20 april 2024

Redaktionen

tisdag, 21 oktober 2014 19:10

Lindh, vd för Stockholms Stadshus AB

alt

Ingela Lindh blir ny biträdande stadsdirektör och vd för Stockholms Stadshus.

 

alt

Mikael Källqvist blir tillförordnad vd under rekryteringen av ny vd för Stockholmshem.

 

Stockholmshems vd Ingela Lindh blir ny biträdande stadsdirektör och vd för Stockholms Stadshus AB, som är moderbolag för Stockholmshem och stadens övriga bolag. Hon lämnar därmed sin tjänst som vd för Stockholmshem. I sin nya roll ska hon bland annat att leda och följa upp både Stockholms stads bolags och förvaltningars arbete med stadens bostadsbyggande, upprustningar och infrastruktur.

 

– Det ska bli fantastiskt roligt och intressant! Det här är frågor som jag verkligen brinner för och som jag har arbetat med både under min tid som stadsbyggnadsdirektör och som vd för Stockholmshem, säger Ingela Lindh.

 

Hon fortsätter:
– Det har varit fem lärorika och roliga år på Stockholmshem med mycket förnyelsearbete, och jag är glad över att kunna ha täta kontakter med bolaget även i min nya roll framöver.

 

Mikael Källqvist blir tillförordnad vd under rekryteringen av ny vd för Stockholmshem. Han är idag chef för företagets Bygg & Teknik-avdelning och har lång erfarenhet inom olika roller på Stockholmshem.

alt
Anders Jarl, vd Wihlborgs.

 

Wihlborgs niomånadersvinst efter skatt föll till 190 Mkr (892), motsvarande ett resultat per aktie om 2,47 kr (11,61). Minskningen förklarades främst av orealiserade värdeförändringar på derivat om -648 Mkr (459). I resultatet ingick även värdeförändringar avseende fastigheter om 173 Mkr (121). Förvaltningsresultatet steg däremot med 14 procent till 639 Mkr (561). Och trenden är positiv, för det tredje kvartalet redovisade Wihlborgs sitt bästa kvartalsresultat någonsin.

 

– Vårt förvaltningsresultat blev 224 Mkr, vilket är det högsta förvaltningsresultatet vi kunnat visa för ett enskilt kvartal. Överskottsgraden på 77,3 procent är också den högsta vi någonsin uppnått säger vd Anders Jarl.

 

Hyresintäkterna för årets tre första kvartal ökade med 11 procent till 1 388 Mkr (1 251), medan driftsöverskottet förbättrades med 12 procent till 1 025 Mkr (919). För helåret 2014 bedöms förvaltningsresultatet överstiga 830 Mkr, exklusive ersättningar för förtida lösen av hyreskontrakt.

 

Under perioden förvärvade Wihlborgs fastigheter för 484 Mkr och investerade 562 Mkr i befintligt bestånd. Det största pågående projektet gäller tillbyggnaden av Knutpunkten i Helsingborg, vilden omfattar 250 Mkr och 8 000 kvm uthyrbar yta.

 

Vid periodens slut var det redovisade värdet för fastigheterna 23,5 Mdr kr (22,6 vid årsskiftet). De räntebärande skulderna uppgick till 14 059 Mkr (13 740) och finansierades till en snittränta inklusive kostnad för kreditavtal om 3,3 procent (3,5).

 

Det egna kapitalet minskade under perioden till 6 759 Mkr (6 894), vilket motsvarade en soliditet om 28,2 procent (29,7).

 

Marknaden gillade rapporten eftersom aktien steg med drygt 6 procent till 123,25 kr som senast betalt. LE

tisdag, 21 oktober 2014 19:05

Specialfastigheter visade vinst om 758 Mkr

alt

Åsa Hedenberg, vd för Specialfastigheter.

 

Specialfastigheter redovisar en minskad vinst efter skatt till 758 Mkr (947). Minskningen förklarades främst av lägre positiv orealiserad värdeförändring på förvaltningsfastigheter om 137 Mkr (334). Posten skatt bestod av betald skatt -111 Mkr (-121) Mkr och uppskjuten skatt -116 Mkr (-156).

 

Intäkterna från fastighetsförvaltning uppgick till 1 377 Mkr (1 368), varav hyresintäkterna ökade till 1 298 (1 286) Mkr. Fastighetskostnaderna ökade till 292 Mkr (277), beroende på ökade planerade underhållskostnader. Sammantaget resulterade i att driftöverskottet minskade till 1 085 Mkr (1 091).

 

Den 30 september bedömdes fastigheternas marknadsvärde till 19 705 Mkr (19 361), varav pågående investeringsprojekt 598 Mkr (1 945). I portföljen ingår fastigheter inom försvar och rättsväsende för 10 167 Mkr, kriminalvård 7 332 Mkr och institutionsvård och övriga specialverksamheter 2 206 Mkr.

 

De räntebärande skulderna minskade till 9 362 Mkr (10 001). Minskningen berodde på att Specialfastigheter har sålt fastigheter samt för närvarande har en låg investeringsvolym.
Det egna kapitalet ökade till 7 564 Mkr (6 628), motsvarande en soliditet om 38,9 procent (38,1).

tisdag, 21 oktober 2014 19:00

Vasakronan anlitar Optimal i Malmö

alt

Kenneth Christensen, vd för Optimal.

 

Vasakronan anlitar Optimal för utveckling samt uthyrning av befintliga kommersiella lokaler i Kv. Björnen på Södra Förstadsgatan i Malmö.

 

– De lokaler vi har fått i uppdrag att vara med att utveckla är Modebolagets gamla lokaler, där Spirit tidigare låg. Vi ser fram emot att få jobba med detta spännande kvarter på gågatan i Malmö med en unik fastighet, fantastiska lokaler med möjligheter utöver det vanliga. Vi kommer att tänka brett och utanför lådan, säger Kenneth Christensen, vd för Optimal.

måndag, 20 oktober 2014 19:14

Livh (V), nytt bostadsborgarråd

alt

Lite överraskande är att titeln fastighetsborgarråd inte finns bland nya borgarråden utan Ann-Margarethe Livh (V), blir nytt bostads- och demokratiborgarråd.

 

alt

Karin Wanngård (S), nytt finansborgarråd.

 

 

alt

Stadsbyggnads- och kulturborgarråd blir Roger Mogert (S).

 

Under måndagskvällen valdes i fullmäktige de nya borgarråden i Stockholm. Som väntat blev Karin Wanngård (S), nytt finansborgarråd. Lite överraskande är att titeln fastighetsborgarråd inte finns bland nya borgarråden utan Ann-Margarethe Livh (V), blir nytt bostads- och demokratiborgarråd. Stadsbyggnads- och kulturborgarråd blir Roger Mogert (S).

 

Övriga borgarråd som nu har valts är Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknads- och idrottsborgarråd. Olle Burell (S), skolborgarråd. Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd. Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd. Daniel Hellden, (MP), trafikborgarråd och Clara Lindblom, (V), äldre- och personalborgarråd

 

Sissela Nordling Blanco (Fi), blir majoritetens ansvarige för MR-frågor (mänskliga rättigheter) och därmed arvoderad politiker, dock inte borgarråd.

 

I en kommentar kan sägas att det blir ett tvärt kast i Stockholmspolitiken. Den nya vänstermajoritetens mål är att det byggs 40 000 klimatsmarta bostäder, framförallt hyresrätter fram till år 2020. Men nu är bostadsbyggande i stort sett en fråga för bygg- och fastighetsbolagen även om de kommunala bostadsbolagen kommer att utöka sin produktion.

 

Allmänt säger den nya majoriteten i Stockholm att den starkt ska betona att stads- och trafikplanering ska främja hållbar utveckling genom att cykel, gående och kollektivtrafik prioriteras. Det betyder säkert höjd trängselskatt och högre P-avgifter för bilisterna.

 

Avknoppningar till underpriser av bolag som ägs av Stockholms stad ska inte förekomma och den ideologiskt drivna konkurrensutsättningen ska upphöra.

 

Stadsplaneringen ska ta sin utgångspunkt tidigt i planprocessen, genom att lyssna på stockholmarnas synpunkter och genom att pröva omvänd planprocess. Med en omvänd planprocess menas att boende i ett område får yttra sig i ett tidigt skede för att sedan dessa boende ska peka ut områden där det är lämpligt att bygga på.  Omvänd planprocess har provats för ett område i Kärrtorp och för ett i Saltsjöbaden.

 

Annat som nu är annorlunda att byggstarterna med Nya Slussen har stoppats för fler utredningar och för att fler alternativa offerter ska tas in för Nya Slussens många delprojekt.

 

Frågan om Brommaflygplats nedläggning till förmån för bostäder på flygplatsen ska utredas. Ännu är det oklart om framtiden för Förbifart Stockholm som har byggstartas.

 

Slutligen kan jag inte påminna mig att vi i Stockholmspolitiken har haft ett bostadsborgarråd och inte heller ett som kommer från Vänsterpartiet. SF

måndag, 20 oktober 2014 19:11

Skanska bygger för 1,2 Mdr i Uppsala

alt

Skanska bygger ut Akademiska sjukhuset i Uppsala. Bild: White

 

Skanska har slutit avtal med Landstingsservice i Uppsala län om uppförande av en ny vård- och behandlingsbyggnad vid Akademiska sjukhuset. Avtalet är värt 1,2 Mdr kr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för fjärde kvartalet 2014.

 

Nybyggnationen ska stärka Akademiska sjukhuset och möta vårdbehoven hos en växande befolkning. Här skapas nya lokaler för avancerad vård- och behandlingsverksamhet inom onkologi, strålbehandling och kirurgi.

 

Den nya byggnaden får nio våningar inklusive källarplan och kommer att innehålla 96 vårdrum, 34 mottagningsrum och 60 dagvårdsplatser. Därtill byggs tio operationsrum och ett par hybridsalar samt bild- och funktionslaboratorier och rum får strålbehandling. Byggnaden ska även innehålla en aula med plats för 130 personer. Bruttoarean, BTA, uppgår till 59 500 kvm.

 

Byggstart sker i början av nästa år och under sensommaren 2017 ska arbetet vara färdigt. Avsikten är att byggnaden ska certifieras enligt systemet Miljöbyggnad, på högsta nivån guld.

måndag, 20 oktober 2014 19:07

Catella: Ökat intresse för Europa

alt

Thomas Beyerle, analyschef på Catellas fastighetsrådgivning.

 

– Den stora kapitalvolymen kommer att förändra den europeiska investeringsmarknaden på medellång sikt. Kapitalet kommer att spilla över från traditionella europeiska investeringscentrum som London och Paris, vilket gör att vi förväntar oss att se en ökad investeringsaktivitet i Tyskland, Norden och Spanien under de närmaste tolv månaderna, säger Thomas Beyerle, analyschef på Catellas fastighetsrådgivning.

 

Catellas analys indikerar att cross-border-aktiviteten på de europeiska marknaderna ökar, och att de lokala investeringsmarknaderna blir allt mer globala. Inhemska investerare kommer att utmanas av nya investerare som försöker att komma in på de här marknaderna.

 

Anledningen till att den stora investeringsvolymen just nu riktas mot Europa är komplex. Det beror inte enbart på den höga likviditeten som tillhandahålls av USA:s centralbank och den Europeiska centralbanken, utan även:
    
1. Svag performance på obligations- och räntemarknaderna
2. Behov av mer stabila långsiktiga investeringar
3. Överallokering från asiatiska fondförvaltare till Europas ekonomier
4. Stark ökning av kinesiskt kapital till fastigheter i Europa och USA

5. Nytt fokus för kapital från Mellanöstern, särskilt Sovereign Wealh Fund med bas i London och Paris
6. Något ökat intresse från amerikanska investerare och riskkapitalfonder, samt kanadensiska pensionsfonder
    

– Siffrorna är anmärkningsvärda, men vi förväntar oss att ungefär hälften av kapitalet i slutändan hittar in på marknaden. Anledningen är brist på core-fastigheter, omatchade prisförväntningar, samt komplexa regleringar som begränsar nya fonders investeringskapacitet. Därför är Catellas prognos för 2014 optimistisk men försiktig, med en förutsedd europeisk transaktionsvolym på cirka 215 miljarder euro. Det är något lägre än 2007, men en ökning med 53 procent jämfört med 2013, säger Thomas Beyerle.

måndag, 20 oktober 2014 19:04

Sepideh Imani, ny analyschef på JM

alt

                                                                            

JM har utsett Sepideh Imani till kommunikations- och analyschef. Hon kommer närmast från en tjänst som koncernövergripande ansvarig för marknadsanalys inom JM. Hon tillträder sin nya tjänst den 1 november och hon kommer även att ansvara för externa presskontakter.

 

– Vi är mycket nöjda över att kunna ta tillvara den erfarenhet och kunskap som Sepideh byggt upp inom organisationen. Hon har en skräddarsydd kompetens inom analys och omvärldsbevakning som kommer att ge oss klara strategiska fördelar, säger Johan Skoglund, vd på JM.

 

Sepideh Imani är specialiserad inom analys, kundinsikter och kommunikation, med särskilt fokus på boende- och urbaniseringsfrågor. Innan JM har hon bland annat en bakgrund på Prime & United Minds.

måndag, 20 oktober 2014 18:56

Lena Grimslätt till JLL Tenzing i Göteborg

alt

                                                                                 

JLL Tenzing förstärker sitt team i Göteborg genom att rekrytera Lena Grimslätt (bilden). Hon kommer närmast från en tjänst som affärsutvecklare på Platzer Fastigheter AB. Dessförinnan har hon arbetat på SBAB och Skanska Fastigheter.

 

– Vi är mycket glada över att knyta Lena till oss och jag är övertygad om att hennes erfarenhet kommer att tillföra viktig kunskap till vårt redan framgångs-rika team i Göteborg. Lena är en duktig projektledare som vi har mött i flera transaktioner, säger Tom Lindahl, Head of JLL Tenzing Capital Markets.

lördag, 18 oktober 2014 16:21

Nytt rekord för Samhällsbyggardagarna

alt

Jan Wejdmark och Olof Johansson, ordförande respektive vd för Samhällsbyggarna, flankerar årets pristagare Matilda Iverlund och Jan Byfors.

 

Under Samhällsbyggardagarna, som gick av stapeln med nytt deltagarrekord på Stockholm Waterfront under förra veckan, utsågs NCC:s Jan Byfors till Årets Samhällsbyggare 2014 och Matilda Iverlund, Svenska Kraftnät, blev årets Clarence Morberg-pristagare (Årets unga Samhällsbyggare).

 

Jan Byfors, som är chef för teknisk utveckling på NCC, får priset för att sitt ideella engagemang för sektorn och för att han på ett föredömligt sätt medverkat till forskningen och utvecklingen inom områdena byggteknik och byggproduktion.

 

Matilda Iverlund, som är Enhetschef Investeringar Stationer på Svenska Kraftnät, har i sin ledarroll bidragit till att driva igenom flertalet förändringar och därigenom skapa effektiva arbetssätt inom den organisation hon verkar inom.

 

Juryn bestod av Stefan Engdahl, chef för verksamhetsområde Samhälle på Trafikverket, Åsa Hedenberg, vd Specialfastigheter, Lise Langseth, vd Faveo Projektledning, Johan Skoglund, vd JM, Jan Wejdmark, ordförande Samhällsbyggarna samt Olof Johansson, vd Samhällsbyggarna.

 

Samhällsbyggarna, bygg- och fastighetssektorns riksorganisation, är en branschövergripande ideell nätverksorganisation med cirka 5000 medlemmar. LE