20 april 2024

Redaktionen

måndag, 16 februari 2015 11:21

Hemfosa köper för 770 Mkr i Norge

alt

Hemfosa blir hyresvärd för Høgskolen i Østfold i norska Fredrikstad.


Hemfosa Fastigheter förvärvar en samhällsfastighet i Fredrikstad i Norge till ett underliggande fastighetsvärde om 700 MNOK, motsvarande cirka 770 Mkr. Säljare är ett syndikat bestående av norska investerare.

 

Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 30.400 kvm. Fastighetens största hyresgäst är Høgskolen i Østfold och genomsnittlig löptid på hyresavtalen är 13,7 år, beräknat från årsskiftet 2014/2015. Tillträde sker senast den 6 mars.

 

Med denna affär inräknad har Hemfosa under 2015 förvärvat totalt åtta samhällsfastigheter i Norge till ett underliggande fastighetsvärde motsvarande cirka 3 Mdr kr.    

 

– Vi är glada att kunna förvärva ytterligare en bra samhällsfastighet i Norge, i ett expansivt område i Fredrikstad och med närhet till Oslo, säger vd Jens Engwall.

alt

Fem initiativtagare till Position 2015. Från vänster: Lennart Sjögren, Kartografiska Sällskapet, Håkan Bergeå, Svenska Kommunaltekniska föreningen, Ewa Swensson, Samhällsbyggarna, Mikael Tarandi, ULI Geoforum och Andreas Engfeldt, Sveriges Kart- och Mätningstekniska förening. Foto: Therése Särnbäck.

 

alt

Jan Wejdmark, ordförande i Samhällsbyggarna med cirka 5.000 medlemmar. Föreningen bildades den 1 januari 2013 genom en sammanslagning av ASPECT (Lantmätarnas- och Fastighetsekonomernas Riksföreningar) samt SVR (Väg- och Vattenbyggarnas Riksförbund).

 

alt

Lennart Sjögren är en av initiativtagarna till Position 2015. Han är nu tf vd för ULI Geoforum. Han har även varit utvecklingschef på Lantmäteriet och partisekretare för Kristdemokraterna.

 

alt

Ewa Swensson är ansvarig för Samhällsbyggarnas internationella verksamhet. Hon är även utvecklingsstrateg på Lantmäteriet.

 

alt

Olle Samuelsson, vd för BIM Alliance, som är samverkanspartner i Position 2015.

 

alt

Olof Johansson, vd Samhällsbyggarna.

 

alt

Andreas Engfeldt, från Sveriges Kart- och Mätningstekniska förening, där han är redaktör för föreningens tidskrift Sinus. Engfeldt är forskare på Lantmäteriet.

 

alt

Håkan Bergeå, vd Infrasupport och ledamot i Svenska Kommunaltekniska föreningen.


alt

Mikael Tarandi, fd kanslichef för ULI Geoforum och nu ansvarig för geografisk informationstjänst hos Försvarsmakten.

 

 

 

Av Stefan Fröjdendahl

Foto: Therése Särnbäck


På Stockholmsmässan i Älvsjö den 17-19 mars arrangerar Elmia kongressen Position 2015. Huvudpartners är Metria, Lantmäteriet och ESRI Sverige.


I fredags samlades företrädarna för fem organisationer/ideella föreningar som anordnar Kongressen Position 2015. Dessa fem är Samhällsbyggarna, SKMF (Sveriges Kart- och Mätningstekniska förening), Kartografiska Sällskapet, Svenska Kommunaltekniska föreningen och ULI Geoforum.


De fem samarbetar i genomförandet av Position 2015 med BIM Alliance Sweden som är en förening som startade för ett år sedan och som drivs med finansiering från 160 medlemmar (fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, konsultföretag, byggentreprenörer, installationsföretag, byggmaterialföretag samt programvaruleverantörer och it-utvecklare).

 

Det är tänkt att Position 2015 ska anordnas vartannat år som landets största kongress och mässa inom samhällsbyggnadsområdet med inriktning på geografisk informationsteknik och andra IT-stöd för ökad samhällsnytta. På kongressen finns seminarier och work shops om branschens e-tjänster samt it-program för visualisering och kommunikation.

 

Huvudteman för kongressen är bostadsbyggande, infrastruktur och miljö. Sverige behöver nu allt större resurser för geografisk information och IT-stöd för smartare infrastruktur, för effektivt bostadsbyggande och för ett hållbart samhälle. Detta särskilt i en tid då Sveriges regering med socialdemokraterna har målet att det byggs 250.000 bostäder under de närmaste 20 åren samtidigt som det ska satsas 1.000 miljarder kronor på nya bostäder och ny infrastruktur och då bland annat på höghastighetståg under de närmaste tio åren!

 

Huvudtalare på Position 2015 är Mehmet Kaplan, bostads-, stadsutvecklings- och it-minister, Caroline Ottoson, stf generaldirektör på Trafikverket samt Ulrika Francke, vd Tyréns. Intressant är även att Ed Parson, geoexpert på Google, kommer till Position 2015 Älvsjö. Google är även världsledande på kartteknik.

 

Position 2015 kommer att dela ut utmärkelser för bästa e-tjänst, bästa app, innovativa investeringar och bästa examensarbete. Nu kan vem som helst nominera en organisation eller person för dessa priser.

I prisjuryn sitter Mikael Tarandi, ULI Geoforum, Lennart Sjögren, Kartografiska Sällskapet, Håkan Bergeå, Svenska Kommunaltekniska föreningen, Ewa Swensson, Samhällsbyggarna och Andreas Engfeldt, Sveriges Kart- och Mätningstekniska förening

 

Under mötet i fredags sa, initiativtagaren för Position 2015, Lennart Sjökvist, tf vd på ULI Geoforum:

– Vi har nu cirka 1000 deltagare och vi tror att det kan komma 1500 deltagare till Älvsjö den 17 mars då Position 2015 har en stor mässhall med utställningar, gemensamma sessioner med huvudtalare och paneldeltagare samt seminarier med särskilt inbjudna inledningstalare.

 

Ämnen är på Position 2015 är:

1. Öppna data – visioner och framtid. 2. Klimat och hållbarhet. 3. Framtida detaljplanering och fastighetsbildning. 4. Medborgardialog i planprocessen. 5. Geodata i 3D i samhällsbyggnadsprocessen. 6. Energi- och ledningsdokumentation. 7. Satellitdatatillämpningar. 8. Kommunsamverkan inom geodataområdet. 9. Sammanhängande digital planprocess och 10. Seminarium om Handbok i mät- och kartfrågor.

 

Den 18 mars anordnas en stor bankett på Position 2015 med mingel och underhållning.

 

alt

Nu marknadsför SSM Tellus Tower som: – Vid Telefonplan planerar vi nu för norra Europas högsta bostadshus. 237 meter högt, 75 våningar och 700 lägenheter. Fokus på smarta ettor och tvåor. Anmäl ditt intresse redan idag! Bild: Wingårdh arkitekter

 

Länsstyrelsen i Stockholms län har vid samrådet om detaljplanen för SSM:s projekt Tellus Tower, vid Telefonplan, lämnat ett yttrande. I detta yttrande säger Länsstyrelsen att Tellus Tower, 240 meter högt, allvarligt stör Försvarsmaktens tekniska system, system som är sekretessbelagda. Högsta lämpliga höljd för byggnaden är endast 45 meter.

 

Länsstyrelsen skriver även att andra projekterade byggnader vid Telefonplan behöver begränsas i höjdled med hänvisning till störningar för Försvarsmakten. Länsstyrelsen har möjlighet att gå in överklaga en färdig detaljplan för Telefonplan.

 

Till DN säger Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd (S):

– Jag vill se var skon klämmer. Vår förhoppning är att vi kan reda ut detta med Försvarsmakten och lösa det.

 

Om Tellus Tower endast blir 45 meter högt faller SSM:s marknadsföring enligt bildtexten ovan. SF

fredag, 13 februari 2015 16:29

Tobin Properties växer i Stockholm

alt

Nästa år byggstartar Tobin Properties projektet Brofästet i Norra Djurgårdsstaden. Bostadshuset om totalt cirka 80 lägenheter, trappar sig ner mot vattnet längs Båthusparken och de flesta lägenheter får antingen stora balkonger eller skyddade takterrasser med utsikt över Nationalstadsparken. Arkitekt Semrén & Månsson.

 

I samband med utgivandet av 700.000 preferensaktier, blev Tobin Properties nyemission kraftigt övertecknad. Mot bakgrund av det har bolagets styrelse fattat beslut om att kalla till ytterligare en extra bolagsstämma i syfte att begära godkännande om att utöka den pågående nyemissionen med 150.000 preferensaktier. Den extra bolagsstämman planeras till den 16 mars.

 

Tobin Properties affärsidé är att utifrån människors behov utveckla bostäder med ett funktionellt och designmässigt djup. Bolaget vill gå emot schablonbilden av vad nyproduktion är och visa att det går att ingjuta själ i något som är helt nytt.

 

Bolagets projektportfölj omfattar idag totalt omkring 800 lägenheter i Stockholm med 60.000 kvm bostadsarea och ett färdigutvecklat värde om cirka 4 Mdr kr.

 

Tobin Properties samarbetar med följande arkitekter: Semrén & Månsson, Kjellander+Sjöberg, Koncept Stockholm, Equator, Tham & Videgård, Urbio, Dinell & Johansson, Tengbom, Arrhov Frick, Petra Gipp Arkitektur och General Architecture.

torsdag, 12 februari 2015 20:07

Skanska delar ut 6,75 kr/aktie

alt

Johan Karlström, vd och koncernchef Skanska.

 

Skanskas visade ett bra resultat i hela koncernen med intäkter som ökade med 6 procent till 145,0 Mdr kr (136,4) och ett rörelseresultat som förbättrades till 5,8 Mdr kr (5,1), inklusive projektnedskrivningar och omstruktureringskostnader om 0,8 Mdr kr i bolagets latinamerikanska verksamhet.

 

I byggverksamheten steg rörelseresultatet med 16 procent till 4,5 Mdr kr (3,9) och marginalen förbättrades till 3,5 procent (3,3). Helårsvinsten efter skatt ökade med 18 procent till 3.850 Mkr (3.768), motsvarande 9,98 kr (8,43) per aktie. Periodens skatt uppgick till 1.365 Mkr (1.430), vilket motsvarade en effektiv skattesats om 25 procent (2-9). Inför kommande årsstämma föreslår styrelsen en höjd utdelning till 6,75 kr (6,25) per aktie.

 

Orderingången i byggverksamheten ökade till 147,4 Mdr kr (114,2), justerat för valutaeffekter ökade orderingången med 24 procent, och vid årsskiftet uppgick orderstocken till 170,9 Mdr kr.

 

– Med ökade intäkter och en stark orderstock är en av våra prioriteringar att säkerställa resurser för en stabil exekvering enligt plan,säger vd och koncernchef Johan Karlström.    

 

Under året sålde Skanska kommersiella fastighetsprojekt för 9,8 Mdr kr (5,8) med vinst om 2,0 Mdr (1,4).

 

Antalet sålda bostäder minskade till 3.274 (3.391) medan antalet produktionsstartade bostäder minskade till 2.846 (3.118).

 

I balansomslutningen om 92,8 Mdr kr (87,7) ingick tillgångar inom kommersiell fastighetsutveckling med 15,0 Mdkr (13,7) och inom bostadsutveckling med 11,2 Mdr kr (11,3). Räntebärande nettoskuld minskade till 0,7 Mdr kr (1,0) och det egna kapitalet var oförändrat 21,4 Mdr kr, vilket motsvarande en sänkt soliditet till 23,1 procent (24,4).

 

Rapporten gladde marknaden då aktien steg med nära fyra procent till 196,20 kr. LE

torsdag, 12 februari 2015 20:03

Peab ökade vinsten till 1.027 Mkr

alt

Jesper Göransson, vd och koncernchef Peab.

 

Peab ökade helårsvinsten efter skatt till 1.027 Mkr (298), motsvarande 3,48 kr (1,01) per aktie. Den operativa nettoomsättningen steg till 43.820 Mkr (42.765) och rörelseresultatet ökade till 1.783 Mkr (593). Rörelsemarginalen förbättrades till 4,1 procent (1,4, underliggande 3,5 procent). Föregående års rörelseresultat belastades med engångskostnader om 920 Mkr i samband med sjösättningen av ett effektiviseringsprogram, medan årets rörelseresultat belastades med 33 Mkr i kostnader för konkursade Northland Resources i Pajala. Till följd av denna konkurs har Peab även skrivit ned räntebärande fordringar med 261 Mkr, vilket belastade finansnettot.

 

– Genom åtgärdsprogrammet har vi tagit viktiga steg mot ökad konkurrenskraft, en sundare lönsamhetsnivå och en förstärkt finansiell ställning. För Peab kvarstår många möjligheter att förbättra verksamheten, men det kommer att ske i en bransch i förändring med fler aktörer och därmed en mer komplex affärsmodell, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef Peab.

 

Under året har projektutvecklingsportföljen setts över och som en del i detta har den vidare utvecklingen av Varvsstaden i Malmö sålts till det med Balder gemensamt ägda bolaget Centur, vilket har påverkat rörelseresultatet positivt med 100 Mkr.

 

Peabs orderingången minskade till 31.690 Mkr (34.292) och vid årets slut uppgick orderstocken till 24.922 Mkr (28.164). Bland de senaste ordrarna kan nämnas uppdraget att uppföra ett nytt Ikeavaruhus i Umeå för 215 Mkr, att bygga dubbelspår på järnvägssträckan Hemfosa-Tungelsta i Haninge för 229 Mkr och att färdigställa Kunskaps- och Kulturcentrum i Askersund för 260 Mkr.

 

Antalet byggstartade egenutvecklade bostäder ökade till 2.502 (2.077) och antalet sålda bostäder ökade till 2.871 (2.034). Vid årets slut hade bolaget 4.034 (3.654) egenutvecklade bostäder i produktion.

 

I balansomslutningen om 28,4 Mdr kr (31,9) ingick projekt- och exploateringsfastigheter om 6,5 Mdr (6,8). Nettoskulden minskade till 3.886 Mkr (5.948) och soliditeten uppgick till 28,2 procent (24,0).

 

Inför årsstämman föreslår styrelsen en höjd utdelning till 2,25 kr (1,80) per aktie. LE

torsdag, 12 februari 2015 20:01

Wihlborgs visade starkt driftsöverskott

alt
Anders Jarl, vd Wihlborgs.

 

Driftsöverskottet i Wihlborgs steg till 1.406 Mkr (1.238). Resultatet före skatt minskade dock till 492 Mkr (1.365) eftersom värdeförändringar på derivat uppgick till -1.038 Mkr (449). Värdeförändring för fastigheter skrevs till 642 Mkr (167).

 

I fastigheternas värdeförändring ingick bland annat förvärv med 489 kr, investeringar med 802 Mkr och avyttringar med -376 Mkr.

 

Tongångarna i rapporten är positiva, enligt vd Anders Jarl ökade hyresintäkterna med 3 procent under fjärde kvartalet. För helåret steg hyresintäkterna till 1.856 Mkr (1.704) med ett förvaltningsresultat som ökade till 888 Mkr (749).

 

Bolaget fortsätter att i investera i projekt vilka ökade till 802 Mkr (548) för helåret. Beslutade investeringar uppgick till 928 Mkr, varav 660 Mkr var investerade vid årsskiftet.

 

Under året steg värdet på bolagets 269 fastigheter (264), omfattande 1,55 miljoner kvm (1,52).

 

Koncernens totala ränteskulder steg till 14,18 Mkr (13.740 Mkr) med en sänkt snittränta om 3,20 procent (3,50). Dock påverkade de sjunkande marknadsräntorna att undervärdet på derivatportföljen försämrades till 1.038 Mkr vilket inte påverkar kassaflödet.

 

Detta ledde till att en belåningsgrad om 58,2 procent men på grund av undervärdet i derivatportföljen minskade soliditeten till 28,2 procent (29,7) med en stärkt räntetäckningsgrad om 2,8 gånger (2,6). Bolaget planerar nu att emittera ett program för icke säkerställda obligationer

 

Det egna kapitalet stärktes till 6.967 Mkr (6.894) och ett höjt värde på substansvärdet (EPRA NAV) på aktien om 111,82 kr (110,49).

 

På börsen steg aktien med nära 3 procent till 174 kr. SF

alt

Polisutbildningen får nya lokaler i Campus Flemingsberg. Bild: Tengbom

 

Under våren påbörjas flytten för polisutbildningen till Campus Flemingsberg i Huddinge. Akademiska Hus och Södertörns högskola har tillsammans tecknat avtal om att utveckla både nya och befintliga lokaler för polisprogrammets verksamhet. Byggstart sker våren 2016 med inflyttning i både ny- och ombyggnationen under 2017. Akademiska Hus investerar cirka 250 Mkr i projektet, som totalt omfattar 12.700 kvm.

 

Polisutbildningen flyttar successivt till Campus Flemingsberg. Totalt handlar det om cirka 700 polisstudenter. I polisprogrammet varvas akademiska studier med praktiskt lärande som till exempel polisbilskörning, akutsjukvård, vapenhantering samt konflikthantering med självskydd. Det ställer särskilda krav på lokalerna.

 

– Vi välkomnar polisutbildningen till Campus Flemingsberg och Södertörns högskola som hyresgäst och är oerhört glada över att få vara med och utveckla lokalerna för denna spännande verksamhet. Campus Flemingsberg, som är ett av Stockholmsregionens mest betydelsefulla centrum för utbildning, kunskapsintensivt näringsliv, vetenskap och nyföretagande, blir i och med polisprogrammet ett än mer levande och attraktivt campus, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

onsdag, 11 februari 2015 20:14

Storvinst om 5,22 Mdr för Akademiska Hus

alt

Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus.

 

Akademiska Hus gör sitt bästa resultat någonsin med en vinst före skatt om 6.261 Mkr (3.275) och vinst efter skatt om 5.215 Mkr (2.568). I resultatet ingick en värdeförändring av fastigheterna om 3.529 Mkr (232).

 

Värdet på fastighetsportföljen steg till 61,44 Mdr kr (57,56). Akademiska Hus, som är Sveriges största fastighetsbolag sett till uthyrbar area, vilken under året minskade till 3,15 miljoner kvm (3,22) på grund av försäljningar. Dessa försäljningars resultat blev totalt 35 Mkr, varav beståndet i Sundsvall och Campus Konradsberg gav 62 Mkr medan försäljningarna i Kista och Kiruna blev minus 39 Mkr. Totalt under året såldes fastigheter för 2.752 Mkr (375).

 

Nytt för Akademiska Hus är bolaget att blivit en stor aktör med att bygga och förvalta och sälja mark för studentbostäder och där framförallt programmet Sthlm6000+ kraftsamlar Stockholmsregionen kring framtidens studentboende. Ett program som har målet att fram till år 2017 bygga minst 6.000 nya studentbostäder, vilket skulle innebära en ökning med 50 procent.

 

Allting ökade för bolaget som hyresintäkterna som steg till 5.495 Mkr (5.359). En ökning som i huvudsak berodde på driftsättningar reducerade med effekter från avyttrade fastigheter. Driftöverskottet uppgick till kraftfulla 3.717 (3.506).

 

Men mindre positivt var att finansnettot försämrades till -939 Mkr (-390), framförallt på grund av att värdeförändringar i finansiella instrument steg till -548 Mkr (17).

 

De totala skulderna ökade till 36.287 Mkr (33.728), där finansieringskostnaden sjönk till 2,42 procent (2,62). Men på grund av att värdeförändringen på finansiella instrument ökade med 2,61 procent (-0,01), steg den totala finansieringskostnaden till 5,04 procent (2,6).

 

Investeringar i ny-, till- och ombyggnader steg under året till 3.004 Mkr (2.754).

 

Direktavkastning (exklusive fastigheter under uppförande) ökade till 6,9 procent (6,8).

 

Styrelsen för bolaget kommer att besluta om förslag till vinstutdelning vid sitt sammanträde 16 mars 2015.

 

I en prognos säger vd Kerstin Lindberg Göransson att bolagets investeringarna förväntas uppgå till cirka 3 Mdr kr årligen. SF

onsdag, 11 februari 2015 20:10

Ny rekordvinst för JM

alt
Johan Skoglund, vd JM.

 

Under 2014 blev JM större på alla fronter med ökad efterfrågan och förbättrat planläge. Vinsten efter skatt för helåret 2014 steg till 1.306 Mkr (1.104).  Alla viktiga rörelsemarginaler ökade och där marknaden i Stockholm var urstark med 22,5 procent (22,2) i rörelsemarginal, medan övriga marginaler var betydligt normalare som för JM Bostad Riks som ökade till 7,8 procent (7,7), JM Utland oförändrat 4,6 procent, medan den sjönk svagt i JM Produktion till 3,3  procent (3,6).

 

Under året ökade antalet produktionsstartade bostäder till 3.445 (2.953), inklusive produktion av 284 hyresrätts- och vårdbostäder. Flest var produktionsstarterna i Stockholm som steg till 1.504 (1.404) och i övriga landet till 1.003 (861). Detta medförde att antalet anställda steg till 2.197 (2.176), varav antalet hantverkare var 942 (940) och antalet tjänstemän 1.255 (1.236).

 

Under perioden steg antalet disponibla bostadsbyggrätter till 29.400 (27.700), vilka värderades till 6,8 Mdr kr (6,0).

 

För 2014 ökade intäkterna till 14.216 Mkr (12.603) med ett starkt rörelseresultat om 1.744 Mkr (1.464) eftersom den finansiella kostnaderna endast uppgick till -75 Mkr  (-59).

 

Bolagets egna kapital höjdes till 4.635 Mkr (4.455), men på grund av att de lång- och kortfristiga skulderna ökade till totalt 7.740 Mkr (6.695), sjönk soliditeten till 37 procent (40).

 

JM kommer att öka utdelningen till 8 kr/aktie (7,25), till totalt 602 Mkr (562).

 

I en kommentar kan sägas att trots rekordvinsten blev kursen i aktien oförändrat 284 kr. Trots allt finns det orosmoln, framförallt med tvångsamorteringar och negativ ränta för bankernas upplåning i Riksbanken. Spännande fortsättning följer. SF