20 april 2024

Redaktionen

alt
Kristina Andersson, analyschef hos Datscha.

 

Datscha har, i samband med uppdateringen av köpcentrumdatabasen Swedish Shopping Centre Directory (SSCD), även tagit fram statistik över transaktionsvolymerna för handelsfastigheter på den svenska fastighetsmarknaden. Av statistiken framgår att intresset för handelsfastigheter har ökat kraftigt och är nu på all-time-high sedan finanskrisen.

 

– Handelssegmentets totala transaktionsvolym för 2016 hamnade på nära hela 40 Mdr kr. Det är en ökning med 30 procent jämfört med 2015 och den största volymen sedan finanskrisen 2008, säger Kristina Andersson, analyschef hos Datscha.

 

Det som möjliggör tillväxten är framförallt den kraftiga befolkningstillväxten i Sverige. Storstadslänen svarade för 55 procent av den totala transaktionsvolymen för handelsfastigheter, varav Stockholms län för 21 procent. Noterbart är att volymen för Stockholms län minskade med hela 22 procent jämfört med föregående år.

 

Under 2016 färdigställdes 200.000 kvm ny yta i köpcentrum. Ett trendbrott är att endast en femtedel av denna yta tillkom i storstadslänen, som annars varit drivande i utvecklingen. Totalt planerades det för 2,6 miljoner kvm ny handel, vilket motsvarar 26 Mall of Scandinavia. Av dessa 2,6 miljoner kvm bedöms dock endast 1,4 miljoner kvm bli verklighet, eftersom många projekt ställs in av olika skäl.

 

Kartläggningen visar även på att intresset för att etablera handel i externa lägen fortsätter att öka samtidigt som utökning av befintliga handelsplatser sker i allt större utsträckning än nyetableringar.

 

Köpcentrumdatabasen SSCD är samarbete mellan Datscha, HUI Research och NSCS.

alt

                                                                                                                
Newsec förstärker transaktionsteamet genom rekrytering av Jacob Axelsson (bilden) som transaktionsrådgivare på Malmökontoret.
    

Jacob Axelsson är fastighetsmäklare och har flera års erfarenhet av fastighetsbranschen och känner den lokala marknaden väl.
    

– Vi är väldigt glada att hälsa Jacob välkommen. Genom rekryteringen möter vi marknadens behov, då efterfrågan av våra tjänster är stor i Sydsverige, säger Mattias Andersson, vd för Newsec Investment.

alt
Britt-Marie Nyman, ansvarig för Capital Markets, och Robert Fonovich, chef för Catellas svenska Corporate Finance-verksamhet.


Catellas Corporate Finance har agerat finansiell rådgivare och Catella Bank var book runner till MaxFast i samband med bolagets nyemission av stamaktier. Emissionen blev övertecknad och bolaget tillfördes totalt 134 Mkr före emissionskostnader.
    

– Vi är mycket glada att återigen kunna bistå MaxFast med både rådgivning och kapitalresning i syfte att möjliggöra deras tillväxtplaner, säger Robert Fonovich, chef för Catellas svenska Corporate Finance-verksamhet.                
    

MaxFast har fastigheter med starka kassaflöden till ett värde om cirka 1 Mdr kr. Målet är att dubbla denna siffra inom två år. Emissionen gjordes med avvikelse från aktieägares företrädesrätt i syfte att uppnå en bredare spridning av aktien. Före emissionen uppgick antalet aktieägare till cirka 200 och i samband med nyemissionen tillfördes MaxFast cirka 1.700 nya aktieägare. Likviden ska användas till förvärv av nya högavkastande fastigheter och projektinvesteringar i Mellansverige.
    

– Catella har bistått MaxFast under två kapitalresningar och inför bolagets listning på First North i somras. Det senaste uppdraget har omfattat allt från IR-rådgivning, strukturering samt en nyemission riktad till allmänheten, vilket visar på bredden i Catellas erbjudande, säger Britt-Marie Nyman, ansvarig för Capital Markets på Catella Corporate Finance.

onsdag, 01 mars 2017 11:04

Niam köper av Skanska i Helsingfors

alt
Niam tar över Skanskas nybyggda Aviabulevardi I senast i april. Fastigheten är fullt uthyrd och har utformats för att uppfylla kraven i den senaste versionen av miljöcertifikatet LEED.

 

Niam har tecknat avtal med Skanska Commercial Development Nordic om att köpa den nyproducerade kontorsfastigheten Aviabulevardi I i Helsingfors. Det totala kontraktsvärdet är 36 MEUR, varav Skanskas andel av affären exkluderar mark och är värd 31 MEUR, cirka 290 Mkr.
    

Fastigheten innehåller 9.000 kvm uthyrbar yta och ligger i hjärtat av det nyutvecklade området Aviapolis, i Vanda, som gränsar till Helsingfors flygplats. Den är fullt uthyrd till en diversifierad mix av hyresgäster och har även ett utmärkt läge precis intill den nya tågstationen Aviapolis.
    

– Vi tror starkt på det nyutvecklade området Aviapolis. Kombinationen av moderna lokaler, närhet till flygplatsen samt den nyöppnade tågstationen utgör ett attraktivt erbjudande till hyresgäster. Vi anser att kontorsmarknaden i Helsingfors utgör en attraktiv marknad för investeringar som kommer att fortsätta att stärkas framöver, säger Johan Bergman, vd för Niam.

tisdag, 28 februari 2017 19:07

Ett händelserikt år för Brinova

alt
Brinova bygger om Idrottshallen och Östersjöhallen i Karlskrona till en multiarena med färdigställande hösten 2018.

 

Brinova kan se tillbaka på ett händelserikt år då bolaget tog många viktiga steg på sin tillväxtresa.

 

Under året växte bolagets fastighetsvärde till 2,5 Mdr kr (1,0), varav förvärv svarade för 1,3 Mdr och investeringar respektive orealiserade värdeökningar i fastigheter svarade med vardera cirka 0,1 Mdr kr. Samtidigt byggde bolaget upp en organisation och börsnoterades på Nasdaq First North Premier, vilket gjorde bolaget redo för fortsatt expansion inom bostads- och samhällsfastigheter i södra Sverige.

 

Årets ackumulerade hyresintäkter ökade till 111,6 Mkr (39,1), medan driftsöverskottet ökade till 60,9 Mkr (22,3) och förvaltningsresultatet förbättrades till 33,4 Mkr (11,5).

 

Vinsten efter skatt ökade till 116,4 Mkr (23,8), motsvarande ett resultat per aktie om 2,4 kr (3,6). Styrelsen föreslår inför årsstämman att ingen utdelning lämnas (0).

 

Under året tilldelades Brionva av Karlskrona kommun ett projekt där bolaget köper befintliga Idrottshallen och Östersjöhallen och bygger om dessa till en ny idrotts- och eventarena, och tecknar ett 25-årigt hyresavtal med kommunen med ett totalt hyresvärde om cirka 300 Mkr. Vidare tillträdde bolaget ett fastighetsbestånd i Eslöv med ett fastighetsvärde om 685 Mkr och tecknade ett 20-årigt hyresavtal om 760 kvm har tecknats med Malmö kommun för LSS-boende i Oxie Centrum. Dessutom tecknades avtal om förvärv av två fastigheter, i Kävlinge respektive Vellinge, med ett fastighetsvärde om totalt 275 Mkr, med beräknade tillträden i juni 2017 respektive juni 2018.

 

Det egna kapitalet ökade till 1.122 Mkr (550), motsvarande en soliditet om 40,5 procent (45,9). LE

tisdag, 28 februari 2017 19:04

SBB visade miljardvinst

alt
Ilija Batljan, vd för SBB Norden.

 

SBB i Norden redovisade i bolagets första bokslutkommuniké, som gäller från det att bolaget bildades den 2 mars 2016 till den 31 december, en vinst efter skatt om 1.007 Mkr. Under året köpte bolaget 358 fastigheter om 697.000 kvm med ett verkligt värde om 7,6 Mdr kr och ett hyresvärde om 691 Mkr.

 

Samtidigt tillfördes bolaget kapital i form av stamaktier, preferensaktier, konvertibler och ägarlån till ett värde om 1,6 Mdr kr. SBBs verksamhet med att skapa byggrätter var framgångsrik. Under året skapades byggrätter till ett värde om 647 Mkr, varav byggrätter för ett värde om 226 Mkr såldes.

 

– Vi tog också nästa steg i bolagets utveckling genom att den 6 december 2016 annonsera förvärv av AB Högkullen och att Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB gör ett omvänt förvärv av Effnetplattformen AB, noterat på First North. I samband med det omvända förvärvet tog vi med oss ytterligare två bolag, Kuststaden Holding AB med fastigheter i östra Småland samt på Gotland, samt Sörmlandsporten AB, med fastigheter i Nyköping, Oxelösund, Nykvarn och Gnesta, säger Ilija Batljan, vd för SBB Norden.

 

Efter dessa transaktioner kommer SBB att äga fastigheter med en total uthyrningsbar area om knappt en miljon kvadratmeter och hyresintäkter beräknat på helårsbasis om drygt 900 Mkr. Marknadsvärdet, enligt externa värderingar, uppgår till cirka 11 Mdr kr.

 

Organisationen utgörs av en liten grupp medarbetare med fokus på transaktioner, fastighetsutveckling och kostnadseffektiv förvaltning. Tillsammans med huvudägaren Ilija Batljan Invest AB och bolaget Hestia har en organisation byggts upp i form av det gemensamt ägda bolaget Hestia Sambygg som levererar ekonomisk och teknisk förvaltning till SBB och dess dotterbolag. LE

tisdag, 28 februari 2017 19:01

Tobin ska sälja för 2 Mdr

alt
Erik Karlin, vd för Tobin Properties.

 

Tobin Properties, som noterades den 28 oktober på Nasdaq First North Premier, redovisade en ökad helårsvinst efter skatt till 43,3 Mkr (-13,3), vilket motsvarade 3,02 kr (-5,78) per aktie. Rörelseresultatet ökade till 48,2 Mkr (-10,2). Antalet bostäder sålda på bindande avtal uppgick till 102 (182), medan antalet produktionsstartade bostäder uppgick till 76 (227) och antalet bostäder i pågående produktion var 406 (421).

 

Tobin höll en hög förvärvstakt med stora investeringar ifjol. Sammanlagt köpte bolaget sex projekt om cirka 55.000 kvm BOA under året, motsvarande 920 bostäder. Och under inledningen av innevarande år har bolaget köpt ytterligare fastigheter i Uppsla och på Lidingö samt köpt loss andelar och blivit ensam ägare av projekten Arkaden och Rio i Sundbyberg.

 

– Vår produktportfölj, inklusive förvärven som tecknades under januari 2017, ökade till cirka 2.700 lägenheter. Vi tecknade bindande avtal om försäljning på totalt 892 Mkr och etablerade oss på en ny marknad, centralt i dynamiska Uppsala, säger vd Erik Karlin.

 

Styrelsen föreslår att utdelning till preferensaktieägarna görs med 11,50 kr med utbetalning halvårsvis om 5,75 kr per preferensaktie. Avstämningsdagar som föreslås är den 9 juni och 8 december 2017.         

 

Vidare föreslår styrelsen att någon utdelning inte lämnas på stamaktien. Utdelningen blir föremål för fastställelse på årsstämman den 29 maj.

 

Tobins mål för 2017 är att sälja bostäder till ett värde av 2.000 Mkr (inklusive lån i föreningar och medinvesterares andelar) och att byggstarta 500 bostäder. Försäljningstillväxten ska fram till och med 2020 uppgå till i genomsnitt 25 procent. LE

tisdag, 28 februari 2017 18:26

Index Residence ökade vinsten till 281 Mkr

alt
Rickard Haraldsson, vd för Index International.

 

Det går bra för koncernen Index. För helåret 2016 ökade vinsten till 281 Mkr (58,5), efter en skattebelastning om -21,7 Mkr (76).

I vinsten ingick värdeförändringar med 0 kr (–9,8 Mkr), medan däremot resultaten för andelar i dotter- och intresseföretag steg totalt till 207, 2 Mkr (40,3). Dotterbolagen till Index Residence heter Index Enterprise LLC gruppen och Index Equity Sweden.

 

Index har haft framgångar med sina bostadsrättsprojekt, bland annat projekten Juvelen 1 och Juvelen 2, bakom Kommunhuset i Norrtälje. Under december 2016 såldes 32 av 83 bostäder i Juvelen 1, vilket innebar att 60 av projektets 83 bostäder har sålts. Inflyttning till Juvelen 1 sker succesivt fram till december 2017. Säljstart för Juvelen II med 102 bostadsrätter sker nu i mars 2017.

 

Nu bygger Index Norrtälje Torn med totalt hela 467 bostäder i fem kvarter, exklusive 112 lokaler. I det första kvarteret i Norrtälje Torn, har det för projektet Soltornet sålts 76 av 87 bostäder. Det andra kvarteret Magasinet, med färdigställande i februari 2019, har säljstartats. Detaljplanerna för övriga kvarter, Våghuset, Havstornet och Båthuset, väntas vinna laga kraft under 2017, 2018 och 2019.

 

I balansen sjönk de totala anläggningstillgångarna till 1,61 Mdr kr (1,74), där de långfristiga skulderna sjönk till 588 Mkr (1.018), liksom de kortfristiga, vilka minskade till 148,9 Mkr (221,3).

 

Koncernen Index har goda framtidsutsikter heter det i rapporten. Den svenska projektportföljen uppgick till 998 bostäder vid årsskiftet. Totalt har koncernen en projektportfölj med cirka 2.600 bostäder, inkluderat systerkoncernens pågående och framtida produktion i Florida. TM

tisdag, 28 februari 2017 16:47

Valad heter nu Cromwell

alt
Tomas Beck, chef för Nordic, Cromwell Property Group.

 

Den australiska investeringsfonden Cromwell Property Group har nu integrerat Valad Europa fullt ut. Cromwell köpte aktierna i Valad i februari år 2015 för 145 MEUR. Säljare var Blackstone Real Estate Partners VI och Valad Europas ledande befattningshavare. Cromwell hoppas kunna locka fler investerare med det nya namnet Cromwell istället för Valad, genom ett bredare utbud av fastighetsstrategier.


Cromwell koncentrerar sig nu på att attrahera investerare med ett nytt gemensamt namn via ett bredare spektrum av fastighetsinvesteringsstrategier i alla segment från Core till Core plus och Value added (Opportunistic), säger Cromwell i ett pressmeddelande.


– Vår större storlek, vår geografiska spridning och vår tillgång till kapital, tillsammans med vårt rykte, ska skapa värde och leverera en stark riskjusterad avkastning i våra europeiska förvaltningsfastigheter. Detta bygger på att Cromwell har erfarenhet och förmåga att ingå partnerskap med institutionella investerare över hela världen, säger David Kirkby, CEO för Cromwell Property Group Europe.


Cromwells europeiska kapitalförvaltning omfattar cirka 270 fastigheter med 2.900 hyresgäster. Cromwell får i Europa en fastighetsförvaltning med cirka 180 anställda i 13 länder.


– Det är en spännande tid för koncernens nordiska verksamhet. Nu när avkastningar i allmänhet är mindre på de flesta delmarknader. Skillnaden mellan den primära och sekundära avkastningen har gett oss möjlighet att utnyttja strategier med investeringar i kategorin Core, vilket är en förmån för våra investerare, säger Tomas Beck, chef för Nordic, Cromwell Property Group.


tisdag, 28 februari 2017 15:54

384 nya bäddar i Frösö Park

alt
Frösö Park växer och får förbättrad tillgänglighet.

 

Quality Hotel Frösö Park är en succé och bidrog starkt till att Östersund var en av de städer som hade starkast utveckling av sålda hotellrum i fjol. Nu har hotellbolaget bestämt sig för att bygga ut med 96 nya rum till totalt 235 rum och blir därmed Östersunds största hotell med en kapacitet på över 700 bäddar. De nya rummen får också extra hög tillgänglighet med breda dörrar och stora badrum. Dessutom planeras det för ytterligare konferenskapacitet och en simhall i direkt anslutning till hotellet.

 

Byggstart planeras till hösten och målsättningen är att den nya hotelldelen står klar i god tid innan VM-året 2019.

 

– Utbyggnaden av hotellet är en viktig del i vår fortsatta satsning på Frösö Park och utvecklingen av en ny destination på västra Frösön. Hotellet och den nya hotellparken med aktiviteter är hjärtat i vårt område och kommer också att bli en given mötesplats och central del i den nya stadsdelen med bostäder, säger Marcus Lundberg, vd Frösö Park Fastighets AB.