20 april 2024

Redaktionen

måndag, 02 mars 2015 15:02

Stena hyr ut Sergel Plaza till Scandic

alt

Scandic Sergel Plaza sett från Brunkebergstorg.

 

 

 

alt

Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter.


alt

Frank Fiskers, vd och koncernchef för Scandic Hotels.




Stena Fastigheter har tecknat ett nytt avtal med Scandic i den välkända fastigheten Sergel Plaza i centrala Stockholm. Avtalet gäller 17.800 kvm hotell, restaurang och mötesyta. Utöver det planerar Stena att tillskapa 4.000 kvm butiksyta i fastigheten.

 

– Utvecklingen av Brunkebergstorg har pågått under en längre tid och har stor betydelse för stadsutvecklingen i Stockholm city. Därför är det glädjande att vi tillsammans med Scandic nu fått möjlighet att utveckla Sergel Plaza vid Brunkebergstorg till en av Stockholms mest attraktiva mötesplatser med hotell, restaurang och handel i en och samma byggnad, säger Nils Pers, vd Stena Fastigheter Stockholm.

 

Utformningen av hotellet, som sker genom en omfattande renovering av den befintliga hotellfastigheten Sergel Plaza, är ett långsiktigt samarbete mellan Stena och Scandic. Renoveringen påbörjas i början av 2016 och kommer att bestå av cirka 420 hotellrum och 2.300 kvm restaurang- och mötesyta när det är färdigt. Öppningen sker i etapper från våren 2017 då minst 180 hotellrum och alla publika ytor står klara. Resterande hotellrum öppnas successivt fram till hösten 2017.

 

– Sergel Plaza får en unik och självklar position i Scandics utbud. Vår vision är att skapa en ny sorts cityhotell med ett suveränt läge. Det ska bli ett hotell för 2020-talets medvetna och beresta resenär, som har höga krav och söker upplevelser, och som gärna mixar jobb och fritid, säger Frank Fiskers, vd och koncernchef för Scandic Hotels.

 

Sedan länge finns ett nära samarbete mellan Stena Fastigheter, AMF Fastigheter och Stockholms stad för att skapa en attraktiv miljö kring Brunkebergs torg. För Stena Fastigheters del innebär det även tillskapande av två butiksplan i Sergel Plaza med access både från Drottninggatan och Brunkebergs torg. Totalt investerar Stena Fastigheter 500 mkr i utvecklingen av hotell, restauranger och butiker.

 

– Vår ambition är att utveckla alla våra fastigheter. Därför ser vi det som mycket positivt att vi nu fått möjlighet att utveckla Sergel Plaza till en fastighet i absolut toppklass, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter.

alt

Per Arwidsson, vd och ägare av Granen.

 

alt

Handelsområdet i Stenungsund har nyligen utökats.

 

Granen köper två fastigheter för 120 Mkr i handelsområdet Strandplan i Stenungsund. Säljare är Stenungsön Förvaltning AB. En större hyresgäst i en av fastigheterna är Axfood. Strandplan är ett handelsområde som nu växer med hyresgäster som Willys, Sportlife och Jysk.

 

– Vi har nyligen slutfört en betydande utveckling av fastigheterna och ser Granen som en bra och långsiktig ägare till beståndet framgent, säger Åsa Norberg på Stenungsön Förvaltning AB.

 

– Detta förvärv kompletterar Granens befintliga bestånd av handelsfastigheter, där vi sedan tidigare har starka varumärken som Systembolaget, ICA, Axfood och Coop. Granens förvaltningsportfölj uppgår idag till cirka 130 000 kvm och vi fortsätter att bygga upp portföljen med starka handelslägen, säger Per Arwidsson, vd och ägare av Granen.

 

Nordier Property Advisors har varit rådgivare i affären.

fredag, 27 februari 2015 18:21

Heimstaden visade resultat om 266 Mkr

alt
Patrik Hall, vd Heimstaden.

 

År 2014 gjorde Heimstaden ett resultat om 266 Mkr (367). På grund av ett mindre fastighetsbestånd minskade Heimstaden under helåret 2014 hyresintäkter till 471 Mkr (647). Uthyrningraden för bostäderna blev oförändrat 99,5 procent.  

 

Driftnettot uppgick totalt 242 Mkr (321) med ett finansnetto som minskade till -144 Mkr (-249)

 

Värdeförändring i fastigheterna ökade till 144 Mkr (-42) medan värdeförändring av finansiella instrument stannade vid -0,3 Mkr (214)

 

I en kommentar till bokslutet säger vd Patrik Hall:
– Q4 blev ett intensivt kvartal, där vi kunde addera bra och välskötta centralt belägna fastigheter i intressanta orter till vårt fastighetsbestånd. Detta har skett i en transaktionsmiljö med allt tuffare konkurrens om fastighetsobjekten. Dagens extrema lågräntenivå, och begränsade utbudsalternativ till trygg och stabil avkastning, attraherar både väl etablerade aktörer och helt nya aktörer till fastighetsmarknaden.

 

Han fortsätter:
– Den löpande förvaltningen har utvecklats väl med kompetent och motiverad personal. Vi skall villigt erkänna att ”moder natur” bidragit till minskade driftskostnader år 2014 genom ett varmare år än normalt. Tillsammans med sommarens stora regnmängder leder det oss in på viktigheten av hållbarhetsarbete. Vi måste som fastighetsägare bidra med eftertänksamhet och kloka val i vår förvaltning av fastigheter och göra det vi kan för att minska vår klimatpåverkan. Vi utökar vår kapacitet inom driftsoptimering och kommer framöver att fokusera än mer på friska hus, där boendemiljö blir en allt viktigare fråga. Under 2014 ökade vi kraftigt våra investeringar i befintliga fastigheter i syfte att erbjuda än mer attraktiva fastigheter och kommer framöver att fortsätta dessa investeringar.

fredag, 27 februari 2015 17:53

630 nya bostäder i Sigtuna Stadsängar

alt
Den nya stadsdelen Sigtuna Stadsängar uitformas av Strategisk arkitektur.

 

Nu finns stora planer på ett nytt stort bostadsområde med 630 bostäder i norra Sigtuna, som kallas Sigtuna Stadsängar. Bostadstrycket är stort i Sigtuna kommun på grund av att invånarantalet ökar för varje år, vilket kommunledningen i Sigtuna är glada över då den säger i sina visionsplaner att: ”Sveriges första stad, Sigtuna, är en unik plats med en rik kulturhistoria och en ren och vacker natur … plats där historia och nutid existerar i symbios och formar en helhet.”

 

Planförslaget möjliggör för cirka 630 nya bostäder som till största delen kommer att utgöras av flerfamiljshus. Vidare möjliggör förslaget sammantaget cirka 27.800 kvm bruttoarea (BTA) för handel och centrumfunktion. Utöver detta ska det skapas mötesplatser och inom detaljplanen säkerställs även en park för rekreation.

 

Strategisk arkitektur säger att projektet Sigtuna Stadsängar är en utmaning när kunden NCC har identifierat Sigtuna som en attraktiv marknad för framtida bostadsbebyggelse och därför förvärvat ett markområde i utkanten av den centrala staden. Samtidigt har Strategisk arkitektur insett komplexiteten i att komplettera en så känslig miljö för att på ett lämpligt sätt angripa uppgiften. Processen kring en visionsstyrd stadsutveckling är ett svar på behovet av en ny stadsdel. Med hjälp av ett tydligt visionsarbete, där både medborgarforum och visionsövningar med markägarna och kommunen (både politiker och tjänstemän) har varit självklara ingredienser, har Strategisk arkitektur nu kommit långt i arbetet med att konceptuellt utforma den nya stadsbildningen.

 

Före sommaren 2014 röstade medborgarna i Sigtuna ja till förslaget och nu påskyndas detaljplanearbetet för att realisera Sigtuna Stadsängar.

fredag, 27 februari 2015 17:18

NCC bygger åt KLP i Trondheim

alt
Abels Hus Trondheim, om 19.000 kvm och som kostar 295 Mkr, ska stå färdigt i mars 2017.

 

NCC Construction Norway har fått i uppdrag att bygga kontorsfastigheten Abels Hus i norska Trondheim åt fastighetsutvecklaren KLP Eiendom. Ordern är värd 295 Mkr.

Projektet Abels Hus utgör den fjärde av totalt fem etapper i utbyggnaden av Trondheims teknikby. Abels Hus blir en flexibel kontorsfastighet med hög miljöstandard. Fastigheten ska miljöklassificeras som Excellent i enlighet med Breeam-NOR med energimärkningen klass A.

 

– Vi är mycket glada över detta avtal med en av Norges största och mest professionella fastighetsutvecklare. Tack vare att vi har samarbetat tidigt i projektet har vi kunnat utveckla innovativa och hållbara lösningar, säger Håkon Tjomsland, affärsområdeschef för NCC Construction Norway.

 

Projektet har utvecklats under ett halvår, där byggentreprenören, arkitekten, rådgivare och underentreprenörer tillsammans med NCC samarbetat i NCC Projektstudio. Samarbetat har resulterat i att antalet kontorsarbetsplatser ökat, byggkostnaderna minskat och ytterligare miljö- och energieffektiva lösningar har kunnat implementeras. Abels Hus ska dessutom få ett tak av sedum (fjällblomster). Sedum absorberar damm och luftföroreningar samt minskar avrinningen till avloppsnätet. Sedum påverkar även den biologiska mångfalden positivt.

 

Projektet Abels Hus omfattar en bruttoarea på 19.000 kvm, och består av sex våningsplan samt källare för parkering och lager. Kontorslokalerna kommer att ha en flexibel lösning, med plats för upp till 800 arbetsplatser.

 

Abels Hus färdigställs i mars 2017. Ordern registreras under första kvartalet 2015.

fredag, 27 februari 2015 15:03

Kone flyttar sitt HK till Kista

alt
I september i år flyttar KONE till sitt nybyggda huvudkontor om 2.500 kvm i Atrium Ljungbergs byggnad i Ärvinge, Kista.

 

Atrium Ljungberg har tecknat kontrakt om 2.500 kvm med KONE, ett av världens ledande företag inom hiss- och rulltrappsbranschen, för sitt svenska huvudkontor. Inflyttning i de nya lokalerna i Ärvinge, Kista, sker den 1 september 2015. I lokalerna ska nya KONE-hissar installeras.

 

I Ärvinge skapar Atrium Ljungberg en småskalig och lågbebyggd trädgårdsstad i Kista där blandade former av boende integreras med kontorslokaler, restauranger och närservice. På några minuters promenad finns tunnelbanan och Kista Galleria.

 

Atrium Ljungberg äger, utvecklar och förvaltar i Ärvinge totalt cirka 90.000 kvm fördelat på kontor, bostäder (435 hyresrätter) och övrig yta som garage, förråd och restauranger.

 

Kontorsfastigheterna, som har utvecklats i etapper längs med Kymlingelänken (framtida E18), är flexibla i sin utformning. Det har bidragit till att flera världsledande företag inom IT, telekom och elektronik finns i Ärvinge.

 

Kvarteret Nod kallas den nya mötesplatsen i Kista för bland annat lärande, forskning och näringsliv. Nod ligger strategiskt placerad mellan det äldre och det nya framväxande Kista.

fredag, 27 februari 2015 14:34

BSK bakom Briabs nya lokaler i Fatburen

alt

BSK har formgivit Briabs nya kontor till aktivitetsbaserat arbetssätt.

 

Ett aktivitetsbaserat arbetssätt skapar en effektivare och mer lönsam organisation. Det är slutsatsen fyra månader efter att brand- och riskingenjörerna Briab implementerat BSK Arkitekters koncept i sina nya lokaler vid kvarteret Fatburen på Södermalm i Stockholm.

 

– Många av våra kunder har kommit till samma slutsatser. Kontorets utformning blir en allt viktigare faktor för framtidsorienterade företag som letar efter nya sätt att stärka sin konkurrenskraft, säger Johanna Simic, projektansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

 

För att hitta rätt lösning utgick BSK Arkitekter från ett insiktsarbete kring Briabs arbetsflöden, struktur och organisation. Resultatet blev ett nytt sätt att arbeta där inga fasta arbetsplatser existerar utan alla är fria att välja arbetsplats efter stundens behov. Därtill skapades fler och bättre utrymmen för avskildhet, tysta zoner, möten, kreativitet och gemenskap. Ett halvår efter implementeringen är de positiva effekterna uppenbara i hela organisationen.

 

– Den här processen har varit revolutionerande för oss. Kontoret ska inte styra arbetssättet, utan vara en flexibel mötesplats för kunder och medarbetare som anpassas efter olika behov och projekt. Övergången till ett aktivitetsbaserat arbetssätt har höjt trivseln och stoltheten för kontoret, samtidigt som det gjort oss mer effektiva, vilket stärker vår lönsamhet, säger Fredrik Hiort, vd Briab.

 

Den framgångsrika implementeringen bygger mycket på BSK Arkitekters långa erfarenhet av att arbeta med starka företagsidentiteter.     

 

Tidigare har bolaget bland annat utvecklat arbetsplatser och kontor för Vasakronan, BCG och Atrium Ljungberg.

alt

Semcons nya huvudkontor ägs av Eklandia.

 

Semcons nya huvudkontor står nu klart på Lindholmen i Göteborg. Byggnaden har uppförts av BRA Bygg AB på uppdrag av Eklandia Fastigheter. För byggnadens arkitektur svarar Semrén & Månsson.

 

– Med ett heltänkande perspektiv har vi skapat en modern arbetsplats som passar både individen och gruppen. Här finns utrymme för ögonkontakt och möten mellan människor, allt som behövs för att kreera nya idéer och utveckling. Arkitekturen understryker Semcons kärnvärden och tar sig uttryck i en glasfasad som kontrast till den bakomliggande träfasaden, som ger koppling till hamnområdets känsla, säger Magnus Månsson, koncern-vd på Semrén & Månsson.

 

Byggnadens arkitektur uttrycker en blandning av det nordiskt varma och ett ingenjörsmässigt precisionsarbete, i både materialval och utförande. Kontoret är miljöcertifierat som Green Building och den högteknologiska glasfasaden är bra ett exempel på när höga krav på formspråk och innovationsteknik går hand i hand.

 

– För att klara dagens energikrav är det närmast omöjligt att bygga helglasade fasadlösningar åt soliga väderstreck. För att åstadkomma det glasade, lätta uttrycket har vi skapat en dubbelfasad som innebär ett yttre skikt av glas och stål framför en inre fasad av glas och trä. Mellan den yttre och inre fasaden sker ett naturligt självdrag genom öppningar i botten och toppen. Här sitter också en solavskärmning som leder bort solvärmen, säger Charlotte Erdegard, studiochef publika byggnader på Semrén & Månsson.

fredag, 27 februari 2015 14:14

DTZ anställer Jöran Rydberg

alt

                                                                            

DTZ har rekryterat Jöran Rydberg (bilden) till sitt Capital Markets-team. Han kommer närmast från GE Capital Real Estate där han har arbetat som underwriter, men också som fastighetschef inom Asset Management med ansvar för GE:s fastigheter i Mälardalen.

 

Rydberg har även erfarenhet från Deutsche Pfandbriefbank i Stuttgart, Stockholm och London inom risk management. Han har en magisterexamen i avancerad extern redovisning och revision från Handelshögskolan i Göteborg och en kandidatexamen i ekonomistyrning från Linnéuniversitetet.

 

– Det är mycket glädjande att vi kunnat rekrytera Jöran Rydberg till vårt Capital Markets-team. Han kommer att fokusera på fastighetstransaktioner i Mälardalen och Mellansveriges regionstäder. Vi har dessutom fler rekryteringar på gång för att ytterligare stärka DTZ:s varumärke inom fastighetstransaktioner, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

torsdag, 26 februari 2015 22:27

Catena växer med stor vinst

alt

Gustaf Hermelin, vd Catena.

 

Catena ökade vinster efter skatt rejält till 344,2 Mkr (138,4), vilket är mycket starkt av ett bolag som äger 47 fastigheter omfattande 0,75 miljoner kvm.

 

Catena är på väg att bli Sveriges ledande aktör med innehav av logistikfastigheter. Under 2014 ökade bolaget hyresintäkterna med 36 procent till 431,3 Mkr (316,8), vilket ledde till att driftsöverskottet förbättrades med starka 47 procent till 325,7 Mkr (147,0).

 

Vad beror då Catenas starka resultatutveckling på?

 

Hyresökningen beror främst på att bolaget under februari 2014 förvärvade två fastigheter om totalt cirka 48.000 kvm, belägna dels i Haninge, dels i Nässjö, för totalt 396 Mkr, fastigheter som genererar en årshyra om 32 Mkr  Säljaren var Pareto Project Finance AS.

 

Vidare har bolaget förvärvat ytterligare två fastigheter, i Kungsbacka och i Jakobsberg, som tillsammans ger ytterligare 30 Mkr i årshyresintäkter. Samtidigt erhöll bolaget under 2014 engångsersättningar, dels i en hyresuppgörelse, dels i en försäkringsersättning, om totalt cirka 18 Mkr.

 

Därutöver ökade Catena nettouthyrning rejält till en ekonomisk uthyrningsgrad till totalt 95,8 procent (87,2)  

 

Vd Gustaf Hermelin säger i rapporten att Catena ser en god efterfrågan för sina tre fastighetstyper, terminaler, logistiklager och distributionslager och då särskilt citylogistik.

 

Glädjande för bolaget är även de ökade fastighetsvärden med framförallt det välbelägna stadsutvecklingsprojektet Haga Norra som under 2014 har vunnit laga kraft, ett projekt som externvärderats av DTZ till 1,2 Mdr kr.

 

Under året ökade bolaget fastighetstillgångarna till totalt 5.791 Mkr (4.722) samtidigt som det egna kapitalet steg till 1.980 Mkr (1.637). Under perioden steg värdeförändringen på derivaten till -151 Mkr (4).

 

Catena ökade de långfristiga skulderna till 2.404 Mkr (675), medan de kortfristiga sjönk till 1.054 (2.289). Trots denna skuldökning steg de finansiella kostnaderna endast till -95 Mkr (89), vilket ledde till en i stort sett oförändrad soliditet om 32,4 procent.  

 

Bolaget har ordning på finanserna. Under året räntesäkrade Catena totalt 500 Mkr via en 10-årig swap på en nivå om 1,39 procent. Därmed har bolaget räntesäkrat cirka 60 procent av låneportföljen. Catena har under året avtalat om finansiering om totalt 3,5 Mdr kr.

 

En placering i Catena är utmärkt, dock kan det vara svårt att få tillgång till aktien eftersom omsättning på börsen inte är särskilt stor.

 

Marknaden tyckte om rapporten då aktien steg med 2,5 procent. SF