24 januari 2020

Redaktionen

tisdag, 12 juni 2012 20:01

Ny terminal och 1 000 lägenheter

alt
Slussens nya bussterminal ska byggas i ett nytt bergrum i Katarinaberget.

 

Under Stockholms stads kommunfullmäktiges sammanträde i måndags antogs detaljplanen för en ny terminal för Nacka- och Värmdöbussarna vid Slussen på Södermalm. Terminalen ska byggas i ett nytt bergrum i Katarinaberget – en lösning som också gör det möjligt att möta framtidens behov av kollektivtrafik till Nacka och Värmdö och som enligt dagens bedömningar kommer att behövas även om tunnelbanan byggs ut till Nacka.

 

Vidare godkände fullmäktige en överenskommelse med JM Bostad om ny bebyggelse inom fastigheten Enskede Gård 1:1 i Årsta. Den första etappen innehåller 418 lägenheter och en förskola fördelade på fem kvarter. Slutligen beslutades att Exploateringsnämnden medges rätt att genomföra exploatering inom detaljplan Norra 2 (del av Hjorthagen 1:3) omfattande investeringsutgifter om 281 Mkr. Detaljplanen innehåller bland annat 560 nya lägenheter.

tisdag, 12 juni 2012 19:56

Inflyttning i Hornstulls handelsplats

alt
Hemköp kommer under våren 2013 att utökas till sin fulla storlek, vilket innebär
nästan 3 000 kvm, i T-baneplanet i Hornstull. Bild Bonnier Fastigheter.

 

Sedan ett par veckor tillbaka har Hemköp och Systembolaget flyttat in i nya lokaler i T‐baneplan i Hornstull med Bonnier Fastigheter som hyresvärd. Hemköp fokuserar i sin nya butik på manuella diskar för charkuterier, kött och fisk. Butiken är till en början i en mindre tappning och kommer under våren 2013 att utökas till sin fulla storlek, vilket innebär nästan

3 000 kvm.

 

När det gäller Systembolaget blir den största och mest välsorterade butiken på Södermalm. Utöver detta har även 7-Eleven och spel- och videouthyrningsbutiken Direkten öppnat upp i nya butiker på Hornsbruksgatan.

 

– Det känns jätteroligt att äntligen få visa ett första smakprov på hur den nya handelsplatsen kommer se ut, säger Thomas Tranberg, chef för fastighetsutveckling på Bonnier Fastigheter.

 

Till hösten öppnar även tre restauranger på Hornsbruksgatan. En av dem är Mikael Ljunggrens ”Beijing 8” vars koncept bygger på dumplings och cocktails.


Hela handelsplatsen om cirka 11 000 kvm slår upp portarna under våren 2013 och består då av ett 40‐tal butiker inom mode, mat och livsstil.

 

tisdag, 12 juni 2012 19:53

Kod formger Paradiset i Huddinge

alt
Kvarteret Paradiset i Huddinge centrum. Bild Kod arkitekter.

 

Kod arkitekter har vunnit Huge Fastigheters arkitekttävling för kvarteret Paradiset i Huddinge centrum med förslaget ”Sekvenser”. Tävlingen handlade om att ta fram ett förslag för utformning av en ny byggnad med bland annat kontor, handel och parkering på den plats där Paradisgaraget i dag står. Huge Fastigheters ambition är att det nya Paradiset ska bli ett nytt landmärke för Huddingebor och förbipasserande.

 

Det vinnande förslaget har delat upp tävlingsprogrammet i tre byggnader med syfte att skapa ett torg och öppna fasadytor som vänder utåt. Förutom ett högt kontorshus som syns på avstånd föreslås ett kulturhus och ett bostadshus i kvarteret, varav det sistnämnda inte nämndes i programmet. Förslaget kommer att ligga till grund för vidare projekteringsarbete för Paradiset. Byggstart beräknas kunna ske i början av 2014.

alt
Peter Svensson, vd på NCC Boende. Foto: Cato Lein.

 

Den europeiska finansoron och bankernas tuffare bolånekrav gör att en hel del bostadsköpare blivit mer försiktiga och tvekar att köpa. För att kunderna ska känna sig trygga i sin bostadsaffär har NCC förbättrat sina försäkringsvillkor för hus och bostadsrätter.

 

– Vi vill möta behovet hos bostadsköparna. Den som har svårt att sälja sin bostad får upp till 10 000 kr i månaden för dubbelt boende under ett helt år. Då ska man veta att genomsnittstiden för försäljning av en bostad är tre till fyra månader, säger Peter Svensson, vd på NCC Boende.

 

Försäkringen NCC Tryggt Boende ingår för alla som köper sin nyproducerade bostad av NCC, oavsett om det gäller hus eller bostadsrätt. Där ingår avbokningsskydd, bokostnadsskydd och prisfallsskydd. Exempelvis gäller bokostnadsskyddet den som blir sjukskriven eller arbetslös och den som har svårt att sälja sin tidigare bostad efter bostadsköpet. Vid dubbelt boende betalar NCC månadsavgiften för den nya bostadsrätten eller boende-kostnaden för det nya huset med upp till 10 000 kronor i månaden under 12 månader. Tidigare var maxersättningen

6 000 kr per månad och försäkringen gällde i sex månader.

tisdag, 12 juni 2012 19:38

HiQ flyttar till Ideon Gateway

alt
Med sina 19 våningar, totalt 74 m högt, kommer Ideon Gateway bli ett landmärke i Lund.

 

HiQ Sweden AB har tecknat hyresavtal på ett helt våningsplan om 673 kvm i Ikanos Ideon Gateway i Lund. Inflyttningen påbörjas i november, då Elite Hotels öppnar och ett flertal andra företag flyttar in i Ideon Gateway.

 

– Vi vill arbeta i en livfull miljö där det händer mycket och många människor är i rörelse. Det är också viktigt för oss att ha en bra hyresvärd med rätt inställning. Ikano ser oss som en kund och inte bara en hyresgäst, säger Jon Carvell, vd HiQ Skåne AB.

 

Bland Ikanos övriga kunderna i huset finns Awapatent, SP Statens Tekniska Provningsinstitut, Advokatbyrån Gulliksson, Altair Engineering, Farstorp Invest samt Sparbanken Öresund.

måndag, 11 juni 2012 18:51

Genivar köper WSP

alt
Rikard Appelgren, vd för WSP Europe och WSP Sverige.

 

Genivar, en kanadensisk teknikkonsult, köper noterade WSP för 431 dollar, cirka 3,1 Mdr kr i en kontantaffär. Budet är värt cirka 435 p för en A-ktie i WSP, vilket är en stor budpremie eftersom aktien före budet har handlats kring 250 p på börsen i London. Fusionen mellan Genivar och WSP skapar en global jätte med en omsättning kring 1,8 miljarder dollar. Pierre Shoiry, vd Genivar, förväntas bli vd för det fusionerade bolaget medan nuvarande vd i WSP, Christopher Cole, ska bli styrelseordförande.

 

Rådgivare för WSP var Rothschild.

 

– WSP är ett framgångsrikt teknikkonsultföretag med visionen att bli en av världens ledande multidisciplinära konsultföretag inom vår sektor. Genom en fusion med Genivar skapas unika möjligheter att uppnå denna vision, men också goda utvecklingsmöjligheter för både kunder och medarbetare. Målsättningen är att nå en mer framskjuten placering på den globala marknaden, säger Rikard Appelgren, vd för WSP Europe och WSP Sverige samt styrelseledamot i WSP Group.

alt
University Medical Center i New Orleans ska öppna i februari 2015. Bild: Skanska.

 

Skanska har, i ett joint venture tillsammans med MAPP Construction, fått i uppdrag att ansvara för den andra delen av nya University Medical Center i New Orleans, USA. Värdet på kontraktet uppgår till 130 MUSD, cirka 884 Mkr, varav Skanskas andel utgör 90 procent, cirka 800 Mkr.

 

University Medical Center kommer att bli ett toppmodernt sjukvårdsområde. Den andra delen av projektet inkluderar bland annat en vårdanläggning om 24 000 kvm för dagvård samt ett garage med plats för 1 355 fordon. Arbetet har inletts och sjukhuset beräknas kunna öppna i februari 2015.

måndag, 11 juni 2012 18:42

ICA Maxi nysatsar i Masthusen

alt
ICA Maxi flyttar till Masthusen i Malmö.

 

Diligentia börjar nu bygga ett nytt kontorshus i Masthusen, med butiker i botten. Framför detta skapas Masttorget som en social träffpunkt med kaféer, aktiviteter och butiker. I samband med detta kommer ICA Maxis entré att flyttas till Masttorget, och blir då granne med Systembolaget, som öppnar hösten 2013.  

 

ICA Fastigheter har kommit överens med Diligentia om en tioårig förhyrning av cirka 7 000 kvm.

 

– Vi pratar med flera andra aktörer som är sugna på att öppna verksamhet i vårt nya hus, bredvid ICA och Systembolaget. Planen är att kunna erbjuda full service runt torget, det vill säga att man ska kunna handla det man behöver, äta något och umgås, säger Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef för Diligentia i Malmö.

måndag, 11 juni 2012 18:36

Botrygg ska bygga hotell i Älvsjö

alt
Hotellet i Älvsjö ska byggas i 16 våningar. Bild: White arkitekter.

 

Botrygg har anvisats mark i Älvsjö Centrum för nybyggnation av hotell/lägenhetshotell. Det nya hotellet planeras ha 130-150 rum och det ska byggas mittemot Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö.

 

Hotellet föreslås bli en accentbyggnad med 16 våningar som ska markera entrén till Älvsjö. Hotellets utformning togs fram genom ett parallellt skissuppdrag där arkitektkontoren White, Kjellander & Sjöberg samt Nyréns medverkade. Vinnande förslag kom från White arkitekter och togs fram av en arbetsgrupp bestående av Pontus Pyk, David Alton, Oskar Norelius och Sam Keshavarz (landskap).

 

– Det är en inspirerande uppgift att få bygga det landmärke som ska markera Älvsjö Centrum. En plats som i dagsläget är oförtjänt anonym med tanke på dess mycket strategiska läge. Vi ser en stor potential i den nya stadsdel som håller på att ta form runt omkring mässområdet, säger Botryggs vd Michael Cocozza.

fredag, 08 juni 2012 19:08

Solna bygger flest bostäder

alt
Många av Solnas nya bostäder uppförs i den nya stadsdelen Arenastaden. Runt den nya nationalarenan,
med plats för 50 000 sittande åskådare, byggs 2 000 bostäder och kontor med 10 000 arbetsplatser,
ett hotell med 400 rum och ett köpcentrum.

 

alt

Anders Ekegren, stadsbyggnadskommunalråd i Solna.

 

Solna står i en klass för sig när det gäller nybyggande av bostäder visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm. Under perioden 2000-2011 påbörjade Solna 91 bostäder per 1 000 invånare. Det är nästan dubbelt så högt som länssnittet. Enligt stadsbyggnadskommunalrådet Anders Ekegren visar detta att Solna har tagit ett stort ansvar för bostadsbyggandet och att staden också varit mycket effektiva i sitt sätt att arbeta.

 

Solna ligger även i topp när det gäller antalet påbörjade nybyggda bostäder under 2011, med cirka 800 bostäder. Samtidigt gör staden bedömningen att fler bostäder behöver byggas de närmaste åren.


– Vi vill bygga fler bostäder, men det är viktigt att staten bidrar med en utbyggd infrastruktur och goda ekonomiska förutsättningar för snabbväxande kommuner, säger Anders Ekegren.