27 april 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                     

Svenska Bostäder har rekryterat Mikael Källqvist (bilden) som vice vd och förvaltningschef. Han tillträder sin nya tjänst efter sommaren och kommer närmast från Stockholmshem där han arbetar som tillförordnad vd samt bygg- och teknikchef. Källqvist har även arbetat som förvaltningschef och servicechef inom samma bolag.

 

– Det ska bli både roligt och intressant att börja på Svenska Bostäder och få bidra med mina erfarenheter av att skapa attraktiva boendemiljöer, både när det gäller äldre bostadsområden och nyproduktion, säger Mikael Källqvist.

 

Stockholm växer och allmännyttan står inför stora utmaningar i form av ökad nyproduktion och en fortsatt hög kvalitet i fastighetsförvaltningen. Rekryteringen är ett led i att säkra Svenska Bostäders starka position på Stockholms bostadsmarknad med nöjda kunder och kvalitativ service till de boende.

 

– Vi är väldigt glada över att ha rekryterat en av de mest erfarna personer som finns på Stockholms bostadsmarknad, säger Svenska Bostäders vd Pelle Björklund.

alt

                                                                                                      

Jennifer Clark (bilden) har utsetts till hållbarhetsdirektör på Skanska. Hon tillträder sin nya tjänst den 1 april och efterträder Noel Morrin, som går till Stora Enso där han blir vice vd och chef för koncernens hållbarhetsarbete. Jennifer Clark, som har arbetat inom Skanska sedan 2000, kommer att rapportera till Claes Larsson, vice vd på Skanska AB.

 

– Jennifer Clark har kunskap och erfarenhet av att arbeta både med projekt och inom många hållbarhetsområden, bland annat med att positionera Skanska UK som ledande inom grönt byggande i Storbritannien. Hennes engagemang och kundperspektiv gör henne mycket lämpad att leda koncernens satsningar inom hållbarhet framöver, säger Claes Larsson.

fredag, 20 mars 2015 14:31

Diös rekryterar Jessica Nyman

alt

                                                                                                    

Den 30 mars tillträder Jessica Nyman (bilden) sin nya tjänst som chef för Diös Fastigheters affärsområde Dalarna. Hon kommer närmast från Bryggan Fastighetsekonomi och efterträder Fredrik Thorgren, som går vidare inom fastighetsbranschen.

 

– Vi är stolta över att Jessica har valt att utvecklas tillsammans med oss. Med sin långa erfarenhet av och spetskompetens inom värdering och fastighetsrådgivning kommer hon att bli en stark kraft i utvecklingen av vår fastighetsportfölj, säger Lars-Göran Dahl, fastighetschef för Diös fastigheter.

 

Affärsområde Dalarna är Diös Fastigheters näst största med 21 procent av bolagets fastighetsvärde.

alt

Fredrik Boheman, chef för SEB i Tyskland och ordförande i SEB Assets Management AG.

 

SEB har tecknat avtal om att sälja sin tyska fastighetsförvaltning, SEB Asset Management AG, inklusive dotterbolaget SEB Investment GmbH, till Savills plc för 21,5 MEUR (cirka 200 Mkr) kontant.

 

SEB Asset Management AG har 148 medarbetare och förvaltar på uppdrag av investerare fastigheter värda cirka 10 miljarder euro. Det är ett globalt fastighetsbestånd, men med betoning på Europa och Asien. Verksamheten i SEB Asset Management AG kommer att efter försäljningen kombineras med verksamheten i Savills befintliga förvaltningsbolag Cordea Savills.

 

Cirka 40 procent av de tillgångar som SEB Asset Management förvaltar är fonder med institutionella investerare, medan 60 procent är tyska öppna fastighetsfonder, vilka är under avveckling.

 

– SEB Asset Management har under senare år gjort en fundamental ompositionering av verksamheten till följd av ändrade marknadsförhållanden. Cordea Savills är en erfaren fastighetsförvaltare med global räckvidd. De kommer att fortsätta avvecklingen och likvideringen av de öppna fastighetsfonderna, inklusive SEB ImmoInvest säger Fredrik Boheman, chef för SEB i Tyskland och ordförande i SEB Assets Management AG.

 

Transaktionen får ingen väsentlig påverkan på SEB:s vinst och kapitaltäckning, med reservation för allokering av goodwill. Försäljningen är villkorad av myndighetstillstånd och förväntas slutföras runt halvårsskiftet 2015.

alt

                                                                                          
Petter Klingofström (bilden) har rekryterats som uthyrningschef på Atrium Ljungberg.

 

Klingofström kommer närmast från motsvarande tjänst inom Savills och tillträder sin nya tjänst den 1 april.

torsdag, 19 mars 2015 16:50

Tellus Tower kan bli 237 m högt

alt
Tellus Tower om 237 meter har fortfarande chansen att bli Nordens högsta byggnad vid Telefonplan. Bild: Wingårdh Arkitektkontor

 

Tellus Tower stoppades av Försvarsmakten för en månad sedan. Men Bo Bergman, planchef vid stadsbyggnadskontoret Stockholm, har lämnat in fyra förslag till Försvarsmakten om en ny placering av Tellus Tower. Nu har dessa förslag vunnit Försvarsmaktens gehör, enligt stockholmdirekt.se.

 

Lars Träff, överste och chef för produktionsledningens infrastrukturavdelning vid Försvarsmaktens högkvarter, säger:

– Stockholms stad har återkommit med tre-fyra förslag som alla innebär att de flyttar byggnaden en liten bit från den ursprungliga placeringen. Gör man någon av de här förflyttningarna kommer vi inte att ha några synpunkter.

 

Överste Lars Träff kan inte beskriva placeringarna i detalj, men säger att alla alternativ innebär att Tellus Tower blir kvar vi samma område och att byggnaden kan vara 240 meter hög.

– Vi har gett staden ett positivt förhandsbesked. De här placeringarna påverkar inte Försvarsmakten i någon utsträckning, säger överste Träff.

 

Och Magnus Caspi, projektchef hos byggherren SSM säger:

– Vi har ambitionen att bygga Tellus Tower i full höjd vid Telefonplan.

 

Tellus Tower, som har ritats av Gert Wingårdh, ska bli 237 meter högt i 75 våningar med totalt 700 bostäder som passar 1-2 personer. Enligt Mattias Roos, vd SSM Bygg & Fastighets AB, är målgruppen i den pågående försäljningen personer mellan 20 och 40 år vilka uppskattar funktionella lägenheter. En målgrupp som är mer benägen att betala för funktion än för kvadratmeter.

 

Några priser har ännu inte meddelats utan SSM tar ut en bokningsavgift om 25.000 kr plus en administrativ avgift om 6.000 kr för de personer som signerar ett bokningsavtal.

torsdag, 19 mars 2015 15:11

Peab bygger för 435 Mkr i Arenastaden

alt

När projektet Uarda 6 byggs läggs tonvikten på naturliga material som sten och ljusa träslag. Arkitekt är thorbjörnsson+edengren arkitektkontor ab.


Peab har fått uppdraget att bygga kontorshuset Uarda 6 med bästa läge i Arenastaden, Solna. Fastigheten kommer att miljöklassas som Miljöbyggnad nivå Guld. Beställare är Fabege och den totala projektsumman för Peab uppgår till ca 435 Mkr.

 

Uppdraget omfattar byggande av ett garageplan, kommersiella lokaler i entréplan samt sju kontorsplan. Bruttoarea för nybyggnaden är cirka 24.000 kvm.

 

– Det är roligt att vi har fått förtroende av Fabege till detta spännande projekt och jag ser fram emot ett fortsatt gott samarbete, säger Fredrik Jihammar, arbetschef Peab.

 

Projektet är en totalentreprenad. Arbetet påbörjas omedelbart och kommer att färdigställas under maj månad 2017.

torsdag, 19 mars 2015 15:05

Concent miljardavtalar i Haparanda

alt

Barents Center är ritat av Wester + Elsner och invigningen beräknas ske i september 2016.


Concent har tecknat ett totalentreprenadavtal med finska Lehto Bygg AB till ett sammanlagt ordervärde om 1 Mdr kr. Byggnationen gäller Barents Center, det största handelsprojektet hittills i norra Sverige.
    

Projektet består av närmare 70 butiker, caféer och restauranger, en multiarena samt Europas mest moderna gymnasieskola. För både skolan och arenan har Avalanche Capital AB tecknat 25-åriga hyresavtal med Haparanda kommun.
    

Lehto Bygg AB, som ägs av Rakennusliike Lehto Oy, har bland annat byggt Ideapark i Uleåborg och Ikano-köpcenter i Kuopio.


– Det är en viktig milstolpe för Barents Centers och Haparandas utveckling. Barents Center kommer att ge fler hundra nya jobb och höja attraktiviteten i regionen, säger David Lehto, projektledare på Concent AB.

alt

Jakob Eliasson, samhällspolitiskchef på Villaägarna.

 

Det finns motstridiga krafter på marknaden menar Villaägarna. Riksbankens räntesänkning till minus 0,25 procent bör sänka bolåneräntorna, och därmed höja tillgångspriserna på aktier och bostäder. Något som på sikt leder till ökad skuldsättning hos hushållen. Samtidigt förbereder Finansinspektionen ett obligatoriskt amorteringskrav som syftar till det motsatta, alltså lägre priser och skuldsättning.

 

Riksbankens räntesänkning innebär att bankerna får allt svårare att placera överskottskapital. Att sätta in det hos Riksbanken kommer inte att ge avkastning, utan tvärtom kosta bankerna pengar. Det gör bolån till mycket attraktiva placeringar för bankerna.

 

– Riksbankens förra sänkning slog inte igenom fullt ut på bolåneräntorna, och vi kan även denna gång förvänta oss att bankerna använder räntesänkningen till att höja sina marginaler. Men en viss effekt borde ändå synas, eftersom bolån är mycket attraktiva för bankerna, säger Jakob Eliasson, samhällspolitiskchef på Villaägarna.

 

Det senaste året har bankernas upplåningskostnader sjunkit kraftigt som en följd av sänkt reporänta. För ett år sedan var interbankräntan (Stibor 90) 0,94 procent. Idag är den 0,034 procent.

 

– När bankernas upplåningskostnader är nära noll eller negativa så blir bolån – som är en mycket säker placering för banken – på två procent en veritabel pengamaskin för banken, säger Jakob Eliasson.

 

Samtidigt drar Finansinspektionens förslag om amorteringskrav åt motsatt håll.

 

– Riksbanken gasar samtidigt som Finansinspektionen bromsar. Det riskerar att skapa förvirring på bostadsmarknaden, vilket kan sänka den redan låga rörligheten, säger Jakob Eliasson

onsdag, 18 mars 2015 16:18

Cushman & Wakefield expanderar

alt
Anders Nordvall, vd för Cushman & Wakefield i Sverige.


Cushman & Wakefield fortsätter att expandera sin svenska verksamhet genom att till Capital Markets-teamet rekrytera Fanny Leksell och Mimmi Gade (tidigare Handelsbanken); Simon Klinga, (tidigare Carnegie); Hanna Maria Nordlander (Handelshögskolan i Stockholm) och Gustaf Sällberg (Linköpings universitet.) Dessutom rekryteras Elias Söderström (KTH) till affärsområdet Valuation & Advisory.

 

Cushman & Wakefields satsning på att stärka sin närvaro i Sverige och Norden inleddes i slutet då åtta medarbetare från Catella Corporate Finance under ledning av Anders Nordvall anslöt till bolaget. I en kommentar till de senaste rekryteringarna säger han:

 

–Vi räknar med stora volymer av kapitalmarknaderna aktivitet i Sverige och Norden under 2015. Våra nya medarbetare kommer att ytterligare stärka vårt team och medverka till att vi uppnår vårt mål att ta en dominerande marknadsandel i regionen.
    

Nyligen rapporterade Cushman & Wakefield ökade bruttointäkter för helåret 2014 till 2.849 miljoner dollar, en ökning med 14 procent jämfört med föregående år. Justerat nettoresultat ökade 33,3 procent till ett nytt rekord för bolaget: 61,6 miljoner dollar. Inom EMEA var Cushman & Wakefield rådgivare i fastighetstransaktioner för 33 miljarder euro i fjol.