30 april 2024

Redaktionen

alt
Bristen är stor på ungdomsbostäder i Botkyrka och Tullinge. Från vänster tar Lennart Karlsson, vd för HEBA, Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun och Pero Popopvski, vd för Wästbygg, ett första spadtag.

 

alt

Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun, tog tillfället i akt att prova en större grävmaskin på byggarbetsplatsen på Solskensvägen.

 

alt

Det är Wästbygg som på totalentreprenad ska uppföra de 155 ungdomsbostäderna i Tullinge. Underentreprenör för husbyggandet är Lindbäcks från Piteå. Arkitekt är ARKITEMA.

 

alt

Många från HEBA var med vid det första spadtaget, men även personer från Wästbygg och Lindbäcks.

 

Nu har HEBA byggstartat projektet med 155 ungdomsbostäder på fastigheten Capella 2, belägen på Solskensvägen i Tullinge. Stämningen var hög och solen lyste såsom den bör göra på Solskensvägen i Tullinge, endast 5 minuter från pendeltågsstationen Tullinge och knappt 10 minuter med cykel till Södertörns Högskola i Flemingsberg.

 

I mars månad i år tecknade HEBA ett avtal med Botkyrka kommun om att köpa fastigheten Capella 2 i Tullinge för cirka 16,5 Mkr. HEBA innehade sedan tidigare tomträtten till Capella 2.

 

Vidare har HEBA har tecknat avtal med Wästbygg om att på totalentreprenad uppföra ungdomsbostäderna på den aktuella fastigheten. Underentreprenör för husbyggandet är Lindbäcks från Piteå. Arkitekt är ARKITEMA.

 

Projektet omfattar totalt 5.275 kvm bostadsarea i form av två byggnader med totalt 155 lägenheter samt 52 parkeringsplatser, varav 18 är utomhusparkeringar och 34 är garageplatser.

 

Inflyttning beräknas ske i november 2018. Hyresnivåerna är inte klara och HEBA räknar med att starta uthyrningen vid kommande årsskifte.

 

Behovet av ungdomsbostäder är stort i vackra Tullinge och fastigheten Capella 2 kommer totalt att innehålla 26 ettor om 28 kvm, 120 tvåor om 35 kvm samt 9 mindre treor om 48 kvm.

alt
Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 

Oscar Properties, vars stam- och preferensaktier numera handlas på Nasdaq Stockholms Mid Cap-lista, fortsatte att växa med lönsamhet under årets första kvartal. Vinsten efter skatt ökade till 344 Mkr (34), motsvarande 11,89 kr (0,93) per stamaktie. I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar förvaltningsfastigheter med 287 Mkr (–). Nettoomsättningen steg till 748 Mkr (444) och rörelseresultatet förbättrades till 427 Mkr (50).

 

– Under inledningen av året fortsatte vår expansion, främst genom etablering i utvalda lägen utanför Storstockholm och genom att växa vår förvaltningsaffär, säger vd Oscar Engelbert.

 

Under perioden uppgick antalet sålda bostäder till 102 (189) och avsåg främst projekten Norra Tornen, No. 4 i Nacka, Industriverket och Bageriet. Oscar Properties har bindande avtal för 84 procent av säljstartade bostäder i portföljen. När det gäller arbetet med Norra Tornen, varav det första tornet Innovationen sedan en tid tillbaka syns ovan mark, gör bolaget bedömningen att det har samtliga tillstånd på plats för att slutföra projektet enligt plan.

 

Vidare tillträdde Oscar Properties förvärvet av byggföretaget Allegro Projekt och delbetalade genom att emittera nya aktier, etablerade sig utanför Stockholm genom förvärv av fastigheten Annedal 23:33 i Göteborg samt Kvarngärdet 28:6 och 28:7 i Uppsala. I dessa projekt planerar Oscar att utveckla totalt upp emot 250 bostäder.

 

Dessutom beslutade styrelsen att dela upp verksamheten i två affärsområden; Bostadsutveckling respektive Kommersiella fastigheter, i syfte att öka transparensen och skapa en tydligare fokus på två i grunden olika affärer.

 

I balansomslutningen om 5.155 Mkr (3.060 den 31 mars 2016) ingick förvaltningsfastigheter för 1.313 Mkr (987) och projektfastigheter för 1.122 Mkr (309). De totala räntebärande skulderna i koncernbolagen och joint venture/intresseföretagen uppgick till 2.770 Mkr (1.991) och finansierades till en snittränta om 4,5 procent (3,8) exklusive preferensaktie serie B.

 

Det egna kapitalet ökade till 1.650 Mkr (970), motsvarande en soliditet om oförändrat 32 procent.

 

Efter periodens slut har Oscar Properties köpt fastigheterna Lybeck 2, Lybeck 3 och Ladugårdsgärdet 1:51 i Södra Värtan för 700 Mkr samt fem fastigheter vid Skurusundet i Nacka för 170 Mkr med avsikt att utveckla bostäder och kontor. LE

fredag, 28 april 2017 22:56

Fabege: Ökat intresse för södra sidan

alt
Kv Pelaren byggs av Fabege mitt emot Globen, invid Nynäsvägen. Bland övriga hyresgäster, förutom Ebba, som tecknat avtal finns teleoperatören Tre samt IT-infrastrukturbolaget Stokab.

 

Fabege har hyrt ut 2.200 kvm till Ebab i det nya kontorshuset Pelaren vid Globen, Stockholm. Hyresavtalet löper på fem år och med en årshyra på 6,6 Mkr. Inflyttning väntas ske i januari 2019. Därmed är huset i nya Söderstaden i det närmaste fullt uthyrt.

 

Under senare tid har Fabege totalt tecknat kontrakt på över 30.000 kvm i Hammarby Sjöstad och Globenområdet.

 

– Vi ser ett klart ökat intresse för den södra sidan, vilket vi som stadsdelsutvecklare tycker är positivt för det skapar en bra balans i staden. Tack vare att starka varumärken hittar söderut kommer den positiva utvecklingen av ökad service, tätare kollektivtrafik och innerstadskänsla att fortsätta att utvecklas i snabb takt, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

fredag, 28 april 2017 22:52

Catella noterar fastighetsfond

alt
Catellas Timo Nurminen är styrelseordförande för AIF-fonden Property Income 2017.

 

Catellas Property Investment Management lanserar nu Property Income 2017 som är en alternativ investeringsfond som ska investera i förvaltningsfastigheter med stabila kassaflöden och hög utdelningskapacitet. Det blir den första alternativa investeringsfonden med fokus på svenska fastighetsmarknaden att noteras på Nasdaq Stockholms nya AIF-lista (AIF, Alternative Investment Fund). Fondens AIF-förvaltare är Plain Capital Asset Management Sverige AB och fondens depåbank är SEB. Notering är planerad till i slutet av maj.

 

– Fastighetsvärden varierar över tid medan uthyrda fastigheters kassaflöden är stabila. Fondens strategi är därför att äga fastigheter en längre period och hålla hårt i kostnaderna och dela ut stor del av intäkterna löpande. Det stabila kassaflödet dominerar då i totalavkastningen vilket skapar trygghet, säger Timo Nurminen, Head of Property Investment Management på Catella

 

Medarbetare från Catellas Property Investment Management kommer att vara en del av en investeringskommitté inom AIF-förvaltaren som utvärderar fondens investeringar. Investeringsbesluten tas av AIF-förvaltaren. Fondens styrelse består av ordförande Timo Nurminen samt två oberoende ledamöter, Christer Wachtmeister och Henrik Steinbrecher.

 

– Fondens placeringsstrategi är väl anpassad för den marknad vi ser nu när börsen är högt värderad och obligationsräntorna är låga, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.
    Den första investering som fonden kommer utvärdera är en portfölj med defensiva handelsfastigheter med främst matbutiker som ICA, Coop och Hemköp och Systembolag som hyresgäster.

 

– Denna typ av fastigheter har starka kassaflöden och därmed stabil och god utdelningskapacitet till ägarna. Detta är även ett segment som institutioner fokuserat på senaste åren och fonden ger nu även mindre institutioner och andra investerare en möjlighet till exponering mot defensiva handelsfastigheter, säger Martin Malhotra, projektledare på Catellas Corporate Finance.

 

Fondens livslängd är planerad till tio år. Fonden har en kostnadseffektiv struktur och har som målsättning är att ge utdelningar från juli 2018 motsvarande 6-8 procent per år, utdelningarna planeras att ske kvartalsvis. Fondens målsättning för totalavkastning är 9-11 procent per år. 

alt
Akademiska Hus satsar drygt 430 Mkr för att bygga 322 lägenheter med plats för över 400 internationella forskare och studenter på Campus Solna, Karolinska Institutet.

 

För Q1 ökade Akademiska Hus vinsten till 1.346 Mkr (755), efter en skattebelastning om –391 Mkr (–236). I vinstresultatet ingick värdeförändringar i fastighetsportföljen med 902 Mkr (308). Hyresintäkterna ökade till 1.409 Mkr (1.382), vilket ledde till att driftöverskottet under perioden steg till 993 Mkr (947).

 

Förutom att bygga campus har Akademiska Hus även regeringens uppdrag, sedan juni 2014, att bygga studentbostäder med målet att bygga mer än 6.000 studentbostäder runt om i Sverige, bland annat genom Stockholmssatsningen Sthlm 6000+.

 

I början av april i år beslutade Akademiska Hus styrelse att bygga bostäder med plats för över 400 internationella forskare och studenter på Campus Solna. En investering om drygt 430 Mkr.

 

I balansen ökade värdet på förvaltningsfastigheterna till 74.773 Mkr (67.364) samtidigt som de långfristiga skulderna steg till 32.737 Mkr (30.716), medan de kortfristiga skulderna minskade till 15.975 Mkr (16.254).

 

Lånen finansierades till en kraftigt sänkt snittränta om 2,03 procent (3,96).  Detta ledde till att det egna kapitalet steg till 32.737 Mkr (30.716). Räntetäckningsgraden ökade till 7,12 gånger (6,94).

 

I februari i år fick Akademiska Hus en rating av Standard & Poor’s med betyget AA för long term rating, Stable outlook.

 

Sedan årsskiftet har Akademiska Hus implementerat en organisationsförändring, säger vd Kerstin Lindberg Göransson i rapporten. Syftet med den nya organisationen är att öka bolagets effektivitet för att ytterligare stärka kundvärdet och bolagets utvecklingsförmåga. Det har inneburit att Akademiska Hus delvis har etablerat en ny ledningsgrupp. TM

fredag, 28 april 2017 22:45

Heimstadens vinst steg till 451 Mkr

alt
Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

Ett betydligt större Heimstaden ökade vinsten före skatt för Q1 till 544 Mkr (231), vinsten efter skatt steg till 451 Mkr (184).  

 

Under perioden förvärvade Heimstaden bostadsfastigheter, från Uppsala i norr till Köpenhamn i söder, om totalt drygt 265.000 kvm. Detta ledde bland annat till att värdeförändringen av fastigheterna steg med 463 Mkr (139). Värdeförändringen för derivat uppgick till 0 Mkr (-9)

 

Periodens hyresintäkter i det större beståndet ökade starkt till 426 Mkr (186) med en nära nog oförändrad uthyrningsgrad för bostäderna om 99,4 procent (99,6).

 

Den större fastighetsportföljen ledde till att driftnettot ökade totalt till 190 Mkr (80) med ett förvaltningsresultat som steg till 92 Mkr (83).

 

Värdet på Heimstadens större fastighetsbestånd, om totalt cirka 1,5 miljoner kvm (0,67), steg kraftigt till 27.814 Mkr (13.309).

 

De räntebärande skulderna ökade till 13.296 (7.857), liksom de kortfristiga skulderna som steg till 2.771 Mkr (548).  

 

Skulderna finansierades till en sänkt genomsnittsränta om 1,60 procent (1,72). Det ledde till att det egna kapitalet steg till 9.411 Mkr (6.033).

 

I rapporten säger vd Patrik Hall att:
– Ett fortsatt gott resultat för Q1 2017 skapar en stabil grund i vår fortsatta tillväxtresa i både Sverige och Köpenhamn. Denna fortsatta tillväxt skapar dock ett behov för oss att fortsätta diversifiera vår kapitalbas. Heimstaden har därför gett uppdraget till Carnegie och Danske bank att sondera terrängen för en eventuell emission av icke-säkerställda obligationer. TM

fredag, 28 april 2017 22:41

NP3 ökade vinsten till 79 Mkr

alt
Andreas Nelvig, vd för NP3 Fastigheter.

 

Förvärv och egna projekt och intäktshöjande investeringar bidrog till att NP3 Fastigheter redovisade höjda hyresintäkter för årets första tre månader till 159 Mkr (117) och ett förbättrat förvaltningsresultat till 70 Mkr (49). Kvartalsvinsten efter skatt steg med 10 Mkr till 79 Mkr, motsvarande 1,46 kr (1,36) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar på fastigheter med 26 Mkr (30), varav 12 Mkr var reavinst, och på derivat med 1 Mkr (0).

 

– Intäkterna och driftnettot ökad med 36 respektive 34 procent medan förvaltningsresultatet steg med 43 procent. Vi ligger helt klart i nivå med våra förväntningar, säger vd Andreas Nelvig.

 

Under perioden investerade NP3 för 513 Mkr, varav förvärv av elva fastigheter svarade för 479 Mkr, samtidigt som handelsfastigheten Majoren 1 i Falun såldes för 180 Mkr.

 

Dessa förändringar i fastighetsbeståndet medverkade till att marknadsvärdet ökade till 6,5 Mdr kr (6,2). De räntebärande skulderna till kreditinstitut och obligationslånen uppgick vid rapportdagen till totalt 3.979 Mkr och snitträntan på låneportföljen var 2,66 procent (2,65).

 

Det egna kapitalet ökade till 2.345 Mkr (2.266) motsvarande 43,15 kr (41,69) per aktie och till en soliditet på oförändrat 35 procent. Det långsiktiga substansvärdet EPRA NAV per aktie uppgick till 46,64 kr (39,01).

 

Efter kvartalets utgång har NP3 genomfört ett förvärv med fastigheter primärt i Gävle, emitterat en obligation till en betydligt bättre nivå än den förra samt genomfört en större uthyrning till Trafikverket i Gävle, där bolaget förvandlar en industrifastighet till en modern kontorsfastighet. LE

alt
Castellum utvecklar åt Volvo Cars på Gamlestadsvägen i Göteborg.


Castellum är mitt uppe i en ombyggnation av en kontorsbyggnad på Gamlestadsvägen 18 i Gamlestaden i Göteborg. Ett hyresavtal med successiv inflyttning från januari i år har tecknats med Volvo Cars. Totalt omfattar det en yta av 13.500 kvm. Ombyggnationen innebär en utveckling av högkvalitativa kontor samtidigt som byggnadens industriella karaktär bevaras. Arbetet beräknas vara genomfört tredje kvartalet 2017.
    

– Vi är glada över kunna välkomna Volvo Cars som hyresgäst till Castellum. I och med tecknandet av detta hyresavtal så är första kontorsetappen i omdaningen av vårt innehav i Gamlestaden fullt uthyrd. Vi ser med tillförsikt fram emot att arbeta vidare med detaljplanen för fortsatt utveckling av området, säger Cecilia Fasth, vd för Region Väst i Castellum.
    

I samband med ombyggnationen kommer byggnaden att certifieras enligt Miljöbyggnad med ambitionen att nå nivå silver.
   

Den regionala tillväxten i Göteborg är starkast i landet. Gamlestaden definieras som en av fem strategiska knutpunkter och kommer att knytas närmare Göteborgs innerstad. Ett nytt resecentrum i området beräknas vara färdigställt i mitten av 2018 och blir en knutpunkt för resande med tåg, spårvagn och buss.

fredag, 28 april 2017 11:42

BTH i stort uppdrag för Stena i Vega

alt
Stenas planerade hus i Vega, Haninge.


BTH Bygg har tecknat avtal med Stena Fastigheter om byggnation av 330 lägenheter i den nya stadsdelen Vega i Haninge kommun, cirka 20 minuter från Stockholms central. Avtalet med Stena omfattar projektering och byggnation och genomförs som totalentreprenad.  BTH Bygg beräknar starta med projektering inom kort.
     

– Vega är en ny och spännande stadsdel och vi är glada att ha tecknat avtal med Stena Fastigheter där vi nu tillsammans kommer att bidra till Haninges utveckling med högkvalitativa bostäder i en grön och vacker miljö. Vår höga ambitionsnivå tillsammans med vårt kvalitetsarbete präglar hela vårt arbetssätt och är en förutsättning för att kunna driva projekt av den här storleken, säger Tobias Kjellin, vd på BTH Bygg.

fredag, 28 april 2017 11:40

Sigillet köper hotell på Östermalm

alt
Sigillet köper fastigheten Svea Artilleri 7.


Göteborgsbaserade Sigillet Fastighets AB köper hotellfastigheten Svea Artilleri 7 på Östermalm i Stockholm från Stiftelsen MHS-Bostäder. Hotellet har 140 rum och drivs av Nordic Choice Hotels under varumärket Clarion Collection Hotel Tapto. Fastighetens uthyrbara area uppgår till 5.630 kvm. Säljaren har haft Cushman & Wakefield som rådgivare vid transaktionen.
    

Förvärvet är en del av Sigillets fortsatta expansion i Stockholmsområdet. Bolaget äger nu ett tiotal fastigheter i Stockholm och ytterligare cirka 60 fastigheter i Göteborgsområdet.
    

Hotellfastigheten, som är belägen på Jungfrugatan 57, har nyligen genomgått renovering av rum och nybyggnation av bland annat en relaxavdelning. På TripAdvisor är hotellet rankat som nummer 10 av 157 hotell i Stockholm.