17 augusti 2019

Redaktionen

 


Rekryteringen av Alexandra Stassais Söderblom (bilden) innebär att hon har utsetts till affärschef för affärsområde projektledning på Tyréns. Hon kommer närmast från Swedavia, där hon var projektchef för utbyggnaden av Arlanda flygplats. Alexandra Stassais Söderblom tillträde sin nya tjänst hos Tyréns den 1 maj och hon ingår i region öst som finns i Stockholm.

 

Tyréns affärsområde projektledning har vuxit kraftig de senaste åren. Erbjudandet har breddats, stärkts och utökats med nya tjänster inom till exempel VDC.

 

– Jag är mycket nöjd med rekryteringen av Alexandra. Hon är både en rutinerad projektledare och projektchef och en uppskattad ledare. Jag är övertygad om att Alexandra kommer fortsätta att utveckla våra affärer och driva utveckling framåt, säger Andreas Behm Fredin, regionchef öst på Tyréns.

 

Alexandra Stassais Söderblom har gedigen erfarenhet av projektledning och samhällsbyggnad. Hon har bland annat varit projektchef för Tvärförbindelse Södertörn, projektledare för Förbifart Stockholm, delprojekt Akalla-Häggvik och har arbetat som projekteringsledare på Norra Länken. Hon har också erfarenhet från konsultbranschen från sin tid som avdelningschef på Sweco.

 

Som affärschef för projektledning blir Alexandra Stassais Söderblom ansvarig för sex avdelningar inom projekt- och projekteringsledning, projektstöd, kvalitet, BIM, internationella affärer och hållbart byggande med cirka 90 medarbetare.

 

– Jag är fantastiskt glad över att börja på Tyréns och komma tillbaka till min hemma-arena. Tyréns står för mycket av det som är viktigt för mig – att ingen organisation kan byggas utan individerna i den. Jag ser med spänning fram emot att fortsätta utveckla affären och verksamheten, säger Alexandra Stassais Söderblom. 

 

 

 


fredag, 16 augusti 2019 11:44

Trump vill köpa Grönland

 

Huvudstaden Nuuk på Grönland.

 

 


Under flera möten, vid middagar och i flera samtal, har Trump frågat rådgivare om USA kan förvärva Grönland. Trump planerar att göra sitt första besök i Danmark i början av september i år, även om besöket inte är relaterat till ett förvärv av Grönland, enligt Vita huset, skriver Wall Street Journal. Men danska regeringen vill inte sälja Grönland enligt Berlinske. Det är också oklart hur USA skulle kunna förvärva Grönland.

 

Med en befolkning på cirka 56.000 är Grönland en självstyrande del av kungariket Danmark. Danmark har ägt Grönland, som är världens största ö med en yta 2,17 miljoner km, sedan 1200-talet. År 1261 erkände grönlänningarna Danmark-Norges överhöghet. Omkring år 1500 upphörde den sista vikingabyn på Grönland. År 1814 blev Grönland en dansk koloni när Norge lämnade Danmark för en union med Sverige. Det innebar att Danmark behöll kolonin Grönland.

 

Således har Vita huset och utrikesdepartementet inte kommenterat ett förvärv av Grönland. Vita huset ser Grönland som viktigt för amerikanska nationella säkerhetsintressen. Det finns ett försvarsfördrag mellan Danmark och USA vilket ger den amerikanska militären praktiskt taget obegränsade rättigheter på Grönland vid USA:s nordligaste bas, Thule Air Base, som ligger 750 mil norr om polcirkeln och inkluderar en radarstation och som är en del av ett amerikanskt system för tidig varning för ballistiska missiler. Basen används också av U.S. Air Force Space Command och North American Aerospace Defense Command.

 

Pentagon arbetade framgångsrikt under 2018 för att hindra Kina från att finansiera tre flygplatser på ön.

 

Människor utanför Vita huset har beskrivit att köpa Grönland som ett förvärv liknande köpet av Alaska år 1867 då Ryssland sålde halvön.


Även om Grönland har enorma naturresurser får Grönland cirka 591 miljoner dollar i subventioner av Danmark årligen, vilket utgör cirka 60 procent av kolonins årliga budget. SF

fredag, 16 augusti 2019 11:04

Alektum hyr mer av Hufvudstaden i Nordstan

 

Alektum Group hyr nu cirka 5.000 kvm i Hufvudstaden fastighet på Nils Ericsonsgatan 17 i Nordstan, i Göteborg. Foto: Hufvudstaden


Hufvudstaden hyr ut 1.000 kvm till Alektum Group på Nils Ericsonsgatan 17 i Nordstan, i Göteborg. Alektum hyr sedan tidigare cirka 4.000 kvm i fastigheten.

 

– Vi är glada att möjliggöra Alektum Groups expansion genom att erbjuda dem att växa ytterligare i sina lokaler i Nordstan. Alektum Group är vår hyresgäst sedan många år och med denna förhyrning tillgodoses deras lokalbehov, säger Anki Håkansson, Hufvudstadens förvaltningschef i Göteborg i ett pressmeddelande.

 

Alektum Group är ett familjeföretag som år 1992 startade som ett renodlat inkassoföretag. Företaget bedriver verksamhet i 18 europeiska länder inom finansiering, riskhantering och inkasso. Företaget har drygt 600 anställda.

fredag, 16 augusti 2019 10:17

CA Fastigheter hyr ut 3.500 kvm i Gasverket

 

Översiktsbild över Gasverksområdet i Hjorthagen. Gasverksområdet genomgår en omfattande omvandling. CA Fastigheters beräknar projektkostnaden i Gasverksområdet till cirka 4 Mdr kr. Foto: L. Johansson, Stockholms stad

 

 

 

 

 

 

 

Så här kan hotellet i Gasverksområdet komma att se ut år 2024. Illustration: CA Fastigheter.

 

 

 

Den ena gasklockan ägs av CA Fastigheter och den andra Stockholms stad. Produktionen av gas i Hjorthagen lades ned år 2011.

 

 


Vid årsskiftet 2020/2021 flyttar Berghs in Hus 8/Reningshuset, en fastighet om cirka 3.500 kvm.

 


CA Fastigheter köpte Gasverksområdet i Hjorthagen av JR Kvartersfastigheter i augusti 2016. Sedan dess har ett intensivt planeringsarbete pågått. Nu har Berghs School of Communication valt att satsa på en egen profilbyggnad i Gasverket i Norra Djurgårdsstaden när utbildningsföretaget flyttar in i Hus 8/Reningshuset, en fastighet om cirka 3.500 kvm. Området går från stängd industri till öppen stad och växer nu fram med en kombination av kommersiella, kulturella och kreativa näringar.

 

Berghs får en egen fastighet som rymmer hela deras utbildningsverksamhet, kontor, ett publikt café och samt en större eventlokal. Berghs sitter idag på Riddargatan i Stockholm och väljer Gasverket som sin nästa destination med inflyttning planerad till årsskiftet 2020/2021.

 

CA Fastigheter har lyckats göra flera omfattande uthyrningar tidigare. Redan i höst kommer man i Gasverket kunna träna i Klätterverkets nya hall i Hus 7/Mätarhuset, handla i Systembolagets butik i Hus 20/Maskinhuset och där även Bobergsskolan öppnar.

 

Nu på lördagen den 24 augusti mellan kl. 11-16 bjuder CA Fastigheter och Stockholms stad in till Gasverksdagen genom att öppna västra delen av Gasverksområdet för intresserade. Klätterverket visar upp sin verksamhet och sina lokaler.

 

– Gasverket är snart en levande och innovativ plats präglad av en hög ambitionsnivå i såväl arkitektur som innehåll. Berghs är en viktig hub inom kommunikation, som aktivt bjuder in till inspirerande föreläsningar, samtal och events – med andra ord den perfekta hyresgästen för Gasverket, säger Gasverkets projektansvarige Anders Nyström.

 

– För vår del är tillgänglighet viktig, och vi har letat efter ett nytt hem med cykelavstånd och bra kollektivtrafik. Andra kriterier är en dynamisk miljö, ett hållbarhetsperspektiv (människa och miljö) samt möjligheten att utveckla Berghs, säger Camilla Wallander, vd för Berghs.

 

– Med hyresgäster som Berghs säkerställer vi att platsens energi kommer att finnas kvar, om än i förändrad form. Gasverket har öppet hus 24 augusti och välkomnar att besöka området. Det kommer även öppnas upp för idémöten under nästa år för att bjuda in till att skapa en levande mötesplats, säger CA Fastigheters regionchef Pernilla Claesson.

 

CA Fastigheter AB ingår i Claesson & Anderzén AB koncernen. Bolaget bedriver främst fastighetsförvaltning och fastighetsutveckling i eget ägda fastigheter belägna i södra Sverige. Förvaltningen, som omfattar cirka 0,7 miljoner kvm, är indelad i tio regioner. Huvudkontoret finns i Kalmar. Utöver den svenska verksamheten äger företaget även fastigheter i Tyskland, Ryssland och Estland.

 

Berghs School of Communication har en verksamhet som  fungerar som en hub inom kommunikation. Årligen utbildar företaget närmare 3.000 kursdeltagare och studenter samt skräddar utbildningar till ett 90-tal företag tillsammans med 800 yrkesverksamma lärare och handledare.

 

 

White ritade skolan och kulturhuset Messingen i Upplands Väsby. Huset, omfattande 15.800 kvm, hade kommunen som byggherre och Peab som byggare. Messingen fick Samhällsbyggarpriset år 2012. Nu får skolan förstärkt bevakning efter hot, bråk och droghandel under vintern och våren, vilket har skapat otrygghet för såväl besökare som anställda.


Från och med måndag nästa vecka sker en satsning på ökad trygghet i kulturhuset och skolan Messingen vid stationsområdet i Upplands Väsby. Ovälkomna gäster ska mötas av en entrévakt.

 

Vinterns och vårens incidenter med hot, bråk och droghandel har skapat otrygghet för såväl besökare som anställda och därmed försvårat möjligheten för kommunen att använda Messingen som ett tillgängligt kultur- och aktivitetshus. Kommunledningen har därför beslutat om att förstärka bevakningen av lokalerna och kontrollen av vilka som besöker Messingen.

 

– Vi har förstärkt bemanningen för att öka tryggheten för besökare, personal och elever. Med dessa åtgärder är det vår förhoppning att verksamheterna ska fungera bättre, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

 

Messingen används bland annat som skolbyggnad för Väsby Nya Gymnasium. I samband med skolstarten nästa vecka kommer eleverna informeras om att byggnaden får utökad bevakning under hösten.

 

En entrévakt får till uppgift att hälsa besökare välkomna och ta reda på syftet med deras vistelse i huset. Till exempel om de ska besöka biblioteket, en konferens eller en konsert, eller om de är elever i någon av kommunens skolor.

 

Barbro Johansson, tf kultur- och fritidschef, tror att väktaren utgör den auktoritet som kan få ovälkomna gäster att känna sig obekväma i lokalerna. Hon säger:

– Jag hoppas att besökare förstår varför dessa frågor kommer att ställas till dem. Vi hoppas att alla besökare med goda avsikter ska känna sig välkomna och trygga med att vi har en person som ser, hör och ingriper mot sådant som inte ska existera i Messingen.

 

Messingen har öppet alla dagar i veckan och är ett kreativt kunskapscenter för kultur, fritid och utbildning. Byggnaden ligger granne med stationsområdet och innehåller bland annat bibliotek, multihall, kafé, möteslokaler och två gymnasieskolor.

 

 

I hörnet Odengatan/Dalagatan uppförde Byggnadsstyrelsen mellan åren 1928 och 1929 en större byggnad, Resedan 3, innehållande post samt bostäder och kontorsrum. Byggnaden ritades av Erik Lallerstedt. Under våren 2018 förvärvade Probitas fastigheten Resedan 3, omfattande 2.300 kvm, på Odengatan 76 av Fabege.  Foto: Holger Ellgard

 


 

Från vänster: Samuel Borg, vd och koncernchef, Probitas, Gustav Berghog, vd, Zmarta Group och Erik Källmin, CFO, Zmarta Group.

 

 


Zmarta Group, som under förra året ökade antalet anställda med 100 personer genom förvärven av Elskling och Insplanet, har tecknat avtal med Probitas om att hyra kontorslokaler i det gamla posthuset på Odengatan 76, Dalagatan 13 i Stockholm. Med flytten sammanstrålar tre ledande jämförelsetjänster inom lån, el och försäkringar under ett och samma tak. Hyreskontraktet mellan Zmarta Group och Probitas omfattar nära 1.600 kvm kontor. I samband med flytten renoveras kontorets tre våningar och inreds med modernt material som ska smälta in med posthusets starka karaktär och lokalernas industriella känsla. Inflyttning sker i mars 2020.

 

På det nya kontoret kommer 130 av bolagets 300 anställda att arbeta med en fördelning på varumärkena Zmarta, Elskling, Insplanet och MyLoan. Med flytten ansluter Insplanet till Zmarta och Elskling som sedan oktober förra året har kontor tillsammans på Sveavägen i Stockholm.

 

– Förutom byggnadens läge så fastnade vi för känslan av att verksamheten i ett posthus har sin grund i kommunikation precis som vår har. Vi ser fram emot att äntligen få sitta alla tillsammans och utveckla våra tjänster. Det här är ett viktigt steg för att fortsätta vår tillväxtresa, säger Gustav Berghog, vd för Zmarta Group.

 

–Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med Zmarta Group. Det känns tillfredsställande att ytterligare ett växande fintechbolag väljer Probitas som hyresvärd och tillsammans med oss lyfter fastighetens attraktivitet, säger Samuel Borg, vd och koncernchef för Probitas.

 

Probitas (latin: hederlighet) AB ägs av Immanuelskyrkans församling vars diakonala projekt inom äldreomsorg är organiserat i ett icke vinstutdelande bolag där vinsterna återinvesteras i verksamheten och därigenom är med och bygger det goda samhället. Probitas AB äger och förvaltar fastigheter i Stockholms innerstad, omfattande en yta om cirka 90.000 kvm. Koncernen består av fem dotterbolag av vilka fyra stycken driver sina verksamheter i moderbolaget Probitas lokaler.

 

Probitas AB ägs av Immanuelskyrkans församling vars diakonala projekt inom äldreomsorg är organiserat i ett icke vinstutdelande bolag där vinsterna återinvesteras i verksamheten och därigenom är med och bygger det goda samhället.

 

 

Det finns över 500 Muji-butiker i världen.

 


Japanska Muji kommer att ta över en yta om cirka 1.200 kvm, vilket är hela plan 4, högst upp i Åhléns City i Stockholm.  Nytt är att Muji dessutom börjar sälja mat och hudvård i Sverige, utöver inredningsprylar och kläder. Det är i morgon fredagen den 16 augusti som Muji öppnar butiken.

 

Fastigheten Åhléns ägs av Stefan Perssons fastighetsbolag Ramsbury. Muiji har tidigare haft en mindre butik i Åhléns City.

 

– Vi var mycket glada när vi 2004 började arbeta med Åhléns som förstod och stödde vår företagsfilosofi, då vi själva inte hade möjlighet att expandera till Sverige. Sedan dess har vi haft ett starkt samarbete som fortsätter i dag, säger Ino Ryosuke, europeisk försäljningschef på Muiji, i en kommentar till Market.

 

Den japanska butikskedjan Muji började med att sälja cirka 40 produkter under 1980-talet. I slutet av 2000-talet sålde Muji mer än 7000 produkter. Produkterna ska vara rimligt prissatta.  Det finns drygt 500 Muji-butiker i världen.

 

 

Jimmy Bengtsson har utsetts till ny koncernchef för Veidekke ASA. Han tar över efter Arne Giske, som har bestämt sig för att träda tillbaka efter sex år som koncernchef för Veidekke. Jimmy Bengtsson tillträder sin nya tjänst som koncernchef den 1 september 2019.

 


Veidekke omsatte 10,1 miljarder NOK under andra kvartalet och resultatet före skatt var 451 miljoner NOK. Veidekkes entreprenadverksamhet erhöll nya order till ett värde av 8,7 miljarder NOK under kvartalet och  bolaget hade en orderreserv på 35,3 miljarder NOK den 30 juni.

– Veidekke hade en positiv utveckling under andra kvartalet. Det finns god fart i entreprenadverksamheten i alla tre länderna, och det är glädjande att se att förbättringsarbetet inom industriföretaget ger goda resultat. Inom fastighetsbranschen var resultatet särskilt bra i Norge och vi ser tecken på förbättring av hemförsäljningen i och runt Stockholm, säger vd Arne Giske.

– Vi ser nu några effekter av de förbättringsåtgärder vi genomförde det senaste året, och vi fortsätter våra ansträngningar för att stärka koncernens lönsamhet, säger Giske.

Han fortsätter:

 

– Veidekke har ambitiösa mål för minskning av skador. Vi lägger tonvikt på att förebygga risk och göra alla medvetna om att arbeta säkert. Under det kvartal som gick registrerade vi en betydande minskning av skadorna.

 

 

Veidekke omsatte 10,1 miljarder norska kronor under andra kvartalet. Ökningen av försäljningen som var 10 procent (jämfört med motsvarande period förra året) var främst från byggverksamheten.

 

 

Den räntebärande nettoskulden ökade till 4,3 miljarder NOK den 30 juni jämfört med 1,5 miljarder NOK vid årets slut. Ökningen av räntebärande skulder beror främst på avräkningar för tidigare tecknade avtal om markköp i både Norge och Sverige samt normala säsongsvängningar under första halvåret. I maj betalades utdelningar på 669 miljoner NOK.

 

 

Intäkterna under första halvåret uppgick till 18,6 miljarder NOK, en ökning med 14 procent jämfört med första halvåret 2018. Tillväxten var främst inom byggverksamheten i Norge och Sverige.


torsdag, 15 augusti 2019 11:15

NCC bygger nya Burlövsbadet

 

Nya Burlövsbadet, i Arlöv, strax mnorr om Malmö, byggs nära den nya pendeltågsstationen, på mark bredvid kommunens nuvarande badhus. Gamla badet kommer att vara i drift under hela byggtiden och det rivs när det nya är klart.


NCC ska tillsammans med Burlövs kommun bygga nya Burlövsbadet i Arlöv, strax norr om Malmö. Uppdraget är ett partneringsamarbete och ordervärdet uppgår till 290 Mkr.


– Tillsammans med NCC har vi funnit en lösning som både tillgodoser kommunens framtida behov och är hållbar. Det nya badet blir en mycket viktig del av attraktiva Burlöv och utvecklingen av Kronetorpsstaden som nu växer fram mellan Arlöv och Åkarp. Järnvägsutbyggnaden Lund-Arlöv, fyra spår med Burlövs nya station ger utmärkta pendlingsmöjligheter till och från området och nya Burlövsbadet, säger Lars-Åke Ståhl, kommundirektör i Burlövs kommun.

 

Kommunens verksamheter, samt den aktiva simklubben som hyr lokaler av kommunen idag, har varit involverade i utformningen av det nya badet, som kommer att innehålla en 50-metersbassäng, en undervisningsbassäng, en multibassäng med höj- och sänkbar botten samt en barnbassäng. Simklubben kommer att få egna lokaler på plan 2 tillsammans med badpersonalens utrymmen. Det blir även lokaler för ett gym på plan 2. På entréplan blir det reception och café. Det nya badet kommer kunna ta emot 200.000 besökare per år.

 

Nya Burlövsbadet byggs nära den nya pendeltågsstationen, på mark bredvid kommunens nuvarande badhus. Gamla badet kommer att vara i drift under hela byggtiden och det rivs när det nya är klart.

 

– NCC har stor erfarenhet av att bygga bad- och simanläggningar, bland annat Ystad badhus, Sjöbo simanläggning och Hylliebadet i Skåne, och genom vår badhusgrupp delar vi erfarenheter mellan projekten. Det gör att vi kan utveckla och bygga nya Burlövsbadet så det blir miljömässigt och tekniskt hållbart för både besökare och kommunen, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

 

Planerad byggstart för nya Burlövsbadet är i slutet av 2019 och det beräknas vara klart i början av 2022.

 

Affären, som uppgår till 290 Mkr, orderregistreras i tredje kvartalet 2019 i affärsområde NCC Building Sweden.

 

 

Takterrass på Kungsledens kontorshus Eden på Hyllie Boulevard i Malmö. Huset om 8.000 kvm ska stå klart för inflyttning under våren 2021.

 

 

 

 

 

Ulrica Sjöswärd, regionchef på Kungsleden.

 


Kungsleden har under sommaren hyrt ut över 50 procent i ett av bolagets mest spännande nybyggnadsprojekt: Eden by Kungsleden, ett kontorshus på Hyllie Boulevard i Malmö. Projektet omfattar cirka 8.000 kvm kontor, byggstart är i september och planerad inflyttning sker till våren 2021. Kungsledens investering i Eden uppskattas till 350 Mkr inklusive markförvärv. Byggnaden ska Leed-certifieras på minst guldnivå.

 

Två stora hyresavtal har tecknats under sommaren, varav det största är ett sjuårigt avtal med kontorshotellkedjan Quick Office om 3.148 kvm. Quick Office kommer att etablera bland annat coworking-ytor, konferensrum, restaurang, café, reception och närservice i byggnaden och tillträder sina lokaler i april 2021.

 

Eden är Kungsledens första nybyggnad av kontor och kommer att erbjuda hög servicenivå, moderna digitala lösningar och innovativa, naturinspirerade gemensamma ytor. Intresset från företag att etablera sig i Eden är stort.

 

– Eden är inget vanligt kontorshus. Målet är att sätta människan i centrum och skapa en variation av välplanerade miljöer, smarta digitala lösningar och förstklassig service som i symbios med Edens hyresgäster ska ge liv åt både produktivitet och välbefinnande, säger Ulrica Sjöswärd, regionchef på Kungsleden.

 

Fastigheten kommer att certifieras enligt Well Building och få epitetet Symbiotic Building som är Kungsledens eget varumärkesregistrerade koncept med de fyra hörnstenarna hälsa, service, teknik och natur. The Well Building Standard är en internationell byggstandard med fokus på välbefinnande i arbetslivet. Well utgår från aspekter som påverkar hälsan, så som luft, ljus, vatten, ljud, kost, motion, välbefinnande, material, komfort och social gemenskap.

 

Niklas Lénart, Quick Offices grundare och vd, kommenterar sitt nytecknade hyresavtal:

– Vi har sedan tidigare ett mycket bra samarbete med Kungsleden och ser fram emot att vara en del i utvecklingen av Symbiotic Building-konceptet. Service, trivsel, arbetsro och en effektiv vardag med människa och välmående i centrum är grundpelare i vårt koncept.

 

 

Om Symbiotic Building

Kungsledens koncept Symbiotic Building kan implementeras i både nybyggda och befintliga hus och innebär att aspekter inom fyra områden ska uppfyllas:

Hälsa – byggnaden ska vara bra för människors välmående och främja kreativitet, effektivitet och prestation.

Service – byggnaden ska ha en community-känsla och erbjuda service som underlättar livet, så som paketleveranser, catering, mötesrum med mera.

Intelligent och smart teknik – byggnaden ska erbjuda innovativa lösningar så som digitala lösningar för intern kommunikation, sensorer som visar lediga ytor, temperaturindikatorer, växter som renar luften, teknik som uppmuntrar till rörelse, ytor för att testa ny teknik med mera.

Naturnära – naturen ska vara nära även inomhus, främst i de gemensamma zonerna. Även ljud, ljus, dofter och material ska imitera naturen.

 

Sida 1 av 924