20 april 2024

Redaktionen

alt

Heimstaden köper ägarlägenheter på Havneholmen i Köpenhamn.

 

Heimstaden AB har ingått ett avtal om förvärv av 129 ägarlägenheter i Köpenhamn genom köp av samtliga aktier i Fredensborg Danmark A/S. Säljare är Fredensborg AS. Tillträde är planerat till den 18 juni 2015.

 

Transaktionen omfattar en uthyrningsbar lägenhetsyta om 12.075 kvm och baserades på ett fastighetsvärde om cirka 625 Mkr. I förvärvet ingår även 123 parkeringsplatser. Samtliga lägenheter och p-platser är belägna på Havneholmen 48-86 i Köpenhamn.

 

Heimstaden kommer nu att ansvara för Fredensborg AS satsning i Köpenhamn mot bakgrund av köpenhamnsmarknadens närhet till Heimstadens huvudkontor.

alt

Skanska bygger 300 lägenheter som Kombohus i Östersund.

 

Östersundshem har upphandlat sju punkthus inom ramen för Sabos Kombohus Plus. Skanska har vunnit upphandlingen och drar igång bygget av fyra hus på Remonthagen redan i sommar. I upphanlingen ingår även tre hus på Tallåsen.

 

– Entreprenaden innehåller 300 lägenheter och husen kommer att färdigställas etappvis. Östersundshems totala investering i bostadsområdena uppgår till cirka 0,5 Mdr kr, säger Daniel Kindberg, vd för Östersundshem.

 

Upphandlingen av Kombohusen blir den största hittills enligt Sabos koncept. På Remonthagen igångsätts arbeten redan i sommar, och husen kommer att färdigställas etappvis.

 

– Jag är väldigt glad att vi har kunnat använda oss av Sabos ramupphandling. Det här blir ett viktigt första steg för att möta efterfrågan på bostäder. Vi är särskilt glada att kunna producera attraktiva hyresrätter i centrala Östersund, och vi har tidigare goda erfarenheter av att jobba med Skanska, fortsätter Kindberg.

 

Ulf Lindström, projektchef på Skanska, välkomnar även han samarbetet. Han säger:

 

– Upphandlingen skedde i hård konkurrens, och därför är vi glada över att få bli samarbetspartner med Östersundshem. Detta visar att Sabos strävan efter bra hus till en rimlig kostnad fungerar.

onsdag, 13 maj 2015 17:23

Arcona bygger om cityhotell åt Stena

alt

Stenas Skansen 18 vid Brunkebergstorg i Stockholms city får nya hotell- och butiksytor.

 

Arcona har tecknat avtal med Stena Fastigheter Stockholm om att bygga om fastigheten Skansen 18 vid Brunkebergstorg i centrala Stockholm. Fastigheten inrymmer bland annat hotellet Sergel Plaza och efter renoveringen ska den innehålla ett nytt hotell med cirka 420 rum och 2.300 kvm restaurang- och mötesyta. Utöver detta skapas 4.000 kvm butiksyta. Projektet kommer att genomföras som en totalentreprenad i samverkan.

 

– I och med detta avtal har ännu ett viktigt steg i den pågående stadsutvecklingen av Brunkebergstorg passerats. Arcona har ett arbetssätt som stämmer mycket väl överens med hur vi vill samverka för att skapa ett attraktivt hotell och stora butiksytor mitt i city. Arcona blir därför en viktig part i utvecklingen av projektet, säger Nils Pers, vd på Stena Fastigheter Stockholm.

 

Samarbetet har redan påbörjats och projektet kommer att färdigställas och tas i bruk i etapper för att vara helt klart vid halvårsskiftet 2017.

 

– Det centrala läget bara hundra meter från Sergels Torg och butiksläget mot Drottninggatan ger unika förutsättningar. Vår ambition är att tillsammans med Stena Fastigheter Stockholm skapa ett av Stockholms ledande hotell och en levande handels- och mötesplats mitt i city, säger Peter Kvist, affärschef på Arcona.

alt

Bård Bjølgerud, vd, och Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea.

 

Nordiska institutioner planerar att vara storköpare på fastighetsmarknaden under de kommande tolv månaderna. Det visar en ny undersökning från Pangea Property Partners. Orsaken är det extremt låga ränteläget och förväntningar på stigande fastighetspriser framöver.

 

– Vår undersökning visar att fastigheter idag rankas som det mest attraktiva tillgångsslaget bland investerarna, före både aktier och företagsobligationer. Det är en dramatisk skillnad jämfört med tidigare år, säger Bård Bjølgerud, vd för Pangea Property Partners.

 

Pangea genomför årligen en omfattande undersökning bland Nordens 150 största institutioner om deras syn på kapitalplaceringar och planerade investeringsstrategier. Av årets undersökning framgår att hela 69 procent av institutionerna vill öka sin fastighetsexponering under de kommande tolv månaderna. Det är en rejäl ökning jämfört med förra gången undersökningen genomfördas, hösten 2013. Då siktade 54 procent av institutionerna på att öka sin fastighetsallokering och för 2012 var motsvarande siffra bara 21 procent.

 

Sammantaget planerar de nordiska institutionerna att köpa fastigheter för hela 5 miljarder euro under perioden.

 

Institutionernas förvärvsplaner går hand i hand med förväntningar på stigande fastighetspriser. Drygt 60 procent av undersökningens respondenter tror att priserna på fastighetsmarknaden ska stiga och endast 11 procent tror på sjunkande priser under den kommande tolvmånadersperioden. Hösten 2013 var bilden annorlunda och det var lika många (38 procent) som trodde på en uppgång respektive nedgång på fastighetsmarknaden.

 

– Årets undersökning är unik. Aldrig tidigare har så många institutioner planerat att öka sin fastighetsexponering och aldrig tidigare har så många trott på stigande fastighetspriser, säger Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners.

 

De mest attraktiva sektorerna bedöms vara bostäder, kontor och samhällsfastigheter. De senaste åren har också intresset för att investera i fastigheter utomlands ökat, enligt undersökningen. Den populäraste marknaden just nu är Europa, medan intresset för Kina har svalnat.

 

– Vi kan också förvänta oss stora flöden av institutionellt kapital mellan de nordiska länderna. Den största utmaningen just nu är att det finns betydligt fler köpare än säljare på marknaden och då brukar många bredda sina investeringsramar, avslutar Bård Bjølgerud.

alt

Mölndal Galleria utformas som en integrerad del av innerstaden. Flera ingångar och skyltfönster både inåt och utåt ger en levande stadsbild.

 

År 2018 invigs nya Mölndal Galleria och redan nu kan Citycon presentera ett femtontal hyresgäster såsom H&M, Systembolaget och Lindex. Andra klara hyresgäster är Lindex, Kjell & Company, Apoteket och Synsam. Ett stort restauranginslag, livsmedelsbutiker, mode och servicefunktioner kommer att göra Mölndal Galleria till en attraktiv mötesplats. 

 

NCC har tillsammans med Citycon ett gemensamt projektbolag för utveckling, uthyrning samt uppförande av Mölndal Galleria. Citycon kommer att förvärva NCC:s hälftenandel i gallerian när projektet är färdigställt.

 

Totalt kommer Mölndal Galleria att ha cirka 70 butiker fördelade på 24.000 kvm och 650 p-platser.

 

– Citycons strategi är att fokusera på centrala lägen i större städer och Mölndals position som viktig knutpunkt i regionen passar perfekt. Här kommer vi att skapa ett lättillgängligt och trivsamt stadsdelscentrum som möter människors vardagsbehov, säger Nils Styf, investeringschef på Citycon. 

 

Citycons totala investering beräknas uppgå till drygt 1,1 Mdr kr. Totalt sett investeras 3,5 Mdr kr i omvandlingen av Mölndals stadskärna till en modern innerstad med ett brett utbud av handel, bostäder och kontor.

onsdag, 13 maj 2015 16:10

Newsec förvaltar fd Sveareal

alt
Barry Sternlicht, CEO Starwood Capital.

 

Newsec har tecknat ett förvaltningsavtal med Scius om en fastighetsportfölj bestående av ett 80-tal fastigheter, med en uthyrbar yta om drygt 800.000 kvm. Uppdraget avser det nyligen förvärvade Svearealbeståndet. Uppdraget inkluderar ekonomisk-, teknisk- samt kontraktsförvaltning. Under måndagen lämnade SveaReals vd Claes Malmkvist bolaget för gott.

 

Starwood Global Opportunity Fund X förvärvade SveaReal Fastigheter i januari 2015. I samband med affären köpte Starwood även DNB NOR Eiendomsinvest I ASA i Norge, vilket medförde att affären omfattade totalt cirka 11 miljarder norska kronor (1,49 miljarder dollar). Pangea var köprådgivare åt Starwood i affären. Scius var även rådgivare till Starwood i förvärvet av SveaReal och Scius blev även en lokal partner till Starwood.

 

Starwood Capital förvaltar med drygt 1.200 anställda, i huvudsak fastighetstillgångar, till ett värde om 42 miljarder dollar.

 

Scius som grundades 2007, är en asset manager som förvaltar kapital om cirka 1,3 miljarder euro. Före bildandet av Scius arbetade dess grundare, med bland annat Mikael Freundmann i ledningen, tillsammans på Niam AB. Teamet arbetade främst med Niam Nordic Investment Fund III som hade en total investeringsvärde om cirka 2 miljarder euro.

 

– Vi är stolta över att Scius, i rollen som asset manager, har gett oss ännu ett förtroende att förvalta fastigheter som de ansvarar för. Det visar att vi har ett attraktivt erbjudande och tillhandahåller en mycket högkvalitativ förvaltningslösning. Vi ser fram emot ett nära samarbete som ska resultera i ökat mervärde för båda parter samt för fastighetsägaren genom en aktiv och värdeskapande förvaltning, säger Mattias Johansson, vd Newsec Asset Management Sverige.

 

Avtalet täcker såväl ekonomisk- som teknisk förvaltning som kontraktsförvaltning, och kommer att sysselsätta ett 30-tal personer. Fackliga förhandlingar inleds inom kort.

 

– Vi har sedan tidigare en lång och givande relation med Newsec som erbjuder en plattform där vi tillsammans med dem kan utveckla våra fastigheter. Vidare har Newsec vid flera tillfällen visat skicklighet i att integrera och långsiktigt utveckla nya medarbetare vilket i detta fall är extra viktigt, säger Mikael Freudmann, Scius Partners AB.

onsdag, 13 maj 2015 14:28

Stordalen köper tre hotell i Borås

alt

First Hotel Grand, med 158 rum i centrala Borås är ett ledande konferenshotell i regionen. Hotellfastigheten ägs av Pandox. År 2013 fick hotellet en ”Topfloor”, med fin utsikt över Borås.

 

Choice och Petter Stordalen ska köpa tre hotell i Borås. De tre hotellen är First Hotel Grand, Best Western Hotel Borås och Comfort Hotel Jazz. Hotellfastigheten för imposanta First Hotel Grand ägs dock av Pandox.

 

Det är Svenska Stadshotell som säljer de tre hotellen i Borås och detta bolag säljer även Best Western Hotel Göteborg till Nordic Choice Hotels.

Det enda hotellet som Svenska Stadshotell behåller är Avalon i Göteborg, även om det hotellet också kommer att ingå i hotellkedjan Choice.

 

– Det var ett tillräckligt bra bud för att sälja. Vi är för små för att vara en kedja och vi är för stora för att bara vara ett hotell och sköta det som ägare på plats, säger Torbjörn L Johansson, vd och delägare i Svenska Stadshotell, till Borås Tidningar.

 

Boråshotellen, som Svenska Stadshotell ägt mellan 15 och 22 år, kommer nu att få nya varumärken inom Nordic Choice Hotels med undantag för Comfort Hotel Jazz som redan är en del av Comfort-kedjan i ett franchise-avtal.

 

– Det här är första gången jag går in i en och samma stad och tar över tre hotell samtidigt, säger Petter A Stordalen, ägare och styrelseordförande för Nordic Choice Hotels i ett pressmeddelande.

alt

I Nacka Strand skapas totalt cirka 1.500 nya lägenheter.

 

Nu tas nästa steg i omvandlingen av Nacka Strand. Två kontorsbyggnader som tidigare huserat Ericsson och Apoteket ska konverteras till 470 lägenheter. BSK Arkitekter har det överordnade arkitektansvaret för hela Nacka Strandprojektet.

 

BSK Arkitekter har tillsammans med fastighetsägaren Carlyle, Nacka kommun och TAM utvecklat planprogram för hela Nacka Strand utifrån visionen om en tät och levande stad. Sammanlagt ska cirka 1.000 nybyggda bostäder produceras och ytterligare cirka 500 lägenheter byggas i tidigare kontorsbyggnader.

 

– Vi vill alltid ligga i framkant och den här uppgiften kräver ett stort mått av kreativitet. Lägenheterna i de före detta kontorshusen får en stor variation i utformning och storlek och tilltalar många målgrupper och livsstilar.

 

Tillsammans med sjölivet, topografin och mixen av bostäder och arbetsplatser blir Nacka Strand en mycket attraktiv stadsdel, säger Philip Holm, handläggande arkitekt på BSK Arkitekter.

 

Mycket arbete läggs på att ge de offentliga rummen högsta möjliga kvalitet. Bland annat utformas Augustendalsvägen som Nacka Strands nya huvudgata med bebyggelse på båda sidor. Den blir tillsammans med J V Svenssons Torg stadsdelens mest aktiva del med butiker, arbetsplatser, restauranger och skolor.

 

– Nacka Strands dramatiska topografi ställer annorlunda och specifika krav på arkitektarbetet. Varje plats har olika förutsättningar vilket gör området helt unikt, säger Henrik Orrbeck, ansvarig för Carlyles verksamhet i Norden.

 

Förutom Nacka Strand driver BSK Arkitekter flera intressanta bostadsprojekt i Stockholm, däribland kv. Archimedes i Bromma åt ALM Equity och Barkarbystaden åt Veidekke. Totalt utgör alla bostadsuppdragen cirka 4.000 lägenheter i olika skeden.

tisdag, 12 maj 2015 19:19

Citycons Stenungs Torg tar form

alt

Invigningen av det nya hamntorget Stenungstorg är planerad till december.

 

I mitten av april beviljade Stenungssunds kommun bygglov och nu sätter centrumägaren Citycon igång arbetet med att skapa det nya hamntorget som blir en ny mötesplats vid vattnet och hamnen. Stenungs Torg köpcentrum får också en ny entré mot vattnet. Omvandlingen kommer att göra att både köpcentrumet och hamntorget får en bättre tillgänglighet och synlighet från vattnet. Dessutom förbättras strandpromenaden så att det blir möjligt att promenera hela sträckan mellan brofästet och gästhamnen.

 

– Det känns fantastiskt bra att vi nu kan förverkliga våra planer att öppna upp centrumet med en ny framsida mot havet och förvandla Stenungs Torg till ett hamntorg med Smögenkänsla, säger Magnus Bergman, regionchef på Citycon.

 

Det nya hamntorget kommer att berikas av närheten till ett bra utbud av restauranger och kafé där gästerna får utsikt mot havet och småbåtshamnen. Både Harrys och Bistro Beo kommer att ligga i anslutning till hamntorget. Bistro Beo får utökade lokaler med en inglasad restaurang på bottenplanet och en solterrass på det övre planet. I sommar kommer byggarbetet att vara pausat och i september återupptas arbetet.

 

– Vi tittar även på fortsatta expansionsmöjligheter både för centrumet och för dess närområde, avslutar Mattias Bernunger.

alt

Gallerian Femman i Nordstan, Göteborg, ska bli trivsammare.

 

Hufvudstaden har inlett arbetet med att rusta upp hela gallerian Femman i Göteborg. Gallerian ska öppnas upp och moderniseras för att stärka Femmans position i Göteborg samt Nordstan som handels- och mötesplats.

 

Femman slog upp sina portar år 1972 och har idag ett 60-tal butiker, kaféer och restauranger på en yta av 15.500 kvm. Upprustningen kommer att ge en bättre upplevelse för de 11,5 miljoner årliga besökarna. Upprustningen kommer till 2017 har inletts med det övre planet vilket beräknas vara färdigställt i början av nästa år. Redan nu är följande hyresgäster klara: Rituals (produkter för kropps- och ansiktsvård, kläder, doftljus, parfym, makeup och te); Odd Molly (mode för kvinnor och textiler till hemmet); Naked Juicebar (färska juicer, smoothies, hälsosamma luncher och naturliga snacks).

 

Flera av Hufvudstadens befintliga hyresgäster har också valt att göra en nysatsning i Femman, däribland Gina Tricot som redan har slagit upp portarna till sin nya butik. Även JC och Saint Tropez kommer att bygga helt nya butiker.