27 april 2024

Redaktionen

onsdag, 18 mars 2015 16:01

Humlegården hyr ut 3.200 kvm till SSC

alt
Torggatan 15 i Solna blir ny adress för SSC.


Humlegården Fastigheter har skrivit ett långt hyresavtal med SSC för kontors- och labblokaler i Solna strand. Avtalet omfattar cirka 3.200 kvm och inflyttning sker den 1 juni 2016.


Den nya adressen för SSC blir Torggatan 15 i fastigheten Päronet 6 och av de 3.200 kvadratmetrarna är 2.200 kvm kontor och 1.000 kvm labb och renrum. Lokalerna anpassas utifrån de speciella behov som verksamheten kräver. Tenant & Partner var rådgivare åt SSC vid lokalsökningen.

 

– SSC har sedan lång tid tillbaka haft sina lokaler i Solna strand och det är glädjande att de väljer att stanna kvar i området. Naturligtvis är det extra roligt att de väljer just oss som samarbetspartner, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården.

 

SSC är leverantör av avancerade rymdtjänster och hjälper rymdorganisationer, kommersiella aktörer samt forskningsinstitut att få tillgång till rymden till nytta för jorden.

onsdag, 18 mars 2015 15:58

Oracle hyr 4.000 kvm i Solna Port

alt

Uthyrningarna tar fart i Solna Port vid Haga Norra.


Nordic PM och Cushman & Wakefield har tillsammans genomfört ytterligare en uthyrning av lokaler i Solna Port vid Haga Norra, för fastighetsägaren Commerz Reals räkning. Lokalerna utgörs av kontorsytor omfattande sammanlagt 4.000 kvm fördelade över två våningsplan, och ny hyresgäst blir mjukvaruföretaget Oracle, som flyttar in under hösten.

 

Detta innebär att Oracle väljer att flytta sitt svenska huvudkontor från Kista till Solna Port på Råsundavägen vid Haga Norra. Avtalet träder i kraft från och med november 2015 och löper över sju år.

 

– Solna Port har de senaste månaderna genomgått en mycket gynnsam utveckling i och med de genomförda nyuthyrningarna om sammanlagt nära 10.000 kvm, vilka kommer att bidra till att blåsa nytt liv i huset, säger Timo Lutz, Commerz Real.

 

– Vi ser fram emot denna omlokalisering av vårt huvudkontor till Solna Port, som ligger mycket strategiskt placerad i ett spännande tillväxtområde med utmärkt infrastruktur för arbets- och affärspendling, säger Chris Berry, vd för Oracle Svenska AB.

alt

                                                                                       
Atrium Ljungberg har rekryterat Kristina Örvill (bilden) som ny marknadsområdeschef för Södra innerstaden som bland annat omfattar Medborgarplatsen, Glashuset vid Slussen och nyförvärvet i Liljeholmen, Stora Katrineberg.  

 

Kristina Örvill kommer närmast från Newsec AM AB där hon arbetat som kontraktsförvaltare med ansvar för bland annat World Trade Center i Stockholm. Hon börjar sin nya tjänst den 1 april.

alt
Gustaf Hermelin, vd för Catena.


Catena har tecknat avtal om att förvärva fastigheten Förmannen 4 i Ängelholm till ett fastighetsvärde om 120 Mkr från Backahill Fastigheter AB. På fastigheten finns ett logistiklager om 22.200 kvm som är väl beläget i ett handels- och logistikområde i mycket nära anslutning till E6/E20.

 

Fastigheten är i mycket gott skick och har två hyresgäster där det större hyresavtalet löper till 2023. Hyresintäkten uppgår till cirka 12 Mkr. Transaktionen ska genomföras som en bolagsaffär och eftersom den sker med en av Catenas större ägare är avtalet villkorat av beslut på Catenas årsstämma.
    

– Fastigheten Förmannen 4 passar väl in i Catenas bestånd och genom sitt långa hyresavtal tillför förvärvet ett stabilt och bra kassaflöde och stärker Catenas position och marknadsnärvaro i region Öresund, säger Gustaf Hermelin, vd för Catena.

tisdag, 17 mars 2015 16:40

Framtiden ökar byggtakten

alt

I en första etapp ska Framtiden bygga minst 600 bostäder i Frihamnen, Göteborg.


Framtidenkoncernen levererade 392 (333) inflyttningsklara bostäder runt om i Göteborg under 2014 och målet är att öka takten rejält. Målet är att successivt nå en produktion om 1.400 bostäder per år. Detta framkom på koncernens årsstämma.

 

Under fjolåret fick Framtiden markanvisningar för 875 bostäder (220), varav 445 hyresrätter, 385 bostadsrätter och 45 till en bogemenskap. Den enskilt största markanvisningen gäller Frihamnen där Framtiden har ett särskilt uppdrag att bidra med erfarenhet och driva frågor kring socialt blandat boende och integration. Vidare köptes mark i Örgryte Torp från Älvstranden Utveckling AB för att bygga cirka 200 hyresrätter.

 

– Med en gemensam hållbarhetsvision och unik kompetens hos medarbetarna kommer koncernen tillsammans med andra aktörer att skapa och utveckla livsmiljöer där människor vill bo och känner sig trygga. Frihamnen kommer att bli ett kraftfullt bevis på detta, säger Anneli Snobl, avgående vd och koncernchef i Framtidenkoncernen.

 

I Framtiden ingår dotterbolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder som förvaltar drygt 70.600 lägenheter. Koncernens samlade fastighetsvärde ökade under året med 6,5 procent till 67,6 Mdr kr och soliditeten var oförändrat 59 procent.

alt

Chroma Arkitekter har formgivit en idrottshall med 130 ungdomsbostäder, varav 115 ettor, i Västra Hamnen.


Med Stapelbäddsparken och Turning Torso i Västra Hamnen, Malmö, som grannar uppför Stadsfastigheter en ny idrottshall. På taket skapar MKB 130 ungdomsbostäder till personer under 26 år. Utemiljön kommer att finnas på taket till idrottshallen med möjlighet att umgås, grilla och rekreation. Peab har fått uppdraget att uppföra projektet, som omfattar 4.400 kvm bostäder och 1.700 idrottshall med kringutrymmen. Kontraktsumman uppgår till 130 Mkr. Projektet är en totalentreprenad. Arbetet beräknas att påbörjas i maj 2015 och kommer att färdigställas i etapper fram till december 2016.

 

– MKB:s ambition är att bredda utbudet och bygga varierat med olika hyresnivåer så att fler hushåll kan efterfråga en nybyggd bostad. Att vi nu kan erbjuda 130 ungdomsbostäder för under 4.000 kr i månaden (för en etta), dessutom i ett attraktivt läge, ser jag som mycket positivt, säger Claes Jeppsson, ny- och ombyggnadschef hos MKB.
    

Investeringen i Västra hamnen är ett viktigt steg för MKB att nå målet med 500 nybyggda lägenheter per år och ett led i bolagets strategi att bidra till och stärka Malmös attraktionskraft.

tisdag, 17 mars 2015 16:29

Brostaden hyr ut 5.700 kvm i Årsta

alt

Fastigheten Godståget 1 på Transportvägen i Årsta omfattar totalt cirka 13.000 kvm.


Livsmedelsleverantören Lobster ska hyra totalt cirka 5.700 kvm av Castellums Stockholmbaserade dotterbolag Brostaden i fastigheten Godståget i Årsta. Brostaden gör därmed en större ombyggnation av lagerfastigheten till ett modernt kyl- och fryslager. Det planeras även för en tillbyggnad för verksamheten om 900 kvm. Beräknat inflyttningsdatum är den 1 maj 2015.

 

– Vår flytt till Årsta innebär att vi samlar flera av våra avdelningar under samma tak för att få bättre logistiklösningar och högre servicegrad till våra kunder. I de nya lokalerna kan vi leva upp till de krav som ställs på oss som livsmedelsleverantör både idag och i framtiden, säger Roberth Engdahl, vd Lobster.

 

Fastigheten har ett mycket gott kommunikationsläge med närhet till E4, Södra länken och Huddingevägen samt med eget järnvägsspår till och från fastigheten.

 

– Det är glädjande att ha fått Lobsters förtroende och vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete, säger Anders Nilsson, vd Brostaden.

alt

Richard Barkham, Global Chief Economist, CBRE.

 

Jakten på avkastning har stor effekt på investeringar i kommersiella fastigheter i Europa. Det visar CBRE:s enkät 2015 Investment Intention’s Survey som presenterades på Mipim i Cannes. I takt med att prime yield-nivån fortsätter att sjunka breddar investerare i kommersiella fastigheter sina investeringsstrategier och söker sig även längre ut på riskkurvan. Diversifieringen har lett till ett ökat intresse för ”alternativa” fastighetstillgångar, exempelvis i form av fastighetsobligationer, student- och vårdboenden. 

 

Omsättningen av fastighetsobligationer har ökat dramatiskt under de senaste två åren, från under 10 miljarder euro 2012 till 49 miljarder euro 2014, och tillgångsslaget kommer sannolikt att vara den främsta alternativa investeringen även i år. Nästan en tredjedel (32 procent) av respondenterna uppgav att de tänker leta aktivt efter möjligheter i fastighetsobligationer under 2015.

 

Andra populära investeringsalternativ är studentboenden (27 procent), fritids- och nöjeslokaler respektive vårdinrättningar (båda 17 procent) samt äldreboenden (15 procent).

 

Bland de traditionella sektorerna är kontorsfastigheter alltjämt den populäraste tillgångsklassen med viss marginal – de står för nästan halva den förväntade investeringsnivån 2015. Dock fanns också en tydlig preferens för industri- och logistikfastigheter. Intresset är klart större än det investerbara beståndet, och det talar för att efterfrågan på tillgångsklassen vida överstiger utbudet.

 

På landsnivå är Storbritannien alltjämt den attraktivaste marknaden för fastighetsinvesteringar i Europa; 31 procent av de svarande vill helst investera där, medan Tyskland och Spanien delar andraplatsen med 15 procent vardera. När det gäller de tre toppresultaten är investerarnas preferenser nästan identiska med i fjol, men för andra marknader syns tydliga förändringar.             

 

Den största förändringen är att andelen investerare som uppgav att de ser Frankrike som den mest attraktiva marknaden i EMEA har ökat till 10 procent, från endast 5 procent förra året. Även Italien steg i popularitet och lockade 6 procent av de svarande, mot 4 procent 2014. I båda dessa länder ökade investeringsaktiviteten kraftigt under det sista kvartalet 2014, och i Italien redovisades nästan halva årsomsättningen under årets sista tre månader. Det talar för en fortsatt ökning av investeringarna i Frankrike och Italien i år.

 

Richard Barkham, Global Chief Economist på CBRE, säger:

– Trots att priserna på traditionella fastigheter nu är markant högre än för några år sedan i nästan hela Europa är regionen fortfarande mycket attraktiv för investerare. Det är inte särskilt förvånande med tanke på glappet mellan direktavkastningen från fastigheter och statsobligationsräntorna. Jämfört med andra regioner tycks Europa fortfarande erbjuda bäst värde.

alt

Det nya studenthuset på Campus Valla i Linköping ska stå färdigt vintern 2018. Bild: White Arkitekter

 

Tillsammans med Linköpings universitet satsar Akademiska Hus cirka 400 Mkr i ett nytt studenthus som blir campusområdets centrala nav. Byggnaden ska bidra till ökad samverkan mellan akademi och samhälle men även samla servicefunktioner för studenter, universitetsförvaltningen och ett modernt bibliotek på en och samma plats.

 

Det nya studenthuset, som har ritats White Arkitekter, ska först och främst blir en mötesplats mitt på campus som ska tillgodose studenternas behov av service och information. Här kommer bland annat finnas reception, studenthälsa, antagnings- och examensservice, studieplatser, studentfik och arbetsplatser.

 

Huset blir också en möjlighet för universitetet att för första gången samla universitetsförvaltning och fakultetskanslier, som i dagsläget är utspridda på sju olika ställen på Campus Valla och i Mjärdevi. Dessutom integreras ett modernt bibliotek i byggnaden, något som blir unikt för Linköpings universitet.

 

– Vi är glada över att Akademiska hus har tagit fram ett mycket spännande förslag till en rimlig kostnad. Det gör det möjligt för oss att satsa på inspirerande arbets- och studentmiljöer också på Campus Valla, säger Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet.

 

Studenthuset blir sex våningar högt och placeras på nuvarande byggnaden Origos plats. Origo kommer att monteras ned på ett varsamt sätt och med stort fokus på återvinning och hållbarhet. I den mån det är möjligt återanvänds material vid byggandet av studenthuset alternativt säljs det vidare eller återanvänds vid andra produktioner.

 

– Byggnaden kommer att uppfylla höga krav på energieffektivitet och flexibla lösningar som vi hoppas ska bidra till att Linköpings universitet även i framtiden är ett universitet i framkant, säger Lars Hagman, regiondirektör Akademiska Hus region Öst.

 

Byggstarten av det nya studenthuset är planerad till vintern 2016 med inflyttning vintern 2018.

måndag, 16 mars 2015 15:58

Wihlborgs i affär med Lantmännen

alt

Wihlborgs köper Polstjärnan 1 om 6.400 kvm med adress Vintergatan 12 i Malmö.

 
Wihlborgs har i en affär med Lantmännen Fastigheter köpt två fastigheter i Malmö och sålt en fastighet i Helsingborg.

 

Förvärven i Malmö är de två strategiskt belägna exploateringsfastigheterna Polstjärnan 1 och Polstjärnan 2 i Nyhamnen i centrala Malmö. Fastigheterna omfattar 10.000 kvm och är belägna endast ett stenkast från centralstationen. I den ena av fastgiheterna har Lantmännen för närvande har ett spannmålslager.

 

Nyhamnen är det kommande stora utbyggnadsområdet i Malmö. Malmö Stad planerar för att Nyhamnen ska bli en del av den blandade och täta staden med många arbetsplatser och bostäder.

 

– Vi är mycket nöjda med vårt förvärv som ligger strategiskt rätt i vad som kommer att bli Malmös nästa ”Dockan”. Här kommer Wihlborgs, tillsammans med staden, att driva utvecklingen mot en attraktiv stadsdel, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter AB.

 

Den fastighet som Wihlborgs säljer till Lantmännen är handelsfastigheten Brottaren 17. Den är belägen på Söder i Helsingborg och omfattar 5.500 kvm uthyrningsbar yta. Hyresgäster är Willy’s och Jysk.