30 april 2024

Redaktionen

tisdag, 25 april 2017 18:19

Liza Nyberg blir ny vd för Collector

alt

                                                                                                                                 
Collectors styrelse har utsett Liza Nyberg (bilden) till ny vd för Collector AB och Collector Bank AB. Nyberg är sedan 2014 vd för Landshypotek Bank AB, där hon har drivit ett framgångsrikt förändringsarbete med digitalisering och breddat produktutbud som främsta prioriteringar.
    

I tidigare uppdrag har Liza Nyberg bland annat som vd för mjukvaruföretaget Emric, Skandiamäklarna och Danske Banks hypoteksinstitut, har hon påvisat en stark förmåga att framgångsrikt driva tillväxt och förändring.
    

– Liza är en drömrekrytering som kommer att leda Collector med fortsatt utveckling och tillväxt som huvudsakliga mål, säger Lena Apler, grundare och tillförordnad vd för Collector.

tisdag, 25 april 2017 18:16

Brunes till Bryggan

alt

                                                                                                             
Fredrik Brunes (bilden), teknologie doktor i Bygg- och Fastighetsekonomi vid KTH, har rekryterats av Bryggan Fastighetsekonomi i Stockholm.
 

Brunes börjar sin tjänst på Bryggan den 1 september för att arbeta med värdering och marknadsanalys samt utveckla nya tjänster inom fastighets- och stadsbyggnadsekonomi. Han kommer också att fortsätta med produktion av böcker och filmer inom sina ämnesområden.

tisdag, 25 april 2017 11:12

Alecta hyr ut 12.600 kvm i Göteborg

alt
Genom ett stort hyresavtal med Trafikverket är kv Kopparn fullt uthyrd.


Alecta har tecknat ett sexårigt avtal med Trafikverket i centrala Göteborg. Från och med den första juli 2018 hyr myndigheten in sig på drygt 12.600 kvm i kvarteret Kopparn i Gullbergsvass.
    

Alecta köpte fastigheten 2011 och ifjol stod det klart att ett flertal hyresgäster skulle flytta ut, däribland IF Skadeförsäkring som i sommar lämnar 9.500 kvm. Vakansen fylldes dock snabbt och tack vare kontraktet med Trafikverket är fastigheten nu fullt uthyrd.

alt
Det nya Scandichotellet blir en central del av ett expanderande Landvetter.


Scandic Hotels har tecknat ett avtal med Swedavia rörande driften av ett nytt hotell på Landvetter Airport i Göteborg. Hotellet blir Scandics nionde flygplatshotell i Norden och planeras stå klart 2020. Hotellet på Landvetter Airport är det andra stora projektet i Göteborg som annonseras av Scandic under våren. I februari annonserades även byggplanerna för ett hotell i Älvstaden i centrala Göteborg. Även detta hotell ska öppna år 2020.
    

Hotellet på Landvetter kommer att ha sju våningar, cirka 220 rum, restaurang, bar, fitnessavdelning och ett tiotal konferensrum. Med sitt strategiska läge blir det lättillgängligt för såväl privat- som affärsresenärer samt de 3.500 personer som arbetar på flygplatsområdet.
    

Landvetter Airport expanderar och de kommande åren planeras det för förbättrad logistik, nya kontorsbyggnader samt utökad detaljhandel. Det nya Scandichotellet kommer att spela en central roll när området tar form och hotellets publika ytor kommer att integreras med den framtida ankomsthallen. Flygtrafiken till och från Göteborg ökar stadigt och en planerad ny tåglinje till flygplatsen förväntas på sikt bidra till ytterligare tillväxt.
    

– Genom avtalet stärker vi vår närvaro i det strategiskt viktiga Göteborgsområdet. Tillväxten i regionen förväntas vara stark samtidigt som hotellmarknaden utvecklas. Det nya hotellet kommer att stärka vår position som den ledande aktören i regionen och vara ett modernt tillskott till vår portfölj, säger Peter Jangbratt, landschef Scandic Sverige.

tisdag, 25 april 2017 11:09

Fortsatt stark marknad för Profi

alt
Under de senaste tolv månaderna har Profi hyrt ut 20.000 kvm i Bredden/InfraCity.


Profi Fastigheter har inlett årets första kvartal starkt genom att teckna nya hyreskontrakt om totalt 12.500 kvm, främst kontors- och handelslokaler. Affärsområdet Bredden/InfraCity följer upp 2016 års rekordnivåer med uthyrningar om ytterligare 7.250 kvm till bland annat till Eon, KIA Motors, Kvik och Expeditors.
    

Utöver de hyreskontrakt som tecknats i Bredden/InfraCity har Profi Fastigheter även tecknat omfattande kontrakt med Ericsson i Nordic Forum, Kista, och med Nobina i The Block, Solna. Dessutom har Profis koncept för kontorsgemenskaper – C/O (care of) – i Jakobsberg och Spånga Center har lockat ett 15-tal nya hyresgäster under perioden.
    

– Det är glädjande att vi i inledningen av året har kunnat behålla momentum i uthyrningsverksamheten. Vi upplever stark efterfrågan på våra lokaler och koncept. För Bredden/InfraCity innebär detta att vi under löpande tolv månader tecknat nya hyresavtal på närmare 20.000 kvm, något som faktiskt går till historieböckerna, säger Thomas Sipos, vd för Profi.

tisdag, 25 april 2017 11:04

Optimal får stort uppdrag i Nacka

alt
Mellan Nacka Strand och Nyckelviken kommer en stadsmiljö med cirka 2.000 bostäder och nya verksamheter att växa fram. Men först ska dagens oljehamn avvecklas.


Nacka kommun har upphandlat Optimal som sakkunnigt stöd för planeringen av kommersiell service inom arbetet med detaljplaneprogram för Bergs gård på Sicklaön, mellan Nyckelviken och Nacka Strand. Uppgiften blir att bedöma möjligheten att skapa kommersiell service inom planområdet och bedöma lämpliga storlekar på serviceytor, liksom typ av service. Vidare ska Optimal även ge stöd gällande övriga strategiskt viktiga faktorer som gör etableringar mer attraktiva och genomförbara, exempelvis trafik och parkering, utformning av bebyggelse och upplåtelseform och fastighetsbildning.
     

– Vi har under den senaste femårsperioden varit involverade i många stadsutvecklingsprojekt och har samlat på oss såväl hög kunskap om hur man bör arbeta i utvecklingsprojekt som värdefull erfarenhet om vilka aktörer som mår bra och kan utvecklas i nya stadsdelar, säger Dominika Andræ, seniorkonsult och partner på Optimal.
    

Bergs gård ligger centralt och är beläget vid Stockholms inlopp där Nacka stad växer fram. Med det vattennära läget och med promenadavstånd till den planerade tunnelbaneuppgången vid Nacka centrum är området ett av de mest attraktiva framtida bostadsområdena i Stockholm.

måndag, 24 april 2017 19:04

Rekordhög produktion av studentbostäder

alt
Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

 

Enligt en lägesrapport från Studentbostadsföretagen är nyproduktionen av studentbostäder på väg mot nya rekordnivåer. Under 2016 färdigställdes minst 2.504 studentbostäder och under 2017 ökar antalet till 3.948 studentbostäder – en nivå som inte uppnåtts sedan 2002.

 

Det är framförallt i Stockholm som studentbostadsbyggandet tilltar, mycket tack vare att flera nya aktörer etablerat sig. Bakom ökningen ligger också ett långsiktigt påverkansarbete från flera aktörer, bland annat genom samverkansprojektet Sthlm6000+.

 

– Över 6.000 nya studentbostäder på två år är ett mycket välkommet tillskott på en marknad som på många sätt är obalanserad, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

 

Anledningarna till att byggandet ökar är flera. Studentbostadsaktörerna själva pekar bland annat på lägre bullerkrav som skapar mer tillgänglig mark och ökat fokus från kommunerna. De senaste årens brist har även skapat en attraktiv marknad för fler privata aktörer. I år kommer privata företag att stå för 2.353 av de nybyggda studentbostäderna, det vill säga över hälften.

 

Även om nuvarande byggtakt är ett stort steg framåt behöver den hålla i sig många år framöver för att skapa en balanserad marknad. Enligt rapporten saknas det idag fortfarande runt 17.000 studentbostäder i landet.

 

– Bättre förutsättningar för att skapa fler studentbostäder bör vara ett fortsatt prioriterat område för såväl regeringen som kommuner, till exempel genom snabbare planprocesser, bättre marktillgång och förenklat regelverk, avslutar Martin Johansson.

måndag, 24 april 2017 18:58

NIRAS och ALECTIA fusioneras

alt
Från vänster: Mikael Voldborg, Director of Construction, Carsten Toft Boesen, Managing Director, Thomas B. Olsen, Director of Process Industry, Mads Søndergaard, Executive Director of Construction.

 

De danska konsultföretagen NIRAS och ALECTIA fusioneras och bildar en starkare skandinavisk rådgivare med fler tjänster under ett tak. Sammanslagningen skapar en aktör med 2.100 anställda och ger nya möjligheter för både kunder och anställda inom de bägge bolagen, med fler affärsområden och en bredare expertisplattform.

 

– Vårt mål är att generera tillväxt med tresiffrigt miljonbelopp fram till 2020. Vi ser att tillväxten kommer från sjukhus och processindustrin i Sverige och Norge, livsmedelsbranschen i utvalda utvecklingsländer och inte minst genom ökat samarbete med nyckelkunder, säger Carsten Toft Boesen, koncernchef på NIRAS.

 

För de 2.100 medarbetarna blir är NIRAS nu ett företag med större utrymme att utveckla specialister som får de bästa karriärsmöjligheterna. Det är något som är viktigt både nu och i framtiden när konkurrensen om att rekrytera, och behålla, kompetenta medarbetare hårdnar.

 

– Våra företag är en bra matchning, både professionellt, geografiskt och kulturellt eftersom båda företagen är resultatet av många års erfarenhet och stolta professionella ingenjörstraditioner. Många av våra anställda har arbetat på båda företagen, och andra känner redan varandra från tidigare projekt. Vi kommer att fortsätta att bygga det nya företaget på gemensamma grunder så som hög professionalism, lojalitet, engagemang och en platt hierarki som säkerställer möjligheten att agera, säger Carsten Toft Boesen.

måndag, 24 april 2017 18:54

Bråviken Logistik köper av Invesco

alt
Stadiums stora logistikanläggning Vätet 2 I Norrköping köpte Invesco Real Estate av Fortin Properties i maj 2012. Stadium hyr Vätet 2, omfattande cirka 41.000 kvm, på ett längre kontrakt.

 

Det av Pareto Securities nybildade bolaget Bråviken Logistik har köpt en portfölj bestående av tre logistikfastigheter i Nyköping, Norrköping och Jönköping av Invesco Real Estate. Totalt omfattar beståndet cirka 140.000 kvm. Fastigheterna är fullt uthyrda till Nyköpings kommun, Stadium respektive Aditro Logistics. I samband med transaktionen reste Pareto Securities, på uppdrag av Bråviken Logistik AB, 545 Mkr i eget kapital från nordiska institutionella och privata investerare.    

 

– Vi är nöjda med försäljningen till Bråviken Logistik som nya långsiktiga ägare till fastigheterna. Det är tre moderna logistikanläggningar och vi har med en aktiv förvaltning kunnat realisera en bra avkastning från fastigheterna. Invesco har en fortsatt positiv syn på den svenska marknaden och har som ambition att genomföra nya förvärv under 2017, säger Joen Siggelin på Scius Partner, som är lokal samarbetspartner åt Invesco Real Estate i Sverige.

 

– Vi är glada över att ha genomfört den här transaktionen med kvalitativa fastigheter och välkända hyresgäster på långa kontrakt. Beståndet är modernt och uppfyller vår kravprofil gällande kvalité, långsiktighet och starka kassaflöden, säger Stefan Gattberg, Head of Corporate Finance på Pareto Securities AB.

 

CBRE och Linklaters har varit rådgivare åt Invesco Real Estate och Roschier har varit legal rådgivare åt köparen.

alt
Efter att ha tecknat nya hyresavtal med Hemköp och med Systembolaget inleder Kungsleden en modernisering av handelsytorna i Gallerian i Eskilstuna.


Kungsleden har tecknat nya hyresavtal med ankarhyresgästerna Systembolaget och Hemköp i Gallerian i Eskilstuna De nytecknade hyresavtalen innebär att moderniseringen av Gallerian går in i genomförandeskede.
    

Gallerian i Eskilstuna (fastigheterna Vårblomman 8 och 11 samt Visheten 14 och 15) ligger centralt längs med den nyligen upprustade Kungsgatan och vid Fristadstorget. Fastigheten består av markplan med handelsytor, övre plan med kontorslokaler och gym samt källarplan med bland annat garage och bowling. Det pågående utvecklingsprojektet avser handelsytorna i markplan och syftar till att skapa en mer modern och attraktiv shoppingmiljö för eskilstunaborna.
    

– Vi är glada att kunna erbjuda nya ytor till våra ankarhyresgäster Systembolaget och Hemköp. Nu inleder vi också arbetet med att skapa en tilltalande butiksmix för resten av handelsytorna i Gallerian, säger Marcus Lundh, marknadsområdeschef på Kungsleden.
    

Hemköps avtal omfattar 2.600 kvm som tillträds i början av 2018.
    

– Vi kommer att kunna implementera vårt nya moderna butikskoncept i Gallerian, vilket är mycket positivt. Hemköps kunder är aktiva och engagerade och vår vision är att vara ortens mest omtyckta matbutik. För att nå dit erbjuder vi bland annat hög andel färskvaror, inspirerande, moderna butiker och ett brett, prisvärt och hållbart sortiment, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp.
    

Det förnyade avtalet med Systembolaget avser drygt 800 kvm som beräknas tillträdas i slutet av 2017.
    

–  Samarbetet med Kungsleden har gått mycket bra och vi följer projektet med spänning, säger Ronny Fredrixon, ansvarig för etablering på Systembolaget.
    

Kungsleden har för närvarande totalt fem projekt i genomförandeskede med en total beslutad investeringsvolym om cirka 975 Mkr.