26 april 2024

Redaktionen

onsdag, 13 september 2017 11:27

Sweco får pris för Falu resecentrum

alt
Faluns nya resecentrum och bussterminal är utformat av arkitekter på Sweco. Foto: Tim Meier

 

alt

Det finns flera stora fotografier i Faluns resecentrum. Foto: Tim Meier

 

Swecos projekt Falu resecentrum i Falun har tilldelats Sveriges Arkitekter Gävle-Dalas arkitekturpris 2017. Med priset vill man lyfta god arkitektur inom regionen Gävleborgs och Dalarnas län. Skanska färdigställde resecentrumet i Falun år 2015. Det nya resecentrumet är en viktig del i stadens utveckling och ska underlätta till ett mer hållbart sätt att resa.

 

– Det är alltid kul när ens projekt får uppmärksamhet i branschen och inte minst när det är ett arkitekturpris. Ett bra teamwork och kontinuitet i arkitekturfrågan med tre olika beställare har gett ett bra resultat, säger Mathias Ahlgren, ansvarig arkitekt på Sweco.

 

Bussterminalen kommer utgöra navet för kollektivtrafiken då den kopplar samman spår- och busstrafik i Falun samt skapar en länk mellan stadskärnan och resecentrat. Den nya bussterminalen är en viktig del i hela omvandlingen av Faluns södra centrum och stadens resecentrum och man ska underlätta för ett mer hållbart resande. Byggnaden ger plats för tio bussar, en butik samt personalutrymme.

 

Byggnaden är utformad som en långsträckt båge med flera gater och den nya huvudentrén binder samman terminalen med det gamla stationshuset. Att Falun är ett väldsarv har också spelat en stor roll i gestaltandet, genom motiv av andra kända världsarv, i grafisk vit betong vid varje gate, ett falurött ribbtak och sträckmetall i koppar. För att bussterminalen ska hålla över tid har man använt sig av betong, stora glaspartier, kalkstensgolv, snickerier och gater i ek.

 

Sweco har arbetat med omvandlingen av södra centrum och resecentrum i cirka tio år där bussterminalen är en viktig del.

 

Ur juryns motivering
”Faluns nya resecentrum och bussterminal bidrar till ett mer hållbart resande och är en viktig del i omvandlingen av Faluns södra centrum. Resecentrets nya ljusa och luftiga huvudentré öppnar utsikten mot stadens landskap och sjön Tisken och fogar samman det gamla stationshuset med bussterminalen på ett hänsynsfullt och funktionellt sätt. Här finns en utsträckt och överskådlig hall, med tydligt avtecknade gater, som samtidigt är början på det kommunikationsstråk som i sin förlängning enkelt och effektivt för staden närmare resecentret. Att även öppna ett stråk ner mot Tisken kan ytterligare stärka anläggningens roll i staden. Terminalens interiör är ett elegant format rum med ett vackert ljusspel, där solida material och moderna fresker i konst och arkitektur lyfter fram staden som ett av UNESCOs världsarv.”

 

alt

                                                                                                                                       

Cushman & Wakefield vill bli världens ledande rådgivare för arbetsplatsens inverkan på affärsutveckling och anställer därför Despina Katsikakis (bilden) till en nyskapad roll som global Head of Occupier Business Performance. Arbetsplatsens inverkan på affärsutvecklingen är numera en kritisk faktor att ta hänsyn till för såväl hyresgäster som fastighetsägare. Företagens fokus har förflyttats från att jaga kortsiktiga besparingar i relation till fastigheter och lokaler till fokus på att attrahera talanger och främja engagemang, välbefinnande/hälsa och produktivitet. Arbetsplatsernas utformning blir därför allt mer viktig. Till synes små förändringar kan innebära betydande skillnader, såväl positiva som negativa, för verksamheten.

 

Despina Katsikakis är en välkänd visionär med lång erfarenhet och stor kunskap om framtidens sätt att arbeta och att skapa miljöer som ökar produktivitet och välbefinnande/hälsa. Hon är en branschledande expert på att uppnå konkreta affärsmål genom anpassningen av själva arbetsplatsen och har arbetat med några av världens största företag såsom Google, Unilever, BP, GSK och Microsoft.

 

Despina Katsikakis har även varit med och utvecklat research och vision för att framtidssäkra kommersiella utvecklingsprojekt runt om i världen. Senast det progressiva kontorsutvecklingsprojektet Londons TwentyTwo, som för närvarande är under uppbyggnad i London samt Europas första stora WELL-certifierade nybyggnadsprojekt.

 

– Att utveckla projekt och fastigheter för framtiden i samklang med hyresgästernas behov och affär blir alltmer viktigt när lokalutnyttjandet numera är en integrerad del av hyresgästernas business. Både utmaningen och möjligheten är global och det är därför viktigt att vi har en världsledande expert som speglar vår satsning inom detta område. Vi arbetar mycket med utveckling och research inom detta område i Norden och Despina Katsikakis unika erfarenhet och globala expertis kommer att vara till stor nytta för oss och våra kunder, säger Agneta Jacobsson, Head of Cushman & Wakefield Sweden and the Nordics.

 

– Vi märker tydligt att våra kunder i allt större utsträckning anlitar oss i ett tidigare skede, säger Marie Cronström, Head of Occupier Services i Sverige. Som rådgivare kommer vi numera in redan i projekten för att medverka i att utarbeta arbetsplatsstrategier/workplace strategies. Det är en förutsättning för att skapa en optimal arbetsmiljö. Det handlar om människor och om hur vi optimerar och anpassar lokalerna utifrån deras och verksamhetens behov och inte tvärtom. Inte minst är det fokus på hälsoperspektivet – hur vi kan 0arbeta smartare, röra oss mer i vardagen och få balans i arbetslivet gentemot privatlivet, avslutar Marie Cronström, Head of Occupier Services.

onsdag, 13 september 2017 09:03

Johan Karlström avgår som vd för Skanska

alt
Johan Karlström avgår som vd för Skanska i april 2018.

 

Skanskas koncernchef och vd Johan Karlström, född 1957, har meddelat styrelsen att han önskar sluta som vd. Han kommer att fortsätta i sin nuvarande roll till årsstämman den 13 april 2018, då han även lämnar Skanskas styrelse. Han kommer att fortsätta arbeta som senior rådgivare till och med januari 2019.

 

Johan Karlström började på Skanska 1983 och har haft en lång rad olika roller i företaget: platschef, projektingenjör, projektchef och regionchef. Han utsågs till vd och koncernchef i april 2008, då Stuart Graham slutade. Innan dess hade han suttit i koncernledningen sedan 2001 med ansvar för de nordiska enheterna och sedan för byggenheterna i USA.

 

Karlström är även styrelseledamot i Sandvik. Han är civilingenjör, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm och har genomgått en utbildning med Advanced Management Program, Harvard, Boston MA, USA. Innan han blev vd för Skanska var han regionchef för Skanska Norrland, vd för BPA (nuvarande Bravida) under åren 1995-2001, vice vd för Skanska AB, ansvarig för byggverksamheten i Norden, samt ansvarig för byggverksamheten i USA. Han äger cirka 360.000 aktier i Skanska B.

 

– Johan Karlström har mycket framgångsrikt drivit företagets finansiella och operativa synergier, konsekvent levererat vinst inom byggverksamheten och växt utvecklingsverksamheterna med mycket starka resultat. Idag utgör de en betydande del av företagets värde. Johan är också en utmärkt ledare som varit mycket närvarande i organisationen. Han har väglett och stöttat många i deras karriär i Skanska. Med integritet och stadig etisk kompass har han lett företaget mot att alltid vara en positiv kraft i det samhälle där det verkar, säger Hans Biörck, styrelseordförande i Skanska AB.

 

– Skanska är ett fantastiskt företag. Det är finansiellt starkt och värderingsstyrt med fullt av hängivna och kompetenta medarbetare som levererar projekt i världsklass. Det har verkligen varit en förmån att få vara en del av det under nästan hela min karriär, säger Johan Karlström.

 

Arbetet med att utse en efterträdare till Johan Karlström pågår och ambitionen är att den nye vd:n ska presenteras kring årsskiftet.

alt
Folkhem Trä ska bygga ett nytt kvarter i Ör, Sundbyberg.

 

Folkhem Trä har tillsammans med Arkitema Architects skapat det kvarter som utsetts till vinnare i tävlingen om nya Ör Centrum i Sundbyberg. Visionen för det nya kvarteret är att skapa ett positivt tillskott till stadsdelen Ör. Ambitionen är att utveckla stadsdelen till en urban, trygg, social och ekologiskt hållbar stadsdel.

 

– Detta projekt har många kvaliteter vad gäller social och ekologisk hållbarhet och blir fantastiskt kul att få genomföra. I kvarteret kommer vi att få en mångfald av människor och upplåtelseformer då det innehåller hyresrätter, bostadsrätter, äldreboende och mellanboende, säger Arne Olsson, vd Folkhem Trä.

 

Kvarteret består av en konstruktion i massivträ med sex olika volymer som varierar i höjd och får sin högsta punkt mot nordöst. Den trappande strukturen har utformats för att skapa goda dagsljusförhållanden för lägenheterna samt den omgivande bebyggelsen.

 

– Kvarteret har en trästruktur som blir synlig och framträdande i fasadernas gestaltning. Vi har noga tänkt på att göra träet så synligt som möjligt med tanke på den positiva effekt materialet har på människors välbefinnande, säger Kristina Peters, associated partner på Arkitema Architects.

 

Bottenvåningarna i kvarteret består av många olika lokaler som ska tillföra liv och skapa trygghet för hela området.

 

– Förutom små butikslokaler, cykelverkstad och vårdcentral med apotek föreslås även en mindre saluhall, ”Örban Deli”, som skulle bli den service- och mötesplats som området idag saknar, säger Kristina Peters.

 

På gården finns även ett kvartershus som skapar ytterligare en social mötesplats i området.

tisdag, 12 september 2017 16:50

Skanska i nytt avtal för 121 Seaport i Boston

alt
Skanskas 121 Seaport i Boston, USA, som färdigställs i början av 2018, är redan fullt uthyrt. 

 

alt

121 Seaport i Boston, gatuvy.

 

Skanska har tecknat hyresavtal med Alexion Pharmaceuticals, Inc. om cirka 14.000 kvm i kontorsutvecklingsprojektet 121 Seaport i Boston, USA. Hyresavtalet är på 13 år och inflyttning kommer att ske i juni 2018, då Alexion flyttar sitt huvudkontor till 121 Seaport, som därmed är nu fullt uthyrd.

 

Nyligen hyrde Skanska ut drygt 23.000 kvm till teknikföretaget PTC i 121 Seaport, som omfattar 37.000 kvm fördelat på 17 våningar.

 

Byggnaden, som ska  certifieras enligt LEED Platinum, ligger i fas för färdigställande under det första kvartalet 2018.

alt
Profis vd Thomas Sipos och kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby, Mathias Boman, invigde kommunens hittills största solcellsanläggning.

 

Kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby Mathias Boman och Profi Fastigheters vd Thomas Sipos invigde på tisdagen Upplands Väsbys största solcellsanläggning på taket av en av Profis fastigheter i Bredden/InfraCity.

 

Anläggningen, som Profi etablerat i samarbete med Eneo Solutions AB, omfattar totalt 1.500 kvm solcellspaneler som beräknas leverera 230 MWh/år. Som jämförelse motsvarar det hushållselen i 45 normalstora villor. Anläggningen, som nu är i drift, innebär att en koldioxidbesparing med 18 ton årligen.

 

Att använda förnyelsebar energi för elanvändning i fastigheterna är viktigt för Profi Fastigheter. Vid varje nytt förvärv läggs energiförbrukningen om till förnyelsebar energi så fort det är möjligt. Utöver solceller har Profi Fastigheter valt vattenkraft, bergvärme och vindenergi som förnyelsebara energikällor.

 

– Solceller ger oss en möjlighet att verkligen bidra aktivt till samhällets hållbarhet. Istället för att bara köpa grön el som redan produceras så är vi med och tillför ny grön el till elnätet, säger Thomas Sipos.

tisdag, 12 september 2017 10:32

Humlegården har rekryterat Anna Winbergh

alt

                                                                                   
Humlegården Fastigheter har förstärkt sitt team genom rekryteringen av Anna Winbergh (bilden) som ny marknadsområdeschef med ansvar för flera fastigheter i bolagets bestånd i Stockholms innerstad.
    

Anna Winbergh tillträdde sin nya roll i augusti och kommer närmast från Newsec, där hon arbetat som fastighetschef med ansvar för Scius Starwood-portföljen. Hon har även arbetat många år på Atrium Ljungberg, bland annat med Glashuset vid Slussen och Söderhallarna på Södermalm.

tisdag, 12 september 2017 10:31

Diös utvecklar Familjecentralen i Mora

alt
Familjecentralen i Mora etableras i fastigheten Stranden 20:4.


I början av 2018 öppnar Landstinget Dalarna och Mora kommun sin nya integrerade familjeverksamhet Familjecentralen på Hantverkaregatan i centrala Mora. Diös utvecklar just nu lokalerna till att innehålla öppen förskola, mödravårdscentral, barnavårdscentral och elevhälsa.
    

– Det finns stora hälsoskillnader barn emellan kopplat till föräldrars socioekonomiska situation och samhället har ett ansvar att göra något åt detta. Samverkan mellan olika aktörer, till exempel landsting och kommun, är centralt i det arbetet. Konceptet med Familjecentralen sätter barnen och familjerna i centrum vilket är helt rätt, säger Gunnar Barke, landstingsstyrelsens ordförande, Landstinget Dalarna.
    

– Det känns både roligt och viktigt att kunna erbjuda nya lokaler för konceptet Familjecentralen mitt i centrala Mora. Att skapa möjligheter för utvecklade verksamheter som bidrar till att fler antal människor rör sig i Mora är del av vår strategi kring stadsutveckling. Nu ser vi fram emot att inflyttning sker i början av nästa år, säger Mikael Hedh, affärsområdeschef, Diös Dalarna.
    

Diös avtal med Landstinget Dalarna och Mora kommun är ett så kallat grönt hyresavtal, vilket innebär ett gemensamt arbete för att minska energiförbrukning i både verksamheten och i fastigheten, som följs upp årligen.

tisdag, 12 september 2017 10:29

Riksbyggen säljstartar i Västra Hamnen

alt
Brf Kryssaren/Kikaren ligger ett stenkast från havet, mitt i Västra Hamnens nya centrum.


Riksbyggen fortsätter sin expansiva resa i Malmö. Nyligen togs det första spadtaget för Brf Aqua på Limhamns ön och nu startar försäljningen av två bostadsrättsföreningar i Västra Hamnen. Det handlar om Brf Kikaren och Brf Kryssaren i Västra Hamnen, vilka tillsammans omfattar över 150 bostadsrätter.
    

– I Brf Kryssaren blir det lägenheter i varierade storlekar upp till fem rum och kök medan vi i Brf Kikaren kommer att bygga ettor och tvåor, säger Ulrika Nyström, regionchef på Riksbyggen Bostad Syd.
    

Intresset för de båda föreningarna har varit stort.

 

– Inför säljstarten har vi fått in nästan 1200 intresseanmälningar. Under den officiella säljstarten med inbjudna intressenter i förra veckan fanns inte mindre än 250 personer på plats, berättar Henrik Persson, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Syd.

tisdag, 12 september 2017 10:26

Hemmafixare till Kongahälla Shopping

alt
Kongahälla Shopping får totalt cirka 100 butiker fördelat på 37.000 kvm.


Kongahälla Shopping, som utvecklas av Adapta Fastigheter och öppnar i mars 2019, har gjort klart med ytterligare två tunga aktörer inom hem- och fritidsområdet. Avtal har tecknats med Clas Ohlson och Kjell & Company. De blir tillsammans med tidigare kontrakterade Elgiganten viktiga för totalupplevelsen av utbudet i köpcentrumet.
    

Kongahälla Shopping blir ett regionalt köpcentrum i centrala Kungälv med plats för 100 butiker, verksamheter och service. Projektet är den största pågående satsningen på handel i Göteborgsområdet på över 10 år och omfattar cirka 37.000 kvm uthyrningsbar yta. Byggarbetena påbörjades under sommaren 2016 och öppningen är planerat till mars 2019.
    

I direkt anslutning till Kongahälla Shopping byggs det 900 lägenheter, förskola och ett nytt resecentrum.  Över 10.000 boende har gång- och cykelavstånd till Kongahälla. Totalt i Kungälv byggs och planeras just nu för ytterligare 3.600 nya bostäder.