2 maj 2024

Redaktionen

alt

Ludgate House och Sampson House vid Themsens Blackfriars Bridge i London ska bebyggas med 500 lyxbostäder. Bild: dbox branding & creative.

 

Nu har Carlyle Group sålt Bankside Quarter: Ludgate & Sampson i London för 308 miljoner pund, cirka 4 Mdr kr, till ett på Jersey registrerat internationellt konsortium, lett av investerare från Malaysia och Singapore.

 

Under hösten 2013 godkände Southwarks fullmäktige i London planerna på att amerikanska Carlyle Group fick riva Ludgate House och Sampson House för bygga 500 lyxbostäder.

 

Bankside Quarter: Ludgate & Sampson bytte ägare för tio år sedan till priset om 228 miljoner pund, cirka 3,1 Mdr kr.

 

Huvudägare till det nya konsortiet för Bankside Quarter (Jersey) Ltd är till 60 procent Singapores Temasek & Hotel Properties Limited.

 

Konsortiet ägs vidare till 30 procent av Malaysias Amcorp Properties och till 10 procent av Native Land som kommer vara fastighetsutvecklare.

 

I ett pressmeddelande säger Alasdair Nicholls, vd för Native Land:

– Utvecklingen av kvarteret Bankside sätter ett sigill på Londons finaste utvecklingsområde.

 

Native Land avser att bygga projektet i en serie etapper, där den första etappen inkluderar ett bostadstorn om 49-våningar som ersätter Ludgate House. SF

måndag, 30 mars 2015 15:47

Platzer köper för 750 Mkr av Aberdeen

alt

Platzer ska utveckla Gamlestaden till en ny och modern stadsdel.

 

alt

P-G Persson, vd Platzer.

 

alt

Magnus Kenning, transaktionschef på Aberdeen.

 

Platzer förvärvar fastigheten Göteborg Olskroken 18:7, mera känd som Gamlestadens Fabriker, från Aberdeen. Fastigheten omfattar en tomtareal 60.000 kvm och en uthyrningsbar area om 62.000 kvm i befintliga byggnader. På fastigheten och i närområdena pågår arbetet med att ta fram nya detaljplaner för att utveckla Gamlestaden till en ny och modern stadsdel med koppling till den nya knutpunkten vid Gamlestads torg. Fastigheten förvärvas genom en bolagsaffär där underliggande fastighetsvärde är 750 Mkr.

 

– Gamlestadens Fabriker är ett idealiskt komplement till våra befintliga fastigheter i Gamlestaden. Med förvärvet får vi ett sammanhängande fastighetsbestånd om cirka 100.000 kvm uthyrningsbar area och lika mycket i framtida möjlig byggvolym i ett av Göteborgsområdets mest spännande utvecklingsområden. Jag ser fram emot att tillsammans med Göteborgs stad, Trafikverket och övriga aktörer i Gamlestaden fortsätta arbetet med att färdigställa detaljplanerna och skapa ett attraktivt närområde runt knutpunkten Gamlestads torg, säger P-G Persson, vd Platzer.

 

– Vi har, sedan förvärvet 2007, drivit arbetet med en ny detaljplan för fastigheten och det är glädjande att börja se resultatet av denna. Gamlestadens Fabriker är på god väg att bli ett av stadens attraktiva expansionsområden säger Magnus Kenning, transaktionschef på Aberdeen.

alt

Det internationella samriskbolaget Mozaiq operations GmbH ska erbjuda en öppen mjukvaruplattform för alla hemmasystem och hushållsapparater i syfte att förenkla livet för bostadsägare.

 

ABB, Robert Bosch GmbH och Cisco Systems Inc. meddelar att de tre företagen har bildat ett internationellt samriskbolag kallat Mozaiq operations GmbH som ska arbeta med utveckling och drift av en för olika protokoll öppen mjukvaruplattform för smarta bostäder. Plattformen ska möjliggöra samverkan mellan dagens olika fristående lösningar för fastighetsautomation och erbjuda interoperabilitet mellan olika system och apparater.

 

Plattformen, som ska utvecklas av mozaiq operations GmbH, ska lyfta in Sakernas, tjänsternas och människornas Internet i hemmen och göra det enklare och säkrare för en stor mängd hushållsprodukter och system att kommunicera med varandra.

 

Bostadsägare kommer att kunna styra sina hushållsapparater och hemenheter sömlöst och intuitivt, oavsett varumärke, för att uppnå en överlägsen nivå av styrning, bekvämlighet och energieffektivitet. Till exempel ska man, antingen genom en knapptryckning på sin smarttelefon eller en förinställd instruktion, kunna aktivera husets persienner eller markiser under en varm dag; starta eller stänga av timern för tvättmaskin och torktumlare eller automatiskt släcka alla dataskärmar för att barnen ska gå ut och leka.

 

En innovativ webbplats har skapats för att ge mer information om den öppna plattformen och bilda ett nav för kunder till det gemensamma projektet.

måndag, 30 mars 2015 15:28

Kungsleden hyr ut 4.200 kvm i Uddevalla

alt

Restaurang- och storhushållsgrossisten Svensk Carter avtalar med Kungsleden i Uddevalla.


Kungsleden har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Svensk Cater, grossist inom restaurang- och storhushållsmarknaden, om att hyra 4.200 kvm i fastigheten Varvet 3 i Uddevalla. Fastigheten ligger strategiskt placerad längs riksväg 44 och närhet till järnväg och hamnområdet.

 

– Vi är väldigt glada att kunna välkomna Svensk Cater som hyresgäst i Uddevalla. Vi ser fram emot att få etablera samma goda kundrelation med Svensk Cater som de har med sina kunder, säger Hans Carlsson, förvaltare på Kungsleden.

 

– De nya lokalerna ger oss inte bara utmärkta förutsättningar för att stärka vår roll som restaurang och storhushållsgrossist på orten utan även expandera till fler kunder. Lokalerna ger möjlighet till en fortsatt utveckling både produkt-, volym- och omsättningsmässigt och även en möjlighet till förädling. Läget är dessutom utmärkt logistiskt sett vilket varit viktigt för att vi ska behålla och stärka vår redan höga tillgänglighet och servicenivå. Avtalet med Kungsleden ger oss den trygghet vi behöver för vår fortsatta expansion, säger Lars Carlsson, vd Svensk Cater.

måndag, 30 mars 2015 15:22

Vasakronan summerar 2014

alt
2014 var ett framgångsrikt år menar Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

 

God efterfrågan på lokaler och ökade fastighetsvärden gör 2014 till ännu ett framgångsrikt år för Vasakronan. I årsredovisning för 2014 ges den övergripande bilden av bolagets verksamhet.


Ett antal viktiga steg framåt har tagits under året, bland annat har bolaget genomfört en ökad satsning på butikshyresgästerna, introduktionen av det nya kontorskonceptet Smart & klart och nya hållbarhetsinitiativ.

Redan 2013 valde Vasakronan att gå över till integrerad rapportering. Det innebär att bolaget inte längre publicerar en separat hållbarhetsredovisning. Uppgifter om hållbarhetsarbetet 2014 finns i årsredovisningen. Det är en naturlig följd av att Vasakronan successivt har integrerat hållbarhetsarbetet i bolagets verksamhet.


Några av Vasakronans viktigaste milstolpar under 2014:

1. Fastighetsbeståndets värde ökade genom investeringar och positiv värdeförändring och fastighetsportföljen nådde en toppnotering på 92 Mdr kr.

2. Resultatet före värdeförändringar och skatt ökade med 5 procent till 2.822 Mdr kr till följd av ett förbättrat räntenetto.

3. Vasakronan är ”Green Star” och det bästa svenska fastighetsbolaget i den internationella hållbarhetsundersökningen GRESB.

4. Vasakronan blir först i Europa att miljöcertifiera befintliga byggnader enligt LEED Volume.

 

I ett slutord säger Vasakronan att marknadsintresset för att på plats studera hur en ny typ av kontorslösning kan förändra allt från arbetssätt till ledarskap har inte mattats av. Vid årsskiftet 2014/2015 har bolaget haft 10.000 studiebesök på Vasakronans aktivitetsbaserade huvudkontor på Mäster Samuelsgatan i Stockholms city.

fredag, 27 mars 2015 17:13

Ikano satsar på bostäder

alt

Daniel Skoghäll, affärsområdeschef på Ikano Fastigheter.

 

Ikano Group och IKEA Group har tecknat ett avtal där IKEA Group förvärvar resterande 51 procent av aktierna i Ikano Retail Centres.

 

Från och med den 31 mars blir Ikano Retail Centres en del av IKEA Centres. Genom att förvärva Ikano Retail Centres nordiska verksamhet till det nyligen skapade IKEA Centres, syftar IKEA koncernen att stärka sin position på köpcentermarknaden. Affären omfattar 13 shoppingcenter i Sverige, Norge och Finland.

 

– Vår erfarenhet visar att shoppingcenter adderar mervärde till IKEA varuhusen. Ikano Retail Centres medarbetares unika erfarenhet av att utveckla och driva shoppingcenter i Norden kommer att skapa stora möjligheter för oss, säger Erik Øster Pedersen, ansvarig för affären på IKEA Group.

 

Arbetet inom Ikano Affärsområde Fastigheter när det gäller pågående och nya projekt löper enligt strategi- och tillväxtplaner. Ikano Bostad har haft en stark tillväxt de senaste åren och fortsätter att växa.

 

– Det finns en stor efterfrågan på nya bostäder i Sverige. Ikano Fastigheter ökar sitt fokus på bostäder där målet är att växa de närmaste åren, säger Daniel Skoghäll, affärsområdeschef på Ikano Fastigheter.

 

För 2013 redovisade Ikano Fastighets AB ett resultat om 619 Mkr och en omsättning om 2,38 Mdr kr. Anläggningstillgångarna var drygt 6 Mdr kr och det egna kapitalet 1,73 Mdr kr.

 

Ikano Bostad AB redovisade för 2013 ett rörelseresultat EBIT om 44,4 Mkr och en omsättning om 389 Mkr. Tillgångarna värderades till 1,2 Mdr kr och det egna kapitalet till 242 Mkr.

fredag, 27 mars 2015 17:09

Balder i affärer om 130 Mkr

alt
Erik Selin, vd Fastighets AB Balder.

 

 

Fastighets AB Balder köper fastigheten 964a Sundby Overdrev i Örestad Syd Köpenhamn för cirka 50 Mkr. Fastigheten ligger inom befintlig detaljplan och möjliggör byggnation av bostäder om 16.500 kvm. Fastigheten gränsar till Balders befintliga fastigheter i Örestad Syd. Säljare är JM, som gör ett resultat på 10 Mkr på affären.

 

Balder har avtalat om att sälja cirka 11.000 kvm bostäder och kommersiella lokaler i Skövde och Tidaholm. Försäljningspriset uppgår till cirka 80 Mkr och motsvarar redovisat värde.

fredag, 27 mars 2015 17:04

Kungsleden ökar i Kista och Högsbo

alt

Kungsleden ökar sitt innehav i Kista genom förvärv av fastigheten Hornafjord 1.


Kungsleden köper fem strategiska fastigheter på två tillväxtmarknader där bolaget sedan tidigare har en stark ställning. Det sammanlagda förvärvspriset uppgår till 676 Mkr.

 

I en affär om 514 Mkr förvärvar Kungsleden fastigheten Hornafjord 1 med en total uthyrningsbar area om 23.000 kvm i Kista Science City norr om Stockholm. Säljare är Genesta med Cushman & Wakefield som rådgivare. Fastigheten har ett tjugotal hyresgäster, av vilka de största är Huawei och Infor.

 

Kungsleden äger sedan tidigare sex kontorsfastigheter i området och är den tredje största fastighetsägaren inom kontor i Kista. Förvärvet förstärker marknadspositionen i Kista ytterligare genom att Kungsledens kontorskluster och kunderbjudande växer till 123.000 kvm.

 

I Högsbo i Göteborg köper Kungsleden fyra fastigheter från Platzer för 162 Mkr. Fastigheterna kompletterar Kungsledens befintliga bestånd i området och befäster därmed bolages redan starka position. De fyra fastigheterna Högsbo 11:5, Högsbo 13:6, Högsbo 14:3 och Högsbo 27:8 tillför 17.000 kvm till Kungsledens befintliga portfölj. Den totala uthyrningsbara arean i Kungsledens Högsbokluster stiger därmed till cirka 107.000 kvm. CBRE var rådgivare åt Platzer i affären.
 

– Arbetet med att växa vår strategiska portfölj går hela tiden framåt. Vi vet precis vilka fastigheter vi letar efter och när vi hittar dem, agerar vi snabbt, säger Ylva Sarby Westman, transaktionschef på Kungsleden.

 

För Platzers del innebär överenskommelsen att bolaget fokuserar sitt bestånd i Högsbo till norra delen av området, där bolaget äger cirka 70.000 kvm.

 

– Med planeringen av Dag Hammarskjölds Boulevard och den stadsutveckling som är på gång ser jag stora möjligheter att tillsammans med andra fastighetsägare vara med och driva utvecklingen i Högsbo, säger säger P-G Persson, vd för Platzer.

alt

Ylva Sarby Westman, transaktionschef Kungsleden.


Söderport Fastigheter AB, vilket Hemfosa äger till lika delar med Sagax, köper ett fastighetsbestånd om 24 fastigheter från Kungsleden till ett underliggande fastighetsvärde om 379 Mkr. Försäljningspriset ligger i nivå med det bokförda värdet och tillträde sker den 12 maj.

 

– Kungsledens nya strategi handlar om fokusering. Parallellt med stora förvärv i storstadsregionerna fortsätter vi trimningen av fastighetsportföljen genom att sälja icke-strategiska fastigheter och därmed lämna 18 kommuner. Slutresultatet blir en starkare marknadsnärvaro och ökad kundnärhet i våra utvalda marknader, säger Ylva Sarby Westman, transaktionschef på Kungsleden.

 

Portföljen utgörs i huvudsak av fastigheter för produktion och lager och fastigheterna är belägna i Hallstahammar, Olofström, Oskarshamn, Eksjö, Gislaved, Tranås, Tranemo, Karlsborg, Mariestad, Skara, Ulricehamn, Sölvesborg, Kristianstad, Varberg, Åstorp, Ljungby, Mjölby, Gnosjö och Nässjö. Den totala uthyrningsbara ytan omfattar 139.000 kvm och den genomsnittliga kvarvarande hyrestiden är 7,1 år. 2015.

 

Utöver dessa 24 fastigheter köper Sagax på egen hand fem fastigheter om 19.000 kvm från Kungsleden för 157 Mkr.

alt

Per-Arne Rudbert, vd för Humlegården Fastigheter. Foto: Cato Lein

 

I en årsöversikt för 2014 säger Per-Arne Rudbert, vd för Humlegården Fastigheter, att 2014 var rekordens år för bolaget. Humlegården Fastigheter hade det bästa resultatet någonsin år 2014 med en vinst efter skatt om 310 (287) Mkr. Vidare uppnåddes den högsta uthyrningsgraden någonsin med en ekonomisk vakansgrad om 5,4 procent (8,3) parat med det högsta betyget för kundnöjdhet.

 

Under 2014 steg Humlegården Fastigheters hyresintäkter till 858 Mkr (750), vilket medförde att driftnettot steg till 549 Mkr (468).

 

Bolagets fastighetstillgångar, omfattande 0,41 miljoner kvm (0,40), ökade till 13.247 Mkr (12.194) samtidigt som de räntebärande skulderna steg till 7.731 Mkr (7.670), vilket ledde till att finansnettot försämrades till -241 Mkr (180). Den synliga soliditeten blev oförändrat 38,0 procent.

 

Totalavkastningen på substansvärdet steg till 14,0 procent (8,0), motsvarande 693 Mkr, vilket var det högsta i bolagets historia. SF