1 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 27 april 2017 19:11

Skandia utvecklar i Västra Hamnen

alt
Glashuset på Varvsgatan 19 i Västra Hamnen, Malmö.

 

I dagarna invigs stadsdelsplattormen ”Västra Hamnen – Have it all”, som ska vidareutveckla Västra Hamnen. Samtidigt befäster stadsdelen sin position som ett av Malmös mest attraktiva områden för företagande då bland andra NIRAS, Amesto och Eniro har nytecknade hyresavtal med Skandia Fastigheter i Glashuset i Masthusen.

 

Västra Hamnen har kommit cirka halvvägs i sin utbyggnad. Utvecklingen har varit framgångsrik i att skapa en blandad bebyggelse, publika mötesplatser och innovativa företagsmiljöer i ett city- och havsnära läge. Nätverket ”Västra Hamnen – Have it all” grundas i syfte att gå in i Västra Hamnens nästa utvecklingsfas med ny energi och idéer.

 

– Tillsammans med Malmö Stad och våra kollegor i branschen lanserar vi nu gruppen som tar ett gemensamt grepp kring den fortsatta utvecklingen av stadsdelen. I stora stadsutvecklingsprojekt är det viktigt att alla aktörer samarbetar och tillsammans ser helheten och har en likriktad framtidsbild, säger Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef på Skandia Fastigheter

 

NIRAS har sedan tidigare sitt Malmökontor i Glashuset, bredvid Masttorget i Masthusen. Bolaget har stora expansionsplaner och har därför valt att fördubbla sin kontorsyta och avtalat om att långsiktigt stanna kvar som hyresgäst hos Skandia Fastigheter. Även Amesto Solution, ett IT-bolag som levererar programvara för effektivisering i små och stora bolag, har nu valt att fortsätta sin verksamhet hos Skandia som husgrannar till NIRAS. Eniro är en ytterligare hyresgäst som tecknat ett nytt avtal i just Glashuset.

 

– Med våra hyresgäster som kvitton ser vi att Västra Hamnen även fortsatt har en hög attraktionskraft bland kommersiella företag med framgångsrika verksamheter, avslutar Andreas Ivarsson.

torsdag, 27 april 2017 19:09

Stark tillväxt för Willhem

alt
Mikael Granath, vd för Willhem.

 

Willhem ökade kvartalsvinsten efter skatt till 370 Mkr (108) där orealiserade värdeförändringar på fastigheter ingick med 303 Mkr (96) och på finansiella instrument med 23 Mkr (-83). Under motsvarande period ifjol ingick även en reavinst om 9 Mkr.

 

Intäkterna ökade med 31 procent till 474 Mkr (361) och driftnettot steg med 41 procent till 244 Mkr (173). I jämförbart fastighetsbestånd var ökningen drygt 7 procent. Den ekonomiska uthyrningsgraden för Willhems bostäder var fortsatt hög och uppgick till oförändrat 99,7 procent.

 

Året har startat positivt för Willhem och vd Mikael Granath fram emot fortsättningen. Han säger:

 

– Under perioden har vi tillträtt cirka 2.000 lägenheter i Eskilstuna, Halmstad och Helsingborg parallellt med ökad aktivitet inom nyproduktion, som både omfattar förvärvade projekt och projekt som genomförs i egen regi. Vi har för avsikt att framöver prioritera utvecklingen av projekt i egen regi. Därutöver ligger vår primära investeringsfokus inom segmentet samhällsfastigheter.

 

Förvärven gjordes till ett fastighetsvärde om 3,3 Mdr kr, vilket bidrog till att portföljens marknadsvärde den 31 mars ökat till 29,8 Mdr kr (25,9).

 

De räntebärande skulderna ökade till 18.243 Mkr (17.125) och finansierades till en genomsnittlig ränta om oförändrat 1,6 procent och det egna kapitalet ökade till 9.448 Mkr (9.078), motsvarande en soliditet om oförändrat 32 procent. LE

torsdag, 27 april 2017 19:02

JM ökade vinsten till 841 Mkr

alt
Intill Årstabroarna vid Lijeholmskajen uppför JM det 16 våningar höga Brohuset innehållande 162 lägenheter. Inflyttning sker under 2018.

 

Det är fortsatt goda tider för JM. Vinsten efter skatt för Q 1 steg till 712 Mkr (299).  Enligt segmentsredovisningen ökade intäkterna till 4.245 Mkr (3.757) och rörelseresultatet förbättrades till 570 Mkr (445). Rörelsemarginalen steg till 13,4 procent (11,8). Rörelsemarginalen för JM Bostad i Stockholm förbättrades till 18,9 procent (17,3).

 

Räntabiliteten på eget kapital för de senaste tolv månaderna ökade till 36,9 procent (23,8) medan resultatet per aktie under första kvartalet steg till 10,00 kronor (4,10).

 

Antalet sålda bostäder minskade under perioden till 864 (927), medan produktionsstarterna uppgick till 813 (856).

 

Bolagets försäljning av andelarna i Småa till ALM Equity uppgick till 275 Mkr.

 

Tillgångarna i koncernen steg till 13.450 Mkr (11.648) och antalet disponibla byggrätter steg till 33.600 (32.500).

 

De långfristiga skulderna ökade till 2.676 Mkr (2.609), medan de kortfristiga minskade till 334 Mkr (408). Det innebar att det egna kapitalet ökade till 5.526 Mkr (4.532) med en soliditet som steg till 41 procent.

 

Nu satsar JM på virtuella bostadsvisningar. I rapporten säger vd Johan Skoglund:
– Vi ökar nu satsningarna på digitalt stöd i kundmötet och i byggprocessen. Virtuella bostadsvisningar underlättar för kunder att ta del av vårt erbjudande och när det gäller arbetsmetoder behövs digitalt stöd i form av processtyrning och mobilitet. De satsningar som nu genomförs innebär investeringar med målsättningen att öka kundvärdet och nå ökad effektivitet i våra projekt. Digitaliseringsarbetet är också del av kompetensutvecklingen av JMs medarbetare. TM

torsdag, 27 april 2017 18:56

Fabege inledde stabilt

alt
Christian Hermelin, vd för Fabege. Foto: Peter Knutson

 

Värdetillväxten på Fabeges marknader i Stockholmsområdet är fortsatt stor. Under årets första kvartal minskade dock bolagets orealiserade värdeökningar på fastigheter med 686 Mkr till 833 Mkr (1.519). I och med detta redovisade bolaget en nästan halverad vinst för perioden till 882 Mkr (1.665), motsvarande 5.33 kr (10,07) per aktie. I resultatet ingick även orealiserade värdeförändringar på räntederivat med 89 Mkr (-118), och i fjolårets resultat ingick en reavinst om 160 Mkr.  

 

Växande hyresintäkter och fortsatt låga räntekostnader innebar att förvaltningsresultatet ökade med 11 procent till 216 Mkr (195). Nettouthyrningen uppgick till 21 Mkr (12) och hyresnivåerna i omförhandlade avtal ökade med i genomsnitt 20 procent.

 

– Fjolårets goda marknadsförutsättningar med hög efterfrågan på kontorslokaler, stigande hyresnivåer samt ökade fastighetsvärden och låga räntenivåer håller i sig i inledningen av året. Första kvartalets resultat och nyckeltal visar att Fabege tillvaratagit de goda marknadsförutsättningarna, säger Christian Hermelin, vd för Fabege.

 

Under perioden startade Fabege ett nytt stort projekt i Hammarby Sjöstad – Trikåfabriken 9, omfattande 16.700 kvm och en investering om totalt cirka 450 Mkr. Halva projektet är uthyrt till Naturvårdsverket på ett sexårigt grönt kontrakt.

 

Vidare köpte Fabege fastigheter för 1.314 Mkr, bland annat tillträddes den nyproducerade kontorsfastigheten Distansen 6 i Solna med Johnson & Johnson som största hyresgäst. Dessutom investerades 843 Mkr i ny-, till- och ombyggnationer, vilket bidrog till att portföljen passerade 50 Mdr kr med råge.

 

Den 31 mars ägde Fabege fastigheter till ett verkligt värde om 50,8 Mdr kr (47,8 vid årsskiftet).

 

De räntebärande skulderna ökade under kvartalet till 22.548 Mkr (21.978) och finansierades till en snittränta om 2,38 procent inklusive outnyttjade kreditlöften om 2.421 Mkr.

 

Det egna kapitalet ökade till 23.277 Mkr (23.002) efter betald utdelning om 662 Mkr.

 

Substansvärdet enligt EPRA NAV beräknades till 169 kr  per aktie (163).

 

Soliditeten var nära nog oförändrad med 45 procent (46) med en belåningsgrad som vid periodens slut var 44 procent (46). LE

alt
Aronsborgs Konferenshotell i Bålsta omfattar 15.000 kvm.

 

 

Strawberry Properties AB, kontrollerat av Petter Stordalen, har köpt fastigheten Håbo Bista 1:527 med Aronsborgs Konferenshotell, för vilken Scius har varit asset manager åt Starwood Capital Group. Köpeskillingen är inte officiell.

 

Fastigheten, vilken är belägen i Bålsta fem mil nordväst om Stockholm och fem mil söder om Uppsala, omfattar totalt 15.000 kvm uthyrbar area och är fullt uthyrd till Aronsborg Konferenshotell. Detta hotell ingår i Nordic Hotels & Resorts – ett bolag inom Stordalens Nordic Choice Hotels som äger och driver hotell under egna, självständiga, varumärken. Övriga hotell i Nordic Hotels & Resorts är bland andra Selma Spa i Sunne, Yasuragi Hasseludden i Stockholm, Skt Petri i Köpenhamn och The Thief i Oslo.  

 

Fastigheten Håbo Bista 1:527 ingick i Starwood Capital Groups storförvärv av SveaReal Fastigheter i Sverige och DNB NOR Eiendomsinvest I ASA i Norge, vilken var den största affären i Norden under 2015.

 

– Vi är glada att ha genomfört denna transaktion med Strawberry Properties som är en naturlig långsiktig ägare av fastigheten, säger Mikael Freudmann, vd på Scius Partners.
 

AG Advokat och Pangea Property Partners agerade som rådgivare åt säljaren i transaktionen.

alt
Ø Huset i Ørestad, gatuvy.


Heimstaden har, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, avtalat att köpa projektfastigheten Ö-huset i Köpenhamn av Skanska A/S. Projektet ligger i stadsdelen Örestad och omfattar 300 enheter samt en livsmedelsbutik. Total yta uppgår till 27.400 kvm och transaktionsvärdet uppgår till cirka 880 MDKR (1,14 Mdr kr).
    

Transaktionen sker genom förvärv av bolag och ska finansieras med egen kassa samt realkreditfinansiering. Heimstaden tillträder aktierna i april 2018 och fastigheten kommer att färdigställas etappvis med avlämning av sista delen under hösten 2018.
    

– Vi är glada över att kunna vara med och aktivt påverka utvecklingen i den danska huvudstaden och fortsätta växa genom förvärv av befintliga fastigheter samt bra projekt, säger Magnus Nordholm, vice vd i Heimstaden.
    

– Huset är utvecklat med fokus på den moderna familjens behov och vi är därför mycket nöjda med att sälja projektet till Heimstaden, vilket som långsiktig investerare och ett av Nordens största bostadsbolag, säkrar familjevänliga hyresbostäder till den växande befolkning i Köpenhamn, säger Peter Nymann-Jørgensen, vd Skanska A/S.

alt
AccorHotels nya Novotel ligger på 40 Marsh Wall, Isle of Dogs, Canary Wharf, London.


Nyligen öppnade AccorHotels sitt nya Novotel i Canary Wharf i London. Hotellet ligger i en av de högsta byggnaderna i området, en 127 meter och 39 våningar hög skyskrapa, och har kostat AccorHotels cirka 1 Mdr kr.
    

Novotel i Canary Wharf har 313 rum, inklusive 26 sviter, och erbjuder nio mötesrum, alla med innovativ och individuell design. Hotellet har även ett modernt gym, pool och bastu, samt gratis WiFi i hela anläggningen. Hotellrestaurangen BOKAN, med restaurang, bar och takterrass i tre våningar, är med sin 360 graders utsikt från 37:e, 38:e och 39:e våningen en destination i sig själv.
    

I enlighet med AccorHotels hållbarhetsprogram PLANET21 blir hotellet det första i Storbritannien som har en egen grönsaksodling. På takterrassen på 39:e våningen finns dessutom bikupor som producerar honung till hotellets gäster. Inom PLANET21 har AccorHotels som mål att anlägga 1 000 grönsaksodlingar på sina hotell till år 2020.
    

– Novotel Canary Wharf har som mål att bli den mest populära destinationen i Londons affärsdistrikt Canary Wharf. Hotellet är ett lysande exempel på vår ambition att skapa en innovativ, hållbar och gästvänlig produkt som riktar sig till både övernattningsgäster och lokalbefolkningen, säger Thomas Dubaere, Managing Director för AccorHotels UK & Ireland.

onsdag, 26 april 2017 18:16

Wallenstam gjorde storvinst om 540 Mkr

alt
Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

 

Wallenstams kvartalsvinst efter skatt ökade till 540 Mkr (282), motsvarande 1,6 kr (0,9) per aktie. Till ökningen bidrog reavinster med 52 Mkr (23), orealiserade värdeförändringar på finansiella instrument med 34 Mkr (-210). I resultatet ingick även orealiserade värdeförändringar på förvaltningsfastigheter med 369 Mkr (400), varav 132 Mkr (279) kom från nyproduktion av hyresrätter.

 

Hyresintäkterna steg med 5 procent till 414 Mkr (393), driftnettot ökade till 301 Mkr (279) och förvaltningsresultatet för fastigheter steg till 191 Mkr (167).

 

– Vår förvaltning och uthyrningsverksamhet är både effektiv och framgångsrik. I rapporten presenteras ett antal kvitton på detta, exempelvis ett driftnetto som är 8 procent bättre än samma period föregående år, och ett förvaltningsresultat som är 14 procent bättre. Det realiserade resultatet är 50 procent bättre än förra året och resultatet före skatt hela 85 procent bättre, säger vd Hans Wallenstam.

 

Under perioden investerade Wallenstam 555 Mkr (513) i byggnationer, varav 129 Mkr (122) i bostadsrättsproduktioner och 426 Mkr (524) i förvaltningsfastigheter. Det senare bidrog till att förvaltningsportföljens värde steg till 37,0 Mdr kr (36,6 vid årsskiftet). I balansräkningen ingick även en nettoinvestering om 1.252 Mkr i (1.277) vindkraftverk, därtill redovisades 765 Mkr (734) för pågående projekt i bostadsrätter och exploateringsfastigheter.

 

På bokslutsdagen hade Wallenstam totalt cirka 1.900 lägenheter i produktion till ett värde om cirka 4,3 Mdr kr.

 

De räntebärande skulderna uppgick till 16.193 Mkr (15.355) och finansierades till en snittränta om 2,08 procent och det egna kapitalet ökade till 18.281 Mkr  (17.788), motsvarande en soliditet om 46 procent (45). Substansvärdestillväxten på rullande helår, exklusive utdelning och återköp, beräknades till 23,5 procent.  LE

onsdag, 26 april 2017 18:13

Wihlborgs vinst steg till 289 Mkr

alt
Anders Jarl, vd för Whilborgs.

 

År 2016 var det starkaste i Wihlborgs historia. Och 2017 inleds ännu starkare framhåller Anders Jarl i rapporten för Q1. Vinsten efter skatt för första kvartalet steg till 289 Mkr (202). I vinstresultatet ingick värdeförändringar för fastigheterna med 261 Mkr (238).

 

Särskilt positivt var att hyresintäkterna ökade med nio procent till 540 Mkr (497) med ett förvaltningsresultat som stärktes med 10 procent till 261 Mkr (238).

 

Hyresmarknaden är stark för Wihlborgs som under kvartalet nettouthyrde för 23 Mkr. I nybyggnadsprojektet Sirius i Nyhamnsområdet i Malmö har hyrts ut till 60 procent medan Posthornet 1 i Lund är uthyrt till 70 procent.

 

I balansen ökade värdet på förvaltningsfastigheterna till 33.217 Mkr (29.166).

 

De långfristiga låneskulderna steg till 17.503 Mkr (16.376) liksom de kortfristiga, vilka ökade till 875 Mkr (806). Skulderna finansierades till en nära nog oförändrad snittränta om 2,83 procent (2,80). Det innebar att soliditeten stärktes till 34,8 procent (30,6), med en oförändrad räntetäckningsgrad om 3,2 gånger.

 

I rapporten säger vd Anders Jarl att en stark balansräkning ger Wihlborgs stabilitet och möjligheter till framtida affärsmöjligheter. Dessa möjligheter understryks även av att substansvärdet EPRA NAV ökade under första kvartalet till starka 198,86 kr (162,52). TM

onsdag, 26 april 2017 18:11

Diös portfölj växte till 18,8 Mdr

alt
Knut Rost, vd för Diös.

 

Diös har förvärvat mycket. Under årets första kvartal tillträdde Diös Fastigheter Office Building i Luleå,  som köptes av Lantmännen och Vasallen för 290 Mkr, samt 32 fastigheter i Umeå, Luleå och Sundsvall förvärvade från Castellum för 4.473 Mkr. Tillsammans med orealiserade värdeökningar i fastighetsportföljen om 210 Mkr (1) och investeringar i befintligt bestånd om 155 Mkr (105) gjorde detta att värdet av Diös fastighetsbestånd ökade till 18.811 Mkr (13.683).

 

En större fastighetsportfölj, en organisation som levererar och ett minskat finansnetto lyfte Diös resultat och kassaflöde till en ny nivå.         

 

Hyresintäkterna för årets första kvartal ökade med 21 procent till 400 Mkr (331), medan driftsöverskottet steg med 29 procent till 241 Mkr (187) och förvaltningsresultatet förbättrades med 50 procent till 179 Mkr (119). För jämförbart bestånd ökade förvaltningsresultatet med 21 procent.

 

Vinsten efter skatt steg till 326 Mkr (143), motsvarande 2,60 kr (1,88) per aktie. I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 210 Mkr (10), vilket främst var en engångseffekt efter en rabatt på latent skatt vid genomförda fastighetstransaktioner, medan värdeförändringarna på derivat var 9 Mkr (19).

 

– Resultatet för första kvartalet är rekordstarkt. Den positiva utvecklingen fortsätter och vår marknad visar styrka, vilket ger oss en bra bas att jobba vidare ifrån. Med affärer och relationer i fokus kommer vi fortsätta skapa värde för våra aktieägare, säger Knut Rost, vd för Diös.

 

De nyförvärvade fastigheterna finansierades delvis genom nya banklån med villkor som bidrog till sänkt genomsnittsränta och förlängda ränte- och kapitalbindningstiden. Totalt ökade skulderna till 11.117 Mkr (7.977) Mkr och finansierades till en snittränta om 1,6 procent (2,6) och en ränte- och kapitalbindningstid om 1,8 år (0,3) respektive 2,4 år (2,6).

 

Det egna kapitalet ökade under perioden till 6.452 Mkr (4.313) varav nyemission av aktier svarade för 1.853 Mkr. Soliditeten stärktes till 33,5 procent (31,0) och substansvärdet per aktie (EPRA NAV) beräknades till oförändrat 56,0 kr. LE
.