20 april 2024

Redaktionen

alt
Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.


Vasakronan har nyligen färdigställt två nybyggnader utmed E4:an i Frösunda. Nu köper bolaget ytterligare en byggrätt för ett modernt kontorshus i området. Säljare är Peab och köpeskillingen uppgår till 58 Mkr. Samtidigt tecknar parterna ett samverkansavtal gällande projektering och uppförande av den nya kontorsbyggnaden.

 

Affären gäller Hilton 7 inklusive en byggrätt om 16.000 kvm kontor. Det är den sista obebyggda tomten i Frösunda och ligger i det område som Vasakronan utvecklat de senaste åren.

 

– Att arbeta med egenutveckling av fastigheter i bra lägen är en del av Vasakronans långsiktiga strategi och ett sätt att bidra till utvecklingen av områden som vi ser har stor potential. Frösunda tycker vi är ett sådant och läget utmed E4:an har varit mycket efterfrågat på hyresmarknaden, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

 

Byggstart är ännu inte beslutad, men klart är att säljaren Peab kommer att vara totalentreprenör för projektet.

måndag, 09 mars 2015 15:36

Rekordstora byggplaner i Göteborg

alt

Älvstaden, centrala Göteborg på bägge sidor om Göta älv, väntar på att bli omvandlad till en levande och attraktiv innerstad.


alt

Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg (BRG).


alt

Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.


Aldrig förr har det gjorts så stora fastighetsaffärer i Göteborg. Under 2014 bytte kontor, bostäder och butikslokaler för 14 Mdr kr ägare, vilket var tre gånger som mycket som året före enligt en analys från CBRE. Internationella aktörer eldar på utvecklingen i Göteborg, som betraktas som en trygg hamn i en orolig omvärld. En orsak är att efterfrågan på moderna kontorslokaler är så stor i förhållande till utbudet.

 

Samtidigt planeras tre stora projekt, vilka kommer att bidra till ytterligare cirka 5 miljoner kvm i centrala Göteborg. Detta fokuserar Göteborgsregionen på under årets fastighets- och investerarmässa Mipim den 10–13 mars i franska Cannes.

 

– Vi har ett starkt utgångsläge på Mipim. Intresset finns redan. Budskapet blir ännu starkare när vi kan visa upp så omfattande byggplaner mitt i hjärtat av Sveriges näst största stad, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg (BRG).

 

BRG samordnar Göteborgsregionens deltagande på Mipim. I montern visas tre stora modeller upp som tillsammans ger en god bild av omfattningen av de stora stadsbyggnadsprojekten. Det är Karlavagnstornet på Lindholmen, som tävlar om att bli Skandinaviens högsta byggnad, planerna runt Centralstationen och hela den stora Älvstadenmodellen.

 

– Göteborgs citykärna fördubblas. Det ska ske på en relativt kort tid så Göteborg behöver internationella aktörer och investeringar för att vi ska kunna genomföra det på ett bra sätt, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.

alt

Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsbolag.

 
Låga räntor, ökad riskvilja, god tillgång till finansiering samt relativt låg vakansrisk gör att direktavkastningskraven för fastigheter fortsätter att sjunka, samtidigt som avkastningskraven utanför bästa läge närmar sig primärlägen. Samtidigt gör en god hyresutveckling och låga vakanser att totalavkastningen ökar för fastigheter i bästa läge. Fastigheter kommer därmed fortsätta leverera en attraktiv avkastning i relation till andra tillgångsslag. Det framgår av vårens utgåva av Newsec Property Outlook.

 

Riksbankens beslut att sänka den svenska centralbanken räntan till -0,10 procent i början februari är en åtgärd som kommer att gå till historien och leda till en fortsatt välmående marknadsmiljö för fastighetssektorn i hela Norden de kommande kvartalen.

 

– Transaktionsvolymen nådde rekordnivåer i Sverige under fjolåret. Allt talar för en fortsatt hög likviditet, vilket gör tidpunkten optimal för fastighetsägare och investerare som har behov eller vilja av att omstrukturera sina portföljer och därmed säkra framtida kassaflöde, säger Max Barclay, vd på Newsecs svenska rådgivningsbolag.

 

Enligt Newsec kommer inhemska aktörer att fortsätta dominera transaktionsmarknaden framöver. Det finns dock ett tydligt intresse för den nordiska, och i synnerhet den svenska, fastighetsmarknaden hos internationella aktörer. Inte minst efter höstens försvagning av kronan. Ett intresse som även sträcker sig utanför storstäderna, och som mycket väl kan resultera i fler investeringar under året.

 

– De allt lägre direktavkastningskraven tillsammans med ett gynnsamt finansieringsklimat har gjort att investerare och fastighetsägare alltmer söker avkastning från investeringar i utvecklingsprojekt samt i ny- och ombyggnationer som ett komplement till förvärv av fastigheter för att skapa mervärde, säger Max Barclay.

fredag, 06 mars 2015 13:24

Eklandia i nya logistikavtal

alt

Cecilia Fasth, vd Eklandia.

 

alt
Eklandia hyr ut på Transportgatan i Bäckebol (ovan) och på Mejerigatan 1 i Kallebäck.


Eklandia Fastighets AB, dotterbolag till Castellum, har under februari månad tecknat hyresavtal avseende logistik- och lagerlokaler i Göteborg om totalt 17.000 kvm. Hyresavtalen är tecknade med Denson Logistics, KW Wheels och Sandryds Group i fastigheterna på Transportgatan 17 och 37B i Bäckebol samt på Mejerigatan 1 i Kallebäck. Den genomsnittliga kontraktslängden är fem år. Utöver dessa uthyrningar har Eklandia även tecknat ett korttidsavtal med ett större internationellt företag avseende en logistiklokal om 9.200 kvm.

 

– Det är trevligt att få hälsa Denson Logistics, Sandryds Group och KW Wheels välkomna som hyresgäster till Eklandia. Uthyrningarna är en temperaturmätare på logistikmarknaden i Göteborg och vi har nu endast ett fåtal vakanser bland våra lager- och logistikfastigheter, säger Cecilia Fasth, vd för Eklandia.

 

Uthyrningarna till Denson och Sandryds genomfördes i samarbete med Colliers, medan kontrakteringen med KW Wheels skedde i samarbete med CBRE.

 

För att kunna möta marknadens efterfrågan förbereder Eklandia även nya logistikprojekt.
– I höstas förvärvade vi byggklar logistikmark i närheten av Sörredsvägen i Göteborg. Vi har dessutom valts ut att uppföra ett nytt stort logistikcenter på Hisingen, i direkt anslutning till Göteborgs hamn, där vi tilldelats mark som möjliggör nyproduktion upp till 75.000 kvm, säger Cecilia Fasth.

fredag, 06 mars 2015 13:20

Nova Lund säljs för 1,6 Mdr

alt

Entrén till köpcentrumet Nova Lund, omfattande 26.000 kvm.


TIAA Henderson Real Estate (TH Real Estate) har avtalat med Unibail-Rodamco om att förvärva Nova Lund köpcentrum för 1.635 Mkr. Investeringen är den första i Norden som görs på uppdrag av TIAA-CREF. TH Real Estates rådgivare i affären, som beräknas genomföras under årets tredje kvartal till en direktavkastning om 5,5 procent och ett värde om 63.155 kr/kvm, har varit Linklaters och PwC. Rådgivare till Unibail Rodamcos har varit Cushman & Wakefield, Catella och Vinge.

 

Nova Lund köpcentrum, uppfört 2002, är ett av Sveriges bäst presterande regionala köpcentrum omfattande 26.000 kvm och 1.500 p-platser. Det är väletablerat i Lund med en stark hyresgästmix innehållande butiker som H&M, Clas Ohlson, KappAhl, Lindex, Stadium och Intersport.

 

Enligt Johan Åström, Head of Investment, Sverige, TH Real Estate, var affären unikt tillfälle för att få tillgång till ett mycket attraktivt och stabilt köpcentrum.
– Lund med omgivning har bland de starkaste köpkrafterna i Europa parallellt med en växande befolkning i regionen. I kombination med en välbalanserad butiksmix och modegrad kommer köpcentrumet att fortsätta dra fördel av den positiva detaljhandelsutvecklingen i Sverige, säger han.
    

Efter förvärvet uppgår TH Real Estates nordiska förvaltningsportfölj till fyra köpcentrum, fyra volymhandelsparker och en kontorsfastighet.

 

David Turner, Head of TIAA European Investment, TH Real Estate, tillägger:
– Förvärvet av Nova Lund markerar första steget i TIAA-CREF:s beslut att investera i den nordiska regionen, en marknad som identifierats som ett prioriterat investeringsmål inom dess europeiska strategi. Vi föredrar särskilt detaljhandelssektorn där vi förväntar oss en god försäljningstillväxt, driven av en ökad befolkning, stort konsumentförtroende och stabil ekonomi. TIAA-CREF:s intentioner är att vara en långsiktig investerare i regionen och som vill ingå strategiska samarbeten längs vägen.

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.


Sedan februari 2014 har Stockholmsregionens investeringspotential ökat med 150 Mdr kr och uppgår nu till 950 Mdr kr fram till 2021. Det blir Stockholm Business Regions huvudbudskap under investerarmässan MIPIM, som går av stapeln i Cannes under nästa vecka.

 

Av den ökade investeringspotentialen har 60 procent (90 Mdr kr) tillkommit utanför stadskärnan. Det är framförallt många mindre projekt som bidragit till ökningen. De flesta projekten finns inom byggandet av flerbostadshus, men även exempelvis hamnanläggningar, energianläggningar och restauranger. Stockholmsregionens mål om 180.000 nya bostäder och utbyggnaden av tunnelbanan finns med i beräkningen till 2030.

 

– Jag är naturligtvis mycket glad åt att investeringsvolymen ökar ännu mer. Stockholm mår bra nu och det visar sig i våra mätningar. Om Stockholmsregionen ska växa i den takt som det finns potential för så är utländska investeringar viktiga för tillväxten. Det är viktigt att vi visar upp vår konkurrenskraft på MIPIM för att attrahera internationella investeringar, säger Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.

 

Stockholm Business Refgions satsningen i Cannes omfattar flera seminarier och gemensam marknadsföring av hela Stockholmsregionen.

alt

                                                                                                      

Fredrik Lidjan (bilden) är ny vd för Magnolia Bostad. Han efterträder Andreas Rutili, som vid årsstämman i april tar plats som ledamot i bolagets styrelse.

 

Fredrik Lidjan kommer från en position som affärsansvarig för hyresrättsutveckling inom Magnolia Bostad och har dessförinnan varit verksam i ägarbolagets styrelse samt i bolagets investeringskommitté. Tidigare har han varit transaktionschef på DTZ samt kreditanalytiker på SEB.

 

– Magnolia Bostads affärsområde Hyresrätter befinner sig i stark tillväxt. Fredrik Lidjans grundmurade kompetens när det gäller hyresrättsaffärer, i kombination med hans erfarenhet och ett omfattande kontaktnät i fastighetsbranschen, gör honom till precis den ledare Magnolia Bostad behöver i sin fortsatta expansion, säger Fredrik Holmström, styrelseordförande i Magnolia Bostad. 

 

Andreas Rutili, som tillsammans med Fredrik Holmström grundade Magnolia Bostad 2009, lämnar därmed vd-posten för en plats i bolagets styrelse.

 

– Efter sex expansiva år tillsammans är jag glad över att få hälsa Andreas Rutili välkommen i Magnolia Bostads styrelse. Hans djupa insikter i bolagets operativa verksamhet, gedigna kunskap och oöverträffat träffsäkra öga för affärer innebär ett ovärderligt tillskott i styrelsen, säger Fredrik Holmström.

 

Magnolias projektportfölj av byggrätter och planerade byggrätter består idag av närmare 4.000 bostäder och en totalyta över 200.000 kvm.

torsdag, 05 mars 2015 18:54

Lunds universitet får ej köpa MAX IV

alt

Byggnaden som omger MAX IV-anläggningen har en omkrets på cirka 700 meter. För formgivningen svarar Fojab och Snøhetta.

 

Regeringen har avslagit Lunds universitets ansökan om att förvärva MAX IV-fastigheten, som är under uppförande i Brunnshögområdet i norra Lund. Det innebär att Lunds universitet fortsätter att hyra fastigheten enligt ett 25-årigt avtal som skrevs under 2012 med Fastighets AB ML4, ägt av Peab och Wihlborgs.

 

– Ambitionen att köpa MAX IV-fastigheten var mycket lovvärd och hade regeringen godkänt vår begäran hade universitetet kunnat spara cirka 30 miljoner i hyreskostnad, säger Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet.

 

Det var i fjol som universitet ansökte till regeringen om att få förvärva MAX IV-fastigheten med belåning via Riksgälden. Universitetet bedömde att ett köp skulle vara ekonomiskt fördelaktigt. I januari lämnade Ekonomistyrverket (ESV) ett yttrande i frågan till Utbildningsdepartementet. Universitetet beställde även en egen riskanalys av konsultbyrån EY.

 

Lunds universitets hyresavtal med ML4 reglerar hyran efter att MAX IV är inflyttningsklart, vilket beräknas bli 1 juni i år. Avtalet avser fastigheten; acceleratortunnel, stora ringen, lilla ringen, kontorshus och parkeringsplatser och den omgivande marken inom tomten.

 

– Det avtalet är ett mycket bra avtal och som vi är nöjda med. Det kommer att löpa på precis som planerat, säger Torbjörn von Schantz.

 

Enligt tidigare beräkning kommer Lunds universitet att betala cirka 100 Mkr per år i hyra till ML4. Som bas för kontraktet ligger en rörlig ränta vilket kan påverka hyran upp eller ner. Prognosen i dagsläget är att Max IV-byggnationen har väsentligt reducerade byggkostnader vilket tillsammans med ett extremt lågt ränteläge ger en framtida lägre hyra.

 

Ett separat optionsavtal ger fortfarande möjlighet för Lunds universitet och staten att köpa ut anläggningen antingen efter 15 år eller 20 år efter färdigställandet.

torsdag, 05 mars 2015 18:47

Sweco vinner projekt för JM i Göteborg

alt

Landshövdingehus i Göteborg formgivna av Sweco.

 

alt

Bostadskvarteret Solstenen i Kungälv kommer att domineras av kompakta treor.

 

Swecos arkitekter har nyligen vunnit två tävlingar som JM bjudit in till i Göteborgsområdet. Tävlingarna gällde bostadskvarteren Majstången i centrala Göteborg och Solstenen i Kungälv och det var genomtänkta planlösningar och fasadgestaltningar som var det vinnande konceptet för de båda projekten, vilka ska säljstartas till hösten.

 

Vid gestaltningen av kvarteret Majstången har Sweco inspirerats av de traditionella landshövdingehusen, en byggnadstyp som är typiskt för Göteborg med en första våning i sten i ett trähus med tre våningar.

 

– Vi har skapat ett boende för den urbana familjen som vill bo kvar centralt i staden och inte flytta till radhus eller villa. Vår utgångspunkt har varit generalitet och upprepning, ett tema som är karakteristiskt för landshövdingehusen, säger Kajsa Crona, ansvarig arkitekt på Sweco.

 

När det gäller kvarteret Solstenen i Kungsbacka var önskemålet från JM var att skapa kompakta lägenheter med fokus på treor. Huset har ljus tegelfasad där tryckta ränder runt fönstren ger karaktär till fasaden.

 

– Motiveringen till att vi vann tävlingen för Kvarteret Solstenen var den ljusa tegelfasaden i kombination med ekonomiska planlösningar, säger Kajsa Crona.

torsdag, 05 mars 2015 18:26

Uppsalas nya kraftvärmeverk klart 2018

alt
Snart börjar Uppsala nya kraftvärmeverk byggas. Det största som Vattenfall någonsin byggt.

 

Uppsalas nya kraftvärmeverk med en effekt om 90 MW, ska stå klart år 2018. Investeringskostnaden för Vattenfall beräknas till 2 Mdr kr, vilket blir det största kraftvärmeverk som Vattenfall någonsin byggt. Det var Liljewall Arkitekters bidrag ”Aros Reflecta” som vann tävlingen för Vattenfalls nya kraftvärmeverk i Uppsala under våren 2014. Men det är först nu som Vattenfall har tagit ett definitivt beslut om ett genomförande av det omfattande projektet med en stor byggnad med en maxhöjd om 60 meter och en skorsten om cirka 100 meter.


 

Den eniga tävlingsjuryn menade att Liljewalls förslag samverkade väl med Uppsalas stadssiluett. Det vinnande bidrag utsågs i konkurrens med fyra andra bidrag.

 

Vattenfall Värme Uppsala förser 9 av 10 bostäder samt affärer och lokaler med fjärrvärme i Uppsala stad. Basen för fjärrvärmeproduktionen är avfallsförbränning som samtidigt med fjärrvärmen även producerar el, ånga och fjärrkyla.

 

Det nuvarande kraftvärmeverk i Uppsala har varit i drift i 40 år och behöver ersättas med en ny effektivare anläggning som ska använda förnybart träbränsle istället för torv.

 

Liljewall har ritat många kraftvärmeverk, bland annat i Göteborg (GobiGas steg 1 och steg 2), Torsvik, Högdalen, Kristinehed, Lillesjö, Oskarshamn, Riskulla och Växjö.