20 april 2024

Redaktionen

alt

Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

 

År 2014 blev som bekant ett rekordår för svensk fastighetsinvesteringsmarknad med en transaktionsvolym på hela 156 Mdr kr. I en studie från DTZ Research står det nu också klart att Sverige var den näst mest likvida kommersiella fastighetsmarknaden i Europa. Storbritannien var fortsatt den mest likvida marknaden, men sett till genomsnittet för de senaste tio åren ligger Sverige etta och Storbritannien tvåa. Den genomsnittliga likviditetskvoten för Sverige under tioårsperioden har varit 9,0 procent, jämfört med 7,4 procent för Storbritannien.

 

Likvida marknader kännetecknas av en hög omsättning på fastigheterna och likviditeten blir ett mått på hur enkelt en investerare kan komma in på respektive lämna en marknad. DTZ mäter likviditeten som transaktionsvolym per år relaterat till marknadens totala fastighetsstock. Ifjol var Sverige likviditetskvot 9,4 procent medan Storbritanniens var 11,3 procent. Transaktionsaktiviteten i Storbritannien fick en extra skjuts av ett stort kapitalinflöde till London från bland annat Nordamerika och Asien.

 

Ett land som avancerat i rankingen är Finland som tagit ett jättekliv från plats 10 år 2013 till en tredjeplacering år 2014. Den ökade likviditeten förklarades av ett stort antal affärer inom segmentet industri och logistik under fjolåret. Ytterligare en klättrare är Irland, som gick från plats 14 till plats 7. Tyskland låg kvar på en oförändrad fjärdeplats, medan Norge backade från en femteplats år 2013 till en tiondeplats år ifjol med en likviditetskvot på 5,8 procent.

 

– Mycket talar för fortsatt hög transaktionsaktivitet i Sverige. Med en rekordlåg styrränta, hög real avkastning och en ökande efterfrågan på lokaler med stigande hyror så framstår fastigheter som fortsatt mycket intressanta för investerare i jakten på avkastning. Problemet är nog säljarna, som i många fall har svårt att hitta lika bra alternativa placeringar. Kanske gör det att vi får se fler bytestransaktioner framöver, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

 

onsdag, 11 mars 2015 17:12

ETTELVA ritar två resecentrum

alt

Idé- och gestaltningskonceptet för Bålsta C. Bild: ETTELVA Arkitekter + LAND


 

Nya stationsbyggnader planeras i Strängnäs och i Bålsta och ETTELVA arkitekter har tilldelats uppdraget att rita dem. I Strängnäs omvandlas stationsområdet för att underlätta tillgänglighet och förbättra service för pendlare och övriga resenärer. Stationsbyggnaden kommer att byggas över ett nytt dubbelspår och rymma vänthall, kafé, toaletter och kiosk. Omvandlingen av stationsområdet kommer också ge säkrare passage mellan bussar, tåg och garage. Arbetet påbörjas omgående och projektet beräknas vara färdigställt hösten 2017. ETTELVA:s uppdragsgivare är NCC.


I Bålsta planeras ett resecentrum, som en del av den övergripande omvandlingen av Bålsta från tätort till stad. Tillsammans med Magnolia Bostad har ETTELVA tagit fram förslaget som vann markanvisningen för två kvarter vid stationsområdet och resecentrumet. Kvarteren har gestaltats utifrån enkla grundvolymer som får en lekfull fönstersättning och olika takriktningar för att skapa variation i stadsbilden. Samtidigt har de komplexa höjdskillnaderna i området tagits om hand. Uppdraget består av cirka 26.000 BTA.


ETTELVA har tidigare tagit fram ett idé- och gestaltningskoncept för Bålsta centrum på uppdrag av Håbo kommun och har dessutom nyligen påbörjat arbetet med första etappen av planarbetet i Bålsta.


– Det är fantastiskt roligt att få vara med och utveckla Bålsta ända från idé- och gestaltningskoncept till detaljprojektering. Resecentrumet är en bärande förutsättning för att kunna omvandla Bålsta från bilburen tätort till stad och att få gestalta det är särskilt spännande, säger Mats Marnell, uppdragsansvarig arkitekt för markanvisningstävlingen på ETTELVA.





onsdag, 11 mars 2015 15:53

Grönt ljus för Slussen

alt
Utredningarna om Slussenprojekten visar nu att bygget av Nya Slussen ska påskyndas på grund av Slussens dåliga tekniska status. Bild: Foster and Partners

 

I dag under onsdagen den 11 mars beslutade borgarrådsberedningen att föreslå att kommunstyrelsen ska godkänna den tillsatta expertgruppens rapport om Nya Slussen. Nu är även överenskommelsen om finansieringen av bussterminallösningen godkänd och den ska nu antas av kommunfullfullmäktige.

 

– Det är positivt att expertgruppens rapport visar att tidigare beslutsunderlag angående Slussen är korrekta bedömningar, vilket innebär grönt ljus för Nya Slussen. Nu när samtliga utredningar pekar på att bygget kan påbörjas är vänstermajoritetens väntetid passerad. Även Stadsledningskontoret påpekar att projektet bör påbörjas snarast på grund av anläggningens tekniska status. Jag hoppas att Vänstermajoriteten nu kan börja visa på handlingskraft i frågan och sluta förhala processen, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson.

 

– Stadsledningskontoret, vänstermajoritetens egen förvaltning ger också ett godkännande av överenskommelsen mellan Stockholms Läns landsting, Stockholm stad, Nacka kommun och Värmdö kommun om finansieringen för en bussterminallösning vid Slussen. Det finns inga fler skäl till att fortsätta skjuta upp varken Slussen eller bussterminalen. Det är dags att vänstermajoriteten visar på förmåga att kunna hantera viktiga framtidsfrågor för Stockholm och påbörja bygget, fortsätter oppositionsborgarrådet Joakim Larsson 

alt

IHF, ägt av ICA-handlarnas Förbund och Möller & Partners, blir nya ägare av dessa hus i Sätra, Gävle.


alt
Henrik Jussi-Pekka, vd Möller & Partners, och Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna.


Gavlegårdarna säljer 737 lägenheter i Sätra och Bomhus till IHF Bostad, en samägd fastighetskoncern mellan ICA-handlarnas Förbund och Möller & Partners. Köpeskillingen är 468 Mkr. Anledningen till försäljningen är framförallt att frigöra kapital för nyproduktion.

 

– Vi är glada att få IHF Bostad till Gävle och vi känner att det är en seriös köpare som precis som oss vill vara en bra hyresvärd och som har ambitioner att bidra till att Gävle utvecklas ytterligare, säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna.

 

Södra Fisken Fastighets AB utgör moderbolag i fastighetskoncernen som arbetar under varumärket IHF Bostad. Bolaget är ett svenskt aktiebolag inriktat på ett långsiktigt ägande av bostadsfastigheter och har med anledning av detta ingen definierad bortre gräns för ägande samt engagemang i fastigheterna.

 

Sedan IHF Bostad bildades har beståndet vuxit till ett totalt värde om knappt 2 Mdr kr och har bolaget cirka 2.000 lägenheter under förvaltning. Avsikten är att avsevärt öka beståndet fram till 2020 med målsättningen att bli en av de ledande bostadsförvaltarna i Sverige.
 

– Vi välkomnar våra nya hyresgäster och är glada över att kunna genomföra vårt fjärde kommunförvärv sedan start. Köpet är en del av vår långsiktiga strategi att växa inom segmentet bostäder. Beståndet är sammantaget en bra förvaltningsenhet och skapar en utmärkt plattform för att växa ytterligare i kommunen, säger Henrik Jussi-Pekka, vd på Möller & Partners.

 

Gavlegårdarna kommer att även efter försäljningen att vara en stor fastighetsägare i såväl Sätra som Bomhus.

tisdag, 10 mars 2015 19:16

Allt uthyrt på Tuletorget

alt

Wallenstams utveckling av området har pågått sedan 2013 och precis som Tuletornens interiör har Tuletorget designats av designerduon Simon Davies och Tomas Cederlund.

 

Wallenstams utveckling av Tuletorget i Sundbyberg går in i slutfasen. Drygt 5.000 kvm lokal- och butiksytor är uthyrda, och i Tuletornens bostadsrätter har inflyttningen i påbörjats. Nu börjar även de nya aktivitets- och lekytorna vid Tuletorget att ta form. I slutet av 2015 beräknas allt vara klart.

 

– Nu händer det mycket på Tuletorget, lokal- och butiksytorna är uthyrda och Tuletornen är nästan slutsålda. Vi har en fin mix av butiker, restauranger och företag som tillsammans kommer att lyfta torget och i kombination med fler boende i området är vi övertygade om att torget kommer att utvecklas till en dynamisk och levande möteplats där det finns något för alla, säger Mathias Aronsson, vice vd Wallenstam.

 

Bland de kontrakterade hyresgästerna finns Wayne’s Coffee, Piatti, Thai House Wok, Balance Training, Meya & Mateo, IT-Relation ECTS, Minero Vita Juicebar, Apotek, Blomsterbindarna STHLM, Direkten, Mäklarringen, Vinylcenter, Infralogic, Elkontakt entreprenad i Stockholm, ATN Internet & TV in Sweden och Sundbybergs kommun.

tisdag, 10 mars 2015 15:53

Boulas Nilsson sparkas från Locum

alt

Nathalie Boulas Nilsson sparkas från Locum på grund av bristande fastighetskompetens.


Nathalie Boulas Nilsson sparkas nu som vd för Locum som förvaltar Stockholms Landstingsfastigheter och som gjorde ett resultat om 651 Mkr (428) efter intäkter om 2.862 Mkr (2.824) under år 2013.

 

Processen för att rekrytera en ny vd påbörjas omedelbart. Under rekryteringsprocessen tillförordnas Locum fastighetsdirektör Marie Boestad som vd. Locum säger i ett pressmedelande att det under de närmaste åren kommer att krävas nya ansträngningar från alla delar av landstingets organisation, för att förverkliga visioner och mål för framtidens hälso- och sjukvård. Enligt en källa till Fastighetsaktien har Nathalie Boulas Nilsson inte haft tillräcklig fastighetskompetens för att leda Locum.

 

I en kommentar kan sägas att det har skett täta och nyckfulla vd-byten i Locum. I oktober 2011 blev Nathalie Boulas Nilsson Locums nya vd då hon efterträdde Gunilla Högbom. Boulas Nilsson kom från vårdföretaget Unilabs AB/Capio Diagnostik AB. I november 2010 sparkades Gunilla Högbom med omedelbar verkan som vd för Locum enligt den oklara uppgiften att Högbom hade gjort saker på egen hand utan att ha fått styrelsens stöd. Något som Högbom tillbakavisade. Hon hade hunnit vara vd för Locum i knappt två år. Gunilla Högbom hade stor fastighetskompetens vilket hon visade alla de år hon var vd för Systembolagets Fastigheter och hon fick år 2010 utmärkelsen årets kvinnliga förebild i fastighetsbranschen.

tisdag, 10 mars 2015 15:20

DTZ rekryterar trio från Pangea

alt

                                                                                                   

DTZ förstärker transaktionsteamet inom Capital Markets ytterligare genom rekrytering av (bilden från vänster) Victor Anderkvist, Sara Vesterlund och Magnus Petersson. Samtliga kommer närmast från Pangea.

 

– Det är fantastiskt roligt att kunna rekrytera en väl fungerande transaktionstrio som redan arbetat tillsammans i sju år. De har alla lång erfarenhet, många kontaktytor och deras kundfokus passar väl in i vår kultur, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

 

Victor Anderkvist har anställts som Head of Transactions inom Capital Markets, medan Sara Vesterlund och Magnus Petersson blir projektledare för transaktioner.

 

– Det känns enormt spännande att få ta över ledarskapet av transaktionsteamet och bidra till ytterligare framgångar för DTZ. Tillsammans blir vi nu snabbt ett team redo att ta marknadsandelar, men framförallt bidra till goda affärer för våra kunder, säger Victor Anderkvist, Head of Transactions, DTZ i Sverige.

 

alt

Malmö Arena Hotel har ritats av Gert Wingårdh Arkitektkontor AB och Mats Matsson.

 

På torsdag den 12 mars invigs Malmö Arena Hotel, det första hotellet i stadsdelen Hyllie och det högsta hotellet i Malmö. Percy Nilsson har genom Parkfast-koncernen uppfört hotellet med 295 rum på mindre än 18 månader till en kostnad av 300 Mkr. Hotellet kommer att ingå i Best Western, en av världens största hotellkedjor med över 4.000 hotell i 80 länder och det officiella namnet blir Best Western Malmö Arena Hotel.

 

– Vår ambition är att skapa en mötesplats för både hotellgäster och Malmöbor. Det ska vara en varm atmosfär och enkla koncept som tilltalar en bred målgrupp, men alltid med kvalitet i centrum, säger Nina Ulvinen, vd för Malmö Arena Hotel och Hotell Mäster Johan.

 

Malmö Arenas väl renommerade kök blir ansvarigt för hotellets mat och dryck, som kommer att serveras i "Nilssons Restaurang & Bar" i bottenplan och i "SKAJ-bar" på 16:e våningen med utsikt till både Köpenhamn och Ven. Tillsammans med Malmö Arena erbjuder hotellet konferensmöjlighet för allt från 5 till 10.000 personer.

 

– Verksamheten i Malmö Arena Hotel kommer att erbjuda fler fasta arbetstillfällen och i samarbete med befintlig verksamhet i Malmö Arena finns många goda synergieffekter inom bland annat event, restaurangverksamhet samt teknisk drift, säger Linda Persson, General Manager på Malmö Arena Hotel.

alt

Bård Bjølgerud, vd, och Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea.

 

Det har varit en kanonstart på 2015 för nordiska fastighetsaktier. Det visar Pangea Property Partners fastighetsaktieindex. Intresset för nordiska fastigheter just nu, inte minst bland internationella investerare och det avspeglar sig även på börsen, där svenska Fastighets AB Balder för närvarande är störst med ett börsvärde om 3,0 miljarder euro, följt av Hufvudstaden (2,8), Wallenstam (2,7), Castellum (2,6), Fabege (2,2), norska Olav Thon Eiendomsselskap (2,1), Atrium Ljungberg (2,0), finska Citycon (1,9), norska Entra (1,8) och Klövern (1,6).

 

Det svenska fastighetsaktieindexet PREX Sweden har stigit med 22 procent hittills i år och hela 64 procent sedan början av 2014, exklusive utdelningar. Indexet är nu på en rekordhög nivå, och uppgången har varit betydligt starkare än för börsen generellt.

 

Allra bäst på kort sikt har nordiska fastighetsaktier med fokus på köpcentrum gått med en uppgång på hela 27 procent under 2015. Sämst har fastighetsaktier med fokus på bostäder gått, men även dessa visar en samlad uppgång på 15 procent.

 

– Det finns ett stort intresse för nordiska fastigheter, inte minst från internationella investerare. Det har vi sett på transaktionsmarknaden, och nu ser vi det även på börsen, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea.

 

Generellt har fastighetsaktier i Europa haft en stark utveckling i år. Fastighetsaktieindexet GPR 250 PSI Europe har stigit 16 procent under januari och februari, men uppgången har alltså varit ännu större i Norden.

 

– Det finns flera orsaker till att nordiska fastighetsaktier har gått så stark. De senaste räntesänkningarna har givetvis bidragit, men det finns också en långsiktig tro på Norden som attraktiv och konkurrenskraftig region. Sedan gör den svagare valutan att prisnivåerna blir fördelaktiga, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea.

 

Transaktionsvolymen i Norden nådde rekordnivåer under 2014 – fastigheter för hela 270 Mdr kr omsattes, vilket är i nivå med rekordåren före finanskrisen.

 

Pangea är på plats på Mipim i Cannes har ett tätt mötesschema.
– Det finns många som vill diskutera fastighetsinvesteringar i Norden. Förra året var väldigt hektiskt, och vi ser att det höga transaktionstempot även håller i sig under 2015, säger Bård Bjølgerud.
    
Fakta om den nordiska fastighetsmarknaden
Transaktionsvolym senaste 12 månaderna:
o Sverige: SEK 149 miljarder
o Norge: NOK 59 miljarder
o Finland: EUR 3,6 miljarder
o Danmark: DKK 20 miljarder

 

• Antal börsnoterade fastighetsbolag (huvudlistan): 29
• Samlat börsvärde (huvudlistan): EUR 36 miljarder
• Börsnoteringar senaste 12 månaderna (huvudlistan):
 Hemfosa (SE), NP3 (SE), Entra (NO)

alt

Willis Tower är USA:s högsta byggnad om man endast räknar in takhöjden. Totalhöjden, inklusive radiomaster om 86 meter, är 527 meter.

 

Blackstone, världens största fastighetsinvesterare, ska köpa Willis Tower om 110 våningar, fd Sears Tower i Chicago, för cirka 1,5 miljarder dollar, cirka 12,51 Mdr kr. Priset är rekordhögt eftersom försäkringsbolaget MetLife sålde dåvarande Sears Tower till en grupp privata investerare med Joseph Chetrit i ledningen för 840 miljoner dollar år 2004. Dessa investerare ser ut att erhålla en betydande vinst vid en försäljning.

 

Willis Tower är USA:s högsta byggnad om man endast räknar in takhöjden. Nya One World Trade Center i New York har dock en högre totalhöjd. I Willis Tower finns en av världens snabbaste hissar. Den har även två radiomaster, med en höjd på 86 meter och med dessa master blir totalhöjden 527 meter.

 

Willis Tower är en kontorsbyggnad som har ett observationsdäck kallat Skydeck Chicago och som är öppet för allmänheten.

 

Tornet, som byggdes av Sears Roebuck år 1970, var kontroversiellt och döptes om år 2009 när försäkringsbolaget Willis hyrde tre våningar och betalade dyrt för att namnändra skrapan.