18 april 2024

Redaktionen

fredag, 11 december 2015 17:00

Wallenstam utvecklar i Ropsten

alt

Flygfotomontage av området kring Lindingöbron i  Ropsten. Bild: Adept & Mandaworks


Wallenstam får en tidig markreservation för att utveckla kvarteren närmast Lidingöbron i Ropsten. Den tidiga markreservationen, som omfattar ett långsmalt markområde direkt norr om brofästet på Stockholmssidan, ger Wallenstam ensamrätt att förhandla om markanvisningsavtal för platsen. Inför det krävs bland annat genomförande av ett antal utredningar. Kvarteren kan omfatta minst 65.000 kvm BTA med bostäder, kontor, handel och parkering.
    

Området ingår i stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden och det aktuella projektet omfattar den framtida knutpunkten för kollektivtrafiken samtidigt som det utvecklar en centrumhandel med service för resande, boende och arbetande i området.
    

– Vi är väldigt glada för den här möjligheten att utveckla stadsdelen tillsammans med Stockholms stad, Landstinget och SL. Det blir också en fortsättning på vårt engagemang i Norra Djurgårdsstaden där vi redan tidigare bygger hyresrätter, säger Mathias Aronsson, vice vd Wallenstam.

fredag, 11 december 2015 12:25

Willhem köper för 1,3 Mdr av Wallenstam

alt

I kvarteret Stengläntan i Mariastaden, Helsingborg, bygger Wallenstam 110 lägenheter, vilka Willhem ska ta över när de färdigställs.


Willhem och Wallensam har kommit överens om att Willhem successivt ska överta Wallenstams fastigheter i Helsingborg. Avtalen omfattar totalt cirka 380 hyreslägenheter varav knappt hälften är under produktion. Beräknat fastighetsvärde vid färdigställande blir totalt cirka 1,3 Mdr kr.  
    

– Vi har beslutat att fokusera vår verksamhet till Göteborgs- och Stockholmsregionen inklusive Uppsala och därför är vi glada över samarbetet med Willhem. Det innebär att vi kan lämna över fastigheterna till en trygg och långsiktig aktör med stor erfarenhet av hyresrätter. Vi ser det som att stafettpinnen som vi haft sedan 1986 går över till en bra aktör som förmår att ta den vidare på bästa sätt, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.
    

Affären omfattar fastigheterna Oskar II 11, Pål Ibb 21, Vildvinet 1, 3 och 4 samt Skäran 1. Portföljen består både av befintliga fastigheter samt fastigheter som är under produktion, och den innehåller både bostäder och lokaler. Samtliga fastigheter har centrala och attraktiva lägen i Helsingborgs kommun och Willhem tillträder de fastigheter som är under produktion efter att de är färdigställda och inflyttade. Tillträdena kommer därför att ske i etapper under 2016-2017.
    

– Vi är mycket nöjda med att vi fått möjligheten att förvärva så fina fastigheter. De är riktiga guldkorn som kompletterar vår befintliga portfölj i Helsingborg på ett utmärkt sätt. Vi har identifierat Helsingborg som en intressant ort för oss att växa på, så affären ligger helt i linje med vår långsiktiga ambition, säger Mikael Granath, vd för Willhem.

fredag, 11 december 2015 12:01

Skanska säljer för 2 Mdr i Seattle

alt

400 Fairview omfattar 13 våningar i centrala Seattle i nordvästra USA.


Skanska har sålt en andel om 90 procent i projektet 400 Fairview för 235 MUSD, cirka 2,0 Mdr kr, till TIAA-CREF. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development USA under det fjärde kvartalet 2015.
    

Skanska har bildat ett partnerskap med TIAA-CREF och kommer fortsätta som delägare och förvaltare av fastigheten på uppdrag av samriskbolaget.

 

Byggnaden 400 Fairview har ritats av Kendall/Heaton Associates och innehåller 30.000 kvm kontors- och butiksytor och rymmer bland annat huvudkontoren för de USA-baserade bolagen Tommy Bahama, Impinj och Car Toy’s/Wireless Advocates.

fredag, 11 december 2015 11:44

Choice storsatsar i Helsingfors

alt

Clarion Hotel Helsinki Airport får 258 rum och tio konfreenslokaler.


I oktober nästa år öppnar Nordic Choice Hotels två nya Clarion-hotell i Helsingfors med totalt 700 rum. Först, den 17 oktober, öppnar Clarion Hotel Helsinki på Busholmen i västra hamnområdet med 425 rum och ett stort kongresscenter och fyra dagar därpå lanseras Clarion Hotel Helsinki Airport med 258 rum i Vanda norr om Helsingfors. Målsättningen för Nordic Choice är att öppna tio hotell i Finland under de kommande fem åren.
    

– Min ambition för Finland är hög och att vi nu öppnar två hotell inom loppet av fyra dagar visar att vi har siktet inställt på att växa på den finska marknaden och att det ska gå fort, säger Petter Stordalen, styrelseordförande och ägare av Nordic Choice Hotels.
    

Clarion Hotel Helsinki Airport satsar förutom på hotellrummen även på restaurangutbudet samt på mötes- och konferensutrymmen. Hotellet kommer att ha 10 konferenslokaler, varav den största rymmer upp till 260 personer. Totalt beräknas 250 personer nyanställas för att driva Clarions två hotell i Helsingfors.
    

Skanska inledde byggandet av det åtta våningar höga Clarion Hotel Helsinki Airport redan under sommaren. Arkitekturbyrån SARC står för hotellets arkitektur och pensionsjätten Keva blir hyresvärd.
    

– Vi är väldigt nöjda över att det blivande hotellet är ett högklassigt och betydande varumärke, precis som Clarion i övrigt, och att hotellet tillsammans med Busholmens hotell representerar de första Clarion hotellen i Finland. Nordic Choice Hotels är i sin tur en professionell hyresgäst och en stark aktör, säger Petri Louhio, portföljförvaltare på Keva.

torsdag, 10 december 2015 20:03

Riksbyggen pionjär med smart betong

alt

Riksbyggens brf Viva i Göteborg blir först med Riksbbyggens och Cementas nya betong.

 

Med hjälp av teknik för resurssnålt byggande och genom aktiva materialval blir Riksbyggen pionjärer med att använda betongstommar med betydligt lägre klimatpåverkan än tidigare. Riksbyggens brf Viva i Göteborg blir först med att använda den nya tekniken, som är ett resultat av ett forskningsprojekt som gjorts inom ramarna för Riksbyggens Positive Footprint Housing.

 

Riksbyggen har tecknat samverkansavtal med Cementa som leverantör av en ny typ av bindemedel med lägre koldioxidpåverkan i storleksordningen 30-35 procent. Cementa ser samarbetet som ett viktigt steg mot att bli klimatneutrala år 2030.

 

– Betong är ett viktigt och bra byggmaterial och kommer alltid att vara det. Därför måste betongtekniken utvecklas ytterligare så att klimatpåverkan fortsätter att minska, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen.

torsdag, 10 december 2015 19:33

AF Gruppen säljer Glasiären för 0,5 Mdr

alt

Den nybyggda fastigheten Glasiären (Brämaregården 79:1) i Kvillebäcken, Göteborg, omfattande 12.400 kvm, är fullt uthyrd. Bild: What Arkitektur

 

AFG Invest 5 AS, ägt av norska AF Gruppen, EKO Eiendom och Bröderna Jensen, har avtalat om att sälja den nybyggda fastigheten Glasiären (Brämaregården 79:1) i Kvillebäcken, Göteborg.

 

Fastigheten har en uthyrbar area om 12.400 kvm fördelad på fem våningar med kontor, handel och träningslokal samt källare med parkering. Byggnaden är fullt uthyrd på långa kontrakt till hyresgäster inom framförallt offentlig sektor, bland dem Lundby stadsdelsförvaltning och Stadsdelsbiblioteket. Fastigheten är värderad till 500 Mkr.

 

Glasiären är uppförd som totalentreprenad av AF Bygg Göteborg AB och producerad enligt regler för Miljöbyggnad Silver med höga krav på energieffektivitet och hållbarhet. Byggnaden har ritats av What Arkitektur och är centralt placerad i nya Kvillebäcken, som är ett av framtidens nav i det nya Göteborg. På intilliggande fastigheter är produktionen av totalt 2.000 lägenheter snart färdigställd.

 

– Vi är stolta över att ha utvecklat och byggt ett modernt landmärke i ett spännande område i Göteborg tillsammans med våra samarbetspartners och intresset för denna byggnad har i försäljningsprocessen varit stort, säger Morten Grongstad, koncernchef i AF Gruppen.

torsdag, 10 december 2015 19:30

Skanska bygger 800 bostäder i Limhamn

alt

Med ny detaljplan kan Skanska skapa ytterligare 800 bostäder i Limhamns Sjöstad, Malmö.

 

Limhamns Sjöstad i Malmö växer och ett nytt område med bostäder, affärer och service ska byggas. Skanska ska bygga cirka 800 bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, samt ett parkeringshus. Det kommer också att anläggas en park och lekplats samt en genomgående gångfartgata som knyter samman kajen via parken och förskolan. Detaljplanen har vunnit laga kraft och byggstart förväntas ske under 2016.

 

Skanska har redan byggt flera etapper i Limhamns sjöstad. Det nya området i stadsdelen utgör nästa steg av området och kommer bidra till att skapa en mer livfull stadsdel.

 

– Vi tycker att det här fantastiska läget passar mycket bra för bostäder och är glada att få utveckla området. Den tidigare detaljplanen medgav endast kontor och industriändamål, säger Helén Larsson Riis, distriktschef på Skanska Sverige, Region Hus Syd. 

torsdag, 10 december 2015 17:01

Restate förmedlade till brf på Kungsklippan

alt
Björn Isaksson, partner Restate.

 

Davrika AB säljer via bolag fastigheten Opalen 3 på Kungsklippan (Kungsholmen) till en bostadsrättsförening, som förvärvade fastigheten i stor konkurrens med investerare. Restate och Wistrand Advokatbyrå har varit säljarens rådgivare i affären. Bostadsrättsföreningen företräddes av Galären.

 

Fastigheten är belägen och har en total uthyrbar area om drygt 2.800 kvm, varav drygt 90 procent utgörs av bostäder. Underliggande fastighetsvärde uppgår till cirka 140 Mkr, motsvarande cirka 50 000 kr/kvm.

 

Säljarens angivna huvudskäl till försäljningen är motsättningar med Hyresgästföreningen.

torsdag, 10 december 2015 12:27

Newsec rekryterar Hendele och Högdahl

alt

                                                                                                           
Newsec fortsätter växa och förstärker sin förvaltningsverksamhet med två nya medarbetare. Yvonne Hendele (bilden t v) och Olle Högdahl (t h) har rekryterats som Affärsansvarig respektive Fastighetschef Bostad.
    

Yvonne Hendele kommer närmast från Jernhusen där hon verkat som förvaltningschef. Hon sitter även sedan tidigt 90-tal som ledamot i hyresnämnden på fastighetsägarsidan. Olle Högdahl kommer närmast från egen konsultverksamhet och var mellan 2006-2012 vd för Övikshem.
    

– Vi är väldigt nöjda över dessa rekryteringar. Både Yvonne och Olle är mycket resultat- och utvecklingsorienterade samt har bred och gedigen erfarenhet inom fastighetbranschen, vilket gör att de kommer bli ett starkt tillskott till vår verksamhet, säger Mattias Johansson, vd Newsec Asset Management.

torsdag, 10 december 2015 11:50

Castellum köper för 1,6 Mdr av NCC

alt

Kontorsprojektet Torsplan 2 uppförs i den nya stadsdelen Hagastaden mellan Stockholm och Solna. Arkitekt: BAU

 

alt
Henrik Saxborn, vd Castellum, och Carola Lavén, affärsområdeschef för NCC Property Development.


Castellum köper, via det helägda dotterbolaget Fastighets AB Brostaden, kontorsprojektet Torsplan 2 av NCC för 1,6 Mdr kr. Samtidigt avtalar Brostaden om försäljning av kontorsfastigheten Yrket 4 i Solna till NCC till ett pris som är beroende av framtida byggrättsvolym, men som bedöms uppgå till 280 Mkr. Cushman & Wakefield har varit rådgivare till NCC i affären.
    

Kontorsprojektet Torsplan 2 uppförs i direkt anslutning till Nya Karolinska Solna kommer att omfatta cirka 23.000 kvm, varav 18.800 kvm kontor och resterande delar handel/restaurang/gym samt 164 parkeringsplatser. Projektet beräknas vara färdigställt hösten 2016 och uppförs med ambitionen att nå BREEAM Outstanding – en av de högsta miljö-certifieringsnivåerna i världen. Castellum har långfristiga, outnyttjade krediter om cirka 5 Mdr kr, vilka kommer att utnyttjas till förvärvet. Tillträde är beräknat till första kvartalet 2017.
  

I dagsläget är cirka 71 procent av ytorna i Torsplan 2 uthyrda och bland hyresgästerna finns Stockholms Läns Sjukvårdsområde (SLSO), träningskedjan SATS och matkedjan Willys. Genomsnittlig avtalstid är 9,2 år vid beräknat tillträde. Affären är villkorad av att avtal tecknats på minst 75 procent av ytorna vid tillträdet. Fullt uthyrt beräknas hyresintäkterna uppgå till 76 Mkr efter avdrag för rabatter om cirka 3 Mkr. NCC lämnar 24 månaders hyresgaranti på vakanta ytor från och med tillträdet.
    

För Castellums del är affären med NCC ett led i bolagets pågående omstrukturering av sin fastighetsportfölj.
– Vi fortsätter att koncentrera oss på utvalda delmarknader och bygger gärna vidare med fastigheter av hög kvalitet. Under 2015 har vi, utöver framtida bostadsprojekt, sålt fastigheter för 1 Mdr kr och bland annat investerat i Kungsholmen och Marievik för cirka 750 Mkr. Avsikten är att fortsätta omstruktureringen av portföljen, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.
    

Den fastighet som Castellum säljer till NCC, Yrket 4 i Solna Business Park, omfattar cirka 11.000 kvm och har framtida kontorsbyggrätter om 35.000-40.000 kvm. Försäljningen är villkorad och genomförs frånträds då ny detaljplan vunnit laga kraft, vilket beräknas ske tidigast 2019.
    

I en kommentar till affären säger Carola Lavén, affärsområdeschef för NCC Property Development:
– Hagastaden i Stockholm är ett bra exempel på hur NCC, tillsammans med Stockholm stad har utvecklat området till en attraktiv och tillgänglig stadsdel. Samtidigt som vi säljer vårt andra lyckade projekt i området är vi också väldigt glada över att få genomföra en bytesaffär med Brostaden vilken ger oss möjligheten att utöka vår projektportfölj med ett nytt spännande projekt i attraktiva Solna Business Park.