28 april 2024

Redaktionen

alt

Erik Karlin, vd för Tobin Properties.

 

Tobin Properties har tecknat avtal om förvärv av fastigheterna Fjärdingen 27:5, Fjärdingen 27:6 samt Fjärdingen 29:1 i centrala Uppsala. Köpeskillingen uppgår till 225 Mkr. Fastigheterna har en uthyrbar area om cirka 7.800 kvm. Säljare är Landstinget.

 

– Detta är vårt andra förvärv i Uppsala på kort tid och det är även denna gång ett toppläge som medger utveckling av bostadskvarter med mycket stor dragningskraft. Genom detta förvärv har vi nu totalt en projektportfölj omfattande cirka 15.000 kvm i centrala Uppsala, säger Erik Karlin, vd för Tobin Properties.

 

De tre fastigheterna som ingår i förvärvet är belägna centralt i Uppsala, i ett mycket attraktivt läge intill Slottsbacken med promenadavstånd till Uppsala centralstation, Stora Torget och Universitetsbiblioteket. Idag disponeras fastigheterna av Region Uppsala som flyttar ut ur två av fastigheterna vid årsskiftet.

 

Hyresgästerna i den tredje fastigheten har bildat en bostadsrättförening som har så kallad hembudsrätt, vilket innebär att den inom sex månader kan förvärva fastigheten till samma villkor. Försäljningen ska också formellt godkännas av regionstyrelsen för Region Uppsala.

tisdag, 10 januari 2017 16:53

NCC vinner markanvisning i Masmo

alt
NCC ska bygga 130 bostäder, ny matbutik och förskola i Solhagaparken, Masmo, Huddinge.

 

alt

Masmo med tunnelbana ligger nära kommungränsen mellan Stockholm och Huddinge.

 

Huddinge kommun utlyste under hösten en markanvisningstävling för bostäder vid Solhagaparken i Masmo. Förutsättningen var att exploatören ska genomföra projektet i enlighet med den färdiga detaljplanen. Högst anbud lades av NCC Sverige AB och på Kommunfullmäktiges sammanträde den 13 februari väntas beslut tas om avtal för markanvisningen samtidigt som detaljplanen antas.

 

– Detta innebär att det kan byggas cirka 130 nya bostäder, en ny matbutik och att förskolan kan få permanent bygglov och byggas ut. Dessutom ger det kommunen en intäkt på dryga 70 Mkr att investera i nya skolor, förskolor och annan viktig kommunal service, säger Malin Danielsson (L).

 

Totalt kom 11 anbud in och det högsta anbudet (cirka 80,4 Mkr) som lades av NCC Sverige AB vann.

 

– Det känns bra att projekt nu blir av. Det behövs fler bostäder i Masmo och att det nu blir bostadsrätter gör att vi får en bättre blandning av upplåtelseformer i området, avslutar Malin Danielsson.

tisdag, 10 januari 2017 14:11

Jörgen Eriksson blir vd för Karlastaden

alt

                                                                                                                                    
Jörgen Eriksson (bilden) blir från april vd för projektbolaget Karlastaden Holding AB, ägt av Serneke och NREP. Han blir därmed ansvarig för det bolag som ska genomföra projekt Karlastaden – en helt ny stadsdel på Lindholmen i Göteborg med Nordens högsta byggnad Karlatornet.
    

– Det känns som ett otroligt spännande uppdrag att få vara med och genomföra. Det blir förstås en utmaning att skapa en helt ny stadsdel med en integrerad hållbar blandstad och en så hög byggnad som Karlatornet. Men eftersom ägarna till projektet, Serneke och NREP, har så klara ambitioner och har satt projektet så högt på agendan är förutsättningarna att vi skall nå vårt mål de allra bästa, säger Jörgen Eriksson.
    

Jörgen Eriksson har hela sitt yrkesliv arbetat inom Skanska där han haft en rad olika roller, alltifrån utsättare till region- och verksamhetschef. Han har också varit vd för Skanskas kommersiella projektutveckling i Norge och kommer senast från en roll som verksamhetschef för husverksamheten i Skanska Sverige AB.
    

– Projektet kommer att gå in i en ny fas under 2017 när produktionsarbetena planeras att starta under hösten. Karlastaden är ett stort och komplext stadsbyggnadsprojekt som ställer höga krav på management och projektorganisation. Då krävs den erfarenhet, kompetens och driv som Jörgen kommer att bidra med. Med Jörgen vid rodret kommer Karlastaden att lotsas fram på ett betryggande sätt, säger Patrik Lindström, vd för Serneke Projektutveckling.
    

– Jörgen har en gedigen erfarenhet av projektutveckling och att leda stora komplexa projekt och jag är säker på att han kommer ta sig an Karlastaden med samma professionalism som han har uppvisat under alla år på Skanska. Det känns tryggt att ha Jörgen på plats, säger Rickard Svensson-Dahlberg, CIO på NREP.

alt

CBRE European Shopping Centre Fund II ska vidareutveckla Jägersro Center i Malmö.


Efter endast några månaders innehav har Trophi Fastighets AB sålt handelsfastigheterna Hästdroskan 1 och 4 i Malmö till en fond förvaltad av CBRE Global Investors. Fastigheterna utgör Jägersro Center med en total uthyrbar area om 29.400 kvm. Överenskommet fastighetsvärde är drygt 0,5 Mdr kr.
    

Jägersro Center, med ett 40-tal hyresgäster där Coop Forum är den största, står inför en omdaning för att vidareutvecklas.
    

– Vi köpte Jägersro under hösten 2016 som en del i en större portfölj. Anledningen till att vi nu säljer efter bara några månaders innehav är dels att fastigheten inte passar in strategisk för Trophi, dels att vi gör en bra affär, säger Jan Björk, vd för Trophi.
    

Rådgivare till Trophi har varit CBRE Capital Markets och Falkenborn Advokatbyrå.
    

CBRE European Shopping Centre Fund II stängde i början av december i fjol med ett eget kapital om 1,2 miljarder euro. Jägersro Center är fondens sjätte förvärv. Fondens övriga köpcentrum är belägna i Belgien, Tyskland, Polen, Italien och Spanien.
    

– Jägersro Center kompletterar vår köpcentrumportfölj på ett bra sätt och vi ser fram emot att vidareutveckla fasgtigheten, säger Andreas Norberg, Head of Transactions and Managing Director, Nordics, CBRE Global Investors

måndag, 09 januari 2017 17:12

Gotska vinner tävling i Orminge

alt

Gotskas förslag till bebyggelse i Orminge centrum i Nacka.

 

Gotska Fastighets AB föreslås tilldelas mark i den andra markanvisningen i Orminge centrum i Nacka kommun. Anvisningen omfattar cirka 60 lägenheter med fri upplåtelseform, 3.000 kvm handel samt ett garage för infartsparkering. Markanvisningen är en del av utvecklingen av Orminge centrum med 1.300 nya bostäder.

 

– Orminge centrum är en viktig bytespunkt för kollektivtrafik och uppskattad plats för handel där många gör sina dagliga inköp. Vi ser framemot att tillsammans med Gotska göra platsen ännu mer attraktiv med mer handel, kontor och nya bostäder, säger Amanda Sterner Nordin, projektledare i Nacka kommun.

 

Gotska Fastighets AB:s anbud är 7.000 kr/kvm per ljus BTA bostad, 3.000 kr/kvm per BTA handel och 0 kr/kvm parkeringshus.

måndag, 09 januari 2017 17:10

Christian Sandberg, ny vd för NIRAS Sweden

alt

                                                                                                                                
Christian Sandberg (bilden) har tagit över som vd för NIRAS Sweden AB, där han sedan 2010 varit marknadschef och under de senaste fyra åren varit en del av bolagets ledningsgrupp. Frånträdande vd Markus Davelid kommer framöver att helt koncentrera sig på rollen som internationell direktör i NIRAS-koncernen, i vilken han en är del av koncernstyrelsen.
    

Christian Sandberg har en agronomexamen från Sveriges Lantbruksuniveristet och Uppsala universitet inom International Business. Redan under studietiden arbetade han på Scanagri som idag är en del av NIRAS. Genom hela sin karriär har Sandberg arbetat internationellt, bland annat med att utveckla både små och mellanstora verksamheter i en rad olika länder. Han har även arbetat för det svenska exportrådet i Madrid och med projekt i Makedonien.
    

I dag har NIRAS 1.500 medarbetare över världen, varav 160 i Sverige. Förutom teknikkonsulttjänster är NIRAS en av de största privata aktörerna inom internationella utvecklingssamarbeten. Efter förvärven av Indevelop Sweden AB (konsultbolag inom utvecklingsbistånd) och FM Konsulterna AB (facility management och lokalförörjning) i slutet av 2015, har bolaget breddats och stärkts ytterligare.

måndag, 09 januari 2017 17:00

Fabege hyr ut 4.100 kvm i Solna

alt

Susanna Elvsén, marknadsområdeschef för Fabege i Solna Business Park. Foto: Peter Knutson

 

Fabege har tecknat avtal med Snow Software AB som flyttar sitt svenska huvudkontor från Huvudsta, Solna, till Svetsarvägen 15 i Solna Business Park. Parterna har tecknat ett sjuårigt grönt hyresavtal om cirka 4.100 kvm med en årshyra på drygt 11 Mkr. Inflyttning sker i februari 2018.

 

– Vi ser verkligen fram emot att få ett dynamiskt snabbväxande techbolag till området, säger Susanna Elvsén, marknadsområdeschef för Fabege i Solna Business Park.

 

Snow Software utvecklar lösningar för Software Asset Management som hjälper företag att endast betala för de mjukvarulicenser som faktiskt används. Idag använder över 6.000 kunder från hela världen Snow Softwares lösningar och företaget har kontor i 18 länder. På det svenska huvudkontoret arbetar cirka 250 personer.  

 

– I takt med att vi växer måste vi också förbättra, förändra och förnya vår arbetsplats, och på så sätt skapa de bästa förutsättningarna för att kunna fortsätta leverera på den höga nivå som krävs inom mjukvaruindustrin. Nu kommer vi tillsammans med Fabege att bygga ett kontor som andas samma känsla, energi och kultur som företaget, säger Peter Björkman, Chief Technology Officer på Snow Software.

måndag, 09 januari 2017 12:26

KFF planerar bostäder i Kungens kurva

alt

Visionsbild för bostäder i Kungens kurva.


KF Fastigheter (KFF) har undertecknat ett intentionsavtal med Huddinge kommun – ett avtal som går ut på att att pröva om KFF:s fastigheter i Kungens kurva samt kommunens intilliggande mark kan planläggas för bostäder. En tidig bedömning är att det kan byggas cirka 4.200 lägenheter med kompletterande service i området, som gränsar mot bland annat Ikea, Gömmarens naturreservat och Heron City. Den 13 februari fattar kommunfullmäktige i Huddinge kommun beslut om intentionsavtalet för den nya stadsdelen vilket även innebär startskottet för planprogrammet.
    

– Det känns både viktigt och spännande att få var delaktig i att utveckla södra delen av Stockholmsregionen med bostäder åt 10.000 personer i en tid då bostadsbristen breder ut sig. Vår fastighet i Kungens kurva har mycket goda förutsättningar för att utvecklas till en levande och dynamisk stadsdel. Här finns närhet till natur, handel, kultur och infrastruktur, säger Helena Liljedahl, vd KF Fastigheter.
    

En viktig utgångspunkt för projektet är att det nya bostadsområdet ska utvecklas till en levande stadsdel med god service och grundläggande infrastruktur som till exempel vård, skola, förskolor, dagligvaruhandel, LSS-boende, kommunikationer med mera. I närområdet finns även god tillgång till både handel, kultur och grönområden.
    

– Bostäder i Kungens kurva är något vi verkat för länge. Vi ser det som ett viktigt och spännande projekt som bidrar till att utveckla stadskvaliteter i området som idag är Skandinaviens största handelsplats. Huddinge drar ett tungt lass för bostadsbyggandet i regionen. För att klara utvecklingen i Kungens kurva, Flemingsberg och andra expansiva delar i kommunen är det nödvändigt att Spårväg syd snarast möjligt kommer på plats, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.
    

Under 2017 kommer ett planprogram att utarbetas, därefter kommer exploateringsområdet, som är på totalt 155.000 kvm mark, att delas upp i olika etapper och arbetet med detaljplanerna påbörjas. Inflyttning i den första etappen beräknas att ske 2021.

måndag, 09 januari 2017 12:11

Skanska bygger energipositivt i Norge

alt

Powerhouse Brattørskaia i Trondheim blir det första nya kontorshuset i Norge som producerar mer energi än det förbrukar. Arkitetkt är Snøhetta.


Skanska har tecknat avtal med norska Entra om att bygga världens nordligaste belägna energipositiva kontorshus. Projektet heter Powerhouse Brattørkaia och uppförs på en av Trondheims mest attraktiva tomter. Avtalet är värt cirka 390 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Norge för det första kvartalet 2017.
    

Arkitekturen och det estetiska uttrycket för Powerhouse Brattørkaia styrs av solen som energikälla samt av mantrat ”form följer miljö”. Byggnaden kommer att omfatta 15.700 kvm kontorsyta, varav Skanska kommer att hyra 2.300 kvm. I projektet byggs dessutom ett parkeringsgarage om 2.500 kvm.
    

Byggnaden ska uppnå BREEAM NOR Outstanding, det högsta betyget inom miljöcertifieringssystemet. Det kommer att bli det första nya kontorshuset i Norge som producerar mer energi än det förbrukar och måste enligt Powerhouse definition producera mer ren och förnybar energi än vad som behövs för byggnation, produktion och transporter av byggmaterial samt drift över en livscykel på 60 år och slutligen bortskaffande. Optimalt utnyttjande av sol och havsvatten för uppvärmning och kylning samt extremt låg energiförbrukning krävs för att möta kraven.
    

Skanska är totalentreprenör för projektet. Byggnationen startar i april 2017 och kontorsbyggnaden kommer att vara färdigställd i februari 2019.

alt

                                                                                                                              
Ingalill Östman (bilden) har utnämnts till kommunikationsdirektör på Castellum. Hon kommer senast från egen konsultverksamhet men har en lång erfarenhet från flera chefsbefattningar inom globala företag, bland annat som Senior Vice President, Group Communications & Government Relations på SKF samt olika roller inom ABB.
    

Som kommunikationsdirektör för Castellum ska Ingalill Östman ansvara för koncernens övergripande kommunikation. Hon kommer att ingå i koncernledningen och tillträder sin nya tjänst i mitten av januari.
    

– Vi ser fram emot att Ingalill, genom sin breda erfarenhet inom kommunikationsområdet, kommer att fortsätta utveckla såväl intern som extern kommunikation i koncernen, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.