29 april 2024

Redaktionen

onsdag, 26 februari 2014 21:31

Index bygger 300 hyresrätter i Norrrtälje

alt

Marie-Louise Alamaa, vd Index

International.

 

Vid årsskiftet sjösatte Index International en ny affärsplan enligt vilken bolaget ska öka takten som bostadsutvecklare med fokus på hyresrätter i både Sverige och USA. Flera projekt har startats i USA och ny kommer den första svenska hyresrättsprojektet. Index har fått en markanvisning om att projektutveckla en fastighet med 300 bostäder i centrala Norrtälje. Detta kommer att innebära en investering i storleken 450-500 Mkr.

 

Det är en stark tro på hyresrätten som boendeform som får Index International att bygga vidare på sitt koncept Index Living, som bolaget framgångsrikt har utvecklat i USA.

 

– Vi fullföljer nu vår plan för produktion av 200-300 hyreslägenheter per år i Stockholm-Mälardalen genom att uppföra moderna och hållbara hyresrätter i Norrtälje, säger Marie-Louise Alamaa, vd på Index International.

tisdag, 25 februari 2014 19:57

SveaReal ökade vinsten till 155 Mkr

alt

Claes Malmkvist, vd SveaReal.

 

SveaReal ökade helårsvinsten efter skatt för 2013 till 155 Mkr (67). Resultatet påverkades av värdeförändringar på fastigheter om -159 Mkr (-96) och på derivat till 245 Mkr (-7). Resultatet före skatt nådde rekordnivån 236 Mkr (83) och förvaltningsresultatet förbättrades med 30 procent till 150 Mkr (117).

 

– Det har varit ett utmanande år med tuffa förutsättningar, men jag känner mig ändå nöjd och mycket optimistisk inför 2014. Marknaden är positiv till vår typ av fastighetsportfölj och vi har nu en stark organisation på plats, säger vd Claes Malmkvist.

 

Han fortsätter:

– Under året har vi speciellt fokus på att minska vakansgraden som uppstod i samband med det omfattande fastighetsförvärvet i Kista förra året. Dessutom utvärderar vi möjligheten för en ägarspridning och notering av aktien på Stockholmsbörsen under 2014.

 

Ett större fastighetsbestånd medförde att hyresintäkterna ökade 708 Mkr (466). Fastighetskostnaderna steg till 200 Mkr (115), medan driftnettot ökade till 509 Mkr (351).

 

Under året sålde SveaReal två fastigheter till ett värde om 91 Mkr. Investeringar i befintliga fastigheter uppgick till 129 Mkr (65), varav merparten avsåg anpassningar till nya och befintliga hyresgäster.

 

Vid årsskiftet omfattade fastighetsbeståndet 80 fastigheter med en lokalyta på 840 000 kvm.

alt
Sven-Olof Johansson, vd FastPartner.

 

FastPartners vinst efter skatt för 2013 minskade till 272,5 Mkr (336,5), vilket motsvarade 5,13 kr (6,38) per aktie. Minskningen förklarades främst av lägre värdeförändringar och av att fjolårets resultat innehöll en uppskjuten skatteintäkt till följd av ändrad skattestats.


Nyförvärvade fastigheter bidrog till att förvaltningsresultatet förbättrades till 303,3 Mkr (222,3), motsvarande 5,71 kr (4,19) per aktie. Styrelsen föreslår en utdelning om 3,10 kr (2,75) per stamaktie och en utdelning om 20 kr (20) per preferensaktie.


Hyresintäkterna för år 2013 ökade med 19,8 procent till 766 Mkr (639), medan driftnettot steg med 26,4 procent till 496 Mkr (393), vilket gav en överskottsgrad om 64,8 procent (61,4).


Under året köpte FastPartner fastigheter för 1 516 Mkr och investerade 200 Mkr i befintligt bestånd. Försäljningar om 13 Mkr och orealiserade värdeförändringar om 25 Mkr bidrog vidare till att fastigheternas marknadsvärde ökade till 9 563 Mkr (7 834).


Lån hos kreditinstitut uppgick till 5 394 Mkr (4 254), finansierade till en medlränta om 2,7 procent (3,0). Utöver dessa lån har FastPartner emitterat två icke säkerställda obligationslån om 30 Mkr respektive 500 Mkr.


Det egna kapitalet ökade till 2 945 Mkr (2 358). Utöver årets vinst bidrog emittering av preferensaktier om 492 Mkr till ökningen. Soliditeten var oförändrat 28,7 procent.


Med nuvarande förutsättningar på marknaden är det FastPartners mål att i slutet av 2014 uppnå ett fastighetsvärde överstigande 10 Mdr kr, hyresintäkter överstigande 1 000 Mkr, ett driftnetto överstigande 650 Mkr samt ett på årsbasis rullande förvaltningsresultat om 400 Mkr (för närvarande 358 Mkr) LE.

 

alt
Det är inte illa, Tele2 Arena är vald till världens näst bästa arena.

 

 

I konkurrens med 18 andra världsarenor kammade Tele2 Arena hem en ärofylld andra plats i tävlingen ”Stadium of the Year”. Detta genom en global omröstning på webbsidan StadiumDB.com, där 18 nominerade arenor deltog. StadiumDB.com är en världsledande webbsida för fotbollsarenor och samlar över 1500 arenor världen över i sin databas.

 

För fjärde året i rad arrangerades tävlingen "Stadium of the Year". Webb-omröstningen pågick mellan den 22 januari till den 23 februari 2014 och röster inkom från 105 länder runt om i världen.

 

– Det är alltid trevligt med ett erkännande och extra kul att människor från hela världen uppmärksammat Tele2 Arena, säger Mats Grönlund, vd SGA Fastigheter AB  

 

– Detta är ett kvitto på att vi byggt en arena i världsklass, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

tisdag, 25 februari 2014 19:39

Prologis utvecklar i Göteborg

alt

Roger Strömberg, näringslivschef på Business Region Göteborg.

 

alt

Allan Lavén, regiondirektör för Prologis Norden.

 

Prologis bygger en anläggning på spekulation, på nyligen förvärvad mark i Arendal, Göteborg, för att möta den starka efterfrågan från kunder. Byggnaden om cirka 15 000 kvm blir den fjärde i Prologis Park Göteborg.

 

– Investeringen stärker Göteborg som Nordens logistiknav. När ett världsledande företag som Prologis utökar sin närvaro här får vi ytterligare en bekräftelse på hamnens stora betydelse för Sverige och övriga Norden. Göteborg har starka handels- och logistiktraditioner. Det finns 2 300 utlandsägda företag i regionen och ungefär hälften av dem ägnar sig åt export, säger Roger Strömberg, näringslivschef på Business Region Göteborg.

 

Den nya fastigheten uppförs på Arendals industriområde med direkt anslutning till Göteborgs Hamn. Den utformas för upp till två kunder. Fastigheten beräknas bli klar under sista kvartalet 2014. Logistikparkens tre befintliga byggnader på närmare 53 000 kvm är fullt uthyrda.

 

– I Göteborg är utbudet klart begränsat, vilket inskränker valmöjligheterna för våra kunder. Den starka efterfrågan på nya logistikytor har gett oss självförtroendet att starta en riktad spekulativ satsning på denna nyckelmarknad, där vi har 100 procent beläggning, säger Allan Lavén, regiondirektör för Prologis Norden.

alt

– Om utmaningen för detaljhandeln framöver handlar om att överhuvudtaget få konsumenten att resa sig ur soffhörnet, Lars Åke Tollemark, vd för Unibail Rodamco i Norden.

 

alt

– Vi ser att vår bransch står inför stora utmaningar men också möjligheter, det är detta samtal vi vill föra, säger Bernt Olof Gustavsson, vd på KF Fastigheter.

 

KF Fastigheter har samlat representanter för några av de största fastighetsägarna i Sverige till ett rundabordssamtal. Skälet till samtalen var att diskutera handelns hetaste fråga: Digitaliseringens konsekvenser för framtidens handelsplatser.

 

– Vi ser att vår bransch står inför stora utmaningar men också möjligheter, det är detta samtal vi vill föra, säger Bernt Olof Gustavsson, vd på KF Fastigheter.

 

Unibail Rodamco, Steen och Ström, Atrium Ljungberg, Inter IKEA Centre Group och Vasakronan var alla representerade liksom branschföreningen NCSC, den nya detaljhandeln i form av Blocket samt arkitektsidan med Ekberg & Partners.

 

Inledningsvis handlade diskussionen om den snabba strukturomvandling som handeln går igenom just nu. Diskussionen rörde sig kring en känsla av att utvecklingen går i exponentiell takt. Samtidigt som framtiden är oklar och framtidens affärsmodeller är långt ifrån givna. Det leder till att många detaljister och fastighetsägare förhåller sig avvaktande.

 

– Det går snabbt, allt rör sig just nu, men i fastighetsbranschen arbetar vi med långsiktiga perspektiv. En fastighet ska stå i femtio år och därför vågar vi inte dra igång med nya affärsmodeller, säger Jesper Örtengren från Vasakronan.

 

– Det är ungefär som att stå vid sidan av en vårflod, man vet att det händer en massa saker och att det rör sig, men inte vilken väg det ska ta, säger Wilner Anderson, vd på Steen och Ström. Han menar att många fastighetsägare nu avvaktar i väntan på att detaljisterna ska förändra sina affärsmodeller.


Carl-Johan Jönsson concept development manager på Inter IKEA Centre Group var inne på ett annat spår. Han menade att det inte råder någon tvekan om att det sedan tio år tillbaka är konsumenten som leder utvecklingen framåt.

 

– Det är ett genomgripande skifte och konsumenterna kommer att fortsätta att trycka på. Många detaljister har ännu inte hakat på multikanalspåret, det blir tufft för dem som ännu inte har hakat på att hämta upp det nu, säger han.

 

Att detaljhandeln digitaliseras och allt fler butikskedjor implementerar multikanalerbjudanden är något som kommer att påverka fastighetsägarnas affärer är något alla är överens om. På Unibail Rodamco finns en klar strategi att sälja små enheter och behålla de stora.

 

– Om utmaningen för detaljhandeln framöver handlar om att överhuvudtaget få konsumenten att resa sig ur soffhörnet, trots att de har möjlighet att göra alla sina inköp därifrån, så kräver det mycket mer av handelsplatserna däribland en viss kritisk massa i from av ytstorlek och trafik, säger Lars Åke Tollemark, vd för Unibail Rodamco i Norden.

 

I Unibail Rodamcos strategi ingår också att se över hyresgästmixen. Branscher som är hårt utsatta för den ökande konkurrens som digitaliseringen innebär kanske inte behöver så stor fysisk närvaro i köpcentrum. Så har till exempel nyinvigda Täby centrum trots sin storlek satsat på nischade och ytmässigt mindre elektronikaktörer som Apple och Fokus ljud och bild istället de traditionella elektronikkedjorna.

 

– Samtidigt tror vi på att e-handeln effektivt kan driva försäljningen i butik, men det gäller att satsa på branscher med produkter som inte är rakt av jämförbara, som böcker och hemelektronik, säger Tollemark

Samtalet var en del av reasearchen inför KF Fastigheters rapport: Utblick 2014. Rapporten kommer att presenteras i början på april.

måndag, 24 februari 2014 20:18

Møller Rusbjerg ska stärka NCC Roads

alt

                                                                                       

NCC Roads A/S ska stärka sitt varumärke i Danmark och rekryterar Joan Møller Rusbjerg (bilden) till en nyinrättad post som kommunikationschef för den danska verksamheten.

 

Joan Møller Rusbjerg, som närmast har varit marknadschef i Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse, får ansvar för den interna och extarena kommunikationen i NCC Roads A/S, och hon ska ska också delta i koordineringen av all marknadskommunikation i Skandinavien.

måndag, 24 februari 2014 20:14

Uppsalahem hyr ut i Rosendal

alt

Uthyrningen påbörjas för Uppsalahems 264 lägenheter på Rosendalsfältet.

 

Uppsalahem fortsätter sin satsning på bostäder för unga. I somras påbörjade bolaget bygget av 264 yteffektiva och ljusa ungdomsbostäder på Rosendalsfältet. Nu är det dags för uthyrningsstart. Inflyttning sker med start i november.

 

Lägenheterna byggs i storlekar om 1-3 rum och kök och är mellan 29-55 kvm med stora fönster för maximalt ljusinsläpp. Stort fokus har varit att bygga kostnadseffektivt. Som ett resultat av detta är husen försedda med loftgångar mellan lägenheterna, vilket gör att man slipper att värma upp ett gemensamt trapphus. Varje lägenhet får också en egen tvättmaskin, vilket blir billigare än en gemensam tvättstuga. Uppsalahem har mellan åren 2011-2013 byggt 162 ungdomslägenheter och totalt finns idag 353 ungdomsbostäder.

 

– Med Rosendal kommer vi ha över 600 bostäder öronmärkta för unga och vi kommer presentera fler projekt framöver. Vi menar allvar med vår riktade produktion till Uppsalas unga, konstaterar Mikael Rådegård, vd Uppsalahem.

 

Rosendal ligger i ett naturskönt läge på cykelavstånd till city. Kommunikationerna är goda och i Uppsalahems totalt två kvarter kommer också olika näringsverksamheter att flytta in i bottenplan. För att söka en ungdomsbostad måste hyresgästen vara mellan 18-26 år. Det finns sedan ingen övre gräns för hur länge denne får bo kvar.

måndag, 24 februari 2014 20:10

Hemfosa noteras i mars

alt
Jens Engwall, vd Hemfosa.

 

Styrelsen för Hemfosa Fastigheter bekräftar sin avsikt att genomföra en börsintroduktion på Nasdaq OMX Stockholm. Under förutsättning att erforderliga beslut fattas, att godkännanden erhålls från börsen samt att marknadsförhållandena bedöms goda, förväntas börsintroduktionen slutföras i mars.

 

– Den planerade börsintroduktionen är en viktig milstolpe för Hemfosa i vår ambition att skapa en långsiktigt stark plattform för fortsatt tillväxt. En notering kommer även skapa bättre tillgång till kapitalmarknaden och resultera i en bredare ägarbas med såväl svenska som internationella investerare, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.

 

Erbjudandet att förvärva aktier i Hemfosa kommer att omfatta såväl nyemitterade aktier som befintliga aktier, vilka säljs av bolagets svenska institutionella ägare. Aktierna kommer att erbjudas till institutionella investerare i Sverige och internationellt samt till allmänheten i Sverige.

 

Genom erbjudandet kommer Hemfosa att tillföras mellan 500 Mkr och 950 Mkr, beroende på om medverkande banker utnyttjar s.k. övertilldelningsoption och till vilket pris aktierna utges. Hemfosa avser att använda den erhållna likviden för fortsatta fastighetsförvärv. Det totala erbjudandet förväntas uppgå till cirka 3,8 Mdr kr.

 

Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) och Swedbank har utsetts till Joint Global Co-ordinators och Joint Lead Bookrunners i den planerade börsintroduktionen.

måndag, 24 februari 2014 20:07

Balder säljer för 180 Mkr

alt
Erik Selin, vd Balder.


Fastighets AB Balder har i sex olika transaktioner sålt fastigheter för 180 Mkr. De sålda fastigheterna är Halmstad Eketånga 24:45, Stockholm Magneten 19, Lund Rivan 4 och samtliga Balders fastigheter i Hjo, Åtvidaberg och Landskrona.

 

Det totala försäljningsvärdet uppgick till 180 Mkr och översteg Balders senaste värdering med 35 Mkr. Största delen av resultatet kommer att påverka resultatet för det andra kvartalet.