19 april 2024

Redaktionen

måndag, 16 mars 2015 15:55

HEBA renoverar i Västberga

alt
Lennart Karlsson, vd för HEBA.


HEBA genomför en omfattande renovering och ombyggnad av fastigheten kv. Lacktråden 8 i Västberga. Ombyggnadsarbetena omfattar 3 byggnader med sammantaget 42 lägenheter. Samtliga byggnader evakueras under ombyggnationen som startar i april 2015 och arbetena planeras vara klara i slutet av år 2015.

 

– Ombyggnationen innebär att vi bygger om lägenheterna till modern standard. Vi passar även på att tilläggsisolera fasaden och förbättra fönstren med energiglas. Renoveringen av fastigheten i Västberga utgör en del av HEBAS ROT-plan som omfattar cirka 100 lägenheter per år, säger Lennart Karlsson, vd för HEBA.

fredag, 13 mars 2015 19:56

White bland vinnarna på Mipim

alt

Würths huvudkontor i Örebro.Bild: White arkitekter

 

alt

Krøyers Plads 1 i Köpenhamn.

 

alt

Markthal i Rotterdam.

 

alt

Center Parcs Woburn Forest i Bedfordshire.

 

alt

One Central Park, Sydney.

 

alt

Selcuk Eczas huvudkontor i Isanbul.

 

alt

Dreischeibenhaus.

 

alt

Cité Musicale départementale de l’Île Seguin.

 

alt

Nya Nordsjällands sjukhus i danska Hillerød.

 

alt

Boulevard Euroméditerranée i Marseille.

 

Logistikföretaget Würths nya huvudkontor och centrallager i Örebro tog hem förstapriset i Mipim Awards 2015 i kategorin Bästa industri- och logistikbyggnad. Byggnaden som har ritats av White arkitekter, var den enda svenska byggnaden i final.

 

– Att vinna första pris i konkurrens med de bästa arkitekterna i Europa är en ära. Jag är stolt över mina kollegor som har skapat en byggnad som underlättar flöden och snabba transporter, vilket är kritiskt för ett logistikföretag, säger Viktoria Buskqvist, arkitekt och kontorschef på White i Örebro.  

 

Till bästa bostadsutvecklingsprojekt valdes Krøyers Plads 1 i Köpenhamn. Projketet, som är en omtolkning av gamla hamnmagasinen vid Köpenhamns hamn, innehålller 38 high end-lägenheter med restauranger i bottenplan. NCC Bolig A/S har byggt dem och för formgivningen svarar Vilhelm Lauritzen Architects & COBE Architects.

 

I kategorin bästa köpcentrum segrade Markthal i nederländska Rotterdam. Den består av ett hyreshus som täcker matmarknad med mataffärer, restauranger, ett snabbköp och en underjordisk parkering. Utvecklare av projektet är Provast och arkitekt är MVRDV.

 

Inom kategorin hotell- och turism vann det brittiska sport- och konferenskomplexet Center Parcs Woburn Forest i Bedfordshire cirka tio mil norr om London. Utvecklare är Center Parcs och arkitekt Holder Mathias. Center Parcs beskrivs som ett ”sofistikerat subtropiskt badparadis” med ett stort utbud av restauranger, detaljhandel och fritidsaktiviteter. Investeringen uppgick till 97 MGBP.

 

Priset för bästa innovativa gröna byggnad gick till bostadstornet One Central Park innehållande 623 lägenheter ovanför en handelsplats i Sydney, Australien. Utvecklare är Sekisui House Australia och arkitekt Ateliers Jean Nouvel

 

Dreischeibenhaus i tyska Düsseldorf valdes till bästa renoverade byggnad. Fastigheten innehåller 35.000 kvm topprenoverade kontorslokaler i hjärtat av Düsseldorf. Detta landmärke det tidigare huvudkontor för Thyssen Krupp. Nu är huset fullt uthyrt till en rad hyresgäster med starka varumärken. Bakom projektet står Momeni Projektentwicklung och arkitekterna HPP Hentrich - Petschnigg & Partner GmbH + Co. KG.

 

Till bästa kontorsprojekt valdes huvudkontoret för läkemedelsdistributören Selcuk Ecza i turkiska Istanbul. Utvecklare är Selcuk Ecza Holding och för formgivningen svarar Tabanlıoğlu Arkitekter. Kontorskomplexet består av sju sammanlänkade volymer med valmade tak bildar kontorscampus. De olika volymerna integrerar med varandra antingen genom trädgårdar, takträdgårdar, övre eller undre uteplatser och stigar och ljusgårdar.

 

Bästa stadsförnyelseprojekt blev den 2,5 kvm långa Boulevard Euroméditerranée i franska Marseille, som invigdes 2013 när Marseille var Europas kulturhuvudstad. Projektets arkitekter är Ateliers Lion – Ilex – Kern et Associés.

 

En kulturell mötesplats i Boulogne-Billancourt i västra Paris, Cité Musicale départementale de l’Île Seguin, vann i kategorin Best Futura Projcet. Anläggningen rymmer bland annat musikskola, repetioionslokaler, inspelningsstudior, ett auditiorium för 1.150 personer och en konsertlokal som tar 6.000 personer.  Utvecklare är Bouygues Bâtiment Ile-de-France och architect är Shigeru Ban Architects Europe – Agence Jean de Gastines Architectes.

 

Slutligen valdes Nya Nordsjällands sjukhus i danska Hillerød till bästa projekt i kategorin Best Futura Mega Project med en helande arkitektur av Herzog & de Meuron + Vilhelm Lauritzen Architects, där den mjuka, organiska formen av en fyrklöver förbinder många funktioner i sjukhuset och garanterar en känsla av säkerhet och effektivt flöde.

alt

Jens Henriksson, koncernchef Folksam.

 

Ett konsortium bestående av Borealis Infrastructure, Tredje AP-fonden (AP3), Folksam med dotterbolag och Första AP-fonden (AP1) (”Konsortiet”), ska köpa det vinstrika Fortum Distribution AB, Fortums eldistribution i Sverige. Säljare är mäktiga Fortum Holding med 8.600 anställda och med verksamhet i Norden, Baltikum, Ryssland och Polen. Fortum Distributions rörelsevinst för år 2014 var mäktiga 2.342 Mkr. Köpeskillingen är enligt den finska nyhetsbyrån FNB 6,6 miljarder euro, 60,8 Mdr kr.


Det betyder att Fortum gör i affären en rörelsevinst om mäktiga 4,4 miljarder euro, 40,2 Mdr kr.


Borealis Infrastructure köpte år 2013 Fortums finska elnät för 22 Mdr kr.

 

I en kommentar kan sägas att nu rättas det historiska misstaget då utförsäljningen av Birka Energi, Stockholms stads kronjuvel, som skedde i två olika affärer, åren 1998 och 2001, om totalt 19 Mdr kr. Redan år 2009 uppskattade analytiker på Handelsbanken värdet på Birka Energi, sedermera Fortum Stockholm, till 65 Mdr kr

 

Vid det slutgiltiga försäljningstillfället av Birka Energi till Fortum år 2001 sa dåvarande finansborgarrådet Carl Cederschiöld till TT:

– För Stockholms stad är det här en bra affär av flera skäl. Skattebetalarnas pengar skall inte riskeras i kommersiell verksamhet. Det här frigör kapital som kan användas för stadens egen utveckling, som bostadsbyggande och satsningar på infrastruktur.

 

Nu vet vi att Cederschiöld hade fel och Stockholm gjorde i affären ett historiskt dyrt misstag om drygt 41 Mdr kr, exklusive 14 års ränta och vinstavkastning.

 

– Detta är en investeringsmöjlighet som passar Folksam med dotterbolag särskilt bra eftersom vi är en långsiktig aktör med långa åtaganden gentemot våra kunder. Dessutom lämpar sig investeringen väl som ett komplement i våra olika tillgångsportföljer, eftersom den förbättrar riskspridningen och den förväntade avkastningen, säger Folksams koncernchef Jens Henriksson.

 

Fortum Distribution är den näst största elnätsaktören i Sverige. Företaget levererar el till 906.000 kunder i Sverige och har en marknadsandel på omkring 17 procent.

 

Ägarandelarna i det köpande konsortiet fördelar sig enligt följande: Borealis Infrastructure 50,0 procent, AP3 20,0 procent, Folksam med dotterbolag 17,5 procent och AP1 12,5 procent.

 

Försäljningsprocessen beräknas bli klar under andra kvartalet 2015.

 

Transaktionen är villkorad av tillstånd från konkurrensmyndigheter. Lenner & Partners har varit rådgivare åt Folksam med dotterbolag i affären.

 

Fakta om ägarna

Borealis Infrastructure Management Inc


Borealis har i 16 års tid ansvarat för förvaltningen och utvecklingen av infrastrukturplaceringarna för Ontario Municipal Employees Retirement Systemsin (“OMERS”). OMERS, som grundades år 1962, är en kanadensisk pensionsfond med mer än 459.000 medlemmar, nettotillgångar på 72 miljarder kanadensiska dollar att administrera samt Standard & Poor's AAA-kreditklassificering. OMERS var bland de första kanadensiska pensionsfonder som placerade på den privata marknaden, och fonden har allokerat över 20 procent av sin portfölj i infrastrukturplaceringar. Borealis administrerar för närvarande över tjugo infrastrukturplaceringar i Kanada, USA och Europa. Placeringarna utgör drygt 10 miljarder kanadensiska dollar av Borelias egna placerade kapital.

 

Tredje AP-fonden (AP3) är en av fem buffertfonder inom det allmänna pensionssystemet. Buffertkapitalet utgör cirka 13 procent av inkomstpensionssystemets totala tillgångar. AP3s fondkapital per den 31 december 2014 uppgick till 288 Mdr kr.

 

Folksam med dotterbolag är ett kundägt företag med försäkringar och pensionssparande. Folksam är en av Sveriges största kapitalförvaltare med över 350 Mdr kr under förvaltning.

 

Första AP-fonden (AP2) förvaltar 284 Mdr kr i en global portfölj bestående av aktier, räntebärande värdepapper, fastigheter, riskkapitalfonder och hedgefonder. SF

fredag, 13 mars 2015 17:45

MVB bygger kontor vid Tele2 Arena

alt

Byggbolaget MVB bygger om en fastighet intill Tele2 Arena till ett eget kontor.

 

Byggbolaget MVB kommer att flytta sitt kontor från Hagsätra Industriområde till en fastighet intill Tele2 Arena. Denna fastighet ska MVB bygga om för sitt egna Stockholmskontor.

 

Per Ununger är vd för MVB Öst. Han säger:

– Vi har under en tid letat efter ett bra läge för vårt nya kontor och är mycket nöjda med detta – som också blir bättre ur kommersiell synpunkt. Dessutom får vi här möjlighet att själva utveckla och skapa vårt kontor efter våra önskemål och behov.

 

MVB, med 450 anställda, ingår i Svenska Hus som bedriver fastighetsverksamhet i Stockholm, Göteborg och Skåne. Strategin för Svenska Hus är förädla fastigheter med utvecklingspotential, utveckla nya projekt samt traditionell fastighetsförvaltning.

 

Hyresintäkter för Svenska Hus år 2013 uppgick till 379 Mkr med ett marknadsvärde på fastigheterna om drygt 4 Mdr.

 

Svenska Hus, i sin tur, ägs av koncernens Gullringsbo, där även MVB, Wangeskog Hyrcenter, Torslanda Entreprenad och Forestry Skogsrörelse ingår.

 

AB Gullringsbo Egendomar, med huvudkontor på Skräddargatan i Göteborg, omsatte år 2013 med cirka 600 anställda, totalt 2,25 Mdr kr, med ett resultat om nära 300 Mkr.

alt
CEO för Axa Real Estate Investement Managers är Pierre Vaquier.

 

Ledningsgruppen för logistik inom Axa Real Estate, leds av John Duggan. Denne Duggan har med sin grupp erhållit 100 MEUR från institutionella investerare för att bygga en större plattform för utveckling av logistikprojekt. Logistikprojekten växer således stort i Europa. Plattformen har fått namnet Baytree Logistics Properties Europe.

 

Totalt förvaltar Axa Real Estate logistikfastigheter i Europa omfattande 2,3 miljoner kvm, vilka är värderade till 1,8 miljarder euro.

 

Axa Real Estate förväntar sig att institutionella investerare under det närmaste året kommer att investera cirka sju miljarder euro i fastigheter, varav en stor del av dessa pengar kommer att investeras i logistikfastigheter.

 

Axa Real Estate är Europas största fastighetsförvaltare i Europa, med ett förvaltat fastighetskapital om 54 miljarder euro år 2014. AXA Investment Managers har 2.300 anställda i 21 länder globalt.

 

Därutöver är AXA världens största försäkringsbolag med 157.000 anställda med över 102 miljoner kunder i 56 länder globalt.

alt

 

Elof Hanssons och Balders samägda fastighet vid Masthuggstorget på Första Långgatan 28 i Göteborg omfattar 24.000 kvm  kontorslokaler och 8.000 kvm bostäder fördelat på 120 lägenheter.

 

Elof Hansson Fastigheter och Balder har tecknat ett nytt hyresavtal med SDN
 Majorna-Linné i den samägda fastigheten på Första Långgatan i Göteborg. Hyresavtalet omfattar 5.500 kvm och sträcker sig över 7 år med inflyttning fr.o.m. januari 2016.

 

Stadsdelsförvaltningen Majorna-Linné vill i fastigheten samla den centrala ledningen med administrativa funktioner, äldreomsorgens administration, nattpatrull, trygghetsjour samt administration för utbildning och kultur och fritid.


 

Totalt erbjuder Stadsdelsförvaltningen Majorna-Linné kommunal service för cirka 63.000 invånare i Majorna och Linnéområdet i Göteborg.

torsdag, 12 mars 2015 20:41

White i final med Naturum Kosterhavet

alt

Naturum Kosterhavet i Ekenäs på Sydkoster. Foto: Åke E:son Lindman

 

Naturum Kosterhavet på Sydkoster är en av sex finalister till arkitekturpriset WAN Wood in Architecture Award. Träbyggnaden som har ritats av White arkitekter har tidigare varit nominerad till Kasper Salinpriset.

 

Naturum Kosterhavet är ett besökscentrum till Sveriges första marina nationalpark, i Ekenäs på Sydkoster. Juryn framhåller bland annat Naturum Kosterhavets miljömässigt hållbara timmerkonstruktioner och den personliga utformningen med diagonala takåsar.

 

– Vi har ritat en modern byggnad som smälter in bland de befintliga sjöbodarna i det gamla fiskeläget. Nu känns det extra roligt att vi får det här erkännandet av en meriterad internationell jury och att en byggnad på Sydkoster rankas som en av de sex främsta träbyggnaderna i världen, säger Mattias Lind, som tillsammans med Ulla Antonsson är ansvarig arkitekt för Naturum Kosterhavet på White.

 

Vinnaren offentliggörs i London den 24 mars.

torsdag, 12 mars 2015 20:36

Mall of Scandinavia öppnar 12 november

alt

Mall of Scandinavia, om 100.000 kvm och med 230 butiker och restauranger har, i flera fall ett nytt utbud för Stockholm. Bild: Wingårdh Arkitektkontor

 

Med åtta månader kvar till premiären är hela 85 procent av butiks- och restaurangytorna i Mall of Scandinavia i Arenastaden Solna uthyrda. Nu går arbetet vidare in i nästa fas, med fokus på butiker som kompletterar de redan kontrakterade hyresgästerna, och med planerna för invigningen av köpcentrumet, något som ska ske den 12 november.

 

På en yta om 100.000 kvm ska 230 butiker och restauranger att erbjuda kunderna ett brett butiksutbud med spjutspetsar såsom COS, River Island, & Other Stories, Disney Store, Åhléns nya citykoncept, Nordens första IMAX-biograf och Stockholms största restaurangkluster.

 

– Nu har vi alla de starka ankarbutiker som behövs för att skapa ett fantastiskt grundutbud, samt ett stort antal välkända internationella varumärken, säger Lars-Åke Tollemark, Managing Director Nordic, på Unibail-Rodamco.

 

En del av centrumet som är viktig för differentieringen är the Designer Gallery, en central plats i Mall of Scandinavia där mode- och lifestylekoncept, konst och musik förenas i en dynamisk miljö. Här möts väletablerade varumärken och nya stjärnor på designhimlen. Både i form av temporära pop-ups och som mer långsiktiga etableringar som tillsammans skapar känslan av ständig förändring och som regelbundet bjuder kunderna på något nytt.

torsdag, 12 mars 2015 20:32

Gyllfors tillträder som vd för SSSB

alt

                                                                                                  

I höstas rekryterades Ingrid Gyllfors (bilden) som vd för Stockholms studentbostäder (SSSB). Hon tillträder tjänsten på måndag den 16 mars. Stockholms studentbostäder har som målsättning att utöka sitt bestånd med cirka 2.000 bostäder och har redan identifierat cirka 75 procent av dessa genom möjliga byggrätter på egen mark. En av utmaningarna som Ingrid Gyllfors tar sig an är att omsätta det intensiva förarbetet till handling, att faktiskt sätta spaden i marken och börja bygga.

 

Vi behöver hitta nya kreativa lösningar, dels för att klara byggkostnaderna, dels för att kunna erbjuda attraktiva boenden för studenter, framhåller Ingrid Gyllfors.     

 

Med nästan 8.000 rum och lägenheter i Stockholm finns det även ett stort bestånd att förvalta och många kunder att ta hand om.

 

Ingrid Gyllfors kommer närmast från Ebab där hon arbetat som avdelningschef, och hon har tidigare yrkeserfarenhet som bland annat stadsbyggnadschef inom Solna stad och fastighetschef på fastighetskontoret i Stockholms stad. Hon efterträder Chris Österlund.

torsdag, 12 mars 2015 15:46

Pandox utvärderar notering

alt
Anders Nissen, vd för Pandox.


Pandox utvärderar en notering av företagets aktier på Nasdaq Stockholm. Om förutsättningarna bedöms som rätta kan en notering komma att ske under 2015.

 

Sedan 2004 ägs Pandox av de norska företagen Eiendomsspar AS, CGS Holding AB (ursprungligen Sundt AS) och Helene Sundt AS (ursprungligen Sundt AS) då de tillsammans köpte ut bolaget från Stockholmsbörsen. Under deras ägarskap och med hjälp av Pandox medarbetare har marknadsvärdet på Pandox fastighetsportfölj ökat från cirka 6 Mdr kr till cirka 27 Mdr kr vid utgången av 2014.

 

– Tillväxtstrategin och värdetillväxten har tillsammans med timingen gjort Pandox till en mycket god investering. Den skickliga ledningen och de hängivna anställda i Pandox har varit starkt bidragande i byggandet av detta förstklassiga bolag, säger Christian Ringnes, styrelseordförande i Pandox.

 

Pandox har en väl beprövad affärsmodell och ägarna ser goda förutsättningar att utveckla Pandox portfölj ytterligare och därmed skapa lönsam tillväxt på den fortfarande fragmentariska hotellmarknaden i Europa.

 

– Om vi bestämmer oss för att gå vidare med en börsnotering ser vi fram emot att erbjuda nya aktieägare möjligheten att ta del av den fortsatta värdetillväxten i Pandox. Även om vår andel av ägandet i bolaget kommer att minska är det nuvarande ägares avsikt att kvarstå som långsiktiga aktieägare, säger Christian Ringnes.

 

Pandox bildades ursprungligen 1995 med 18 hotellfastigheter i portföljen. Sedan dess har bolaget utvecklat verksamheten till att omfatta tre affärsområden: hotellfastigheter, hotelldrift och hotellförvaltning. Riskerna sprids såväl geografiskt som intäktsmässigt och med en robust affärsmodell har Pandox lyckats hantera effekterna av såväl IT-bubbla som finanskris.

 

– Vi är stolta över vad vi har åstadkommit i form av tillväxt och ökat kassaflöde. Vår strategi att förvärva underpresterande hotell med attraktiva lägen och därefter utveckla dem till sin fulla potential fortsätter att vara en mycket lönsam affär. En börsnotering och en återkomst för bolaget till Stockholmsbörsen skulle innebära ytterligare en milstolpe i Pandox snart 20-åriga historia, säger Anders Nissen, vd för Pandox.