20 april 2024

Redaktionen

alt

Ulf Adelsohn har flera samarbeten med sin tidigare poltiske motståndare Mats Hulth.

 

Hulth och Adelsohn vill notera Fastator  Aktieägare i Rehact, som representerar 34 procent av kapitalet och 46 procent av rösterna önskar att ordinarie årsstämma behandlar ett förslag om att förvärva AB Fastator. Rehact har därför inlett förhandlingar med aktieägarna i Fastator som syftar till att Rehact förvärvar aktierna i AB Fastator. Betalning för förvärvet föreslås ske genom en emission av lägst 67.200.000 och högst 96.000.000 nya aktier av serie B i i Aktiebolaget Fastator.

 

Det föreslagna förvärvet, som är genomgripande för Rehact AB, ska leda till att:
1. Ett förvärv av Aktiebolaget Fastator som byter namn till Aktiebolaget Fastator (publ).
2. En ny styrelse rekryteras genom nyval där bland annat Mats Hulth och Ulf Adelsohn ingår.
3. Förvärvet av AB Fastator ger tillgång till en fastighetsportfölj med en blandning av kommersiella förvaltningsfastigheter samt fastigheter avsedda för exploatering.
4. Rehacts huvudinriktning ändras från utveckling av energisystem till förvaltning av fast och lös egendom. Utvecklingsdelen kvarstår men kommer inledningsvis utgöra en mindre del av det nya bolagets balansräkning.

 

Aktiebolaget Fastator värderas till substansvärde motsvarande 288 Mkr.

 

De nyemitterade aktierna i Rehact emitteras till ett värde av 3 kr ny aktie.

 

Rehact avser att efter emissionen registrerats göra en sammanläggning av aktier där 8 befintliga aktier läggs samman till (1) en ny aktie.

 

Vidare föreslås en ny styrelse väljs i Rehact med nyval av Mats Hulth, Ulf Adelsohn, Joachim Kuylenstierna, Mats Lundberg samt omval av Svante Norrestad Bengtsson.

 

För 2013 redovisade Aktiebolaget Fastator en förlust om 15,2 Mkr med tillgångar om 1,28 Mdr kr och en soliditet om drygt 43 procent.

tisdag, 19 maj 2015 12:59

Nya ledamöter i AMF Fastigheter

alt

                                                                                                               
Vid AMF Fastigheters extra bolagsstämma 11 maj valdes Susanne Lindh (bilden t v) och Monica von Schmalensee till nya styrelseledamöter. Det innebär att styrelsen utökas med en person. Avgående styrelseledamot är Bo Liffner, som avböjt omval.
    

Susanne Lindh är vd för Nobelhuset AB och har bred kompetens inom såväl stadsbyggnad som infrastruktur. Hon var tidigare stadsbyggnadsdirektör i Stockholms stad och divisionschef inom Vägverket. Monica von Schmalensee är vd för White arkitekter och har lång erfarenhet av att leda stora organisationer och projekt, bland annat Tele2 Arena.

 

– Genom Susanne och Monica breddar vi AMF Fastigheters styrelse och stärker den externa representationen. Vi är glada att de har tackat ja till uppdraget och välkomnar dem till styrelsen, säger styrelseordförande Peder Hasslev.

 

Utöver Lindh, von Schmalensee och Hasslev består AMF Fastigheters styrelse av Agneta Jacobsson, vd DTZ Sverige, Per-Olov Karlsson, vd Home Properties, Lars-Åke Bokenberger, aktiechef Sverige AMF och Per-Erik Karlsson, chefsjurist AMF.

måndag, 18 maj 2015 17:27

Anders Hansén ansluter till CBRE

alt

                                                                                                     
Anders Hansén (bilden) anslöt i månadskiftet till Global Corporate Services (GCS) på CBRE. Han kommer närmast från Cushman & Wakefield och har tidigare även arbetat på Komfast.

 

Anders Hansén kommer vara placerad i Stockholm och hans fokus kommer att ligga på Tenant Rep-tjänster såväl i Sverige som internationellt.

 

– Vi har haft en mycket bra inledning på 2015 och vi ser positivt på framtiden. Därför känns det extra roligt att vi fortsätter att växa personellt och att Anders anslutit till oss på GCS. Anders erfarenhet och kontaktnät kommer att tillföra värdefull kunskap till vårt team, säger Peder Engberg, Head of Global Corporate Services på CBRE i Sverige.

måndag, 18 maj 2015 17:24

AMF investerar 2 Mdr i Helsingfors

alt

Martin Tufvesson, investeingsansvarig AMF Fastigheter.

 

AMF Fastigheter tar ytterligare ett steg mot ökad diversifiering genom att förvärva 50 procent av en kontorsportfölj ägd av försäkringsjätten Ilmarinen i Helsingfors. Köpet omfattar 15 fastigheter med ett totalt fastighetsvärde på cirka 4 Mdr kr. Portföljen kommer att ägas i bolagsform till lika delar av Ilmarinen och AMF. Kommersiell rådgivare till AMF i denna transaktion har varit Cavendo, medan Krogerus har varit juridiska rådgivare, EY och Skeppsbron Skatt har svarat för finansiell och skattemässig rådgivning.

 

Fastighetsaffären är ett led i AMF Fastigheters strategi att öka sitt ägande på andra marknader än den svenska. Nyligen köpte bolaget ett större antal handelsfastigheter runt om i Finland. Också i denna affär, där detaljhandelskoncernen säljer två tredjedelar av en portfölj till AMF och Ilmarinen, blir AMF:s investering cirka 2 Mdr kr.

 

I en kommentar till det senaste finländska förvärvet säger Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF:

– Vi bedömer att Helsingfors kommer att utvecklas positivt med fortsatt urbanisering och tillväxt. Vi ser fram emot att tillsammans med Ilmarinen bygga upp ett fristående bolag med ambitioner att växa och arbeta långsiktigt med fastighetsförvaltning, uthyrning och utveckling.

 

Rådgivaren Cavendo, som grundades i höstas av Joakim Karlsson, Martin Lindblad och Urban Ehrling, med mångårig gemensam bakgrund från Niam, ska leverera en förvaltningsplattform till AMFs och Ilmarinens gemensamma bolag. 

 

– Att få förtroende att hjälpa två så erkända institutionella investerare i en internationell affär är ett betydelsefullt genombrott för oss, säger Joakim Karlsson.

 

Fastighetsportföljen omfattar totalt 250.000 kvm uthyrbar area och Cavendo ska tillsammans med finländska konsultbolaget Mrec bistå AMF och Ilmarinen med att bygga upp en långsiktig och lokal förvaltningsorganisation för att förvalta och vidareutveckla fastigheterna. Målsättningen att successivt utöka fastighetsbeståndet.

 

Sedan tidigare består AMF:s fastighetsinnehav av det helägda dotterbolaget AMF Fastigheter, med kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen, och det med Fjärde AP-fonden hälftenägda bolaget Rikshem, som äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i tillväxtorter runtom i Sverige.

alt

Akademiska Hus yteffektiviserar för Chalmers Samhällsbyggnad. Skiss: White

 

För att tydligare samordna verksamheterna under den gemensamma benämningen Chalmers Samhällsbyggnad, där institutionerna Arkitektur och Bygg & Miljö ingår, investerar Akademiska Hus på uppdrag av Chalmersfastigheter AB cirka 360 Mkr för att bygga om för Chalmers tekniska högskola. Ombyggnaden är ritad av White Arkitekter.

 

– I Akademiska Hus uppdrag ingår att stärka Sverige som kunskapsnation ingår att långsiktigt säkerställa att campusområden kan utvecklas. Den här satsningen kommer att bidra till en stärkt integration inom Chalmers Samhällsbyggnad samtidigt som närheten till Johanneberg Science Park ger bästa möjliga förutsättningar för ökad samverkan, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus region Väst.

 

Av de befintliga byggnader som främst berörs av ombyggnationen ligger tyngdpunkten på Arkitekturhuset. I och med ombyggnaden yteffektiviseras lokalerna och blir kontor och verksamhetslokaler för både arkitekter och ingenjörer. Källarvåningen kommer att öppnas upp och det ökade behovet av mindre grupprum kommer att tillfredsställas genom ombyggnad av befintliga större övningssalar.

 

– Vi gläds nu över att gemensamt med Akademiska Hus starta detta stora och omfattande förändringsprojekt inom Campus Johanneberg. Nya och moderniserade mötesplatser ger en betydande kvalitetshöjning till våra campusmiljöer som vi levererar till Chalmers tekniska högskola, säger Sven-Erik Adolfsson, vd för Chalmersfastigheter.

alt
Vy över Adepts förslag med en konstgjord ö i Norra Djurgårdsstaden.

 

alt

I förslaget finns även bostäder kring en ny kanal.

 

alt

Kvarteret Ropsten Plateau ska förutom bostäder även rymma kontor och hotell.

 

alt

En centralt och publikt område med bad.

 

alt

En varierad bostadsbebyggelse.

 

Stockholms stad har arrangerat en arkitekttävling om den nya bebyggelsen som kallas Kolkajen-Ropsten. Tävlingen vanns av det danska arkitektkontoret Adept med sina landskapsarkitekter Mandaworks. Kolkajen-Ropsten, om cirka 18 hektar inklusive en konstgjord ö, ska bebyggas med 2.000 bostäder och 70.000 kvm kommersiella lokaler. Det betyder att Norra Djurgårdsstaden om 236 hektar ska få totalt cirka 12.000 bostäder till år 2030.

 

Det vinnande förslaget som kallas den Kungliga Grannen, (Royal Neighbour) innehåller tre kvarter, vart och ett med sin egen arkitektoniska karaktär.

 

De tre kvarteren är Kolkajens balkong, en konstgjord halvö samt kvarteret Ropsten Plateau.

 

De nya kvarteren som ligger kring det redan existerande kvarteret Brofästet, har som syfte att upprätthålla en tydlig länk mellan väst och öst mot det gamla gasverket, som kommer att bilda en ny plats för kultur och handel.

 

Det tredje och största kvarteret i Adepts vinnande förslag är Ropsten Plateau, som förutom bostäder även ska rymma hotell, kontor och butiker kring en ny trafikplats.

 

Förslagets bostäder är från fyra våningar i flerbostadshus till en 18-våningar hög skrapa vid vattnet. Hela förslaget syftar till att locka bostadssökande inom ett brett spektrum av åldrar, livsstilar och inkomstskikt.

alt

Den andra etappen av Rikstens skola. Vy från skolgård.

 

IN3PRENÖR har fått uppdraget att bygga den andra etappen av Rikstens skola i Tullinge i södra Storstockholm. Uppdraget inkluderar tillbyggnad av undervisnings- lokaler för ytterligare 300 elever. Byggarbetet utförs på uppdrag av Botkyrka kommun och beräknas vara klart till våren 2016.

 

Rikstens skola ligger i det expansiva området Rikstens Friluftsstad. Hösten 2013 invigdes den första etappen av skolan. Idag går här 300 elever från förskoleklass till årskurs 4. När etapp två är klar kommer den nya delen att inrymma klassrum, grupprum, allrum, lärararbetsplatser, lokal för hemkunskap samt fysik-, kemi-, teknik- och biologisalar. Skolan får då plats för totalt 600 elever ända upp till årskurs 9.

 

– Vi är glada över att ha fått förtroendet att bygga etapp två av skolan. Eftersom skolundervisning sker samtidigt som byggandet pågår tar vi extra hänsyn när bullrande och störande moment ska utföras. Vi planerar detta i nära samråd med beställarens projektledare, säger Martin Falkenström, arbetschef på IN3PRENÖR.

 

Tillbyggnaden utförs med tegelfasad, tak av betongpannor och plåttak identiskt med den befintliga skolbyggnaden. Etapp två består totalt av 1.900 kvm (BTA). Byggarbetet startade i april och beräknas vara klart till våren 2016.

 

Under sommaren genomför IN3PRENÖR även en del ombyggnad i skolans befintliga lokaler, framför allt delar av plan tre. Detta arbete kommer att vara klart efter sommaren, innan skolstart.

alt

                                                                                                       
Björn Boestad (bilden) har anställts som ny transaktionsansvarig på Bonnier Fastigheter. Han får operativt ansvar för förvärvs- och försäljningsprocesser samt värdering och analys. Boestad börjar sin anställning den 25 maj och kommer även att ingå i bolagets ledningsgrupp.

 

Björn Boestad, som nu kommer tillbaka till fastighetsbranschen efter en tids ledighet har tidigare ansvarat för Bygg & Fastighetsutveckling på Jernhusen samt haft olika ledande befattningar på Newsec och Skanska.

 

– Bonnier Fastigheter har en uttalad ambition att växa genom förvärv och fastighetsutveckling. Genom rekryteringen av Björn Boestad tar vi nästa steg i att förstärka vår organisation för att realisera vår tillväxtstrategi, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

lördag, 16 maj 2015 18:51

Collector noteras i juni

alt

Lena Apler, grundare och arbetande styrelseordförande i Collector jämte Erik Selin, vice styrelseordförande och Stefan Alexandersson, vd.

 

Fastighets AB Balders intressebolag Collector AB har beslutat att notera bolaget på Nasdaq Stockholm. Balder köpte aktier i Collector första gången 2011 och äger idag 48 procent av aktierna. Collector kommer att nyemittera aktier för 400 Mkr, vilket medför att Balders ägarandel minskar med några procent. Balder kommer inte att avyttra några aktier i samband med noteringen.

 

Collector är en nischad aktör inom bank- och finansmarknaden och erbjuder kreativa, kundanpassade och effektiva finansiella produkter för både privatpersoner och företag.

 

Nasdaq Stockholm har godkänt Collectors ansökan om notering av bolagets aktier på Nasdaq Stockholm. Godkännandet är bland annat villkorat av att det så kallade spridningskravet uppfylls senast på noteringsdagen. Under förutsättning att marknadsförhållandena bedöms som goda, förväntas första handelsdagen vara i början av juni 2015.

 

Lena Apler, Collectors grundare och arbetande styrelseordförande, kommenterar:
– Collector har under våra 16 år haft en obruten stark tillväxt- och vinstkurva. Hela vår kultur präglas av öppenhet, tillväxt och transparens. För att fortsätta tillväxten känns börsen som ett naturligt och självklart steg. Att noteras på börsen är ett kvitto på att det är möjligt att kombinera entreprenörskap och stark tillväxt med hög kvalitet.

 

Under första kvartalet i år ökade Collector intäkterna med 33 procent till 265 Mkr (199), medan resultatet före skatt (EBT) förbättrades med 55 procent till 69 Mkr (45) och vinsten per aktie steg till 0,63 kr (0,47). Balansomslutningen per den 31 mars 2015 uppgick till 7,2 Mdr kr (5,5).

 

Under perioden tecknade Collector samarbetsavtal med Nets för att erbjuda e-handlare en helhetslösning för betalningar på nätet i Norden. Dessutom lanserades ett nyutvecklat antibedrägerisystem för e-handel, kreditkort och lån.

 

– Under kvartalet hade vi vår starkaste kundtillströmning någonsin och antalet privatkunder överstiger nu 3 miljoner. Som vd är jag stolt över våra medarbetare och vad vi presterar tillsammans. Noteringen ger oss en bättre tillgång till kapitalmarknaden och ökar kännedomen om Collector, vilket tillsammans med vår starka tekniska plattform kommer att fortsätta driva vår tillväxtstrategi, säger Stefan Alexandersson, vd för Collector.

 

I en kommentar kan sägas att det är intressant att Erik Selin tidigt såg möjligheterna med Collector Bank och hans växande företagssfär.     
    När nyheten om noteringen av Collector kom i fredags blev Balder en klar vinnare med en uppgång med drygt 6 procent till 148,50 som senast betalt. SF

lördag, 16 maj 2015 18:49

Mindre produktion i Peab

alt

Jesper Göransson, Peabs vd och koncernchef.

 

Under de senaste två åren har Peab arbetat med ett åtgärdsprogram där bolaget bland annat tillämpar en ökad selektivitet vad gäller orderintag. Som konsekvens av detta redovisar Peab en utplanande omsättning, vilket bolaget bedömer är rätt i en marknad stadd i förändring och med begränsad tillgång av resurser.

 

Peabs operativa nettoomsättning under årets första kvartal minskade till 9.001 Mkr (9.194), medan det operativa rörelseresultatet förbättrades till 171 Mkr (155), motsvarande en rörelsemarginal om 1,9 procent (1,7). Vinsten efter skatt ökade till 88 Mkr (55), vilket innebar 0,30 kr (0,19) per aktie.

 

Orderingången ökade till 9,6 Mdr kr (9,1) och vid periodens slut uppgick orderstocken till 26,8 Mdr kr (24,9) vid årsskiftet, och 29,5 Mdr kr den 31/3 2014). Under perioden skrev Peab bland annat kontrakt värt 435 Mkr med Hälsostaden Ängelholm AB om 11.000 kvm nya vårdlokaler samt 5.000 kvm ombyggnation av befintliga lokaler.

 

Vidare fick bolaget en order att bygga 344 lägenheter i Rosendal, Uppsala, för 342 Mkr och en beställning från Fabege att uppföra ett nytt kontorshus i Arenastaden, Solna, för 435 Mkr.

 

Peabs största projekt någonsin, Mall of Scandinavia, om cirka 3,5 Mdr kr, ska invigas i november i år.

 

Antalet produktionsstartade bostäder minskade under perioden till 488 (734), medan antalet sålda bostäder sjönk till 550 (734). Totalt hade bolaget 4.150 bostäder i profduktion (4.034), varav 84 procent (84) var sålda.

 

I balansomslutningen om 27,0 Mdr kr (28,4) ingick projekt- och exploateringsfastigheter om 6,8 Mdr (6,5).  

 

Nettoskulden minskade till 3.269 Mkr (5.866) och snitträntan var oförändrat 3,2 procent. Det egna kapitalet ökade till 8.116 Mkr (7.997), motsvarande en soliditet om 30,1 procent (28,2 vid årsskiftet, 24,5 den 31/3 2014).

 

Aktien sjönk med nära 4 procent till 65,20 som senast betalt.

 

Orsaken var att kvartalsrapporten visade ett resultat en bra bit under marknadens snittprognos samtidigt tyngde färre bostadsstarter resultatet tillsammans med de ökade kostnaderna för Friends Arena. SF/LE