28 april 2024

Redaktionen

tisdag, 04 mars 2014 20:00

NREP köper för 228 Mkr i Göteborg

alt

Eriksbergs Köpcenter byggdes 2001 och ritades av Gert Wingårdh.

 

Fonden NREP Nordic Retail 2 har köpt Eriksberg Köpcenter i Göteborg för 228 Mkr från en tysk specialfond förvaltad av TMW Pramerica Property Investment Gmbh. I köpet ingår två byggnader om 10 700 kvm.

 

Fastighetetns läge och innehåll passar väl in i fondens portfölj av väl belägna dagligvarudrivna tillgångar på tillväxtorter i Norden. Ankarhyresgäster i Eriksberg Köpcenter är Coop Extra, Systembolaget, SATS, Handelsbanken, Apoteket och Burger King.

 

– Säljaren har konverterat fastigheterna från ett “big box”-koncept till ett modernt dagligvarubaserat servicecenter. Vi gillar att fastigheten ligger i den snabbast växande delen av Göteborg och ser fram emot att ta del av den fortsatta utvecklingen av området, säger Tobias Alsborger, partner, Nordic Real Estate Partners.

 

– Eriksberg är ett intressant område som fortfarande är under utveckling med flera nya bostadsprojekt som färdigställs under kommande år. Vi är övertygade om att hyresgästerna I köpcentrumet kommer att dra nytta av den ökande befolkningen i området, säger Rickard S. Dahlberg, CIO, Nordic Real Estate Partners.

tisdag, 04 mars 2014 19:57

Fortsatt tillväxt för CLS

alt
Sten Mörtstedt.

 

CLS Holdings fortsatte att växa under 2013 med substansvärde (EPRA net asset) som steg med 9,9 procent till 1 268,4 pence per aktie. Resultatet före skatt ökade med 27,3 procent 71,4 MGBP medan vinsten efter skatt steg med 35,3 procent till 63,2 MGBP.

 

Under året köpte CLS Holdings 42 fastigheter för 165,3 MGBP till en direktavkastning om 11,6 procent, inklusive portföljen Neo bestående av 34 objekt för 123,7 MGBP på en direktavkastning om 12,23 procent. Samtidigt sålde bolaget två fastigheter för 26,9 MGBP, 60 procent över extern värdering med en direktavkastning om 3,3 procent. Vakansen ökade till 4,4 procent (3,8).

 

Portföljens värde steg med 21,2 procent till 1 132,9 MGBP (12 181 Mkr). I jämförbart bestånde var ökningen 0,9 procent.

 

I en kommentar framhåller Sten Mörtstedt, arbetande ordförande, att CLS är väl positionerade för att fortsätta leverera till sina aktieägare. I det som verkar bli utdragen lågräntemiljö ser bolaget stora möjligheter att fortsätta förvärva väl utvalda fastigheter, något som passar bra för CLS, med sin starka balansräkning och opportunistiska investeringsstrategi.

tisdag, 04 mars 2014 19:49

Anders Bodin köper på Östermalm

alt

Krejaren 3 på Östermalm, Stockholm. Fotograf Åke Gunnarsson /VUE AB

 

Anders Bodin Fastigheter AB förvärvar fastigheten Krejaren 3 i Stockholm av privat fastighetsägare. Affären genomförs som en fastighetsaffär med tillträde den 4 mars 2014.

 

Fastigheten ligger i korsningen mellan Nybrogatan/Linnégatan. Byggnaden uppfördes 1894 och inrymmer huvudsakligen kontorslokaler med butikslokaler i bottenplan. Den uthyrbara arean är 4 309 kvm.

 

Hannes Snellman biträdde Anders Bodin Fastigheter som juridisk rådgivare vid förvärvet.

måndag, 03 mars 2014 21:31

Balder köper Scandic Opalen i Göteborg

alt
Balder köper Scandic Opalen i Göteborg.

 

Fastighets AB Balder köper hotellfastigheten Scandic Opalen i centrala Göteborg. Hotellets yta är 18 500 kvm innehållande bland annat 353 hotellrum. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 550 Mkr och hela fastigheten är uthyrd till Scandic Hotels AB på ett långt avtal. Savills har varit säljarens rådgivare i affären.

 

– Scandic Opalen är en profilfastighet med ett mycket strategiskt läge med närhet till såväl Ullevi, Scandinavium, Svenska Mässan, Liseberg som Avenyn, vd Erik Selin.

 

Scandic Opalen uppfördes ursprungligen 1964 och under 2009 byggdes huset på med 5 våningar till dagens 16.

måndag, 03 mars 2014 21:26

Scandic ser god utveckling framöver

alt

Frank Fiskers, vd och koncernchef för Scandic.

 

En något svagare nordisk hotellmarknad och avslutade samarbeten med Online Travel Agencies medförde att Scandics RevPAR för 2013 minskade med 3,2 procent för jämförbara hotell. Rörelsens intäkter föll till 913 MEUR (926) medan rörelseresultatet minskade till 21 MEUR (32), motsvarande en marginal om 2,3 procent (3,5).

 

Under 2013 öppnade Scandic tre (sex) hotell belägna i Malmö, Kristianstad och Visby. Öppningskostnader uppgick till 2,1 MEUR (7,1). Jämförelsestörande poster om -10,6 MEUR (-2,7) inkluderade utvecklingskostnader för den nya hotellkedjan HTL, avvecklingskostnader för lämnade hotell samt omstruktureringskostnader.

 

Scandics satsning på möten, mat & dryck och den nya hotellkedjan breddar och förstärker koncernens kunderbjudande. I januari i år meddelade Scandic att kedjan får nordisk ensamrätt till Jamie Olivers hyllade restaurangkedja, Jamie’s Italian. Den första restaurangen öppnar på Scandic Anglais i Stockholm senhösten 2014.

 

Men en viktigare strategisk händelse var förvärvet av Rica Hotels som meddelades den 11 februari 2014. Genom förvärvet kan Scandics hotellgästerna välja mellan nästan 230 hotell i hela Norden.

 

– Jag ser fram emot att fortsätta och accelerera den resa som Scandic påbörjat och min fokus som vd och koncernchef är att säkerställa att de strategiska satsningarna genererar goda finansiella resultat. Under de senaste månaderna har vi sett tydliga tecken på god utveckling i alla våra fyra hemmamarknader. Bokningsläget inför 2014 för mötes-, affärs- och fritidssegmenten visar en klart positiv trend, säger Frank Fiskers.

alt

Anders Nissen, vd Pandox.

 

Pandox vd Anders Nissen går i en artikel på bolagets hemsida till angrepp mot internationella hotellbolag, så kallade brand companies. Dessa föredrar en avtalsstruktur som bromsar hotellfastighetens lönsamhet och värdetillväxt och därför bör hotellfastighetsägare successivt fasa ut managementavtalen till förmån för incitamentsbaserade hyresavtal, menar Nissen, som igår deltog i en paneldebatt på hotellkonferensen IHIF i Berlin där frågan diskuterades.
    

Traditionella managementavtal bygger på att fastighetsägaren uppdrar åt en operatör att driva hotellet mot en ”management fee”, ofta en andel av hotellets försäljning. I vissa fall betalar fastighetsägaren utöver detta även ut en ’incentive fee’ som baseras på hotellets resultat, men denna utgör i allmänhet en mindre del.

 

– Eftersom omsättningen styr operatörens förtjänst innebär avtalsstrukturen naturligtvis att operatören fokuserar på att maximera intäkterna. Frågor kring produktivitet och lönsamhet hamnar i skymundan, något som går stick i stäv med fastighetsägarens intressen då produktivitet och lönsamhet är de viktigaste kriterierna för värdetillväxt i en hotellfastighet, säger Anders Nissen.

 

Kännetecknande för managementavtal är även att fastighetsägaren står för alla investeringar i fastigheten. Fastighetsägaren befinner sig i situationen att både svara för verksamhet och samtliga investeringar, medan operatören – som kontrollerar värdekedjan – delar uppsidan, men inte har del i vare sig risk eller investeringar.

 

Lösningen är, enligt Anders Nissen, incitamentsbaserade hyresavtal. Den hyra operatören betalar baseras på rörelsens omsättning, och kostnader för investeringar och produktutveckling fördelas på ett sätt som skapar gemensamma drivkrafter. Han säger:

 

– Avtalsformen ger incitament för operatören att öka lönsamheten genom att öka intäkter, minska kostnader och satsa på långsiktiga investeringar i produkten, säger han. Parterna delar både på upp- och nedsida där kapital, potential och risk är i rimlig balans mellan parterna.

måndag, 03 mars 2014 10:02

Profi säljer för 840 Mkr till Pareto

alt
Profi har ägt Kallebäck 17:2 i Göteborg i 8 år.

 

Profi Fastigheter säljer fastigheten Kallebäck 17:2 i Göteborg, till Kallebäck Property Invest AB, som strukturerats och bildats av Pareto Securities AB, samma bolag som i november förra året förvärvade PostNords huvudkontor i Solna av Vasakronan för 1,2 Mdr kr. Enligt Profi är köparen ett antal välrenommerade europeiska institutionella och privata investerare. Pareto har rest cirka 365 Mkr i eget kapital, varav en hälft från svenska investerare och en hälft från utländska. Resterande finansiering kommer från Swedbank. Aktierna i Kallebäck Property Invest AB ska noteras på Nasdaq OMX First North. Köparen tillträdde fastigheten den 28 februari 2014.

 

Kallebäck 17:2 är belägen vid väg 40 mot Landvetter. Avståndet till Götaplatsen i centrala Göteborg är cirka 5 km.

 

Byggnaden uppfördes 2002 för Ericsson Microwave Systems, idag en del av försvarskoncernen SAAB.

 

Byggnadens lokalytor omfattar cirka 36 000 kvm, huvudsakligen kontor och högteknologiska labytor med tillhörande 800 parkeringsplatser på fastigheten.

 

– Profi Fastigheter har ägt fastigheten under åtta år. Under perioden har SAAB kontinuerligt ökat användningen av fastigheten. Vi har genomfört ett flertal projekt åt SAAB under åren och samtidigt utvecklat fastigheten med bland annat ytterligare byggrätter. Det känns därför naturligt att lämna över denna fina fastighet till en ny och långsiktig ägare, säger Staffan Olsson vd i Profi Fastigheter

 

Advokatfirman Glimstedt har biträtt Profi Fastigheter i försäljningen.

 

Profi Fastigheter är ett oberoende fastighetsbolag med fokus på Sveriges tillväxtregioner Stockholm, Göteborg och Malmö. Beståndet uppgår till drygt 500 000 kvm kommersiella lokaler med ett marknadsvärde överstigande 6 Mdr kr.

lördag, 01 mars 2014 16:29

Akelius First Class fortsatt lönsamt

alt

Pål Ahlsén, vd Akelius Fastigheter.

 

En stark efterfrågan och fortsatt uppgradering av totalt cirka 3 000 lägenheter i beståndet till First Class bidrog till att öka Akelius Fastigheters totalresultat med 117 Mkr till 2 399 Mkr. Enligt vd Pål Ahlsén är bolagets ambition att uppgradera minst lika många lägenheter i år.     

 

Hyresintäkterna och driftöverskottet för jämförbara fastigheter ökade med 6 procent respektive 7 procent.

 

Under året investerade Akelius 1 531 Mkr i uppgradering av beståndet, varav 906 Mkr avsåg uppgradering av lägenheter till First Class. Totalt förvärvades fastigheter för 6 901 Mkr, varav 3 350 Mkr i Sverige, 1 818 Mkr i Tyskland och 1 733 Mkr i Toronto, Kanada.

 

Vidare såldes fastigheter för 1 801 Mkr, vilket var 10 procent över fastigheternas verkliga värde vid början av 2013. Värdeförändring på derivatportföljen uppgick till 1 138 Mkr till följd av stigande marknadsräntor.

 

Utöver investeringar valutakursförändringar ökade fastigheternas värde med 1 569 Mkr, en värdetillväxt om 4,4 procent. Värdetillväxten berodde uteslutande på den starka hyrestillväxten och försäljning av fastigheter över verkligt värde.

alt

Hotell Park Inn blir den första hyresgästen i World Trade Center i Lund. Foto: Martin Palvén

 

I lördags öppnade Hotell Park Inn by Radisson i World Trade Center vid Lunds nya infart från E22:an. Hotellet är med sina 192 rum stadens näst största hotell. World Trade Center i Lund kommer när det är färdigbyggt att omfatta 28 000 kvm kontors- och hotellytor.

 

– Vi har tidigare byggt hotell i anslutning till World Trade Center Malmö, vilket har varit ett framgångsrikt koncept. Genom att bygga både kontor, hotell och annan service blir våra områden mer kompletta säger Peter Syrén, vice vd för byggherren Midroc Property Development (MPD).

 

Omkring 1 000 personer kommer att arbeta i byggnaden, som har formgivits av Krook & Tjäder och som uppförs av NCC. Kontorslösningarna kommer att vara flexibla, så att företag som hyr in sig kan växa eller krympa sina kontorslokaler utan att behöva flytta.

 

Hyresgästerna får också tillgång till ett servicekoncept och nätverksaktiviteter inom World Trade Center, allt för att underlätta företagandet. I området planeras också för ett parkeringshus med plats för 425 bilar.

alt

Sankt Kors Fastighets AB säljer sin andel värd 360 Mkr i Sanktera AB.


Linköpings kommuns fastighetsbolag, Sankt Kors Fastighets AB, säljer sitt 81 procentiga innehav i Sanktera AB. Försäljningen innebär att bolagets utvecklingsuppdrag i Mjärdevi Science Park närmar sig sin slutfas. Det kapital som frigörs slussas vidare till andra utvecklingsprojekt i kommunen.

 

En av dessa satsningar är Wahlbecks Företagspark som nu bygger ut och beräknas omfatta en total verksamhetsyta om cirka 50 000 kvm.

 

Andra strategiskt betydelsefulla utvecklingsområden är Vreta Kluster och markområdet kring Linköpings City Airport, som Sankt Kors nyligen köpte.

 

– Vår vision är att utvecklingen av Wahlbecks Företagspark ska ha minst lika stor betydelse för Linköping de kommande 20 åren som vår satsning i Mjärdevi Science Park har haft under de gångna decennierna. Genom den här försäljningen får vi ett kapitaltillskott som gör det möjligt att i snabbare tempo utveckla Wahlbecks Företagspark, säger Johan Kristiansson, vd för Sankt Kors.