25 april 2024

Redaktionen

tisdag, 21 april 2015 14:12

Aberdeen lyfter Viksjö Centrum

alt

De nya butikerna i Viksjö Centrum öppnar i tre fristående byggnader som uppförs i bästa handelsläge intill det befintliga centrumet. Samtidigt fräschas den befintliga anläggningen upp för att harmonisera med de nya byggnaderna.


Aberdeen Fastighetsfond Sverige bygger ut Viksjö Centrum i Järfälla. Hittills har cirka 1.400 av totalt 1.750 kvm nya ytor hyrts ut och hyresgäster blir bland andra Puls&Träning, Apotek Hjärtat, Arken Zoo, Din Syn samt Vivels café & konditori.

 

– Viksjö Centrums erbjudande stärks avsevärt genom dessa uthyrningar till duktiga lokala entreprenörer och välkända kedjor. Vi går nu in i den avslutande uthyrningsfasen, säger Darina Ronnevik, kommersiell projektledare för Viksjö på Aberdeen.

 

Dagens Viksjö Centrum är ett väl fungerande centrum med fokus på vardagshandel och närservice vilket gör det till det naturliga alternativet för boende i Viksjö med omnejd. ICA, Systembolaget och Carema Vårdcentral är alla stora hyresgäster i Viksjö Centrum som efter nybyggnationen kommer att omfatta 12.000 kvm, varav 9.000 kvm handel.

 

– Viksjö Centrum är ett spännande och på många sätt unikt projekt som går tvärs emot gängse trend mot stora, växande handelsplatser. Här utvecklar vi istället den småskaliga handeln nära kunden och bidrar till att ytterligare förstärka Viksjös redan starka roll som levande mötesplats med verksamheter som skola, teater, biblioteket och kyrka i centrum. Detta tillsammans med de cirka 200 nya bostäder som planeras i närområdet gör att vi tror starkt på Viksjö som plats och projekt, säger Mia Salin, tillgångsförvaltare för Fastighetsfond Sverige på Aberdeen.

 

Aberdeens Fastighetsfond Sverige har även Salems centrum och Ekerö centrum i sin portfölj. Aberdeen arbetar för närvarande aktivt med att utveckla även dessa.

alt

Tobin Properties nya lamellhus nära Brommaplan får 73 borätter med gemensam takterrass.


I ett lugnt läge och inbäddat i riklig grönska nära Brommaplans bussar och tunnelbana ritar BSK Arkitekter ett nytt lamellhus i modern tappning för Tobin Properties och projektet Skräddaren. BSK har utvecklat en befintlig byggrätt på ett mycket innovativt sätt.

 

– Vi förtätar här genom att utnyttja mycket attraktiv, men lite bortglömd, mark i Bromma och bidrar på så sätt till en pågående moderniseringsfas för stadsdelen, säger Adelina Mehra, projektutvecklingschef, Tobin Properties.

 

Byggnaden är i fem våningar med 73 lägenheter, de flesta med ett eller två rum och kök. Fasaderna är av grågrön puts med en sockelvåning av tegel. Höga fönster och traditionella material som galvaniserat stål, tegel och puts ger byggnaden en funkisprägel som passar in i den kringliggande bebyggelsen.

 

– Utformningen tar fasta på en traditionell byggnadstyp i Bromma, men har vidareutvecklats med kvaliteter som dagens unga människor efterfrågar, som gemensam terrass, uteplatser, egen entré, miniverkstad med mera, säger Petter Aaro, uppdragsansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

 

Lägenheterna kommer att upplåtas som bostadsrätter och blir tillgängliga för inflyttning från årsskiftet 2016/2017.

 

BSK Arkitekter har för närvarande ett stort antal pågående intressanta bostadsprojekt i Stockholm. Bland annat Nacka Strand åt Carlyle, kv Archimedes i Bromma åt ALM Equity och Barkarbystaden åt Veidekke.

alt
Stora Enso öppnar snart ett Innovationscenter om 5.000 kvm i Atrium Ljungbergs Sickla Front i Nacka. I  oktober 2013 sade Akzo Nobel upp ett avtal med Atrium Ljungberg i Sickla Front om 7.500 kvm och en löptid om 15 år. Händelsen innebar att Atrium Ljungberg har riktat skadespråksansvar mot Akzo Nobel.

 

 

Atrium Ljungberg har tecknat avtal med det globala företaget Stora Enso, Biomaterials division om cirka 5.000 kvm i Sickla, Nacka. I fastigheten Sickla Front skapar Stora Enso ett nytt innovationscenter där bolaget ska koncentrera forskning och affärsutveckling inom förnybara material.

 

Innovationscentret, som öppnar under andra kvartalet 2015, kommer att innehålla laboratorieverksamhet för forskning och utveckling inom biomaterial samt affärsutveckling och strategisk marknadsföring. Inflyttning sker från 1 juni och därefter kommer lokalerna successivt tas i bruk under hösten 2015. Verksamheten beräknas sysselsätta cirka 100 personer.

 

– Vi är stolta och glada över att kunna välkomna Stora Enso till Sickla och till Atrium Ljungberg. De kommer att få mycket bra lokaler för sin nya verksamhet i en miljö med flera stora internationella företag som ligger vägg i vägg med Sicklas restauranger, shopping, kultur och service, kommenterar Micael Averborg, affärsområdeschef för Transaktion och marknad på Atrium Ljungberg.

 

Stora Enso är verksamma inom papper, biomaterial, träprodukter och förpackningar och är Sveriges näst största arbetsgivare i sin bransch. Bolagets nya inriktning är att bli ett värdeskapande företag för förnybara material där det nya innovationscentret i Sickla är en del av satsningen för att möta många av dagens globala utmaningar i fråga om råvaror.

 

– Det är viktigt för oss att skapa goda förutsättningar för kreativt tänkande och tvärfunktionell interaktion genom att samla FoU och affärsutveckling under samma tak. Atrium Ljungbergs lokaler erbjuder oss en bra omgivning för detta samt närhet till ledande innovations- och forskningscentra på både akademisk och affärsmässig nivå, säger Antonio Batistini, chef för Innovation and Strategic Marketing, Stora Enso Biomaterials.

 

Hyresavtalet med Stora Enso är ett så kallat "grönt hyresavtal" - en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda. Sickla Front kommer även att miljöcertifieras enligt Breeam.

 

– Det gröna hyresavtalet visar vår gemensamma ambition att samverka kring lokalrelaterade miljöfrågor. Tillsammans kan vi och Stora Enso minska vår miljöpåverkan, avslutar Micael Averborg.

 

Genom uthyrningen till Stora Enso och en tidigare uthyrning till AJ Produkter har Sickla Front en uthyrningsgrad på cirka 60 procent.

alt
Øyvind Schanke, CEO för Norges Bank Investment Management (Oljefonden).


 

Norges Bank Investment Management (Oljefonden) har tecknat avtal om att köpa in sig med 45 procent i en amerikansk logistikportfölj om cirka 5,6 miljoner kvm (60 miljoner kvadratfot) med ytterligare utvecklingsmöjligheter. Oljefondens andel av portföljen förvärvas för cirka 20 Mdr kr (2,3 miljarder dollar), vilket värderar hela affären till drygt 51 Mdr kr.

 

Förvärvet sker i samarbete med Prologis, som blir ägare till 55 procent av portföljen och som ska svara för förvaltningen av den samägda portföljen. Säljare är KTR Capital Partners.

 

Portföljen består av 322 fastigheter fördelat på 17 delstater. I förvärvet ingår även ett tiotal fastigheter under uppförande omfattande 330.000 kvm samt mark med byggrätter om 630.000 kvm.

alt

OSRAM säljer och hyr tillbaka sin fastighet i Jordbro.


Colliers var rådgivare vid försäljningen av fastigheten Jordbromalm 4:13 i Jordbro industriområde, strax söder om Stockholm. OSRAM har ägt fastigheten sedan uppförandet 1992. Den totala uthyrbara arean är 7.358 kvm, varav drygt 4.750 kvm utgör lageryta. Utöver lagerverksamheten inrymmer byggnaden även OSRAMs svenska kontor.

 

Colliers utarbetade tillsammans med OSRAM en strategi med olika scenarion. Valet föll slutligen på en lokal fastighetsägare. I samband med tillträdet tecknade OSRAM ett hyresavtal med köparen avseende de kontorsytor som finns på fastigheten.

 

– Det har varit en spännande process att finna en köpare till fastigheten. Det har varit många egenanvändare som varit intresserade av att förvärva fastigheten, men i slutändan föll ändå valet på en lokal fastighetsägare som kunde möta OSRAM s behov av flexibilitet vad gäller kontorsytorna, säger Robert Treutiger, transaktionsansvarig på Colliers.

alt
Rikshem ska satsa på nybyggnation av bostäder i Orminge centrum.

 

Rikshem har förvärvat två samhällsfastigheter vid Orminge centrum i Nacka med en total uthyrningsbar yta om drygt 16.000 kvm innehållande bland annat Boo vårdcentral och Vittra Saltsjö-Boo skola från Linden & Lovén Holding. Därutöver har Rikshem förvärvat mark som möjliggör framtida bostäder. Fastigheterna har central roll i planeringen för nya bostäder i Orminge centrum. Någon köpeskilling har inte meddelats. JLL Tenzing har varit rådgivare i affären.

 

– Nacka kommun växer snabbt och vi ser fram emot att tillsammans med Rikshem och övriga aktörer i området utveckla Orminge centrum. Det är viktigt med en stabil och långsiktig partner i det arbetet, säger Mats Gerdau (m), ordförande i kommunstyrelsen i Nacka.

 

– Orminge centrum har under lång tid saknat större investeringar. Att få in en stor aktör som Rikshem i Orminge centrum ger oss möjligheter till en snabb planering och efterlängtad utveckling i området, menar Gunilla Grudevall Steen (fp), ordförande i Natur- och trafiknämnden i Nacka kommun.

 

– Vi är väldigt glada att, bara tre månader efter vår affär med kommunen, kunna göra nya investeringar i Nacka med fokus på att skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Orminge Centrum, säger Ilija Batljan, vice vd/chef affärsutveckling Rikshem AB.

alt

Det ska byggas lokaler för 200 nya företag och för 1.500 bostäder i Uppsala på Ultuna som en växande stadsdel för framtidens gröna innovationsmiljö.

 

Ultuna blir en integrerad del av Uppsala stad och en plats där studenter, forskare och företagare verkar, bor och utvecklas. Det ska byggas lokaler för 200 nya företag och för 1.500 bostäder på Ultuna som en växande stadsdel för framtidens gröna innovationsmiljö. Det är målet när Sveriges lantbruksuniversitet och Akademiska Hus i en gemensam satsning öppnar upp campusområdet för näringsliv och en fortsatt utbyggnad av Ultuna.

 

Under de senaste åren har Akademiska Hus och SLU investerat drygt 3 Mdr kr för att omvandla Ultuna i Uppsala till en ledande kunskapsmiljö med toppmoderna lokaler. Nu höjs ribban ytterligare och i de nya utvecklingsplaner som tagits fram för området ingår möjligheter att bygga över 100.000 kvm nya lokaler och cirka 1.500 bostäder.

 

– Ultuna har potential att bli något storslaget och unikt. Vi har redan byggt ett helt nytt campus åt SLU som håller högsta internationella klass. Samtidigt har vi fått loss många lokaler och mark som kan omvandlas till andra ändamål. På Ultuna utvecklas ständigt idéer och kontakter knyts och här kommer akademi, näringsliv och offentlig sektor att kunna drar nytta av varandra och blir ännu mer framgångsrika, säger Peter Bohman, regiondirektör på Akademiska Hus region Uppsala.

 

Förutom SLU finns i dagsläget Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) på området. Nyligen tecknade Akademiska Hus även avtal med Växa Sverige, en nationell organisation som erbjuder tjänster och service riktad mot mjölk- och köttproduktion. Tillväxten på området väntas ske både organiskt genom att forskning vid SLU knoppas av till bolag som ges förutsättningar att växa i Ultuna och genom att mogna bolag flyttar till Ultuna för att ta del av innovationsmiljön och den forskningsinfrastruktur som ges tillgång till genom SLU och SVA.

 

– För att skapa ett hållbart samhälle behöver vi omsätta vår kunskap i företag och projekt som driver på utvecklingen. SLU har en lång tradition av att bedriva utbildning och forskning i samverkan med det omgivande samhället. Att nu få ha näringsliv och andra verksamheter fysiskt nära akademin ger möjlighet till helt nya tvärvetenskapliga samarbeten. Därför satsar vi på att bygga en modern innovationsmiljö för företag på Ultuna, säger Johan Schnürer, vicerektor för samverkan på SLU.

 

Att öppna campus för andra verksamheter kommer att innebära en bred fastighetsutveckling med lokaler för näringslivsetableringar, handel och service och stärkt infrastruktur för kommunikationer. Först ut i denna satsning är ett företagshotell med en anslutande inkubator som strategiskt ligger lokaliserad i direkt anslutning till SLU:s verksamheter.

 

Arbetet med att färdigställa hotellet är i full gång och den första hyresgästen flyttar in i de nya lokalerna i januari nästa år. På området planeras också en företagspark och en omfattande utbyggnad av bostäder som kommer att göra Ultuna till en levande mötesplats under dygnets alla timmar.

 

– Vi vill skapa ett ekosystem av olika verksamheter, vilket förutsätter ett varierat lokalbestånd som möter ett förändrat behov över tiden. Tillgången till bostäder är en konkurrensfaktor både när företag ska etableras i området och när SLU ska attrahera forskare och studenter Allt detta kan vi göra samtidigt som vi bevarar den unika parkmiljön som finns i Ultuna, tillägger Peter Bohman.

måndag, 20 april 2015 14:12

Fasticon förstärker med Jeanette Kanka

alt

 

Fasticon har anställt Jeanette Kanka (bilden t v) i rollen som chef Research, med bas i Stockholm. Hon kommer närmast från Horton International i rollen som Head of Research. Kanka har en bred erfarenhet inom rekrytering, search och nätverksarbete av högre tjänstemän och chefer.

 

I rollen som chef Research kommer Jeanette Kanka att vidareutveckla Fasticons interaktiva mötesplats med branschens kandidater via sociala medier, nätverksforum och seminarier. Hon kommer även fortsätta Fasticons samarbete med branschens lärosäten och utbildningar samt Fastighetsbranschens utbildningsnämnd.

 

– Jeanette blir, med sin långa erfarenhet, en stor tillgång för oss i vår strategiska satsning att skapa interaktiva mötesplatser och forum för våra kandidater och underkonsulter. Vi är glada över att ha Jeanette i vårt team och som ett led i vår fortsatta expansion säger Farnaz Mortazavi (bilden t h), vice vd, Fasticon Kompetens.

fredag, 17 april 2015 15:23

Blackstone, allt större på fastigheter

alt

Blackstones grundare och CEO, Steve Schwarzman.

 

Blackstone, som har kommit med sin första kvartalsrapport för 2015, meddelar att nu förvaltar riskkapitalisten totalt tillgångar om 310,45 miljarder dollar (271,45), cirka 2.685 Mdr kr, (2 348), varav fastighetstillgångarna ökade till 95 miljarder dollar, cirka 821,4 Mdr kr, en ökning med 15 procent sedan föregående år.


Det betyder att Blackstone ökade avståndet till sin närmaste rival Carlyle, som nu har nått 200 miljarder dollar i förvaltade tillgångar.


För Q1 visade Blackstone en fördubblad vinst efter skatt om 1,6 miljarder dollar, cirka 13,8 Mdr kr, varav kvartalsvinsten från fastighetstillgångarna ökade till 638 miljoner, 5,52 Mdr kr.

 

Blackstones grundare och CEO Steve Schwarzman säger:

– Under första kvartalet i år har våra partners anförtrott oss 30 miljarder dollar i nytt kapital under kvartalet och totalt 77 nya miljarder dollar för helåret 2014. Det är omskakande.

 

Vinsten betyder mycket för Schwarzman personligen, eftersom han erhåller totalt 200 miljoner dollar, efter en rekordutdelning om 0,89 dollar/aktie för helåret 2014. SF

fredag, 17 april 2015 14:20

Liljedahl, ny vd för Coop Fastigheter

alt

                                                                                                                  

I linje med den renodlingsprocess som inleddes 2013 av KF-koncernen kommer en översyn av Coop Fastigheter att göras. I samband med översynen har Helena Liljedahl (bilden), som tidigare har varit vd för Coop Butiksfastigheter, utsetts till ny vd för Coop Fastigheter. Hon efterträder Bernt-Olof Gustavsson som har lämnat vd-posten.

 

– Det har varit intensiva, lärorika och roliga år tillsammans med fantastiska medarbetare på Coop Fastigheter. Men inför den stundande översynen och kommande förändringar har jag valt att lämna över stafettpinnen, säger Bernt-Olof Gustavsson.

 

Gustafsson kommer fortsatt att vara kvar som rådgivare till Coop Fastigheter.

 

Översynen av Coop Fastigheter syftar dels till att anpassa verksamheten efter de ambitioner som KF har när det gäller fastighetsinnehav, dels till att anpassa innehavet efter de behov som Coop Sverige har när det gäller utveckling av butiksnätet.

 

– Det ska bli spännande att leda Coop Fastigheter in i en ny fas. När det gäller planen för avyttringen av fastighetsbeståndet ligger den kvar som tidigare. Vi prioriterar att göra kloka och värdeskapande affärer i en strukturerad process, säger Helena Liljedahl.