1 maj 2024

Redaktionen

alt
Ingela Lindh, Stadsdirektör Stockholms stad och Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

En färsk serviceundersökning visar att företagare i Stockholm tycker att stadens service har förbättrats det senaste året. Nöjd-kund-index, NKI, har gått upp till 70, på en skala 0-100, från 68 förra året. De olika myndighetsområdena får generellt bra betyg, med undantag för bygglov som tappar.

 

Anledningen till stadens totala ökning består till stor del på förbättringar inom verksamheterna som staden gjort utifrån resultatet från förra årets undersökning. De myndighetsområden som undersöks i NKI-mätningen är brandtillsyn, bygglov, markupplåtelser, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll samt serveringstillstånd.

 

– Att återkommande fråga Stockholms företagare om hur de upplever stadens service till näringslivet är nödvändigt för att kunna utveckla våra verksamheter. Det finns fortfarande områden där vi kan bli bättre, men vi ser samtidigt att respektive förvaltnings kontinuerliga förbättringsarbete ger positiva resultat, säger Ingela Lindh, Stadsdirektör Stockholms stad.

 

Hon fortsätter:

– Med målet att fortsätta utveckla servicenivån kraftsamlar nu hela Stockholmsregionen i en gemensam konferens den 25-26 april där de 55 kommunerna inom Stockholm Business Alliance, SBA samlas för att diskutera hur servicen ska utvecklas och förbättras ytterligare.

 

– Visst är det roligt att vi ökar i årets mätningar men nu fortsätter arbetet med att bli ännu bättre, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region som driver SBA-samarbetet.

 

Över längre tid syns en tydlig förbättring sedan staden började med att göra NKI-undersökningar. 2005 låg NKI på 60, en siffra som stadigt gått upp till 70 i år. NKI-undersökningar görs numera av majoriteten av Sveriges kommuner.

 

 

alt
Fabeges och SHH:s gemensamma projekt vid Kista Gårdsväg säljstartar i höst.  Bild: Stockholms stad


Fabege och SHH har tecknat avtal om att gemensamt utveckla cirka 225 bostadsrätter vid Kista Gårdsväg i Kista. I höstas tillträdde Fabege den sedan tidigare erhållna markanvisningen avseende fastigheten Selfoss 1, som ligger cirka 500 meter från Kista Galleria och tunnelbanan. SHH har nu förvärvat 50 procent av markbolaget och parterna har avtalat om att driva ett joint venture.
    

För Fabege är joint venture-strukturen ett sätt att tillvarata en större del av ett värdeskapande projekt och utvärdera en samarbetsform inför andra bostadsutvecklingsprojekt i framtiden. SHH kommer att ta ledningsansvaret för projektering, produktion och försäljning av bostadsrätterna.
    

– Som proaktiv stadsutvecklare i Stockholm är det naturligt att Fabege även engagerar sig i tillkomsten av nya bostäder. Projektet i Kista och samarbetet med SHH är ett exempel på ett sådant initiativ där Fabege aktivt medverkar till att det byggs fler bostäder, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och chef affärsutveckling, Fabege.
    

Detaljplan möjliggör uppförandet av bostäder i en kvartersbebyggelse med fem till åtta våningar och om cirka 12.500 kvm bostadsarea samt kommersiella lokaler på delar av bottenplan. Därtill kommer även ett underjordiskt garage i två plan med cirka 285 parkeringsplatser.
    

– Vi attraheras av projektets läge och vi ser möjligheter att här skapa ett attraktivt bostadskoncept. Vi är även glada att inleda ett samarbete med Fabege och med detta projekt tar SHH även steget in i Stockholms kommun och expanderar vidare med målsättningen att bli en av landets ledande bostadsutvecklare, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd och koncernchef, SHH Bostad.

alt
Arlandastad Holding AB växer med Eurostop Arlanda.


Arlandastad Holding AB har tecknat ett bindande förvärvsavtal med Unibail-Rodamco om att köpa fastigheten Norslunda 1:6 inkluderande Eurostop Arlanda. Affären blir startskottet för en helt ny etablering av ett internationellt event- och mässområde i den framväxande flygplatsstaden Airport City Stockholm.
    

Eurostop Arlanda omfattar totalt 96.000 kvm, varav 72.000 kvm byggnadsyta. Anläggningen och fastigheten förvärvas i sin helhet och tillträdet sker senast den 1 september. Byggnaderna på fastigheten inrymmer bland annat ett hotell med 228 rum (operatör: Quality Hotel), 20.000 kvm garage och 25.000 kvm kommersiella ytor.
    

Den nya ägaren Arlandastad Holding kommer omgående att komplettera och vidareutveckla lokalerna. Bland annat planeras ytterligare 200 hotellrum i en ny detaljplan med genomförande under 2018.
    

– Förvärvet av Eurostop Arlanda är den perfekta pusselbiten i vår ambition att skapa en unik mötesplats vid Arlanda. Vår satsning på utbildnings- och utställningslokaler för fordonsindustrin har slagit väl ut och nu kan vi bygga vidare på nya affärssegment som behöver närheten till Arlanda, säger Dieter Sand, vd för Arlandastad Holding AB.
    

Eurostop Arlanda ligger i flygplatsstaden Airport City Stockholm som är ett långsiktigt utvecklingsprojekt mellan Arlandastad Holding, Swedavia och Sigtuna kommun. Syftet är att tillsammans skapa en attraktiv mötesplats för människor i områdena kring Arlanda flygplats med ambitionen att skapa 50 000 arbetsplatser före 2030, varav många av de nya arbetstillfällena bildas inom mötesindustrin.
    

Per Taube, huvudägare i Arlandastad Holding AB glad att affären nu går i lås. Han säger:
– Vi har sedan tidigare utvecklat ett mötes- och utbildningskoncept för fordonsindustrin med 100.000 utbildningsdagar årligen, och vi har även gjort en första etablering av en mötesplattform för boendeindustrin. I och med förvärvet av Eurostop tar vi nu kliv framåt mot visionen om en internationell mässa vid Arlanda.
     

Utöver köpet av Eurostop investerar Arlandastad Holding för närvarande även i ny infrastruktur i närområdet för att förstärka tillgängligheten mot E4an och flygplatsen. En ny avfart från E4 samt en tunnel under E4 kommer att förbinda östra och västra delarna av Arlandastad. De nya anslutningarna beräknas vara färdiga under 2018.

alt
Intresset för SSM:s bostadsrätter i Kista Äng är stort.


SSM har påbörat försäljningen av 204 bostadsrätter motsvarande en total BOA om drygt 10.000 kvm inom ramen för projektet Kosmopoliten. Projektet är en del av det framväxande området Kista Äng och det är centralt beläget i nära anslutning till områdets planerade torg. Totalt planerar Stockholms stad för cirka 1.600 bostäder i området.
    

Kosmopolitens arkitektur består av varierande takhöjd, fasadmaterialval i tegel och trä samt sedumtak. Bostädernas BOA varierar mellan 24-98 kvm, varav närmare 90 procent av bostäderna har en bostadsyta om 30-65 kvm.
    

Merparten av bostäderna har egen balkong eller uteplats, och framtida bostadsrättsinnehavare erbjuds även eftertraktade och tidsenliga gemensamhetsytor i form av utegym, utomhuspool, orangeri, stor cykelparkering, bilpool, laddningsstationer för elbilar samt kylrum för leverans av matkassar.
    

– Antalet föranmälningar till projektet har visat på ett högt intesse och vi ser därför fram emot att kunna starta försäljningen idag, säger Mattias Roos, vd och koncernchef SSM.
    

Produktionsstart beräknas till 2019 med en förväntad inflyttning under senare delen av 2021.
    

Ytterligare byggherrar som anvisats mark i planområdet är ByggVesta, JM, Veidekke, Stadsutveckling AB, SKB och Index International. Dessutom har SISAB anvisats mark för en skola i området.

tisdag, 25 april 2017 20:07

SBB avstår affär om 500 lgh i Ljusdal

alt
Ilija Batljan, vd för SBB Norden, har sedan han lämnade Rikshem, lyckats göra affärer för 7,6 Mdr kr med Samhällsbyggnadsbolaget under 2016.

 

SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) avstår att köpa 500 bostäder av Ljusdalshem. Det var fastighetsbolaget Gimmel som hade lagt det högsta budet på bostadsområdet Gärdeåsen i Ljusdal, skriver Hem & Hyra. Affären beräknades vara värd drygt 300 Mkr för cirka 500 lägenheter. Men under tisdagen den 6 april fick Ljusdalshems vd, Richard Brännström,  beskedet att affären blivit avblåst. Gimmel fastigheter har nyligen blivit uppköpta av Samhällsbyggnadsbolaget.

 

– När vi skulle skriva avtal med Gimmel fastigheter, fick vi veta att det inte blir av. Vi har haft en dialog med Samhällsbyggnadsbolaget, vilket köpte Gimmel. Men nu backar SBB, helt utan en förklaring, säger vd Richard Brännström till Ljusdalsposten.

 

Ljusdalshem vill sälja Gärdeåsen för att få in pengar till att bygga nya bostäder.

 

– Ska vi bygga nya Ljusdalshem kan vi inte låna alla pengar. Vi måste skjuta till en del av vårt egna kapital, säger Richard Brännström.

 

Det är osäkert hur en framtida försäljning av Gärdeåsen påverkar hyresgästerna som bor i bostadsområdet, menar vd Rickard Brännström, som har förståelse för hyresgästernas oro och han lovar att meddela hyresgästerna så fort Ljusdalshem vet vad som kommer ske med Gärdeåsen.

 

– Man måste ha respekt för människors oro över förändringar, säger Brännström till Ljusdalsposten.

 

Hem och Hyra har sökt representanter från Samhällsbyggnadsbolaget och Gimmel, utan resultat.

 

I en kommentar kan sägas att SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, som bjudit högst av alla i aggressiva uppköp till stor del finansierade via obligationslån, har tagit finansiella risker.  Under 2016 köpte SBB 358 fastigheter om 697.000 kvm med ett verkligt värde om 7,6 Mdr kr och ett hyresvärde om 691 Mkr. Nu väntar fler tillträden för SBB och det återstår att se om SBB fullföljer dessa eller avstår dem? TM

tisdag, 25 april 2017 20:04

Castellum ökade vinsten till 1,4 Mdr

alt
Henrik Saxborn, vd för Castellum.

 

Castellum, med fastigheter för 74,0 Mdr kr (44,8 den 31 mars 2016), visade en höjd kvartalsvinst efter skatt till 1.426 Mkr (577), motsvarande 5,22 kr (3,05) per aktie. Resultatet påverkades av värdeförändringar på fastigheter med 940 Mkr (489) och på derivat
om 77 Mkr (-148).

 

Förvaltningsresultatet förbättrades med 9 procent till 592 Mkr (376), motsvarande 2,17 kr (1,99) per aktie. Hyresintäkterna för perioden ökade till 1.304 Mkr (855) medan driftsöverskottet steg till 862 Mkr (556).

 

– Återigen levererar Castellum ett starkt resultat. Nettouthyrningen nådde under kvartalet en historisk hög nivå på 103 Mkr och det är speciellt glädjande att alla våra regioner har en god nettouthyrning, säger vd Henrik Saxborn.

 

Under perioden uppgick Castellums nettoinvesteringar till 2.360 Mkr (2.442) varav 2.564 Mkr (2.110) avsåg förvärv, 628 Mkr (335) ny-, till- och ombyggnationer och 832 Mkr (3) försäljningar.

 

– Affärsaktiviteten har varit hög och vi har fortsatt vår ompositionering mot mer centrala lägen på tillväxtorter, fortsätter Saxborn.

 

Efter nettoinvesteringar, värdeförändringar och valutakursomräknign värderades Castellums portfölj till 74.043 Mkr (70.757 vid årsskiftet).

 

Netto räntebärande skulder efter avdrag för likviditet om 304 Mkr (257), uppgick till 35.900 Mkr (38.210), varav 11.805 Mkr (9.256) var utestående obligationer och 7.992 Mkr (7.702) utestående företagscertifikat. Den genomsnittliga effektiva räntan var oförändrat 2,6 procent.

 

Det egna kapitalet ökade till 29.294 Mkr (29.234), beräknat efter utdelning i mars respektive september om totalt 5,00 kr per aktie. Det egna kapitalet motsvarande en soliditet om 37,65 procent (37,33) och substansvärdet (EPRA NAV) beräknades till 133 kr.

 

Efter rapportperiodens utgång har Castellum tillträtt projektfastigheten Sabbatsberg 24 längs Torsgatan i centrala Stockholm – ett förvärv om 11.500 kvm samt en outnyttjad byggrätt om 1.500 kvm för 780 Mkr i ett läge som är helt rätt för Castellum just nu.

 

Marknaden gillade rapporten då aktien steg med drygt 2 procent till 123,8 kr. LE

tisdag, 25 april 2017 19:58

Ett starkare Kungsleden

alt
Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.

 

Kungsleden ökade vinsten för årets första kvartal till 488 Mkr (385), motsvarande 2,59 kr per aktie (2,07). I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar i fastighetsportföljen med 365 Mkr (526) och orealiserade värdeförändringar för finansiella instrument med 37 Mkr (-307). Försäljningar av icke-strategiska fastigheter bidrog till att hyresintäkterna minskade till 591 Mkr (614), medan driftnettot föll till 362 (388) och förvaltningsresultatet stannade vid 216 Mkr (236).

 

– Kungsleden har under de senaste 15 månaderna varit nettosäljare – vi har sålt icke-strategiska fastigheter och bostadbyggrätter till ett pris av 1.448 Mkr. Försäljningarna har skett med en vinst om 77 Mkr plus framtida tilläggsköpeskilling om cirka 240 Mkr, vilket motsvarar en sammanlagd vinst om mer än 300 Mkr som kommer att realiseras i år och de kommande två till tre åren, säger vd Biljana Pehrsson.

 

Under kvartalet frånträdde Kungsleden fastigheter för 690 Mkr, medan en fastighet, Emporia Office i Malmö, köptes för 458 Mkr och investeringar i befintligt bestånd genomfördes för 114 Mkr. Detta bidrog till att portföljens värde ökade till 27,8 Mdr kr (27,7 vid årsskiftet). Utöver detta investerade bolaget 48 Mkr i projektfastigheter, vilket tillsammans med orealiserade värdeökningar om 106 Mkr ökade projektportföljen till 1.650 Mkr.

 

Kungsledens totala investeringsprogram för perioden 2017-2019 uppskattas till cirka 3 Mdr kr.

 

De räntebärande skulderna minskade till 16.474 Mkr (16.511) och snitträntan var oförändrat 2,9 procent.

 

Under perioden genomförde Kungsleden även en nyemission med företräde för befintliga aktieägare. Emissionen ökade det egna kapitalet med 1.598 Mkr netto efter emissionskostnader och innebar att antalet aktier ökade från 182,0 miljoner till 218,4 miljoner. Totalt ökade det egna kapitalet till 12.925 Mkr (10.839) motsvarande en soliditet om 41 procent (37).

 

Inför helåret 2017 förväntas Kungsledens förvaltningsresultat ligga ungefär i nivå med år 2016, dvs 990 Mkr. När det pågående investeringsprogrammet är genomfört år 2019, förväntas förvaltningsresultatet per aktie vara minst 20 procent högre än år 2017.

 

Börsen godkände rapporten då aktien steg med 2,23 proent till 52,65 kr. LE

tisdag, 25 april 2017 19:55

FastPartner visade vinst om 424 Mkr

alt
Sven-Olof Johansson, vd för FastPartner.

 

Under årets första kvartal ökade FastPartner sin vinst efter skatt till 424 Mkr (389), vilket motsvarade en minskning av vinsten per stamaktie till 6,87 kr (6,92). I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 291 Mkr (439) på derivat och finansiella placeringar med -13 Mkr (-82).

 

Hyresintäkterna ökade med 2,9 procent till 326 Mkr (316), medan driftnettot förbättrades med 4,4 procent till 203 Mkr (195), vilket gav en överskottsgrad om 62,4 procent (61,6). Förvaltnings-resultatet ökade till 147 Mkr (140), per stamaktie 2,44 (2,56) kr, och det rullande årliga förvaltningsresultatet beräknades till cirka 630 Mkr (625).

 

Under perioden sålde FastPartner två fastigheter till ett gemensamt ägt bolag med Slättö, i vilket FastPartner äger 30 procent, till ett underliggande fastighetsvärde om 50 Mkr med en tilläggsköpeskilling om 800 Mkr vid lagakraftvunnen detaljplan. Köpeskillingen om 850 Mkr översteg bokfört värde med cirka 440 Mkr och realisationsvinsten kommer att redovisas när detaljplanen vunnit laga kraft, vilket beräknas ske vid halvårsskiftet i år.     
 

Vid periodens slut värderades FastPartners portfölj till 17,3 Mdr kr (17,4 ).             

 

Bolagets lån hos kreditinstitut minskade till 8.035 Mkr (8.066) och finansierades till en medelränta om oförändrat 1,7 procent. Utöver dessa lån har FastPartner emitterat fyra icke säkerställda obligationslån om sammanlagt 2.050 Mkr.

 

Det egna kapitalet ökade till 6.859 Mkr (6.435) motsvarande en soliditet om 36,6 procent (34,9). Justerad soliditet enligt EPRA NAV var 43,4 procent (41,9).      

 

Det är FastPartners mål att i slutet av år 2017 uppnå ett på årsbasis rullande förvaltningsresultat om 750 Mkr. Men, som FastPartner tidigare kommuicerat, kommer bolaget inte att ge avkall på sina principer om en tillfredsställande avkastning på eget kapital. LE

tisdag, 25 april 2017 18:19

Hemfosas vinst steg till 0,99 Mdr

alt
I en kommentar till Hemfosas starka rapport säger vd Jens Engwall:
– Vi genomförde ändå ett antal styckevisa förvärv och försäljningar i linje med vår strategi att renodla beståndet till samhällsfastigheter och vi ser möjligheter till fler intressanta affärer i Sverige

 

Det går bra för Hemfosa som för Q1 2017 ökade vinsten efter skatt till 986 Mkr (654), motsvarande 6,02 kr per stamaktie (4,59). I vinstresultatet ingick orealiserade värdeförändringar i fastighetsportföljen med 704 Mkr (478).

 

På bolagets stämma beslutades om att en utdelning om 4,40 kronor per stamaktie ska utgå för räkenskapsåret 2016 med utbetalning kvartalsvis om 1,10 kronor per stamaktie. Vidare beslutade stämman om utdelning på totalt 10,00 kronor per preferensaktie med utbetalning kvartalsvis om 2,50 kronor.

 

Under kvartalet stärktes hyresintäkterna till 722 Mkr (650). Hyresökningen förklaras till 11 procent främst av omförhandlingar, nyuthyrningar och indexuppräkningar. Den uthyrningsbara ytan for Hemfosas fastighetsportfölj uppgick den 31 mars 2017 till totalt 2,63 miljoner kvm. (2,64)). Uthyrningsgraden uppgick till 91,6 procent (90,8).

 

Av portföljvärdet, med tyngdpunkt på samhällsfastigheter finns 83 procent i Sverige, runt om Stockholm och Göteborg samt Norrlandskusten. I Norge finns 13 procent av fastighetsvärdet främst kring Osloregionen. I Finland äger Hemfosa samhällsfastigheter i Helsingfors och Åbo motsvarande 4 procent av bolagets totala fastighetsvärde.

 

Driftnettot ökade till 454 Mkr (428) vilket ledde till ett resultat före skatt om 1.197 Mkr. Den aktuella skatten uppgick till -2 Mkr och den uppskjutna till –209 Mkr.

 

Särskilt vinstrika var Hemfosas intressebolag. Söderport Holding, som Hemfosa äger till hälften tillsammans med Sagax, redovisade för Q1 ett resultat om 263 Mkr (60), medan Gardemoen Campus utveckling som Hemfosa äger till hälften tillsammans med Aspelin Ramm Eiendom, ökade vinsten efter skatt till 27 Mkr (0).

 

Vid periodens slut den 31 mars 2017 värderades bolagets fastighetsbestånd till 35.751 (31.340). De långfristiga skulderna minskade rejält till 15.993 Mkr (18.994 Mkr), medan de kortfristiga steg till 6.186 Mkr (2.989). Det innebar att nettobelåningsgraden för fastigheterna förbättrades till 55,5 procent (61,8) till en oförändrad räntetäckningsgrad om 3,7 gånger.

 

I kommentar tilldelårsrapporten säger vd Jens Engwall:

– Vi inledde 2017 med en stark utveckling for det första kvartalet med ökning av såväl driftnetto som förvaltningsresultat. Med en god värdetillväxt i både Sverige och Norge ökar vårt EPRI/NAV som visar en mycket stark utveckling av det långsiktiga substans- värdet i Hemfosa. Aktiviteten var under kvartalet relativt lugn med en något avvaktande marknad i Sverige, vilket jag tror speglar en osäkerhet avseende den skatteutredning som i mars lämnades till regeringen och vilka konsekvenser den kan få. Hemfosa följer nogsamt utvecklingen och utvärderar dess effekter på var verksamhet.

 

– Vi genomförde ändå ett antal styckevisa förvärv och försäljningar i linje med vår strategi att renodla beståndet till samhällsfastigheter och vi ser möjligheter till fler intressanta affärer i Sverige

 

– Vi tog också ytterligare tag om marknaden i Norge där vi uppför ett specialistsjukhus och ett lokalmedicinskt center i joint venture-bolaget Gardermoen Campus Utvikling AS (GCU). Vi har nu tecknat ett villkorat avtal om att bli helägare till dessa fastigheter. Sammantaget ser vi intressanta öppningar på samtliga våra tre marknader, då byggnaderna förväntas vara färdigställda i februari 2018. Vi ser er intressanta möjligheter i omrrådet kring Gardermoen som vi kommer fortsätta att planera och utveckla tillsammans med delägaren Aspelin Ramm Eiendom AS.

 

– I Finland är Hemfosa fortfarande lite av en rookie där vi fokuserar på att kartlägga och identifiera braförvärvav samhällsfastigheter, nu med egen personal på plats. TM

alt
Nyligen vann Riksbyggen/Sweco en markanvisning med förslaget Slå Rot på Gibraltargatan i Göteborg. Visualisering: Kristian Schling


I år planerar Göteborgs Stad att markanvisa drygt 4.000 bostäder på kommunal mark. Mer än hälften kommer att vara hyresrätter och resterande del bostadsrätter och äganderätter. Det framgår av den markanvisningsplan som antogs vid fastighetsnämndens möte på måndagen (24/4). Ett mål för stadens markanvisningar är att minst 10 procent av hyresrätterna ska ha ett hyrestak på maximalt 1.000 kr per kvm och år.
    

Markanvisningsplanen följer stadens inriktning om att bostadsbyggande i mellanstaden och de centrala delarna ska prioriteras. Exempel på sådana byggprojekt är Radiovägen etapp 1 med 150 bostäder och området intill Gårdstensskolan där det ska byggas 80 nya bostäder.
    

Staden har även som ambition att fem procent av stadens markanvisade bostäder ska gå till bygg- och bogemenskaper. I en byggemenskap går enskilda individer och familjer samman för att planera, bygga och senare bo i ett hus som utformas efter deras egna idéer om sitt boende. Exempel på planerade byggemenskaper finns vid Södra Viktoriagatan, Landala och vid Sunnerviksgatan nära Kyrkbyn på Hisingen.