18 april 2024

Redaktionen

fredag, 17 april 2015 13:26

Kista Torn, högst i Stockholm

alt
Så gott som alla bostäder är slutsålda i 35 våningar i Kista Torn till priser om cirka 43.000 kr/kvm exklusive månadsavgift om cirka 4.800 till 5.300 kr för tornets 3:or och 4:or.

 

Nu har Kista Torn nått sin fulla höjd, drygt 120 meter och 40 våningar högt, varav 35 är bostadsvåningar. Det är Stockholms i särklass högsta bostadshus placerat mitt i dynamiska Kista.

 

– Vi är mycket stolta över Kista Torn och att bygga Stockholms högsta bostadshus, säger Johan Skoglund, vd på JM. Det är ett praktexempel på JMs vision att bygga höga hus i en växande storstad med allt högre densitet.

 

Efterfrågan på bostäder i Kista Torn och intresset för att bo på höjden har varit stort. Endast ett fåtal bostäder finns kvar till salu och inflyttningarna börjar nu i sommar. Oavsett vilken våning man bor på i Kista Torn finns en gemensam takterrass där man kan njuta av den milsvida utsikten. Där finns också festlokal, relax och bastu för de boende.

 

Höga bostadshus är något som JM gärna bygger på platser där det passar in i området och bidrar till en attraktiv stadsdel. På Liljeholmskajen i Stockholm är Kajen 4 färdigt med 24 våningar och ytterligare tre höga torn kommer att byggas längs vattnet. Intill, längst ut på Marieviks udde, planeras för ett kvarter med sammanlagt sju torn i varierande höjder.

alt
Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter. Foto: Mike Straneus

 

NP3 Fastigheter har förvärvat hela fastighetsbolaget AB Klar-Invests portfölj om 20 fastigheter till ett pris av 435 Mkr. Hyresvärdet uppgår till nära 50 Mkr per år. Fastighetsportföljen omfattar sammanlagt 58.000 kvm uthyrningsbar area och uthyrningsgraden uppgår till 95 procent. Den genomsnittliga återstående löptiden för de befintliga hyresavtalen uppgår till cirka 3 år.

 

Förvärvet stärker flera av NP3:s marknadsområden men i synnerhet marknadsområde Luleå som växer med 43.623 kvadratmeter fördelat på 15 fastigheter i Luleå och Piteå.

 

Köpet innebär att marknadsområde Luleå passerat 100.000 kvm i uthyrningsbar yta som NP3 har som mål för varje marknadsområde för att nå effektivitet i förvaltningen och uppnå hög marknadsnärvaro.

 

Övriga fastigheter i köpet ligger i Umeå, Gävle och Skellefteå.

 

De största hyresgästerna är Axfood (Willys), glastillverkaren Pilkington, Rusta och ÖB. I och med förvärvet av AB Klar-Invest stärker NP3 sin förvaltningsorganisation i Norrbotten med en teknisk förvaltare och en affärsansvarig för marknadsområde Luleå.

 

– Vi har köpt en portfölj med väletablerade fastigheter med god uthyrningsgrad som vi tror kommer att kunna förbättras ytterligare. Glädjande är även att affären stärker vår organisation med två medföljande förvaltare. Vi välkomnar dem på samma sätt som vi välkomnar våra drygt 80 nya hyresgäster som förvärvet för med sig, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

I ett samtal med Anderas Nelvig berättar han att fastighetsvärdet i NP3 fastigheter är nu 4 Mdr kr och att förvärvet av AB Klar-Invests fastighetsportfölj omfattar mest handel med ett flertal yngre byggnader.

alt

HSB brf Diktaren byggs i fem till sju våningar med underliggande garage i två plan. På bottenplanet inryms en förskola.


Skanska har fått i uppdrag av HSB Bostad AB att bygga ett flerbostadshus med 120 bostadsrättslägenheter i Ingenting, Solna. Kontraktet är värt cirka 240 Mkr.    

 

– Vi har mött stor efterfrågan bland våra medlemmar för detta projekt, HSB brf Diktaren. Vi satsar på mervärden som extra hög standard i lägenheterna och en riktigt bra gemensamhetslokal, säger Peter Lundmark, affärsområdeschef nyproduktion, HSB Bostad AB.

 

Området Ingenting ligger på gångavstånd till Kungsholmen, mitt emellan Västra Skogen och Solna. I närhet till postterminalen i Tomteboda växer ett nytt bostadsområde fram där det kommer att bli cirka 750 lägenheter totalt. Skanska är redan i färd med att bygga HSBs första två hus i området.

 

– Vi är glada över förtroendet från HSB och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete. Ingenting är ett spännande område med närhet till såväl kommunikationer som bad och promenadstråk, säger Fredrik Gustafsson, projektchef, Skanska Sverige AB.

 

Byggnadsarbetet inleds under sista kvartalet i år och före utgången av 2018 ska husen stå klara för inflyttning.

alt

Diligentia planerar att förtäta sitt bostadsbestånd i centrala Jakobsberg. Visionsbild: Krook & Tjäder


Diligentia äger idag tre bostadsfastigheter med över 180 hyresrätter mitt i Jakobsbergs centrum. Dessa totalrenoverar bolaget nu och tillskapar samtidigt ytterligare 20 hyresrätter i befintliga hus. Till detta finns dessutom en plan att förtäta boendemöjligheterna genom att omvandla grå parkeringsplatser till parkeringshus och ovanpå dessa bygga bostadshus med ett hundratal nya lägenheter och gröna gårdar. Gatuplan mot Folkungavägen är tänkt att ge plats för butiker med direkt anslutning till Jakobsbergs centrum.

 

Fredrik Brorsson, Diligentias marknadsområdeschef för bostäder i Stockholm, räknar med att renoveringen och de nya lägenheterna färdigställs i slutet av året. Parallellt med detta pågår ett arbete med en detaljplan och nu är det dags för plansamråd.
– Det innebär att vi till våren har en utställning på biblioteket i Jakobsberg, och kommuninvånarna bjuds in till samråd. Vår förhoppning är att vi har en färdig och antagen plan för vår bostadsutveckling i området under nästa år, säger han.

alt

                                                                                                          
Stockholm växer och fler bostäder måste fram. Inom några år ska Stockholmshem öka antalet byggstarter från nästan 600 till 1.000 lägenheter per år och har därför förstärkt nyproduktionsenheten med Malin Key (t v), projektchef, Mandana Nomani (i mitten), projektledare och Maria Holmström (t h), projektutvecklare.
    

Malin Key, civilingenjör inom väg och vatten (bygg) vid Luleå Tekniska Högskola, har har tidigare erfarenhet från JM som projektledare och som konsult på Sweco Management med uppdrag åt bland annat Trafikkontoret, NCC Bostad och Veidekke bostad.

 

Mandana Nomani, byggnadsingenjör och med masterexamen inom arkitektur från KTH, har har tidigare arbetat på Nyréns arkitektkontor, som projekteringsledare på NCC och senast som projektledare på mum projektbyggarna.


Maria Holmström, med en magisterexamen i samhällsplanering, har anställts som projektutvecklare. Hon kommer närmast från en tjänst som exploateringsledare vid Botkyrkabyggen. Tidigare har hon arbetat som projektledare på Exploateringskontoret (Stockholm stad) och som handläggare vid dåvarande risk- och säkerhetavdelningen på Länsstyrelsen i Stockholm.

 

Stockholmshem kommer att utöka nyproduktionsenheten ytterligare och söker nu en projektutvecklare och en projektchef som brinner för bostadsbyggandet och vill vara med och driva utvecklingen av Stockholm.

onsdag, 15 april 2015 18:42

Fortsatt tillväxt i Castellum

alt

Henrik Saxborn, vd Castellum.

 

Castellums kvartalsvinst efter skatt ökade till 451 Mkr (171), motsvarande 2,75 kr (1,04) per aktie. Till ökningen bidrog värdeförändringar på fastigheter med 329 Mkr (52) och på derivat till med -102 Mkr (-170). Förvaltningsresultatet ökade med 5 procent till 338 Mkr (323), motsvarande 2,06 kronor (1,97) per aktie.

 

– Det är glädjande att konstatera att Castellum fortsätter att leverera tillväxt om 5 procent för första kvartalet, trots förra årets omstruktureringar i portföljen, säger vd Henrik Saxborn.

 

Periodens nettouthyrning uppgick till 21 Mkr (26). Hyresintäkterna för perioden minskade till 801 Mkr (820).

 

Nettoinvesteringarna uppgick till 1.039 Mkr (864), varav 822 Mkr (636) var förvärv, 295 Mkr (324) ny-, till- och ombyggnationer, och 78 Mkr (96) försäljningar.

 

Vid kvartalets slut innehöll Castellums portfölj fastigheter för 38.951 Mkr (37.599), värdemässigt fördelat på Storgöteborg (35 procent), Storstockholm (21 procent), Öresundsregionen (20 procent), Mälardalen (17 procent) och Östra Götaland (7 procent).


Efter rapportperiodens utgång har Castellum köpt fastigheter för 406 Mkr samt 50 procent av aktierna i Henry Ståhl Fastigheter AB.

 

– Förvärven innebär bland annat att vi gör entré i centrala Norrköping – dessutom stärker vi våra positioner i centrala Linköping och Örebro. Detta gör att vi avsevärt förbättrat förutsättningarna för långsiktig tillväxt, säger Henrik Saxborn.

 

Netto räntebärande skulder uppgick till 19.718 Mkr (18.399) och den genomsnittliga effektiva räntan var 3,1 procent (3,4). Det egna kapitalet uppgick till 13.340 Mkr (13.649), motsvarande en soliditet om 33,7 procent (35,8).LE

onsdag, 15 april 2015 15:14

Galären och HSB samarbetar i Luleå

alt

Förslaget omfattar cirka 200 lägenheter i åtta huskroppar, restaurang/cafe, möjlighet till förskola och kategoriboende samt garageplatser under mark. Förslaget rymmer även båtplatser och ett offentligt kallbadhus ute i vattnet.

 

alt

Tävlingsområdet på Malmudden ligger på en halvö omgivet av en av Luleås stadsfjärdar med båtliv, strandpromenader och bra kollektivtrafik.

 

alt

Efterfrågan på nyproducerade bostäder till fasta priser ökar i Luleå och läget på Malmudden nära centrum och vid vatten är bra.

 

Galären och HSB tävlar tillsammans om markanvisning i Luleå med hjälp av White och Henning Larsen Architects. Sedan tidigare har ett samarbete kring bostadsbyggande i Luleå etablerats mellan Galären och HSB Norr. Detta samarbete har nu lett fram till ett gemensamt förslag för den markanvisningstävling som Luleå kommun utlyst för del av Malmudden i Luleå.

 

White arkitekter, Umeå och Henning Larsen Architects, Köpenhamn, har utarbetat ett tävlingsförslag för det attraktiva citynära området som presenterades idag tillsammans med andra bidrag i kulturens Hus i Luleå

 

– Ett spännande uppdrag som vore roligt att få förverkliga, vi har jobbat hårt med både landskapsarkitekturen, de sociala aspekterna såväl som platsen i staden och livet mellan husen. Uppdragsgivarna har varit tydliga med att de ville ha ett komplett förslag berättar Lennart Sjögren, White Arkitekter

 

Tävlingsområdet på Malmudden ligger på en halvö omgivet av en av Luleås stadsfjärdar med båtliv, strandpromenader, och bra kollektivtrafik och i direkt anslutning till centrum.

Tävlingsförslaget innehåller både hyresrätter och bostadsrätter att fördelas på lika basis mellan HSB och Galären för det fall att bidraget faller kommunen i smaken.

 

– För oss på HSB känns det här som ett mycket bra projekt att kunna erbjuda våra medlemmar. Efterfrågan på nyproducerade bostäder till fasta priser ökar i Luleå och läget nära centrum och vid vatten kunde inte vara bättre säger Mattias Lundström, vd HSB Norr.

 

Förslaget omfattar ca 200 lägenheter i åtta huskroppar, restaurang/cafe, möjlighet till förskola och kategoriboende samt garageplatser under mark. Förslaget rymmer även båtplatser och ett offentligt kallbadhus ute i vattnet.

 

– Vi fick uppdraget att utmana staden, det tycker vi att vi lyckats väl med säger Martin Stenberg, lead design architect på Henning Larsen Architects. Vi har varit på plats med flera medarbetare, tagit del av platsen, klimatet, gjort vindstudier mm. Arkitekturen är nyskapande inte bara för Luleå utan även i ett internationellt perspektiv berättar Martin Lundström vidare.

 

Om förslaget vinner så kommer det att utarbetas en ny detaljplan för området som är tänkt att miljöcertifieras. Detaljplan, bygglov och projektering bedöms ta 1.5 till 2 år och byggande samma tid. Inflyttning skulle då kunna ske någon gång 2018-19.

 

– Det här är ett riktigt bra område i Luleå som våra arkitekter funnit själen i, detta med ett förslag som verkligen utmanar staden. Blandningen av upplåtelseformer, samt möjligheten att öppna upp fler delar av Malmudden för nytänkande känns extra bra menar Gunnar Tåhlin, vd Galären i Luleå.

alt

Kungsleden köper kontorsfastigheten Lorens 14 om 26.000 kvm i centrala Västerås.


Kungsleden stärker sin position som Västerås största kommersiella fastighetsägare och köper den centralt belägna fastigheten Lorens 14, även kallad Skrapan – ett landmärke i Västerås. Köpeskillingen uppgår till 465 Mkr. Säljare är Cornerstone genom Nordic Retail Fund och tillträde kommer att ske i början av maj.
    

Västerås är en av Kungsledens viktigaste strategiska marknader där bolaget äger och förvaltar 128.000 kvm kontorsyta i centrala Västerås och 372.000 kvm kontor, industri och lager i övriga Västerås.  I och med förvärvet av Skrapan tillför Kungsleden 26.000 kvm till sitt bestånd i centrala Västerås.

 

Utbudet i Skrapan har under de senaste åren genomgått en omfattande modernisering och förändring där Västerås stads och näringslivets innovationscenter Expectrum fått en central plats. Fastigheten är näst intill fullt uthyrd till hyresgäster såsom First Hotel, Västerås stad, KPMG, ICA med flera. Den återstående hyreskontraktslängden är 6,7 år.

 

– Fastigheten ligger i bästa läge nära våra befintliga kontorsfastigheter vilket stärker vårt kunderbjudande och gör att vi kan ta en aktivare roll i området, säger Ylva Sarby Westman, transaktionschef på Kungsleden.

 

Samtidigt stärker Kungsleden sin förvaltningsorganisation i Västerås för att ta tillvara på de möjligheter som Mälardalen erbjuder. Utöver Mats Eriksson som ny regionchef har Curt Grundman rekryterats som uthyrare i region Mälardalen och Martina Leksell som förvaltare i Västerås.

onsdag, 15 april 2015 10:21

Newsec rekryterar Pammer och Lindros

alt

                                                                                           
Newsec förstärker sin förvaltningsorganisation inom retailområdet med två nya rekryteringar. Sebastian Pammer (bilden t v) tillträder som uppdragsansvarig för Redito, ett förvaltningsuppdrag som Newsec haft sedan 2014, och Ulrica Lindros (bilden t h) tar rollen som Centrumledare för Vällingby City, i Newsecs uppdrag för Svenska Bostäder.

 

Sebastian Pammer är civilingenjör och kommer närmast från KLP Fastigheter och har även en bakgrund från ICA Fastigheter samt CBRE. Ulrica Lindros kommer senast från en roll som hotellchef inom Clarion Hotels.

 

– Rekryteringen av Sebastian och Ulrica är en viktig del i att fortsätta arbeta med värdeskapande förvaltning tillsammans med våra kunder. Deras erfarenheter från tidigare arbetsgivare kombinerat med ett djupt kunnande inom retail kompletterar våra uppdrag på ett utmärkt sätt, säger Mattias Johansson, vd på Newsec Asset Management Sverige.

alt
Stockmanns varuhus i Uleåborg läggs ned.

 

Stockmann meddelade idag att bolaget stänger sitt varuhus i Uleåborg. Nedläggning av detta varuhus medför att 230 förlorar sina jobb. Under nästa år planerar Stockmann att stänga 3 av sina 5 Mega Shopping Center i Moskva, köpcentrum som idag sysselsätter cirka 700 personer

 

På grund av bristande lönsamhet har Stockmann nyligen avskedat 500 personer i Finland. Till detta kommer ytterligare drygt 1.100 medarbetare som förlorar sina anställningar under det kommande året – huvudsakligen personal anställda i supportfunktioner inom Stockmann Retail, Fastigheter och koncernadministration.

 

Utöver detta kommer 260 nya uppsägningar snart att tillkännages, vilket främst berör personal i Helsingfors.

 

Nu bromsas Stockmanns kraftiga expansion i Ryssland. Stockmann startade sin verksamhet i Moskva redan år 1989. År 2004 invigdes två nya varuhus följt ett varuhus år 2007, ett år 2009 och ett år 2010.

 

Stockmanns största varuhus i Ryssland ligger i S: t Petersburg och heter Nevsky Centre.

 

Koncernens senaste varuhus öppnades i mars 2011 i staden Jekaterinburg, 20 mil öster om Perm i Sibirien.