20 februari 2020

Redaktionen

alt
Från vänster: Peter Lund, vd och Spiros Mylonopoulos,
styrelseordförande i Bergendahls.

 

I veckan firar Bergendahls att det var 90 år sedan Mikael Bergendahl startade firman i Hässleholm. Vad som startade som en agentur för smör har utvecklats till landets 102:a största företag med en omsättning om 11 Mdr kr. Firandet sker genom offentliggörandet av en satsning om 300 Mkr på ett nytt höglager och en ny City Gross i Hässleholm.


Bergendahls, som ägs av familjen Bergendahl i tredje och fjärde generationen, består idag av tre grenar med verksamhet i Norden, Polen och Asien. Utöver livsmedelsdelen under varumärkena City Gross, Eko, Den svenska matrebellen och Matöppet, ingår numera även butikskedjorna Glitter, Granit och Duka (i Polen).

tisdag, 22 maj 2012 20:10

Värmdö utvecklar Gustavsbergs hamn

alt
Värmdös kommuns ordförande Lars-Erik Alversjö (M), i mitten, räknar
med full politisk enighet kring hamnköpet.

 

Värmdö kommun ska ingå avtal med Gustavsberg Hamnfastigheter AB (ägt av Fagerdala Industri och Landvik & Dahl) om köp av flera fastigheter i Gustavsbergs hamn. Den överenskomna köpeskillingen för fastigheterna är 147,5 Mkr, vilket gör det till Värmdö kommuns största fastighetsköp någonsin.


I förvärvet ingår bland annat Tornhuset, Gula byggningen, Kattholmen, Hushållshållsporslinsfabriken samt strandpromenaden med vattenområde.


Det första beslutet fattades igår i politisk enighet av Kommunstyrelsens fastighetsutskott.


Genom förvärvet kommer kommunen i större utsträckning att kunna ta ett helhetsgrepp kring utvecklingen av Gustavsbergs hamn- och fabriksområde till att bli en sammanhängande stadsdel.


Förvärvet är strategiskt för att utveckla området som en attraktiv ort för boende men också för att utveckla Gustavsberg som centrum för konst och design.

alt
Claes Kjellander.

 

Claes Kjellander har valts till ordförande för Fastighetsägarna Stockholm. Han var fram tills dess vice ordförande och efterträder Bengt Malmegård som varit styrelsens ordförande de senaste fyra åren och styrelseledamot sedan 2000.


Claes Kjellander har närmast arbetat som projektchef på Apoteksgruppen och har en bakgrund som vd för Jones Lange LaSalle och Stenvalvet, och dessförinnan som vice vd för Vasakronan. I Fastighetsägarna Stockholms styrelse representerar han bostadsrättsföreningen Hamnvakten.


– Fastigheter, särskilt bostadsfrågorna, är av avgörande betydelse för Stockholmsregionens utveckling. Vi måste få en marknad för hyresrätter som fungerar, så att människor kan flytta till Stockholm för kortare eller längre tid. Detta kräver större rörlighet i de lägenheter som finns. Men vi behöver även bygga nya bostäder i en helt annan omfattning än vi gör för att säkra Stockholms tillväxt och Stockholms plats som motor i den svenska ekonomin, säger Claes Kjellander.


Kjellander är sedan tidigare även styrelseledamot i Fastighetsägarna Sverige samt styrelseordförande i Fastighetsägarna Service Stockholm AB (tidigare Fastighetsägarna Stockholm AB).


Styrelsen består av Siv Malmgren, Camilla Fors Persson, Gunilla Grebbert, Carl-Johan Kastengren, Oskar Lundeberg, Kristoffer Wilhelmsson, Mats Andersson, Harald Claesson (nyval), Peter Östman (nyval) och Bengt Swegen (nyval).

måndag, 21 maj 2012 20:43

CBRE rekryterar Gunnarsson och Lind

alt
Anna-Viktoria Lind, ny analytiker på CBRE.

 

CBRE utökar sin researchavdelning i Sverige med Cecilia Gunnarsson med tillträde i augusti. Hon arbetar idag på Strateg Fastighetskonsult där hon är ansvarig för analys av kontorsmarknaden i bland annat Göteborg och Malmö.


CBRE har även anställt Anna-Viktoria Lind som analytiker på transaktionsavdelning. Hon började nyligen sin anställning.


– Vi fortsätter att stärka vår position på marknaden med starkare team, utökade marknadsandelar och med leverans i uppdragen, säger Mikael Wallgren, vd för CBRE i Sverige

måndag, 21 maj 2012 20:37

Basale anställer Helena Lago

alt
Helena Lago, ny fastighetsförvaltare på Basale.

 

Basale har rekryterat Helena Lagos som fastighetsförvaltare. Helena kommer senast från en tjänst som konsult hos Fasticon i Öresund.

 

– I samband med att vi växer har vi en rad nya tjänster ute. Detta är vår tjugonde rekrytering sedan början av förra året, säger Jimmy Axdorff, vd Basale.

måndag, 21 maj 2012 20:33

Skanska säljer till Deka i Prag

 

alt
Britta Cesar-Munck, vd Skanska Property Czech Republic.

Skanska säljer City Green Court i Prag, Tjeckien, till Deka Immobilien Investment GmbH för 480 Mkr (54,5 MEUR). Transaktionen bokas i andra kvartalet 2012 och överföringen är planerad till fjärde kvartalet 2012.


Byggnaden ligger i Prags affärsdistrikt Pankrác och består av åtta våningar med en yta om totalt 16 300 kvm, inklusive 285 kvm på markplan för en restaurang. I närheten finns tunnelbanestation, köpcentrum och ett brett utbud av restauranger.


Projektet ska färdigställas före halvårsskiftet och för närvarande är 95 procent av ytan uthyrd. Före årsskiftet kommer hyresgäster som PwC, GlaxoSmithKline och Skanska att flytta in. City Green Court är det första kontorsprojektet i Tjeckien som har blivit pre-certifierat på LEED Platinum-nivå.


– City Green Court är ett bevis på att Skanska utvecklar byggnader som är mycket attraktiva för både hyresgäster och investerare, och vi är glada över att Deka har valt att investera i vårt projekt. Vi kommer nu att fokusera på ytterligare möjligheter till utveckling i området, säger Britta Cesar-Munck, vd Skanska Property Czech Republic.

måndag, 21 maj 2012 20:26

Fabege projektuthyr

alt
Urban Sjölund, fastighetschef på Fabege.

 

Fabege har tecknat tre projektuthyrningar på senare tid, dels ett sexårigt hyresavtal med Ekobrottsmyndigheten i fastigheten Klamparen 10 på Flemminggatan, dels med Företagarna, dels med Restaurang Farang i fastigheten Apotekaren 22, Döbelnsgatan/Tulegatan.


Avtalet med Ekobrottsmyndigheten omfattar 1 230 kvm kontorslokaler och inflyttning sker i november. Kontrakten med Företagarna och Restaurang Farang omfattar 1 400 kvm kontor, med inflyttning i december samt 680 kvm för restaurangen med inflyttning planerad till februari 2013.


Det sammanlagda hyresvärdet för dessa tre avtal uppgår till cirka 11,4 Mkr per år och kommer att redovisas i nettouthyrningen under andra kvartalet 2012.


– Hyresmarknaden i Stockholm är fortsatt stark och vi är glada att se att vakanserna i våra stora projekt-fastigheter nu successivt hyrs ut. Vi kommer allt närmare målsättningen normal förvaltningsvakans i de stora projektfastigheterna, säger Urban Sjölund, fastighetschef på Fabege.

alt
Scilifelab – Navet i Uppsala. Bild Werket arkitekter.

 

I morgon tas första spadtaget för Scilifelab – Uppsalas nya fyravåningshus – kallat Navet vid Biomedicinskt centrum i Uppsala. Tillsammans med Uppsala universitet investerar bolaget 177 Mkr i ett fyravåningshus som en ny mötesplats för svenska och gästande utländska forskare inom medicin och molekylär biovetenskap.

 

Navet kommer att präglas av ett stort mötestorg som ska uppmuntra planerade och oplanerade möten mellan de olika forskningsdisciplinerna inom SciLifeLab. Byggnaden får en fri arkitektonisk form i förhållande till den mer strikta struktur som övriga BMC är uppbyggd efter. Glasväggar ska öppna upp och ge insyn mellan de olika kontorsutrymmena.

alt
Vindsvåning i BRF Lampfabriken i Sundbyberg.

 

ALM Equity säljstartar nu BRF Lampfabriken, omfattande 6 654 kvm, på Rosengatan 8 i centrala Sundbyberg. Lägenheterna har 1-5 rum med kök. Många av lägenheterna har balkong eller annan uteplats. Plan 4 har vindsvåningskaraktär med högre takhöjd vid nock och takfönster i förekommande fall. Arkitekt är Megaron.


Projektets priser varierar från 1 995 000 kr för 43 kvm

till 6 395 000 kr för 142 kvm.


Månadsavgifterna pendlar mellan 2 229 kr och

8 363 kr.


I projektet ingår även 13 bolokaler, där den dyraste om 446 kvm, kostar 4 750 000 kr med en månadsavgift om 21 971 kr.

fredag, 18 maj 2012 14:44

Peab bygger vägbro vid Solna Station

alt

 

Peab har fått i uppdrag att bygga en vägbro och ramper över järnvägen i Arenastaden strax norr om Solna Station. Beställare är Råsta projektutveckling AB och kontraktssumman uppgår till 290 Mkr.

 

Vägbron ska förbinda E18 och övrig inkommande biltrafik med Friends Arena och köpcentrumet Mall of Scandinavia.

Arbetet har påbörjats; under natten den 9 november under förra året lyfte Nordens största kran den första av två gångbrodelar på plats mellan Solna station och Arenastaden i Solna. Brodelen, som är 66 meter och väger drygt 300 ton, kom planenligt på plats medan tågtrafiken var avstängd.

Arbetet beräknas vara klart i april 2015.