28 april 2024

Redaktionen

onsdag, 01 oktober 2014 15:01

Ombyggda Waldemarsudde är klart

alt
Waldemarsudde på Djurgården är ett av landets främsta och mest besökta konstmuseum.

 

alt

Ombyggnaden av Waldemarsudde, som just avslutats, omfattar bland annat en steninklädd tillgänglighetsramp.

 

Prins Eugens Waldemarsudde, vackert beläget på Djurgården i Stockholm, är ett av landets främsta och mest besökta konstmuseum. Under 2013-2014 har Statens fastighetsverk, i nära samarbete med Waldemarsudde, genomfört en exteriör och interiör ombyggnad av museets entré och butik. Detta för att ge museets besökare ett varmare välkomnande.

 

Ombyggnaden vid Waldemarsudde, som just avslutats, omfattar en steninklädd tillgänglighetsramp, ett vindfång i entrén för att värna inomhusklimatet och därtill en omgjord entré- och butiksyta. Allt för att besökare ska känna sig välkomna på samma villkor, snabbt mötas av lockande utställningsinformation och därtill i lugn och ro kunna botanisera bland museibutikens utbud.

 

– I och med ombyggnaden blir nu Waldemarsudde en funktionell och fungerande helhet. Behovet av en bättre tillgänglighetsramp har funnits länge men ombyggnaden innebär också stora förbättringar gällande klimat, logistik, arbetsmiljö, försäljning och information, säger Lenka Medin, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

 

Funktionell ramp omgiven av stenmurar

Ingången till museet på Waldemarsudde är vackert placerad på en höjd, något som tidigare inneburit svårigheter för den besökare som kommit i rullstol, med barnvagn eller rullator. Lutningen var brant och underlaget svårhanterligt. Den nya lösningen är en lång stenramp som döljs av omgivande murar beklädda med oregelbunden råkilad granit och med granithällar på marken. Nytt är också att ett par parkeringsplatser för funktionshindrade placerats strax intill entrén.

 

Klimatsmart sluss till vacker och funktionell butik

Tidigare har museet haft problem med att entrédörrarna - på grund av publikströmmarna – ofta fått stå öppna, något som orsakat klimat- och temperaturproblem. I och med ombyggnaden har vindfånget i entrén försetts med en karuselldörr som ger en naturlig sluss mellan ute och inne och därmed förbättrar klimatet.

 

Interiört har butiken fått ett nytt och mer representativt utseende med ett antal runda exponeringsytor för varor samt upplysta vitrinskåp för tydlig och vacker exponering. Andra nyheter är bättre logistik genom att försäljningen av entrébiljetter och butiksvaror separerats till två kassadiskar.

 

– Det första intrycket av platsen, både utvändigt och invändigt, är oerhört viktigt för besökarens totalupplevelse. Med ombyggnaden har vi fått en värdig entré för alla våra gäster på alla tänkbara sätt. Vi är mycket nöjda och hälsar nya och gamla besökare varmt välkomna att ta del av resultatet, säger Karin Sidén, överintendent på Prins Eugens Waldemarsudde.

 

Trädgårdseken utbytt

I samband med ombyggnaden av entréområdet har även en trädföryngring skett. Framför entréterassen har en ny ek – noga utvald och med ursprung från Sörmlands skogar – planterats på den plats där den tidigare så kallade Trädgårdseken stod. Runt den nya eken har Statens fastighetsverk låtit uppföra en sittvänlig träbänk, helt enligt äldre förlaga.

onsdag, 01 oktober 2014 14:13

NCC rekryterar nya regionchefer

alt

                                                                                    
NCC Property Development laddar för ökad projektvolym och tillsätter Anders Tojkander (bilden t v) som ny regionchef för region syd och rekryterar Johanna Hult Rentsch som ny regionchef för region väst. Båda kommer att ingå i svenska ledningsgruppen och rapporterar direkt till landschefen för Sverige.

 

Johanna Hult Rentsch, civilekonom från Handelshögskolan Göteborgs Universitet samt högskoleingenjör från Chalmers Tekniska Högskolam, tillträder som regionchef den 20:e oktober. Hon har 20 års erfarenhet av fastighets- och stadsutveckling, varav 11 år från den internationella arenan bland annat hos IKEA Center Group.

 

– Johannas kompetens av stora, komplexa, fastighets- och stadsutvecklingsprojekt inom handel- och mixed-used projekt, kommer väl till pass i den omdaning som just nu Göteborg står inför, säger Katarina Wåhlin Alm, landschef NCC Property Development Sverige.

 

Anders Tojkander, med civilingenjörsexamen Väg och Vatten från KTHm tillträder som regionchef på NCC Property Development region syd från 20:e oktober. Han har tio års erfarenhet av fastighets- och stadsutveckling, ursprungligen på NCC men även från Sjaelsö.
    – Anders erfarenheter inom handel, kontor och även bostäder är extremt värdefulla för den fortsatta utvecklingen av NCC:s verksamhet i region syd. Han är dessutom nu ansvarig fastighetsutvecklare för projekt eXlent Hyllie som startades tidigare i höstas, säger Katarina Wåhlin Alm.

onsdag, 01 oktober 2014 12:48

Lindbäcks investerar 350 Mkr i Piteå

alt
Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks Bygg, som investerar 350 Mkr i ny bostadsfabrik i Piteå.


För att möta den stora efterfrågan på industriellt byggda flerbostadshus ska Lindbäcks Bygg etablera en ny produktionsenhet i Piteå. Inom tre år ska den nya fabriken att stå färdig med en dubbelt så stor produktionskapacitet som företagets nuvarande fabrik. Fabriken kommer att byggas på Haraholmen i Piteå hamn för logistikens skull och för att möjliggöra flexibla transportsätt oavsett var leveranserna sker. Investeringskostnaden ligger på 350 Mkr.
    

– Med den nya fabriken kommer vi att utveckla vår tekniska plattform för att ytterligare öka flexibiliteten och möjligheten att kundanpassa våra produkter, säger vd Stefan Lindbäck.

 

Lindbäcks har de senaste åren expanderat med cirka 20 procent per år. I våras fick företaget sin största order hittills. För Rikshem ska Lindbäcks de närmaste fem åren bygga 2 500 lägenheter, ett avtal som är värt 2,5 Mdr kr. I företagets nuvarande fabrik i Öjebyn utanför Piteå produceras varje vecka 1 200 kvm nyckelfärdiga bostäder.
    

I den nya fabriken vidareutvecklar Lindbäcks den industriella byggprocessen och fokuserar på logistiken. Därigenom räknar bolaget med att kapaciteten fördubblas med motsvarande personalstyrka som på nuvarande anläggning.

 

– Vi har valt att etablera den nya fabriken i Piteå för att behålla vår företagsanda och för att vi fått bra uppbackning från Piteå kommun. Dessutom är närheten till Luleå tekniska universitet oerhört viktig för oss då vi satsar mycket på forskning och utveckling. Dessutom tror vi på en stor synergieffekt mellan våra två fabriker som gör att vi når vårt mål att bli en självlärande organisation, summerar Stefan Lindbäck.

tisdag, 30 september 2014 17:38

SEB reser kapital till ny bostadsfond

alt

Tomas Krywult, fastighetschef på SEB Real Estate.

 

SEB Real Estate har rest kapital till ytterligare en fastighetsfond, Domestica II, och räknar med en målvolym om cirka 2 Mdr kr. Bakom fonden står en handfull svenska institutionella investerare. Samtidigt förstärker SEB teamet och anställer Richard Gavel som portföljförvaltare. Han kommer närmast från en tjänst inom SEB och har en djup erfarenhet från bland annat strukturerad fastighetsfinansiering.

 

– Det är mycket glädjande att intresset för våra fastighetsfonder är så stort, säger Tomas Krywult, fastighetschef på SEB Real Estate.

 

Riskprofilen för Domestica II är huvudsakligen samma som för Domestica I, vilket innebär fortsatt fokus på väl underhållna och nyproducerade hyreslägenheter.

 

– Men vi öppnar även upp för en viss del kommersiella investeringar, säger Krywult. Domestica II utvärderar för närvarande på ett antal investeringsmöjligheter och räknar med att kunna göra de första affärerna under hösten.

tisdag, 30 september 2014 08:18

JLL rekryterar Gabriella Johansson

alt

                                                                   
Marknaden för fastigheter riktade mot den svenska detaljhandeln blir allt hetare. Som en följd av detta ökar även trycket på kvalificerad rådgivning inom sektorn. För att ytterligare stärka sitt erbjudande knyter därför JLL Gabriella Johansson (bilden) till sin avdelning Retail Agency.

 

Gabriella Johansson kommer närmast från kafékedjan Espresso House där hon varit tongivande på etableringsavdelningen. Hos JLL kliver hon rakt in i ett kompetent team som uteslutande arbetar med rådgivning kring lokaler anpassade för handeln.

 

– I våra storstäder har fastighetsägarna verkligen börjat fokusera på sitt handelsbestånd vilket gör att vi växer i stadigt tempo. Gabriella Johansson kommer att utgöra ett viktigt komplement till vårt erbjudande mot fastighetsägare, speciellt då hon har en juridisk utbildning i kombination med erfarenhet från etableringsyrket, säger Martin Lindgren, Head of Retail Agency på JLL.

tisdag, 30 september 2014 08:13

Gimmel köper 450 lägenheter i Sundsvall

alt

Byggnaderna på fastigheten Härsta 9:3 är nyligen rustade och har ett bra läge i närheten av Birsta köpcentrum.

 

Gimmel Fastigheter förvärvar fastigheterna Härsta 9:3 och Västland 26:39 med 450 lägenheter i Sundsvall i en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 270 Mkr. Säljare är Sköns Bostäder AB och säljarens rådgivare har varit Catella Corporate Finance.

 

Sköns Bostäder AB köptes år 2007 av bröderna Peter och Jonas Åman genom Svenska Vårdbyggen AB och Johan Koch genom Moteka AB och fastigheterna har sedan dess genomgått en genomgående upprustning.

 

– Det har varit ett stort intresse för fastigheterna och det har varit viktigt för oss att hitta en långsiktig köpare, kommenterar Peter Åman.

 

Gimmel är till lika delar ägt av, Backahill (Erik Paulsson), Compactor Fastigheter (Sven‐Olof Johansson), Kvalitena (D. Carnegie & Co), Peder Johnson och Lennart Schuss. Affären är i linje med Gimmels affärsidé att förvärva bostadsfastigheter på orter med stabil befolkningsutveckling och differentierat näringsliv samt att satsa på stark lokal förvaltning. Fastigheterna i Sundsvall förvaltas av Ljusta Aktivitet Centrum, LAC‐gruppen, som har stark lokal anknytning har skött förvaltningen mycket väl hittills. De kommer även fortsättningsvis förvalta fastigheterna.

 

– Detta är vårt första förvärv i Sundsvall, vi är mycket nöjda över att kunna genomföra förvärvet av två fastigheter med så gott tekniskt skick belägna nära expansiva Birsta köpcentrum, säger säger Lennart Schuss och Peder Johnson.

tisdag, 30 september 2014 08:09

Kungsleden köper för 320 Mkr i Malmö

alt

Kungsleden köper Malmös nya mässanläggning i Hyllie av Midroc. I affären ingår också försäljning av ett intilliggande planerat parkeringshus.


Kungsleden köper Mässhallen 1 i Malmös mest expansiva område Hyllie. Fastigheten består av MalmöMässan och ett planerat parkeringshus till ett sammanlagt förvärvspris på 320 Mkr.  Säljare är Midroc som uppförde fastigheten 2012 och hyresgäst är Artexis Nordic AB som hyr hela byggnaden med en uthyrningsbar area på 20 550 kvm på ett långt hyresavtal. Widehov Konsult och Catella Corporate Finance har varit säljarens rådgivare i affären.

 

Mässhallen 1 är en unik fastighet med bara några minuters avstånd till centrala Malmö, Kastrup och Köpenhamn. Fastigheten har med sin närhet till Emporia, Malmö Arena och Hyllie station ett av Malmös mest strategiska lägen med stor framtidspotential.

 

Mässanläggningen, som ritats av Eric Giudice Architects, omfattar 21 000 kvm (BTA) och innehåller kongressavdelning med upp till 2 550 platser, två restauranger samt kontorsytor. Energiåtgången är 30 kWh/kvm och år, bland annat tack vare en akvifäranläggning för utvinning av värme och kyla sam behovsstyrning av ventilation, kyla, motorer och pumpar. Byggnaden har också ett sedumtak om 17 000 kvm.

 

Förvärvet innefattar MalmöMässan till ett pris av 255 Mkr med tillträde den 3 november samt ett parkeringshus som kommer att uppföras av Midroc och bestå av omkring 350 parkeringsplatser och 300 kvm butiksyta. Denna fastighet säljs med underliggande fastighetsvärde på 64,5 Mkr.

 

– MalmöMässan är en modern fastighet med en bra hyresgäst i Malmös mest expansiva område. Förvärvet ligger helt i linje med vår strategi om att växa vår fastighetsportfölj i storstäder och tillväxtregioner, säger Ylva Sarby Westman, transaktionschef på Kungsleden.

måndag, 29 september 2014 17:34

Förbifart Stockholm kan byggstartas 2015

alt

Förbifart Stockholm är tänkt att gå från dagens E 4/E 20 i Kungens kurva i söder till Häggvik norr om Stockholm. Största delen av vägen, drygt 17 av 21 kilometer, föreslås gå i tunnel.

 


Förbifart Stockholm ska byggas men kommer att skjutas upp till maj 2015. Det är innebörden av en uppgörelse mellan MP och S på regeringsnivå, enligt en anonym källa. Enligt en ny överenskommelse ska det 31 miljarder kronor stora motorvägsbygget byggas, men det skjuts upp till maj 2015. Det är inte längre tal om någon oberoende utredning eller folkomröstning, säger en källa till SvD.

 

Förhandlingarna om Förbifart Stockholm, som förts på lokal nivå har varit krångliga. I Stockholm har Socialdemokraterna kämpat för byggstart snarast, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet argumenterat för att projektet ska skjutas upp och att en oberoende utredning genomförs.

 

Nu har förhandlingarna förts på riksnivå och i slutet av förra veckan slöt Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet en gemensam överenskommelse som säger att:

 

Bygget av Förbifart Stockholm skjuts upp till den 1 maj 2015. Fram till dess ska S och MP – i stat, landsting och stad – förhandla om hur intäkterna från trängselskatten ska fördelas, uppger personer med insyn i förhandlingarna, som hållits i en liten krets.

 

Den exakta formuleringen i överenskommelsen lyder:
”Om Stockholms läns landsting och Stockholms stad önskar förhandla om användningen av trängselskatter och/eller finansieringen av Förbifart Stockholm kommer regeringen att möta det önskemålet. Projektet fryses i väntan på att besked om önskemål om en sådan förhandling finns. Om ny uppgörelse ej nås före första maj 2015 fortsätter projektet enligt plan.

måndag, 29 september 2014 17:31

Cordea Savills köper för 295 Mkr i Danderyd

alt

Enebyängen Retail Park färdigställdes 2010/2013 av TK Development.

 

Cordea Savills europeiska fond för handelsfastigheter har köpt Enebyängen Retail Park i Danderyd för 32 MEUR (295 Mkr) från Commerz Real. Förvärvet omfattar 14 600 kvm fullt uthyrda ytor till 14 olika hyresgäster med Coop som ankarhyresgäst.

 

– Denna tillgång ger oss möjlighet att komma in på den svenska marknaden och Stockholm i synnerhet, där demografiska och konsumenternas utgiftstrender är starka och över EU-genomsnittet. Dessutom får vi en detaljhandel i en välmående förort till Stockholm, där det finns en robust, relativt motståndskraftig, kundgrupp, säger Peter Broström, Director of Investment in the Nordic.

Han framhåller vidare att det finns det finns stor potential att positionera parken i samhället och optimera hyresgästmixen.

 

Ian Jones, chef för Investment, tillägger:
– Vi är nöjda med att kunna lägga till ytterligare en nordisk tillgång av högsta klass, efter vårt senaste förvärv i Köpenhamn. Fonden har nu tillgångar i de stora europeiska städerna Berlin, Paris, Glasgow, Birmingham, Hannover, Köpenhamn och Stockholm, med hyresgäster som HSBC, Kaufland, Tiffany, Edeka, Dixons och H&M. Vi ser fram emot ytterligare förvärv under de kommande månaderna.

måndag, 29 september 2014 17:05

NP3 rekryterar Andersson och Niva

alt

                                                                                                       

NP3 har rekryterat en projekt- och förvaltningsansvarig på huvudkontoret i Sundsvall samt en affärsansvarig i Luleå.


Josef Andersson, (bilden t h) som blir projekt- och förvaltningsansvarig i Sundsvall, kommer närmast från kommunala bolaget Drakfastigheter där han varit projektledare.


Inger Niva har rekryterats som affärsansvarig på NP3 i Luleå. Hon kommer närmast från Fastighetsägarna.

 

– Tillsammans med de tre medarbetarna som vi rekryterade i Umeå via Kungsledenaffären så har vi nu en god närvaro i samtliga av NP3s huvudorter. Vi stärker oss dessutom i förvaltningen och i de projekt och hyresgästanpassningar som vi bedriver vilket är glädjande, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.