1 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 03 maj 2017 11:31

Kungsleden kontrakterar H&M i Växjö

alt
Moderniseringen av affärshuset Tegnér i Växjö pågår till våren 2018.


Kungsleden har tecknat ett nytt hyresavtal med H&M om 3.000 kvm i fastigheten Tegnér 15 på Storgatan i centrala i Växjö. Det blir också startskottet för ombyggnaden och moderniseringen av affärshuset Tegnér. Detta innebär att dagens ineffektiva galleriastråk byggs bort och butikerna och restaurangerna i byggnadens bottenvåning istället får egna entréer och uteserveringar mot Storgatan eller mot en ny innergata.
    

– Vi på Kungsleden hälsar H&M hjärtligt välkomna och ser fram emot att fortsätta utveckla affärshuset Tegnér tillsammans med våra nya och gamla hyresgäster, säger Frida Stannow Lind, fastighetsutvecklingschef på Kungsleden.
    

Kungsledens vision är att denna del av Storgatan ska bli en levande gågata där affärshuset Tegnér kommer att bidra till att skapa en pulserande stadskärna med flera trevliga mötesplatser.
    

Utöver avtalet med H&M har nya avtal tecknats med ett flertal befintliga hyresgäster, som till exempel Pressbyrån, Synsam, Interflora, Apoteket Hjärtat, Cultics och Kjell & co, som alla får nya lokaler och lägen i fastigheten. Ytterligare omförhandlingar och nyuthyrningar pågår och i dagsläget finns det bara två lediga lokaler kvar.


H&M beräknas öppna för kunder i slutet av november 2017 och projektet i sin helhet beräknas vara helt klart under våren 2018.

alt
Peab bygger kontorshus på uppdrag av Bostads AB Mimer i Västerås. Illustration: ET Cetera


Peab har fått uppdraget att bygga ett kontorshus i Västerås. Beställare är Bostads AB Mimer och kontraktssumman uppgår till 275 Mkr.
    

Kontorshuset är en om- och tillbyggnation av en befintlig byggnad och kommer att bestå av fem våningar samt källare. Totalt omfattar det cirka 22.000 kvm. Uppdraget är en totalentreprenad och samarbetsformen är partnering. Byggstart sker i maj och projektet beräknas vara färdigt i mars 2019.

alt

                                                                                                                       
Stendörren har anställt Caroline Gebauer (bilden) som bolagsjurist. I denna roll ingår hon i bolagets ledningsgrupp och kommer även fungera som sekreterare i styrelsen.
    

Caroline Gebauer kommer närmast från advokatbyrån Vinge där hon arbetat sedan 2006. Sedan ett år tillbaka har hon varit inhyrd till Stendörren för att assistera bolaget med förberedelser inför och under den börsgranskning som ägt rum i syfte att byta börslista till Nasdaq Stockholms huvudlista. Hon tillträder omgående sin nya tjänst på Stendörren.
    

– Caroline har bidragit på ett väsentligt och mycket värdefullt sätt i processen att förbereda bolaget och styrelsen inför flytten till börsens huvudlista. Vi är därför jätteglada att hon nu accepterat rollen som bolagets permanenta bolagsjurist, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

alt
AEG är ny operatör för multiarenan Friends Arena, i Solna efter Lagardère Unlimited.


Från och med den 2 maj är AEG ny operatör på Friends Arena. Arenabolaget och AEG (Anschutz Entertainment Group) har en gemensam ambition att positionera Stockholm som evenemangsregion och ta upp konkurrensen om attraktiva events med andra städer i Europa. Hyresavtalet mellan AEG och Arenabolaget, som ägs av Svenska Fotbollförbundet och Fabege, är på 10 år.
    

Stockholmsregionen har två av världens modernaste arenor inom en radie av några kilometer, vilket innebär unika möjligheter att arrangera riktigt stora events. AEG, som nu tar över driften av Friends Arena, driver sedan tidigare arenorna i Globenområdet och är operatör på totalt 120 arenor globalt.
    

– Vi är stolta över att ha fått förfrågan och förtroendet att driva Sveriges största multiarena likväl hemmaplan för det svenska fotbollslandslaget och AIK i Allsvenskan. Tillsammans med de andra arenorna vi driver i Stockholm, får vi nu ännu större möjligheter att marknadsföra och utveckla Stockholm som evenemangsstad, säger Marie Lindqvist, vd för Stockholm Live och AEG i Sverige.
    

Genom att intensifiera samarbetet mellan Friends Arena, Tele2 Arena, Ericsson Globe, Hovet och Annexet finns det goda möjligheter till att tydliggöra Stockholms erbjudande som evenemangsstad på den internationella marknaden.
    

– I AEG, med sitt mycket stora internationella nätverk och långa erfarenhet, har vi hittat en välrenommerad samarbetspartner för att fortsätta utveckla evenemangsupplevelsen på Friends Arena och samtidigt positionera Stockholmsregionen internationellt, säger Klaus Hansen Vikström, styrelseledamot i Arenabolaget i Solna.

alt
Gustaf Hermelin, vd för Catena, har lämnat sin sista rapport.

 

Catenas kvartalsresultat visar på flera punkter att bolaget fått god utväxling på förvärvet av Tribona i början av 2016 – ett förvärv som fördubblade Catenas fastighetsvärde. Förvaltningsresultatet för årets första kvartal har nära på fördubblats till 108 Mkr (57) och vakansen halverats till 6 procent, jämfört med 14 procent för ett år sedan.

 

Hyresintäkterna ökade under perioden med 20 procent till 212 Mkr (178), medan driftsöverskottet steg med 24 procent till 157 Mkr (127). Vinsten efter skatt ökade till 176 Mkr (40), motsvarande ett resultat per aktie om 4,94 kr (1,30). I resultatet ingick reavinster med 86 Mkr (0), orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 81 Mkr (23), värdeförändringar på goodwill med -77 Mkr (0) och värdeförändringar på derivat med -32 Mkr (-73).

 

En annan stor uppgift, sedan förvärvet av Tribona, har varit att aktivt bearbeta balansräkningen, vilket innebär refinansiering, avyttring av äldre omoderna lågavkastande fastigheter och att ersätta dessa med moderna energieffektiva enheter.

 

– Resultatet är en balansräkning där cirka 20 procent av fastighetsbeståndet bytts ut eller rustats upp samt en finansiering med längre räntesäkring till en relativt sett lägre räntenivå. När räntor och avkastningskrav stiger torde vinnarna inom fastighetssektorn vara de, som i likhet med Catena, har en resultaträkning med ett uthålligt starkt kassaflöde och en balansräkning med ett modernt fastighetsbestånd, säger vd Gustaf Hermelin, som i och med denna rapport avlämnar sin totalt sett 58:e rapport sedan starten som börs-vd.

 

Han fortsätter:
– Det är med tillfredställelse och inte utan stolthet som jag överlämnar vd-ansvaret för Catena till Benny Thögersen. Att samtidigt själv få förtroendet att fortsätta bidra till utvecklingen av bolaget så som föreslagen styrelseordförande är mycket inspirerande.

 

Under kvartalet köpte Catena fastigheter för 763 Mkr, sålde för 415 Mkr och investerade 123 Mkr i befintligt bestånd, vilket bidrog till att portföljens värde ökade till 11,3 Mdr kr (10,8).

 

Skulderna ökade till 6.644 Mkr (6.523) och finansierades till en medelränta om 3,4 procent och det egna kapitalet steg till 4.080 Mkr (3.904), motsvarande en soliditet om 32,1 procent (31,6). Substansvärdet per aktie Epra Nav ökade till 139,2 kr (128,8 den 31/3 2016). LE

alt
Entrén till Holiday Inn West Ruoholahti i centrala Helsingfors.

 

Fastighets AB Balder har ingått ett bindande avtal med Tradeka-sijoitus Oy att förvärva hotellfastigheten Holiday Inn Helsinki – West Ruoholahti för 39 MEUR (cirka 376 Mkr). Tillträde är beräknat till 1 juli.

 

Hotellfastigheten är byggd 2005 och innehåller 256 rum. Hotellet är uthyrt med ett långt hyresavtal till Restel Hotellit, en av Finlands ledande hotelloperatörer.         

 

Fastigheten ligger i ett kontorsområde i Helsingfors centrum med bra förbindelser för både bil och kollektivtrafik.

 

Hotellmarknaden i Helsingfors har haft en stark tillväxt under de senaste åren och enligt Visit Helsinki så uppgick antal övernattningar till 3,6 miljoner för år 2016.

alt
Karolinska Institutets vik. rektor Karin Dahlman-Wright och Akademiska Hus marknadsområdesdirektör Magnus Huss, har invigt utställningen om KI Campus Solna till år 2030. Foto: Akademiska Hus

 

En utställning om KI Campus Solnas nya campusplan invigdes idag av Karolinska Institutets vik. rektor Karin Dahlman-Wright och Akademiska Hus marknadsområdesdirektör Magnus Huss i Aula Medica i Solna. Campusplanen ska hjälpa Karolinska Institutet att nå sin vision om att förbättra människors hälsa samt skapa ett centrum för världens starkaste life science-område i Stockholm och Hagastaden.

 

Planen utgör ett ramverk och en vägvisare för Akademiska Hus utveckling av den fysiska miljön inom KI Campus Solna och hur campus kan integreras i den pågående stadsutvecklingen.

 

– I takt med att KI växer och forskningen utvecklas behöver vi satsa på nya miljöer och modern infrastruktur som skapar möjligheter till god och gränsöverskridande forskning. Lärare, studenter och forskare ska få bästa möjliga förutsättningar att arbeta och utvecklas, så att KI även i framtiden ska kunna behålla och rekrytera medarbetare och studenter i en global konkurrens, sade Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor KI, under invigningen.

 

Visionen fram till 2030 är: ”Kunskapsnavet för life science med ett grönt hjärta”, vilket innebär en tydlig ambition om ett kunskapsintensivt, levande och hållbart campus präglat av mångfald, fortsatt inflyttning av nya verksamheter och ökat internationellt utbyte.

 

– Campusplanen är ett viktigt verktyg i vårt fortsatta arbete eftersom den visar vår gemensamma ambition och vision för universitetsområdet och dess koppling till staden. Samarbetet med Karolinska Institutet har varit mycket bra och det är en förutsättning för att vi tillsammans ska lyckas med att ta fram en bra campusplan. Att långsiktigt utveckla våra campusområden tillsammans med våra kunder är en viktig del i Akademiska Hus uppdrag att stärka Sverige som kunskapsnation, sade Magnus Huss, marknadsområdesdirektör, Akademiska Hus.

 

FN:s globala mål har varit i fokus

KI Campus Solna ska utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt. Det har därför varit naturligt att campusplanen tagits fram i enlighet med Förenta Nationernas globala mål för en hållbar utveckling och de miljömål som Sverige har förbundits att uppnå innan 2030.

alt

Castellums kontorsfastighet Neroport i Ørestad, Köpenhamn, och Bettina Lange, ny regionchef för Castellum Danmark A/S.


Efter 2,5 år som ansvarig för DEAS A/S fastighetsmäklaraktiviteter återkommer Bettina Lange nu till investerarsidan som Castellum Danmarks A/S nya regionchef, en tjänst som hon övertar från Thomas Wenzell Olesen som slutade i slutet av mars. Bettina Lange ska tillsammans med Castellums erfarna team vidareutveckla verksamheten i Danmark med fokus på optimering av fastighetsportföljen och tillväxt.
  

Castellum etablerades i Danmark 2011 och nyligen flyttade bolaget till nya lokaler i den egna fastigheten Neroport i Ørestad.
    

– Det ska bli roligt att komma tillbaka till Ørestad, eftersom jag arbetat med projektet i mina tidigare tjänster hos hhv. C.W. Obel Ejendomme och NCC Property Development, säger Bettina Lange.
    

Utöver denna ikoniska fastighet och de centralt belägna flerbrukarfastigheterna i Köpenhamn består ungefär hälften av Castellums portfölj i Danmark av fastigheter i Søborg, Albertslund, Tåstrup och Glostrup.
    

– Vi är verkligen glada att få arbeta med Bettina Lange för ledningen av Danmark. Hennes långa erfarenhet och djupa insikt i dansk fastighetsmarknad, såväl från investeringssidan som från utvecklarsidan, matchar perfekt Castellums ambitioner om tillväxt i Köpenhamn, säger Ola Orsmark, vd for Castellum Region Syd.

tisdag, 02 maj 2017 10:52

Colliers utökar sitt uthyrningsteam

alt

                                                                                
Colliers International har en fortsatt stark tillväxt på både uthyrnings- och transaktionsavdelningen. Två av de senaste tillskotten på uthyrningsavdelningen är Dana Daoud (bilden t v) och Christoffer Bladh Nord (t h). Uthyrningsgruppen består därmed av nio anställda som dedikerat jobbar med uthyrning och projektuppdrag för kontor, industri & lager samt kombilokaler.
    

Dana Daoud är anställd som uthyrare i Stockholm och har tidigare arbetat för bland annat Concent och Brostaden.

 

Christoffer Bladh Nord får ansvar för området Industri och Logistik. Han kommer senast från CBRE, men har tidigaree arbetat hos Colliers.

 

– Utvecklingen för uthyrning i både Göteborg och Stockholm är positiv, men vakansgraden på kontor i båda städerna är låg. Dana Daoud kommer att arbeta både med kontors- och lokaluthyrning, men även med vårt nya affärsområde Nyproduktion. I de flesta nyproducerade fastigheterna idag finns butikslokaler i botten. Vi kan här erbjuda våra kunder en helhetslösning, med både försäljning av bostäder och uthyrning av lokaler, säger vd Dan Törnsten.
 

Han fortsätter:
– Colliers går även in i en fas med många nya uppdrag inom industri- & logistikmarknaden. Vi ser att investerarna blivit allt mer aktiva och vi har därför rekryterat Christoffer Bladh Nord för att utveckla detta område ytterligare.

alt
Astoria Stockholm. Vy från Nybrogatan. Illustration: 3XN

 

Humlegården har arbetat med utvecklingen av fastigheten Riddaren 18 på Nybrogatan 7A-B i Stockholm sedan 2005, i nära samarbete med Stockholm stad. Nu har detaljplanen vunnit laga kraft och entreprenadarbeten påbörjas efter sommaren. I projektet bevaras och renoveras en fastighet från 1870-talet samtidigt som det också tillförs en ny byggnad i absolut toppklass.

 

Humlegårdens vision för Astoria Stockholm kombinerar det bästa från nu och då och säkerställer att kvarteret kan fortsätta leva i många generationer till.

 

– Vi är glada över beslutet, som innebär att vi nu kan ta nästa steg i arbetet med Astoria, säger Maria Lidström, Chef Investering och Utveckling på Humlegården. Vi har under planprocessens skeden tagit de yttranden som inkommit på stort allvar och är mycket stolta över det projekt vi nu ska få realisera, säger Maria Lidström.

 

Humlegården kännetecknas av en långsiktighet och arbetar efter tesen att god arkitektur ska vara hållbar och berika stadsrummet. Projektet består av två delar där man både bevarar och utvecklar kvarteret. Renoveringen av Astoriahuset mot Nybrogatan är omfattande och innebär att fastigheten återfår sin forna glans genom en varsam restaurering där originaldetaljer tas fram. Ambitionerna i arbetet med den nya delen, som uppförs mot gränden där en del av den befintliga fastigheten rivs, är även de mycket höga och uppdraget har tilldelats den välrenommerade danska arkitektbyrån 3XN.

 

Med en bred majoritet antog kommunfullmäktige detaljplanen i december 2015. Planen överklagades men nu har den sista instansen, mark- och miljööverdomstolen, meddelat att de inte ger prövningstillstånd avseende Riddaren 18. Det betyder att och att mark- och miljödomstolens avgörande därmed står fast. Detta innebär att detaljplanen vinner laga kraft och att Humlegårdens utveckling av fastigheten Riddaren 18 kan påbörjas.

 

Entreprenadarbeten inleds efter sommaren och från byggstart beräknas projektet ta omkring 2,5 år.

 

Astoria Stockholm kommer att innehålla både bostäder och kontor.