med stora vakanser, men vi har under vår innehavstid kraftigt ökat driftsnettot. Vi såg tidigt utvecklingspotentialen för fastigheten och möjligheterna att skapa ett attraktivt stadsdelsprojekt, säger Thomas Sipos, vice vd i Profi Fastigheter.

alt
Oscar Engelbert, vd och grundare av Oscar Properties.


Nasdaq Stockholms bolagskommitté har godkänt Oscar Properties Holding AB för upptagande till handel på Nasdaq Stockholm på sedvanliga villkor. Därmed upphör Oscar Properties notering på Nasdaq First North Premier med 25 mars som sista handelsdag.

 

– Med steget till Nasdaq Stockholms huvudlista tillgodoser vi ett växande intresse för bolagets aktier bland institutionella investerare. Vi har etablerat en attraktiv position som en ledande bostadsutvecklare i Stockholm. Företaget växer snabbt och under året kommer vi att fortsätta arbetet med flera stora projekt såsom de uppmärksammade Norra Tornen, Oscar Engelbert, grundare och vd.

 

Första dag för handel med Oscar Properties stam- och preferensaktier på Nasdaq Stockholm är planerad till den 26 mars 2014. Genom noteringen Oscar Properties stam- och preferensaktier kommer att handlas under samma kortnamn som tidigare, dvs. ”OP” respektive ”OP PREF”. Aktierna behåller även samma ISIN som tidigare, dvs. SE0005095601 respektive SE0005096369. Det sker inte något utgivande av nya aktier och aktieägare i Oscar Properties behöver inte vidta några åtgärder i samband med listbytet.

alt

Kv. Grankällan i Solna är tänkt att växa fram mellan Gunnarbovägen och Igelbäckens naturreservat.

 

Byggnadsnämnden i Solna beslutade i onsdags om samråd kring ny detaljplan för kvarteret Grankällan i Järvastaden. Detaljplanen gör plats för cirka 200 nya bostäder av småskalig och grön karaktär som planeras vara en blandning av kedjehus och radhus i två våningar.

 

Kvarteret Grankällan är tänkt att växa fram mellan Gunnarbovägen och Igelbäckens naturreservat.

 

– Detta ger tvåhundra familjer möjlighet att bo i ett eget hus, i ett naturnära läge. Samtidigt ger bostadsutbudet i Solna en ny dimension, säger Torsten Svenonius, ordförande i byggnadsnämnden i Solna.

 

Bakom initiativet att bygga en helt ny stadsdel på den gamla militärmarken står Järvastaden AB, samägt av Skanska och Vasakronan.
 Järvastaden AB utvecklar det stora området i Solna och Sundbyberg, genom att planlägga marken.

 

Därefter tar byggherrarna Skanska, JM, Ikano och HSB vid för att tillsammans skapa en attraktiv stadsdel med variationsrik bebyggelse.


alt

Omid Ashrafi, Head of Infrastructure and Energy Newsec.

 

Den svenska vindkraftsutvecklaren Kraftö byggstartar nu Sörby vindkraftpark omfattande 122 MW för det internationella försäkringsbolaget Allianz, som förvärvar sin tredje vindkraftpark i Sverige. Parken, som kommer bestå av 37 Vestas V117 3.3 MW vindkraftsverk, beräknas tas i drift hösten 2016. Newsec har varit exklusiv finansiell rådgivare till Kraftö i affären och även rådgivare i samband med Allianz tidigare förvärv i Sverige.

 

– Vi ser en trend där institutionella investerare söker sig till vindkraft som alternativ investering. Marknadsläget är dock för närvarande mycket utmanande med rekordlåga elpriser. Sörby är ett starkt case där vi arbetat tillsammans med Kraftö för att optimera potentialen, säger Omid Ashrafi, Head of Infrastructure and Energy Newsec.

 

Sörby, beläget i Ljusdal och Bollnäs kommuner, kommer att bestå av totalt 37 Vestas V117 3.3 MW vindkraftverk. Det är det största vindkraftsprojekt som Kraftö hittills arbetat med och utgör en ny milstolpe i bolagets utveckling då även ansvar för byggnationen av parken kommer att hanteras. Driftstart planeras till augusti 2016.

 

– Genom affären visar vi Kraftös förmåga att följa våra projekt från idé till upphandling och byggnation. Vi är väldigt glada för förtroendet från Allianz Capital Partners som är en av världens största finansiella investerare i förnybar energi, säger Anders Barne, vd Kraftö.

alt

Tölöviken, som är en del av Helsingfors CBD, och som ligger nära centralstationen, är ett växande kontors- och bostadsområde, där nu även EU:s finska kontor ligger.

 

EU:s nya huvudkontor i Helsingfors har fått en ny ägare. Det är tyska Union Investment som förvärvar en kontorsbyggnad om 10.888 kvm i Tölöviken, Helsingfors, som färdigställdes av Lemminkäinen i maj 2014. Union Investment genomför förvärvet på uppdrag åt den öppna fastighetsfonden UniImmo Europe. Säljaren är det ömsesidiga pensionsförsäkringsbolaget Etera som i köpeskilling erhåller 93,3 MEUR, cirka 871 Mkr. EU har avtalat om att hyra cirka 70 procent av fastighetens totalyta.

 

CBRE Finland Oy agerade som exklusiv rådgivare till säljaren, medan Merilampi Advokatbyrå var säljarens rådgivare och Roschier Advokatbyrå var köparens juridiska biträde.

 

Tölöviken, som är en del av Helsingfors CBD, ligger nära centralstationen.

 

– Kontorsmarknaden Tölöviken täcker bristen på högklassiga och moderna byggnader i Helsingfors CBD. Detta har lett till att nya byggnader i Tölöviken är uthyrda långt före färdigställandet, säger Philipp La Pierre, chef för Investment Management på Union Investment Real Estate GmbH .

 

Förvärvet, som har en certifieringen LEED Gold, har en lobby, ett café, en restaurang och flera konferensrum i bottenvåningen samt 62 parkeringsplatser i källaren.

 

Inklusive förvärvet av EU:s huvudkontor, äger nu Union Investment 11 fastigheter i Helsingfors med ett totalt värde på cirka 460 MEUR, cirka 4 Mdr kr.

alt

Vasakronan höjer uthyrningsgraden i på Lindhagensgaatan 126.


Caverion hyr 2 400 kvm kontor i två plan i fastigheten Lyckan 10 med adress Lindhagensgatan 126, Stockholm. Inflyttning sker den 1 november 2015. Då lämnar Caverion sina nuvarande lokaler i fastigheten Styckjunkaren 2 i Huvudsta. Med förhyrningen till Caverion når Lyckan 10 en uthyrningsgrad om 95 procent.

 

Caverion skapades genom en delning av Building Services och Industrial Services från YIT-koncernen i juni 2013. Företaget designar, installerar, förvaltar och utvecklar användarvänliga och energieffektiva lösningar för byggnader och industrier.