18 april 2024

Redaktionen

onsdag, 10 maj 2017 17:33

Rikshem ändrar i ledningsgruppen

alt
Regioncheferna Fredrik Edlund, Christofer Bernebring och Anna-Karin Eriksson ingår snart i Rikshems ledningsgrupp.

                                                                                                                                

Rikshem genomför en organisationsförändring vilken ska ge företaget förutsättningar för en kontinuerlig utveckling och lönsam tillväxt. I och med förändringarna får Rikshems ledningsgrupp också en ny sammansättning.

 

Som en del av organisationsförändringen inrättas en ny enhet för affärs- och hållbarhetsutveckling där avdelningarna för transaktion, projekt- och fastighetsutveckling samt hållbarhet samlas. På så sätt knyter Rikshem tydligare samman utvecklingen av affären med hållbarhetsarbetet. Rekrytering av en chef för affärs- och hållbarhetsutveckling påbörjas. 

 

Dessutom ändras Rikshems förvaltningsorganisation till att delas upp i tre regioner; Mälardardalen, Norra Sverige samt Södra Sverige och regioncheferna tar plats i ledningsgruppen. Detta i syfte att öka den lokala närvaron och lokala förankringen i bolaget.

 

Nya medlemmar i ledningsgruppen blir regioncheferna Fredrik Edlund, Christofer Bernebring och Anna-Karin Eriksson. Även den kommande chefen för affärs- och hållbarhetsutveckling kommer att ingå i ledningsgruppen.

 

Organisationsförändringen innebär också att rollen som förvaltningschef försvinner. I samband med det går nuvarande förvaltningschef Sven-Göran Svensson i pension.

 

– Jag vill rikta ett stort tack till Sven-Göran Svensson för hans gedigna och mycket uppskattade insatser för Rikshem. Särskilt betydelsefullt var det ansvar Sven-Göran tog som tf vd under 2016 och som gav bolaget viktig kontinuitet och handlingskraft, säger Sophia Mattsson-Linnala, vd på Rikshem.

 

Den nya organisationen träder i kraft den 1 juni 2017. Ledningsgruppen består då utöver Sophia Mattsson-Linnala, Fredrik Edlund, Christofer Bernebring, Anna-Karin Eriksson och affärs- och hållbarhetsutvecklingschefen av Hans Ragnarsson, CFO Catharina Kandel, tf HR-chef, Jennie Wolmestad, kommunikationschef och Carl Conradi, chefsjurist.

onsdag, 10 maj 2017 17:16

Peab ökade vinsten till 277 Mkr

alt
Peab ska samla verksamheterna i Stockholm till ett nytt kontor i Ulriksdal, Solna. Byggnaden ska vara klar för inflyttning under kvartal fyra 2019.

 

Peab ökade kvartalsvinsten efter skatt till 277 Mkr (123), motsvarande 0,94 kr (0,42) per aktie. Resultat före skatt var 311 Mkr (146). Avskrivningar och nedskrivningar under perioden uppgick till 217 Mkr (199). Under perioden slutfördes transaktioner med Fabege för ett antal tillgångar i Arenastaden och Ulriksdal i Solna. Dessa hade netto ingen resultatpåverkan men ingår i omsättningen med 577 Mkr.

 

– Med våra fyra kompletterande och samverkande affärsområden står vi väl rustade för att anta marknadens möjligheter och utmaningar. Utgångsläget är positivt med många faktorer som pekar i rätt riktning för Peab, säger vd Jesper Göransson.

 

Peabs operativa nettoomsättning steg med 28 procent till 11,1 Mdr kr (8,7) medan det operativa rörelseresultatet förbättrades till 316 Mkr (188), vilket innebar en operativ rörelsemarginal om 2,8 procent (2,2). Kassaflödet var fortsatt starkt och kassaflödet före finansiering ökade till 1.788 Mkr (910), där transaktionerna i Arenastaden ingick med cirka 835 Mkr. Detta medförde även en minskad nettoskuld till 416 Mkr jämfört med 1.862 Mkr vid årsskiftet.

 

Orderingången minskade till 11,1 Mdr kr (11,9) medan orderstocken den 31 mars uppgick till 35,7 Mdr kr (31,6 vid årsskiftet, 33,6 den 31/3 2016). Bland annat fick bolaget en beställning om 327 Mkr från Akademiska Hus avseende ett nytt studenthus i Linköping och ett uppdrag om 282 Mkr från Västerbottens läns landsting för om- och tillbyggnad av Norrlands Universitetssjukhus. Dessutom registrerades ordern att bygga Peabs egna nya kontor i Ulriksdal, Solna – en investering om 453 Mkr, varav den egna byggentreprenaden utgör 317 Mkr.

 

Under perioden igångsatte Peab 549 (542) egenutvecklade bostäder med en bra geografisk spridning. Antalet sålda bostäder uppgick till 515 (496) medan antalet egenutvecklade bostäder i produktion uppgick till 4.486 (4.074).

 

I balansomslutningen om 29,5 Mdr kr (31,6) ingick projekt- och exploateringsfastigheter om 10,9 Mdr (9,9).

 

Det egna kapitalet ökade till 9.599 Mkr (9.380) motsvarande en soliditet om 32,5 procent (30,6).

 

Marknaden uppskattade Peabs resultat då aktien steg med nära 3 procent till 101,50 kr. LE

onsdag, 10 maj 2017 17:13

Stark start för Scandic

alt
I sommar tar Even Frydenberg över som vd och koncernchef på Scandic efter Frank Fiskers.

 

Scandic har haft en bra start på året med stark försäljningsutveckling och förbättrat resultat. Nettoomsättningen under årets första kvartal ökade med 19,3 procent till 3.095 Mkr (2.594). Ökningen förklarades av högre RevPAR, fler rum i drift samt positiva valutaeffekter. RevPAR LFL ökade med 12,2 procent, drivet av högre beläggningsgrad och ökat genomsnittligt rumspris. Scandic bedömer dock att kalendereffekter (påskledighet i april) påverkade både omsättnings- och RevPartillväxten för jämförbara enheter positivt med cirka 7 procentenheter. Resultatet per aktie förbättrades till -0,35 kr (-0,98).

 

Under perioden avtalade Scandic med Pandox och Eiendomsspar om övertagande av driften av åtta hotell i Norge, Sverige och Danmark. Avtalet omfattar bland annat Grand Hotel i Oslo som blir ett nytt signaturhotell. Vidare avtalades om drift av nytt hotell vid Helsingfors flygplats med 148 rum med planerad öppning under 2018 och ett nytt hotell i centrala Göteborg med 362 rum, klart i slutet av 2020.

 

Nettoinvesteringarna för perioden uppgick till –146 Mkr (–101), varav –101 Mkr (–62) var hotellrenoveringar, –38 Mkr (–34) nya hotell och utökad rumskapacitet och –7 Mkr (-5) IT.

 

– Under kvartalet adderades tio hotell med totalt 2.218 rum till vår pipeline. Scandic har nu en stark projektportfölj och en balansräkning som ger god finansiell flexibilitet till fortsatt expansion. För 2017 bedömer vi att marknadsförutsättningarna förblir gynnsamma, säger vd Frank Fiskers.

 

Fiskers lämnar sin tjänst på Scandic i sommar och efterträds av Even Frydenberg. LE

onsdag, 10 maj 2017 17:10

Amasten i bytesaffär om 155 Mkr

alt
Amasten köper “gamla brandstationen”  i Sundsvall.

 

Amasten Holding har tecknat avtal om en bytesaffär med NSI Invest. För Amastens del innebär detta att bolaget säljer tre fastigheter i Sollefteå och sex mindre fastigheter i Härnösand och köper en centralt belägen större fastighet i Sundsvall med bostäder och lokaler, samt tre mindre kommersiella fastigheter i Karlskoga respektive Smålandsstenar. Transaktionerna har skett i bolagsform med underliggande fastighetsvärden om cirka 91 Mkr för de sålda fastigheterna och cirka 64 Mkr för de förvärvade fastigheterna. Affären innebär också att Amasten lämnar Sollefteå, samtidigt som det kvarvarande beståndet i Härnösand fokuseras till större förvaltningsenheter.

 

– Bytesaffären är en del i den fastlagda strategin att öka vår geografiska koncentration i portföljen samtidigt som vi initierar ökad närvaro i Sundsvallsregionen, där vi idag finns i de intilliggande orterna Härnösand och Timrå, säger David Dahlgren, vd för Amasten.

 

Han fortsätter:
– Vi ser goda möjligheter till ytterligare bostadsförvärv i Sundsvall under året och även selektiva kompletteringsförvärv i Härnösand. De förvärvade fastigheterna i Karlskoga och Smålandsstenar är mindre kommersiella fastigheter med starka kassaflöden men inte strategiska och kommer att avyttras vartefter.

 

De förvärvade fastigheterna i Sundsvall, Karlskoga och Smålandsstenar omfattar 7.071 kvm med aktuella hyresintäkter om 4,9 Mkr per år. Nuvarande uthyrningsgrad uppgår till cirka 97 procent och den viktade direktavkastningen bedöms uppgå till 6,0 procent. Fastigheten i Sundsvall utgör den dominerande delen av värdet. Den är en välkänd profilfastighet med bostäder i tre plan samt lokaler i bottenplan och är allmänt känd som ”gamla brandstationen”.

 

De sålda fastigheterna i Sollefteå och Härnösand omfattar 21.012 kvm med aktuella hyresintäkter om 15,4 Mkr per år.

alt
Uthyrningen för C4 Shopping i Kristiansstad pågår för fullt och med 18 månader kvar till öppning är redan 70 procent av köpcentrumet uthyrt.

 

alt

Hela inomhusdelen av C4 Shopping i Kristiansstad med cirka 90 butiker beräknas öppna hösten 2018 med en total uthyrbar handelsyta på cirka 30.000 kvm.

 

Eurocommercials nybygge av Kristianstads köpcentrum C4 Shopping pågår för fullt och med 18 månader kvar till öppning är redan 70 procent av köpcentrumet uthyrt. Hela inomhusdelen med cirka 90 butiker beräknas öppna hösten 2018 med en total uthyrbar handelsyta om cirka 30.000 kvm.

 

Inom mode och skor har C4 nu säkrat några av de absolut starkaste koncepten i Norden med: Cubus, Dressmann, Gina Tricot, KappAhl, H&M, Lindex, MQ, Volt, Feet First, BikBok, Carlings, Vero Moda, Jack & Jones, Scorett, Deichmann, JOY, Ecco, med flera.

 

Vidare kommer Sandelins, som blev årets modebutik i Sverige 2015, att stå för högsta kvalité på sina 1.010 kvm.

 

LIDL kommer, med sitt senaste koncept på 2.200 kvm, garantera ett mycket bra livsmedelsutbud även inne i C4 Shopping.

 

C4 Shopping kommer att erbjuda ett stort urval av kaféer och restauranger. Det blir en satsning på mat från hela världens kök med en total matupplevelse i världsklass med Chili Wok, Espresso House, Le Croissant, Sumo Sushi med flera.

 

Hallbergs Guld, Elgiganten, The Phone House, BR Leksaker, Önska, Kicks, Synsam, Synoptik, Apoteket, Rituals, Akademibokhandeln, Dimoda, Sportringen, Vacker, Skult, Euro Nail, Hemtex, med flera är också klara.

 

Sedan tidigare är det klart att Citygross öppnar 6.500 kvm i C4 Park utanför köpcentrumet redan under hösten 2017.

 

– Vi har valt att offentliggöra många av de butiker som är klara då vi har kommit en bra bit på vägen att skapa regionens absolut främsta och en av Skandinaviens bästa handelsdestinationer. Nu fortsätter arbetet att knyta till oss många fler internationella, svenska samt regionalt starka butikskoncept, säger Martin Bjöörn, Sverigechef för Eurocommercial.

 

Pär Frankenius ansvarig för uppförandet av C4, tillägger:

– Vi har gott om hyresgäster i alla kategorier: Mode, skor & accessoarer, sport & fritid, hälsa & skönhet, hem & interiör. De flesta stora kedjor är klara och fler kommer att offentliggöras längre fram. Dessa tillsammans med starka regionala och lokala koncept kommer göra C4 shopping till något utövar det vanliga.

onsdag, 10 maj 2017 11:38

NIRAS nystartar i Norrköping

alt
Christer Forssén, teamledare för NIRAS Management i Norrköping.

 

NIRAS nystartar ett management-team i Norrköping genom att anställa fyra personer, Christer Forssén, Thomas Arnoldson, Patrik Nagy och Leif Ramstedt. Målet är att expandera i Norrköping under de närmaste tre åren. NIRAS Management erbjuder tjänster inom byggprojektledning, fastighetsutveckling och handel-, centrum- och stadsutveckling.

 

Christer Forssén är sedan februari teamledare för Management i Norrköping och arbetar även som projektledare med fokus på anläggning och el. Han är tillbaka på NIRAS efter 9 år på Siemens. Han har en bakgrund inom el, anläggning och IT.

 

Thomas Arnoldson är projektledare och energiexpert. Han har under 19 år arbetat som storkundsansvarig på Tekniska Verken och Bixia i Linköping.

 

Patrik Nagy börjar den 1 september som byggprojektledare och han har tidigare erfarenhet av entreprenadbesiktningar och byggledning. Närmast kommer han från Eskilstuna kommunala fastighetsbolag.

 

Leif Ramstedt kommer att arbeta med besiktningsuppdrag och komplexa uppdrag.  Med 50 år i branschen har han djup kunskap från hela byggsektorn. Han har bland annat varit platschef på Turning Torso i Malmö och på flera skyskrapor i Malaysia.

 

– NIRAS Management är inne i en expansiv fas där vi både förstärker befintliga kontor och nystartar teamet i Norrköping. Den svenska delen av verksamheten har sina rötter i Norrköping och det är därför både naturligt och extra glädjande att marknaden nu möjliggör en nystart på orten, säger Christian Wihlborg, affärsområdeschef Management NIRAS.

alt
Pernilla Nordén, arkitekt och kontorschef på Sweco.

 

Sweco Architects blivit utvalda att utforma ett av de två specialist-sjukhus som planeras stå färdiga i Göteborg 2022. Sjukhuset, som är en del i regionens satsning på specialiserad närsjukvård, kommer vara beläget i Högsbo sjukhusområde och omfatta cirka 18.000 kvm, innefattande flertalet medicinska specialiteter inklusive sex dagkirurgiska operationssalar.

 

Sweco Architects har väl sammansatta gäng med lång erfarenhet inom både närsjukhus och processledning, som redan satt igång arbetet med projekten. På meritlistan står bland annat Angereds Närsjukhus, Kungälvs sjukhus och Alingsås Lasarett. Att samtliga genomförda projekt är resultat av vunna tävlingar visar på att Swecos arkitekter behärskar både god gestaltningsförmåga såväl som sjukhusplanering.

 

– Visionen är att de nya specialistsjukhusen tillsammans med Angereds närsjukhus ska utgöra basen för ett funktionellt sammanhållet närsjukvårdssystem. Sjukhuset i Högsbo ska kännetecknas av ledord som innovation och nytänkande. Det finns även en uttalad ambition att utforska gränserna för hur modern sjukvård kan bedrivas, säger Pernilla Nordén, arkitekt och kontorschef på Sweco.

alt
Fastigheten på Östhammargatan 70 ska få ljusa entréer, balkonger med väderskyddade hörn och burspråk. Bild: Axeloth Arkitekter

 

Aros har byggstartat en nyproduktion av 118 lägenheter om 1-6 rum och kök på Östhammarsgatan 70 på Gärdet i Stockholm. Försäljning pågår med en beräknad första inflyttning under våren 2019. Den totala entreprenadsumman uppgår till cirka 200 Mkr.

 

Aros Bostad har tillsammans med Axeloth Arkitekter utvecklat ett projekt som ska ta till vara harmonin mellan de gamla funkishusen och de omkringliggande nybyggnationernas olika karaktärer. Resultatet ska bli ett modernt och funktionellt boende i tiden. Fasaden i danskt tegel ska bjuda på en detaljrikedom och husets garage ska nås med hiss från varje våningsplan.

 

Thomas Hollaus, bygg- och inköpschef på Aros Bostad, säger:

– Vi är väldigt nöjda med att ha RO-Gruppen som samarbetspartner i detta projekt. De är ett växande bolag med stabil bakgrund och står för nytänkande, engagemang och kunskap inom bostadsbyggnation.

 

Andreas Jaldevik, vd på RO-Gruppen framhåller:

– Vi är oerhört stolta att inleda detta samarbete med Aros Bostad. Upphandlingsprocessen har präglats av ömsesidighet och förståelse och vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med Aros Bostad som har flera intressanta och högkvalitativa projekt på gång.

 

Maria Axelsson, Axeloth Arkitekter, säger:

– Det drivande i projektet har varit att hitta yteffektiva lösningar och ta fram ett varierande utbud av lägenheter. Många av kvalitéerna är inspirerade av funktionalismens omhändertagande och välkomnande inslag: de ljusa entréerna, balkongerna med väderskyddade hörn och burspråken som skapar rum-i-rum-känslan.

tisdag, 09 maj 2017 15:39

ETTELVA: Klara strand kan utvecklas

alt
ETTELVA ser stor potential i den idag trafikbullriga Klarasjörampen.

 

ETTELVA Arkitekter har ritat ett förslag på omvandling av Klara strand i centrala Stockholm. Genom studier, skisser och workshops har ETTELVA identifierat utvecklingspotential för både tillfälliga och permanenta åtgärder. En aktivering av platsen skulle knyta samman viktiga gröna stråk i staden och skapa en levande kaj med många intressanta rumsligheter och torgbildningar.

 

Stockholm är fullt av outnyttjade platser. Bortglömda mellanrum, osammanhängande stråk och slumrande baksidor finns överallt. En sådan plats är området under Klarasjörampen nedanför Stockholm Waterfront. Den trafikbullriga kajkanten är en ”icke-plats” – otrygg, hårt trafikerad och full av bråte. Den centralt placerade och vattennära platsen är en bortglömd remsa mark, som rätt utnyttjad skulle kunna bli en attraktiv plats för stadens invånare och besökare.

 

Med relativt enkla grepp kan rampen förvandlas till en attraktiv plats. Genom att montera skärmar mellan pelarna skapas nya möjligheter att utnyttja den centrala platsen. Bullret minskas till rekommenderade akustiknivåer, Waterfront skulle landa visuellt på kajen och det avbrutna promenadstråket mellan Karlberg och Gamla stan skulle få en ny, grön koppling. Strategiskt utplacerade övergångsställen kan skapa fler nya kommunikationer. Dessutom kan pontoner ankras vid kajen för att skapa större yta för tillfälliga verksamheter såsom pop-up parker, kaféer, event, kanotuthytning, food trucks och konserter.

 

– Egentligen har kajkanten under Klarasjörampen precis samma guldläge som kajen vid Kornhamnstorg, med sitt soliga söderläge och sin vackra utsikt över Stadshuset. Det finns fantastiska platser i staden som vi inte ser fast de finns mitt framför ögonen på oss, och som riskerar att planeras bort om de inte lyfts fram, säger Cecilia Hörngren, arkitekt på ETTELVA Arkitekter.
    – Man behöver inte göra så stora förändringar i trafikapparaten för att omvandla området. Vårt projekt visar att små åtgärder kan ge stora effekter, tillägger Magnus Troedsson, arkitekt på ETTELVA Arkitekter.

alt
Från vänster: Malin Finlöf, Göteborgs Stad, Karolin Rosengren och Jessica Segerlund, Älvstranden Utveckling, Svante Bergman och Annika Karlsson, BSK Arkitekter, Jacob van Rijs, MVRDV, Kristoffer Nilsson, Göteborgs Stad och Klaas Hofman, MVRDV.

 

alt

Magasin 113 är en viktig del i omvandlingen av Frihamnen och visionen för Älvstaden i Göteborg.

 

Göteborgs stad och Älvstranden Utveckling har tilldelat BSK Arkitekter och holländska arkitektkontoret MVRDV det prestigefyllda uppdraget att designa konceptet för Magasin 113 – ett av de första projekten i Frihamnen i Göteborg. Konceptet utgår från byggnadens starka identitet och historia.

 

– Vi är stolta över att vara en del av visionen för Magasin 113, som är startskottet för att skapa en mer inkluderande och grön stad. Vår hemstad Rotterdam liknar Göteborg, två städer som delas av en flod. Potentialen på båda sidor älven är stor, och i detta ligger även en utmaning, säger Jacob van Rijs, medgrundare, MVRDV.

 

MVRDV och BSK Arkitekter har haft ett strategiskt samarbete kring ett antal utvalda projekt i Sverige som startade med tävlingen om Kiruna stadsomvandling. De bägge arkitektkontoren möttes första gången som konkurrenter år 2000, då BSK Arkitekter vann tävlingen om Postens huvudkontor. Magasin 113 är det första gemensamma projektet som genomförs.

 

– Vårt team från BSK Arkitekter och MVRDV har genom Magasin 113 hittat det perfekta samarbetsprojektet. Tillsammans kan vi ge Göteborg en ny, spännande mötesplats som ger kraft åt utvecklingen av Frihamnen som en organisk helhet, säger Svante Bergman, arkitekt och partner, BSK Arkitekter.

 

Magasin 113 är genom sin storlek och närhet till Jubileumsparken en viktig del i omvandlingen av Frihamnen. Visionen för byggnaden sätter tonen för områdets framtid som har ett starkt fokus på social hållbarhet och innovation.

 

– Förväntningarna på projektet är att Magasin 113 är utvecklingsdrivande, att det verkar som en symbol för Frihamnen och fortsätter den uppmärksammade processen med att utveckla området i enlighet med Vision Älvstaden, säger Jessica Segerlund, processledare på Älvstranden Utveckling.

 

Visionen för Älvstaden är att stärka kärnan, möta vattnet och skapa en inkluderande, grön och dynamisk innerstad som är öppen för världen. Centrala Göteborg ska växa till dubbel storlek. Älvstaden växer fram längs båda sidor om älven i Backaplan, Centralenområdet, Frihamnen, Gullbergsvass, Lindholmen, Ringön och Södra Älvstranden. Målet är 25.000 nya lägenheter och 45.000 nya arbetsplatser.