26 april 2024

Redaktionen

torsdag, 26 februari 2015 22:23

Byggstart för Lindbäcks fabrik i Piteå

alt

Lindbäcks nya husfabrik i Piteå hamn kommer att ge 150 nya arbetstillfällen.

 

Byggföretaget Lindbäcks har tagit det första spadtaget för Europas modernaste husfabrik i Piteå hamn. I företagets nuvarande fabrik i Öjebyn utanför Piteå produceras varje vecka 20 lägenheter. Den nya fabriken, som ska stå färdig vid årsskiftet 2017/2018, kommer att ge företaget en tredubblad produktionskapacitet.

 

Beslutet att etablera en ny fabrik togs redan i höstas efter att företaget under 2014 erhållit många nya stora beställningar och känt av en kraftigt ökad efterfrågan på industriellt byggda flerbostadshus.

 

– Den nya fabriken är utformad för att möta morgondagens krav på en hållbar, rationell och kostnadseffektiv produktion av kundanpassade bostäder, säger vd Stefan Lindbäck.

 

Företaget som idag har sina största marknader i Mälardalen och i Norrland har valt att etablera den nya fabriken i hemmakommunen Piteå. Orsakerna är många, dels underlättar det logistiken och möjliggör flexibla transportsätt, dels har företaget fått en bra uppbackning från kommunen.

 

– Etableringen av Lindbäcks Bygg på Haraholmen i Piteå förväntas ge 150 nya arbetstillfällen och är därför en viktig satsning för hela regionen, säger kommunalrådet Peter Roslund (S).

torsdag, 26 februari 2015 22:20

Amasten positionerat för fortsatt tillväxt

alt

David Dahlgren, vd Amasten.

 

Under fjolåret byggde Amasten upp en fastighetsportfölj inom sitt utvalda segment bestående av fastigheter i mindre orter runt regionstäder där särskilt fokus läggs på bostäder med hög direktavkastning. Inför 2015 har bolaget fått en väl fungerade och flexibel förvaltningsorganisation på plats och är, enligt vd David Dahlgren, väl positionerat för fortsatt tillväxt.

 

Amastens totalresultat för helåret 2014 ökade till 36,3 Mkr (-7,6) och var främst hänförligt till orealiserade värdeökningar på fastigheter om 47,5 Mkr. Resultatet motsvarade ett resultat per stamaktie på 0,62 kr (-0,06).

 

Hyresintäkterna ökade till 88,4 Mkr (26,0) och förklarades till största delen av de förvärv som Amasten genomförde i juni då bolaget köpte tre portföljer med ett underliggande fastighetsvärde om 845 Mkr, motsvarande cirka 6.400 kr/kvm.

 

Vid årsskiftet omfattade portföljen 65 fastigheter, ett bestånd främst koncentrerat till Helsingborg, Finspång och Karlskoga, ett flertal mindre städer i Skåne och Blekinge samt Sollefteå och Härnösand. Portföljen bestod till 69 procent av bostäder, fördelat på drygt 1.900 lägenheter och uthyrningsgraden inklusive garantier var 97 procent.

 

Fastigheternas redovisade marknadsvärde uppgick till 1.284 Mkr (348), varav drygt 45 Mkr utgjordes av fastigheter förvärvade i Härnösand per årsskiftet.  De räntebärande skulderna var 756 Mkr som finansierades till en genomsnittlig räntekostnad om 2,76 procent.

 

Det egna kapitalet uppgick till 529 Mkr, motsvarande 3,33 kr per aktie och soliditeten till 39 procent. Substansvärdet per aktie beräknades till 3,50 kr. LE

alt

Projektering pågår för 82 hyresrätter i Sörby, Örebro.

 

Concent fortsätter sin satsning på bostäder för unga och utvecklar 82 hyresrätter i attraktiva Sörby i centrala Örebro. Bostäderna riktar sig främst till studenter, ungdomar och den unga familjen och ligger på promenadavstånd till både centrum och universitetet. Området är en del av Sörbyängens utveckling, vilket totalt kommer att inrymma cirka 2.000 nya bostäder.

 

De lägenheter som Concent ska uppföra varierar i storlek, från 1 rum och kök till 3 rum och kök. Ettorna är från 35 kvm och största trean är om 70 kvm. Projektet har en BOA om 4.200 kvm och omfattar utöver de 82 lägenheterna även två lokaler.

 

– Detta är ytterligare ett bevis på Concents prioritering att utveckla bostäder som kan ge fler unga möjligheten att flytta hemifrån, säger Sara Johansson, projektutvecklare på Concent AB.

 

Just nu pågår projekteringsarbetet och planerad byggstart sker under andra kvartalet 2015 och inflyttningen är beräknad till första kvartalet 2017.

torsdag, 26 februari 2015 22:14

Svenska Bostäder byggstartar Sätra Stall

alt

Sätra Stall har ett naturskönt läge.

 

I Sätra Stall påbörjar nu Svenska Bostäder byggandet av 69 lägenheter –  samtliga med tillgång till egen balkong eller uteplats. Det blir totalt fem huskroppar som tillsammans formar en stor södervänd gård med uteplatser och lekmöjligheter i en naturskön miljö.

 

– Husen ansluter till Sätraskogens naturreservat som innehåller öppna ängar, ekbackar och gammal granskog. I reservatet finns två badplatser, Mälarhöjdsbadet och Sätrabadet, samt gårdarna Skärholmens gård och Sätra gård med torpet Råstock, säger Mostafa Zahra, projektledare, Svenska Bostäder.

onsdag, 25 februari 2015 19:18

Fem nya till ALM Equity

alt

                                                                                                                       

På bilden ovan syns från vänster: Kaveh Abbaspour, Alexandra Meijer, Alexander Fagerlund, Emma Westfelt och Simon Svensson, som alla börjat på ALM Equity under den senaste månaden. Alla fem ska jobba med projektutveckling inom bolaget.

 

Kaveh Abbaspour har studerat Samhällsbyggnad vid KTH samt utbildningar inom stadsplanering och landskapsarkitektur i Spanien. Han har även arbetat som arbetsledare och projektledare på byggföretaget Dipart Entreprenad AB.

 

Alexandra Meijer kommer närmast från FastPartner där hon jobbat som fastighetsförvaltare.

 

Alexander Fagerlund kommer senast från Ekerö kommun där han arbetat som planarkitekt. Innan dess arbetade han som samhällsplanerare i Sundbybergs stad.

 

Emma Westfelt har studerat Fastighet och Finans vid KTH och har de senaste tre åren arbetat med miljöcertifieringar av kommersiella fastigheter på Piacon AB.

 

Simon Svensson har en civilekonomexamen ifrån Lunds Universitet och har drivit ett fastighetsutvecklingsprojekt där ett planarbete inleddes för cirka 40 bostäder på en parkering i centrala Lund.

onsdag, 25 februari 2015 19:15

Byggtakten ökar stort i Stockholm 2015

alt

Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening.

 

Senaste byggprognosen från Sveriges Byggindustrier för Stockholmsregionen visar på en ökning under 2015 i investeringar för både anläggningar och bostäder. De sammanlagda investeringarna spås öka med 10 procent jämfört med 2014. När det gäller bostadsbyggandet har investeringarna under flera år legat runt 50 Mdr kr, men under fjolåret tog det fart uppåt till närmare 65 Mdr. De nya siffror visar på en ökning till drygt 77 Mdr kr, vilket innebär en ökning på 18 procent.

 

– Det är många som under en lång tid har påpekat att bostadsbyggandet i Stockholm behöver öka och det är glädjande att nu kunna se siffror som tyder på att byggandet tar ytterligare fart, kommenterar Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening.

 

Investeringarna på den offentliga anläggningssidan förväntas fortsätta att öka under året till knappt 9,7 Mdr kr, en ökning med 2,8 procent jämfört med 2014.

 

– Stockholmsregionen har en stor infrastrukturskuld och det visar sig varje dag med trängsel i kollektivtrafiken och långa bilköer. Jag hoppas att politikerna vågar satsa än mer på spårtrafik och vägar av olika slag för det underlättar för stockholmarnas vardagspussel och infrastruktur ger även förutsättningar för bostadsbyggandet, säger Elisabeth Martin.

onsdag, 25 februari 2015 19:11

Hemfosa investerar i Vällingby

alt

Pysslingen Skolor har tecknat 15-åriga hyreskontrakt i Vällingby Parkstad, som växer fram i och kring Vattenfalls gamla huvudkontor.

 

Hemfosa investerar i två samhällsfastigheter samt i en logistikfastighet till ett totalt underliggande fastighetsvärde om cirka 230 Mkr.

 

Säljare av de bägge samhällsfastigheterna är Sveafastigheter och fastigheterna är Häftklammern 9 och Vattenfallet 16 i Vällingby Parkstad. Fastigheterna, som omfattar totalt 5.200 kvm och tidigare var en del av Vattenfalls huvudkontor, är under ombyggnation. Hyresgäst är Pysslingen Skolor på ett 15-årigt hyresavtal. Tillträde sker när fastigheterna är slutbesiktade och hyresgästen har flyttat in. Beräknat tillträde sker den 1 juli 2015.

 

Inom Vällingby Parkstad utvecklas även 1.400 nya bostäder tillsammans med service, arbetsplatser, mötesplatser och grönområden.

 

– Sveafastigheter har arbetat aktivt med utvecklingen av Vällingby Parkstad sedan 2006. Skolan är en viktig del av den nya stadsdelen, så vi är glada över att kunna överlåta förvaltningen till en långsiktig och stabil ägare som Hemfosa, säger Erik Widmark på Sveafastigheter.

 

Vidare investerar Hemfosa i en fastighet i Västra Götaland som omfattar en totalyta om 13.283 kvm efter tillbyggnad. Ett 25-årigt hyresavtal är tecknat med hyresgästen. Projektet beräknas vara färdigställt i slutet av 2015.

onsdag, 25 februari 2015 19:08

Catella säkrar projekt om 3,8 Mdr

alt

Skiss över Quratier M i centrala Düsseldorf. Bild: Jürgen Mayer H

 

Företagen Living Central 1-11, vilka förvaltas av Catella Corporate Finance GmbH, har undertecknat avtal om att förvärva en fastighet om 38.000 kvm i centrala Düsseldorf, Tyskland. Här, vid den tidigare postterminalen, planeras en ny stadsdel med upp till 1.000 lägenheter, hotell, daghem och butiker. Det föreslagna projektet innebär en total investeringsvolym på nästan 400 MEUR (3,8 Mdr kr) och enligt planerna ska det genomföras i ett svep under kommande år.

 

När det gäller bostäderna blir det blandning av bostadsrätter och hyreslägenheter för ett brett spektrum av användare. Cirka 20 procent av de planerade lägenheterna blir subventionerade, medan ytterligare 20 procent förses med ett pristak.

 

– Medelklassen är för oss den viktigaste målgruppen att skapa långsiktiga och hållbara hyresinkomster. Efterfrågan inom detta segment är att stora, så att investeringen skyddas oavsett vad som händer med den allmänna marknadsutvecklingen, säger Klaus Franken, Catella Corporate Finance.

 

Transaktionen hanteras juridiskt och skattemässigt av kansliet EGSZ, Düsseldorf. Säljaren sidan representerades av partnerskapet Noerr och transaktionen var designad av Catella Property GmbH.

 

Arkitekterna Jürgen Mayer H, Berlin och DMAA, Wien har redan arbetat för säljaren. Arkitekterna Eller i Düsseldorf har skapat en grundläggande layout för köparen.

onsdag, 25 februari 2015 19:02

Valad säljer i Sisjön, Göteborg

alt

Wallenstam sålde stort i Askim och Sisjön 2007, en del av detta fastighetsbestånd äger Valad idag.

 


A&P Fastighetstransaktioner har för NAPF Sisjön AB genom Valads räkning sålt fastigheten Kobbegården 16:38 i Göteborg.

 

Fastighetens uthyrningsbara area uppgår till cirka 3.400 kvm bestående av kontor och lager.

 

Hyresgäster är bland annat, Pumpteknik AB och Mattkillarna i Göteborg AB. Köpare är Thelander & Östling AB.

 

Tillträde ägde rum den 1 dec 2014. Parterna har valt att inte kommunicera någon köpeskilling.

 

I juni år 2007 sålde Wallenstam ett flertal fastigheter i Sisjön för totalt 204 Mkr. De fem fastigheterna, omfattande 19.000 kvm, motsvarande 10.739 kr/kvm, som då såldes var Kobbegården 16:38 (Askims Industriväg 5) Kobbegården 6:168 (Datavägen 10 B) Kobbegården 6:731 (Ekonomivägen 3) Högsbo 34:19 (Gruvgatan 10-14).

tisdag, 24 februari 2015 18:25

DekaBank skapar ny riskenhet

alt

Manuela Better, 54, blir chef för DekaBanks nya riskenhet.

 

Manuela Better, före detta vd för Deutschen Pfandbriefbank, blir ny chef för en riskenhet på DekaBank. Det är tänkt att denna nya enhet ska vara i drift senast den 1 juni 2015. Beslutet är villkorat av ett godkännande från ECB.

 

Manuela Better, 54, var från 2009 ledamot i styrelsen för Hypo Real Estate Holding AG och Pfandbrief AG, där hon i detta sistnämnda bolag var vd från 2010 till juni 2014.

 

Better, barnfödd i München, har 26 års erfarenhet från den tyska bankmarknaden och hon var under flera år ansvarig för riskhantering på Hypo Real Estate (HRE).

 

Hon tar även plats i direktionen för Deka Girozentrale tillsammans med Michael Rüdiger, Dr Matthias Danne, Martin K. Müller och Dr George Stocker.

 

Vid finanskrisen år 2008 fick Hypo Real Estate bankstöd om cirka 35 miljarder euro!