26 april 2024

Redaktionen

tisdag, 21 november 2017 12:20

Stendörren köper för 59 Mkr i Haninge

alt
Haninge Söderbymalm 7:35 är Stendörrens första investering i Handens industriområde.


Stendörren Fastigheter AB har ingått avtal med AT Mothållet AB att genom bolag förvärva fastigheten Haninge Söderbymalm 7:35 i Handens industriområde till ett underliggande fastighetsvärde om 59 Mkr. Köpeskillingen för aktierna uppgår till 33 Mkr. Tillträde sker den 1 december.
    

Fastigheten är bebyggd med drygt 4.100 kvm lokaler för lager och lätt industri och är fullt uthyrd till bilskadeföretaget TKMB Bil AB på ett 10-årigt hyresavtal. Bellman & Partner AB var säljarens rådgivare i transaktionen.
        

– Vi är glada att kunna köpa en modern industrifastighet med en bra hyresgäst i ett strategiskt intressant område som ligger lättillgängligt för kunderna till denna typ av verksamhet. Att tillhandahålla ändamålsenliga industrilokaler till företag som vill verka i Stockholmsområdet ligger helt i linje med vår affärsmodell, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren.
    

– Vi kommer göra kompletteringsförvärv i detta område liksom vi gör i andra områden där vi sedan tidigare är fastighetsägare, tillägger Johan Bråkenhielm, transaktionschef på Stendörren.

tisdag, 21 november 2017 09:43

Veidekke lanserar Black Friday i Barkaby

alt
Veidekkes kampanj innebär att nu har bolaget sålt 123 lägenheter av 211.

 

Veidekke har nyligen kommit med en bostadsrapport med huvudbudskapet: ”Osäkert läge.” I Veidekkes projekt Barkaby Metropol är 123 lägenheter sålda av totalt 212. Därför lanserar Veidekke sin första julrea med Black Friday fram till jul någonsin med en rabatt om 100.000 kr per rum.

 

Det är framförallt de större lägenheterna som är till salu med priser från 2,5 Mkr för en tvåa om 47 kvm till en femma om 133 kvm för 4,6 Mkr.

 

I en kommentar kan sägas att prisutvecklingen för bostadsrätter har varit explosiv i Stockholm under de senaste åren som en följd av extremt låga räntor och nya markprisrekord. Vissa priser sticker ut som till exempel en trea hos Veidekke i Hagastaden för 11 Mkr eller Ikanos priser för bostadsrätterna i Årstaberg med 3,25 Mkr för en etta om 34 kvm eller 6,89 Mkr för en fyra om 84 kvm.

 

Vi får heller inte att glömma att många köpare på dagens bomarknad aldrig har upplevt att priser kan sjunka snabbt, eftersom vi i stort sett har haft en prisuppgång på bostäder i drygt 20 år, framförallt i Stockholm.

 

Nu är det inte längre så populärt bland aktörerna att publicera prislistor. Utan JM, Skanska, Besqab, SSM, Veidekke, med flera, försöker fånga intressenter och köpare i digitala köer via login och med olika typer av erbjudande som till exempel JM som har lagt stor möda skapa en digital inredning via #JMINSPIRATION. SF

måndag, 20 november 2017 18:27

Amanda Welander ansluter till CBRE

alt

                                                                                                      

CBRE meddelar att Amanda Welander (bilden) har utsetts till Head of Research på CBRE. Hon kommer från Brunswick Real Estate där hon arbetat med att följa och analysera de noterade bolagen. Dessförinnan arbetade hon under ett flertal år arbetat som marknadsanalytiker på Skanska.

 

– Rekryteringen är nästa steg i att stärka vår Research. Amanda kommer att bygga upp enheten tillsammans med vår EMEA Research, säger Niklas Samuelsson, vice vd CBRE.

 

Amanda Welander tillträder sin tjänst hos CBRE i januari 2018.

måndag, 20 november 2017 18:22

Atrium Ljungberg bygger kulturhus i Malmö

alt
Atrium Ljungberg ökar kulturinslaget i Mobilia, Malmö.

 

Atrium Ljungberg planerar tillsammans med Junibackens medgrundare, Staffan Götestam, en av de största svenska kultursatsningarna för barn i Sverige. Målet är att öppna ”Funnys Äventyr” i Mobilia Köpcentrum & Handelskvarter i centrala Malmö.

 

I detta kulturhus, som ska öppna i maj 2020, står barns lekande, läsande och lärande i fokus med barnboksgestalter som Pettson & Findus, Mumin och Alfons Åberg. Funnys Äventyr byggs på en yta om cirka 3.000 kvm, vilken som inryms i en ny byggnad i anslutning till Nordisk Films kommande biograf i Mobilia.

 

– Atrium Ljungbergs vision med utvecklingen av Mobilia är att skapa en levande och pulserande stadsmiljö. För att en stadsdel ska vara attraktiv är kulturutbudet avgörande. Med Funnys Äventyr skulle vi kunna erbjuda en av de bästa kulturupplevelserna för barn i Sverige, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg .

 

Utöver att bidra till ett ökat kulturutbud för barn i Öresundsregionen syftar satsningen till att motverka problemet med minskad läskunnighet bland barn och unga. Fundamentet för Funnys Äventyr är ”leka, läsa, lära”. Den fysiska leken ges stort utrymme, men den bygger på barnlitteraturens värld. Vidare förvandlas Funnys Äventyrs teater ibland till ett bokstavsrum och det kommer också att finnas ett läslusthus för att läsa, lära och lyssna.

 

– Som grundare av Junibacken har jag upplevt styrkan bakom visionen ”leka, läsa, lära”. Den tredimensionella och interaktiva miljön stimulerar barnen att närma sig böckerna. Genom läsning öppnas dörren till kunskap och med Funnys Äventyr hoppas vi kunna bidra till en positiv samhällsutveckling i Malmö- och Öresundsregionen, säger Staffan Götestam.

måndag, 20 november 2017 17:49

Patrizia köper Triuva i en jätteaffär

alt
Wolfgang Egger, CEO för Patrizia Immobilien AG.

 

I och med att Patrizia förvärvar Triuva (före detta IVG) medför det att Patrizia växer till bland de 10 största fastighetsförvaltarna i Europa. Patrizia Immobilien AG säger i ett pressmeddelande att företaget har förvärvat Triuva Kapitalverwaltungsgesellschaft mbH, vilket innebär att Patrizia utökar sin verksamhet i Tyskland och Europa och värdet för Patrizias förvaltade fastigheter utökas till över 30 miljarder euro. Båda parterna meddelar att köpeskillingen inte är publik.

 

Triuva har förvaltat cirka 40 fonder med fler än 80 institutionella investerare med cirka 200 anställda i 15 europeiska städer. Triuva med säte i Frankfurt har tillgångsförvaltat kommersiella fastigheter inom kontor, detaljhandel och logistik samt infrastruktur till ett värde cirka 9,8 miljarder euro. Förvärvet av Triuva ökar Patrizias förvaltade fastighetskapital med cirka 50 procent till över 30 miljarder euro.

 

Efter affären förvaltar nu Patrizia i Sverige totalt fem fastigheter, vilka ingick tidigare i Triuvas förvaltning. Av de fem finns tre fastigheter i Barkarby, Järfälla, om 41.600 kvm, bland annat Stockholm Factory Outlet i Barkarby. Vidare en fastighet, Lammet 17 om 6.700 kvm, på Gamla Brogatan 13 i Stockholm, samt en fastighet i Mariebergs handelsområde i södra Örebro om 5.200 kvm.

 

– Detta förvärv medför en perfekt passform för vår tillväxtstrategi. Det kommer att stärka vårt europeiska nätverk, utöka vår närvaro på marknaden och bredda utbudet av produkter och tjänster för våra kunder. Vi kommer också att konsolidera vår position som den ledande oberoende fastighetsinvesteraren i Europa, förklarar Wolfgang Egger, CEO för Patrizia Immobilien AG.

alt
Totalt ska det byggas 2.300 bostäder och kommersiella lokaler för 1.000 arbetsplatser i Annetorps industriområde i Limhamn.

 

Annetorps industriområde kan bli en ny stadsdel i Limhamn med bostäder, verksamheter, service och handel. Planeringen är igång och nu kan malmöborna tycka till och komma med förslag på hur det framtida området ska se ut.

 

– Vi vill på ett tidigt stadium föra en bred dialog med malmöborna för att få in synpunkter och idéer kring omvandlingen. Det är viktigt att få in flera olika perspektiv för den fortsatta planeringen av området, säger Lina Andersson, planarkitekt och projekthandläggare på stadsbyggnadskontoret i Malmö.

 

Stadsbyggnadskontoret utreder möjligheten att omvandla Annetorps industriområde till en tät och funktionsblandad stadsdel, som länkar samman med övriga delar av Limhamn. Bland annat föreslås området få en ny gatu- och kvartersstruktur som bättre hänger ihop med kringliggande områden. Krossverksgatan blir huvudgata genom området, där Malmöexpressen och eventuellt en framtida spårväg till Bunkeflostrand kan gå. Mark från Kalkbrottsgatan frigörs då till att bygga bostäder, skola och park. Området som är 31 hektar stort kan fullt utbyggt få runt 2.300 nya bostäder och cirka 1.000 arbetsplatser.

 

– Den planering som görs nu ska ge en vision och inriktning för hur området ska utvecklas. Vi har tagit fram ett första skissförslag i 3D som visar strukturen och volymerna skalenligt, men hur bebyggelsen och arkitekturen kommer att se ut är för tidigt att säga, säger Lina Andersson.


Enligt Malmös översiktsplan ska Annetorps industriområde bli ett område med både bostäder och verksamheter. Det ska bli en nära, tät, grön och funktionsblandad stadsdel, som använder resurser och ytor på ett effektivt och hållbart sätt. Planprogrammet beskriver den övergripande inriktningen för utvecklingen av området. Den ligger också till grund för det fortsatta arbetet med detaljplaner. Sommaren 2018 beräknar Malmö stad att planprogrammet ska vara klart för samråd och fortsatt dialog med allmänheten.

 

Fakta

1. Planområdet omfattar cirka 31 hektar

2. Omvandlingen ger cirka 2.300 nya bostäder

3. Omvandlingen ger cirka 1.000 arbetsplatser

4. Malmö stad beräknar att 4.600 nya invånare kan bo i området

måndag, 20 november 2017 13:25

Catena vill öka i Nässjö

alt
Såhär kan den komma att se ut, den nya fastigheten som Catena vill bygga i Nässjö. Illustration: Catena


Ifjol uppförde Catena en fastighet på 9.000 kvm i Logistic Park Nässjö och kom därmed upp i en total yta om 33.000 kvm i området med hyresgästerna Höglands Logistik respektive Intersport. Nu hoppas bolaget kunna bygga ytterligare en till fastighet, om 14.000 kvm. Inflyttning i den tilltänkta fastigheten sker 12-15 månader efter kontraktskrivning.
    

– Nässjö är en väletablerad logistikpunkt i Sverige. Vi ser ett behov av logistikfastigheter och eftersom Logistic Park Nässjö har ett otroligt bra läge vill vi satsa på en till byggnad där, säger Nicklas Schmidt, affärsutvecklare vid Catena.
    

Precis intill Logistic Park Nässjö, även känt som Gamlarps Industriområde, går riksväg 40/31 och stambanan. Dessutom ligger en av Sveriges största kombiterminaler i området och bredvid stambanan ligger Postnord med verksamhet inom brevsortering och åkeri. Postnord utvecklar just nu sitt tjänsteutbud i Nässjö genom att investera i en paketsorteringsmaskin för ”klump” upp till 3 kg. Med Höglands Logistik tillfördes tjänster i området som splitpoint nära kombiterminalen och crossdocking med järnvägen.

alt

Nicklas Walldan, chef teknik, service och utveckling på Vasakronan.

 

Den tekniska utvecklingen går fort och tekniken i fastigheterna blir alltmer integrerad med IT.  För att ta vara på möjligheterna skapar Vasakronan en ny teknikorganisation byggd för att hantera förändring och utveckling på ett bättre sätt. Den nya organisationen träder i kraft den 1 februari 2018 och målet är att totalt sett höja kvaliteten och servicen i leveransen till Vasakronans kunder ytterligare.
    

I den nya organisationen ersätts nuvarande roller av två helt nya och med en helt annan kompetensprofil än tidigare. En Fastighetsansvarig teknik med fullt tekniskt ansvar för fastigheterna och en Fastighetsutvecklare teknik med uppgiften att implementera ny teknik. Samtidigt skapas en ny central funktion för teknikutveckling med uppdraget att hitta, utveckla och testa ny teknik. Förändringen innebär att bolaget tydliggör ansvarsfördelningen för drift respektive utveckling och ökar resurserna för teknikutveckling.
    

– Solceller, batterilagring, likströmsnät och elektroniska passagesystem. Listan över tekniska lösningar som Vasakronan redan jobbar med är lång. Med den nya organisationen skapar vi ännu bättre förutsättningar att både drifta och utveckla våra fastigheter, säger Nicklas Walldan, Vasakronas chef för teknik, service och utveckling.
    

Samtidigt fördjupar Vasakronan det strategiska samarbetet bolaget redan har med Coor i syfte att vidareutveckla serviceerbjudandet till kunderna. Avtalet mellan Vasakronan och Coor omsätter cirka 130 Mkr i abonnemangsvolym på årsbasis och innebär att Coors uppdrag växer med cira 30 Mkr i årsvolym med möjlighet till tillkommande projektvolymer.
    

Vasakronans egen teknikorganisation kommer efter förändringen bestå av cirka 100 högkvalificerade tekniker med fokus på drift och utveckling av fastigheterna. Cirka 30 av Vasakronans nuvarande drifttekniker kommer att gå över till Coor för att säkra kvaliteten och delta i utvecklingen av hela den tekniska serviceleveransen.

alt
Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

 

Vasakronans fastighetsvärde har under flera år stigit kraftigt, främst på grund av sänkta direktavkastningskrav och ökad uthyrning. För årets tre kvartal ökade värdet på bolagets 178 (181) fastigheter till 122.999 Mkr (111.566), motsvarande en värdeökning med 5.662 Mkr (8.157). Den totala arean sjönk till 2,42 miljoner kvm (2,45). Det genomsnittliga direktavkastningskravet sänktes under perioden till 4,5 procent (4,6). Bolagets värdering har utförts enligt riktlinjerna för RICS Red Book. Värdeförändringen på finansiella instrument ökade starkt och blev positiva 535 Mkr (–1.777).

 

Under de tre första kvartalen i år steg hyresintäkterna till 4.836 Mkr (4.646) med en uthyrningsgrad som minskade till 92,7 procent (93,7). Att uthyrningsgraden har minskat beror i huvudsak på att projektfastigheten Sergelhuset i Stockholm har tomställts, vilket påverkat uthyrningsgraden med –1,4 procent.

 

Vasakronans resultat före värdeförändringar och skatt steg till 2.554 Mkr (2.394) på grund av de högre hyresintäkterna. Det innebar att driftnettot ökade till 3.499 Mkr (3.325). Efter en skattebelastning om totalt 1.932 Mkr minskade periodens resultat till 6.883 Mkr (6.990).

 

De räntebärande skulderna, efter avdrag för likvida medel, steg till 56.095 Mkr (53.823), med en genomsnittlig kapitalbindning om 4,4 år (3,8) och med en genomsnittlig ränta som sjönk till 1,8 procent (2,0). Andelen kapitalmarknadsfinansiering minskade till 68 procent (70), vilket innebar att bankfinansiering steg till 32 procent (30).

 

Vasakronans investeringsvolym för pågående fastighetsprojekt ökade starkt till 7.936 Mkr (3.553), varav 2.054 Mkr (1.891) var upparbetat per den 30 september. Bolagets största projekt är Sergelhuset i Stockholm med en investering om 3.100 Mkr, Platinan i Göteborg med 1.800 Mkr, Kronåsen, Celsius och Hubben i Uppsala om totalt 930 Mkr samt Hilton 7 i Stockholm, Frösunda med 390 Mkr.

 

I kommentar till niomånadersrapporten säger vd Fredrik Wirdenius:

– Den starka hyresmarknaden skapar goda förutsättningar för vår fastighetsutveckling. Vi utvecklar idag nya fastigheter i samtliga våra marknader. Det höjer både kvalitet och avkastning i beståndet. Ett exempel är den fullt uthyrda projektfastigheten Hubben som vi just nu färdigställer i Uppsala Science Park. Inom kort startas ytterligare ett projekt i parken, uppförandet av Celsius. Den omfattar 10.000 kvm och är redan före start till största delen uthyrd till Livsmedelsverket. SF

fredag, 17 november 2017 12:06

Serneke bygger åt Stockholmshem i Årsta

alt
ÅWL Arkitekter har ritat bostäderna som ska byggas inom Sävlången 2 och Idlången 3 i Årsta, södra Stockholm.


Serneke har tecknat ett totalentreprenadsavtal med Stockholmshem gällande uppförandet av 160 bostäder i Årsta. Ordervärdet uppgår till omkring 330 Mkr. Projektet, som ligger inom fastigheterna Sävlången 2 och Idlången 3, ingår i det så kallade Årstastråket där Stockholms stad planerar att skapa cirka 3.000 nya bostäder för 7.500 invånare under en period av minst tio år.
    

Sernekes entreprenad omfattar, förutom bostäder, även en förskola med fyra avdelningar, garage med 45 p-platser under gårdsbjälklag och ett antal komplementbyggnader.
    

– Projektet är helt i linje med vår önskade projektportfölj där vi satsar mot allmännyttan och privata fastighetsbolag som själva förvaltar sina fastigheter under lång tid. Det känns riktigt kul att ännu en gång få förtroendet av Stockholmshem och att få vara delaktiga i att bygga bort bostadsbristen i Stockholm, säger Niklas Wirström, arbetschef på Serneke Bygg Öst.
    Projektering startar i december och projektet sträcker sig till andra kvartalet 2021.