1 maj 2024

Redaktionen

alt
HD Ejendomme äger bland annat radhus i Svalegangen som ligger i Vestbjerg, strax norr om jylländska Aalborg.


Niam har tecknat avtal om att förvärva samtliga aktier i det privatägda fastighetsbolaget HD Ejendomme A/S. Bolaget äger och förvaltar en fastighetsportfölj med ett totalt värde om 560 MEUR (cirka 5,4 Mdr kr), omfattande cirka 2.000 bostäder och 73 kommersiella fastigheter belägna runt om i Danmark. Majoriteten av bostäderna är byggda under de senaste 15 åren och varierar vad gäller fastighetstyp (radhus, lägenheter och villor) och läge.
    

HD Ejendomme drabbades hårt av finanskrisen och sedan 2009 har fokus legat på att framgångsrikt minska balansen och optimera driften. Försäljningen till Niam innebär att HD Ejendomme blir finansiellt och strategiskt stärkta, vilket gör att bolaget kan fokusera på framtiden. Detta gagnar alla berörda parter, men främst deras medarbetare och hyresgäster.
    

– Vi är väldigt glada över att förvärva HD Ejendomme och ser framförallt stor potential i den välskötta bostadsportföljen.Vi tror att denna utgör en bra plattform för fortsatt tillväxt inom segmentet, säger Johan Bergman, vd Niam.

fredag, 21 april 2017 15:30

Fortsatt stark småhusmarknad i USA

alt
Sedan det stora prisraset för amerikanska småhus år 2008 har priserna stigit kraftigt.

 

Fortfarande efter fem år av prisökningar i USA är småhusmarknaden stark. Efterfrågan har stärkts och bostadsbyggandet ökar. Priserna för småhus ökade under 2016 i genomsnitt med 5,83 procent enligt ett nationellt index framtaget av S & P/Case-Shiller. Enligt Standard and Poor's steg bostadspriserna i USA med 5,27 procent för 2015, med 4,52 procent för 2014, med 10,74 procent för 2013 och med 6,47 procent för 2012.

 

Av USA:s 20 största städer hade samtliga relativt starka ökningar av småhuspriserna, där Seattle hade den högsta ökningen med 10,75 procent under 2016, enligt Standard and Poor's. Denna ökning följdes sedan av Portland med 10, 01 procent, Denver med 8,89 procent, Tampa med 8,33 procent, Dallas med 8,06 procent, Miami med 6,79 procent, Boston med 6,31 procent och Detroit med 6,27 procent.

 

Det genomsnittliga försäljningspriset för nya småhus som såldes i USA ökade med nästan 12 procent från 1 januari 2016 till februari 2017, till 390.400 dollar, cirka 3,52 Mkr, enligt US Census Bureau.

 

Efterfrågan av nya småhus var fortsatt stark då försäljningen av nya enfamiljshus ökade under 2016 med 12 procent till 561.000 enheter jämfört med föregående år, enligt US Census Bureau. Likaså ökade den totala småhusförsäljningen med 3,8 procent till totalt 5,45 miljoner enheter år 2016, vilket är den högsta nivån sedan år 2006, enligt National Association of Realtors (NAR).

 

– En stark arbetsmarkmarknad under 2016 och exceptionellt låga bostadsräntor medförde att 2016 var ett bra år för den amerikanska småhusmarknaden, säger Lawrence Yun, chefsekonom för National Association of Realtors (NAR).

 

Byggverksamheten fortsatte att öka kraftigt. I februari 2017 byggstartades 1.288.000 nya småhus, medan antalet tillbyggnader ökade med 8,7 procent till 1.114.000 enheter, enligt US Census Bureau. Antalet privata bygglov för småhus steg under 2016 med 4,4 procent. TM

fredag, 21 april 2017 14:14

Stockholmsavtal för 25 Mdr klara

alt
Staten, Stockholms läns landsting och sex kommuner i Stockholmsregionen är överens om fyra stora infrastrukturprojekt med tillhörande bostäder om drygt 25 Mdr kr.

 

I fredags undertecknades avtal för kollektivtrafiksatsningar på över 25 Mdr kr och för mer än 100.000 nya bostäder i Stockholmsregionen. I överenskommelsen ingår en ny tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan (12,6 Mdr kr), förlängd Roslagsbana till Stockholms city (7,1 Mdr), utbyggd Spårväg syd (4,2 Mdr), en tunnelbanestation i Hagalund, Solna, (1,2 Mdr) samt över 100.000 nya bostäder kopplade till de olika projekten. Det är Sverigeförhandlingen som tillsammans med Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Huddinge kommun, Vallentuna kommun, Österåker kommun, Täby kommun och Solna stad, har förhandlat fram det nya storstadspaketet.

 

− Med avtalen på plats tar Stockholm ett steg närmare en avsevärt förbättrad kollektivtrafik och ökad tillgänglighet i Stockholmsregionen. Kopplat till dessa satsningar kommer det att byggas 100.370 nya bostäder i Stockholm fram till år 2035, vilket behövs i ett växande Stockholm, säger HG Wessberg, förhandlare i Sverigeförhandlingen.

 

De fyra kollektivtrafikobjekten har en total investeringskostnad på drygt 25 Mdr kr där parterna bidrar gemensamt till finansieringen. Staten står för cirka 63 procent (cirka 16 Mdr) – ett bidrag som är framför allt baserat på trängselskatt och kommunernas bostadsåtagande.

 

Vidare bidrar kommunerna med cirka 24 procent av investeringskostnaden (drygt 6 Mdr) där medfinansieringen är kopplade till  värdeökningar på bostäder. Dessutom står Stockholms läns landsting för cirka 12 procent (drygt 3 Mdr) av den  totala investeringen. Finansieringen baseras på bland annat på restidsnytta. Utöver detta står landstinget, som också är den part som ansvarar för planering, projektering och genomförandet av samtliga objekt, för fordon och depåer, till ett investeringsvärde om 5 Mdr kr..

 

Av de drygt 100.000 bostäderna som planeras, blir närmare hälften cirka 48.500, en direkt följd av tunnelbanesatsningen mellan Älvsjö och Fridhemsplan. Vidare planeras 29.400 bostäder längs Roslagsbanan då den förlängs in till city och 18.500 bostäder i Huddinge till följd av Spårväg Syd. Vid tunnelbanestation Hagalund planeras 4.000 nya bostäder. Samtliga bostäder ska vara klara senast år 2035.

 

Under fredagen presenterades också 30 cykelbaneprojekt, vilka ska byggas inom Stockholms stad, Huddinge kommun och Täby kommun. Dessa cykelobjekt har en investeringskostnad på 478 Mkr och medfinansieras av staten med sammanlagt 119 Mkr.

 

– Satsningar på ökad tillgänglighet med bra kollektivtrafik och cykel i kombination med en justerad trängselskatt gör att vi får ett mer hållbart Stockholm, säger Catharina Håkansson Boman, förhandlare  i Sverigeförhandlingen.

fredag, 21 april 2017 11:17

Skandia bygger stadsdel i Sundbyberg

alt

Skandia Fastigheter satsar på umgänge, matlagning och odling i samband med planeringen av de nya bostäderna i Fabriksparken.


Nu påbörjar Skandia Fastigheter omvandlingen av en parkeringsplats vid kontorsområdet Fabriksparken i centrala Sundbyberg till en del av en levande stadsdel med plats för restauranger, handel, kontor och 450 nya bostäder. I planeringen av bostäderna prioriterar Skandia Fastigheter umgänge, matlagning och odling. En paviljong som presenterar bostäderna och området för allmänheten invigs i maj tillsammans med krögaren, TV-kocken och kokboksförfattaren Tareq Taylor, som tillsammans med inredningsarkitekt Fredrik von Shewen har medeverkat i utformningen av de kommande bostäderna.
    

– Marken har tidigare använts som en parkeringsplats och efter ordinarie arbetstid blir det tomt i området. Vår målsättning är att på ett hållbart sätt utveckla Fabriksparken till en levande stadsdel. Alla hus kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad, och vi vill att såväl bostädernas som områdets utformning ska bjuda in till umgänge med familj, vänner och grannar, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter.
    

Fabriksparkens paviljong kommer efter invigningen att stå öppen varje måndag mellan klockan 12.00 och 18.00 för att vara en mötesplats där besökare kan ta del av bland annat badrum, kök, smarta lösningar för hemmaodling samt utformning av gemensamma umgängesytor, som gröna innergårdar och takterasser.
    

Genom Fabriksparken planeras ett stråk med sittytor i parkmiljö samt ett torg med plats för fik, uteserveringar och småbutiker. Den första etappen består av 150 bostadsrätter, om ett till fem rum, som planeras stå färdiga för inflyttning till våren 2019.
    

När Fabriksparken står klar 2021 ska Skandia Fastigheter ha tillfört området sammanlagt 450 nya bostäder med fokus på ett socialt och hållbart liv. I närheten finns såväl Marabouparkens grönska som allmänna kommunikationer, och husen uppförs i tegel för att knyta an till områdets historia.
  

torsdag, 20 april 2017 16:52

Besqab bygger 59 bostäder i Stureby

alt
Besqab har byggstartat ett projekt med tre hus med totalt 59 yteffektiva lägenheter på Hemskogshöjden i Stureby.

 

Under torsdagen inledde Jan Valeskog (S), biträdande finansborgarråd med ansvar för exploateringsfrågor i Stockholms Stad, och Besqabs vd Anette Frumerie den planerade byggnationen av nya bostäder på Hemskogshöjden i Stureby. Som symbolisk handling spikades en fågelholk upp på området. Lägenheterna ligger nämligen inte enbart nära Stockholms innerstad utan även naturnära med skogspartier tätt inpå.

 

Vid Tussmötevägens ände planerar Besqab för tre hus med totalt 59 yteffektiva lägenheter. Det förberedande arbetet har startat med projektering och inom kort börjar markarbeten.

 

Under torsdagen inleddes den planerade byggnationen på Hemskogshöjden genom att en fågelholk sattes upp i en av tallarna på tomten. För här finns plats för både för stad och skog men även för människor och fåglar.

 

– Det är glädjande att Besqab får vara med om att utveckla och tillgodose behovet av nya bostäder i Stureby, nära både natur och kommunikationer, säger Staffan Grundmark, regionchef på Besqab.

 

Beräknad inflyttning är under första halvåret 2019.

 

– Jag tror att det naturnära men ändå centrala läget, kommer att tilltala många, exempelvis villaägare i Stureby som vill ha ett mer lättskött lägenhetsboende i närområdet, tillägger Staffan Grundmark.

 

Jan Valeskog framhåller Besqabs projekt i Hemskogshöjden som ett gott exempel med god kvalitet:

– Som ansvarig för exploateringsfrågor tycker jag att det är glädjande med detta tillskott av yteffektiva lägenheter på Hemskogshöjden. Vi tror att projekt som detta verkligen bidrar till de bostadspolitiska målen idag.

torsdag, 20 april 2017 15:50

Atrium Ljungberg höjer prognosen

alt

Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.


Under ett händelserikt första kvartal ökade Atrium Ljungberg sin vinst efter skatt till 622 Mkr (-57), vilket motsvarade 4,67 kr/aktie (-0,43). Till ökningen bidrog främst orealiserade värdeförändringar fastigheter med 444 Mkr (14) och orealiserade värdeförändringar för derivat med 35 Mkr (-311). Resultat före värdeförändringar ökade till 274 Mkr (223).
    

Nettoomsättningen ökade till 591 Mkr (564) varav hyresintäkter steg till 567 Mkr (524). I jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 3,8 procent. Uthyrningsgraden förbättrades till 94 procent (2016-12-31, 93), inklusive projektfastigheter.
    

Driftöverskottet från fastighetsförvaltningen steg med 7,6 procent till 384 Mkr (357) – en ökning som främst var en effekt av förvärvade fastigheter men även av nyuthyrningar och omförhandlingar. Överskottsgraden var oförändrat 68 procent.
    

– Vi ökar driftöverskottet med åtta procent – ett bra steg mot vårt mål om en tioprocentig ökning på årsbasis. Vi höjer vår prognos med 80 Mkr till 1.135 Mkr för helåret, säger vd Annica Ånäs.
    

Under perioden tecknade Atrium Ljungberg hyresavtal med Nordisk Film för biografer i Gränbystaden, Uppsala, och i Mobila, Malmö. Dessutom fick bolaget en markanvisning om 50.000 kvm BTA i Gränbystaden, vilket innebar att Atrium Ljungbergs möjliga investeringar ökade till 13 Mdr kr (11).
    

Det första kvartalet bjöd vidare på två viktiga förvärv för Atrium Ljungberg. Bolaget köpte Tranbodarne 13 vid Slussen, där bolaget sedan tidigare äger Glashuset har en markanvisning framför detta hus. Dessutom ökade Atrium Ljungberg sitt innehav i Göteborg genom förvärv av Lindholmen 30:1 om 37.000 kvm med Ericsson som  hyresgäst.
    

Totalt uppgick förvärven till 1.846 Mkr (121), medan investeringar i befintligt bestånd genomfördes för 351 Mkr (201), vilket tillsammans med de orealiserade värdeökningarna medförde att portföljens verkliga värde steg till 38,7 Mdr kr (36,1).
    

De räntebärande skulderna uppgick vid periodens slut till 16.896 Mkr (15.095) och finansierades till en snittränta om 2,2 procent. Det egna kapitalet steg till 16.802 Mkr (16.176), motsvarande en soliditet om 42,4 procent (43,7). LE

torsdag, 20 april 2017 15:48

FastPartner bygger skola i Gävle

alt

I augusti 2018 ska Prolympias nya skola i Gävle stå klar.


FastPartner AB har tecknat ett 20-årigt hyresavtal med Prolympia i Gävle för en skola om totalt cirka 6.300 kvm till ett sammantaget hyresvärde om cirka 244 Mkr. Möjlighet finns att expandera skolbyggnaden ytterligare i framtiden om behov skulle uppstå. Ytan kommer att anpassas efter Prolympias behov för utbildningsverksamhet från förskoleklass till årskurs 9. Inflyttning beräknas ske i augusti 2018.
    

Fastigheten är belägen i det expansiva Gavlehovs området i Sätra där arenor som Gavlerinken, Gavlevallen och Gävletravet är belägna. Bostäder är under uppförande i området och dessutom är en alldeles ny multiarena snart färdigställd. Skolan, som har en idrottsinriktning, nyttjar arenorna i området och tillför ytterligare en dimension till denna ”nya” stadsdel. Uppförande sker i nära samarbete med hyresgästen Prolympia.
    

– Det känns spännande och inspirerande att få sätta spaden i backen och börja bygga Nya Prolympiaskolan i Gävle. Det är inte varje dag man får bygga en ny skola. Vi har haft ett väldigt nära och bra samarbete med hyresgästen och vi hoppas att det fortsätter framöver säger Fredrik Thorgren, regionchef FastPartner AB.

alt

                                                                                                                 
Karolina Solberg (bilden) har anställts som ny marknads- och kommunikationsansvarig på Bonnier Fastigheter. Solberg tillträder sin nya tjänst den 1 maj. Hon kommer närmast från AB Nordiska Kompaniet där hon arbetat med PR, press och digitalt.
    

– Vår ambition som hyresvärd har alltid varit att skapa mervärden för våra kunder. Vi vill i alla aspekter betraktas som ett premium brand och därför fokuserar vi nu också på det digitala kundmötet. Det är ett område vi redan fokuserar på och som vi kommer utveckla ytterligare med hjälp av Karolina Solbergs tidigare erfarenheter, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

torsdag, 20 april 2017 10:04

Skanska säljer till Platzer för 410 Mkr

alt
Platzer köper Piren2 (Lindholmen 39:3), som ligger mitt i ett av Europas främsta teknikkluster, granne med Lindholmen Science Park och Radisson Blu Riverside Hotel.


Skanska har sålt kontorsfastigheten Piren2 i Göteborg till Platzer Fastigheter AB för cirka 410 Mkr. Fastigheten färdigställs i sommar och omfattar cirka 9.000 kvm – en yta som Zenuity AB, ett samägt bolag mellan Volvo Cars och Autoliv, ska hyra på ett elvaårigt kontrakt. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Nordic i det andra kvartalet 2017. Preliminärt tillträdesdatum är 29 september.
    

– Vi ser mycket positivt på försäljningen av Piren2 till Platzer. Vi är stolta över projektet med sitt strategiska läge och sin spännande arkitektur. Vi är övertygade om att både husets hyresgäst och nya ägare kommer att trivas fantastiskt bra med sina nya lokaler, säger Micko Pettersson, vd, Skanska Fastigheter Göteborg.
    

Piren2 ligger mitt i ett av Europas främsta teknikkluster, granne med Lindholmen Science Park och Radisson Blu Riverside Hotel. Kontorshuset kommer att certifieras enligt det internationella miljösystemet LEED. Stort fokus har legat på energiförbrukning och hållbara materialval.
    

– Läget och den klimatsmarta profilbyggnaden som Skanska uppför gör att Piren2 blir ett mycket intressant investeringsobjekt, samtidigt som det blir ett bra komplement till vårt befintliga bestånd på Lindholmen, säger P-G Persson, vd, Platzer Fastigheter AB.
    

– Vi har som målsättning att fortsätta stärka vår närvaro i expansiva Lindholmen och håller ögonen öppna efter fler möjliga objekt, tillägger Lennart Ekelund, affärsutvecklingschef och CFO, Platzer.

onsdag, 19 april 2017 17:35

Locum rekryterar Lind och Teichert

alt

                                                                                                                                          

För att genomföra de stora satsningarna på om- och nybyggnationer av Stockholms läns sjukhus förstärker Locum sin projektavdelning med en senior projekt controller.

 

Dessutom anställer Locum en ny miljöchef med uppgift att förverkliga företagets miljömål att bli klimatneutrala år 2030 och inte påverka miljön negativt.

 

Anna Lind (bilden t v) blir ny senior projektcontroller på Locum. Hon kommer närmast från Concent där hon arbetat sedan 2015 som projekt- och business controller. Hon tillträder sin tjänst den 29 maj.

 

Locums nya miljöchef heter Elisabeth Teichert (bilden t h). Hon tillträder sin tjänst den 16 juni och kommer närmast från Frank projektpartner AB där hon arbetat som miljökonsult sedan 2014. Hon har även arbetat som energi- och miljöchef på Svenska Bostäder.