19 april 2024

Redaktionen

måndag, 02 maj 2016 20:25

Citycon säljer för 680 Mkr

alt

Nils Styf, CIO Citycon.


Citycon har sålt fem icke-prioriterade fastigheter runt om i Finland till investeringsfonden eQ Finnish Real Estate. Fastigheterna omfattar av 46.800 kvm och säljs för sammanlagt värde av cirka 74 MEUR (cirka 680 Mkr). Försäljningspriset är över IFRS verkligt värde för fastigheterna.
    

– Dessa försäljningar är en del av Citycons strategi att återvinna kapital och fokusera på urbana, livsmedelsförankrade köpcentrum i Norden och Baltikum, säger Nils Styf, Chief Investment Officer på Citycon.
    

Portföljen består av följande tillgångar: Sinikalliontie en Koy (Esbo), Kontulan Asemakeskus Koy (Helsingfors), Lentolan Perusyhtiö Oy (Kangasala), Lillinkulma Koy (Kaarina) och Länsi-Keskus Koy (Esbo).

måndag, 02 maj 2016 11:17

BoKlok rekryterar Pia Sjöberg

alt

                                                                                                                        
Pia Sjöberg (bilden) har rekryterats som ny affärschef för BoKlok, södra Stockholmsregionen. Sjöberg kommer närmast från Svensk Filmindustri där hon var chef för SFs egen TV- och filmproduktion. Dessförinnan har hon lång erfarenhet av bostadsutveckling från Skanska bland annat som distriktschef för Skanska hus Stockholm Syd. På BoKlok blir hon chef för kontoret i Södertälje med ansvar för södra delarna av Stockholmsregionen.
    

– Vi är väldigt glada att Pia Sjöberg börjar hos oss. Hon har en marknadsförståelse som kommer fortsätta att utveckla BoKlok mot marknadens nöjdaste kunder. Hon har även ett stort kontaktnät i regionen som stärker vår ställning framöver, säger Bengt Fardelius, chef för affärer och projekt på BoKlok.
    

BoKlok har växt med över 30 procent årligen de senaste fem åren och med en ny femårsstrategi är målen högt ställda. I Stockholmsregionen är målet att bygga mer än 3.000 bostäder fram till 2020.
    

– Jag har följt BoKloks starka utveckling under flera år på Skanska. Det ska bli mycket spännande att arbeta med ett så relevanta boendekoncepten, särskilt med tanke på den stora bostadsutmaningen vi står inför, säger Pia Sjöberg.

måndag, 02 maj 2016 11:12

Albanoprojektet får pris av studenter

alt

Svenska Bostäders planerade studentlägenheter i Albano.


Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) har utsett Albanoprojektet till Stockholms studentvän 2016. Projektet är ett samarbete mellan Stockholm stad, Stockholms universitet, KTH, Akademiska hus och Svenska Bostäder.
    

– Jätteroligt att det äntligen har kommit igång och att Stockholm bygger ett stort campusområde mellan KTH, Universitet och Karolinska institutet. Vi är stolta att vi får bidra till detta, säger Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder.
    

I november ifjol togs det första spadtaget för totalt 150.000 kvm campusmiljö med

utbildningslokaler och drygt 1.000 nya student- och forskarbostäder. Det nya campusområdet kommer att utgöra en viktig del för Stockholm som ledande studentstad i Sverige och en kunskapsregion i världsklass. Men redan nu anser SSCO att första spadtaget är en milstolpe och att Albanoprojektet förbättrar Stockholm som studentstad, genom att lyfta frågor om bostäder för studenter, hållbart stadsbyggande samt framtidens campus- och lärandemiljöer högt på den politiska agendan.

alt

Galären vill bygga 13 våningar på Varvet i centrala Luleå. Skiss: Tirsén & Aili Arkitekter


Nu står det klart att Mark och miljödomstolen gett avslag till de överklaganden som kommit in gällande Galärens byggplaner på Varvet i Luleå. Överklaganden avsåg det höghus som Galären tänker bygga på tomten Hägern 11. Huset är tänkt att bli 13 våningar och ge Luleborna ett tillskott med 90 nya lägenheter i centrum.
    

– Det har tagit sin tid med många turer för överklaganden gällande detaljplanen men nu ser det ut som att sista överklagan är avhandlad. Så en byggstart närmare sig ytterligare i och med detta för Galären positiva domslut, säger Gunnar Thålin, vd för Galären

alt

Tallen 58, med Kährs som hyresgäst i småländska Nybro får ny ägare.


Skanska säljer fastigheten Nybro Tallen 58 till Alma Property Partners som genomför investeringen tillsammans med P&E Fastighetspartner. Transaktionen avser en logistikfastighet om totalt 20.400 kvm. Fastigheten utvecklades och byggdes av Skanska och färdigställdes i december 2010. Fastigheten är fullt uthyrd till AB Gustaf Kähr som ingår i golvtillverkaren Kährs Group. Den nya ägaren tillträdde fastigheten den 29 april. Angermann har varit rådgivare till Skanska i transaktionen.
    

– Fastigheten är en modern logistikfastighet i Nybro anpassad till hyresgästens verksamhet. Förvärvet passar Alma Property Partners mycket bra med ett långsiktigt hyresavtal och ett stabilt kassaflöde. Vi hoppas kunna utveckla fastigheten och relationen med hyresgästen vidare, säger Christofer Lundquist, Alma Property Partners.
    

– Försäljningen av Tallen 58 bekräftar investerarnas intresse för våra moderna logistikfastigheter. Det är rätt läge för oss att avyttra fastigheten och det är glädjande att sälja till en långsiktig och stabil aktör som Alma Property Partners, säger Jonas Karlsson, transaktionschef för Skanska Fastigheter Göteborg.

fredag, 29 april 2016 19:04

NCC med ny strategi

alt

Peter Wågström, vd NCC.

 

Fler projekt i tidiga faser, lägre orderingång inom anläggningsaffären och valutakurseffekter bidrog till att minska NCCs nettoomsättning till 9.197 Mkr (10.311) under årets första kvartal. Rörelseresultatet föll till -284 Mkr (-235) och resultatet efter finansiella poster sjönk till -309 Mkr (-243).

 

Däremot steg vinsten efter skatt till -156 Mkr (-204), motsvarande 1,40 kr (1,88) per aktie. Att så blev fallet berodde på ett resultat om 88 Mkr (-9) från affärsområdet Housing, som döpts om till Bonava, och som ska delas ut till aktieägarna under innevarande år.

 

– Vi har lämnat många anbud i offentliga upphandlingar och bearbetat marknaden med våra kunderbjudanden. Resultatet av våra ansträngningar får vi senare under året. Samtidigt har vi anpassat organisation och arbetssätt till vår nya strategi för lönsam tillväxt, säger vd Peter Wågström.

 

Rörelseresultaten i affärsområdena Building, Infrastructure och Property Development minskade till 70 Mkr (119), -11 Mkr (28) respektive 22 Mkr (26), medan motsvarande resultat för Industry ökade till -324 Mkr (-386).

 

Trots en stark bygg- och anläggningsmarknad, som bedöms växa mer än BNP i år, minskade NCCs orderingång under perioden till 10.146 Mkr (11.120). Från detta belopp har orderingången från Bonava om 392 Mkr (785) eliminerats. Under perioden fick NCC tilldelningsbeslut för två större infrastrukturprojekt, men upphandlingen har överklagats.

 

Orderstocken uppgick till 39.147 Mkr (37.287 vid årsskiftet) exklusive Bonavas orderstock om 3.811 Mkr.

 

Under perioden byggstartade NCC fyra fastighetsutvecklingsprojekt, två i Sverige och ett i vardera Danmark och Finland. Därmed har bolaget 18 pågående eller färdigställda men ej resultatavräknade projekt i vilka bolaget lagt ned 3,1 Mdr kr, motsvarande en färdigställandegrad om 60 procent. Uthyrningsgraden i projekten uppgick till 69 procent. Det egna kapitalet minskade till 9.321 Mkr (9.714 vid årsskiftet), motsvarande en soliditet om 23 procent (25).

 

Marknaden hade högre ställda förväntningar på NCCs kvartalsrapport och på fredagens börs backade B-aktien med 5,25 procent till 274,40 kr som senast betalt. LE

fredag, 29 april 2016 19:01

Heimstaden fortsatte att växa

alt

Patrik Hall, vd Heimstaden

 

Årets första kvartal för Heimstaden präglades av fortsatt tillväxt och driftoptimering. I Danmark tillträdde bolaget 436 ägarlägenheter i centrala Köpenhamn och det var inflyttning i bolagets nyproducerade fastighet Vidar med 57 lägenheter i Malmö. Och trots en ovanligt kall januari sänkte Heimstaden normalårskorrigerade förbrukning med 2 procent under kvartalet.

 

Periodens vinst efter skatt ökade till 184 Mkr (174) och i resultatet ingick värdeförändringar i fastigheter med 139 Mkr (207) och i derivat med -9 Mkr (-29). Hyresintäkterna uppgick till 186 Mkr (187) och driftnetton till 80 Mkr (83) Jämförelseperioden innehöll intäkter från det kommersiella fastighetsbestånd som avyttrades till Castellum under andra kvartalet i fjol, vilket vägdes upp i den aktuella perioden av de danska fastigheterna som har en högre hyresnivå än det svenska beståndet. Uthyrningsgraden för bostäder ligger kvar på en stabil hög nivå på 99,6 procent (99,1) för perioden.

 

Förvaltningsresultatet steg till 83 Mkr (36) – en ökning som förklarades av försäljningen av CORHEI Fastighets AB, resultat från andelar i Nordhalla och ett förbättrat finansnetto.

 

Förvärven under perioden uppgick till 1.733 Mkr och investeringar till 20 Mkr. Detta bidrog till att marknadsvärdet för Heimstadens förvaltningsfastigheter ökade till 13.039 Mkr (11.143 vid årsskiftet).

 

Bolagets räntebärande skulder ökade till 8.404 Mkr (6.822) och finansierades till en snittränta om 1,2 procent och en genomsnittlig kapitalbindningstid om 9,8 år. Det egna kapitalet ökade till 6.033 Mkr (5.864), motsvarande en soliditet om 39,3 procent (43,2).

 

Efter kvartalet har Heimstadens expansion fortsatt. I dagarna tillträder bolaget ytterligare en bostadsportfölj om 303 ägarlägenheter i Danmark. Vidare pågår inflyttning i samägda, och av Heimstaden förvaltade, Nordhalla Fastigheters två nyproducerade hus i centrala Vetlanda. Dessutom har bygglov inlämnats för vindsproduktion i Malmö, förtätning i Lund och Ystad, allt i kommuner med stor bostadsbrist. LE

fredag, 29 april 2016 18:58

NP3 växer stadigt

alt

Andreas Nelvig, vd NP3 fastigheter. Foto: Mike Straneus.

 

Pålitliga NP3 Fastigheter fortsätter att leverera hög avkastning. För Q1 levererade bolaget en direktavkastning om 1,7 procent (1,8), vilket indikerar att NP3 har möjligheter att nå förra årets avkastning om 7,8 procent. Bolaget är expansivt. Hittills i år har bolaget förvärvat fastigheter för cirka 200 Mkr, inklusive ej tillträdda fastigheter samt startat nybyggnadsprojekt om cirka 40 Mkr. Målet för helåret 2016 är att förvärva fastigheter för cirka 1 Mdr kr jämte ha en pågående projektvolym om 250 Mkr.

 

Andreas Nelvig, vd, säger i rapporten att årets första kvartal är kvartal som följer bolagets plan. Sedan den 1 april i år och tolv månader har NP3 en intjäningsförmåga som ger ett förvaltningsresultat om 238 Mkr, motsvarande 4,73 kr/aktie.

 

Året har börjat bra för NP3, med en intjäningsförmåga som sedan årsskiftet ökat med 3,5 procent.

 

Hyresintäkterna steg för Q1 till 117 Mkr (89), en ökning med 32 procent, vilket ledde till att förvaltningsresultatet stärktes med 24 procent till 49 Mkr (40).             

 

Vinsten efter skatt för första kvartalet steg till 69 Mkr (39). Sedan tidigare är det klart att styrelsen föreslår en utdelning om 2,15 kr/aktie, totalt 108 Mkr, till årsstämman den 2 maj.

 

I balansen hade bolaget vid periodens slut totalt 165 fastigheter om 0,63 miljoner kvm, värda 4.749 Mkr (3.371), vilket talar för att bolaget har lyckats väl i sina förvärv under de senaste 12 månaderna.

 

Det egna kapitalet ökade till 1.842 Mkr (1.580) samtidigt som de långfristiga skulderna och obligationslån steg till 2.963 Mkr (2.849), finansierade till en lägre snittränta om 2,37 procent (2,63) med en genomsnittlig bindningstid om 18 månader (16). De kortfristiga skulderna var fortsatt låga om 70 Mkr (56), vilket medförde en så gott som oförändrad soliditet om 36,0 procent (35,9).

 

Eftersom NP3 har en tillförlitlig och bra direktavkastning, en hög intjäningsförmåga och förfogar över en stor marknadskännedom om Norrlands fastighetsmarknad, en marknad där direktavkastningen och inte värdeförändringen bidrar mest till totalavkastningen. Därutöver är ledning och personal särdeles duktiga på uthyrning. Dessa fundamenta medför att Fastighetsaktien rekommenderar ett långsiktigt innehav i aktien. TM

alt

Mariette Hilmersson, vd och koncernchef för Framtidenkoncernen.

 

Ett omfattande arbete och en nära samverkan mellan Framtidenkoncernen och Göteborgs Stad och dess förvaltningar har lett fram till att koncernen direktanvisas mark för byggande drygt av 2.350 bostäder. Med tillskott av egen mark möjliggörs nu att Framtiden kan planera för byggnationen av drygt 3.250 bostäder för att bidra till utvecklingen av Göteborgs bostadsmarknad.

 

Anvisningen innebär bland annat att 400 hyresrätter och bostadsrätter kan byggas i Fiskebäck, 500 bostäder med fokus på hyresrätter kan byggas i Kärra centrum och ytterligare upp till 650 bostäder fördelat på sex olika stadsdelar i Göteborg.

 

I och med det här beslutet kan Framtidenkoncernens nybildade Framtiden Byggutveckling AB öka byggtakten och bidra till fler bostäder i Göteborg.

 

– Det är fantastiskt roligt att vi fått den här markanvisningen. Det här är ett viktigt steg som ger oss förutsättningar att kunna planera och bygga volym med kvalitet till rimliga hyror och uppnå koncernmålet om 1.400 lägenheter per år, säger Mariette Hilmersson, vd och koncernchef för Framtidenkoncernen.

alt

Roof arkitekter har ritat Drottningparken i Örebro och Asplunds Bygg är totalentreprenör.

 

Handelsbanken på Våghustorget och PwC är först med att flytta in i Aspholmen Fastigheters kontorsfastighet i centrala Örebro. I juni följer Nethouse och Kinnarps.

 

Handelsbanken satsar stort i hela Örebro och en av dessa satsningar är etableringen vid Drottningparken. PwC som har varit hyresgäst hos Aspholmen på Fridhemsgatan får genom flytten anpassade lokaler för sitt nya aktivitetsbaserade arbetssätt.

 

– Drottningparken har ett ypperligt läge i direkt närhet till både City och Södra station. Huset är också lätt att besöka med bil via Örebros södra infart, där rondellen kommer att öppnas till Fabriksgatan, säger Per Gawelin, affärsutvecklare på Aspholmen Fastigheter.