1 maj 2024

Redaktionen

alt
Zeeburgereiland är ett av tre stadsutvecklingsprojekt i Amsterdam som Sweco ska vara rådgivare för.

 

Amsterdams stad har givit Sweco uppdraget som rådgivare och leverantör av teknikkonsulttjänster i tre omfattande stadsutvecklingsprojekt, IJburg-2, Zeeburgereiland och Overamstel. Stadsdelarna är nyckelinitiativ för Amsterdams framtida bostadsförsörjning. 

 

Amsterdam växer snabbt och staden har initierat ett program för att skapa 50.000 nya bostäder fram till 2025. I Swecos uppdrag ingår att tillhandahålla rådgivning och tjänster inom design, teknik, upphandling och avtalshantering under utvecklingen av de tre stadsdelarna, vilka har olika karaktäristik. IJburg-2 är ett konstgjort landområde, Overamstel är en centralt belägen före detta handelsplats och Zeeburgereiland har varit ett fabriksområde.

 

– Dessa tre distrikt är viktiga delar av Amsterdams tillväxtplan. Genom att skapa nya inspirerande miljöer för människor att bo och arbeta i så rustar sig staden för framtiden. Vi ser fram emot att bistå med vårt engagemang, långa erfarenhet och kunskap inom alla aspekter av stadsutveckling, säger Eugene Grüter, affärsområdeschef på Sweco Nederländerna.

 

Amsterdams stad har uppskattat ordervärdet för Sweco till cirka 9 Mkr årligen. Avtalet löper till april 2021 med möjlighet till årlig förlängning i ytterligare fyra år.

alt
Projektkontor för 150 medarbetare vid Universitetssjukhuset Malmö. Fotograf: Michael Jensen

 

Universitetssjukhuset i Malmö genomgår för närvarande en omfattande modernisering. Visionen är ett sjukhus i världsklass, och projektet följs noggrant av projektorganisationen från närliggande kontorsmoduler från Temporent. Projektkontoret huserar i marknadens största paviljonger på tre våningar som är specialdesignade av White Arkitekter.

 

– När man är i den aktiva byggfasen av ett så stort byggprojekt som sjukhuset i Malmö, med många små och stora samtidiga delprojekt, är det mycket viktigt att projektorganisationen har enkel tillgång till byggarbetsplatsen och finns i närområdet. Samtidigt får vi möjlighet till nära kontakt med sjukhuspersonalen, något som är värdefullt för hela byggprocessen, säger projektledare Kristina Olofsson på Region Skåne.

 

När bygget är klart kommer det att bli Sveriges tredje största sjukhus, och ha bästa möjliga förutsättningar för hög kvalitet och säker vård i framtiden.

alt

Mitt i expansiva Partille Port planerar Svenska Vårdfastigheter och KIAB att uppföra en fastighet där det första våningsplan blir handel och resterande våningar bildar ett toppmodernt vårdboende om 54 lägenheter, med en stor, grön innergård. Vårdgivare blir  Attendo.


Svenska Vårdfastigheter, grundat 2009 av Ulf Adelsohn och Dan T. Sehlberg, köper tillsammans med familjeägda KIAB Fastigheter en obebyggd fastighet i Partille Port av KF Fastigheter. Markområdet är på cirka 3.700 kvm och det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 40 Mkr. På fastigheten ska köparna uppföra en byggnad för handel och vårdboende.
    

– Vi ser fram emot att bidra med ett toppmodernt äldreboende i Partille Port, säger Dan T. Sehlberg, vd för Svenska Vårdfastigheter.
    

Partille Port kommer i framtiden att vara ett levande område med olika typer av bebyggelse. Här kommer det att uppföras cirka 800 bostäder, en sportarena, en Coopbutik och över 30.000 kvm handelsyta.
 

– Vi är mycket nöjda över att sälja markområdet till Svenska Vårdfastigheter och KIAB Fastigheter, som kommer att uppföra handel och vårdfastigheter, vilket blir ett värdefullt inslag i området. Försäljningen är en del i vår strategi att skapa värde för våra ägare genom att sälja vissa innehav, säger Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter.
    

Under 2015 sålde KF Fastigheter merparten av sitt fastighetsinnehav i Partille Port till Peab, som sedan tidigare ägde 50 procent av området. Under året såldes även en obebyggd fastighet till Buffin Real Estate. I och med den nu aktuella affären säljer KF Fastigheter sitt resterande innehav i området.

tisdag, 09 maj 2017 12:17

Castellum bygger nytt i Rosersberg

alt
Castellum uppför en logistikbyggnad för upp till tre hyresäster på Metallvägen 43-45 i Rosersberg.


Castellum uppför en ny byggnad i Stockholm Nord Logistikcenter i Rosersberg med direktaccess till Arlanda och E4:an. Den nya byggnaden är tänkt för en till tre hyresgäster och uppförs på den obebyggda fastigheten Rosersberg 11:130 som Castellum köpte 2015.
    

Den nya logistikbyggnaden, som ska stå färdig under våren 2018, får modern standard, hög takhöjd, god bärighet samt vädertätade dockningsstationer. Ytorna kan kompletteras med ytterligare entrésolytor för lagring/kontor efter de kommande hyresgästernas behov.
    

– Investeringen innebär att vi ökar vårt innehav och utbud i ett intressant tillväxtområde, vilket innebär att vi kan möta både befintliga och potentiella kunders framtida behov, säger Anders Nilsson, vd Castellum Region Stockholm-Norr

måndag, 08 maj 2017 13:21

Atrium Ljungberg hyr ut till Yamaha

alt
Med utvecklingen av Sickla Front skapar Atrium Ljungberg ett stadsmässigt kvarter som binder samman Sickla med Hammarby Sjöstad.


Atrium Ljungberg har tecknat avtal med motorföretaget Yamaha Motor Europe N.V. Filial Sverige om cirka 1.200 kvm kontorsyta i fastigheten Sickla Front i Nacka. Kontoret blir Yamaha Motors svenska huvudkontor, vilket beräknas sysselsätta ett 20-tal personer. Hyresavtalet genomfördes tillsammans med uthyrningskonsult New Property.
    

– Vi är stolta och glada över att kunna välkomna Yamaha till Sickla och till Atrium Ljungberg. De är ett attraktivt tillskott till vår mix av hyresgäster och kommer att få mycket bra lokaler för sitt nya huvudkontor och showroom, med flera stora internationella företag som grannar, säger Petter Klingofström, uthyrningschef Transaktion och Etablering på Atrium Ljungberg.
    

Sedan tidigare har Atrium Ljungberg bland annat kontrakterat Stora Enso, PwC och Domstolsverket i Sickla Front som är miljöcertifierat enligt systemet Breeam och som kommer att bli minst Very Good-certifierad.

måndag, 08 maj 2017 12:42

Greg Craig ny chef för Skanska UK

alt

                                                                                                         
Greg Craig (bilden) har utsetts till ny Business Unit President för Skanska UK. Han tillträder sin nya roll den 8 maj.
    

Greg Craig har 25 års erfarenhet i branschen, varav 14 år på Skanska. De senaste två åren har han varit vice vd på Skanska UK, med ansvar för byggverksamheterna.  
    

Craig efterträder Mike Putnam som från och med den 8 maj blir senior rådgivare åt Skanska UKs nya Business Unit President och åt Skanskas koncernledning.

alt

                                                                                                                
Under våren har Patrik Kallenvret (bilden) valts in i Svenska Hus styrelse. Han är vd och styrelseordförande i CBRE Sweden och har gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen.
    

Hans Eliasson, styrelseordförande i Gullringsbo Egendomar som äger Svenska Hus, kommenterar rekryteringen:
– Vi kan se tillbaka på ett tjugoårigt samarbete med Patrik Kallenvret. Att han nu fått möjlighet att delta i styrelsearbetet i Svenska Hus är vi mycket stolta över. Det är glädjande att vi lyckats rekrytera en person med ett sådant brett nätverk och kunskap om fastighetsbranschen. Det är viktigt för koncernen att vi får in personer som har kapacitet att utveckla våra bolag vidare.
    

Ifjol valdes också Kristina Alvendal in som ledamot i Svenska Hus styrelse. Alvendal har drygt 20 års erfarenhet av politiskt arbete bland annat som tidigare Stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

alt
Anders Henningsson, uppdragsansvarig och seniorkonsult på NIRAS Corporate Real Estate Services (CRES).


NIRAS har vunnit eHälsomyndighetens upphandling av tjänster avseende lokalisering och arbetsplatsutformning. NIRAS kommer initialt att bistå vid myndighetens nya etablering i Kalmar, där cirka 100 personer kommer få sin nya arbetsplats.
    

– Vi är stolta över förtroendet att få vara leverantör åt eHälsomyndigheten i samband med deras omlokalisering till Kalmar. Att vinna ramavtalsupphandlingen är också ett erkännande av vår specialistkompetens och mångåriga erfarenhet av lokalförsörjningsfrågor. Jag ser det som en positiv utveckling för myndigheter att flytta ut från storstadsregionerna och särskilt roligt att det blir just Kalmar där jag själv har vuxit upp, säger Anders Henningsson, uppdragsansvarig och seniorkonsult på NIRAS Corporate Real Estate Services (CRES).
    

Det var i juni ifjol som regeringen beslutade att delar av eHälsomyndigheten ska omlokaliseras från Stockholm till Kalmar. Omlokaliseringen berör huvuddelen av verksamheten vilka ansvarar för register och it-funktioner som öppenvårdsapotek och vårdgivare behöver ha tillgång till för patientsäker och kostnadseffektiv läkemedelshantering.
    

– Vi är självklart mycket glada över att få möjlighet att arbeta tillsammans med eHälsomyndigheten vilket ytterligare bekräftar vår position som marknadsledande avseende lokalförsörjningstjänster för statliga myndigheter. Uppdraget ligger i linje med NIRAS ambition att verka för långsiktig hållbar samhällsutveckling och samhällsnytta, säger Ingela Johansson, affärsområdeschef NIRAS Corporate Real Estate Services (CRES).

alt
Johan Spångberg, Restate.


Kommunala Bostadsstiftelsen Platen har med Restate som rådgivare tecknat avtal om försäljning av 75 lägenheter i Motala. Total uthyrbar area uppgår till drygt 4.000 kvm, varav 98 procent utgörs av bostäder. Köpeskillingen uppgår till 38 Mkr (cirka 9.700 kr/kvm BOA), motsvarande en yield om drygt 4,85 procent.
    

– Motalas ökade attraktivitet som investeringsort märks tydligt i det stora intresse som visades av såväl lokala som nationella aktörer, säger Johan Spångberg, Restate.
    

Transaktionen genomförs som en fastighetsförsäljning med planerad tillträdesdag senast 30 juni. Köpare är lokala investerare genom Sjöstadsförvaltning i Motala, ett bolag under bildande.
     

– Platen är nöjda med att det slutligen blev en lokal köpare, som ser långsiktigt på fastigheten och dess goda utvecklingsmöjligheter, säger Lars Åke Landén, vd för Platen.

måndag, 08 maj 2017 12:32

FastPartner förvärvar i Söderhamn

alt
Verkstäderna 2 i Söderhamn.


FastPartner har köpt och tillträtt fastigheten Verkstäderna 2 av CNF Invest AB. Fastigheten är belägen i centrala Söderhamn vid Söderhamnsån. Fastigheten är uthyrd till cirka 95 procent och har en uthyrningsbar yta om 15.200 kvm. De årliga hyresintäkterna uppgår till 8,6 Mkr.
    

Söderhamns kommun är största hyresgäst med flera verksamheter och det finns även en vårdcentral, Doctorama, i fastigheten. Kommunen och Doctorama hyr cirka hälften av fastigheten. Bland övriga hyresgäster återfinns bland andra Studiefrämjandet, SUIF, Erikshjälpen, Active Sportsclub samt även viss tillverkning.
    

Fastigheten är en väl fungerande samhällsfastighet belägen i centrala Söderhamn med väl fungerade kommunikationer.
    

– Förvärvet är ett bra komplement till vår fastighet Björnänge Företagshotell i Söderhamn och stärker vår position som en av de största privata aktörerna i Söderhamn, säger Fredrik Thorgren, regionchef på FastPartner.