12 december 2017

Redaktionen

tisdag, 12 december 2017 18:16

Willhem köper av Bonava i Malmö

alt
Willhem köper av Bonava i Elinegård – södra Malmös nya stadsdel längs med kanten av Kalkbrottet i Limhamn.

 

Willhem utökar sitt fastighetsbestånd genom förvärv av ytterligare 90 hyresrätter som ska uppföras i Elinegård, Malmö. Överenskommet fastighetsvärde är cirka 179 Mkr och säljare är Bonava.

 

Affären innefattar två fastigheter med 90 hyresbostäder i storlekarna 1-4 rum och kök. Den sammanlagda uthyrningsbara ytan är 4.714 kvm och inkluderar även 46 garageplatser samt 6 parkeringsplatser.

 

– Försäljningen och projektet ligger i linje med vår strategi att utveckla fler hyresrätter i Sverige. Det är det femte projektet som vi säljer till Willhem, vilket är ett bra bevis på kvaliteten i vårt arbete och våra produkter såväl som ett lyckat samarbete med Willhem, säger Fredrik Hemborg, affärsenhetschef, Bonava Sverige.

 

Projektet färdigställs under det fjärde kvartalet 2019 då Willhem tar över projekten och förvaltningen.

 

– Vi är glada över att förvärva nyproduktion i ett av Malmös mest attraktiva områden. Förvärvet ligger helt i linje med vår strategi att se över vår struktur och gärna investera i nyproduktion, säger Mikael Granath, vd för Willhem.

alt
Vectura Fastigheter har tecknat ett långt avtal med Mönsterås kommun för äldreboende och förskola i en och samma byggnad.

 

Vectura Fastigheter ska uppföra ett integrerat äldreboende och förskola på den välkända Solhemstomten i småländska Mönsterås. I projektet ingår ett äldreboende om 20 platser, korttidsplatser för äldre om 20 platser, och 4 avdelningar förskola. I byggnaden planeras även ett tillagningskök och kaféverksamhet. Projektet ska skapa en brygga över generationsgränserna. Barn och äldre i samma byggnad gör det möjligt att kunna äta måltider och genomföra aktiviteter tillsammans.

 

Vectura, som ägs av Patricia Industries, en del av Investor, ska planera, genomföra och vara långsiktig fastighetsägare. Mönsterås kommun tecknar ett långsiktigt hyresavtal med Vectura. Byggstart beräknas ske under kvartal tre 2018 och färdigställande våren 2020.

 

I så stor utsträckning som möjligt kommer trä att vara byggnadsmaterial, vilket är något som kommunen eftersträvar. Vectura projekterar även för att uppfylla kriterierna för Miljöbyggnad Silver, med guldnivå bland annat inom områdena effektbehov, fuktsäkerhet och legionella.

alt
New Westfield i Sydneys CBD.

 

Unibail-Rodamco har avtalat att förvärva australiensiska Westfield Corp för 15,8 miljarder amerikanska dollar, cirka 133,5 Mdr kr. Det innebär att Unibail-Rodamcos förvärv är den enskilt största fastighetsaffären sedan år 2013.

 

Unibail-Rodamcos köpeskilling, som är en kombination av kontanter och aktier, värderar Westfield till 10,01 australiensiska dollar per aktie, eller cirka 18 procent över måndagens slutkurs i Westfields aktie. Erbjudandet har enhälligt rekommenderats av Westfields styrelse.

 

Unibail-Rodamco köper nu Westfield med 35 köpcentrum i Storbritannien och i USA samt hela 6.500 handelscentrum i Asien, USA, Europa och i Australien. Totalt har Westfiled förvaltningstillgångar värda cirka 32 miljarder australiensiska dollar, cirka 204 Mdr kr.

 

Westfield grundades av multimiljardären Frank Lowy år 1959 med ett köpcentrum i Sydneys yttre förorter. 

 

– USA är förmodligen inte den marknad där du försöker sälja köpcentrum av lägre status, säger Unibail-Rodamcos CEO Jaap Tonckens i en intervju med Bloomberg.

 

Han fortsätter:

– Jag tror att vi kommer att fokusera på att höja statusen för Westfields köpcentrum samt stärka konkurrensen från handeln online.

 

Förvärvet av Westfield innebär ett bolagsvärde om 24,7 miljarder amerikanska dollar (cirka 208 Mdr kr) och Unibail-Rodamco erbjöd i transaktionen 0,01844 av egna aktier plus 2,67 dollar i kontanter för varje Westfield-aktie. Det gör att förvärvet betalas med 65 procent av aktier och till 35 procent av kontanter.

 

Transaktionen görs vid en tidpunkt då aktierna i Westfield har minskat i värde med 9,4 procent i år, på grund av Westfields värsta resultat sedan år 2011.

 

Unibail-Rodamco kommer att fortsätta med sin plan att sälja köpcentrum och handelsplatser för cirka 3 miljarder euro, enligt ett uttalande av CEO Jaap Tonckens.

 

År 2013 gjordes en något större affär än förvärvet av Westfield, då Lehman Brothers Holdings Inc. sålde bostäder till ett konsortium lett av Equity Residential för drygt 16 amerikanska miljarder dollar, cirka 134 Mdr kr. SF

tisdag, 12 december 2017 11:58

Swedavia säljer för 1,3 Mdr på Arlanda

alt
Arkitektbild av hotellet vid Sky City på Arlanda. Hotellet färdigställs i slutet av 2019.


Swedavia säljer en fastighet i direkt anslutning till Sky City på Stockholm Arlanda Airport till ett svenskt aktiebolag etablerat av Pareto Securities och ägt av de familjeägda bolagen Wenaasgruppen AS och O.G. Ottersland AS. På fastigheten uppförs ett hotell med 503 rum, bar och restauranger fördelat på 20.000 kvm och 14 våningar. Det blir därmed Nordens största flygplatshotell med planerat färdigställande i slutet av 2019.
    

Transaktionen genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om drygt 1,3 Mdr kr, vilket beräknas innebära en reavinst i storleksordningen 350 Mkr. Överlåtelsen sker i linje med Swedavias fastslagna strategi att skapa och realisera värden för återinvesteringar i flygplatsernas konkurrenskraft. Cushman & Wakefield och Skierfe Advokatfirma har varit rådgivare till Swedavia. Wenaasgruppen och Ottersland har samarbetat med Pareto Securities och MAQS Advokatbyrå i transaktionen.
    

– Stockholm Arlanda Airport växer snabbt. Sedan 2010 har resenärstillväxten ökat med 56 procent, från 16 till över 24 miljoner resenärer per år. För att möta tillväxten och det ökade behovet av logimöjligheter byggs detta hotell som främst vänder sig till fritidsresenärer och familjer i segmentet ”affordable luxury”, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.
    

Hotellet kommer att drivas av Nordic Choice Hotels under varumärket Comfort enligt ett 20-årigt hyresavtal. Fastigheten kommer att miljöcertifieras med Breeam Very Good.
    

– Fastigheten motsvarar väl investerarmarknadens efterfrågan, det vill säga den kommer att levereras färdigutvecklad, fullt uthyrd och med långa avtal, säger Karl Wistrand, vd för Swedavia Real Estate.

tisdag, 12 december 2017 11:35

Castellum avtalar med Ahlsell i Mölndal

alt
Ahlsell bygger regionkontor och butik för Ahlsell i expansiva Mölndal.


Efter att ha tecknat ett tioårigt hyresavtal påbörjar Castellum nybyggnationen av nytt regionkontor och butik för Ahlsell på Aminogatan i Mölndal. Avtalet omfattar cirka 11.200 kvm och inflyttning planeras till våren 2019.
    

– Vi har under en längre tid arbetat tillsammans med Castellum för att hitta en ny etablering som bas för framtida tillväxt i Göteborgsregionen. Vi är glada för att äntligen sätta spaden i marken och ser fram mot att få flytta in och hälsa våra kunder välkomna till en modern butik med hela Ahlsells breda sortiment tillgängligt, säger Claes Seldeby, vd för Ahlsell Sverige AB.
    

Castellum har flera nybyggnationsprojekt i expansiva Mölndal.På samma fastighet som bolaget nu bygger för Ahlsell har Castellum nyligen färdigställt nya Porsche Center Göteborg.
    

– Det är glädjande att Ahlsell väljer Castellum för sin etablering och vi ser fram emot samarbetet. Investeringen kompletterar vår fastighetsportfölj i Mölndal med ytterligare en flexibel, modern och hållbar anläggning, säger Cecilia Fasth, vd för Region Väst i Castellum.
    

Byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad med målet att nå nivå silver. Tenant & Partner har agerat rådgivare till Ahlsell.

måndag, 11 december 2017 17:47

Galären i Luleå tecknar nya hyreskontrakt

alt
Galären har tecknat flera nya hyreskontrakt i höst, bland annat i nyligen renoverade kvarteret Ormen 6 på Midgårdsvägen 13 i Luleå. Bild: Tirsén & Aili

 

En nyetablering, en nystart samt en lokalflytt bidrog till ett fortsatt högt tryck för Galären på Luleås hyresmarknad för lokaler i november. För nyetableringen svarade inredningsföretaget Senab för som i november tecknade hyresavtal med Galären. Från och med april nästa år finns de i nya renoverade butikslokaler på Timmermansgatan 4, men redan nu är verksamheten i gång i tillfälliga lokaler.

 

I april omlokaliserar även Riksbyggen i Luleå och flyttar in i nya lokaler hos Galären på Gammelstadsvägen 19 i Skutviken. Riksbyggen levererar idag yttre skötsel samt lokalvård åt bland andra Lulebo, Heimstaden, Rikshem och Svenska Bostadsfonden.

 

Genom en ny företagsbildning etablerades Tannak International tidigare i höst. I på att göra en rejäl omstart av hela verksamheten i nya lokaler hos Galären på Midgårdsvägen 13 – i en fastighet som har genomgått ett rejält ansiktslyft i samband med att Länsteknik flyttade in där tidigare under året.

 

Sedan tidigare jobbade Tannak med sin unika produkt/tjänst för djurspårning då främst mot rennäringen. Nu tar bolaget sin tekniska innovation inom IOT (internet of Things) vidare och erbjuder den mot alla de branscher som har ett behov att samla data på detta sätt. Det som gör Tannak tjänst unik gentemot övriga i branschen är att när man samlar data använder sig av ett helt eget nätverkssystem istället för det befintliga telenätet.

måndag, 11 december 2017 15:19

Fyra spår och 33.000 bostäder till Uppsala

alt
Kunskapsspåret. Bild: White arkitekter. Investeringarna i en spårbunden kollektivtrafiksatsning på Ultunalänken och Kunskapsspåret uppgår sammanlagt till cirka 4 Mdr kr. Ultunalänken ska gå från Bergsbrunna stationsläge över Fyrisån till Ultuna och vidare till Gottsunda. Kunskapsspåret sträcker sig från Gottsunda och Ultuna norrut in till Uppsala resecentrum.

 

Efter avslutade förhandlingar mellan staten, Uppsala kommun och Region Uppsala kan de tre parterna presentera ett investeringspaket i miljardklassen för infrastruktur och bostäder. I Uppsalapaketet ingår bland annat en utbyggnad till fyra järnvägsspår till Uppsala, en ny tågstation vid Bergsbrunna, en ny kollektivtrafiklänk över Fyrisån, spårvägstrafik och 33.000 nya bostäder i de södra stadsdelarna.

 

I september 2017 stod det klart att södra Uppsala är ett av nio områden i landet som ska ingå i regeringens satsning på nya hållbara stadsdelar och städer. Sedan dess har förhandlingar pågått om vad som ska ingå i satsningen och vilka åtaganden de tre parterna, staten, Uppsala kommun och Region Uppsala, ska stå för.

 

– Uppsala är en motor för Sveriges jobbskapande och bostadsbyggande. Med fyrspår ser vi till att Uppsalas positiva utveckling kan fortsätta. Uppsalapaketet är en historisk satsning för vår kommun och hela Uppsala län, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

 

I det framförhandlade förslaget som nu presenteras ingår satsningar och åtaganden för såväl staten, kommunen och regionen. Förslaget – Uppsalapaketet – innehåller flera områden för hållbar utveckling i södra Uppsala. Uppsalapaketet får stor betydelse för hela huvudstadsregionen.

 

 

– Uppsalaregionen är en av de snabbast växande i Sverige. För att kunna genomföra den planerade expansionen i södra staden i Uppsala kommer vi att göra ett gemensamt åtagande kring Ultunalänken och dess trafikering. I förlängningen är detta en förutsättning för att kunna klara en utbyggnad till fyra järnvägsspår mellan Uppsala och Stockholm som möjliggör fortsatt tillväxt och utveckling inte bara i vår region utan i hela norra Sverige, säger regionstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S).

 

Statlig delfinansiering av spårväg

Investeringarna i en spårbunden kollektivtrafiksatsning på Ultunalänken och Kunskapsspåret uppgår sammanlagt till cirka 4 Mdr kr. Ultunalänken ska gå från Bergsbrunna stationsläge över Fyrisån till Ultuna och vidare till Gottsunda. Kunskapsspåret sträcker sig från Gottsunda och Ultuna norrut in till Uppsala resecentrum.

 

Staten öppnar för att finansiera hälften av kostnaden för Ultunalänken som beräknas kosta upp emot 1,8 Mdr kr. Även för Kunskapsspåret finns goda möjligheter att via pengar från stadsmiljöavtalen och länstransportplanen få upp till hälften av finansieringen från staten.

 

Uppsala kommun räknar med att värdeåterföring från ökade markvärden ska kunna finansiera Ultunalänken och Kunskapsspåret med cirka 1,5 miljarder kronor.

 

Utbyggnaden av fyra spår mellan Uppsala resecentrum och Bergsbrunna, ny tågstation, Ultunalänken och Kunskapsspåret ska stå klart år 2029. Utbyggnaden av fyra spår på den resterande sträckan mellan Bergsbrunna och länsgränsen till Stockholm ska vara klar senast år 2033.

 

Det avtalsförslag som har förhandlats fram behöver godkännas av regeringen, kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

 

För staten innebär uppgörelsen:

1. Utbyggnad till fyra spår på järnvägen från Uppsala resecentrum till den södra länsgränsen

2. Ny tågstation i Bergsbrunna

3. Ny trafikplats vid E4:an i höjd med Bergsbrunna station

4. Möjlighet till statlig delfinansiering av Ultunalänken med 900 Mkr från stadsmiljöavtal

 

För Uppsala kommun innebär uppgörelsen:

1. 33.000 nya bostäder i Bergsbrunna, Sävja, Gottsunda och Ultuna (Av dessa ska minst 30 procent vara hyresrätter.)

2. Kapacitetsstark kollektivtrafik längs Ultunalänken (Spårväg om statlig medfinansiering beviljas)

3. Finansiering av ny trafikplats vid E4:an genom exploateringsintäkter

 

För Region Uppsala innebär uppgörelsen:

1. Att trafikera Ultunalänken

2. Tillse god kollektivtrafikförsörjning till Bergsbrunna och södra staden

3. Överenskommelse mellan regionen och kommunen

4. Vid sidan av avtalet med staten har Uppsala kommun och Region Uppsala en överenskommelse som slår fast att Ultunalänken och dess trafikering är ett gemensamt åtagande för kommunen och regionen

5. För att få ett komplett trafiksystem mellan Bergsbrunna, södra staden och centrala Uppsala kompletteras Ultunalänken med Kunskapsspåret. 6. Under förutsättningen att staten beviljar en medfinansiering med 50 procent av investeringarna för Ultunalänken, åtar sig regionen och kommunen att som teknisk lösning välja spårväg

 

En detaljerad överenskommelse med parternas ansvarsfördelning, finansiering, organisation och tidplan ska vara klart senast 30 april 2018.

alt
Nu har Buchardts skrapa om 80 meter i trä blivit uppförd till hälften, utanför Lillehammer i Norge. Bild: Voll arkitekter

 

 

Nu har Arthur Buchardt byggstartat världens högsta trähus om 80 meter mellan Hamar och Lillehammer i Norge, en och halv timmas bilfärd norr om Oslo. Det är Moelven och bolagets limträavdelning som bygger tornet som kallas Mjøstårnet. Namnet Mjøstårnet är efter Norges största sjö, Mjøsa. Det svenska bolaget Woodsafe Timber Protection i Västerås ska leverera en brandskyddad fasad i trä.

 

Byggnaden, om totalt 15.000 kvm, kommer att bestå av 18 våningar och få en höjd om 80 meter. Skrapan i trä kommer att innehålla 27 lägenheter, en inomhuspool, ett hotell, kontorslokaler, en restaurang och ett konferensrum. Byggarbetet beräknas vara slutfört i december 2018.

­­

 

– Designen och konstruktionen av Mjøstårnet kan göras utan användning av byggnadsställningar, trots att det är komplext arbeta på hög höjd. Vi använder främst kranar och kompletterar med lyftanordningar då det behövs. Vi har nu nått 33 meter, vilket innebär att vi saknar 48 meter, säger Buchardt till Moelven Industrier ASA.

 

– En projektgrupp har tillsammans med de norska vägmyndigheterna undersökt möjligheten att bygga världens längsta träbro över sjön Mjøsa. Deras studier visar att det går att bygga med trä i stället för betong, vilket minskar minska CO2-utsläppen med upp till 30 procent, framhåller Buchardt .

Buchardt hoppas nu att hans ambition att bygga världens högsta träbyggnad, kan inspirera andra.

 

– Med Mjøstårnet kan vi visa att det är möjligt att bygga stora och komplexa trähus. De planerade byggandet av de nya norska regeringskvarteren i Oslo kan bli ett internationellt landmärke i trä, påstår Buchardt.

måndag, 11 december 2017 14:17

Willhem säljer för 795 Mkr i Malmö

alt
Willhem säljer drygt 700 lägenheter i Lindängen, Malmö. Av dessa kommer Trianon att bli långsiktig ägare till drygt 400 lägenheter och Victoria Park till knappt 300. Bilden visar fastigheten på Kantgatan 72 i Lindängen.

alt
Mikael Granath, vd för Willhem.


Willhem har ingått avtal om försäljning av fyra bostadsfastigheter i Malmö till ett överenskommet fastighetsvärde om 795 Mkr. Köpare är Victoria Park AB och Fastighets AB Trianon. Affären omfattar ett bostadsbestånd med fyra fastigheter innehållande 722 hyreslägenheter samt en mindre andel kommersiella lokaler. Fastigheterna är belägna på Lindängen i Malmö. Frånträde beräknas ske den 1 mars 2018. 
    

− Som bolag har vi haft en hög expansionstakt de senaste åren. Nu är det naturligt att se över vårt fastighetsinnehav och värdera strukturen, både utifrån att vi ökar investeringstakten i våra hus och att vi ökar andelen nyproduktion generellt. Under de år vi ägt fastigheterna har vi gjort stora investeringar i förbättringsåtgärder, och nu är vi glada att få lämna över stafettpinnen till nya ägare som vi hoppas kommer att fortsätta det arbetet, säger Mikael Granath, vd för Willhem.
  

Fastigheterna i transaktionen omfattar cirka 47.700 kvm och fastighetsbeståndet är fullt uthyrt
    

– Det är glädjande att kunna genomföra denna affär tillsammans med Trianon. Vi har sedan tidigare en betydande del av vårt totala bestånd i Malmö, vilket innebär en effektiv och skalbar förvaltning, säger Peter Strand, vd för Victoria Park.
    

Det förvärvade bolaget kommer efter tillträdet att fissioneras och Victoria Park respektive Trianon konsoliderar var sin del. Victoria Park kommer att bli långsiktig ägare till närmare 300 lägenheter och Trianon till drygt 400 lägenheter. Fastighetsvärdet fördelar sig med 462 Mkr på Trianons del, motsvarande cirka 16.900 kr per kvm, med en genomsnittlig bostadshyra om cirka 1.350 kr per kvm.
    

För Victoria Parks del är fastighetsvärdet 333 Mkr, motsvarande cirka 16.400 kr per kvm, med en genomsnittlig bostadshyra om cirka 1.200 kr per kvm. Fissionen beräknas vara avslutad 31 mars 2018.
    

– Fastigheterna ligger i nära anslutning till vårt befintliga bostadsbestånd på Lindängen i Malmö och vi ser detta som ett strategiskt tillfälle att öka vår närvaro i området och kommer att ge ytterligare effektivitet i förvaltningen. Vi är glada att göra förvärvet tillsammans med Victoria Park. Det kommer att stärka det fortsatta utvecklingsarbetet i området, säger Olof Andersson, vd för Trianon.

måndag, 11 december 2017 12:14

Niam köper del av campus i Odense

alt
Kristian Krogh, Senior Director på Niam.

 

Den 1 december 2017 förvärvade Niam en kommersiell fastighet som utgör en del av det danska campusområdet i Odense. Fastigheten omfattar omkring 25.000 kvm och är belägen mellan centrum och hamnen, som just nu utvecklas till ett bostadsområde.

 

Kristian Krogh, Senior Director på Niam, säger:

– Vi är nöjda över att förvärva en fastighet med stabila hyresgäster och stor utvecklingspotential. I Odense sker för närvarande en spännande utveckling och vi ser fram emot att vara en del av denna utveckling.

Sida 1 av 658