26 april 2024

Redaktionen

onsdag, 14 januari 2015 18:36

Balder och Heimstaden förnyar Rosengård

alt

Stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah ska förnya Rosengård i Malmö med bland annat Bokaltorget. Bild: Lundgaard & Tranberg Arkitekter


 

alt

Rosengård och Bennets Torg. Bild: Lundgaard & Tranberg Arkitekter.



Det prisbelönta stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah ska bidra till att stärka bostadsområdet Rosengård, och Fyra fastighetsbolag ser potentialen i projektet och området, och kommer tillsammans att satsa 500.000 kr för att utreda förutsättningarna för att förverkliga Culture Casbah och bidra till Malmös fortsatta utveckling.

 

Strax före jul kom Fastighets AB Balder, Heimstaden AB, Victoria Park AB och MKB Fastighets AB överens om att försöka förverkliga stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah – ett projekt som ska bidra till att minska de mentala avstånden mellan stadsdelen Rosengård och andra bostadsområden i Malmö.

 

– För Balders del känns det oerhört positivt att vi fyra fastighetsbolag samverkar, säger Erik Selin, vd Fastighets AB Balder.

 

– En positiv utveckling av Rosengård kommer att öka attraktiviteten för Malmö som helhet. Ökad sammankoppling mellan stadens olika delar kommer att bidra till att göra Malmö än mer levande och intressant som bostadsort, säger Patrik Hall, vd Heimstaden AB.

 

Den tänkta Rosengårds station vid kontinentalbanan blir en viktig del i det planerade bygget av Culture Casbah. Stationen kommer att bidra till ökad rörlighet till och från stadens östra delar och det redan centralt belägna läget kommer att förstärkas ytterligare.

 

– Vi har alla ett intresse av att utveckla Malmö i allmänhet och Rosengård i synnerhet. Tillsammans får vi bättre förutsättningar för att göra det på både kort och lång sikt, vilket kommer att öka trygghet och trivsel för alla boende i områdena, säger Peter Strand, vd Victoria Park.

 

Projektet kan komma att ändras till omfång och innehåll. För närvarande beräknas Culture Casbah att tillföra cirka 200 nya bostäder och ett större utbud av affärer och andra kommersiella lokaler för de boende i Rosengård och för övriga Malmöbor. Förhoppningen är att MKB ska kunna flytta in sitt huvudkontor i Culture Casbahs torn så snart det står klart.

 

– Det är med glädje som vi ser att det finns intresse för att utveckla Rosengård och Malmö. Culture Casbah är ett unikt stadsutvecklingsprojekt och vi behöver vara många aktörer för att kunna förverkliga det, säger Terje Johansson, vd för MKB.

onsdag, 14 januari 2015 18:33

Kortedala torg får gemenskapsboende

alt

White står för formgivningen av Lyktan i Kortedala.

 

Familjebostäder bygger nytt vid Kortedala torg efter att ha fått en markanvisning med ett ovanligt inslag – en stor del av det nya huset ska nämligen vara gemenskapsboende

 

Platsen är torgets östra sida. Här finns en byggrätt i en äldre detaljplan enligt vilken huset kan bli cirka 50 meter högt och rymma 50-60 lägenheter. En förutsättning i projektet, där Familjebostäder samarbetar med White arkitekter, är att byggherren ska samverka med föreningen Boihop och att gemenskapsboendet ska blockhyra 40-50 lägenheter. I huset ska också finnas gemensamma ytor som kök, allrum, gästrum och liknande.

 

– Det här blir en spännande utmaning för oss. Vi har värdefull erfarenhet från gemenskapsboendet Majbacken, som blockhyr av oss i Majorna. Det är också en fördel att vi planerat samarbeten med andra bogemenskaper de senaste åren, säger Familjebostäders nybyggnadschef Micael Jansson.

 

White har ritat ett högrest punkthus med en upplyst takvåning och en färgrik ljusslits. Huset har arbetsnamnet ”Lyktan”, en flirt med en klasisk Kortedalasymbol, 50-talskiosken Lyktan. Ambitionen i projektet är att skapa en mötesplats och ett fint komplement till ett levande torg.

 

I husets bottenvåning finns verksamhetslokaler med kafé, servicebutik eller något annat som blir ett värdefullt tillskott till utbudet i området. Mindre balkonger kompletteras av en takterrass som framhäver gemenskapen och samvaron i huset.

 

Familjebostäder planerar, förutom Lyktan i Kortedala, ytterligare tio projekt i Göteborg med sammanlagt drygt nya 1.000 hyresrätter.

onsdag, 14 januari 2015 18:21

Platzer säljer parkeringar för 210 Mkr

alt
P-G Persson, vd Platzer Fastigheter.

 

Göteborgs Stad förvärvar Platzers fastighet Gullbergsvass 703:53, som innehållander ett P-hus samt markparkering, samtidigt som Platzer erhåller rätt att förvärva framtida byggrätter om cirka 40.000 kvm när den nya Hisingsbron är färdigställd. Affären och tillträdet är villkorat av att detaljplanen vinner laga kraft samt att tillstånd för vattenverksamhet ges.

 

– Platzer är en stor fastighetsägare på Lilla Bommen och området är ett av våra prioriterade lägen för tillväxt. Under byggnationen av den nya Hisingsbron finns risk för störningar som påverkar våra nuvarande hyresgäster. Det har därför varit viktigt för oss att dels säkerställa bibehållen tillgänglighet till området och parkering för våra befintliga hyresgäster under byggnationen, dels bidra till att stadsutvecklingen av de nya kvarteren ökar områdets attraktivitet på sikt. Genom bra dialog med Göteborgs Stad har vi lyckats åstadkomma bådadera, säger P-G Persson, vd Platzer Fastigheter.

onsdag, 14 januari 2015 16:04

Statens fastighetsverk blir större

alt
Björn Anderson, generaldirektör för Statens fastighetsverk. Foto: Jeanette Hägglund.

 

alt

Glimmingehus i sydöstra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltida borg.

 

Glimmingehus i Skåne, Uppsala högar och Eketorps fornborg på Öland är några av de cirka 70 kulturfastigheter som just gått över i förvaltning från Riksantikvarieämbetet till Statens fastighetsverk. Bland fastigheterna finns också ett stort antal gravfält, fornlämningar och kyrkoruiner. Överföringen av fastigheterna innebär att svenska staten även fortsatt äger dem. Även målet – att bevara, bruka och utveckla fastigheterna så att de förblir betydelsefulla för människor att ta del av – är detsamma.

 

– Statens fastighetsverks uppdrag är att förvalta statens kulturfastigheter. Överföringen från Riksantikvarieämbetet är därför en naturlig utveckling och något som varit på gång under ett stort antal år. Flera utredningar har också föreslagit just detta, säger Björn Anderson, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

 

Det är en varierad samling fastigheter som Statens fastighetsverk nu fått ansvar för, från uppskattade och välbesökta besöksmål som Birka på Björkö och Ale stenar i Skåne till ett stort antal skeppssättningar och gravhögar över Sverige.

 

– Bland de mest kända fastigheterna på listan hör världsarvet Birka/Hovgården, som redan idag är ett internationellt besöksmål. Uppsala högar med sina monumentala storhögar, gravfält och andra fornlämningar är spännande förstås liksom Kronobergs slottsruin utanför Växjö som är en mycket trevlig utflykt, säger Karin Gold Cox, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk.

 

På listan finns också ett antal kyrkoruiner, främst på Gotland men även några fungerande medeltidskyrkor. Bland dessa kan nämnas Trönö gamla kyrka, som med sina anor från 1200-talet räknas som Norrlands bäst bevarade medeltida kyrka.

tisdag, 13 januari 2015 18:29

Hestia leder nytt noterat fastighetsbolag

alt

Stefan Björkqvist har utsetts till vd för Saltängen Property Invest AB.


Saltängen Property Invest AB, som på torsdag noteras på Nasdaq First North, har valt att lägga hela ansvaret för företagsledning, ekonomi, drift och förvaltning på Hestia.

 

– Jag är både stolt och glad över att Hestia ännu en gång valts som partner för att sköta den kompletta hanteringen av ett noterat fastighetsbolag, säger Gunnar Isaksson, vd för Hestia.

 

Stefan Björkqvist har utsetts till vd för Saltängen Property Invest AB. Vid sin sida i ledningen av bolaget har han Lars Blanke, som ansvarar för förvaltning och utveckling, och Gunilla Persson, som svarar för den ekonomiska rapporteringen. Alla tre har idag ledande befattningar inom Hestia.

 

I december köpte Saltängen Property Invest fastigheten Saltängen 1 i Västerås av Tribona för 1.075 Mkr. Byggnaden som inrymmer ICAs centrallager omfattar cirka 104.000 kvm och är fullt uthyrd till ICA Fastigheter Sverige AB.

 

Sedan i mars förra året leder och förvaltar Hestia det Nasdaq First North-noterade fastighetsbolaget Kallebäck Property Invest AB.

tisdag, 13 januari 2015 17:52

Stockholmshem söker ny vd

alt

Mikael Källqvist, tillförordnad vd under rekryteringen av ny vd för Stockholmshem, ersätts snart av en ordinarie vd.

 

Stockholmshem, som är landets näst största bostadsföretag, söker ny vd. Hos Stockholmshem bor cirka 49.000 nya, gamla och unga stockholmare,

 

Det var i oktober förra året som Ingela Lindh lämnade bolaget för att bli vd för Stockholms Stadshus AB. Samtidigt i oktober förra året blev Mikael Källqvist tillförordnad vd under rekryteringen av ny vd för Stockholmshem. Källqvist hade varit chef för företagets Bygg & Teknik-avdelning och med en lång erfarenhet inom olika roller på Stockholmshem.

 

Nu står även klart med att Mikael de Faire, vice vd i Stockholmshem, har fått ett nytt jobb som är att leda och driva Fastighetsägarna Stockholms övergripande hyresförhandlingsverksamhet med fokus på de årliga hyresförhandlingarna och den framtida hyressättningen på Stockholms bostadsmarknad.

 

Enligt Stockholmshem är ledstjärnorna i uppdraget för bolagets nya vd:

1. Alla dina beslut ska främja/bidra till en hög takt på nyproduktionen.

2. För att klara den växande staden krävs att du är aktiv och vill påverka planeringen av nya bostäder.

3. Vidareutveckla samverkan med olika aktörer såväl inom staden som med externa verksamheter/myndigheter/privata aktörer.

4. Få ut maximalt effekt av de medel bolaget har.

5. Leda en organisationsförändring i samband med omlokalisering av huvudkontoret, från Södermalm till Skärholmen.

alt

Bertrand de Feydeau, Président du Conseil d'Administration för FDL.

 

Foncière Développement Logements (FDL) har förvärvat mer än 4.000 lägenheter i Berlin och Dresden för totalt 351 MEUR, cirka 3,33 Mdr kr. Förvärvet gjordes i september förra året, enligt en uppgift från FDL:s dotterbolag, franska REITs Foncière des regioner.

 

Förvärvets genomsnittliga bruttoavkastning är i genomsnitt cirka 6,5 procent för fyra portföljer. Det största värdet i transaktion finns i Berlin med 78 procent.

 

Enligt FDL har de fyra fastighetsportföljerna en hög utvecklingspotential.

 

Sedan år 2005 har FDL förvärvat bostäder i Tyskland för totalt cirka 2,4 miljarder euro, cirka 22,77 Mdr kr. Totalt har FDL:s andel med lägenheter i Berlin utökats till 21 procent från 10 procent i slutet av 2012.

tisdag, 13 januari 2015 13:29

Newsec rekryterar Stefan Prucha

alt

                                                                    
Newsec Communication har rekryterat Stefan Prucha (bilden) som Senior rådgivare inom Public Affairs. Prucha kommer närmast från SGA Fastigheter där han arbetat som chef för Tolv Stockholm. Tidigare arbetade han inom Stockholms stad som projektledare för stora infrastruktursatsningar, och han har även varit biträdande borgarrådssekreterare på Folkpartiets kansli i Stadshuset.

 

– Vi ser ett stort behov av rådgivningstjänster inom Public Affairs. Stefan kommer genom sin gedigna erfarenhet som projektledare för stora fastighets- och infrastrukturprojekt samt sitt politiska nätverk att ytterligare stärka vårt erbjudande, säger Niklas Alm, vd Newsec Communication.

tisdag, 13 januari 2015 13:19

Humlegården hyr ut i Hagastaden

alt

Humlegården har ägt Härden 16, även kallad Automobilpalatset, sedan 2005. Fastigheten omfattar totalt 24.300 kvm.

 

Sedan halvårsskiftet, då Klarna flyttade från cirka 8 000 kvm på Humlegården Fastigheters Härden 16 på Sankt Eriksgatan 117, har intresset för lokalerna varit stort. Ungefär 7 000 kvm har på denna korta tid hyrts ut, bland annat till den nystartade E-Hälsomyndigheten som hyr nästan 2 400 kvm. 


I takt med att Hagastaden alltmer får sin form, och fler företag flyttar dit, ökar intresset. Satsningen på life science i området har bland annat medfört att det stora läkemedelsföretaget MSD beslutat att flytta hela sin svenska verksamhet till Hagastaden. 


– Den stora efterfrågan vi har haft på kontorslokaler i Hagastaden det senaste halvåret bör nog ses som ett tecken på att området har fått en verklig plats på kartan. Många life science-företag söker sig medvetet till området och vi är glada att få hälsa E-Hälsomyndigheten välkomna inom kort, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården Fastigheter.

 

måndag, 12 januari 2015 21:31

Sfären Paulsson etablerar stort MTN-program

alt

Erik Paulsson, stor aktieägare och bland annat styrelseordförande i Fabege.

 

Sfären Paulsson, med de fem börsnoterade fastighetsbolagen Catena AB, Diös Fastigheter AB, Fabege AB, Platzer Fastigheter Holding AB och Wihlborgs Fastigheter AB, blir delägare i nytt finansbolag med MTN-program om 8 Mdr kr.

 

Via det delägda finansbolaget Nya Svensk FastighetsFinansiering AB kommer fastighetsbolagen att effektivt nå kapitalmarknaden via säkerställda MTN (Medium Term Note) och därmed på ett kostnadseffektivt sätt bredda basen för bolagens upplåningsstruktur.

 

Nya Svensk FastighetsFinansiering AB ägs av Catena, Diös, Fabege, Platzer och Wihlborgs till 20 procent vardera och bolagets finansieringsverksamhet kommer att starta i början av februari 2015.